Dodaj do ulubionych

Centralwings-KPINA!!

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.06, 01:05
co mam zrobic, jesli mam juz kupiony lot na 20 grudnia z Kolonii do
Wrocławia, a tu sie dowiaduje z gazety, ze nie lata centralwings?to co ja mam
zrobic, bo panie/panowie po drugiej stronie telefonu nie są zbytnio
kompetentne, a ich odpowiedzi są mało konkretne!czy ja mam jakies prawa jako
podrózny, czy to wszystko wszysto bzdura o tych prawach.Nie poinformowano
mnie jeszcze nawet o tym, ze odwołali loty,ciekawe kiedy to zrobią?moze dzien
przed odlotem?
Obserwuj wątek
    • Gość: josip Re: Centralwings-KPINA!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 10:00
      Nie będzie lotów z Wrocławia do Kolonii

szem 2006-10-13, ostatnia aktualizacja 2006-10-13 20:01
      GAZETA WYBORCZA

Tanie linie lotnicze Centralwings odwołały w piątek loty do i z Kolonii. Połączenie miało ruszyć z Wrocławia 29 października.
      Pasażerowie, którzy już dokonali rezerwacji, dostaną zwrot pieniędzy. Z pomocą idzie im też inny przewoźnik - Wizz Air, który oferuje bezpłatne bilety klientom Centralwings na trasach z Katowic do Kolonii oraz z Wrocławia do Dortmundu. Wizz Air zapewnia, że zwiększył na tych trasach liczbę wolnych miejsc. Klienci muszą tylko zapłacić opłaty lotniskowe i podatek w wysokości 77 zł. Rezerwacji można dokonać do 23 października.

Władze wrocławskiego lotniska nie są zdziwione decyzją Centralwings. - Loty do Niemiec słabo się sprzedają. Tani przewoźnicy wolą trasy chętniej wybierane przez pasażerów - mówi Leszek Karwowski, wiceprezes spółki Port Lotniczy Wrocław.
    • leo19 Re: Centralwings-KPINA!! 15.10.06, 11:58
      Gość portalu: pasażerka napisał(a):

> czy ja mam jakies prawa jako podrózny,
      > czy to wszystko wszysto bzdura o tych prawach.Nie poinformowano mnie
      > jeszcze nawet o tym, ze odwołali loty,ciekawe kiedy to zrobią? moze dzien
      > przed odlotem?

W myśl przepisów linia lotnicza może poinformować pasażera o odwołaniu lotu bez
      ponoszenia żadnych konsekwencji do dwóch tygodni przed terminem lotu.
    • mi.chal Re: Centralwings-KPINA!! 15.10.06, 13:59
      Warto przed kupnem biletu przeczytac warunki na jakich ten bilet sie kupuje.
    • Gość: pasażerka Re: Centralwings-KPINA!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.06, 18:49
      tak, mają prawo do 2 tygodni przed odlotem i nie
      będą ponosić wobec mnie-Pasażera żadnej odpowiedzialności z tytułu
      odwołania rejsu. Idąc ich tokiem myślenia - wszystko będzie w porządku.
      czyli będą czyści, a co nas obchodzi pasażer.Jest to podłość! zupełnie przez
      przypadek dowiedziałam się o odwołaniu lotów z Wocławia do Kolonii/Bonn i z
      Kolonii/Bonn do Wrocławia.Dlaczego ukrywają że anulowali wszystkie loty? Na ich
      stronie nie ma informacji o tym, że nie będzie lotów z Wrocławia do Kolonii
      i z Kolonii do Wrocławia. Z Katowicami chyba jest podobna sytuacja.A nie
      przyszło im do głowy, że jest to miesiąc grudzień i że wszyscy
      wtedy wracają do swoich bliskich na święta? Że może już wtedy kiedy
      raczą zadzwonić do mnie, to nie będzie - w tym jakby nie było specyficznym
      okresie - już
      wolnych miejsc w samolotach. Poza tym cena takiego biletu? O tym nie
      pomyśleli? Co mi po tej kwocie którą mi zwrócą? Jeśli będę musiała
      zapłacić za nowy lot ogromną sumę! Tego nie zauważają? Pasażerowie
      już w październiku, we wrzesniu rezerwują loty, aby mieć pewność, że na święta
      będą z bliskimi.Podziwiam brak wyobraźni i empatii w ich wykonaniu.
      Gratuluje dobrego samopoczucia!!

• mi.chal Re: Centralwings-KPINA!! 15.10.06, 19:46
        Trzeba bylo kupic bielt w porzadnej linii, to nie mialabys tego typu niespodzianek. A zdecydowals sie na szmatlawca, u ktorego anulowanie polaczen jest na porzadku dziennym. Mozesz byc zla tylko na siebie.
        Jedyne co moge Ci poradzic, to sprawdzic oferte wizzaira z Dortmundu. Czytalem, ze oferuja oni niedoszlym klientom Centralwingsa bezplatne bilety (trzeba jedynie zaplacic podatki i oplaty lotniskowe) na swoje rejsy.
        • mi.chal Re: Centralwings-KPINA!! 15.10.06, 23:14
          Wizz Air ponownie pomaga pasażerom Centralwings, których loty odwołano
          2006. 10. 13.
          Wizz Air, największa nisko-taryfowa i nisko-kosztowa linia lotnicza w Polsce oferuje bezpłatne bilety pasażerom Centralwings, którym odwołano loty do i z Kolonii.

Pasażerowie, którzy zostali pozbawieni możliwości podróżowania wskutek zamknięcia kierunków Centralwings na trasach Katowice-Kolonia oraz Wrocław-Kolonia, mogą zarezerwować bilety na loty oferowane przez Wizz Air z Katowic do Kolonii oraz z Wrocławia do Dortmund. Na tych trasach Wizz Air zwiększył liczbę wolnych miejsc (do uiszczenia są jedynie opłaty lotniskowe i podatek w wysokości 77 złotych/19.98 Euro) i przedłużył możliwość dokonania rezerwacji do 23 października 2006 roku. Wizz Air pozostaje wiodącym przewoźnikiem pomiędzy południową Polską i Zagłębiem Ruhry z ponad dwoma lotami dziennie.

Rezerwacji biletów można dokonywać na stronie internetowej wizzair.com, poprzez centralę telefoniczną (numer +48 22 351 94 99) oraz poprzez agentów Wizz Air na poszczególnych lotniskach. Oferta jest ważna do wyczerpania miejsc.

Natasa Kázmér, dyrektor ds. komunikacji & PA mówi: "Zamknięcie kierunków przez Centralwings było zaskoczeniem dla pasażerów; jednakże było do przewidzenia na rynku, na którym wygrywa przewoźnik o najniższych kosztach. Wizz Air kolejny raz wspiera opuszczonych pasażerów słabnących nisko-kosztowych linii lotniczych na polskim rynku."

Wizz Air ponownie wzmacnia swoje zaangażowanie w Polsce i jako część największego planu rozwoju ogłosił znaczącą ekspansję w Katowicach, na którą składają się: otwarcie 6 nowych kierunków, zwiększenie częstotliwości lotów na dotychczasowych kierunkach oraz sprowadzenie dodatkowego samolotu do bazy w Pyrzowicach latem 2007 roku. Linia lotnicza będzie oferować w sumie 19 kierunków z Katowic od przyszłego sezonu letniego.
        • martouf Re: Centralwings-KPINA!! 15.10.06, 23:17
          Dokładnie - Dortmund nie jest tak daleko od Kolonii - działaj, im szybciej tym
          lepiej!
          • Gość: pasażerka Re: Centralwings-KPINA!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.10.06, 00:23
            dzieki za wszystkie porady. Domyslam się, ze Micha pracuje dla Wiizzair i stąd
            ten obszerny PIAR.Ale uwaga: Wizzair, nie jest i nie był tańszy do
            Centralwings - to po pierwsze. Patrzac na ceny wizzair, to nie są one wcale
            takie niskie. Po drugie.Trzeba uwzględnic to,ze reklamuja sie,ze latają z
            Dortmundu do Katowic - co nie jest zgodne z prawdą. BO lotnisko jest w
            Pyrzowicach a to jest gdzies za KAtowicami i trzeba na to lotnisko dojechac,
            lub z tego lotniska wydostac sie do Katowic -co również nie jest takie proste!!
            Autobus z lotniska nie kursuje tak naprawde czesto, kazdego dnia to wygląda
            inaczej, jesli w ogole kursuje kazdego dnia. Co jeszcze. Jesli juz nie masz jak
            sie wydostac z lotniska, lub dojechac na nie, bo autobus nie jedzie,lub ma 3
            godziny przerwy, to musisz wziąć taxi (KOSZT 140zł) - prywtany bus(100zł)-czas
            jazdy 1 godzina z Katowic z dworca PKP na lotnisko gdzies pod Katowicami.We
            Fraknfurcie jedna linia tez sie tak reklamowała, ze lotnisko jest we
            Frankfurcie-a tak nie było,bo do Frankfurtu trzeba było dopiero z tego lotniska
            kawał dojechać, ale juz teraz tak nie robi ta linia, bo dostali karę, moze i u
            nas kiedys tez tak bedzie. Co dalej. Do Polski przylatuja o kosmicznych porach,
            albo jest to bardzo wczesnie rano, albo o 23.22 w nocy, lub 22.30. I teraz
            wydostan sie z tego lotniska, dojedź do Katowic i z Katowic do Wrocławia.
            Zostaje ci albo szarpnac się na taxi za 140zł, albo spac na lotnisku. Kolejna
            rzecz.Nie wiem dlaczego nie mozna u nich zarezerowac i zapłacic za dodatkowy
            bagaz podczas rezerwacji biletu, nie wszyscy leca gdzies tylko na 2 tygodnie, i
            wystarcza im walizka do 20kg. Kasują Cię za laptopa-zaliczaja to do bagazu
            podrecznego. A w innych liniach nie spotkalam sie z tym. Mogłam miec laptop,
            sprzet fotograficzny i 10 kg bagażu podręcznego, i oczywiscie wiedzac, ze w 20
            kg to się raczej nie zmieszcze, to mogłam podczas rezerwacji biletu kupic od
            razu za 5 euro dodatkowe 20 kg bagazu. Wizzair tak nie ma. Za kazde kilo
            kasują! Wróce na swieta do domu autokarem, i koszt naprawde niewielki, a 8-9
            godzin w autobusie to nie tragedia. Wsiadam w Bonn i wysiadam we Wrocku na
            Dworcu PKS. Czas jaki musze poswiecic na lot to nie sa tylko 2 godziny. Na
            lotnisko trzeba dojechac, tym bardziej jesli mówimy o tym gdzies w polu
            (Pyrzowice), trzeba się tez do Katowic dostac (Pkp bilet -50zł), trzeba na
            lotnisku byc odpowiednio wczesniej. Wizzair ma opónienia w lotach. Na koniec
            juz. Nie polecam lini wizzair, lecialam nimi i juz wiecej nie polecę!Główna
            role odgrywa tu tez fakt dostania/wydostania się lotniska i kosztów z tym
            zwiazanych. Bez przesady.Pozdrawiam wszystkich podrózujących.
            • leo19 Re: Centralwings-KPINA!! 17.10.06, 14:16
              Gość portalu: pasażerka napisał(a):

> Po drugie.Trzeba uwzględnic to,ze reklamuja sie,ze latają z
              > Dortmundu do Katowic

Wizzair lata z Dortmundu do WROCŁAWIA!
            • Gość: gawron Re: Centralwings-KPINA!! IP: *.os1.kn.pl 17.10.06, 16:26
              Akurat Wizzair jeśli chodzi o ilość darmowego limitu bagażu jest jedną z
              najlepszych tanich linii (10 kg. podręcznego i 20 kg. pokładowego bez
              ograniczenia ilośći sztuk), także w porównaniu z Centralwings o Ryanair i
              pokrewnych latających do Anglii nie wspominając. Ale jak sama nazwa wskazuje są
              to tanie linie więc dużą naiwnością jest spodziewać się tu jakichś cudów.
            • mi.chal Re: Centralwings-KPINA!! 17.10.06, 21:36
              Co to za belkot?
              W zadnej linii nie pracuje, chcialem Ci tylko doradzic, ale widze, ze Ty wolisz sie nad soba uzalac niz podjac jakas konkretna decyzje.
              A piszac o szmatlawych liniach chodzilo mi o tanie linie, czy to Wizz, Sky, Central czy inny Ryan.
              • Gość: pasazerka Re: Centralwings-KPINA!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.10.06, 21:24
                nie uzalam sie nad sobą! wszystko jest jak najlepiej:) w wszystkim podrózującym
                zycze szczesliwej podrózy i niesamowitych wrazen!
            • tomek854 Re: Centralwings-KPINA!! 18.10.06, 22:10
              O jezu, to nie lataj wiecej ;-)

Ja mam nadzieje, ze Centralwings bedzie ok. Do Katowic byl o polowe tanszy niz
              flyglobespan do pragi i prawie 3 razy tanszy niz Easy Jet...
      • Gość: choinka Re: Centralwings - Frohe Weihnachten! IP: *.akron.net.pl 21.10.06, 10:30
        >A nie przyszło im do głowy, że jest to miesiąc grudzień i że wszyscy
        >wtedy wracają do swoich bliskich na święta? Że może już wtedy kiedy
        >raczą zadzwonić do mnie, to nie będzie - w tym jakby nie było specyficznym
        >okresie - już wolnych miejsc w samolotach.

Nie martw się, w Polsce jest taka tradycja, ze zawsze w Wigilię czeka nakryte
        wolne miejsce przy stole. Rodzina na pewno będzie o tobie myśleć i wypatrywać.

Frohe Weihnachten!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka