Dodaj do ulubionych

komisje orzekajace o niepelnospr.dzieci do 16 roku

04.11.06, 18:21
mam 7-letnia corke ktora cierpi na niedowidzenie oka prawego ,astygmatyzm
oka i nadzwrocznosc .dziecko jest w trakcie rechabilitacji , nosi okulary
+2.75o.lewe i +5.5 o.prawe,oko lewe jest zasloniete przez caly dzien
plastrem ,oprocz tego jezdzimy do przychodni na cwiczenia pobudzajace oko do
widzenia.zlozylam w powiatowej komisji wniosek o wydanie orzeczenia ,do
zasilku pielegnacyjnego.otrzymalam negatywne orzeczenie.odwolalam sie do
wojewodzkiej komisji ,i otrzymalam negatywna odpowiedz.komisja stwierdzila ze
dziecko nie jest niepelnosprawne inie wymaga mojej stalej opieki.i niczym nie
rozni sie od swoich rowiesnikow .tak orzekla pani j.borowiecka-susmanek
przewodniczaca komisji i pani agnieszka.d.-pracownik socjalny.chce odwolac
sie do sadu ,ale potrzebuje pomocy lekarza okulisty i prawnika .jakie
dokumenty mam zlozyc .jeszcze raz prosze o pomoc.ag.
Obserwuj wątek
    • Gość: wrocławianka Re: komisje orzekajace o niepelnospr.dzieci do 16 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.06, 11:19
      Witaj!
      Dopiero niedawno rozpoczęłam specjalizację z okulistyki, wyrocznią więc nie
      jestem, ale....

a) +2,75 i +5,5 D to chyba zbyt mała wada do uznania dziecka niepełnosprawnym.
      a nawiasem mówiąc - to nie moc szkieł, ale ostrość wzroku jest tu
      wyznacznikiem. Jeśli córka w ww korekcji widzi 1,0 (czyta do końca tablicy) to
      absolutnie uznana za niepełnosprawną być nie może.
      Piszesz, że dziecko ma jednak niedowidzenie jednego oka, ale w jakim stopniu? i
      czy po rehabilitacji jest szansa przywrócenie pełnej ostrości wzroku? bo jeśli
      tak to sama rozumiesz......
      U dziecka wada "plusowa" z czasem może się wycofać, bo oko rośnie.

b) wymienianej przez Ciebie pani doktor niestety nie znam

c) dawniej ślepota w rozumieniu prawnym (czyli wskazanie do uznania danej osoby
      za niepełnosprawną) rozpoznawana była gdy pajent miał ostrość wzroku v=0,05,
      czyli inaczej - potrafił liczyć palce z 2,5 m w najlepszej możliwej korekcji.
      Nie wiem, jakie są aktualne wytyczne. Jeśli chcesz, sprawdzę jutro w pracy i
      napiszę na forum.

Podsumowując, wydaje mi się, że masz małe szanse na uznanie dziecka
      niepełnosprawnym, bo w korekcji i po rehabilitacji ma szanse być zupełnie
      zdrowe.
      Rozumiem Cię, bo sma mam dziecko niepełnosprawne.........
      • Gość: andrzej dura lex sed lex IP: *.ribeamt.dk 05.11.06, 20:32
      • Gość: aga Re: komisje orzekajace o niepelnospr.dzieci do 16 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.06, 13:47
        dziekuje za odpowiedz, wiktoria czyta z tablicy okulistycznej tylko 2 pierwsze
        zedy pozostalych nie widzi .potrzebuje specjalnych ksiazek w wersji dla
        slabowidzacych,,wesola szkola ,, bo z tych normalnych nie korzysta,wiktoria ma
        problemy w nauce i zaleglosci . rechabilitacja jest dla niej uciazliwa poniewaz
        oko lewe ma caly czas zasloniete,rano ma kropione oko kroplami tropicamidum,a
        pozniej jedziemy na cwiczenia pleoptyczne ,ktore pobudzaja wzrok .a poza tym
        moja sytuacja materialna jest ciezka. sama wychowuje 2 malych dzieci, wiktoria
        powinna miec zapewnione bezplatne przejazdy mpk na rechabilitacje ,darmowe
        szkla ,powinna otrzymywac zasilek pielegnacyjny na pokrycie kosztow
        rehabilitacji ,i przedewszystkim odpowiednie podreczniki. co jeszcze mozna
        zrobic,jak moge pomoc swojemu dziecku ,bede wdzieczna za wszelkie wskazowki.
        • justinka2 Re: komisje orzekajace o niepelnospr.dzieci do 16 10.11.06, 20:54
          jutro napiszę ci dokładnie jakie są wymagania pkulistycznę, zeby dziecko mogło
          zostać uznane za niepełnosprawne.

rozumiem twoją trudną sytuację. zaiłek jest jednak niewielki - 154zł
          miesięcznie. u nas nie starcza nawet na rehabilitację, o wyrównywaniu szans
          nawet nie wspomnę :(

pozdrawiam. do jutra!
          • justinka2 kryteria 11.11.06, 11:56
            u dziecka
            1.ZNACZNY stopień niepełnosprawności stwierdzany jest gdy:
            - istnieje całkowita ślepota lub praktyczna ślepota obuoczna (ostrość
            wzroku/V/=0,05 - liczy palce z 2,5m- lub pole widzenia zawężone do 20st),

2.UMIARKOWANY st niepełnosprawności stwierdzany jest gdy:
            - v oka LEPSZEGO przy MAKSYMALNEJ KOREKCJI wynosi 0,08-0,1 (czyta najwyżej
            pierwszy górny rząd)
            - pole widzenia zawężone jest do 30 st

3. LEKKI st.:
            - v oka LEPSZEGO przy MAX KOREKCJI wynosi 0,25 - 0,3 (czyta trzeci rządek)
            - gdzy występuje jednooczność lub praktyczna jednooczność

Dziecko może także zostać uznane za niepełnosprawne gdy ma obuoczną
            bezsoczewkowość lub praktyczną jednooczność (jednostronna bezsoczewkowość nie
            dająca się wyrównać szkałami, przy dwojeniu gdzie trzeba na stałe zasłonić
            jedno oko).

Jak widzisz nie ma tu nigdzie mowy o mocy szkieł zakładanych dziecku, ani o
            rodzaju wady. Wyznacznikiem jest ostrość wzroku (v). Piszesz, ze córeczka czyta
            jedynie 2gi rząg od góry, ale.... czy oboma oczami? w korekcji, czy bez? To
            ważne.
            Komisji nie interesuje Twoja trudna sytuacja materialna, ani to ile wysiłku
            musisz włożyć w rehabilitację dziecka. Mają przepisy, wg których orzekają. :(

Napisz może jak Wiktoria czyta jednym i drugim okiem osobno bez korekcji i z
            korekcją - wtedy będę mogła napisać coś więcej.
            • 1234a14 Re: kryteria 11.11.06, 14:01
              lewym okiem czyta 3 rzad od gory w okularach ale to oko ma caly czas
              zasloniete od rana do wieczora patrzy tylko prawym okiem .oko prawe czyta 2
              rzad od gory w okularach bez okularow nie jest w stanie nic przeczytac ,czy
              ma znaczenie fakt ze wiktoria ma duze trudnosci z czytaniem z normalnego
              podrecnika i zaleglosci w szkole ,
              • justinka2 Re: kryteria 11.11.06, 14:15
                czyli u córki lepsze jest oko lewe. mimo, iż jest zasłaniane to na podstawie v
                tego oka orzeka się. moim zdaniem, jeśli v oka lewego jest 0,3 (w korekcji
                czyta 3 rząd od góry) to można uznać ją za niepełnosprawną w stopniu lekkim.

nie wiem dlaczego komisja orzekła inaczej. widocznie na podstawie pozostałej
                dokumentacji....

trudno powiedzieć. nie jestem biegła w tej dziedzinie.... jasne, możesz
                próbować odwoływać się dalej, ale skoro i jedna i druga komisja podjęła taką
                samą decyzję....
                hmm... nie pomogę ciw chyba więcej....
                • 1234a14 Re: kryteria 13.11.06, 08:21
                  dziekuje bardzo za wyjasnienia byc moze moja dokumentacja byla
                  niewystarczajaca ,ale bede walczyc do konca i odwolam sie do sadu,przeciez nie
                  mamy nic do stracenia.dziekuje i pozdrawiam. ag.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka