Dodaj do ulubionych

Michnik a SPCzS

07.09.06, 15:20
Michnik nigdy się w SPCZS nie zaangażował, wręcz robił wszystko by Krąg
Przyjaciół SPCZS nie powstał. On się pojawił dopiero z odczytem we Wrocławiu w
89 roku. On miał taką wizję powołania międzynarodówki eurokomunistów, czy coś
takiego.
Obserwuj wątek
    • marchefka9 Re: Michnik a SPCzS 07.09.06, 15:24
      Mirosław Jasiński:
      Po powrocie z Czechosłowacji zgłosiłem się do Janka Lityńskiego, żeby on to
      popilotował zbieranie podpisów. We Wrocławiu zgłosiłem się do Baśki Labudowej.
      Zwróciliśmy się do różnych osób i wtedy zaczęły się kwasy. Pierwsze to to, że
      Frasyniuk nie podpisze się z Morawieckim. Morawiecki powiedział, że owszem
      podpisze się bez warunków. W Warszawie podpisy zbierał Jan Lityński i Ewa
      Kulik. Była ona łączniczką Bujaka. No i cóż Czesi zebrali podpisy i zrobiła się
      jakaś martwa cisza. W Warszawie nastąpiło zacięcie przy zbieraniu podpisów.
      Okazało się, że Michnik postanowił wydać jakąś ogólną deklarację , tekst i nawet
      chyba to wydał o Europie Środkowo – Wschodniej. Ale w związku z tym Michnik był
      przeciwko naszej inicjatywie Kręgu Przyjaciół . Pamiętam, że Jan Lityński który
      był wtedy we Wrocławiu bardzo długo dyskutował o tym z Baśką Labudą. Ja się
      zdenerwowałem i pojechałem z Lityńskim do Warszawy. Podróż była koszmarna.
      Spóźniliśmy się na pociąg i jechaliśmy stopem. W Warszawie zjawiłem się
      natychmiast u Jacka Kuronia. Kuroniowi powiedziałem o co chodzi, że zbieramy
      takie podpisy, że Czesi już zebrali, że jest jakaś blokada, na czym ta blokada
      polega (Michnik), że nam o to chodzi , że jest grupa, że jak zaczną nas
      aresztować , że to są ludzie bezimienni w konspiracji , że jak zaczną nas
      aresztować to żeby się wstawiło jakieś poważne grono, czyli że chodzi o ochronę
      . Krótko mówiąc, że chodzi o „Parasol”. Jacek to natychmiast złapał i ten skład
      w Warszawie jest przez niego wytypowany. On się po nich przeszedł i sam zebrał
      podpisy. Michnika wśród nich nie ma – obraził się że olewamy jego dyrektywy.
      Podpisy zostały zebrane przez Kuronia bardzo szybko. Za to mam dla Kuronia
      ogromny szacunek gdyż po krótkiej rozmowie złapał o co chodzi i powiedział, że
      Adaś się wygłupia i że są to sprawy oczywiste.
      • Gość: stokrota Re: Michnik a SPCzS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 15:42
        Coraz więcej się dowiadujemy o chamskich zachowaniach Michnika i jego ekipy.
    • Gość: ernie Czym była SPCz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 15:45
      pl.wikipedia.org/wiki/Solidarno%C5%9B%C4%87_polsko-czesko-s%C5%82owacka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka