n_taliaaa 12.09.06, 20:09 Mozecie mnie skrytykowac-smialo ale kolejny raz prosze o pomoc... Pytanie brzmi: jak dojechac z Budziszyńskiej na Królewicka? bede wdzieczna za pomoc i odrobine wyrozumialosci- wielkopolska pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna Maria Re: ponowne pytanie przybysza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 20:52 Z przystanku "Rogowska działki" autobusem 122 albo 142 do Pl. Jana Pawła II (d. 1-go Maja) i z niego autobusem 403. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: ponowne pytanie przybysza 12.09.06, 21:20 Uuuch, trudne pytanie zadałaś, dziecko :) Piszę z pamięci, bo od jakiegoś czasu rzadko już korzystam z MPK, ale spróbujmy. 1. Budziszyńską dochodzisz do Rogowskiej ( obwodnica Nowego Dworu ), jest tam przystanek "Rogowska - działki" [www.wroclaw.pl/rozklady/przystanki/122_26_2.html], wsiadasz w autobus 122 jadący w kierunku Dworca PKP ( w lewo, mając bloki i Budziszyńską za plecami ). 2. Jedziesz 122 raźno przed siebie, chłonąc niepowtarzalną atmosferę i podziwiając monumentalną architekturę wielkiej płyty Nowego Dworu ( "Straszny Dwór", osiedle skinheadów ), Kuźnik ( jak na PRL była to wręcz futurystyka ! Osiedle zasadniczo punkowskie ), Kosmonautów ( "Kosmici - bandyci" głosił napis na obrzeżach tego największego z wrocławskich blokowisk i niestety trudno polemizować z tą brutalną prawdą - tym razem już bez subkulturowego makijażu ), wreszcie Gądowa widzianego z ulicy Na Ostatnim Groszu ( cudowne, cywilizowane osiedle, które wydaje z siebie same wybitne i godne naśladownictwa jednostki - a zupełnie przypadkiem tak się składa, że i ja stamtąd się wywodzę ;) ). Wspomniana ulica i przystanek "Na Ostatnim Groszu" to już prawie koniec podróży 122, wysiadasz na następnym przystanku - "Kwiska". 3. Po wysiąściu ( tak się mówi ? ) z autobusu cofasz się 20 metrów, przechodzisz przez jedne światła, a potem przez kolejne, na drugą stronę szerokiej i zaopatrzonej w tramwaje ulicy Legnickiej. Pod płotem zabytkowej zajezdni mieści zupełnie nie zabykowy przystanek autobusowy, na którym polujesz na autobus 403 [www.wroclaw.pl/rozklady/przystanki/403_6_1.html] 4. Autobus zabierze Cię ulicą Milenijną w kierunku mostu o tej samej nazwie ( co za zbieg okoliczności, prawda ? ), ale niestety po nim nie przejedzie ( żałuj, dziecko, żałuj - Golden Gate się nie umywa ! ) potem kawałek przez niemiłosiernie poszatkowany ulicami Park Zachodni ( na drzewach wiewiórki, pod ziemią Niemcy - to były cmentarz - a pomiędzy jednymi a drugimi klienci SDH Astra konsumujący swoje płynne zakupy na ławeczkach ). Potem po prawej kolejna wielka płyta - to niegdyś milicyjne, a obecnie narkomańskie osiedle Kozanów, po lewej zaś cmentarz starszych braci w wierze, opróżniony w latach 80-tych z większości kamiennych nagrobków przez naszych gospodarnych rodaków. Jedziesz dalej, wciśnięta pomiędzy Kozanów a wschodnie rubieże Pilczyc, podziwiasz biały jak papieska piuska kościół obok przystanku i ... szykujesz się powoli. Za 2 przystanki zacznie się długa na jakieś 3 km ulica Królewiecka. 4. I bardzo Cię proszę - uważaj przechodząc przez Królewiecką :) Tam się jeździ 80 km/h, no chyba że to jedzie akurat członek ZBoWiD-u / starsza pani w fiacie panda / wielki_czarownik w niewiadomo czym, ale w czymś na pewno zaje..stym - wszyscy w.w. jeżdżą bardzo powoli, ale TYLKO ONI :) Mam nadzieję, że wyłapałaś kluczowe punkty mojego przydługiego wyjaśnienia ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiMiś jest jedno małe ale... IP: *.e-wro.net.pl 12.09.06, 21:48 Skad wiecie, o ktora Budziszynska chodzi? :P Tzw. "stara" mieszczaca sie w okolicach krzyzowki (mam na mysli starsze niskie budynki oraz ten z "czerwonym dachem" czy o "nowa" mieszczaca sie wlansie w okolicach Polom czyli przystanku "Rogowska-dzialki"?! Ha! A zaznaczam, ze jest roznica :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk PRL Re:alternatywa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:35 z Budziszyńskiej przejdź na Strzegomską do autobusu 128 jadącego na Kozanów. Wysiądź na ul. Pilczyckiej i dalej jak zapodał Sz.P. KKlement. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Nie siej dezinformacji ! 128 nie zahacza nawet ... 12.09.06, 21:41 ... ani o Nowy Dwór, ani o Kozanów ! Koledze chodziło zapewne jakąś inną linię, jedną z tych nowo uruchomionych, których nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_taliaaa Re: Nie siej dezinformacji ! 128 nie zahacza nawe IP: *.promax.media.pl 12.09.06, 21:45 Dziekuje Wam bardzo serdecznie! Mozna tylko pozazdrościc, że w Ostrowie Wielkopolskim (osterdamie) nie ma takich ludzi jak u Was. Jeszcze raz dziekuje! Pozdrawiam- natalia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiMiś dobre sobie :D IP: *.e-wro.net.pl 12.09.06, 21:45 heheha od kiedy autobus linii 128 jezdzi na Kozanow? A tym bardzij od kiedy 128 jezdzi przez Strzegomska? :D Na Kozanow to dojechac mozna, ale 126 i wlasnie m.in. ze Strzegomskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk PRL Re: Mea culpa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 21:49 Obaj Panowie macie rację. Miałem na myśli autobus 126 a wyskoczyłem jak frajer pompka. Jeszcze raz najmocniej przepraszam za wprowadzenie w błąd i dziękuję za natychmiastowe sprostowanie. Odpowiedz Link Zgłoś