Dodaj do ulubionych

Oblężenie wrocławskich uczelni

16.07.06, 23:27
po tych humanach to kondomy po murzynach
z londyńskich trawników bedą zbierać,
ale będą mówić po angielsku
Obserwuj wątek
    • Gość: joanna Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 00:12
      Nie będę komentować nawału kandydatów na kierunki humanistyczne, mogę tylko
      powiedzieć że ja po studiach ścisłych mam zapewnioną pracę od zaraz a tych 19
      psychologów na miejsce będzie pracowało w hipermarketach na kasie bo jest ich po
      prostu za dużo. Jednak chciałam zwrócić uwagę że nazwę każdej uczelni wyższej
      należy pisać z dużej litery. Nazwe Politechniki Wrocławskiej także.

• Gość: humanista Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: 62.29.170.* 17.07.06, 08:30
        "19 psychologów na miejsce" - chyba 19 KANDYDATÓW na miejsce? Jeśli jesteś
        ścisłowcem, to powinnaś wiedzieć, że 18 osób z tej liczby musi odpaść, więc nie
        będą psychologami. Masz zapewnioną pracę od zaraz? Gratuluję! Powiedz mi tylko,
        gdzie i za ile? Znam ścisłowców, którzy pracowali za marne grosze jako
        nauczyciele matematyki czy fizyki, a potem uciekali np. do policji. Też mi
        perspektywa!
        • Gość: ja Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 09:46
          nauczycielem fizyki czy matematyki mozesz być tylko po kierunku fizyka lub
          matematyka i to w dodatku specjalnosci nauczycielska. a takie specjalnosci na
          tych kierunkach prowadzi tylko uniwersytet.
          • Gość: humanista Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: 62.29.170.* 17.07.06, 13:46
            I co z tego? Spór idzie o kierunki humanistyczne kontra ścisłe, a nie o
            uczelnie. Czytanie ze zrozumieniem szwankuje?
            • Gość: ja Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 19:07
              Czytanie ze zrozumieniem nie szwankuje, chcę tylko zaznaczyć, że nie każdy
              ścisłowiec może być nauczycielem matematyki czy fizyki
      • Gość: ja Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 09:45
        Jeżeli piszemy pełną nazwę to oczywiście piszemy Politechnika Wrocławska,
        natomiast jeśli piszemy sam rodzaj ucelni piszemy politechnika.

Pozdrawiam z PWr. A UWr jest beznadziejny. Wiem, studiowałam, zrezygnowałam.
    • Gość: xxx hehehe zenujaca strona IP: *.provider.pl 17.07.06, 00:13
      www.uni.wroc.pl/
      to pewnie dlatego wchodzili ci ludzie by zobaczyc zenujaca strone www
    • januszz4 Re: Oblężenie wrocławskich uczelni 17.07.06, 00:39
      Rynek pracy w końcu wymusi wieksze zainteresowanie studiami technicznymi.
      • Gość: neeki Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 02:03
        No co Ty? W Polsce? Gdzie czlowiek bez pracy jest wart nie mniej niz czlowiek bez matury?? PiS, LPR i Samoobrona beda sie zabijac o takich... Bezrobocie juz mialo wartosc kulminacyjna, a ludzie nadal chca byc psychologami i weterynarzami... To nie dlatego, ze chca pracowac w tych zawodach, tylko nie wiedza co chca robic w przyszlosci i co studiowac, wiec biora sie za to co im sie wydaje sympatyczne... Tylko, ze absolwenci weterynarii licza na prace w miescie w klinikach dla malych zwierzatek, a praca dla nich glownie jest na wsiach, gdzie trzeba krowom aplikowac czopki... Tylko tego w momencie wyboru studiow nie wiedza... ;)
        • Gość: VetVetVet Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:30
          Czopki, to sobie możesz zaaplikować, bo krów coraz mniej i prawie w ogóle nie
          ma pracy na wsi, wieś teraz jest biedna...
          Po weterynarii nie tylko leczy się zwierzęta, można pracować w laboratoriach,
          inspekcji weterynaryjnej, sanitarnej itp. Praca jest głównie w miastach w
          lecznicach, które wyrastają jak grzyby podeszczu, bo coraz więcej ludzi ma
          pieski, kotki, fretki, szczurki, myszki, papużki, pytomy, boa i inne żyjące
          stworzenia. A tylko w 4 miejscach w Polsce (Wrocław, Warszawa, Lublin, Olsztyn)
          można studiować weterynarię. Nie ma problemu z pracą po studiach :)
    • Gość: malkontent A później i tak pojedziecie do Holandii zrywać... IP: *.kom / *.os1.kn.pl 17.07.06, 07:09
      ...truskawki, drodzy Absolwenci "in spe".
      • Gość: Cyrulik Re: A później i tak pojedziecie do Holandii zrywa IP: *.jaracza.osiedla.net 18.07.06, 20:52
        Witam,
        Za pięć lat uniwersytety wypuszczą kolejną falę "humanistów", którzy będą mogli
        znaleźć pracę jedynie w urzędach, szkołach, kontrolach, tudzież innych
        instytucjach państwa socjalistycznego. A o taki "inteligencki" elektorat będą
        starać się partie walczące o równość społeczną jak Samoobrona, LPR, SLD, PiS,
        PSL itp. Będą tworzyć kolejne urzędy kontrolne, inspekcje nadzorujące,
        korporacje, instytuty monitorujące lub wydające koncesje i inne niezbędne nam do
        życia struktury. Istnienie każdej z nich będzie trzeba umotywować i tu przydadzą
        się umiejętności tworzenia w nowomowie różnych wykształconych politologów i
        prawników. Tak to lewactwo rośnie w siłę a pozostała część narodu sponsoruje te
        zabawę zwykle wbrew swej woli.
    • Gość: Sylwia kierunek - rekrutacja? IP: *.iel.wroc.pl 17.07.06, 08:43
      Bardzo za intrygował mnie nowy kierunek na AWF "turystyka i rekrutacja" mam
      nadzieję, że to nazwa autora tekstu. Chyba, że teraz już uczą jak przejść
      rekrutację :)
      • Gość: ja Re: kierunek - rekrutacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 09:48
        ciekawy, moze złoże tam papiery.... ;p

Osoba któa pisala ten artykuł zapewne konczyła jakis humanistyczny kierunek.
        polonistyke czy tez dziennikarstwo. widać poziom kształcenia na takich
        kierunkach. Jest żenujący...
    • Gość: karla_# Jasne, lepiej zostać inż. mechanikiem IP: 193.158.111.* 17.07.06, 10:19
      ...co teraz takie promowane jest, ze względu na wiele ofert pracy! I do końca
      życia oglądać maszyny, hehe
      • Gość: FILON Lepiej niż ekonomistą czy specem od resocjalizacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:03
        Ręce mi opadają jak widzę te tłumy które szczycą się tytułem magistra po jakiś
        śmiesznych uczelniach i stawiają się na równi z absolwentami politechnik.
        Gdybyście chociaż połowę zrobili tego co studenci politechniki.
        Niech idą na humany, przed II wojną światową do elity państwa należeli właśnie
        absolwenci uczelni technicznych (nie mylić z kierunkami ścisłymi).
        • Gość: ja Re: Lepiej niż ekonomistą czy specem od resocjali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 19:09
          nie stoją na równi z absolwentami politechnik. Po uniwersytetach "możesz gó..
          robić" a po polietechnikach "możesz gó.. robić i nieźle żyć". Taka jest
          różnica...
    • Gość: ere Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: 195.205.117.* 17.07.06, 12:54
      tak
      • Gość: Stud Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.06, 15:41
        Nie wazne czy studiuje się kierunki techniczne czy humanistyczne. Ważne czy
        jest sie dobrym. Lichy inzynier nie zrobi kariery, podobnie jak slaby prawnik
        czy ekonomista. Dobry owszem.
        Zapraszamy na AE zwłaszcza wydz. GN.
        • Gość: sou Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.server.ntli.net 17.07.06, 16:10
          Nie da sie ukryc, ze obecnie moda na absolwentow scislych kierunkow jest duza.
          Mimo wszystko nie deprecjonowalbym poziomu UWr i kierunkow humanistycznych,
          bowiem student studentem, kazdy uczyc sie musi zeby nie wyleciec z dziennych, a
          studenci Polibudy swieci nie sa i tez potrafia zorganizowac sobie skrypty-testy
          jeszcze przed egzaminem zamiast usiasc do pracy:). Pozdrowienia dla
          wroclawskich studentow!
          • Gość: pacjent Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 18:33
            A co z Akademią Medyczną? Czyżby tam nie było chętnych?
            Kto będzie nas leczył???
            • Gość: ja Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 19:11
              Na medyczną są chetni. ale tam ludzi oceniaja realnie swoje szanse.
              i dobrze, bedzie mniej lekarzy matołów.
              Ogólnie mam takie hmm "spostrzeżenie" studenci medycyny robią swoje i nie
              pchaja się tam gdzie ich nie potrzeba. I chwała im za to.
    • Gość: student Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.localdomain / 213.199.207.* 17.07.06, 19:41
      W Polsce mamy za dużo osób z humanistycznym wykształceniem. Mam wielu kolegów,
      którzy pokończyli takie kierunki (np. historię, politologię) i teraz w
      McDoland`zie pracują... smutne. Po co studiować coś, co będzie w przyszłości
      nie przydatne? Dla przyjemności? Dla statusu społecznego? bez sensu...
      • Gość: ja Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:02
        Hmmm, ale jeśli mieliby studiować coś do czego się nie nadają?
        mi tam nie przeszkadzają humaniści.
        Przynajmniej będzie mniejsza konkurencja jeśli chodzi o pracę. Trochę to
        egoistyczne, ale trzeba czasem też pomyśleć o sobie.
        pozdrawiam
        • Gość: informatyk Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.06, 20:14
          mi przeszkadzają, bo mialem 5 lat trudnych studiów scislych (nie mylic z fizyką
          czy matematyką) i teraz za to ze sie staralem
          place 30% PIT zeby ich utrzymywac.
          • Gość: ja Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:16
            a wolałbyś płacić na nich 30% PIT i gdyby mieli tworzyć dla Ciebie zagrożenie?
            • Gość: rizyk fizyk Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:42
              Bujaj się informatyk:) jestem po fizyce na PWr:P
              • Gość: guarana Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 19.07.06, 11:00
                nie rozumiem. odmawiacie ludziom prawa do wybierania kierunków humanistycznych. a np. prawnik jest nic nie warty. będzie zarabiał 100 razy więcej od informatyka.
                albo psycholog. nie mowimy tu jedynie o psychologii klinicznej, ale o tym, że teraz po psychologii ludzie pracuja w dzialach HR, PR i wielu innych, gdzie informatycy nie mają czego szukać, bo po prostu się na tym nie znają.
                podobnie jest z filologiami. w polsce powstaje mnówstwo oddziałów firm zagranicznych. i kto? może matematyk ma pracować jako tłumacz portugalskiego czy holenderskiego???
                po politologii, socjologii i stosunkach międzynarodowych można łatwo znaleźc prace w UE i to nie za marne grosze. za zwykły staż w brukseli płaca ponad 1000 euro miesięcznie dla absolwentów.
                i tak mozna ciągnąć w nieskończoność
                bo świat stoi otworem przed wszystkimi
                nie wszyscy w polsce mogas czy chca skończyć studia ścisłe.bo nie starczyloby dla nich pracy- to po pierwsze. a po drugie mielibyśmy naprawde nieszczesliwe pare milonów ludzi którzy minęli sie z powołaniem.

ja nigdy nie uważałam, że jestem gorsza czy lepsza od innych. po prostu studiuję to co studiuję i to uwielbiam.

pzdr
                • agnieszka-maria Re: Oblężenie wrocławskich uczelni 19.07.06, 14:34
                  w końcu ktoś rozsądny! oczywiście każdy powinien kształcić się w dziedzinie,
                  którą się interesuje. lepiej być dobrym filologiem czy historykiem niż
                  beznadziejnym informatykiem i się męczyć - szkoda życia na coś czego się nie
                  lubi. A jak się jeszcze jest w tym kiepskim, to i tak się pracy nie znajdzie.
                  pozdrawiam guarana!:)
                • Gość: Cyrulik Re: Oblężenie wrocławskich uczelni IP: *.jaracza.osiedla.net 20.07.06, 06:36
                  No właśnie: po politologii, socjologii lub stosunkach międzynarodowych można
                  pracować głównie w takich socjalistycznych instytucjach jak struktury UE. Tak
                  się składa, że jest to "praca", która nie przynosi żadnych efektów, a służy
                  jedynie "sprawiedliwemu" podziałowi zagrabionych od innych ludzi pieniędzy,
                  czyli owoców ich ciężkiej pracy. Rośnie nam w siłę aparat biurokratyczny, który
                  pasożytuje na pracowitszej i bardziej twórczej części społeczeństwa. Ale
                  podejrzewam, że UE wchłonie każdą ilość takich absolwentów od pisania dyrektyw o
                  prostowaniu bananów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka