Dodaj do ulubionych

cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach

28.08.06, 12:25
kto odpowiada za stan tego cmentarza?

groby żołnierzy niemieckich są dopieszczane, a te 6tys "ruskich"?

może już w oświęcimiu czas postawić pomnik niemcom a opluć pamięć tych co
niesłusznie konzetrationslagery wyzwolili

:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: poinformowany Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.08.06, 13:47
      W walkach o Wroclaw zginelo 8 tys. zolnierzy i oficerow radzieckich.
      Cmentarz na Krzykach nie jest jedynym cmentarzem zolnierzy radzieckich. Tych
      cmentarzy jest podobno 7. We Wroclawiu jest takze cmentarz zolnierzy polskich.
      Wroclaw jest chyba jedynym wiekszym miastem w Polsce, gdzie cmentarz zolnierzy
      radzieckich jest w tak oplakanym stanie. Bylem w Szczecinie, gdzie cmentarz
      zolnierzy polskich i radzieckich jest czescia wiekszego, czynnego cmentarza.
      Tam wszystko jest pieknie utrzymane.
      • Gość: Sympatyk PRL Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 15:49
        W Fatach TVP 3 pan wiceprezydent Najniger pięknie tłumaczył, że to wina
        Ministra Dziedzictwa oczywiście z PiS-u, który daje za mało kasy na utrzymanie
        tego cmentarza. W ub. roku była to kwota 120 tys. zł., a w tym tylko 58 tys.
        zł. i miasto dlatego nie podpisało umowy.
        Szanowny Panie Prezydencie. Kpi Pan czy do wyborów się szykuje? Niecałe 100
        tys. zł. ma być przeszkodą w utrzymaniu nekropolii? Miasto wywali 20 mln. zł.
        na Bramę Trzeciego Tysiąclecia i stać nas na to, a tu chodzi o mizerną kwotę.
        Na konserwacje wytrysku Zdroja więcej się wydaje. Przedstawiciel władz rżnie
        głupa. I tyle.
        • Gość: kos Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.os1.kn.pl 28.08.06, 18:47
          Mam propozycję
          Łóżmy tyle na utrzymanie cmentarzy radzieckich ile łożą Rosjanie na utrzymanie nekropolii w Katyniu, Syberii itp miejscach.
          Będzie to i tak gest z naszej strony w związku z tym że my będziemy utrzymywać groby żołnierzy którzy przyszli nas mordować a oni by utrzymywali nekropolie tych których sami zamordowali.
          • tonkinn Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach 28.08.06, 20:42
            Ta rusofobia prokacza już wam w mózgach p.......a wszystkie klepki.
            • Gość: kos Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.os1.kn.pl 28.08.06, 21:08
              Mam do Ciebie pytanie - dlaczego nie chcą wydać akt katyńskich?
              Jakby Jelcyn nie przekazał Polsce rozkazu zamordowania Polaków przez naszych "braci" to nadal coniektórzy przekonywaliby nas że to Niemcy zrobili.
              Czy uważasz że Rosja tak jak to zrobiły Niemcy też powinna płacić odszkodowania za niewolniczą pracę?
              Ja nic do Rosjan nie mam. Mam tylko do tego Putinokia który nie może ścierpieć Polski w roli suwerennego kraju.
              • kklement OK, ale to kwestia kultury. 28.08.06, 21:35
                Można nie lubić Rosji za jej tradycyjnie złe relacje z Polską i z powodu
                odradzającej się postawy imperialnej. Można uważać Armię Czerwoną za najeźdzcę,
                a sowieckimi żołnierzami można pogardzać za ich barbarzyństwo i zbrodnie
                popełniane na ludności cywilnej.

Ale cmentarz, na którym spoczywają, nie powinien ulegać dewastacji. Nie
                składajmy kwiatów na tych grobach, nie urządzajmy tam żadnych uroczystości. Ale
                wykażmy się choć elementarną troskę o mogiły ludzi, którzy zginęli na wojnie
                wywołanej przez szalonych polityków.
                • Gość: kos Re: OK, ale to kwestia kultury. IP: *.os1.kn.pl 28.08.06, 21:49
                  Ja się z tobą zgadzam, tylko zwracam uwagę na to że coniektórzy nadal chyba uważają armie sowiecką za naszych wyzwolicieli.
                  • kklement Re: OK, ale to kwestia kultury. 28.08.06, 21:55
                    No tak, a najzabawniejsze są stwierdzenia, że "Armia Czerwona wyzwoliła
                    Wrocław / Szczecin / Gdańsk / Kołobrzeg itp."
                • Gość: stelmaszyński Re: OK, ale to kwestia kultury. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.09.06, 15:48
                  ...naród,który nie potrafi uszanować grobów przeciwnika(wroga)nie ma w historii
                  szans na zaistnienie.ta poprzeczka postawiona musi być wszystkim
                  obywatelom...bo już mamy problemy z uszanowaniem
                  starszych,ułomnych,dzieci,bezdomnych...kibiców przeciwnej drużyny...i,i.i!
                  plujmy wpierw do wlasnej zupy zanim zaczniemy szukać wlos w talerzu sąsiada!
              • Gość: beti Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 21:37
                człowieku to jest wątek o cmentarzu,zastanów się chwilę,czy uważasz,że ci
                wszyscy ludzie ,którzy tam leżą,przyszli tu walczyć ( i zginąć)z własnej
                woli,czy mimo wszystko nie należy im się ,ta choćby odrobina szacunku i
                zadbanie o porządek w miejscu gdzie spoczywają,pomijającjuż wszystkie inne
                względy,to cmentarz jest położony na samym wlocie do miasta,ładną mamy
                wizytówkę,chyba ,że oślepniemy najpierw porażeni urodą "naszej bramy
                tysiąclecia",na to badziewie były pieniądze(czy ktoś wie,ile za to
                zapłaciliśmy,jestem bardzo ciekawa).
                • vazz Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach 29.08.06, 09:00
                  Zmarłych zostawcie w spokoju.
                  • Gość: persh.. Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 12:04
                    zmarłych zostawić w spokoju- niecz psy i szczury bvuszują a śmieci rozwiewa
                    wiatr

spokój spokojem ale czystość musi być nie tylko na śmietnikach ale i na
                    cmentarzach

groby niemieckich żołnierzy są zadbane bardziej, sprzątane przez polaków

polak potrafi?
                    • Gość: gosc Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.os1.kn.pl 30.08.06, 19:00
                      no to zakasaj rękawy, zaproś sympatyka PRL i do roboty. Polak potrafi
                      • Gość: Sympatyk Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 19:04
                        Już idę sprzątać. Tobie natomiast proponuję uklęknąć pod Bramą Trzeciego
                        Tysiąclecia i ucałować dłoń pomysłodawcy tego wiekopomnego dzieła.
                      • Gość: zby_t_wredny Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.ipt.aol.com 30.08.06, 20:32
                        Jakies 25-30 lat temu juz ten cmentarz sprzatalem i szczerze mowiac chetnie
                        pomogl bym to robic na nowo..... gdybym nie opuscil tego miasta i tego pop...
                        kraju w ktorym znaczna czesc uwazajacych sie za katolikow obywaleli potrafi
                        tylko pajac nienawiscia i checia zniszczenia tego czego sami nie stworzyli i nie
                        wywalczyli ( czyli wszystkiego).
                        Nigdy nie bylem czlonkiem zadnej lewicowej organizacji ale jestem wdzieczny ze
                        ta Polska "Ludowa" mnie wyksztalcila i to nie na idiote z amnestyjna matura.
                        Nie na idiote ktory wybiera na swoich reprezentantow politykow tak samo
                        niedouczonych jak on, ktorzy nie znaja nie tylko historii, ale nawet zasad
                        swojej wlasnej religii. Dla ktorych Krzyz stal sie tylko "wyborcza szmata
                        powiewajaca nad otumanionym tlumem". Ten ktory zmarl na tym krzyzu poodobno
                        przebaczyl .... ci ktorzy ida w Polsce pod sztandarem z tego Krzyza, na pewno
                        przebaczac nie potrafia. Na ich krzyzu, zamiast Chrystusa i jego nauk, wielki
                        napis: "zemsta i rozliczenie".

Czesc i chwala zolnierzom Armii Radzieckiej , Ludowego Wojska Polskiego,
                        zolnierzom Polskich Sil Zbrojnych. Wszystkim ktorzy walczyli i czesto polegli by
                        nad tym krajem nie powiewal sztandar ....z polamanym krzyzem.
                        Hanba tym co zapomnieli o historii, zapomnieli o Polsce.
                        Miejmy nadzieje, ze historia i Polska zapomna o nich rownie szybko...
                        • beata17 Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach 30.08.06, 21:32
                          nic dodać ,nic ująć,podpisuję się "obiema rękami".
                        • Gość: kos Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.os1.kn.pl 30.08.06, 22:11
                          jak Cię wykształcono 25 lat temu tak już zostało. Jakbyś nie wiedział to:
                          Armia Czerwona razem z Niemcami nas napadła i zrealizowała podpisany IV rozbiór Polski.
                          Armia Czerwona nas nie wyzwalała tylko maszerowała do Berlina (ciekawe po co niszczono Wrocław skoro już Berlin padł)
                          Armia Czerwona nieposłusznych (i nie tylko) mordowała w obozach koncentracyjnych np na Syberii albo humanitarnie strzałem w potylicę.
                          Armia Czerwona a obecnie Putinokio ma w d.. groby pomordowanych Polaków które znajdują się na terytorium Rosji.
                          Nie chodzi tutaj o zemste i rozliczenie tylko o prawdę, a Putinokio pokazał nam jaka jest sowiecka prawda w na obchodach 60 rocznicy zakończenia wojny.
                          Jak już pozwalamy żeby nasi oprawcy leżeli honorowo w reprezentacyjnym miejscu Wrocławia to nie powinniśmy domagać się tego żeby Ci którzy stracili rodziców z rąk sowieckich albo którzy zostali wypędzeni ze swoich domów do tzw. ziem odzyskanych musieli jeszcze w ramach wdzięczności płacić za pielęgnowanie grobów najeźdźcy.
                          Jak ktoś jest wdzięczny za najazd sowietów na Polskę mordowanie polskich obywateli i później okupację przez 60 lat to niech sprząta . Niech zaprosi rosyjską telewizję żeby mogła pokazać w Rosji jak naród polski pamięta za dobro jakie przyniosła Armia Czerwona. Bedą mogli nadal uczyć młodych Rosjan na lekcjach historii jak to Polscy faszyści napadli na Białoruś i Ukrainę a Armia Czerwona wyzwoliła Polskę.
                          • beata17 Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach 30.08.06, 22:32
                            to może się zdziwisz,moja rodzina straciła pod wilnem cały majątek,mój dziadek
                            zginął podczas wywózki,a moja babcia z 3 dzieci spędziła na syberii 6 lat,ale
                            tyle nienawiści we mnie nie ma ,co w tobie,trzeba umieć szanować ludzi -żywych
                            i umarłych.
                            • Gość: kos Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.os1.kn.pl 30.08.06, 23:00
                              Jest takie powiedzenie. Chcesz być szanowanym szanuj innych. Może wskażesz jak szanuje Polskę i polskie groby nasz oprawca?
                              Znasz jakiś gest strony rosyjskiej który by nie był antypolski nie mówiąc już
                              o gestach które przybliżałyby Rosję do mówienia prawdy obywatelom o ich prawdziwej historii?
                              Może miałabyś inny stosunek do tego jakbyś spędziła 6 lat na syberii a twoja najbliższa osoba dostała strzał w potylicę.
                              Tak jak pisałem jak ktoś ma ochotę dziękować i opiekowac się tymi grobami niech to robi

• wielki_czarownik Moje pytanie 30.08.06, 22:51
                            Czy za to, że Putin nie dba o nasze groby, to my mamy sikać na groby tych chłopaków którzy tu zginęli? A może dlatego, że Stalin kazał im tu przyjść i umrzeć to mamy po ich grobach spychaczem przejechać? Myślisz, że oni tu chcieli umierać?

> Nie chodzi tutaj o zemste i rozliczenie tylko o prawdę

Jaką prawdę chcesz głosić plując na grób 18 letniego Iwana? Chyba taką, ze jesteś idiotą.
                            • Gość: kos Re: Moje pytanie IP: *.os1.kn.pl 30.08.06, 23:07
                              Wybudujmy jeszcze cmentarz poległych żołnierzy niemieckich. Przecież młody Hans też nie chciał umierać.
                              Pytasz się jaką prawdę chcę głosić. Gdzieś skłamałem?? Proszę o sprostowanie mojej wiedzy historycznej.
                              Nie będe się zniżał do Twojego poziomu i nie będę Ci mówił po imieniu.
                              • Gość: zby_t_wredny Re: Moje pytanie IP: *.ipt.aol.com 30.08.06, 23:17
                                Twoja wiedza nie siegnela nawet na wroclawskie cmentarze.... tam groby zolnierzy
                                niemieckich juz znajdziesz... nie musisz ich budowac.. ale mozesz rowniez na
                                nich zapalic swieczke i posprzatac.
                                Mam wrazenie, ze dla Ciebie wlasnie oni zgineli broniac naszej wolnosci ..... i
                                narodowej glupoty
                                • Gość: kos Re: Moje pytanie IP: *.os1.kn.pl 30.08.06, 23:31
                                  przyznam się nie interesowałem się gdzie jest cmentarz żołnierzy Wermachtu, SS czy też innej niemieckiej formacji z II wojny światowej.
                                  Tak więc proszę przy okazji mnie oświecić i podać gdzie ten cmentarz się znajduję. Niestety nie spełnie Twojego następnego urojenia i nie pójdę zapalić świeczkę na grobach niemieckich oprawców (rozkopywać czy też równać z ziemią też nie będę)
                              • wielki_czarownik Ale 30.08.06, 23:30
                                Ale te cmentarze już są. Zarówno żołnierzy z I i II wojny. I co ciekawe, zauważyłem, że 1 listopada ludzie zapalają tam świeczki. Ot triumf człowieczeństwa nad ideologią nienawiści.
                          • Gość: zby_t_wredny Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.ipt.aol.com 30.08.06, 23:00
                            A Ty masz identyczne poglady jaki mieli dowodcy Armii Czerwonej i postepujesz
                            tak jak aparatczik Putinokio(choc nie jestem pewien znaczenia tego slowa)
                            Gdybys znal historie na wiele z zadanych przez siebie pytan odpowiedzialbys sam.
                            Ale Ty jestes doskonaly, a historia Twego kraju to pasmo pokojowych "spotkan" z
                            sasiadami. Przecierz "Twoi" nikogo nigdy nie zabili i nie napadli.
                            A Hitler to z troski o Ciebie bronil nas przed sowiecka napascia.

Po co tych Radzieckich zolnierzy do nas wyslali? ... nie wiem... ale wiem, ze za
                            komuny, caly czas powiewala mi bialo czerwona flaga (a nie krawaty), za Hitlera
                            wiedzialbym tylko, ze jestem rasa nizsza przeznaczona do zniszczenia (nawet
                            Stalin nie zamierzal wytepic calych ras i narodow).
                            Pokaz mi tez kraj w ktorym osoby uznawane za wrogow panstwa dostaja medale... To
                            chyba tylko w Polsce ... ale tu nawet szpiedzy i kryminalisci moga byc ministrami.

Teraz zbierz grupe Tobie podobnych i idz .. rozkop te groby... wyciagnij z nich
                            szczatki... rozlicz ich.. wyciagnij z nich prawde... z kazdego z nich... dowiedz
                            sie od nich za co mysleli ze umieraja... podziel na tych dobrych i zlych...Ale
                            uwazaj.. moga klamac.... Najlepiej powolaj specjalna komisje... Z blogoslawionym
                            k.... ksiedzem rydzykiem na czele....
                            Potem zrownaj to wszystko z ziemia i powiedz ze zadnych grobow nie bylo....
                            zrewanzujesz sie "ruskim"... przeciez nie beda lepsi od Ciebie...

Zastanow sie tez czy nie lepiej by bylo dla Ciebie i byc moze kiedys dla Twoich
                            dzieci, bys energie i czas poswiecony na "szukanie prawdy w politycznych
                            doktrynach" przeznaczyl na budownie lepszej przyszlosci naszego (jesli moge tak
                            jeszcze powiedziec?) kraju.
                            A jak by co to groby mojej rodziny zostaly tez i za Bugiem i na Syberi...

• Gość: kos Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.os1.kn.pl 30.08.06, 23:22
                              1 Kogo napadła, mordowała i okupowała Polska?
                              2 Gdie napisałem że Hitler nas bronił przed sowietami?
                              3. Nie wiez po co wysłali Sowieci swoje wojska?. Powiem Ci - tak się Stalin dogadał z Hitlerem.
                              4 Co z tego że w Polsce powiewała biało-czerwona flaga skoro rządzili Polską sowietcy namiestnicy
                              5 O co Ci chodzi z tymi medalami, szpiegami i kryminalistami?
                              6. gdzie napisałem że cmentarz powinien być zlikwidowany (rozszabrowany)
                              7. Jszcze jedno Twoje urojenie - Rydzyk oraz cała ta ferajna która nami rządzi nie jest z mojego nadania oraz nie może liczyć na jakąkolwiek sympatię z mojej strony.
                              • Gość: Historyk Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 23:32
                                A kto maszerował na Kijów i okupował Ukrainę? To samo z Wilnem? O ile się nie
                                mylę to w momencie gdy Niemcy zajmowali Czechy, Polacy zajęli Śląsk Cieszyński.
                                Pogrom kielecki też o czymś świadczy. Jedwabnego nie wspominam. Wymieniać dalej?
                                Święci to jesteśmy jak przy ołtarzu pokłony bijemy.
                                • Gość: kos Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.os1.kn.pl 30.08.06, 23:42
                                  dobre przykłady. Tylko wskaż mi w którym miejscu wymienionym przez Ciebie opiekują się grobami polskich najeźdźców. W Jedwabnym też nie jest pomnik polskich oprawców tylko żydowskich ofiar.
                                  Jak będziesz wymieniał dalej to dawaj namiary na cmentarze polskich oprawców. Sprawdzimy jak społeczność lokalna dba o nie.
                                  • wielki_czarownik Już kiedyś pisałem 30.08.06, 23:54
                                    Cmentarze Polaków w Iranie są zadbane. A Polacy podczas II wojny byli tam okupantami (kolonializm etc.).
                                    • Gość: kos Re: Już kiedyś pisałem IP: *.os1.kn.pl 31.08.06, 00:11
                                      Podaj jeszczę datę napaści Polski na Irak, szacunkową liczbę ofiar po stronie Irackiej. Może miasto które zostało zdobyte przez Polaków po których zostały tylko groby.
                                      A tak na serio to może podaj dlaczego, po co i jak długo polskie wojska tam były. Co się z nimi stało i gdzie walczyły.
                                      Porównywanie polskich żołnierzy którzy ewakuowali się z ZSRR przez bliski wschód i afrykę żeby walczyć z Niemcami do sowieckich i niemieckich oprawców jest delikatnie mówiąć nikczemne.
                                      • Gość: Historyk Re: Już kiedyś pisałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 13:51
                                        Jak myślisz? Czy Rosjanie od czerwca 1941 r. byli przyjaciółmi Niemiec i drugie
                                        pytanie: czy swoją ofensywę mieli zatrzymać na granicach Związku Radzieckiego?
                                        Nie wiem czy słyszałeś o Ardenach - grudzień 1944 r. i prośbie Roosvelta do
                                        Stalina o rozpoczęcie ofensywy Rosjan na froncie wschodnim. Ja rozgraniczam
                                        konsekwencje nikczemnego układu Mołotow-Ribentropp z 1939 r., którego skutki ze
                                        strony Rosjan miliony Polaków odczuło tragicznie do czerwca 1041 r., od
                                        późniejszej wojny z hitleryzmem. A za to co działo się po 1945 r. możemy
                                        podziękować Churchilowi i Roosveltovi. Nawet Szczecina nie chcieli nam dać.
                                        Mówiąc uczciwie wleźli Stalinowi w d... Czego się bali? Do dzisiaj nie wiem.
                                        Przecież Ameryka miała bombę atomową.
                                        • Gość: kos Re: Już kiedyś pisałem IP: *.os1.kn.pl 31.08.06, 21:39
                                          Jak fakt że obłudni przyjaciele stali się wrogami w 1941 ma się do tego że jedni i drudzy nas napadli i mordowali?
                                          Patrząc z perspektywy, wszystkie kraje które nie były wyzwolone przez Armię Czerwoną lepiej na tym wyszły tak więc wolałbym żeby Armia Czerwona staneła na swojej granicy a nas wyzwalali alianci.
                                          Słyszałem o Ardenach i co to ma do rzeczy i co do rzeczy ma to że ktoś prosił Stalina żeby zaatakował swego niedawnego sojusznika.
                                          Tylko dlatego że dawni przyjaciele się pokłucili i rzucili się do gardeł ma wpływ na to że wcześniej do spółki nas napadli? Dlatego mam lubić sowietów za to że zamienili obozy koncentracyjne w Polsce i Niemczech na obozy koncentracyjne na Kołymie?
                                          I jak zwykle za to że nas Stalin z Hitlerem napadł i mordował był winien Churchil i Roosvelt.
                                          Czego się bali? oj historyk to Ty nie wiesz że Ameryka toczyła jeszcze wojnę z Japonią i Roosvelt zabiegał u Stalina otwarcie frontu w Azji przeciw Japoni.
                                          A tak przy okazji wyjaśnij mi dlaczego sowieci niszczyli Wrocław skoro Berlin już padł? Może dlatego że zgodnie z sowiecką tradycją wojenną zdobyte miasto było własnością żołnierzy przez tydzień?
                                          • Gość: Historyk Re: Już kiedyś pisałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 23:52
                                            To kto w końcu ma rację ? Ty czy Roosvelt. Twierdzisz, że Rosjanie powinni
                                            stanąć na swojej granicy. Tymczasem Roosvelt prrosił o rozpoczęcie ofensywy,
                                            która zakończyła się wyzwoleniem, a wg Ciebie zniewoleniemkrajów Europy
                                            Środkowej. W Ciebie Roosvelt prosił Stalina o otwarcie frontu w Azji przeciw
                                            Japonii, a przecież ZSRR i Japonia by w stanie wojny od 1937r. od Chałchin
                                            Gołu. No i nie daje mi spokoju bomba atomowa. Po co Ameryka walnęła dwie
                                            sztuki na Japonię? Co do Wrocławia to wiem, że był oblegany, bombardowany i
                                            ostrzeliwany przez Rosjan od lutego 1945 r., a wojna skończyła tak mi się
                                            wydawało w maju. Śłyszałem też, że niemieckie komanda pionierów paliły i
                                            wysadzały całe kwartały domów na spodziewanych kierunkach podejścia Rosjan.
                                            Podobno też gauleiter Hanke kazał zrównać z ziemią cały plac Grunwaldzki.
                                            Okazuje się, że to tylko plotki bo de facto zrobili to sowieci po wojnie.
                                            Na zakończenie dyskusji przyznam się, że z sowietów to znam tylko Krylja
                                            Sowietow.
                                          • Gość: qqq Re: Już kiedyś pisałem IP: *.media4.pl 01.09.06, 00:43
                                            idioto, Wroclaw Niemcy zniszczyli. Poczytaj troszke o tym...
                                      • wielki_czarownik A ty mi powiedz 31.08.06, 15:17
                                        Czym się różnił żołnierz polski od radzieckiego albo angielskiego? Zwykły żołnierz. I ten i ten był daleko od domu, walczył w wojnie której nie chciał i strzelał do innych ludzi. Myślisz, że polscy żołnierze byli święci? Nie mordowali jeńców? Nie gwałcili kobiet? Nie rabowali?
                                        Poczytaj wspomnienia E. Nowakiewicza o tym co nasi piloci robili z Niemcami ratującymi się na spadochronach. Poczytaj (np. u Ambrozego) jak to w roku 1944 w okolicach Falais Polakom "zniknęło" około 1500 niemieckich jeńców. Albo jak to 5 maja 1945 roku o godzinie 7:59 Polacy ostrzelali z artylerii Wilhelmshaven, które zgodnie z ustaleniami miało się poddać o... godzinie 8:00.
                                        Podać więcej przykładów?

Zdziwiony?
                                        • beata17 Re: A ty mi powiedz 31.08.06, 15:23
                                          ludzie ,opamiętajcie się w tym sporze,wątek dotyczy porządku.a nie sporów
                                          historycznych,może i ciekawych ,ale nie w tym miejscu
                                        • Gość: kos Re: A ty mi powiedz IP: *.os1.kn.pl 31.08.06, 20:58
                                          Powinienem napisać że jestem rozbawiony a nie zdziwiony ale tak naprawdę to jest mi nieswojo że ktoś kto biegle posługuje się językiem polskim stawia w jednym szeregu żołnierzy którzy zostali zaatakowani bez wypowedzenia wojny z niemieckimi i sowieckimi oprawcami.
                                          Nie przyszło Ci do głowy że polskie wojsko nie strzelało by do Wilhelmshaven, nie mordowało by niemieckich jeńców jakby ci Niemcy nad którymi się tak litujesz najpierw nie wleźliby z butami do Polski i nie mordowali nie tylko żołnierzy ale także ludność cywilną? Zastanowiłeś się ilu tych polskich żołnierzy co mordowali i gwałcili wcześniej straciło swoich bliskich? Ty pewnie mordercy swojego dziecka byś pomnik postawił i codziennie go sprzątał.

Ten cytat Dzierżyńskiego który cytujesz pod postami jasno wskazuje gdzie są twoje mętalne korzenie.
                                          • Gość: Historyk Re: A ty mi powiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 21:14
                                            A możesz odpowiedzieć na moje pytania?
                                          • wielki_czarownik Re: A ty mi powiedz 31.08.06, 21:24
                                            Gość portalu: kos napisał(a):

> Powinienem napisać że jestem rozbawiony a nie zdziwiony ale tak naprawdę to jes
                                            > t mi nieswojo że ktoś kto biegle posługuje się językiem polskim stawia w jednym
                                            > szeregu żołnierzy którzy zostali zaatakowani bez wypowedzenia wojny z niemiec
                                            > kimi i sowieckimi oprawcami.

A to sowieccy szeregowcy wypowiedzieli nam wojnę? Oni mieli coś do gadania? Wiesz jak wyglądała wojna oczami sowieckiego żołnierza? Z przodu Niemcy z czołgami, z tyłu enkawudziści z karabinami maszynowymi a pośrodku on z pepeszką i każą mu iść do przodu.
                                            Nie bronię Stalina ani Hitlera. Ale uważam, że nie można przerzucać swej zwierzęcej nienawiści na ludzi którzy groźbą pistoletu byli zmuszani do takich a nie innych zachowań. Myślisz, że ci sowieccy żołnierze chcieli tu przyjść i umrzeć? Im kazano. I dlatego należy się im elementarna garstka człowieczeństwa w postaci skoszenia trawy na cmentarzu. Nie mówię o miłości, wdzięczności, szacunku. Ale o najzwyklejszej w świecie porządności. Nie musimy im nosić kwiatów na groby, ale gałęzie raz na rok uprzątnąć jak najbardziej.

> Nie przyszło Ci do głowy że polskie wojsko nie strzelało by do Wilhelmshaven, n
                                            > ie mordowało by niemieckich jeńców jakby ci Niemcy nad którymi się tak litujesz
                                            > najpierw nie wleźliby z butami do Polski i nie mordowali nie tylko żołnierzy a
                                            > le także ludność cywilną? Zastanowiłeś się ilu tych polskich żołnierzy co mordo
                                            > wali i gwałcili wcześniej straciło swoich bliskich?

Czy to usprawiedliwia mordowanie innych - bezbronnych ludzi?
                                            Czy to, że Kowalski zabił Nowaka upoważnia rodzinę Nowaka do zemsty na rodzinie Kowalskiego?

Ty pewnie mordercy swojego
                                            > dziecka byś pomnik postawił i codziennie go sprzątał.
                                            >

Jest różnica pomiędzy pomnikiem ku czci kogoś a zwykłym grobem. Mordercę mojego dziecka bym pochował i zrobił mu symboliczny grób - 2 gałęzie na krzyż i koniec.

> Ten cytat Dzierżyńskiego który cytujesz pod postami jasno wskazuje gdzie są tw
                                            > oje mętalne korzenie.

Mentalne jeśli już. I co jak co ale o czerwone sympatie akurat mnie posądzać nie wolno.
                                          • Gość: zby_t_wredny Re: A ty mi powiedz IP: *.ipt.aol.com 31.08.06, 22:57
                                            Kos...
                                            chetnie bym podyskutowal z Toba lub z kimkolwiek innym na podobne tematy, do
                                            dyskusji potrzebny mi jest jednak ktos kto ma wlasne zdanie, wlasne argumenty i
                                            potrafi ich bronic....
                                            niestety Twoje wypowiedzi pokazaly mi tylko jedno....
                                            jestes idiota (pewnie maloletnim wiec moze z tego wyrosniesz)... a z idiotami
                                            sie nie dyskutuje
                          • Gość: Maria Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.wroclaw.mm.pl 07.09.06, 10:24
                            A czy to Wrocław był wtedy polski? czy ci młodzi Rosjanie nie Niemców
                            czasem przepędzali ? Utrzymanie cmentarza jest miarą kultury narodu i
                            skandalem jest jego obecny stan. Wladze naszego miasta powinny sie z tego
                            zaniedbania wytłumaczyć.
    • Gość: pikus Pewnie tego nie wiesz - w szkole nie uczą tego IP: 195.229.242.* 01.09.06, 00:14
      Z niemieckimi pomnikami i cmentarzami postapiono bardziej brutalnie. Na miejscu
      mogił są parki i place zabaw. Ot takie zwyczajne barbarzyństwo. Oczywiście to
      co sie wyrabia z cmentarzem żołnierzy radzieckich to kompletne zbydlęcenie i
      zanik cech ludzkich i jest to problem świadczący nie tylko władzy ale o nas
      wszystkich.
      • Gość: pikus Re: Pewnie tego nie wiesz - w szkole nie uczą IP: 195.229.242.* 01.09.06, 00:59
        Po pogrzebanych zwłokach Niemców chodzimy np. w parku zachodnim na Kozanowie
        (prawie az pod kąpielisko) również jego części przy Kosmonautów. Na
        Grabiszyńskiej u zbiegu Fijołkowej i starej części Hallera. Szkoda gadać.
        • janosik6 kos..ty z ludzkiej d...y nie wypadles glowe daje 01.09.06, 09:26
          Ty zapluty katolski swiniopasie..
          wiele bym daj aby byc w tej chwili i skopac ci te swinska morde..
          Ty popaprany smieciu jeden mam pytanie do ciebie ,czy ta bura suka co cie
          splodzila co jej z dupy w klozecie wypadles zyje jeszcze ?
        • Gość: Kwachwpiach Re: Pewnie tego nie wiesz - w szkole nie uczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 07:55
          Na osobowickim cmentarzu kwatery niemieckie są lepiej ulizane niż groby cygańskich królów. I nie tylko tam. Znam Polaków którzy mają fioła na punkcie dbania o niemieckie cmentarze.

Gdyby ruscy nie przegnali niemców aż do Berlina, gdyby Churchil nie zlikwidował Prus wsch to bylibyśmy świniopasami faktycznie poza europą GEOGRAFICZNĄ, to znaczy na wshód od Uralu, i to pewnie barrdzo daleko na wschód.

• Gość: misso Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 14:06
      nie ważne kto z kim i dlaczego akuratnie w tym kontekscie. Zmarłym należy się
      szacunek, wymagamy tego od innych krajów wobec grobów żołnierzy polskich,
      wymagajmy tego samego od siebie. Cmentarz leży przy wlocie do Wrocławia.
      Przewija się tu masa turystów. Chcemy żeby widzieli nasze miasto jako otwarte
      na innych, wyzbyte nienawiści. A co widzą? Dla mnie zwykłe chamstwo! Dawniej
      jakos nie było problemów z jego utrzymaniem, przychodził sprzątać dzieci ze
      szkół,żołnierze...ale teraz lepiej wydać kasę na jakiś cholerny kawał metalu
      zwany "bramą..." patrząc przez nią od strony Bielan/widać wtedy ów nieszczęsny
      cemtarz/ to chyba brama do miasta, które nie zauważyło że wojna się skończyła.
      Dla mnie żenada...
      • Gość: Joanna Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.wroclaw.mm.pl 07.09.06, 10:34
        Bardzo słuszne zdanie ! Jestem emerytką , ale gdyby zorganizowano jakąś
        akcję/ do czego nawiązuje autor/ chętnie włączyłabym się .
        • Gość: Ala Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 10:33
          poza tym to ładny cmentarz, szkoda że tak zaniedbany, ludzie którzy tam leżą to bohaterowie- niezależnie od ideologii, walczyli za nas
        • Gość: Wrockofil Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 12:33
          no i co, coś się poprawiło?
    • Gość: Ania Re: cmentarz radzieckich żołnierzy na krzykach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 12:34
      zróbcie tam porządek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka