Dodaj do ulubionych

Poznański konkurs również dla Wrocławian!

05.09.06, 15:47
witam!

Poparcie naszej akcji - Chcemy latać z Poznania! udzielili również mieszkańcy
woj. dolnośląskiego! Wśród już ponad 6.500 podpisów, które mamy są podpisy
mieszkańców m.in.: Góry Śląskiej, Trzebnicy, Wałbrzycha, Wrocławia :)

To bardzo miłe z Waszej strony :)
Wasze lotnisko już się świetnie rozwija - o nasze my musimy sami powalczyć -
cieszy nas zatem wsparcie z południa ;) :)

Dzięki wielkie!

Dlatego chcemy poinformować o trwającym KONKURSIE!

Trzeba zaproponować hasło promujące latanie z Poznania, wypełnić dokładnie
formularz konkursowy - można go ściągnąć ze strony:

www.chcemylatac.prv.pl/
wszelkie info - na stronie: www.chcemylatac.prv.pl/ oraz:
www.flytopoznan.com/
Można wygrać jeden z trzech biletów lotniczych! Każdy dla dwóch osób - na
trasach:
Poznań - Grecja - Poznań
Poznań - Monachium - Poznań
Poznań - Warszawa - Poznań

pozdrawiamy,
stowarzyszenie "Inwestycje dla Poznania"

www.flytopoznan.com/
Obserwuj wątek
    • Gość: josip nie wspierac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:54
      Przykro mi ale popieranie waszej akcji nie lezy w interesie wroclawian i dolnoslazakow. Nasze lotniska sa zbyt blisko siebie aby nie stanowic dla siebie konkurecji. A jeszcze nie widzialem sytuacji w ktorej konkurenci pomagaliby sobie przeciwko wlasnym interesom. Jesli chodzi o inny plaszczyzny rozwoju i wspolrpacy to jestem jak najbardziej za. Ale lotnisko to kwestia jednostkowa i nie wiem czy ekonomicznie uzasadnionym bylby fakt istnienia dwoch duzych lotnisk tak blisko siebie. Z drugiej strony bardzo chetnie popre akcje polaczenia lotniczego Wroclaw-Poznan..ale to sie raczej nikomu nie oplaci. Pozostaje wiec szybka kolej i drogi..porzadne drogi!
      • chcemylatac Re: nie wspierac 05.09.06, 16:56
        rozumiem Twoje obawy, ale postaram się je rozwiać :)

otóż w normalnym kraju jest miejsce na duże lotniska w porównywalnej wielkości
        miastach - przykłady:
        Liverpool - Manchester
        Glasgow - Edynburg
        :)

w Polsce - na dzień dzisiejszy - myślę, że też; poparciem tej tezy niech będzie
        dobrze funkcjonująca parka: Kraków - Katowice;

nie widzę więc przeciwwskazań na linii Poznań - Wrocław

połączenie lotnicze Wrocław-Poznań jest chyba mało realne - chociaż kto wie;
        póki co należy zadbać o modernizację kolejowego i budowę drogi szybkiego ruchu;

pozdro
    • sztuk6mistrz mam pytanie 05.09.06, 16:11
      mam pytanie - czy podpisy skłonią jakichś przewoźników do tego by latać chcieli
      z Poznania, skoro do tej pory tym się nie zainteresowali (czy znaczy to, że jest
      to nie opłacalne?), czy raczej istnieją problemy z kiepskim zarządzaniem
      lotniskiem, a jeśli tak to jaka firma tym włada, że nie chce zarabiać?
      • chcemylatac Re: mam pytanie 05.09.06, 16:38
        jesteśmy uparci - działamy już od paru miesięcy :)nie spoczniemy zanim akcja
        nie przyniesie rezultatów :)

problem Ławicy jest generalnie odbiciem problemu Poznania - zasiedziała władza,
        która spoczęła na laurach i nie zrobiła praktycznie nic, aby rozwijać miasto;

jak to się miało w rzeczywistości? mówiąc krótko brak promocji miasta i
        współdziałania z portem lotniczym w kwestii przyciągania nowych linii i
        połączeń; rola miasta jest istotna, zwłaszcza kiedy posiada 1/4 udziałów w
        porcie;
        powód banalny ale boleśnie prawdziwy...

• Gość: josip Re: mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 17:23
          Mnie bardzo dziwi ta cala sytuacja. Czesto bywam w Poznanu, wlasnie w rejonie lotniska. Samo lotnisko to obiekt pierwszej klasy (moim zdaniem najladniejsze w Polsce), dojazd jak na polskie warunki jest idealny (ostatnio uruchomiono pospiesznego busa L z pkp na lotnisko, do tego kilka innych autobusow -> jedynym mankamentem jest zakorkowana Bukowska, ale powtorze ze to jak na polskie warunki stan idealny), miasto o ogromnym potencjale gospodarczym i turystycznym...i to? i linie sie z Ławicy zwijaja (dauair) a nie na niej pojawiaja...akcja moze i sluszna tylko czy da jakiekolwiek efekty? co tak na prawde sprawilo ze Ławice sie omija?
          • chcemylatac Re: mam pytanie 05.09.06, 22:08
            Masz rację - sytuacja jest bardzo dziwna...

Dojazd na lotnsko choć nie idealny, należy do najlepszych w Polsce; mimo tego
            pewne osoby twierdziły, że jest to przeszkoda w rozwoju lotniska!

Poznań jest miastem do odwiedzenia dla turystów jak i dla biznesmenów, ponadto
            masa ludzi stąd chce latać do atrakcyjnych miast na Wyspach i na południu
            Europy. Klienci są i jest ich dużo. A jeszcze do niedawna - nawet władze portu
            lotniczego, twierdziły, że nie ma zapotrzebowania na połączenia do Włoch lub
            Hiszpanii....

Z jednym się nie zgodzę - Dauair się nie zwinął z powodu braku klientów - po
            prostu upadł! Nie przedłużono mu licencji z powodów technicznych - niemieckiej
            licencji.
            Pomimo bycia linią drogą i niezbyt ciekawej oferty Dauair miał bardzo duży load
            factor na trasie Poznań-Dortmund. Ceny były zawrotne - ponad 2.000 zł za lot w
            jedną stronę. I mimo tego Dauair latał...

tymczasem władze miasta - ich przedstawiciel - w rozmowie z nami upierał się że
            udział miasta w porcie lotniczym wynosi 13% gdy tymczasem liczba ta wynosi 25%;
            pozosatwię to bez komentarza;

w każdym razie cieszy rozwój portu we Wrocławiu, bo jeszcze 1,5 roku temu też
            wcale nie było u Was różowo!

a wkonkursie wziąć może udział każdy - byle szybko - termin upływa 11
            września :)
            • Gość: Zycia Re: Latam z Wrocławia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:15
              Chcecie latać to zmieńcie swoje władze bo macie władze do dupy.

A do tego czasu zapraszam do latania z Wrocławia
              www.airport.wroclaw.pl/
              • chcemylatac Re: Latam z Wrocławia 05.09.06, 22:54
                Zapewniam Ciebie, że ostatnio bardzo dużo poznaniaków lata z Wrocławia;
                • Gość: wu-tang Re: Latam z Wrocławia IP: *.server.ntli.net 06.09.06, 03:56
                  Poznan ma piekne lotnisko i szkoda ze Poznaniacy nie moga w pelni czerpac
                  profitow z nowego terminala.
                  Zmiencie te wladze, ja wam dobrze zycze,
                  ja nie mam nic przeciwko temu by Poznaniacy latali z Wroclawia
                  ;-)
                  super by bylo rozpoczac jakis lobbyng na rzecz ekspresowej drogi miedzy naszymi
                  miastami
                  nie ma jej nawet w planach
                  mozna by stworzyc alternatywe dla osi wawa-krakowek
                  popierajmy sie w rzeczach w ktorych mamy wspolny interes
                  moze jakies pisanie maili do poslow z naszych wojewodztw w sprawie drogi
                  ekspresowej

pozdr.
                  Wroclawianin na emigracji
                  • chcemylatac Re: Latam z Wrocławia 07.09.06, 01:01
                    budowę drogi ekspresowej lub bezpłatnej ;) autostrady jak najbardziej popieram!
                    to po prostu śmieszne jaką drogą są połączone obecnie nasze miasta....3 świat!
    • Gość: nasi Re: Poznański konkurs również dla Wrocławian! IP: *.akron.net.pl 06.09.06, 11:29
      Dobrze byłoby żeby oba porty lotnicze dogadały się co do wzajemnego uzupełniania
      kierunków lotów. Na dublowaniu zyska tylko Warszawa, ponieważ obniży rentowność
      lotów z obu miast i w efekcie ich likwidacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka