Dodaj do ulubionych

Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 09:33
Z dobrze poinformowanych zrodel wiem, ze spodziewana jest podwyzka cen
komunikacji miejskiej tuz po wyborach, od stycznia albo lutego.

Teraz trwaja dyskusje czy o 15 czy o 25%...
Obserwuj wątek
    • Gość: .. Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 10:29
      mam nadzieję, że to głupi dowcip.
    • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 14.09.06, 10:57
      > Teraz trwaja dyskusje czy o 15 czy o 25%...

Mam nadzieje, ze podwyzka bedzie o tyle, zeby wplywy z biletow w calosci pokrywaly koszty funkcjonowania KM.
      • Gość: g625 Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.crowley.pl 14.09.06, 11:14
        a ja licze na to, ze ceny zostana zblizone do poziomu innych duzych polskich
        miats - warszawy czy poznania.
        a watek raczej wyborczy;)
        • Gość: ciekawy Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 16:45
          watek wyborczy czyli bilety po 2.30zl po wyborach a nie przed
      • Gość: t Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 17:54
        > Mam nadzieje, ze podwyzka bedzie o tyle, zeby wplywy z biletow w calosci
        pokryw
        > aly koszty funkcjonowania KM.

To byłoby bardzo nierozsądne i wysoce szkodliwe posunięcie. Praktycznie w całym
        cywilizowanym świecie komunikacja miejska jest dotowana, ponieważ służy ona:
        - rozwojowi miasta,
        - ochronie środowiska i tworzeniu przyjaznego dla człowieka klimatu w mieście,
        - poprawie zdrowotności mieszkańców, a ponadto pomaga skuteczniej walczyć z
        korkami ulicznymi oraz pozwala na znacznie bardziej efektywne wykorzystanie
        przestrzeni miejskiej (po torze można przewieść wielokrotnie więcej ludzi niż
        po pasie drogowym, tramwaje i autobusy nie zajmują miejsca na parkowanie w
        Centrum).
        A stosując proponowane przez Ciebie podejście (w połączeniu ze skandalicznie
        niską jakością usług przewozowych) bardzo łatwo zdusić do minimum
        zainteresowanie pasażerów KM. A wówczas zostanie nam parę linii na krzyż dla
        uczniów i emerytów, bo nawet większość studentów sobie jakiś złom samochodowy
        kupi.
        • Gość: t Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 17:55
          przewieźć oczywiście
        • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 14.09.06, 18:10
          Przeciez KM dotowana jest z naszych podatkow. Czyli gdyby przestac ja dotowac, to o tyle wiecej mielibysmy pieniedzy, ktore moglibysmy przeznaczyc na wyzsze ceny biletow.

Z ta jednak roznica, ze kazdy moglby przenaczac je na taki rodzaj transportu jaki mu odpowiada. Jeden kupilby sobie nowe buty, drugi nowy rower, a trzeci bilet na tramwaj. A w tej chwili ja, ktory na codzien jezdze rowerem (ktory takze spelnia wszystkie Twoje kryteria), a z KM korzystam od swieta nie moge swoich pieniedzy przeznaczyc na nowy rower, tylko sa mi one kradzione na doplaty do biletow. Komuna pelna geba.
          • Gość: g625 Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.Slowianska.k.pL 14.09.06, 22:20
            dzieki tak wysokim cenom i zalosnemu poziomowi KZ kazdy kto moze korzysta juz z
            innych srodkow. dzieki czemu miasto stoi zakorkowane a rowerem strach jezdzic.
            jak narazie kasa z unii idzie w wiekszosci na drogi tylko dla samochodow (no i
            autobusow stojacych w korkach).
            dzieki temu masz halas i spaliny pod oknem, ludzie stojacy w korkach sie frustruja .
            juz byli tacy co nie doplacali do kz - przed II WS w usa. i zobacz jak teraz
            wyglada podroz do pracy w LA
            • Gość: nata Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 22:35
              micha.l juz dawno w/g mnie powinien byc w stanach, jest tak mocno przesiakniety
              ideologia, ze partia republikanska przyjmie go z otwartymi rekami
              • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 14.09.06, 23:53
                O jakiej ideologii piszesz?
            • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 14.09.06, 23:52
              Nic nie usprawiedliwa kradziezy. A tym wlasnie jest dotacja na KM. Jest to nic innego jak zalegalizowana kradziez.

Majac do wyboru Amerykanskie miasto i wolnosc kontra Europejskie miasto z brakiem wolnosci, to zawsze wybiore to pierwsze.

Dla amerykanow podroz do pracy to zaden problem. Bylem w LA i w kilku innych miastach i zadnego problemu z przemieszaniem sie nie bylo.
              • Gość: fakir Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.os1.kn.pl 15.09.06, 08:02
                A korki i wmożony ruch samochodowy kradną nam zdrowie i życie....
                A co do LA - broń nas Boże przed modelem miast amerykanskich
              • embriao Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 15.09.06, 10:43
                UPR zwolennik detected.

A idź ty się facet utop najlepiej :)
              • Gość: Łoś_bimbacz Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 11:18
                > Nic nie usprawiedliwa kradziezy. A tym wlasnie jest dotacja na KM. Jest to
                nic
                > innego jak zalegalizowana kradziez.

Pierwotną zalegalizowaną kradzieżą są podatki, w tym na rzecz gminy.
                W związku ze zmniejszeniem dotacji na km podatki ulegną też zmniejszeniu????
              • Gość: kotbehemot Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 18:06
                Chcialbym Ci powiedziec michale, ze amerykanie od kilku lat usilnie kopiuja
                rozwiązania europejskie - czyli budują linie tramwajowe i dotują je.
                • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 15.09.06, 18:53
                  Ale to nie ja podalem tutaj jako przyklad USA. I wcale nie uwazam tego panstwa za jakas idylle, pod wieloma wzgledami jest on nawet bardziej konserwatywny od Europy.

A co do meritum to wiem, ze od kilkunastu lat probuje sie tam budowac nowe linie tramwajowe i dotowac je. Jednak odnosi to mierny skutek.

I jeszcze jedno, zeby nie bylo nieporozumien.
                  Uwazam, ze miasta Europejskie sa duzo ladniejsze niz Amerykanskie. Chcialbym takze zebysmy nie mieli autostrad przez miasta i zeby KM roziwjala sie kosztem komunikacji samochodowej. Jednak nie mozna robic tego dotujac ja, poniewaz jest to zwykle okradanie obywateli. A nic nie usprawiedliwia kradziezy, nawet najpiekniejsze cele.
                  • Gość: boze Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 19:05
                    heeh ale farmazony, lenin sie znalazl, zamiast o tym pisac, pokaz panstwo, ktore
                    nie okrada obywateli
                    • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 15.09.06, 19:32
                      A czy to, ze nie ma katolika, ktory nie musialby chodzic do spowiedzi znaczy, ze nalezy zlikwidowac wiare katolicka, albo przestac odprawiac msze?

To o czym ja pisze jest pewnym idealem, do ktorego nalezy dazyc i nie da sie tego zrobic z dnia na dzien.

A to, ze nie ma panstwa na swiecie, ktore nie okradaloby swoich obywateli wcale nie znaczy, ze takie panstwo w przyszlosci nie mogloby powstac. Wszystko zalezy od ludzi i od ich postawy, a z ta niestety jest najgorzej.
                      • Gość: michal, michal pewien ideal michala to lenin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 00:06
                        lenin tez marzyl o ideale, tylko mu nie wyszlo

jedyne co realne, to bilet za 2.50 od stycznia
                  • Gość: wojtek Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.math.umd.edu 18.09.06, 00:15
                    > Jednak nie mozna robic tego dotujac ja, poniewaz jest t
                    > o zwykle okradanie obywateli. A nic nie usprawiedliwia kradziezy, nawet najpiek
                    > niejsze cele.

Nie kazdy w swoim zyciu korzysta z sadow (a kiedy korzysta to i tak czesto
                    placi, np., za wpisy do ksiag). Czy publiczne finansowanie systemu sadowniczego
                    jest zlodziejstwem?
                    • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 18.09.06, 10:34
                      Oczywiscie, ze tak. Wszystkimi kosztami powinny byc obciazane osoby, przez ktore dana rozprawa sie toczy.
                      • Gość: wojtek Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.math.umd.edu 18.09.06, 13:57
                        > Oczywiscie, ze tak. Wszystkimi kosztami powinny byc obciazane osoby, przez ktor
                        > e dana rozprawa sie toczy.

No to co zrobic ze sprawa mordercy, ktorego caly majatek jest wart pare zlotych,
                        a uczciwy proces sadowy kosztuje setki tysiecy? Nawet pracujac w wiezieniu na 3
                        zmiany taki bandyta nie zarobi na odsetki od takiego "kredytu". Co w takim razie
                        - nie zajmujemy sie sprawami biednych bandytow, czy tez obciazamy kosztami
                        poszkodowanych i ich rodziny?

Absolutny liberalizm to anarchia.
                        • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 18.09.06, 14:11
                          Wiadomo, ze w takich ekstremalnych przypadkach panstwo powinno placic za proces. Jednak juz po procesie nalezy zapedzic takiego skazanego do pracy, zeby przynajmniej czesc pieniedzy zworcil.

Jednak w przypadku wiekoszosci procesow kosztami postepowania obciazany jest skarb panstwa, mimo, ze osoby przez ktore taki proces sie toczy bylyby w stanie pokryc te koszty.
                          • Gość: wojtek Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.math.umd.edu 18.09.06, 14:43
                            > Wiadomo, ze w takich ekstremalnych przypadkach panstwo powinno placic za proces

Czyli jednak wiadomo? No prosze - a chwile wczesniej bylo, ze kradziez etc. A
                            panstwo to kto? Jakis mityczny byt, czy moze jednak administracja zarzadzajaca
                            podatkami pobieranymi od obywateli? No i jak to sie ma do tej kradziezy etc.

No i co to znaczy ekstremalny? Czy to jakas nowomowa na okreslenie tego co
                            przynosi pozytek ogolowi? :))))

> Jednak w przypadku wiekoszosci procesow kosztami postepowania obciazany jest sk
                            > arb panstwa, mimo, ze osoby przez ktore taki proces sie toczy bylyby w stanie p
                            > okryc te koszty.

A ma pan dostep do tych danych? Moze pan sie podzielic ta wiedza?
                            • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 18.09.06, 14:59
                              > Czyli jednak wiadomo? No prosze - a chwile wczesniej bylo, ze kradziez etc. A
                              > panstwo to kto? Jakis mityczny byt, czy moze jednak administracja zarzadzajaca
                              > podatkami pobieranymi od obywateli? No i jak to sie ma do tej kradziezy etc.

Kradziez jest wtedy, gdy za proces moze zaplacic skazany, jednak sad tego nie zasadza.

> No i co to znaczy ekstremalny? Czy to jakas nowomowa na okreslenie tego co
                              > przynosi pozytek ogolowi? :))))

Moze Pan to tak nazwac. Dla mnie przypadek ekstremalny, jest to taki przypadek, gdy skazany nie jest w stanie zaplacic za swoj proces.

> A ma pan dostep do tych danych? Moze pan sie podzielic ta wiedza?

OK. Wycofuje wiekoszosci. I zastepuje to slowem wielu. Troche zmylila mnie Panska obnizka formy we wczesniejszych postach.
                              • Gość: wojtek Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.math.umd.edu 18.09.06, 16:11
                                > Kradziez jest wtedy, gdy za proces moze zaplacic skazany, jednak sad tego nie
                                zasadza.

A jak ja zabiore panu portfel to juz nie jest kradziez?
                                Definicje poprzez przyklady to maja w USA i mecza sie z tym coraz bardziej.

> Moze Pan to tak nazwac. Dla mnie przypadek ekstremalny, jest to taki przypadek,
                                > gdy skazany nie jest w stanie zaplacic za swoj proces.

No i znowu definicja czegos co ma byc ogolnym stwierdzeniem, poprzez
                                poszczegolne przyklady, ktore akurat panu przyjda do glowy.

Co to znaczy: byc w stanie zaplacic? Jesli ktos ma tylko polowe i wszystko odda,
                                to jak mu potem liczyc odsetki od niezaplaconej czesci? I kto ma decydowac o tym
                                na ile lat je rozlozyc? I kto ma zaplacic tym co beda o tym decydowali? I kto
                                sprawdzi czy ich rachunki sa uczciwe? A koszt poboru podatkow na sady to w
                                jakiej czesci ma byc splacany przez przez konkretnego przestepce? I kto zaplaci
                                tym, ktorzy o tym beda decydowali, etc etc etc

> OK. Wycofuje wiekoszosci. I zastepuje to slowem wielu.

A ja szczerze liczylem, ze pan cos wie w tym temacie. A tu nic nie ma - szkoda.
                                Akurat takie dane o jakich mowa, to chcialbym zobaczyc.

Na marginesie - co znaczy wielu? 1, 2, 3, 57?

> Troche zmylila mnie Panska obnizka formy we wczesniejszych postach.

Rozumiem, ze to jest uwaga na tym samym poziomie co kiedy znokautowany bokser
                                mowi, ze przywalil temu co go znokautowal szczeka w piesc :)))) Niech i tak
                                bedzie :))
                          • Gość: g625 Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.crowley.pl 18.09.06, 14:51
                            jak korzystajace z drog miejskich tiry zaczna placic za niszczenie drog - a
                            ostatntio gdzies wyczytalem ze przeladowany tir niszczy zwykla nowa droge za ok.
                            1,5 zl/km to bedzie mozna pomyslec o niedotowaniu kz. poki co, to z podatkow
                            wiecej doplacamy do KI niz do KZ.
              • Gość: wojtek Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.math.umd.edu 17.09.06, 23:57
                > Majac do wyboru Amerykanskie miasto i wolnosc kontra Europejskie miasto z braki
                > em wolnosci, to zawsze wybiore to pierwsze.

:)))))))))))))))))))))))))))
              • Gość: wojtek Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.math.umd.edu 18.09.06, 00:13
                > Dla amerykanow podroz do pracy to zaden problem. Bylem w LA i w kilku innych mi
                > astach i zadnego problemu z przemieszaniem sie nie bylo.

A to juz jest mistrzostwo swiata. Tu jest opinia kogos kto naprawde byl w LA:
                "Because most of the originally planned freeway system was never finished,
                certain parts of the city's street grid are completely gridlocked at rush hour
                (in that arterials, collector streets and local alleys are all equally clogged
                and there are no possible detours)"
          • martouf Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 15.09.06, 00:28
            > Przeciez KM dotowana jest z naszych podatkow. Czyli gdyby przestac ja dotowac,
            > to o tyle wiecej mielibysmy pieniedzy, ktore moglibysmy przeznaczyc na wyzsze c
            > eny biletow.

mi.chal - braki z psychologii społecznej i marketingu się kłaniają :). Nikt tak
            nie myśli. Przeciętny człowiek nie widzi "wirtualnych" pieniędzy tylko nominały
            jakie musi zapłacić i banknoty jakie są fizycznie w jego kieszeni. Zresztą - to
            mżonki, jeśli miasto zwiększyłoby ceny biletów tak aby pokryć dotacje to i tak
            podatki pozostałyby na tym samym poziomie, bo państwo jest studnią bez dna i
            zawsze tak będzie...
            • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 15.09.06, 00:41
              >mi.chal - braki z psychologii społecznej i marketingu się kłaniają :). Nikt tak
              >nie myśli. Przeciętny człowiek nie widzi "wirtualnych" pieniędzy tylko nominały
              >jakie musi zapłacić i banknoty jakie są fizycznie w jego kieszeni

Ale ja to wszystko wiem, wiem takze, ze moje argumenty trafiaja w proznie. Jest dokladnie tak jak mowisz, ludzie uwielbiaja dostawac wszystko "za darmo", lubia gratisy i promocje.
              Klaniaja sie tutaj braki z elemenatranej ekonomii, ktorej niestety w szkole sie nie uczy. Czego mozna oczekiwac jak ponad 50% ludzi nie wie co to jest inflacja, a ponad 90% nie zna pojecia deflacji.
              I dopoki spoleczenstwo nie dorosnie i nie dojrzeje to niestety wiele sie nie zmieni. A na to niestety sie nie zanosi.
            • Gość: wojtek Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.math.umd.edu 18.09.06, 00:06
              Bzdury - te wirtualne pieniadze, czyli placone przez Wroclawian podatki, to we
              Wroclawiu sa np., kwoty rzedu 100 pln/rok podatku od nieruchomosci od troche
              wiekszego mieszkania. Czy to starcza na 1 (slownie: jeden) bilet miesieczny na
              okaziciela jeszcze, czy juz nie??? Cos ta panska ekonomia + marketing +
              psychologia siadaja w zderzeniu z realiami. A moze to nie psychologia, tylko
              czyjas sprytna propaganda, ktora naiwniacy tak latwo chwytaja.
          • Gość: wojtek Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.math.umd.edu 18.09.06, 00:01
            > Przeciez KM dotowana jest z naszych podatkow. Czyli gdyby przestac ja dotowac,
            > to o tyle wiecej mielibysmy pieniedzy, ktore moglibysmy przeznaczyc na wyzsze
            > ceny biletow.

Nalezy przestac dotowac studia - a to co zaoszczedzi pan na obnizonych
            podatkach, bedzie pan mogl przeznaczyc na czesne.

Nalezy sprywatyzowac policje - zaoszczedzone pieniadze przeznaczy pan na
            ochroniarzy.

Nalezy przestac dotowac edukacje - za zaoszczedzone w ten sposob pieniadze,
            posle pan dzieci do prywatnej szkoly.

Nalezy przestac dotowac sady - za zaoszczedzone pieniadze wynajmie pan sobie
            egzekutorow.

Ale chwileczke - ile pan w ogole tych podatkow placi?
            :)))))))))))
          • Gość: wojtek Ale niech sie pan pochwali IP: *.math.umd.edu 18.09.06, 16:16
            Ile to nowych rowerow pan kupi z tej czesci swoich podatkow miejskich, ktora
            idzie na komunikacje publiczna?
      • Gość: | Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 00:17
        a zaplacisz za pranie mojej koszuli, mycie elewacji mojego domu, za stracone
        zdrowie itp. itd. przez spaliny twojego samochodu drogi zmotoryzowany mi.chale?

prosze bardzo - zlikwidujmy dotacje na KM, ale wprowadzmy podatek od spalin,
        myto na kazda droge i oplate za kazde publiczne miejsce parkingowe. tak bedzie
        sprawiedliwiej, ale wcale nie po mysli zmotoryzowanych, bo to ze placa za swoje
        paliwo nie znaczy ze pokrywaja wszystkie koszty jakie generuja.
        • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 29.09.06, 09:13
          bo to ze placa za swoje
          > paliwo nie znaczy ze pokrywaja wszystkie koszty jakie generuja.

To jak to w koncu jest?
          Osoby korzystajace z KM nie pokrywaja wszystkich kosztow jakie generuja.
          Osoby korzystajace z samochodow tez nie pokrywaja wszystkich kosztow jakie generuja.
          Wiec skad w takim razie biora sie pieniadze, ktore pokrywaja koszty przez nich generowane??
          Z kosmosu??
          • Gość: tak Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 22:42
            nie, placa wszyscy oraz dzieci i wnuki

chyba taki uperrowiec jak ty powinien to widziec?
    • rw.wro Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 14.09.06, 16:59
      może wreszcie więcej ludzi zacznie jeździć bez biletów i pokaże, że najpierw
      jakość, a dopiero potem cena.
      • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 14.09.06, 17:06
        W sklepie, ktory wedlug Ciebie ma towary slabej jakosci nie kupujesz ich, tylko je kradniesz?
        • Gość: g625 Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.crowley.pl 14.09.06, 17:17
          ja zawsze kasuje. ale i tak jest maly problem - jak nie podoba mi sie obsluga w
          biedronce to ide do epi. jak nie podoba mi sie wroclawska komunikacja to nie
          pojade poznanska.
          • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 14.09.06, 17:32
            Ale pojdziesz na pieszo, pojedziesz rowerem, taksowka lub wlasnym samochodem.
        • gdzies_czyli_wewpolsce oczywiscie, że korzysta sie z innego sklepu, ale.. 14.09.06, 17:24
          jezeli sklepu nie ma? A nasz sklep składa sie z brudnego i chmaskiego
          personelu, który na kazdym kroku oszukuje? To co?
          a. Zamknieto wielką wyspe - jazda tramwajem polega na tym, że należy płacic
          tyle, co w Europie..... Bilet koszutej dwa zlote, standardowo korzystając z
          dwóch srodkow transporu publicznego, płacimy 4 zlote. Czasami na podroz musimy
          wydac nawet złotych 6 lub 8 (np. z wyspy na Brochów). Ja nie mowie o godzinach
          i czasie odjazdów - to jest równiez pewna bajka. A argumentacja, że inaczej nie
          można - mnie osobiscie rozsmiesza. W tym momencie transport wrocławski jest
          bardzo drogi i zły i tyle. Jezeli wprowadzonoby bilt za 2,30 z kasawnikami
          elektornicznymi i mozliwosci przejazd o czasie 1 godzina - wowczas nie
          nawoływałbym do niepłacenia. W tej konkretnej sytuacji i z tymi motorniczymi
          (kierowcy autobusów są inni, a wiec mozna inaczej) nawołuje do nie płacenia.
          Jak mozna inaczej protestowac? Przez ZDiK jaki jest - kazden wie. A wiec na
          pohybel!!!!!!!!!!!!!!!!! Chyba, że ktos mnie przekonan, że my jako wrocławiania
          na tych wrednych krawaciarzy ze zdiku możemy miec inny wpływ. Prosze, czekam na
          propozycje.
        • rw.wro Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 15.09.06, 14:42
          mi.chal napisał:

> W sklepie, ktory wedlug Ciebie ma towary slabej jakosci nie kupujesz ich,
          > tylko je kradniesz?

nie myl "usług" - zresztą wątpilwej jakości, ze sprzedażą - gdzie jest wybór,
          jak nie tu, to u konkurencji. a póki co we wrocku mamy parę firemek
          przewozowych, których linie nie są konkurencyjne do mpk.
          • mi.chal Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 15.09.06, 14:47
            A co to za roznica czy towar czy usluga? Co to za roznica czy jest konkurencja czy jej nie ma? Kradziez zawsze pozostanie kradzieza.
            Hipokryzja przez Ciebie przemawia.
    • wielki_czarownik To żart? 14.09.06, 19:20
      Przecież za ten poziom usług to oni powinni pasażerom dopłacać po 5 PLN za każdy przejechany przystanek.
      Tramwaje brudne i zdezelowane. Punktualność zerowa. Konieczna masa przesiadek. DNO i ŻENADA!
      • Gość: fergo Re: To żart? IP: *.os1.kn.pl 14.09.06, 20:25
        Dokładnie! Miałam wątpliwą przyjemność podróżowania naszą komunikacją miejską
        przez ostatnie dwa tygodnie i jestem załamana jej poziomem. Stare, rozlatujące
        się ikarusy, brudne szyby, niepunktualność, automaty na bilety pożerają
        pieniądze nie wydając w zamian biletu - i to ma być europejskie miasto, czym się
        tam często nasi włodarze chełpią?? Nie cieszę się zbytnio, że od poniedziałku
        wracam do grona kierowców poruszających się po mieście własnym autem, ale chyba
        jeszcze sporo czasu w Odrze upłynie, zanim ludzie faktycznie z własnej
        nieprzymuszonej woli zaczną przesiadać się z własnych czterech kółek do środków
        komunikacji publicznej.
        • tbernard sporo czasu w Odrze upłynie :))) 15.09.06, 14:22
          Bardzo dobre :)
          Pytanie tylko co płynie w tej Odrze szybciej, czas czy woda ;)
    • Gość: Wrocman Oby tak dalej-Większe korki i większe ceny biletów IP: *.chello.pl 16.09.06, 00:15
      a w efekcie więcej kierowców i rowerzystów,
      za to komunikacja zbiorowa w fazie kurczenia
      się...
    • Gość: Tak Bilet po 2.50 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 10:59
      Spokojnie, tylko 2.50 - co to jest...
      • Gość: nie chce Re: Bilet po 2.50 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:30
        czy to juz pewne? nie da sie cos zrobic?
        • Gość: x Re: Bilet po 2.50 IP: *.os1.kn.pl 17.09.06, 11:37
          Przy takiej cenie przestaję płacic!Za bilet dla siebie,żony i dziecka wywalam
          co miesiąc 225!Wiecej nie dam!
          • Gość: artek Re: Bilet po 2.50 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 14:17
            durne gadanie! nie ma obowiązku korzystania z komunikacji miejskiej.
            nie odpowiada ci - nie korzystaj! kup samochód, rower, skuter, korzystaj z
            taksówek. a jak chcesz mieć miejskie luksusowe intercity - to płacz, ale płać!
          • martouf Re: Bilet po 2.50 18.09.06, 17:19
            > Przy takiej cenie przestaję płacic!Za bilet dla siebie,żony i dziecka wywalam
            > co miesiąc 225!Wiecej nie dam!

kurcze, dwa miesiące i można kupić maluszka za 450zł :) I porozwozić rodzinę :)
            • Gość: x Re: Bilet po 2.50 IP: *.os1.kn.pl 18.09.06, 23:57
              A myślisz,że te 450 to koniec wydatków?Jak mi podniosą pensje o 25% moge o tyle
              więcej płacić.Przez ostatni rok dwa razy spotkałem kanarów.Zakładając,że płacę
              karę za brak biletu i tak byłbym sporo do przodu.Wniosek:jestem ciężkim
              frajerem ,bo jeszcze próbuję być uczciwy,ale chyba pora zmienić poglądy.
    • scholastyka_11 Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej 19.09.06, 08:30
      Po co podwyżka? Wystarczy robić więcej kontroli i egzekwować kary.
      Nie mówię, żeby od razu zrobić tak jak w Jeleniej Górze- gdzie wszyscy
      pasażerowie wsiadają do autobusów przednimi drzwiami i muszą kierowcy pokazać
      bilet miesięczny lub skasować przy nim jednorazowy (we Wrocku raczej
      niewykonalne), ale ilość ludzi jeżdżących bez biletów to poprostu plaga.
      Dlaczego ja mam za nich dopłacać? Z resztą we Wrocku zrobiono tak z liniami
      900. Ciekawa jestem, jak jest z rentownością tych linii.

• Gość: Anna Czemu dopiero po wyborach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 21:35
        Czemu prezydent nie wpisal tej podwyzki do programu wyborczego?
    • Gość: Jolanta Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 17:56
      Prosze admina o przeniesienie tego watku na Forum Wybory
    • Gość: aguska Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.korbank.pl 26.09.06, 11:18
      I bardzo dobrze!!! Przeciez komunikacja miejska nie jeżdzi elita tylko plebs!
      Ja po 13 miesiacach wczoraj dopiero spotkałam kontrolera w autobusie linii 103
      I juz zastanawiałam sie czy wogóle kupowac bilet na nastepny miesiac.
      • Gość: fan zdiku i mpk Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.finemedia.pl 26.09.06, 16:16
        Patrząc na obecny komfort jazdy to oni powinni jeszcze nam (pasażerom) DOPŁACAĆ :))
        • Gość: Mik Re: Niebawem podwyzka cen komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 22:45
          doplacac bedziemy my do nich
    • Gość: NN Autobus pospieszny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 10:43
      Autobus pospieszny N ma kosztowac 3 zl
      • Gość: dec Re: Autobus pospieszny IP: *.os1.kn.pl 01.10.06, 21:50
        Może kosztować nawet 10!I tak nie kasuje!Tylko frajerstwo kupuje bilety!
        • almac Re: Autobus pospieszny 02.10.06, 14:19
          Gość portalu: dec napisał(a):

> Może kosztować nawet 10!I tak nie kasuje!Tylko frajerstwo kupuje bilety!

Ze sklepów też korzystasz nie płacąc?
          • Gość: buahaha Re: Autobus pospieszny IP: *.g3-2-0.par01.moulticast.net 02.10.06, 14:44
            a ktory sklep ma monopol? monopolowy? :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka