Dodaj do ulubionych

zabytki techniki w Dolnoścląskim

04.11.06, 14:18
W ramach pracy dyplomowej muszę przygotować zestawienie polskich zabytków
techniki i przemysłu udostępnionych dla ruchu turystycznego lub takich
których zwiedzanie może odbywać sie jedynie od zewnątrz. Proszę o pomoc i
wskazanie mi takich miejsc w Waszym województwie. Chodzi mi tak o róznego
rodzaju muzea techniki, przemyslu, jak i obiekty - np. mosty, stare
elektrownie, stacje wodociagowe, kopalnie, itp.
Jeśli mogę prosić byście napisali choć jedno zdanie poza jego nazwą o takim
obiekcie,czy np. stronę www, gdzie jst on zaprezentowany - byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam
Kasia z Łodzi
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: zabytki techniki w Dolnoścląskim 04.11.06, 15:26
      wybierz sie do Jaworzyny Slaskiej do starej parowozowni i pogadaj z nimi - oni
      moga Ci pomoc.
    • kklement Ło Jezu ... Tego będzie mnóstwo !!! 04.11.06, 15:45
      1. Kopalnia węgla kamiennego w Nowej Rudzie - już nieczynna, malutki kawałek
      jest udostępniony do zwiedzania z przewodnikiem w grupach, zwiedza się
      sztolnię, chodnik wydobywczy, na koniec przejażdżka kolejką górniczą.

2. Kopalnia złota w Złotym Stoku - kopalnia złota, a potem arsenu. Zwiedzanie w
      grupach, zalaną sztolnię można zwiedzać łodzią ( usługa specjalna ). Największy
      w Polsce wodospad podziemny.

3. Skansen kolejowy w Jaworzynie Śląskiej. Pierwszy chyba taki skansen w
      Polsce, po śmierci założyciela został zamknięty, wtedy niestety parowozy
      zostały ograbione z czego się da przez ch.... zwanych złomiarzami, co chyba
      oznacza, że już nie pojadą więcej :((( Podobno skansen znowu jest czynny do
      zwiedzania.

4. Nieczynna bodajże od 1988 roku i niszczejąca linia kolejowa ze Świdnicy do
      Jedliny Zdroju, jedna z najbardziej malowniczych na ziemiach Polski, ze względu
      na swój górski przebieg i wspaniałe wiadukty po drodze. Grupka pasjonatów
      drezyn ze Świdnicy mozolnie próbuje ją oczyścić z krzaków i drzew, żeby mogła
      służyć chociażby do turystyki drezynowej.

Cztery przykłady, jakie z marszu przyszły mi do głowy. Polecam poszukanie o
      nich dalszych informacji w necie.

Pozdrawiam !

P.S. Nawiasem mówiąc Twoja praca dyplomowa mogłaby być kapitalnym
      przewodnikiem - pomyśl o tym. Ja bym go chętnie kupił.
      • tomek854 Re: Ło Jezu ... Tego będzie mnóstwo !!! 04.11.06, 16:21
        > 3. Skansen kolejowy w Jaworzynie Śląskiej. Pierwszy chyba taki skansen w
        > Polsce, po śmierci założyciela został zamknięty, wtedy niestety parowozy
        > zostały ograbione z czego się da przez ch.... zwanych złomiarzami, co chyba
        > oznacza, że już nie pojadą więcej :((( Podobno skansen znowu jest czynny do
        > zwiedzania.

To troche inaczej. PKP jak sie pozbywalo skansenu, to wszelkie sprawne
        lokomotywy zabrala do Wolsztyna.

Tam teraz staraniem pasjonatow powstalo muzeum dolnoslaskiego przemyslu i
        techniki (nie wiem, czy to dobra nazwa). Podobno nawet wyremontowali jeden
        parowoz i jest juz sprawny.
        • Gość: justynabeata Re: Ło Jezu ... Tego będzie mnóstwo !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 19:20
          www.parowozy.com.pl/parada06.html
          parowozów w Wolsztynie mnogo i to jeżdżą tam od lat. Czasami robia na dworcu
          PARADE PAROWOZÓW- najbliższa 27.04.2007, a wtedy jeżdzi "żelastwo" w te i
          spowrotem, dymi i gwiżdże. Przyjeżdża dużo niemieckich turystów. Nie wiedzieć
          czemu impreza jest bardzo malo znana poza Wolsztynem i okolicą. Ja to widziałem
          ok 2000 roku. Robilo niezłe wrażenie ( chociaż ja jeździłem pociągami jak
          parowozy były jescze w normalnej eksploatacji). Jeździło wtedy 5-10 maszyn jak
          pamiętam. Teraz maja podobno dużo wiecej.
        • Gość: . Re: Ło Jezu ... Tego będzie mnóstwo !!! IP: *.os1.kn.pl 05.11.06, 14:44
          Nie wyremontowali, remont parowozu został przeprowadzony przez Anglików, którzy
          zajmują się Wolsztynem. Właściciel skansenu w Jaworzynie oprócz odmalowania
          parowozów przy pomocy wolontariuszy zasłynął sprzedażą eksponatów.
    • Gość: Robek Re: zabytki techniki w Dolnoścląskim IP: *.chello.pl 04.11.06, 16:26
      Szukaj na wałbrzyskich stronach.Na pewno dużo tego znajdzież,Niemcy sporo tego
      zostawili.
    • Gość: Sympatyk PRL Re: zabytki techniki w Dolnoścląskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 18:59
      Muzeum papiernictwa w Dusznikach z czynną ręczną czerpalnią papieru.
    • Gość: asiek Re: zabytki techniki w Dolnoścląskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 19:14
      zapora wodna(tama i elektrownia) pilchowice
    • Gość: beerbrader Re: zabytki techniki w Dolnoścląskim IP: 81.219.217.* 04.11.06, 19:31
      Jeśli chodzi o sam Wrocław, to może tutaj coś znajdziesz...
      tinyurl.com/yacplb
      • hateandwar Re: zabytki techniki w Dolnoścląskim 04.11.06, 19:37
        www.nadbor.pwr.wroc.pl/
    • Gość: zdziwiony Re: zabytki techniki w Dolnoścląskim IP: *.devs.futuro.pl 04.11.06, 20:35
      ciekawa123 napisała:

> W ramach pracy dyplomowej muszę przygotować zestawienie polskich zabytków
      > techniki i przemysłu udostępnionych dla ruchu turystycznego lub takich
      > których zwiedzanie może odbywać sie jedynie od zewnątrz. Proszę o pomoc i
      > wskazanie mi takich miejsc w Waszym województwie.

W województwie dolnośląskim nie ma żadnych "polskich zabytków techniki", są
      tylko poniemieckie.
      Chociaż nie, pomyliłem się, na mojej ulicy stoi samochód marki Syrena.
    • Gość: md Re: zabytki techniki w Dolnoścląskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 10:56
      polecam zajrzeć tu:
      www.nadbor.pwr.wroc.pl/omt.php
      i tu:
      www.nadbor.pwr.wroc.pl/festiwal/
      oraz tu:
      www.nadbor.pwr.wroc.pl/smt/pliki/glowny.html
      a najlepiej skontaktować się z kimś stąd:
      www.skn-nadbor.pwr.wroc.pl/
    • Gość: pasażer Re: zabytki techniki w Dolnoścląskim IP: *.akron.net.pl 05.11.06, 14:34
      praktycznie cały wrocławski system komunikacyjny, ze szczególnym uwzględnieniem
      taboru, a jeśli chodzi o żywe zabytki, to pracownicy Zarządu Dróg i Komunikacji
      przy ul. Długiej - sami ludzie z poprzedniej epoki. :))
    • ciekawa123 Re: zabytki techniki w Dolnoścląskim 16.11.06, 21:33
      Serdecznie dziękuję za pomoc. Cieplutko pozdrawiam z ciepłej Łodzi .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka