Dodaj do ulubionych

Wyszyńskiego 52

IP: *.lan.pop.pl 03.08.06, 19:11
Czy ktoś się orientuje czy kamienica na Wyszyńskiego 52 (na rogu z
Sienkiewicza) jest przeznaczona do wyburzenia? Chodzi mi po głowie, że tak,
razem z resztą kamienic po tej stronie ul.Wyszyńskiego od nr 60 do 70.
Obserwuj wątek
    • Gość: Martix Re: Wyszyńskiego 52 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.06, 22:45
      Chyba nie,bo na darmo by nie remontowali elewacji,a tak się właśnie robi-te
      zabawne malowidła.Jak wyburzą kamienice to pewnie tę drugą stronę-wschodnią.A
      między tym domem a tymi pozostałymi wybudują plombę,a pozostałe wyremontują.
      Na Wyszyńskiego jeszcze ma powstać hotel-na tym wolnym placu bliżej Katedry i
      wyburzą tę jedną kamienicę koło postoju taksówek.A między Benedyktyńską a
      Sienka ma również powstać plomba po wyburzonych kamienicach w ub.rokuMusi
      zniknąć jeszcze ta oficyna,która w tym przeszkadza.
      A odnośnie dróg to odcinek od Sienka do mostów W-skich ma być remontowany.
      • Gość: Jacobs Re: Wyszyńskiego 52 IP: 62.233.249.* 04.08.06, 06:33
        Nie sadze żeby wyburzali stronę wschodnią Wyszyńskiego , sprzedają w tych kamienicach lokale komunalne lokatorom . Słyszałem że ten ciąg kamienic pomiędzy Sienkiewicza a Prusa projektował znany architekt ( może ktoś zna nazwisko ? ) i są pod ochroną konserwatora zabytków .
        Odnowiona kamienica na rogu Wyszyńskiego i Sienkiewicza to dowód na to jakim pięknym miastem mógłby być Wrocław gdyby tak postąpiono ze innymi perełkami .
      • Gość: darek_w1 Re: Wyszyńskiego 52 IP: *.lan.pop.pl 04.08.06, 10:04
        > Chyba nie,bo na darmo by nie remontowali elewacji,a tak się właśnie robi-te
        > zabawne malowidła.

Właśnie to mnie zainteresowało. Na Grabiszyńskiej już był taki numer, ocieplili
        kamienicę, która niecały rok później została wyburzona. Ciekaw byłem czy nie
        mamy przypadkiem powtórki.

> Jak wyburzą kamienice to pewnie tę drugą stronę-wschodnią
        Pierzeja wschodnia składa się z większej liczby kamienic i stanowi jednolitą
        całość. Zachodnia jes krótsza, z dziurą na 3 kamienice w środku, koło
        skrzyżowania z Prusa gryzie się z cofniętą linią nowej zabudowy. Kamienica nr
        52 bardzo dziwnie wygląda przy nowej plombie tuż obok i psuje kompozycję
        architektoniczną. Ponadto pamiętam, że kiedyś pisano o niej, że jest w bardzo
        złym stanie technicznym, miała m.in. podpartą belkami ścianę szczytową
        (ostatnio chyba już nie, może ją wzmocniono). Podrąże temat, ciekawe co z tego
        wyniknie.

• Gość: Wrocek Re: Wyszyńskiego 52 IP: 82.160.248.* 04.08.06, 12:45
          Według dawnych planow z lat 50. cala zachodnia strona ul Wyszynskiego od Prusa
          do Sienkiewicza miala isc do wyburzenia. Nawet kosciol Sw. Michala, ktory byl
          zniszczony w ok 70%.
          Planowano bowiem poprowadzenie trasy "polnoc - poludnie", ktora teraz jest
          wlasnie realizowana w czesciach. Teraz buduja nowe mosty "Warszawskie", ma byc
          dwupasmowa ul. Pulaskiego, nowy wiadukt pod torami kolejowymi na ul.
          Dyrekcyjnej, poszerzona dwupasmowa ul. Dyrekcyjna i polązcenie z ul. Slezna.
          Nowa zabudowa po zachodniej stronie ul. Wyszynskiego zrealizowana w latach 60,.
          i 70., swiadczy o tym, ze wzieto ta trase pod uwage. Nawet niedawno gdzies
          wyczytalem, ze zastanawiaja sie powaznie nad realziacja tego pomyslu. Wedlug
          mnie dosc racjonalnego, ktory umozliwi znakomita komunikacje "polnoc -
          poludnie" z pominieciem centrum wroclawia, a takze umozliwi alternatywne
          polaczenia tramwajowe, ktore teraz sa tylko przez ul Jednosci Narod. i Wyspe
          Piaskowa.
          Mam nadzieje, że zrealizują ta koncepcje i nie beda zalwoac tych kilku
          kamienic,na ktorycvh miejsce mozna wybudowac nowe tak jak ppalowane jest w
          najblizszych kilku ltach na ul pulaskiego.
          • Gość: Martix Re: Wyszyńskiego 52 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.06, 19:07
            Moim zdaniem to głupota,że robi się remont elewacji tej kamienicy,po prostu
            zabrakło twardego stanowiska-nie remontować,tylko wyburzyć.I wtedy nie było by
            wątpliwości,że tę stronę-zachodnią należy wyburzyć aż do Prusa bo po tej
            stronie rzeczywiście jest mniej kamienic.To po prostu bałagan bo ta kamienica
            jest "wypicowana"z zewnątrz a w środku staroć i na pewno za niedługi czas
            orzekną,że należy ją zburzyć a pieniądze wywalone w błoto.Ta plomba z którą ona
            graniczy jest nieco cofnięta pewnie specjalnie z zamiarem poszerzenia tego
            odcinka oraz z zamiarem uzupełnienia zabudowy w jednej linii po wyburzeniu i
            poszerzeniu jezdni.Nie wzięto pod uwagę,że ta kamienica nie bardzo tu pasuje
            względem tej plomby i jezdni{zbyt wystaje}i w stosunku do szerszej jezdni i co
            się z tym wiąże wyższego komfortu jazdy nie ma ona żadnej wartości.Gdy
            zrealizuje się most Warszawski,Krzywoustego i Pułaskiego to ten odcinek będzie
            takim wąskim gardłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka