miaumia 30.07.26, 23:05 Wiem, że imię przepopularne ale jest w nim coś wyjątkowo zmysłowego i kobiecego. Jest także na mojej liście ulubionych imion popularnych Jedynie spolszczenie w końcówce nie udało się do końca z rz ale zawsze to dodatkowy wyróżnik To imię od zawsze kojarzy mi się z Wuthering Heights i główną bohaterką, Cathy. Oraz cudną piosenką Kate Bush. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Katarzyna w 2026 30.07.26, 23:54 Zgodzę się. Jest to piękne, trochę tajemnicze imię. Jest długie i ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Mnie kojarzy się najbardziej z toruńskimi pierniczkami "Katarzynkami" Wiem, że jest drugim najbardziej popularnym żeńskim imieniem w Polsce [jak na dane z dane.gov.pl na 2026], mimo to nigdy nie odczułam tak jego popularności. Autentycznie w tej chwili nie przypominam sobie, żebym spotkała kiedyś jakąś rówieśniczkę (+/- 3 lata) Katarzynę - jedynie jedną dziewczynę, która miała tak na drugie. To jest na pewno spotkałam kiedyś Katarzynę w moim wieku np. kiedyś na jakiejś kolonii, tylko z żadną nie rozmawiałam na tyle by ją pamiętać Jaki jest problem z rz? Jest też piosenka "Katarzyna" Kasi Moś. A co do Kasi, to akurat tego zdrobnienia bardzo nie lubię. Sama Katarzyna jest świetna, ale Kasia jest wg mnie dość brzydkie. Co w sumie rzadko mi się zdarza, bo zwykle imię zyskuje w moich oczach przez obecność zdrobnień 🤔😅 Jeszcze na zakończenie zboczę z wątku. Czy polecasz "Wichrowe wzgórza"? Wiem, że niedawno wyszła jakaś podobno kiepska ekranizacja, ale czy książka jest spoko? Jeszcze jej nie przeczytałam, ale siedzi sobie gdzieś na mojej liście do przeczytania <З Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Katarzyna w 2026 31.07.26, 02:20 youtu.be/64lOKVXUCoo?is=hMeFD4i4isDosHVT A tu jeszcze inna Odpowiedz Link Zgłoś
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Katarzyna w 2026 31.07.26, 02:33 Co to jest?!?!? 😭😭😭 Ale buja i tak Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Katarzyna w 2026 31.07.26, 02:28 Podzielam, że piękne i jakby sekretne w 1. Ekranizacja zdaniem wielu jest tragiczna, ja dopiero obejrzę, myślę, że wkrótce. Natomiast książka warta uwagi, także ze względu na tło epoki. Posłucham 'Katarzyny'. Lubię wszystkie zdrobnienia, włącznie z Kasią, choć uważam, że nie powinno się zmieniać pierwotnej formy 'Kata..' na początku. Jest też forma Katarra, obecna też w filmach. Katarzynki pierniczki - pyszne i charakterne porównanie Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Katarzyna w 2026 31.07.26, 08:40 Nigdy nie lubiłam formy Katarzyna tak samo jak innych imion z końcówką -yna: Martyna, Krystyna, Florentyna, Klementyna, Lucyna, Klaudyna. Brzmią sucho, ostro i nieprzyjemnie. Nigdy też nie rozumiałam ludzi, którzy mówią do mnie Kaśka, gdy im komunikuje: nie mów tak do mnie, nie cierpię tego zdrobnienia. Utożsamiam się z formą Kasia. Ogólnie imię jest trochę problematyczne. Kasia w 2026 roku? W przedszkolu będzie jedyna, oprócz pani przedszkolanki i co drugiej mamy. 😉 Spotkałam jakiś czas temu kilkuletnią Kasię w Biedronce i nawet zagadałam do rodziców: naprawdę ma na imię Kasia? Odpowiedz Link Zgłoś
losninos Re: Katarzyna w 2026 31.07.26, 11:56 Powoli się przekonuję. Umówmy się, że nie jest złe 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Katarzyna w 2026 31.07.26, 13:33 Moja pierwsza lalka miała na imię Katrin Tak, że podświadome polubienie od dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Katarzyna w 2026 31.07.26, 15:29 Katarzyna nigdy nie była wysoko na mojej liście. Pełna forma brzmieniowo kojarzy mi się z katarem, zdrobnienie Kasia jest w moim odbiorze jakieś takie mdłe, a Kaśka brzmi bardziej jak zgrubienie. Katarzyn było pełno wszędzie, znam wiele bardzo fajnych, ale nie jestem w stanie się przekonać do tego imienia. Teraz przeszła do grupy imion ciotkowatych, dajmy jej odpocząć przez 30 czy 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Katarzyna w 2026 01.08.26, 04:25 Katarzyna nie za bardzo mi sie podoba. Troche dziwne jest rowniez zdrobnienie, Kasia od tego imienia. Bardziej sensowne jest Katia. Uwielbiam jednak Kasine zdrobnienia, Kasia, Kasiula, Kasinka, Kaska, Kasienka, Kachna, Kasiek i inne. Odpowiedz Link Zgłoś