full.metal.jacket 10.09.06, 13:42 co lepsze: AK-47 czy MP5? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: operator AT Re: pytanie tylko do panow IP: *.eranet.pl 10.09.06, 14:08 a do czego chcesz używać? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Widać, że pyta ignorant 10.09.06, 14:09 Po pierwsze AK a nie AK-47. AK-47 to oznaczenie amerykańskie, zaś rosyjskie (a więc oficjalne) to AK (Awtomat Kałasznikowa) Po drugie HK MP5 to pistolet maszynowy a więc porónywanie go z karabinkiem szturmowym AK jest zupełnie pozbawione sensu. To jak porównywać koparkę i betoniarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
full.metal.jacket Re: Widać, że pyta ignorant 10.09.06, 15:35 ee, ale gadasz. Potocznie sie mowi Kalasznikow lub AK-47. Fakt, ze Rosjanie nazywaja kalacha AK (47 to zdaje sie rok produkcji). AK-47 to karabin szturmowy Heckler und Koch MP5 - pistolet maszynowy. Tu masz racje. W kazdym razie pytam, ktory... ladniejszy, ciekawszy itd :):) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik AK nie jest karabinem 10.09.06, 18:22 Strzela amunicją pośrednią. I potocznie mówi się AK. AK-47 mówią ignoranci, którzy wiedzę wojskową biorą z Rambo albo innych durnych US-filmów :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk PRL Re: Widać, że pyta ignorant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 17:42 Po pierwsze to prawidłowa nazwa KBK AK (krótki bojowy karabinek automatyczny Kałasznikowa). A najlepszy jest schmeiser. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!! Re: pytanie tylko do panow IP: *.aster.pl 10.09.06, 15:38 ع في الامم المتحدة الاحد ان المنظمة الدولية بدأت العمل في محاولة لتأمين الافراج عن الجنديين الاسرائيليين اللذين أسرهما حزب الله اللبناني في يوليو تموز. وقال مارك مالوخ براون مساعد الامين العام للامم المتحدة ان الامم المتحدة عينت "معاونا" للعمل على الافراج عن الجنديين اللذين أسرا في غارة عبر الحدود مما أدى الى اندلاع حرب بين اسرائيل وحزب الله استمرت 34 يوما. وأجاب براون ردا على سؤال عن جهود الامم المتحدة "لا أريد أن Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: pytanie tylko do panow IP: *.media4.pl 10.09.06, 16:32 to arabska prowokacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umyslscisniety Re: pytanie tylko do panow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.06, 16:49 racja! w imieniu tego goscia przepraszam wszystkich urazonych tym arabow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: تح Re: pytanie tylko do panow IP: *.aster.pl 10.09.06, 16:50 تحدة ان الامم المتحدة عينت "معاونا" للعمل على الافراج عن الجنديين اللذين أسرا Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umyslscisniety Re: pytanie tylko do panow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.06, 11:29 jak sie pan do zajaca?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budda Re: pytanie tylko do panow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 18:36 no ja też tak myśle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arizona1 Re: pytanie tylko do panow IP: *.honeywell.com 10.09.06, 17:26 najlepsza jest proca Odpowiedz Link Zgłoś
otmetka Re: pytanie tylko do panow 10.09.06, 20:43 Nie sądzę, że jest to pytanie tylko do facetów. Jestem kobietą i zawodowo związana jestem z bronią od 19 roku życia. Wcześniej przez kilka lat strzelałam sportowo. Ani kałach, ani empepiątka nie stanowią dla mnie żadnego novum. Oba miałam w rękach, z obu strzelałam. Wolę mp5, ale zwykłego kałacha też umiem docenić. Ośmielam się twierdzić, że o broni wiem więcej niż wielu facetów. Na pewno więcej niż niejaki WC, który jak łatwo zauważyć wypowiada się często i chętnie oraz z właściwą tylko dla siebie manierą natrętnego "wiedactwa", nie mając zielonego pojęcia o sprawach, o których pisze. Rosjanie już od dawna nazywają kałacha "aka sorok siem'", odróżniając go od "aka siemdiesjat czetyrie". Dzieje się to już mniej więcej od późnego Afgana, a więc gdzieś lata 85 - 87. Wcześniej mówili AKS, a nie AK. Dowodów proszę szukać w licznych rosyjskich filmach o Afganistanie i Czeczenii. Można też zajrzeć na rosyjski sajt kalashnikov.guns.ru/ poświęcony rozmaitej broni strzeleckiej, od AK47 do AK100. Na postawione pytanie ładnie, choć niegrzecznie odpowiedział operator AT. O tym, jakiej broni używasz, decyduje jej przeznaczenie, nie to, czy jest ładna, wygodna, i fajnie na zdjęciach się prezentuje. Do ASG to weź cokolwiek, co Ci bardziej pasi. Albo to, co akurat masz możliwość kupić w lepszym standardzie. Pozdrawiam wszystkich prawdziwych miłośników i znawców broni Aleksandra Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ciekawe 10.09.06, 20:46 Ciekawe dlaczego mieli nazywać AK jako AKS, skoro AKS to AK ze składaną kolbą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Ciekawe IP: *.media4.pl 10.09.06, 20:50 przyznaj, ze ci glupio teraz hehe Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A niby czemu? 10.09.06, 20:55 Bo ktoś coś napisał posiłkując się filmami z Rosji? Na dodatek myląc AK i AKS? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.marcin Re: A niby czemu? 10.09.06, 20:58 Czarownik, sprawdz poczte :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet Re: pytanie tylko do panow IP: *.e-wro.net.pl 11.09.06, 10:34 ale jak jesteś kobietą , to tylko chcesz się znać na broni , ale się nie znasz. Chcesz dorównać facetom, ale wiesz , że to nie jest możliwe. My po strzelaniu idziemy sikać na odległość i dalej sobie strzelamy , ale już z naszych pukawek , a ty słaba podróbko mężczyzny ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet Re: pytanie tylko do panow IP: *.e-wro.net.pl 11.09.06, 10:35 ale jak jesteś kobietą , to tylko chcesz się znać na broni , ale się nie znasz. Chcesz dorównać facetom, ale wiesz , że to nie jest możliwe. My po strzelaniu idziemy sikać na odległość i dalej sobie strzelamy , ale już z naszych pukawek , a ty słaba podróbko mężczyzny...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szmpatyk PRL Re: pytanie tylko do panow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 17:04 Pewnie do bractwa kurkowego należysz i z kapiszonówek strzelalasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: pytanie tylko do panow IP: 62.154.156.* 11.09.06, 09:55 Lepiej AK 47 - IMO wykonanie ciekawsze, bardziej realistyczne. Bron charakterystyczna - wybralbym kalasza. Zastanow sie tylko czy na pewno ze skladana kolba. Nie lepiej pytac na forum asg? Lub jeszcze lepiej - przekonac sie samemu w terenie. pzdr Seba Odpowiedz Link Zgłoś