ludendorf 16.10.06, 02:57 Pomysł trafiony. Podoba mi sie. Facet się Polsce przysłóżył. Lepszy Ronald niż Donald. Swoją drogą jeszcze nigdy nie rozpoczynałem komentowania artykółu :P&^%&% Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
veneda1 Rondo Wałęsy w Washingtonie 16.10.06, 03:27 No właśnie, Amerykanie, drogą odwzajemnienia winni nazwać rondo w Waszynktonie imieniem Wałęsy. Jak ich znam, to napewno to zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Rondo Gorbaczowa albo Breżniewa ;-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 08:25 dla upamiętnienia korków w tym historycznym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_garownik Czy my wszystko musimy Amerykanizować? 16.10.06, 09:23 Wolałbym rondo np Biolka i Lolka lub psa Reksia lub Pankracego. Jakoś bliższe są mojemu sercu niż Amerykany. Czy my wszystko musimy Amerykanizować? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Oj wielki czarowny czarowniku 16.10.06, 12:28 Reagan jest dobry: a. wykonczył ruskich - zazbroił ich na smierc i jest jest rzeczywistym twórcą upadku zsrr. b. był w porządku wobec Polaków A ty jestes czerwony, choc szkoda ze nie ze wstydu............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: Oj wielki czarowny czarowniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 13:55 A ty jesteś zielony. Jak dla mnie to jest głupi pomysł, pl Grunwaldzki powinien być w pełni placem Grunwaldzkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nyxx Re: Oj wielki czarowny czarowniku IP: *.magma-net.pl 16.10.06, 20:02 popieram...plac grunwaldzki powinien zostać placem grunwadzkim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu król Grunwald to Grunwald IP: 80.54.200.* 17.10.06, 09:00 Nazwa chyba dobrze się kojarzy (poza kierowcami ;) warto by przy tak dużym remoncie pod Grunwaldem zrobić tunel jak na dominikańskim (ale tunel Regana mógłby źle sie kojarzyć:) wtedy byłaby szansa, że kierowcom też by się dobrze kojarzył a tak bedzie wielkie zakorkowane jajo :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Grunwald to Grunwald IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:25 a ile wyliczen prowadziłes, ze wiesz, jak rondo bedzie zakorkowane? najłatwiej powiedziec: wszędzie zrobic tunel albo wiadukt... a ten tunel pod placem Dominikanskim, to rzeczywiscie jest cos wielce wartosciowego, co powinno byc powtórzone na kazdym skrzyzowaniu. a tak w ogóle, to jak sie to nazywa plac Grunwaldzki, to nie trzeba mowic po poznansku Grunwald...nowa pierońska maniera studencka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: Oj wielki czarowny czarowniku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.10.06, 15:12 Przedstawianie Reagana jako przyjaciela Polski i polakow to czyste nieporozumienie. Glownym celem polityki USA bylo oslabienie ekonomiczne i polityczne ZSRR. Radze zapoznac sie z publikacjami staruszka Z. Brzezinskiego. Amerykanie wciagneli rosjan do Afganistanu w 1978 a jednoczesnie szykowali kolejna "rozrobe" w Polsce. Czescia planu bylo sklonienie kardynalow do wybrania polskiego papieza. Reagan wprowadzil sankcje przeciwko wszystkim polakom, ale pokrecona propaganda przedstawia go jako dobroczynce, ktory "zmusil" ZSRR do oddania Europy Wschodniej. Czy ofiara ma dziekowac swojemu oprawcy? Moze tylko w Polsce?? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok i co z tego, ze nie był???? Moze dla Ciebie 16.10.06, 16:29 Dla mnie wykonczył ruskich i ich polskich zausznikow, a to duzo!!!! Polacy są ofiarami Reagana - to moze powiedziec tylko albo esbek, albo komuch albo zwolniony ze służby wojskowy, albo napalony młody komunista (niepotrzebne kreslic). Ja zbyt dobrze pamietam tamte czasy, abym sie przejmował takim głupotami, przepraszam, ktore wypisujesz. Pozdrawiam i całuski Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Ja zbyt dobrze pamietam tamte czasy 24.10.06, 22:58 Ale kino, natychmiast lec pan do lekarza, bo z pamiecia zupelnie do du.y u Wacpana! 1410_tenrok napisał: "Dla mnie wykonczył ruskich i ich polskich zausznikow, a to duzo!!!! (...) Ja zbyt dobrze pamietam tamte czasy, abym sie przejmował takim głupotami, przepraszam, ktore wypisujesz." Aha, to z tej wdziecznosci Irakijczycy Amerykanow kwiatami witaja juz tyle czasu? I miliony zabitych Wietnamczykow, Koreanczykow i innych na calym swiecie w grobach sie przewracaja z wdziecznosci za zabicie ich w imie jakichs doktryn "domina"? Polacy, ktorzy przezyli czasy PRL BEZ DOSWIADCZEN Wietnamu, Korei, Wegier, Rumunii (Timiszoara) sa Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Re: Ja zbyt dobrze pamietam tamte czasy 24.10.06, 23:02 Polacy, ktorzy przezyli czasy PRL BEZ DOSWIADCZEN Wietnamu, Korei, Wegier, Rumunii (Timiszoara) sa WIELKIMI SZCZESCIARZAMI. Ofiary poznanskiego Czerwca, Wybrzeza czy zabici w Wujku plus pojedyncze ofiary komuny to jednak niewiele w porownaniu z "calosciowa" realizacja planu "demokratyzacji" made in USA. Reagan (tak jak kazdy polityk, oczywiscie) budowal potege swojego kraju i wszystkie inne kraje byly tylko pionkami na szachownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Re: Nudzisz - sio na wschód!!!! 25.10.06, 19:16 Wiem, wiem, tzw. "attention span" u 1410_tenrok wynosi 3 sekundy a i to tylko w porywach? Nie boj sie, samodzielne myslenie nie boli. Mialem kiedys kolege, ktory napisal prace magisterska na temat wielkiego bledu, jaki popelnila Rzplita Obojga Narodow walczac z Zakonem Krzyzackim. Jaka wielka przepasc cywilizacyjna pomiedzy nami a zrodlem cywilizacji sami sobie wykopalismy. Troche samodzielnosci w mysleniu, prosze zwolennikow preziow Imperium Dobra tez nie zawadzi. Pytanie sprawdzajace: Ktory to (z tak podobno dobrodusznych dla Polski) prezydentow Hameryki oglosil sie byc warszawiakiem, tak jak jeden mienil sie byc berlinczykiem? I to w piec minut po hekatombie II Wojny Swiatowej? Zaden? Aaaa... Ktory poprawnie skojarzy Powstanie Warszawskie ze sprawa Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Nudzisz!!! Sio na wschód!!! 25.10.06, 21:16 Reagan skonczył z Sowietami, to ci, ktorzy w imie komunizmu zesłali Polaków na Syberie oraz mordowali naszych ludzie nie tylko w Katyniu. Ruskich kwestia Polski nie interesowała - co wiecej, jak powstwanie 1944 roku pokazuje, w owym czasie ich sojusznikiem był niejaki Erich von dem Bach Zelewski. Nie mówiac już o takich rzeczach, jak obozy dla AK i liczne gwałty cywilnej ludnosci. Wszystko w celu zaprowadzenia komunizmu w tej czesci Europy. A anegdoty o Kennedym i Berlinie to nie cytuj, poniewa sie osmieszasz - w owym czasie swiat stał po raz kolejny na krawedzi wijny atomowej. I nie wywołało tego kryzysu owo imperium dobra....... Lewactwo - sio na ksiezyc, malowac go na czerwono!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Re: Nudzisz!!! Sio na wschód!!! 25.10.06, 21:45 1410_tenrok napisał: "Reagan skonczył z Sowietami, to ci, ktorzy w imie komunizmu zesłali Polaków na Syberie oraz mordowali naszych ludzie nie tylko w Katyniu." Piszesz o mojej rodzinie - a kto z Twoich krewnych lezy na Syberii? "Ruskich kwestia Polski nie interesowała" Alez oczywiscie, ze interesowala - liczyli, ze wiecej inteligencji polskiej zginie w walce z Niemcami i beda mieli mniej klopotow zaprowadzajac swoje porzadki. "- co wiecej, jak powstwanie 1944 roku pokazuje, w owym czasie ich sojusznikiem był niejaki Erich von dem Bach Zelewski. Nie mówiac już o takich rzeczach, jak obozy dla AK i liczne gwałty cywilnej ludnosci. Wszystko w celu zaprowadzenia komunizmu w tej czesci Europy." Oczywiscie, ze sie zgadzam. "A anegdoty o Kennedym i Berlinie to nie cytuj, poniewa sie osmieszasz - w owym czasie swiat stał po raz kolejny na krawedzi wijny atomowej. I nie wywołało tego kryzysu owo imperium dobra......." Przeciez ja nie dowodze, ze nie ma ZADNYCH roznic pomiecy Imperium Zla i Dobra. Niestety diabel tkwi w szczegolach i gdyby nie swiadome postepowanie Imperium Dobra w czasie wszystkich wojen polegajace na maksymalnym oszczedzaniu swoich zolnierzy nie mielibysmy ZSRR ponoszacego lwiego kosztu tejze wojny w ludziach i wojny trwajacej o cale lata dluzej przez to, ze sobie USA postanowilo, tak samo jak w czasie I wojny, przeczekac na boczku i z usmiechem przygladalo sie wykrwawianiu europejskich i azjatyckich (nie-amerykanskich) poteg. Dlatego ZSRR wogole doszedl do Berlina, dlatego byly strefy okupacyjne, dlatego byl kryzys berlinski. A berlinczykiem Kennedy sie mianowal dokladnie z tego samego powodu, z jakiego Lloyd George tak kochal Polakow, pamietaj. "Lewactwo - sio na ksiezyc, malowac go na czerwono!!!" Ideologia, dziecko, z faktami historycznymi sie marnie miesza. Dobrze radze - licz na siebie, nie na Ruskich czy Amerykanow. Zamiast nazywac ulice we Wroclawiu nazwiskami preziow USA zapytaj sie, ile procent amerykanskiej emerytury (social security) dostanie polski obywatel po przepracowaniu polowy zycia w USA i powrocie do Polski na emeyture? Ile dostanie jego zona, po (jak to zwykle bywa) szybszej smierci meza? I jak dokladnie te same sprawy/procenty maja sie w wypadku innych panstw? A potem powiedz mi, za co mam byc wdzieczny Imperium Dobra AZ DO TEGO STOPNIA? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Nudzisz!!! Sio na wschód!!! 26.10.06, 22:34 Z jakiego powodu Kennedy mianował sie Berlinczykiem????? Swiat stał na Krawedzi wojny i Kennedy odwiedził wowczas Berlin, pokazując za Ruscy dostaną odprawe. Ten numer zrobił pozniej Regan, pytając z tego samego miejsca "Panie Gorbacow, kiedy Pan zburzy ten mur". A inne kwestie - kolezko!!! Widze nie znasz historii. Po raz pierwszy w swojej długiej historii, Polska jest wolna, poniewaz nie zależy ani od Rosji, ani od Niemiec. To jest własnie zasługa zwyciestwa Reagana nad sowietami. Wybacz, sprawy ekonomiczne wiszą mi obojetnym kalafiorem. Na całym swiecie jest podobnie i nigdzie nie ma raju. Wszedzie, moze oprócz Bahrajnu, ZEA, Kuwejtu i Brunei trzeba zapinkalac za mniej lub bardziej kiepskie grosze. Taki jest juz ten swiat. Wiec daj se sianka z "social security" i brzydalami z juesej. To tematy dobre na rozmowy z kolezką Assurkiem albo innymi nawiedzonymi. Ps. Moja rodzina pochodzi ze wschodu, jakby co. Wiec wszystkie warianty zostały przecwiczone..... Z tego powodu szanuje Rosjan, ale nie darzę sympatią tych, ktorzy sikają na Amerykanów. Tak długo, jak Amerykanie bedą przeciw Rosjanom, w ten czy w inny sposob, bronią również naszej integralnosci i wolnosci. Rosja od czasów Piotra I do chwili obecnej nastawienia swojego celownika geopolitycznego nie zmieniła. Nawet Afganistan, o ktory walczył Brezniew, wynikał z testamentu politycznego tego władcy. Dlatego lepiej jednak sio na ksiezyc, miszka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Swiat stał na Krawedzi wojny 27.10.06, 20:20 1410_tenrok napisał: "Z jakiego powodu Kennedy mianował sie Berlinczykiem?????" Bardzo dobre pytanie, no wlasnie, z jakiego? A w kontekscie nazywania ulic we Wroclawiu imionami prezydentow USA ciekawsze bedzie nie to pytanie, ale pytanie, ktore ja stawialem - posrednio. A mianowicie, z jakiego powodu zaden z dotychczasowych prezydentow USA nie nazwal sie (mianowal) warszawiakiem? Przeciez to podobno Polska byla wsrod panstw koalicji? A z Niemcami USA walczylo. Odpowiedz jest dziecinnie prosta i nawet tacy zaslepieni osobnicy jak ty ja znaja. Przylepiaja z luboscia latki lewactwa i wysylaja je na ksiezyc, ale robia to bezmyslnie. Dla USA PO ZAKONCZENIU II Wojny przeciwnikiem byl ZSRR. Oczywiste, prawda? Ale cos, co bedzie zawsze mnie kluc w serce to mysl, ze nawet pokonane i okupowane Niemcy stanowily dla USA lepszy material na wiarygodnego sojusznika przeciwko ZSRR niz taka "biedna i glupia" Polska. I to byl powod, dla ktorego Kennedy przypodchlebial sie wczorajszym hitlerowcom i straszyl Ruskich konsekwencjami w razie zagarniecie Berlina Zachodniego. Piszesz: "Swiat stał na Krawedzi wojny" Zgadza sie. Ale doprowadzmy to rozumowanie do konca. Na krawedzi wojny z jakiego powodu? Ano dlatego, ze Ruscy chcieli przechwycic Berlin Zachodni a USA nie chcialo im na to pozwolic bojac sie, ze bedzie to "zly sygnal". Moje pytanie: A dlaczego takim "zlym sygnalem", sygnalem slabosci tzw. "zachodnich demokracji wobec bezczelnej i testujacej ich komuny" nie bylo sfalszowanie wyborow w Polsce? Dlaczego USA nie "postawilo swiata na krawedzi wojny", dlaczego zaden prezio USA nie zagrozil ZSRR wojna z powodu faktycznego przejecia wladzy w Polsce przez komunistow? I to jest wlasnie powod, dla ktorego nie palam zadna sympatia do USA. Jezeli bede mogl zarobic konkretna forse sprzedajac im prawo do nazwania ronda czy placu we Wroclawiu - mozemy pogadac. Ja moge byc prostytutka - nie ma sprawy - ale dawac du.y za friko? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Opowiadasz bzdury! 06.11.06, 00:18 Pacta sunt servanta! Berlin były miastem frontowym, nie wiem czy wiesz. Granica pomiedzy blokami przebiegała przez srodek Berlina. I to dlatego Kennedy powiedział "Ick bin ein Berliner", a Reagan powiadział "Mr. Gorbatchev niech pan kaze zburzyc ten mur". To jest proste, jak rąbanie jeża. Gdyby tak granica przebiegała przez Warszawe...., ale nie przebiegała. Dla Polski Amerykanie zrobili duzo, chocby w kwestii Katynia w latach 50, klauzuli najwyzszego uprzywilejowania w lata 60 i mozna by tak wymieniac i wymieniac, konczac na wymuszeniu przez Reagana (własnie on!!!) rezygnacji z roszczen terytorialnych Niemiec wobec Polski w momencie negocjacji traktatu zjednoczeniowego. Gdyby nie ci Amerykanie, to Niemcy by tego nie zrobiły. Twoi rosjanie mieli tą kwestie w doopie, ponieważ Polska im zawsze wisiała. Tyle ze po co to gadac, skoro ty jestes lewakiem i kochasz zsrr? Gdybys znał historie, to wiedziałbys, ze Amerykanie nigdy nie "przypodobywali" sie "byłym hitlerowcom". Co wiecej, status US Army w Niemczech jest nadal statusem armii okupacyjnej i to od 60 lat. Amerykanie są panami na swoich terytoriach (bazy wojskowe) i nie informują Niemców o niczym. Podobnie zresztą jest w przypadku Brytyjskiej Armii Renu. Natomiast Rosjanie zabrali swoje wojska okupacyjne z Niemiec i cała resztą ich nie obchodzi. Pojmujesz???? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok na pytaie dlaczego zaden prezio..... 06.11.06, 00:23 jest nastepująca odpowiedz, niestety okrutna: poniewaz w demokracji nikt na taką wojne by sie nie zgodził Po Teheranie klamka zapadła. Alianci podzielili sie Europą - Stalin dostał swoje, a Reszta dostała swoje. I nikt nie zamierzał wiecej prowadzic zadnych wojen. No, moze z pewnym wyjątkiem od wschodniej strony....... (nastepujące proby: 1948 - blokada Berlina; 1961 - Berlin oraz konflikt w zatoce swin; 1986 - chec szybkiego skonczenia z kapitalistami, bodajze przez Andropowa......). To są trzy znane mi przykłady checi zaatakowania zachodu przez twoich kumpli. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok A i jeszcze cos, czego lewacy nie lubia 26.10.06, 22:49 nie należy to absolutnie do tematu. Ale zauwazyłem "lwią czesc". Miszka! Jak wiesz, to było Locarno i okres ocieplenia stosunków pomiedzy Niemcami o ZSRR. Aż doszło do wojny dwóch sojuznikov przeciw kapitalistom. Wspolna defilada w Brzesciu, wspołpraca Gestapo i NKWD w okupowanej Polsce, Salut 40 salw w 1940 roku z okazji wejscia Adolfa do Paryza i piekny artykuł w Prawdzie z tej okazji..... W 1941 roku drogi sie rozeszły, albowiem żądania ZSRR po adresem Niemiec okazały sie byc troche za duze (Iran, Indie). USA były krajem demokratycznym i kongres zabronił prezydentowi mieszania sie w kolejną wojne. Pearl Harbour było Amerykanom na reke i dlatego prezydent Roosvelt dopuscił do tej katastrfy, choc rząd amerykanski mogł zareagowac inaczej - w koncu wiedziano wszystko, poniewaz znano szyfr japonski, a wowczas do wojny by nie doszło...... To takie tam fakty, ktorych pewnie nie znasz, albo znac nie chcesz. Polityka jest bardziej skomplikowana, niz tego chcesz....... A o lend lease nie chce mi sie pisac............ Fakt pozostaje, że w efekcie za ten syf sowieckiej polityki imperialnej krwią płaciły dziesiątki milionów prostych ludzi z roznych miejsc, od Brzescia po Władywostok......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daoshifu Re: Ja zbyt dobrze pamietam tamte czasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 22:22 Czemu do Jasnej Cholery nazywac rondo, ktore stanie na miejscu placu Grunwaldzkiego, A "Gruenwald" to nazwa bodajze wsi bedacej świadkem chlubnego zwyciestwa militarnego i taktycznego Polski, imieniem Prezydenta , ktory w dodatku zanim zostal prezydentem byl aktorem??? Rownie dobrze mozna by nazwac je rondem Ulrycha Von Jungingena! Albo Lecha...nie,nie nie zgadliście.. Kaczyńskiego!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmopolita Re: Ja zbyt dobrze pamietam tamte czasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:02 Nie mam nic przeciwko Reaganowi, ale czemu na Grunwaldzie :((( Na głowę ktoś upadł. Niech by to był plac Jagiełły albo nawet Prusów, których wykonczylismy, niech by była nawet Jagienka, wszystko jedno, ale troche bardziej na temat. Przepadło, bo miłość do Ameryki całkiem naszym radnym w głowach zbełtała... Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Oj wielki czarowny czarowniku 16.10.06, 16:59 No jak nie był jak był. To jasne że w polityce bardziej liczy się pierwiastek strategiczny niż moralny. Ale to nie zmienia faktu że jego udział w wyzwoleniu Polski był porównywalny z tym Wałęsy i JPII. Nie słyszałeś jak straszył ZSRR że USA nie pozwoli na zbrojną interwencje w Polsce w 81. Usa nakłaniało kardynałów aby głosowali na Polaka. Co za bzdury piszesz. Skąd to wiesz. Co agitowali kardynałów po całym świecie aby otruli Jana Pawła I tuż po wyborze i wybrali zaraz Polaka (troche mao czasu nam persfazje purpuratów) . A może to CIA go wykończtła? A co to za sankcje nałożył na Polaków. To z pewnego źrudła? Czy przyśniło ci sie? Odpowiedz Link Zgłoś
gilm Re: Oj wielki czarowny czarowniku 16.10.06, 20:33 Chłopie zlituj sie. Nalozyl czy nie nalozyl to dobroczynca Polski i polakow nie byl. Dbal jak zawsze hamerykany o dupki hamerykanow a ze przypadkiem polse wyszlo na zdrowie to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
rocznik_74 Pogodze Was wszystkich 16.10.06, 20:50 Z tej okazji pewnie o Wroclawiu powiedza w NPR - promocja, yes, yes, yes Tak naprawde to zenada zeby przekuwac nasza historie na cudza. Niech radni wybuduja nowe rondo i wtedy je nazwa jak chca ale zeby zmieniac historyczna nazwe z Grunwaldu na kogokolwiek to przesada. Druga sprawa to GW znow zdaje sie miesza zdjeciami i serwuje nam projekt z przejsciami podziemnymi ktorych nie ma. Jesli dobrze pamietam zabraklo na to pieniedzy i bedzie jak dawniej tylko rowniej. Trzecia sprawa to nazywanie tego rondem jest naduzyciem. To zwykle skrzyzowanie pieciu ulic. Po normalnym rondzie moge jechac dookola bez zmiany pasow - powinien byc chociaz jeden taki pas i dopiero zjezdzajac przecinac inne jezdnie. Widzicie tu chociaz jeden pas po ktorym moge sie "krecic w kolko" nie przecinajac linii przerywanej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyklad Re: Pogodze Was wszystkich IP: *.delphi.com 16.10.06, 21:08 zeby nie byc goloslowny to zerknijcie na prawdziwe rondo i do tego nie gdzies w H'ameryce ale innym miescie w Polsce. bi.gazeta.pl/im/4/3686/m3686904.jpg P.S. Zamiast pieprzyc o promocji czas wziasc sie do roboty stolico [nie]zDolnego Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Wyjazd trollu do swojego galicyjskiego skansenu 16.10.06, 23:05 A od Wrocławia się odpimpkaj. Zaśmiecaj inne fora. Co nas obchodzi projekt ronda w Krakowie????????????? I zapewne narazie tylko projekt w przeciwieństwie do naszego. Żenada i drobnomieszczaństwo i to słowo na k..... od ciebie bije&^%$^%$&^%#^%$# Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WVR Re: Pogodze Was wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 12:04 w przeciwieństwie do waszego krakowskiego i wrocławskiego projektu, u nas ronda są podstawowym rozwiązaniem już od 50 prawie lat. niektórzy mądrzeją powoli... miasta.gazeta.pl/szczecin/1786092,34952,1617646.html?i=23 miasta.gazeta.pl/szczecin/1786092,34952,1617646.html?i=41 miasta.gazeta.pl/szczecin/1786092,34952,1617646.html?i=18 i w tej chwili bodajże największe w Polsce miasta.gazeta.pl/szczecin/1786092,34952,1617646.html?i=21 Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Pogodze Was wszystkich 17.10.06, 20:53 Z góry wygląda całkiem fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Pogodze Was wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 22:46 cos sie nie zgadza, o ile mnie moja wiedza nie myli, to w Szczecine ronda zaprojektowano juz w XIX wieku po rozbiorce fortyfikacji, a nie przed 50 laty? poza tym, wiesz co, twoja uwaga jest trochę nie na miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Pogodze Was wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 22:40 Wiesz co, zajmij sie swoim galicyjskim Krakowem ok? Moze zwiększ budzet albo zmiejsz dług miasta. moze zrób cos wielkomieszczanskiego co? Zazdrość- straszna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Civis Wrat. Re: Pogodze Was wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:27 apeluję, proszę najpierw się zapoznać z planami, a dopiero potem zabierać głos. od chyba pół roku wiadomo, że bedzie tunel dla pieszych z dojściem na przystanki. dlatego nic nie widać, że jest robione, bo prace podziemne są mało widoczne... Odpowiedz Link Zgłoś
gilm Re: Oj wielki czarowny czarowniku 16.10.06, 20:30 1410_tenrok napisał: > Reagan jest dobry: > a. wykonczył ruskich - zazbroił ich na smierc i jest jest rzeczywistym twórcą > upadku zsrr. > b. był w porządku wobec Polaków > > A ty jestes czerwony, choc szkoda ze nie ze wstydu............. Nie słonko Regan nie jest dobry. Niech sobie amerykany Reganem nazywaja. Czy myn a prawde musimy um lwazic w dupe na kazdym kroku? Czy plac grunwaldzki nie moze zostac placem grunwaldzkim tudziez rondem grunwaldzkim czy jak jeszcze? Zla nazwa czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak No IP: *.range81-155.btcentralplus.com 24.10.06, 14:51 z jakiej racji Regana, a kto to taki, jakis aktorzyna, dlaczego nie Plac Grunwaldzki, z ktorego cala Polska jest dumna Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Czy my wszystko musimy Amerykanizować? 16.10.06, 14:49 wielki_garownik napisał: > Wolałbym rondo np Biolka i Lolka lub psa Reksia lub Pankracego. Jakoś bliższe > są mojemu sercu niż Amerykany. Czy my wszystko musimy Amerykanizować? ja stawiam na reksia! nawet moj serwer tak sie nazywa :) Odpowiedz Link Zgłoś
cayenneturbo może Dzierżyńskiego,bądz Stalina-radni SLD 16.10.06, 09:25 napewno poprą.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Re: Rondo Wałęsy w Washingtonie IP: 80.51.194.* 16.10.06, 11:18 A ja proponuję rondo braci K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajaj Re: Rondo Wałęsy w Washingtonie IP: 193.120.81.* 16.10.06, 14:40 Moim zdaniem bardziej to rondo jajo przypomina, nie wiem co amerykanie by na to powiedzieli gdybysmy nazwali to skrzyzowanie "jajo ronalda regana", moze wtedy odwzajemnili by sie jajem kaczynskiego, i nie wazne ktorego bo wiadomo ze oni sa jednojajowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WVR Re: Rondo Wałęsy w Washingtonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 11:55 dobra, niech żyje rondo im. gościa odp. za iran-kontras, uzbrojenie talibów i parę innych zabawnych rzeczy to już wolę rondo im. ronalda macdonalda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wikt Re: Rondo Wałęsy w Washingtonie IP: *.wro.vectranet.pl 19.10.06, 00:13 Jeżeli Amerykanie w rewanżu mieliby nazwać jakieś rondo imieniem Wałęsy, to jestem przeciw temu pomysłowi. Regan oczywiście wiele zrobił dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Pozostawmy pl.Grunwaldzki, ... IP: 62.233.249.* 16.10.06, 07:05 Proponuję pozostawić pl.Grunwaldzki, bez wprowadzania Reagana. Odpowiedz Link Zgłoś
tfurca plac grunwaldzki 16.10.06, 08:18 i slawetne rurki z kremem tamze zostawmy tak jak jest ... mieszkalem tam 30 lat. www.syslo.eu Odpowiedz Link Zgłoś
sothis666 Re: plac grunwaldzki 16.10.06, 09:06 -to moze Czerwonego Krzyża tez byscie zmienili, poprawiacze świata?:) a rurki by tam nawet mogly wrocic, moze tylko nie w to samo miejsce. www.syslo.eu -masz moj glos:) tfurca napisał: > i slawetne rurki z kremem tamze > zostawmy tak jak jest ... > mieszkalem tam 30 lat. > > www.syslo.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx trochę logiki IP: *.lanet.net.pl 16.10.06, 12:22 Poprawiacze klasy Grzegorza R. - człowieka na którym skończyło się planowanie przestrzeni w mieście! Otóż, w mieście są setki takich kwiatków: budynki, których numeracje wymyślała stara maszyna cyfrowa z Bajek robotów LEMa, albo budynki z numeracją z jednej ulicy stojące w ciągu kamienic innej ulicy, albo jeszcze lepiej: plac i ulica tej samej nazwy połozone w odległych częściach miasta - oto pole do popisu i do licytowania się z wojewodą na nazwy panie R. Dobrze, że w takim mieście jak Wrocław jest most i plac, który przypomina o tym, ze 500 lat temu ktoś potrafił dokopać naszym obecnym sojusznikom - skutecznie. Mamy obecnie Most Grunwaldzki prowadzący do placu o tej samej nazwie. Po zmianie będzie most, aleja i rondo .. co w tym złego? Poza tym, ułatwi to poruszanie tym biedakom, nieszczęsnym ofiarom systemu komunikacyjnego, którzy po raz pierwszy w życiu próbowali przejachać przez Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: trochę logiki IP: *.e-wro.net.pl 16.10.06, 13:59 To b ardzo rozsądne. JESTEM ZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: trochę logiki IP: *.devs.futuro.pl 16.10.06, 16:54 Gość portalu: mx napisał(a): > który przypomina o tym, ze 500 lat temu ktoś potrafił dokopać naszym > obecnym sojusznikom A jakimż to naszym sojusznikiem jest "Ordo fratrum domus hospitalis Sanctae Mariae Theutonicorum in Jerusalem", bo ja chyba o czymś nie wiem!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pozostawmy pl.Grunwaldzki, ... IP: *.e-wro.net.pl 16.10.06, 13:57 Czy jest choć jeden argument przeciwko Grunwaldowi? Niech będzie Rondo Grunwaldzkie albo plac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mair Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 07:27 To fatalnie napisany artykuł, bo nie rozumiem - czy to znaczy, że nazwa: "plac Grunwaldzki" w ogóle zniknie? Albo plac pozostanie placem, a samo rondo będzie nosiło imię Reagana? Jeśli tak, to propozycja nie ma sensu, bo ludzie i tak będą używać starej nazwy. Tak samo prawie nikt nie mówi plac Jana Pawła 2 tylko 1 Maja, podobnie plac Solidarności się nie do końca przyjął. Lepiej dla Reagana znaleźć po prostu inne miejsce, a nie z nazwą tak głęboko zakorzenioną. Po drugie - dlaczego na rysunku na jednym pasie (od ulicy Szczytnickiej) jest strzałka w lewo? Przecież tam nie ma możliwości skrętu w lewo, nawet jeśli ktoś "miał na myśli" jazdę w lewo na rondzie to ta strzałka w tym miejscu byłaby bardzo, bardzo myląca szczególnie dla kogoś kto nie zna Wrocławia - a po budowie ronda na początku wszyscy będziemy tam się zachowywać jak przyjezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahadoom Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.crowley.pl 16.10.06, 07:41 Zgdzam sie, artykul napisany bez jakiegokolwiek pomyslu... cos tam, ale nie wiadomo co... a propos nazwy ronda: im.Reagana, mi sie nie podoba. Mozna spokojnie znalezc jakies polskie nazwy.. i w ogole lepiej pozostac przy Grunwaldzkim.. "starych drzew sie nie przesadza". jesli chodzi o sprawe strzalki.. to jest to OK. dokladnie ktos "mial na mysli" to co zrobil i tojest OK. Nie rozumiem twoich obaw, musisz byc kiepskim kierowca :)) kazdy kierowca zinterpretuje ta strzalke tak jak powiedziales: "jazdę w lewo na rondzie". :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 08:27 A znasz kogoś kto mówi jeszcze Plac Dzierżyńskiego???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mair Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 09:24 A znasz kogoś kto mówi plac JP2? Bo ja znam trochę ludzi wciąż mówiących ulica Wieczorka. Grunwaldzki to nazwa sprawdzona, przyjęła się, jest w powszechnym użyciu, wychowały się tam tysiące przyjezdnych studentów - nie zmieniajmy tego, bo po co. Co do strzałki w lewo to hmm... nie będę pokazywał prawa jazdy ani zniżek za wieloletnią bezszkodową jazdę, ale uważam, że ona jest po prostu w tym miejscu niepotrzebna. Ale nie upieram się, bo nie chce mi się teraz grzebać po przepisach. Odpowiedz Link Zgłoś
faguinek Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 27.10.06, 19:55 niech będzie rondo europy... to dobre dla wrocławia... i.... dla europy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zahadoom Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.crowley.pl 16.10.06, 13:02 ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.e-wro.net.pl 16.10.06, 14:06 Bo Dzierżyński był czerwonym katem i na zawsze powinien zniknąć z miejsc publicznycvh. 1 Maja nie kojarzy się aż tak ponuro, to robotnicze międzynarodowe święto i łatwiej przechodzi przez gardło, tymbardziej, że kojarzy się z młodością, radością, piwem i kiełbaskami, których wtedy nie można było dostać, masą festynów i zabaw, wiosna... Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Bo Dzierżyński był czerwonym katem 24.10.06, 23:12 Gość portalu: gość napisał(a): "Bo Dzierżyński był czerwonym katem i na zawsze powinien zniknąć z miejsc publicznycvh." A nieprawda. Moge sie mylic, ale byl to czlowiek, ktory ze wszystkich Polakow ubil najwiecej Ruskich. Takiemu pomnik sie nalezy". "1 Maja nie kojarzy się aż tak ponuro, to robotnicze międzynarodowe święto i łatwiej przechodzi przez gardło," Hi, hi, hi. Sprobowalbys to powiedziec w miescie, w ktorym rozegraly sie wydarzenia upamietnione swietem 1go Maja, czyli w Chicago. en.wikipedia.org/wiki/Haymarket_Riot "tymbardziej, że kojarzy się z młodością, radością, piwem i kiełbaskami, których wtedy nie można było dostać, masą festynów i zabaw, wiosna..." Jak komu, tym z Chicago, ktorzy dorobili sie czegos wiecej niz jednej pary skarpetek kojarzy sie 1 Maja z warcholstwem zagrazajacym ich stanowi posiadania. Ty myslisz, ze "kapitalizm" czy "komunizm" to tylko tytuly rozdzialow w podreczniku? Sa takie miasta i zaklady pracy gdzie za samo wypowiedznie slow "zwiazki zawodowe" wylatuje sie z pracy, kicius. Tak, tak, w tym Imperium Dobra z wolnoscia slowa itd. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Choryczłowieku - on zamordował 30.000 ludzi 25.10.06, 21:20 był bandytą - takim jak Himmler!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 08:02 Gość portalu: mair napisał(a): > Grunwaldzki" w ogóle zniknie? Albo plac pozostanie placem, a samo rondo będzie Pl. Grunwaldzki nigdy nie był placem i nigdy nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok tu masz racje Svarte - to był raczej plac bitwy gr 16.10.06, 16:40 unwaldzkiej - od jednego mostu do drugiego - zionący pustka krajobraz księżycowy z 4 tekami. Nazwe od biedy mozna by zostawic - jako "Aleja Grunwaldzka", ale dla placu - mozna by wrocic do starej nazwy przedwojennej - Kiedys to była "Gwiazda Szczytnicka" (Scheitnigerstern). Teraz byłoby to Rondo Szczytnickie. Właściwie, dlaczego by nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.06, 07:35 Pozostawmy pl. Grunwaldzki _ zmiana nazwy to duże koszty, ile zmian dokumentów trzeba dokonać, dla starszych osób to kłopotliwe. Powstają nowe place, nowe ronda, którym można nadać nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yan Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.ifd.uni.wroc.pl 16.10.06, 07:49 Po co wymyslac nazwy, ktore dla wroclawian sa od wojny takie a nie inne. Rozumiem zmiany wtedy gdyby to bylo rondo np. "PKWN-u" ale "Grunwaldzkie" funkcjonuje zupelnie obojetnie. I to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hieronim Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 07:52 Witam - jestem za pozostawieniem starej nazwy, plac Grunwaldzki był.......i po kiego to zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 11:58 Rowniez popieram pozostawienie starej nazwy, ale obawiam sie, ze jakis uparciuch moze odnalezc jakiegos komunistycznego dzialacza o nazwisku "Grunwaldzki" i pozostawienie takiej nazwy stanie sie niemozliwe :( Odpowiedz Link Zgłoś
asperge3 Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 07:56 A czy nie prościej by było dać Reaganowi plac Piłsudskiego na Karłowicach? Wciąż mamy ulicę i plac Piłsudskiego oddalone od siebie o kilka kilometrów - kompletny absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 11:41 zwłaszcza, ze nikt nie używa pl. Piłsudzkiego a i zmyla to troche z ul. Piłsudzkiego, ktora jest zuepłnie gdzie indziej. Dla mnie to jest ciagle pl. Gottwalda Odpowiedz Link Zgłoś
onan_barbazynca Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 07:57 Pewnie, że nie budzi emocji, bo któż normalny zwracałby uwagę na 40tys. cywilów wymordowanych przez Contras w Nikaragui. Sprzedawanie broni Iranowi to detal. Cóż, bitwa pod Grunwaldem jest najwyraźniej mało znaczącym epizodem w porównaniu z osiągnięciami Pana Regana. P.S śliczny klocek betonu, autor projektu jest dendrofobem?:) I czemu rondo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 08:07 nie rondo tylko Jajko Regana! Odpowiedz Link Zgłoś
tfurca a gdzie windy dla niepelnosprawnych? 16.10.06, 08:20 czy to rondo bedzie przystosowane bez barier architektonicznych? wroclaw bez barier dla kazdego >>>>>>> www.syslo.eu Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: a gdzie windy dla niepelnosprawnych? 16.10.06, 08:29 tfurca napisał: > czy to rondo bedzie przystosowane > bez barier architektonicznych? Będzie. Wszędzie się dojdzie po poziomie ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTWro A zdjęcie do art. jest nieaktualne IP: 156.17.100.* 16.10.06, 12:00 Będą windy. Chyba 3? A zdjęcie w gazecie jakieś nieaktualne dali. Co za "wspaniali" dziennikarze tam pracują...? Szkoda słów:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ST Czy znowóż winni Komuniści? IP: *.iel.wroc.pl 16.10.06, 08:06 Może nasi radni myślą, że to była bitwa KOMUNISTÓW przeciw NATO?! Mam nadzieję, że wytłumaczenie im kto z kim walczył i dlaczego pozwoli nie narażać nas - WROCŁAWIAN - na kolejne bezsensowne wydatki i zmainę nazwy tak strategicznego miejsca we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Drodzy Radni, 16.10.06, 08:33 Nadawajcie nowe nazwy nowym ulicom czy placom! W Studium Zagospodarowania jest pełno ulic i placów, które mają być w naszym mieście zbudowane, i których ranga ma być całkowicie wystarczająca dla uhonorowania takich osobistości jak np. Ronald Reagan. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim 16.10.06, 08:34 udendorf napisał: > Pomysł trafiony. Podoba mi sie. Facet się Polsce przysłóżył. Lepszy Ronald niż > Donald. Swoją drogą jeszcze nigdy nie rozpoczynałem komentowania artykółu :P&^% > &% Być może jesteś zbyt młody aby to pamiętać, albo tak skutecznie wyprano ci mózg. Sankcje gospodarcze nałożone na nasz kraj przez tego aktorzynę faktycznie "przysłÓżyły" się Polsce - pogłębiły dodatkowo trudy życia milionów Polaków w jakże ciężkich dla naszego narodu czasach. Za taką "przysłÓgę" faktycznie należy mu się we Wrocławiu plac jego imienia ;-) Zgłaszam także wniosek corocznego organizowania festiwalu filmowego im. RR, a studenckie Juwenalia należy przemianować na "reganalia", wszak Regan wielce "zasłÓżonym" był! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok komuna nie wroci, nie płacz za nią.......... 16.10.06, 12:32 aktorzyną to był jaroozelski - smok syberyjski Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: komuna nie wroci, nie płacz za nią.......... 16.10.06, 16:47 ...wiem i nie płaczę, ale czego ty się obawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Moim zdaniem zmiana nazwy z pl.Grunwaldzkiego... IP: *.magma-net.pl 16.10.06, 08:53 na Rondo Reagana jest złym pomysłem. Każdy będzie musiał wymienić wszystkie dokumenty (co troszke kosztuje), w imię fikcyjnej przyjaźni USA z Polską. Czy Wrocławscy radni nie maja ważniejszych spraw niż stwarzanie problemów mieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Plac Grunwaldzki powinien... 16.10.06, 08:57 ... pozostać Placem Grunwaldzkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.provider.pl 16.10.06, 08:58 Powinno zostać tak jak było!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jutoma Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.provider.pl 16.10.06, 09:02 Dwa zdania i dwa błędy ortograficzne.Nie jesteś wykszłciuchem, oj nie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Pinochett Centre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 09:13 Wrocław staje się stolycą magalomaństwa. Radni, w ramach "obowiązkowych" zajęć wymyślają z nudów wszelactwo, by zaistnieć w księgach pamiątkowych. Jeszcze trochę, to Psie Pole nazwą Osadą Nancy Reagan, a Biskupin Centre of Pinochett. Pozostają do zagospodarwoania jeszcze takie "zasłużone nazwiska", jak Franco, Salazara, Winnetou, Inchunchuna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomaszJ kolejny debilzm IP: *.magma-net.pl 16.10.06, 09:05 i tak każdy przez wiele lat bedzie mówił plac grunwaldzki, każda zmiana nazyw istniejącej jest nieporozumeniem. Tak samo jak plac 1-maja, nawet w tramwajach nie jest pozmieniane, a co dopero w przyzwyczajenach ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomaszJ jeszcze jedno IP: *.magma-net.pl 16.10.06, 09:06 takie sprawy powinny być konsultowane z mieszkańcami miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sanchali Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 09:10 Wolę zecydowanie starą nazwę, a jak już chcą zmieniać to proszę na coś bardziej związanego z Polską i Wrocławiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Nie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.probit.wroc.pl 16.10.06, 09:12 Ja nie chcę !!! Jak już, z niewiadomych względów, nie może być Rondo Grunwaldzkie, to niech będzie to np. ronodo Jagiełły, Kopernika albo Banacha. Nie chcę Ronda Reagana !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gigantwro Czajkowski zapewne wolałby Stalina bądz Berię 16.10.06, 09:20 ale to se ne wrati.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 09:40 a może od razu RONDO KACZORÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuwroclaw najlogiczniej i najprosciej IP: 217.8.190.* 16.10.06, 09:48 Po prostu RONDO GRUNWALDZKIE NA PLACU GRUNWALDZKIM. A tak na marginesie; czy naprawde musimy malpowac Warszawke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smieszka Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: 194.146.216.* 16.10.06, 09:50 Ad. komentarz poprzedni- artykuł to proste słowo i naprawdę trzeba być artystą, żeby popełniać w nim błędy ortograficzne. A to kochana Gazeto jest poprzedni projekt placu, na który UE nie dała pieniędzy i projekt zmodyfikowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 09:50 hm.cóż! troche nieaktualne zdjęcie bo po jednej stronie od ulicy Skłodowskiej zostały wycięte wszystkie topole,więc trochę stare toto zdjęcie ...a nazwa? nieważne jakie byle szybko oddali to skrzyżowanie ,bo ciągle muszę dreptać na piechotę do pracy w rejonie tamtym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oktoberfest Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.akron.net.pl 16.10.06, 10:04 "Tomasz Czajkowski, przewodniczący SLD: - Nie wydaje mi się, żeby to był najlepszy pomysł. Przecież w okolicy placu Grunwaldzkiego nie ma żadnej ulicy nazwanej imieniem prezydenta USA. Zmiana wprowadzi tylko niepotrzebny chaos." Reagan zawsze wzbudzał popłoch u czerwonych i tak jest do dzisiaj :)) A tak patrząć na wizualkę, to z kształtu tego ronda wynika, że to będzie raczej Jajo Reagana (tylko które?) :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.amuz.wroc.pl 16.10.06, 10:14 dokladnie..spytac mieszkancow czy chca taka nazwe...ja widze ze nie chca i ja sam tez nie chce zaminy...POWINNA POZOSTAC STARA NAZWA !!! pl GRUNWALDZKI !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma być po staremu Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.magma-net.pl 16.10.06, 13:11 > A tak patrząć na wizualkę, to z kształtu tego ronda wynika, że to będzie raczej > > Jajo Reagana (tylko które?) :P Bardziej pasuje WRZÓD NA JAJACH (bądz na jaju)- chodzi o wymyślną tą nazwę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dąb Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 09:34 Bardziej na miejscu byłoby np. nazwanie ronda im.Marka Grechuty.Dookoła uczelnie i akademiki a On zawsze kojarzył mi się jakoś akademicko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.dint.wroc.pl 16.10.06, 10:15 Gość wsławił się zaprowadzeniem kilku ponurych dyktatur wojskowych, więc w naszych ponurych i zmierzających ku autorytaryzmowi czasach nazwanie jego imieniem wielkiego wrocławskiego placu jest jak najbardziej na miejscu. Niech obcokrajowcy przyjeżdżający do naszego miasta (bo - nie ukrywajmy - co przeciętny Polak wie o Raeganie, większość pewnie nie będzie nawet wiedziała, czy chodzi o jakiegoś prezydenta czy też może o kosmonautę) wiedzą, kto w Polsce rządzi. Proponuję również ustawić w okolicach rynku pomnik generała Pinocheta. Cieszy się on wielkim uznaniem u polskich prawicowców: www.geocities.com/CapitolHill/Congress/1770/why.html Zrealizował on bowiem w praktyce wielki postulat prawicowy: lewica do piach (a właściwie do Oceanu Spokojnego, bo to do ocenanu dzielny generał kazał wrzucać z helikopterów przeciwników politycznych). Przypominam również, że Augusto Pinochet cieszył się uznaniem Ojca Świętego Jana Pawła II. www.cpgb.org.uk/worker/443/religion.html Jakże szczęśliwy będzie w niebie Papież-Polak, którego rocznicę pontyfikatu własnie obchodzimy, z takiego prezentu od Wrocławian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czes Autorom tej propozycji dedykuję wywiad w GW IP: *.magma-net.pl 16.10.06, 10:16 z człowiekiem, który trafnie widzi rolę USA i Reagana w polityce międzynarodowej: serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,3668908.html Charakterystyczne jest, że nikt z tym człowiekiem merytorycznie nie polemizuje, bo wydaje się, że nie ma żadnych argumentów. Wątpię jednak czy autorzy nazwania Placu Grunwaldzkiego Rondem Reagana są zdolni do przeczytania tego tekstu ze zrozumieniem, ale przytaczam go tylko dlatego, by ci co to oceniają ten skandal mieli lepsze pojęcie o głupocie naszych radnych i w przyszłości nie głosowali na idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Rondo Reagana na Grunwaldzkim IP: *.dint.wroc.pl 16.10.06, 10:25 A tu kilka prawd o Ronaldzie, ukochanym przywódcy bratnich Stanów Zjednoczonych: www.infoshop.org/university/reagan.php Odpowiedz Link Zgłoś