Dodaj do ulubionych

co z wiezami wroclawskich kosciolow?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.03, 11:32
mimo systematycznego uzupelniania helmnow wroclawskich kosciolow przez
ostatnie lata to wiele jeszcze wciaz jest jeszcze nie uzupelnionych.mysle ze
powinno sie uzupelnic jak najszybciej helmny paru wroclawskich
kosciolow.mysle tu o marii magdalenie ,sw.macieja,klary i jadwigi,sa to
koscioly w centrom miasta i nie powinny straszyc ludzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: roch Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.03, 14:20
      Gość portalu: wroclawfan napisał(a):

> mimo systematycznego uzupelniania helmnow wroclawskich kosciolow przez
      > ostatnie lata to wiele jeszcze wciaz jest jeszcze nie uzupelnionych.mysle ze
      > powinno sie uzupelnic jak najszybciej helmny paru wroclawskich
      > kosciolow.mysle tu o marii magdalenie ,sw.macieja,klary i jadwigi,sa to
      > koscioly w centrom miasta i nie powinny straszyc ludzi.

misiu kasa misiu!
      • Gość: Rafis Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.03, 16:34
        Zgoda,dac wieze i oswietlic.No i wieze oczywiscie muszą byc spiczaste tak jak
        w innych kosciołach.Uwielbiam ten kształt :)
        • Gość: kotbehemot Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 22:43
          A mi sie podobaly wieze na Marii i Magdalenie takie jakie byly przed wojną-ale
          nie mailbym tez nic przeciw spioczastym. Od dawna obserwuje ten kosciol i jest
          sszansa ze odbudują-pojawił sie juz "wiedzmi mostek" i nowe dachówki.....
          • Gość: Rafis Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.03, 23:10
            Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> A mi sie podobaly wieze na Marii i Magdalenie takie jakie byly przed wojną-
            ale
            > nie mailbym tez nic przeciw spioczastym. Od dawna obserwuje ten kosciol i
            jest
            > sszansa ze odbudują-pojawił sie juz "wiedzmi mostek" i nowe dachówki.....

No wasnie gdyby nie dachówki to byc moze nowe wieze juz by były.Pewnie
            pamietasz,że kilka lat temu wymieniano te dachówki-sprowadzono je ze
            wschodniej Polski(jedyna cegielnia która je robiła).Niestety po mrozach
            zimowych dachówki zaczeły pękac i odpadac.W wyniku tego cała kasa przeznaczona
            na nowe wieze poszła na nowe dachówki,które sprowadzono z Łotwy lub
            Estoni.Szkoda.
            • Gość: kotbehemot Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.03.03, 15:09
              A o tym nie wiedzialem... Rzeczywiscie szkoda. A czy ktos sie orientuje jaki to
              jest +- koszt- nasadzenie hełmów na 2 wieze? Wiem ze tylko remont wiezyczki na
              skrzyzowaniu pulaskiego i traugutta kosztował milionik wiec pewinie kosztuje to
              troszke....
        • Gość: rybak Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: 212.127.78.* 05.03.03, 22:35
          Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Zgoda,dac wieze i oswietlic.No i wieze oczywiscie muszą byc spiczaste tak jak
          > w innych kosciołach.Uwielbiam ten kształt :)

O ile wiem, to wieże kościołów na wyspach, czyli w "mieście duchownym", były
          tradycyjnie spiczaste, natomiast w "mieście świeckim" po upadku (w 1. poł.
          XVIw.) wieży kościoła św. Elżbiety wskutek uderzenia pioruna radni miejscy
          nakazali wymianę wszystkich na niskie, przysadziste hełmy.
          Pozdrawiam
          • Gość: Rafis Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.03.03, 22:42
            Gość portalu: rybak napisał(a):

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
            >
            > > Zgoda,dac wieze i oswietlic.No i wieze oczywiscie muszą byc spiczaste tak
            > jak
            > > w innych kosciołach.Uwielbiam ten kształt :)
            >
            > O ile wiem, to wieże kościołów na wyspach, czyli w "mieście duchownym", były
            > tradycyjnie spiczaste, natomiast w "mieście świeckim" po upadku (w 1. poł.
            > XVIw.) wieży kościoła św. Elżbiety wskutek uderzenia pioruna radni miejscy
            > nakazali wymianę wszystkich na niskie, przysadziste hełmy.
            > Pozdrawiam

Ciekawa informacja.Na rysunkach widać,że dawne wieze były własnie niskie.Ale
            tez tak było z katedrą.Po prostu wole te szpiczaste.Wiekszosc kosciołów ma
            takie i tworza swoisty skyline hehe
            Gdyby była taka możliwosc to chciałbym we wszystkich takie szpice.Oczywiscie
            nic na siłe :)
            • Gość: wroclawfan Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.03, 13:12
              wiekszosc wroclawskich kosciolow w XVI i jescze w XVII wieku miala spiczaste
              helmny.widzialem wiele przedwojennych zdjec NMP na piasku i bylem bardzo
              zaskoczony kiedy znalazlem kiedys rycine tego kosciola wlasnie ze spiczasta
              wieza.w przypadku sw. elzbiety to bylbym bardzo za zmiana helmnu , gdyz nie
              powiedzialbym aby ta ktora jest obecnie powalala mnie urokiem na kolana
              ,a o ile sie nie myle przed zawaleniem sie wiezy w XVI ieku miala ok. 125-
              130m. obecnie nie wiele brakuje elzbiecie do pierwszego miejsca wsrod
              najwyzszych polskich gotyckich budowli.tymczasem nawet swidnica nas przewyzsza.
              bardzo ciekawa wieze posiada michal archaniol przy boleslawa prusa.chyba malo
              kto wie ze byly tam dwie takie wieze ale za niemcow jedna z nich sie spalila
              ,a niemcy odbudowali ja polowicznie z braku pieniedzy.dla pocieszenia powiem
              ze kopuly beda miedzy innymi uzupelniane w kosciele bodajze sw henryka obok
              dworca pks.dla ciekawostki dodam ze najwyzszym przedwojennym kosciolem we
              wroclawiu byl kosciol sw. lutra w okolicach pl. grunwaldzkiego.on mial bardzo
              wysoka spiczasta kopule.
              • Gość: ciekawy Re: PROŚBA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.03, 14:42
                Gość portalu: wroclawfan napisał(a):

> wiekszosc wroclawskich kosciolow w XVI i jescze w XVII wieku miala spiczaste
                > helmny.widzialem wiele przedwojennych zdjec NMP na piasku i bylem bardzo
                > zaskoczony kiedy znalazlem kiedys rycine tego kosciola wlasnie ze spiczasta
                > wieza.w przypadku sw. elzbiety to bylbym bardzo za zmiana helmnu , gdyz nie
                > powiedzialbym aby ta ktora jest obecnie powalala mnie urokiem na kolana
                > ,a o ile sie nie myle przed zawaleniem sie wiezy w XVI ieku miala ok. 125-
                > 130m. obecnie nie wiele brakuje elzbiecie do pierwszego miejsca wsrod
                > najwyzszych polskich gotyckich budowli.tymczasem nawet swidnica nas
                przewyzsza.
                > bardzo ciekawa wieze posiada michal archaniol przy boleslawa prusa.chyba malo
                > kto wie ze byly tam dwie takie wieze ale za niemcow jedna z nich sie spalila
                > ,a niemcy odbudowali ja polowicznie z braku pieniedzy.dla pocieszenia powiem
                > ze kopuly beda miedzy innymi uzupelniane w kosciele bodajze sw henryka obok
                > dworca pks.dla ciekawostki dodam ze najwyzszym przedwojennym kosciolem we
                > wroclawiu byl kosciol sw. lutra w okolicach pl. grunwaldzkiego.on mial bardzo
                > wysoka spiczasta kopule.

Czy jest ktoś w stanie podać 5 najwyższych obecnie wież kościołów we Wrocławiu
                (z wysokościami), oraz 5 najwyższych wież kościelnych we Wrocławiu przed 1945
                rokiem? Uważam, że mogło by to być bardzo ciekawe porównanie.
                pzdr
    • Gość: wrocman Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.media4.pl 06.03.03, 20:03
      przed 45 najwyższa byla wieża kościola Marcina Lutra miala okola 105 metrów,
      ale encyklopedia wrocławia nie wiem czemu podaje,że mialy tylko 90m. Drugi jest
      garnizonowy ok. 97-98 m.Trzecia katedra 95 m. z hełmami, a bez 55 m. Dalej nie
      wiem jak to wygląda w metrach, ale pózniej napewno są takie kościoły jak
      michała archanioła na prusa, św. maurycego i.t.d.
      Dla mnie szkoda niezrealizowanej w XVIII w. super wysokiej wieży obok
      dzisiejszej wieży matematyków.
      • Gość: 54321 Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.03, 20:15
        widze ze wroclawfan i wrocman to znawcy tematu.aha pozdrowienia dla naomi irys
        z borowskich stawow.
        • Gość: wrocman Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.media4.pl 09.03.03, 14:02
          acha zapomniałem jeszcze o kościele św. krzyża. Jego wieża może nie jest sama w
          sobie wysoka, ale kościół ten jest wysoko osadzony przez zastosowanie dwóch
          pięter.
          • Gość: Rafis Re: co z wiezami wroclawskich kosciolow? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.03, 14:08
            Co do wieży na k. Garnizonowym to mam mieszane uczucia.Nie widziałem obrazka
            na którym kosciół ten ma inną wieżę niż obecna,do którj przyzwyczaiłem się.Nie
            wiem czy taka szpiczasta by tam pasowała.
            • Gość: Toto Co do kosciolow IP: *.proxy.aol.com 09.03.03, 15:21
              to szkoda tych zniszczonych i nieodbudowanych.
              SwPiotra i Pawla(obecny teren Strzegomskiej)
              i sw.Mikolaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka