Dodaj do ulubionych

na temat ustępowania miejsca ..

30.10.06, 21:08
jeżdżę sobie po pięknym mieście Wrocław różnymi środkami lokomocji. tak się
złozyło,że mam la 31 i wyglądam (ponoc) na gó..arę9to był cytat)
od kilku lat choruje ijestem na tzw. rencie, czego nie widać na pierwszy rzut
oka.i kiedy wchodzi do pojazdu starsza ani albo osobnik płci innej, słyszę
różne inwektywy. i się tłumaczę,że nie zawsze mam siłę stać i strasznie mi głupio
i czuje się jak cham pospolity niewychowany, a nie tak mnie wychowano ,że
należy starszym itd
Obserwuj wątek
    • rosa_de_vratislavia Re: na temat ustępowania miejsca .. 30.10.06, 21:11
      pepe.ks2 napisała:

> jeżdżę sobie po pięknym mieście Wrocław różnymi środkami lokomocji. tak się
      > złozyło,że mam la 31 i wyglądam (ponoc) na gó..arę9to był cytat)
      > od kilku lat choruje ijestem na tzw. rencie, czego nie widać na pierwszy rzut
      > oka.i kiedy wchodzi do pojazdu starsza ani albo osobnik płci innej, słyszę
      > różne inwektywy. i się tłumaczę,że nie zawsze mam siłę stać i strasznie mi
      głupio i czuje się jak cham pospolity niewychowany,

Jak ktoś robi takie uwagi, to powiedz grzecznie acz stanowczo, że jesteś chory
      i naprawdę nie możesz stać.
    • callypsso Re: na temat ustępowania miejsca .. 30.10.06, 21:17
      W ogole nie zwracaj uwagi. Pusc mimo uszu. Bo jak ktos jest upierdliwy, to nie
      wytlumaczysz, on i tak wie swoje. Pogada, pomarudzi i przestanie. A z moich
      obserwacji wynika, ze niektorzy az sie rwa do takich dysput o tym, jaka to
      mlodziez dzis niewychowana. Wiec nie nalezy dac im sie rozkrecac ;-)
      • kk071 Re: na temat ustępowania miejsca .. 30.10.06, 22:30
        smutne to...
        najgorsi z całego społeczeństwa są tzw. 'ludzie starsi' tak być nie powinno, ale
        oni sobie na ten wizerunek codziennie pracują...
    • oizo starsza pani na obcasach ... 31.10.06, 09:00
      taaa numer stary jak świat :) najbardziej krzykliwe są starsze panie na obcasach
      ! tak się zastanawiam po jaką cholerę one to niewygodne obuwie zakładają jadąc
      tramwajem o 7 rano, potem jej niewygodnie tak stać... z wiekiem ludzie powinni
      zakładać obuwie które pomaga w chodzeniu, zamiast eleganckich ale
      niepraktycznych strojów wygodna i ciepła odzież... a jak się coś nie podoba to
      stać ... w życiu nie ustąpię chwiejącej się staruszce jeśli sama nie potrafi
      sobie pomóc.
      • Gość: andrzej1971 Re: starsza pani na obcasach ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 09:48
        starsza pani z wielką torbą, dostaje spida z pool position
        pierwsza u drzwi, rozpęd , rzut okiem i bieg do wolnego siedzonka
        po 2 przystankach wysiada
        silna starsza pani uczy młodego inwalidę, że powinien ustąpić jej miejsca
    • feminasapiens Re: na temat ustępowania miejsca .. 31.10.06, 09:48
      pepe.ks2 napisała:

słyszę
      > różne inwektywy. i się tłumaczę,że nie zawsze mam siłę stać i strasznie mi
      głup
      > io

Po pierwsze:
      jeżeli komentują "nad Tobą" - nie musisz się w ogóle odzywać. Wiem, że to
      wymaga stalowych nerwów, ale po prostu siedź swoje.
      Jeżeli ktoś mówi "obok Ciebie" to sprawa Cię po prostu nie dotyczy. To oni są
      niekulturalni (zwłaszcza że obrzucają Cię inwektywami) obgadując Cię za
      plecami, a nie Ty.

Po drugie:
      jeżeli ktoś zwraca się bezpośrednio do Ciebie (to zdarza się bardzo rzadko, a
      jeszcze rzadziej że robi to w sposób kulturalny) to po prostu odpowiedz, że z
      powodów zdrowotnych (nie tłumacz się jakich) musisz podróżować w pozycji
      siedzącej. I sprawa załatwiona.

Nie tłumacz się, nie wdawaj w pyskówki.
      Spokojem ich "zabijesz".

Inna sprawa, że w każdym środku komunikacji miejskiej jest jedno-dwa siedzenia
      dla uprzywilejowanych i jak ktoś naprawdę potrzebuje to może GRZECZNIE wyprosić
      siedzącą tam osobę (pod warunkiem że nie jest też uprzywilejowana).

Powodzenia!
      • mikka8 Re: na temat ustępowania miejsca .. 31.10.06, 11:55
        Komunikacja miejska to jeszcze nic."starszaki" zachowuja sie bardzo "zdrowo" w
        przychodniach. Mialam ostatnio bardzo pouczajacy (dla mojej nieletniej corki)
        przypadek. W starciu ze starsza pania poleglysmy przy wejsciu do gabinetu
        lekarskiego. Pani miala wizyte na godzine 11-ta,siedziala pewnie w przychodni
        juz od piatej rano ;) Odebralam corke ze szkoly ,i na 10:45 do lekarza.
        Spoznilysmy sie jakies dwie minuty,ale pacjent z godziny 10:30 byl jeszcze w
        gabinecie....Wychodzi.My wstajemy,aby wejsc,a przed nami MYK starowinka.Z
        wielka buzia do nas,ze sie spoznilysmy i teraz ona wchodzi.Opadla mi szczeka :D
        Babsztyl wlazl 10minut przed swoim czasem,pokazujac nam srodkowy palec :D
        W efekcie moje dziecko zamiast stracic jedna godzine lekcyjna,stracilo dwie.

Tak sobie mysle, ze jak mam byc w przyszlosci taka "stara,zlosliwa baba",to juz
        wole eutanazje :D
      • pepe.ks2 Re: na temat ustępowania miejsca .. 31.10.06, 12:12
        ludzie!kochani jesteście!az się ciepło na sedruchu robi.pozdrawiam gorąco
        wszystkich!!!!
        • giq Re: na temat ustępowania miejsca .. 31.10.06, 13:06
          Ja staram się zawsze ustępować miejsca w A/T/P jeżeli starsza osoba stoi. Nie
          dopuszczam do sytuacji, kiedy wszystkie miejsca są zajęte a ktoś starszy (albo w
          inny sposób uprzywilejowany do zasięścia) stoi.

Z uporem maniaka natomiast tępie sytuacje, kiedy starsze osoby (w 99,99% kobiety
          na obcasach z siatami) zaczynają "edukować" wszystkich dookoła, że im się NALEŻY
          miejsce: wtedy lekko chwiejąc się wstaję z miejsca, trzymając się oburącz
          uchwytów wysuwam się z fotela, wyraźnie powłócząc jedną nogą, unikając opierania
          na niej ciężaru. Efekt jest murowany, babol puszczając buraka na całą twarz
          odwraca się do okna i nie śmie pisnąć nawet o wolnym fotelu.

Polecam tą metodę wszystkim kulturalnym pasażerom, których razi brak kultury innych.
          • pepe.ks2 Re: na temat ustępowania miejsca .. 31.10.06, 13:35
            ha, i jak nic ciśnie mi się na usta stary dowcip a propos:
            staruszka w autobusie stoi, skin w przypływie entuzjazmu ustępuje miejsca
            pani z zażanowaniem dziękuje:
            -,,siedż synku, po chemioterapii jesteś i widzę, obuwie masz ortopedyczne...."
            • Gość: mhm Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.06, 17:04
              -Synku mógłbyś ustąpić mi miejsca?
              -Jak była pani młoda to ustępowała?
              -Tak.
              -To teraz nóżki bolą.
            • Gość: Kha Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.range86-135.btcentralplus.com 03.11.06, 14:00
              A mi inny dowcip:
              Mlody wstaje i ustepuje miejsca starszemu, a tamten na to:

Siedz, siedz, na starosc sie nastoisz
          • la_laique Powrót z knajpy 31.10.06, 22:17
            Pewnego razu wracałam z knajpy nocą rzecz jasna. Kiedy nocny podjechał jakoś
            ledwie wturlałam się do niego. Miałam gigantyczne problemy z grawitacją a
            autobus był zapchany na maksa. Jakie było moje zdumienie, kiedy facet o kulach
            (niepełnosprawny mocno) ustąpił mi miejsce i jeszcze pomógł usiąść ;DDDD To był
            jedyny przypadek, kiedy ustąpiono mi miejsca zupełnie niesłusznie hihihi, ale
            było wesoło.
            • Gość: KKW Re: Powrót z knajpy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 11:08
              a ja to bym Cię wypchnął z tego pojazdu, aby zapobiec przykremu zapachowi
    • nat.wroclaw Re: na temat ustępowania miejsca .. 31.10.06, 14:04
      Tiaaaa welcome to the club .. :)

.. jeżdżę sobie po pięknym mieście Wrocław różnymi środkami lokomocji. Tak się
      złożyło, że lat mam tylko odrobinę mniej, ale równie "g**wniarowato" wyglądam
      (małe, blond, chude rączki, duże oczka) i dodatkowo jestem w 9 miesiącu ciąży :)

Na nie pamietam ile już przypadków jazdy zatłoczonym tramwajem/autobusem/stania
      w długiej kolejce w gorącym sklepie - zdażyły się 3 (słownie trzy) razy, gdy
      zostałam raz przepuszczona w kolejce i dwukrotnie ktos ustąpił mi miejsca, gdy
      127 podskakiwało radosnie na kocich łbach.

Widocznie stojąc wyglądam zabawniej i ludzie mogą wpatrywac się w mój potęzny
      bębenek, co czynią ze swoich miejsc bez zażenowania.

Ja nic od nich nie chcę, nie upominam się, nie skarżę .. ale czasem mi jednak
      głupio. I bardzo bym chciała, żeby moja córka za parę lat bez kwękania wstawała
      w autobusie na widok ciężarówek i obładowanych wózkiem i siatami matek/ojców z
      małym dzieckiem.

Pozdrówka.
      Nat
      • pasazerka.20-tki Re: na temat ustępowania miejsca .. 31.10.06, 14:23
        Jestem z Wami :). Niestety niejednokrotnie bedąc w ciąży słaniałam sie ale nie po co ustępować nie ?? moze wcześniej urodzi ?? Bardzo mi sie podobają własnie starsze panie jak takie słabe stoją na przystanku a dostaja powera na widok wolnego miejsca ŻENADA wiem ze bede kiedyś stara ale bez paranoii. Raz zdarzyło mi sie ze pan zamachał mi legitymacją kombatanta :D. Normalnie mnie rozrywa wewnątrz jak ledwo stoi taka kobiecina czy dziadunio wymusi jakoś miejsce siedzące i zobaczy na przystanku nagle sprint do drzwi i woła darmową gazetkę (echo, metro itd.) i wrzeszczy pełnią sił "eeeee gazaetaaaa GAZETAAA"
        • lillalu Re: na temat ustępowania miejsca .. 31.10.06, 19:32
          Ja bardzo dużo podróżuję autobusami. Agresywne emerytki wkurzają mnie,to fakt.
          Ale jest jescze coś gorszego: ludzie,którzy się nie myją i siadają obok ciebie.
          A jak ktoś się naje czosnku? Brrrrr...
        • Gość: calla Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.magma-net.pl 01.11.06, 23:38
          Oj mi sie raz oberwalo od pani starszej. Ja w jakims 7-8 miesiacu ciazy na
          miejscu odpowiednio oznaczonym jako dla ciezarnej, pani starsza za mna i drze
          sie bo nie ustapilam drugiej(, ktorej ustapil ktos siedzacy za mna). Jakas mila
          parka wziela mnie w obrone a ona, ze nie widziala mojego brzucha. Ja po chwili
          szoku, ze nie moja wina, ze nie mam go na plecach. Pozdrowienia dla pani.
    • Gość: Pffff wymówka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 31.10.06, 20:35
      Gdyby nie było miejsc siedzących, to byś musiała stać. Jak jesteś na
      przystanku, gdzie nie ma ławek, to też musisz stać. Jak wychodzisz z tramwaju,
      to musisz gdzieś jeszcze dojść. A jak jest czerwone światło, to też stoisz.
      Skoro możesz normalnie poruszać się po mieście, to nie jesteś aż tak chora, nie
      przesadzaj.
      • Gość: cheers Re: wymówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 22:40
        to moze idac dalej twoim tokiem rozumowania zlikwidujmy wszystkie miejsca
        siedzace? babciny tez musza gdzies dojsc to i one niech sobie postoja w
        autobusach....
        • Gość: vogel Re: wymówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 23:52
          dziś miła ropucha w 144 darła się "ty ku.., w konstytucji jest odgórnie
          nakazane żeby starszym miejsca ustępować" lol.
    • Gość: Kinia Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.chello.pl 01.11.06, 09:44
      Ja będąc w ciąży przeżywałam to samo . Jak już sobie usiadłam to często jakiś
      babsztyl sapał i stękał nade mną komentując , więc grzecznie wstawałam
      wypinając brzucho i mówiłam :ależ bardzo proszę sobie spocząć , ja postoję ;-)-
      piorunujące wrażenie
      • Gość: Maga Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.magma-net.pl 01.11.06, 14:14
        Ja miałam inną ciekawą sytuację....
        Otóż stoję na poczcie na Grunwaldzkiej-tam zawsze jest kosmicza kolejka, a ta
        wtedy wychodziła już na korytarz.Podeszła młoda kbieta w ciąży ,grzecznie
        stanęła na końcu.Po chwili stania powiedziałam jej by podeszła bez kolejki bo
        ma takie prawo(zresztą jest naklejka na okienkach kto może być po za kolejką
        obsłóżony),kobieta popatrzyła sie a mnie i osoby stojące przed nią z lekkim
        przerażeniem i poszłą mówiąc że dziekuje bo nie chce słuchać że weszłą bez
        kolejki.
        Najlepsze było że zaraz po kolejce przeszedł szmer oburzoych ludzi,a starsza
        pani do starszego pana (byli właśnie perzd nią) stwierdziła że przecież ona
        młoda jest to może postać .
        • Gość: wroclawi_anka Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 18:29
          Znajoma opowiadała mi taką historyje:
          Do tramwaju wsiadła starsza pani z kilkuletnia dziewczyna. Młody mężczyzna
          poderwał sie i ustapił jej miejsca. Pani usiadła biorac dziecko na kolana, ale
          dziewczynka zaczeła marudzic, ze chce siedziec sama. Babia wstala i posadziła
          dziwuszke. Chlopak skomentowal to, ze on wraca zmęczony z pracy i ustapił
          miejsca starszej osobie a nie dziecku. Pani zaczeła sie tłumaczyć " mała
          chciała usiaśc, a my wychowujemy wnuczkę bezstresowo" ;) Facet na to: a wie
          pani, że ja tez jestem wychowywany bezstresowo i prosze tylko na mnie nie
          krzyczec. Wyjał gumę która zuł, przkleił i przykleił babci na czoło ;)
          Przysłuchujacy sie pasażerowie zareagowali śmiechem i brawami, a "wychowana
          stresowo" babinka wysiadła niepyszna na najbliższym przystanku.
          • Gość: cheers Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 21:00
            > Znajoma opowiadała mi taką historyje:
            > Do tramwaju wsiadła starsza pani z kilkuletnia dziewczyna. Młody mężczyzna
            > poderwał sie i ustapił jej miejsca. Pani usiadła biorac dziecko na kolana,
            ale
            > dziewczynka zaczeła marudzic, ze chce siedziec sama. Babia wstala i posadziła
            > dziwuszke. Chlopak skomentowal to, ze on wraca zmęczony z pracy i ustapił
            > miejsca starszej osobie a nie dziecku. Pani zaczeła sie tłumaczyć " mała
            > chciała usiaśc, a my wychowujemy wnuczkę bezstresowo" ;) Facet na to: a wie
            > pani, że ja tez jestem wychowywany bezstresowo i prosze tylko na mnie nie
            > krzyczec. Wyjał gumę która zuł, przkleił i przykleił babci na czoło ;)
            > Przysłuchujacy sie pasażerowie zareagowali śmiechem i brawami, a "wychowana
            > stresowo" babinka wysiadła niepyszna na najbliższym przystanku.

to nie historia a kawal tyle ze troche zmieniony
            • Gość: sara Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.os1.kn.pl 01.11.06, 23:59
              wlasnie to jest kawal:PPpo co tak bez sensu ubarwiac??
    • Gość: Paskal Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.11.06, 02:59
      Zareczam ci ze zanim ktos podejdzie do ciebie to wyrzuci z siedzenia jakies
      male dziecko.
      • oizo ja Sprite... one Pragnienie... 02.11.06, 08:40
        miałem jakiś czas temu skręcony staw skokowy i nogę do kolana w gipsie ...
        musiałem kuśtykać o kulach więc gdy wsiadałem do tramwaju pozwalałem sobie zająć
        miejsce dla inwalidy, cała zabawa polegała na tym że owe miejsce jest po prawej
        stronie zazwyczaj więc moja prawa zagipsowana kostka była zasłonięta ... kule
        także starałem się tak upchnąć żeby nie było ich widać ... z każdym następnym
        przystankiem robiło się tłoczniej, codziennie słuchałem wywodów, "cichych" uwag
        i docinek jaki to ja młokos i niewychowany... i nadchodził moment gdy musiałem
        wysiadać, chwila która była jedynym pozytywem całego tego noszenia gipsu,
        niewyparzone gęby starych dewot i staruszek chwiejących się na mega szpilkach
        wymalowanych niczym modelki zamykały się jak za dotknięciem czarodziejską
        różdżki :) prawdziwy wstyd na ich twarzach ... można by powiedzieć ze to ja
        byłem sprite a one pragnienie ;)
    • vazz Re: na temat ustępowania miejsca .. 02.11.06, 11:04
      pepe.ks2 napisała:

> jeżdżę sobie po pięknym mieście Wrocław różnymi środkami lokomocji.(...)

Współczuje, moja dziewczyna ma podobna sytuacje do twojej i tez spotyka sie z
      takimi chamskimi zachowaniami wrednych staruch.
      Co ciekawe, stare baby czepiaja sie mojej dziewczyny tylko wtedy jak jedzie
      sama bezemnie ;).
      Nie ma to jak zaczepiac słabszych.

Najlepiej rób tak ja kradza inni, nei wdawaj sie w dyskusje.
    • Gość: anka Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: 84.38.209.* 02.11.06, 11:37
      Tlok w tramwaju. Dziadek zwraca sie do siedzacego chlopaka
      • Gość: KKW Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 08:53
        a co na to dziadek?
        • Gość: anka Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: 84.38.209.* 03.11.06, 17:13
          pokrzyczal, pokrzyczal i stal dalej.

Kolega kiedys zapytal babcie (ktora dogonila tramwaj) stojaca i dyszaca nad
          nim zapytal-
    • Gość: pasażer Re: na temat ustępowania miejsca .. IP: *.magma-net.pl 03.11.06, 17:28
      Kiedyś ustąpiłem miejsca starszej kobiecie. Ta zamiast usiąść wyzwała mnie od
      najgorszych. Poczuła się urażona, że zaliczyłem ją do osób starych, które muszą
      siedzieć. Od tej pory siedzę twardo i ustępuję tylko miejsca osobom z widocznym
      kalectwem, starszym, które widać, że mają problem z poruszaniem się. Wszelkiej
      maści sekssiedemdziesiąciolatki z farbowanym muflonem na głowie, obcasami na
      nogach i wymalowanymi metrowymi szponami muszą stać. Wychodzę, z założenia, że
      jeśli osoba w tym wieku robi się na młódkę to niech jak inni młodzi stoi.
      Do tej kategorii zaliczam również mamusie i babcie z rozwrzeszczanymi
      bachorami, ponieważ to one zwykle siadają a padnięty rodzic lub babcia stoi.
      Wszelkie komentarze odnośnie zachowania olewam i nie wdaję się w dyskusję.
      • mamil Re: na temat ustępowania miejsca .. 03.11.06, 19:01
        a ja kiedys jadac tramwajem, 7 widzialam taką sytuację:na siedzeniu siedział
        młody chłopak(ok 16 lat)miał obie ręce złamane, więc gips.A nad nim dwie
        dewoty,że siedzi a one muszą stać.jechała też jego siostra(stojąco)i mówi
        babciom;jak on ma się trzymać jak ma obie ręce złamane:na co babcie,że siostra
        powinna go trzymać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka