Dodaj do ulubionych

Ultimatum pielęgniarek

27.07.06, 23:29
Czy z tego, ktos cos rozumie...czyli polska
metoda szukania frajerow.....
Szpital ma dlugi i je ciagle powieksza, wiec naturalnie
nalezaloby personel zredukowac.....
.....personel jest wysoce wyszkolony i oddany, wiec nalezaloby
go zachowac....ale bez podwyzek, biorac na litosc i inne
humanitarne gadki.....

Jak jest skalkulowany ten system, skoro niezbedna a za tym samym
w miare wydajna zaloga generuje dlugi....
....moze nalezy zwiekszyc stawki uslug, ale NFZ sie nie zgodzi....
....bo pacjenci nie chca podwyzszonych stawek na ubezpieczenia....

Czyli wszysko obraca sie wokol znalezienia frajera, ktory
zechce byc jakims Judymem.........
Obserwuj wątek
    • heraldek Ultimatum pielęgniarek 27.07.06, 23:32
      ...
      • Gość: megi Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 19:10
        drogie pielęgniarki!
        podziwiam waszą pracę a jak dowiedziałam się ile zarabiacie to uważam że
        jesteście pozytywnie zakręcone.
        na zachodzie pielęgniarki nie wykonują tele parcy i czynności pielęgniarskich
        co w polsce a zarabiaja kilka krotnie wiecej i przede wszystkim są bardziej
        szanowane
        uważam,że nikt kto nie zna trudu waszej pracy nie powinien krytykować waszej
        decyzji.może P.Derektor przyjdzie na dyżur i np bedzie asystował przy reanimacji
        ciekawa jestem czy miałby póżniej ochote na wieczorne piwko z przyjaciółmi
    • Gość: lula Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.akron.net.pl / *.akron.net.pl 27.07.06, 23:55
      niestety moje obserwacje są okropne. otóż pielęgniarki, które "mielismy na
      myśli" już wróciły. nie nadawały się "tam" i tu. ale w dalszym ciągu są
      przyjmowane, bo innych (lepszych) brak. nie chcę wracać do przykrych wspomnień,
      chociaż są to moje koszmary nocne. i nie zapomnę im koszmaru umierania mojej
      matki, ich głupoty i braku serca...
    • chrust a to Polska wlasnie 27.07.06, 23:55
      Bogu ducha winny dyrektor szpitala znalazl sie miedzy mlotem a kowadlem. Da
      podwyzki - inne pielegniarki tez beda chcialy, nie da - straci oddzial.

A pielegniarkom zycze wszystkiego najlepszego, ich praca jest bardzo zle
      oplacana.
      • Gość: anestezjolog Chory system , chorzy Polacy i politycy bez serca IP: *.cg.shawcable.net 28.07.06, 02:30
        Do tej pory system opieki zdrowotnej zawodzi obywateli.
        Czas skonczyc z fikcja. Grupa profesorsko-ordynatorska nie chce zmian ,bo
        czerpie korzysci materialne z leczenia prywatnych pacjentow w panstwowych
        szpitalach. Z tych samych powodow szpitale kliniczne sa potrzebne profesorom AM.
        To jest stajnia Augiasza, a jak do tej pory Herkulesa brak.
        Drogie panie pielegniarki szukajcie zatrudnienia tam gdzie sa pieniadze.
        Jestescie wykorzystywane przez polskie spoleczenstwo. Opieka zdrowotna kosztuje.
        Praca za darmo skonczyla sie. 7% dochodu narodowego na ochrone zdrowia !
    • Gość: Ewa Re: Ultimatum pielęgniarek IP: 82.160.255.* 28.07.06, 08:23
      Tu nie chodzi o nikie pensje, ale o niskie emerytury, bo od łapówek ZUS nie
      płacą. Bez względu na zarobki to jest OIOM i odejście od łóżek dzieci jest
      skazaniem ich bez sądu. Za narażenie życia dzieci powinny siedzieć. Jak nie
      chcą pracować to niech się zwolnią. Zawsze było źle w służbie zdrowia z płacami
      (i dlatego większość personelu ma wybudowane domy) więc trzeba było zostać
      prawnikiem, informatykiem, albo wybrać inny zawód lepiej płatny niż
      pielęgniarka. Nikt nikomu karabinu do głowy nie przystawia.
      • Gość: Mikołaj Ultimatum pielęgniarek-To sukces. IP: *.chello.pl 28.07.06, 08:40
        Z tekstu wynika jednoznacznie, że już się podkupuje dobre pielęgniaki w naszym
        mieście, kraju. To olbrzymi sukces. I bardzo dobrze, że dziewczyny strajkują.
        Życzę im powodzenia. Te dobre zostaną kupione. Czasami będą musiał zrezygnować
        z ambicji i iść pracować na geriatrię, ale na pewno zarobią te wymarzone 500,00
        więcej. Powoli zaczyna się wolny rynek. Czy to dobrze czy źle zobaczymy.
      • Gość: jojo Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:25
        to wolny kraj, chcą, to składaja wypowiedzenia, a nie odchodzą od łóżek -
        czytaj uważnie... to problem managera, jeśli nie stać go na zatrudnienie
        wykwalifikowanego personelu, to firmę należy zamknąć... to tyle
      • Gość: piel Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.skynet.net.pl 28.07.06, 11:13
        Trudno zrozumieć taki komentarz, bo jeżeli lapówką jest wtykane z rzadka, na silę 10zl lub czekolada
        to ręce opadają jeszcze nie można powiedzieć co się na ten temat myśli. Jestem pielęgniarka, praacuję
        na ciężkim oddziale gdzie umieraja czasem mlodzi ludzie i to już jest koszmarem, o którym myśli się
        latami, ale nie wyobrażam sobie pracy gdzie umieraja dzieci, za żadne pieniądze. Uważam, że
        pielęgniarki pracujące z ciężko chorymi dziećmi powinny zarabiać naprawdę duże pieniądze, bo w
        każdej minucie swojej pracy uczestniczą w cierpieniu dziecka i jeszcze muszą zadawać cierpiernie.
        Muszą mieć pieniądze na szkolenia i porządny wypoczynek. Co do bogactwa, to mamy problemy z
        zapłaceniem czynszu z spółdzielcze mieszkanie i media.
        • chrust jestem z Toba 28.07.06, 16:40
          sam jestem lekarzem i wiem jak ciezko pracuja pielegniarki.
      • Gość: doctorescu odpowiadam ewie-głupiemu kołtunowi IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.07.06, 14:02
        Ależ one właśnie grożą,że chcą się zwolnić.Póki co gomułkowsko-ubecki rząd PiS-u
        jeszcze nie wprowadził obowiązku pracy.A tobie i innym ciemnym umysłom-bo to nie
        pierwsz idiotyczna wypowiedź przypominam jedno:W przysiędze Hipokratesa nie ma
        ANI SŁOWA o tym,że lekarz(w domyśle też pielęgniarka) ma pracować ZA
        DARMO!!!Wprost przeciwnie jest napisane,że za swoją ciężką i odpowiedzialną
        pracę będzie żył DOSTATNIO,a za DARMO powinien jedynie uczyć dzieci innych
        lekarzy!W całym cywilizowanym świecie lekarze należą do finansowej elity,bo nie
        tylko odpowiadaja za życie i zdrowie,ale sa wysokiej klasy specjalistami i
        posiedli wiedzę,której większość śmiertelnikównie jest w stanie pojąć,bo są zbyt
        leniwi albo ograniczeni umysłowo(tak jak i ty).Gdyby zarabiali rzekomo takie
        "krocie",to chyba by masowo nie wyjeżdżali za granicę?!
        • Gość: pielęgniaresku popieram doktoresku IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 28.07.06, 14:45
          W pełni popieram twoją wypowiedz.W każdym innym Państwie pielęgniarka jest
          szanowana osobą i uwazaną za bardzo mądrą.Inne kraje chętnie przyjmują Polską
          pielęgmarkę bo ma ogromne umiejętności oraz wiadomości.Szukałam w śród swoih
          kolzanek po fachu ,aby ktoś przyszedł do pracy na nasz oddział.niestety jak
          słyszą że to praca z dziećmi,często umierającymi..Mówią głośno i wyrażnie ."Nie
          dziekuje za żadne pieniadze nie bede pracowac z dziecmi".A my chcemy tylko
          pareset złotych.Niech bedzie ten nasz trud i stres psychiczny wynagrodzony.A
          może jest ktoś chetny do pracy za 1000złotych i spojrzy matce i ojcu
          umierającego dziecka i powie"Będzie dobrze"....
          • chrust trzymajcie sie dziewczyny 31.07.06, 05:32
            bedzie dobrze ale tylko jesli to sobie same wywalczycie.
      • Gość: piel anest Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.06, 15:35
        Jesteś niesprawiedliwa!!!!Nie znam grupy zawodowej która by była wolna od
        nieuczciwych pracowników.Takie generalizowanie doprowadza mnie do szału!!!!
        Czytaj uważnie-to nie strajk,my nie odchodzimy od łóżek-poprostu się
        zwalniamy.Każdy ma do tego prawo w cywilizowanym kraju.Chcemy pracować w swoim
        zawodzie,ale znamy swoją wartość i nie damy się wykorzystywać.
      • Gość: XYZ Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.szpital2.gorzow.pl / 217.98.252.* 05.08.06, 19:34
        Kobieto zastanów się co wypisujesz , przeczytaj to choć raz:
        "Za narażenie życia dzieci powinny siedzieć. Jak nie
        > chcą pracować to niech się zwolnią."
        JAKI NARAŻANIE ŻYCIA ????
        Poinformowały pracodawce że warunki umowy o pracę ich nie satysfakcjonują i
        zażadały podwyzki. To p.dyrektor moze narazic zycie pacjentów swojego
        szpitala , jeżeli nie znajdzie odpowiednich osób na ich miejsce.

"Jak nie chcą pracować to niech się zwolnią."
        Właśnie to robią. Nikt nich nie jest niewolnikiem i nie ma przymusu pracy w
        tym konkretnym miejscu.
        • Gość: solidarni Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 16:37
          Cała moja rodzina (dość liczna) trzyma za Was kciuki. Nie pozwólcie się poniżać.
          Ktoś kto zawdzięcza życie lub zdrowie lekarzowi lub pielęgniarce doskonale to
          zrozumie.
    • Gość: gość Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 08:35
      Zredukować zatrudnienie w administracji służby zdrowia. Ona za dużo kosztuje.
      • mmpiluch Re: Ultimatum pielęgniarek 28.07.06, 16:33
        popieram pilęgniarki!
        ich cięzka praca pełna poświęceń i wyrzeczeń i ciągłego stresu powinna być
        adekwatnie wynagradzana.
        moja córka na oddziałe była 18 miesięcy,obserwowałam ich pracę i dziwię się że
        tak długo zwlekały.
        • Gość: Renata J. Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.e-wro.net.pl 28.07.06, 17:59
          Ja także popieram ich protest i chęć godziwej zapłaty za ciężką pracę. Moja
          córeczka była na tym oddziale przez 4 miesięce po urodzeniu (i później jeszcze
          kilkakrotnie). Widziałam ciężką pracę pielęgniarek, ich poświęcenie i trud.
          Szkoda by było dla szpitala , a zwłaszcza chorych umierających dzieci stracić
          taki personel. O dobrze wykwalifikowanych pracowników powinno się dbać Panie
          dyrektorze szpitala.
          • Gość: marysia Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:57
            to skandal,że wykwalifikowany i wykształcony personel musi w taki sposób
            ubiegać sie o godziwe wynagrodzenie.dlaczego nie docenia się takiej kadry? moze
            lepij będzie biadolić jak wiekszość wyjedzie na zachód i zazdrosnym okiem
            patrzec na ich sukcesy a korzystać z importu białorusinek i litwinek.
            Polska to dziwny kraj,kształci super fachowców by zasilali szeregi zachodu!
            • Gość: piel-emigrantka Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.bb.online.no 29.07.06, 00:00
              Milo czytac pochlebne komantarze.Na najazd bialorusinek czy litwinek raczej nie
              ma sie co nastawiac.Znajda one zatrudnienie w skandynawii a do Polski raczej
              przyjada jako turystki.Pozdrawiam z Norwegii
        • Gość: mama Olka Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 17:24
          Mój synek spędził na waszym OITD najdramatyczniejsze 3 m-ce swojego
          życia.Codziennie walczył o życie.Wygrał.Nadal walczy jednak o zdrowie.Gdyby nie
          asz profesjonalizm i zaangażowanie te 3 m-ce byłyby koszmarem nad koszmarami.Nie
          było lekko,ale dzięki Wam i lekarzom czułam,że ktoś rozumie co czuje rodzic
          dziecka będącego na granicy życia.Olek tej granicy nie przekroczył,ale byłam
          świadkiem odejścia innych dzieci.Nie ma nic gorszego niż to co pewnie wtedy
          czujecie patrząc w oczy rodzica.Za taką pracę powinnyście dostać adekwatne
          wynagrodzenie!!!Ale czy takie jest?Jesteśmy z Wami.Olo z rodziną.
          • Gość: Rodzice Filipka Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.eranet.pl 29.07.06, 23:36
            Szczerze popieramy i jesteśmy pewni, że wszystko będzie, po Waszemu będzie.
            Ktoś musiałby być kompletnym ... (brak mi słowa), aby pozwolić Wam odejść.
            Uważam tylko,że powinniście zażądać więcej, jesteście nieocenione w swojej
            pracy (przynajmniej większość z was:), i Wasz pracodawca powinien to uszanować,
            żeby nie powiedzieć, że sam powinien pomyśleć o podwyżkach wcześniej.
            Jeszcze raz dziękujemy za opiekę nad naszym ukochanym synkiem Filipkiem, którym
            opiekowaliście się prawie 3 miesiące. Dzięki Wam teraz jest z nami, właśnie
            smacznie sobie śpi z mamą obok i trudno byłoby opisać rozpacz, gdyby Wam się
            nie udało...
            Sciskamy kciuki (nawet Filipek jakoś tak zacisnął piąstkę) i do zobaczenia...
            Przyjdziemy kiedyś całą rodzinką w odwiedziny.
            Wiesiek, Kornela i Filipek
    • markona A najlepiej powołać się na ślubowanie Hipokratesa. 28.07.06, 08:53
      ... tak najłatwiej się załatwia - że tego robic nie można, bo przecież
      pozostawią chorych w zagrożeniu zdrowia i życia...
    • Gość: L Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.06, 19:48
      Odchodzą a niech odchodzą, niech sobie jadą gdzie chcą, dzieciaczki poumierają,
      to poumierają, będziemy mieć nowe, dużo nowych :) w najbliższym czasie pod
      obrady sejmu poddamy ustawę o zakazie antykoncepcji, mamy większość to i dzieci
      nam nie zabraknie i bez becikowego baby nam dzieci będa rodzić i już, a
      pielęgniarki to wzięłyby sie za rodzenie zdrowych dzieci, bo z tych z OIOMU nic
      nie bedzie, w kamasze nie będa się nadawać, no chyba, że wprowadzimy tylko
      jedną słuszną kategorię A .
      • szpiro za granice nie wyjada. 29.07.06, 05:56
        Polskie pielegniarki nie nadaja sie do pracy na zachodzie.
        Brak im znajomosci jezykow obcych i adewkatnego wyksztalcenia.
        Ponadto brak im kultury osobistej.Polki sa z reguly roztyte.
        Spojrzcie jak wyglada niemiecka lub skandynawska pielegniarka.
        Polka moze w najlepszym wypadku dostac prace salowej.
      • Gość: piel anest Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.06, 10:14
        Gościu L i szpiro Wasze posty właściwie nie wymagają komentarza.Mam nadzieję że
        nikt nie zniży się do Waszego poziomu,bo sami już pokazaliście jakiego pokroju
        jesteście ludzmi.
    • Gość: solidarne Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 07:43
      Dziewczyny trzymamy za was kciuki. Tak dalej byc nie może. Nie słyszałysmy żeby
      było zapotrzebowanie na menedżerów polskiej słuzby zdrowia w UE. Na nas tam
      praca czeka. A na nich?
      • Gość: piel-emigrantka Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.bb.online.no 29.07.06, 11:16
        Tez trzymam za Was kciuki i szczerze namawiam na wyjazd z Polski.Wyjechalam
        kilka lat temu i nie zaluje.Nie ma czego.Pozdrawiam OIOM z Korczaka
        • Gość: ela Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.rdi.pl 29.07.06, 15:48
          Też jestem pielęgniarką i choć nie raz strajkowałyśmy, mówiąc w mediach,
          że "odchodzimy od łóżek" wiadomo, że nigdy się tego nie robi , jest to tylko
          powiedzonko dla rządu, który może się wystraszy i zareaguje, ale możecie być
          pewni, że nikt tych biednych dzieci nie zostawia na pastwe losu, poprostu
          trzeba coś robić, bo za ledwo 900zł-1000zł nie idzie wyżyć.
          • Gość: PAZERNY PRYMAS Re: Ultimatum pielęgniarek, a prymas dostaje kase IP: *.cg.shawcable.net 29.07.06, 18:40
            Premier Polski daje pieniadze na budowe swiatyni ,a nie daje na pensje dla
            pielegniarek.

• Gość: L Re: do eli i piel anest IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.06, 13:41
            Z samego pieprzenia o odchodzeniu to będzie właśnie tak jak napisałam powyżej -
            dziwne piel anest żeś intencji nie pojęła, jakieś problemy z IQ?- to jest
            stosunek władzy do was, władza ma głęboko gdzieś was i wasze protesty, ma
            własną koncepcję na wasze życie i reszty społeczeństwa. Kiedyś trzeba w końcu
            to zrozumieć i naprawdę odejść: wyjechać z Polski, zmienić zawód a nie robić w
            kółko protesty do protestów i ględzić że to dla władzy bo przecież my nie
            odejdziemy, bo my z powołania. No to i bądźcie sobie z powołania, weźcie sobie
            jakieś 20 złotych podwyżki jak miłościwie panujący da i jazda do roboty bez
            narzekania. A jak nie to wypowiedzenia, nie na żarty tylko na serio, nauka
            języka w pół roku i walizki pakować albo własną działalnoś otwierać i zasuwać
            20 godzin na dobę, ale na swoim i ceny wolnorynkowe. Ma społeczeństwo na wódę,
            papierosy, clubbing i coś tam jeszcze to jak będzie mus to i na płacenie za
            szlachetne zdrowie też się znajdzie.
            • chrust gwoli sciclosci 31.07.06, 05:36
              w USA pielegniarki maja limitowany czas pracy i nie wolno im pracowac "20
              godzin na dobe". A niedobor ich jest taki ze jak chca zmienic prace to na pewno
              dostana podwyzke w nowym miejscu (a osoba ktora je skieruje do nowej pracy -
              2000$ za "referral").

Dziewczyny na waszym miejscu nie czekalbym, tylko sie uczyl angielskiego!
              • Gość: xy Polski parlament ignoruje opieke zdrowotna , IP: 139.48.149.* 31.07.06, 20:08
                efektem tego jest permanentny kryzys. Parlamentarzysci sa beznadziejni.
                Wniosek - emigracja za chlebem ,albo polska bieda.
              • Gość: you Re: gwoli sciclosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 10:28
                No to wyżyj za te 2000$ w USA! To uścisnę Ci dłoń. W przeliczeniu na polskie pieniądze ta kwota robi wrażenie, ale tam to ta samam nędza co w Polsce 1000zł.
                • Gość: goska Re: gwoli sciclosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 13:29
                  zredukowac administracje podac do publicznej wiadomosci co dzieje sie z ciagle
                  rosnacymi skadkami na zdrowie kiedys wystarczylo urzednikow ministerialnych
                  dzis NFZ ,komorki w urzedach woj,powiat,marszalkowskich ludzie ci siedzac
                  zarabiaja nieze pien. az piel. chca zrobic judymow >poieram te kobiety zrobmy
                  cos z rzadzacymi niech rozlicza sie z naszychpieniedzy
                  • ksenos Re: gwoli sciclosci 06.08.06, 17:02
                    w kamasze je,w kamasze
    • Gość: piel anest Re: Ultimatum pielęgniarek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.06, 14:55
      Dzięki za pozytywne posty zwłaszcza od rodziców dzieciaczków, które u nas
      leżały.Nie pracowałam kiedy Wasze dzieci były pacjentami naszego oddziału więc
      Was nie znam osobiście.Zyczę Wam wszystkiego dobrego i po tych dramatycznych
      przeżyciach już samych słonecznych dni.
      Nie chcę,aby to zabrzmiało patetycznie- podjęłam(pisze oczywiście tylko w swoim
      imieniu ale myślę,że większość by się pod tym podpisała)decyzje o złożeniu
      wypowiedzenia także mając na uwadze dobro tych małych pacjentów, bo po 8 latach
      otrzymywania jałmużny(inaczej nie można nazwać naszych pensji) narasta we mnie
      frustracja.Sfrustrowany pracownik nie jest w stanie dobrze wypełniać swoich
      obowiązków,a to na OITD może skończyć się tragedią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka