Dodaj do ulubionych

Wrocław nieco odkorkowany

28.12.06, 21:33
potwierdzam. na biskupinie jeździło się dzisiaj normalnie. Mam prośbę do
kierowców. Patrzcie się na znaki dorgowe. Na wybrzeżu wyspiańskiego wielu
jechało pod prąd. Już widać, że Grunwaldzki będzie super. Szkoda tylko, że
wyszedł problem z mostem Szczytnickim.
Obserwuj wątek
    • Gość: dec Wrocław nieco odkorkowany IP: *.chello.pl 28.12.06, 21:49
      będzie jeździł szewską 5km/h- niektórzy chodzą szybciej... świetny pomysł z tym
      tramwajem i współużytkowaniem torowiska przez pieszych. przejazd
      kilkusetmetrowego odcinka będzie zajmował tramwajowi wraz z postojem na 2
      przystankach blisko 10 minut; rewelacja.
      • Gość: mart Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.12.06, 23:46
        Zaproponuj w takim razie coś lepszego:)
        • cancro Re: Wrocław nieco odkorkowany 29.12.06, 09:01
          Gość portalu: mart napisał(a):

> Zaproponuj w takim razie coś lepszego:)

Możnaby np. położyć szyny tramwajowe wyżej niż powierzchnia ulicy. Utrudniłoby
          to pieszym chodzenie po torowisku. Jednak lepszym rozwiązaniem byłaby rezygnacja
          z ruchu tramwajów. Tak naprawdę to udostępnienie Szewskiej tylko dla ruchu po
          szynach niczego nie rozwiązuje. To nie tramwaje powodują korki w naszym mieście,
          na co dowodem jest choćby obecny stan komunikacji szynowej. Zaproponowane
          rozwiązanie śmieszy także mnie. 5km/h?! A może jeszcze wzorem początków
          motoryzacji przed każdym z tramwajów na Szewskiej powinien iść człowiek z
          czerwoną chorągiewką, a po zmroku dodatkowo uderzać w dzwon? :-).
          Ja osobiście wolałbym, aby przywrócono sytuację sprzed remontu, przy
          jednoczesnym zakazie ruchu samochodów pow. 3,5t.
        • galba To proste 29.12.06, 09:37
          > Zaproponuj w takim razie coś lepszego:)

Puścić te tramwaje Kazimierza Wielkiego, Nowym Światem do Mostu
          Pomorskiego/Uniwersyteckiego i dalej na północ.
        • Gość: wiwan Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.magma-net.pl 29.12.06, 09:56
          Jest już za późno na proponowanie czego innego.Niestety.Więc możemy sobie tylko
          popisać,że ;
          1.Szewska powinna być dwukierunkowa tramwajowo,
          2.Nie powinna być deptakiem ,bo nie bardzo jest tam po co i skąd dokąd deptać.W
          przeciwieństwie do sąsiedniej Kuźniczej...
          • Gość: Neo[EZN] Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:06
            > 1.Szewska powinna być dwukierunkowa tramwajowo,
            > 2.Nie powinna być deptakiem ,bo nie bardzo jest tam po co i skąd dokąd
            deptać.W
            > przeciwieństwie do sąsiedniej Kuźniczej...

To prawda. Tramwaj na Szewskiej dobrze że jest ale nie wiem dlaczego z
            Kuźniczej nie zrobili deptaku zamiast z Szewskiej... Kuźnicza byłaby
            kontynuacją ciągu ulic dla pieszych - Świdnicka - Rynek.
            • galba Szewska była pierwsza ze względu na torowisko 29.12.06, 10:14
              > To prawda. Tramwaj na Szewskiej dobrze że jest ale nie wiem dlaczego z
              > Kuźniczej nie zrobili deptaku zamiast z Szewskiej... Kuźnicza byłaby
              > kontynuacją ciągu ulic dla pieszych - Świdnicka - Rynek.

Trzeba było coś w końcu zrobić z tymi zwłokami torowiska. Dlatego Sz. poszła na
              pierwsz ogień. Na Kuźniczą tez przyjdzie czas. Mam nadzieję, że również w
              formie deptaku.
              • Gość: Neo[EZN] Re: Szewska była pierwsza ze względu na torowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:43
                > Trzeba było coś w końcu zrobić z tymi zwłokami torowiska. Dlatego Sz. poszła
                na
                >
                > pierwsz ogień. Na Kuźniczą tez przyjdzie czas. Mam nadzieję, że również w
                > formie deptaku.

Ja również mam taką nadzieję ale powinny najpierw powstać parkingi piętrowe na
                obrzeżach Starego Miasta - najlepiej w różnych miejscach żeby można było do nie
                normalnie dojechać i normalnie z nich wyjechać (wyjedź ktoś teraz z parkingu
                przy Ofiar Oświęcimskich tak, żeby nie jechać przez pl.Bohaterów Getta...).
          • galba Kuźnicza 29.12.06, 10:11
            > 2.Nie powinna być deptakiem ,bo nie bardzo jest tam
            > po co i skąd dokąd deptać.W
            > przeciwieństwie do sąsiedniej Kuźniczej...

Racja, że K. bardziej w tej chwili byłaby sensowna. Ale ja mam nadzieję, że
            Szewska i Oławska to tylko początek i z czasem całe centrum (w obszarze
            Kazimierza Wlk. / Nowy Świat / Grodzka / Nowy Targ / pl. Dominikański) zostanie
            przekształcone w strefę ruchu pieszego.
    • Gość: pawel jak to odkorkowany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:52
      okolo godz. 16 jechalem od Sienkiewicza, w lewo w Wyszynskiego, przez mosty
      Pokoju, nastepnie w prawo w strone bocznego wejscia do Galerii Dom.

takich korkow dawno nie widzialem!

• Gość: Neo[EZN] Re: jak to odkorkowany? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.06, 21:59
        > okolo godz. 16 jechalem od Sienkiewicza, w lewo w Wyszynskiego, przez mosty
        > Pokoju, nastepnie w prawo w strone bocznego wejscia do Galerii Dom.
        >
        > takich korkow dawno nie widzialem!

Nie ma się co dziwić. Mnóstwo ludzi wzięło urlopy, co widać rano bo na ulicach
        są pustki a korki robią się głównie na ulicach wokół centrum miasta już po
        godzinie 13 bo ludzie jeszcze muszą zrobić kolejne zakupy przed sylwestrem
        korzystając z dnia wolnego... Korki w wielu miejscach Wrocławia zniknęły
        dzisiaj bardzo szybko w okolicach 17 a 15 minut wcześniej cała Kołłątaja była
        zawalona, podobnie jak Piłsudskiego. Nagle ding! i zrobiło się pusto. O 17:10
        jechało się bardzo dobrze z Zalesia na Krzyki. Nie widziałem żadnych problemów
        drogowych po drodze :) Ot, taka cecha dnia w którym to połowa Wrocławian jedzie
        na zakupy ;]
        • wrocek71 Re: jak to odkorkowany? 28.12.06, 22:07
          DO galerii dziś takie korasy były, że gołym okiem widac jak dobrze miastu zrobi
          nowa galeria grunwaldzka, no i ta czarneckiego:)
          • Gość: mieszkaniec grunw. Re: jak to odkorkowany? IP: *.freedom2surf.net 29.12.06, 01:58
            ciesze sie na sama mysl o UFO, kocham korki
          • Gość: NERI.PL Re: jak to odkorkowany? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 23:29
            Teraz W Media trwa wyprzedaż i ludzie rzucili się do sklepu. Zresztą wydaje mi
            się że wszystkie sklepy teraz wyprzedają.
    • Gość: Freedom2Surf Homologacja?? IP: *.freedom2surf.net 28.12.06, 23:54
      Jaka k...wa homologacja?? Co naprawde jest skopane, ze te tramwaje nie jezdza?

Czy ktos widzial te tramwaje w ogole?
      • Gość: wroc25 Re: Homologacja?? IP: *.chello.pl 29.12.06, 00:03
        > Jaka k...wa homologacja?? Co naprawde jest skopane, ze te tramwaje nie jezdza?
        > Czy ktos widzial te tramwaje w ogole?

rozumiem ze ten typ nade mną to nie wie co to homologacja,
        aczkolwiek dziwne ze w UE wymagana dla tramwaju jest homologacja państwa
        wlasciwego dla użytkownika, czyzby naprawde w tramwajach nie działało
        to tak jak w przypadku samochodów?

jak znam życie to Czesi jeszcze produkują i nikt
        takiej skody we wroclawiu nie widział
        • Gość: Wojtek Re: Homologacja?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 00:16
          > jak znam życie to Czesi jeszcze produkują i nikt
          > takiej skody we wroclawiu nie widział

a jednak :) cudo pilnie strzezone jest juz we Wroclawiu :)
        • Gość: Mocny Piast Re: Homologacja?? IP: *.as.kn.pl 29.12.06, 02:39
          Gość portalu: wroc25 napisał(a):

> > Jaka k...wa homologacja?? Co naprawde jest skopane, ze te tramwaje nie je
          > zdza?
          > > Czy ktos widzial te tramwaje w ogole?

> jak znam życie to Czesi jeszcze produkują i nikt
          > takiej skody we wroclawiu nie widział

widać słabo znasz życie! :-D

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=54343669&a=54343669
          www.km.wroclaw.pl/viewtopic.php?t=24&postdays=0&postorder=asc&start=195
      • Gość: DaKo Re: Homologacja?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 00:31
        pewnie zapakowali do zajezdni Biskupin i teraz muszą czekać, aż plac Grunwaldzki
        będzie przejezdny dla tramwajów :D
    • oliveira Wrocław nieco odkorkowany 29.12.06, 07:18
      Owszem, ale zamykając Szewską dla ruchu poprzecznego (Wita Stwosza i np.
      Nozownicza) przed oddaniem do ruchu Grodzkiej wywołali koszmarne korki wokół
      Dominikańskiego. Centru jest na dobrą sprawę nieprzejezdne w tych okolicach
      już od godz. 10-ej.
    • Gość: korkociąg Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.akron.net.pl 29.12.06, 09:16
      tedepes napisał:
      > Już widać, że Grunwaldzki będzie super

a na moście Zwierzynieckim i tak się wszystko będzie "kiblować" :/
      • tedepes Re: Wrocław nieco odkorkowany 29.12.06, 09:34
        jak kierowcy będą jechać środkiem dwuch pasów to tak, jest to możliwe. Pożyjemy
        zobaczymy. Wczoraj był duży ruch. A jeszcze niedawno nawet przy niedzielnym
        ruchu na zwierzynieckim, bywało, że trzeba było stać.
    • Gość: Nieodkorkowany Wrocław nieco odkorkowany IP: 62.233.177.* 29.12.06, 09:45
      Trzeba miec na uwadze ze jest okres przerwy swiateczniej, i czesc mieszkancow
      wyjechala, studenci porozjezdzali sie do swoich miejscowosci, z tego tez wzgledu
      widzialbym przyczyny mniejszych korkow.

Zobaczymy jak wszyscy wroca 2 stycznia.
      • Gość: Neo[EZN] Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:03
        > Trzeba miec na uwadze ze jest okres przerwy swiateczniej, i czesc mieszkancow
        > wyjechala, studenci porozjezdzali sie do swoich miejscowosci, z tego tez
        wzgled

Ruch mimo tej przerwy nie był wcale taki mały bo ludzie rzucili się znów po
        świętach na sklepy. Zapraszam dzisisaj po 14:30 na Piłsudskiego lub w okolice
        Galerii Dominikańskiej ;]
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Wrocław nieco odkorkowany 29.12.06, 09:56
      Nie ma się czym jarać Pani Mazur, w środę też nie było tragicznie, po prostu
      przerwa świąteczna i np. studentasów nie ma. W przyszłym tygodniu się okaże.
      Wczoraj był korek na moście Grunwaldzkim.

A tramwaje na Szewskiej?? Ciekawe ile osób zginie idąc w pośpiechu (bo przerwa
      krótka) coś zjeść.
      Osoba spoza Wrocławia ze słuchawkami w uszach może nie dostrzec w porę tramwaju.
      • Gość: Neo[EZN] Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:04
        > A tramwaje na Szewskiej?? Ciekawe ile osób zginie idąc w pośpiechu (bo przerwa
        > krótka) coś zjeść.

ROTFL. Pewnie tyle co zginęło na deptaku w Chorzowie pod kołami tramwaju od
        kiedy jest tam deptak ;] Cóż to za głupoty ludzie wypisują... najczęściej ci,
        którzy nigdy na takim deptaku z tramwajem nigdy nie byli.
        • Gość: Statom Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.wroclaw.mm.pl 29.12.06, 10:12
          Mogliby to torowisko ogrodzic jakimis malymi ozdobnymi plotkami czy cos w tym
          stylu. Roztrzepanych nie brakuje.
          Czy tramwaj jest tam konieczny ? Nie wystarczy kazimierza i galeria z grodzka?
          • Gość: Neo[EZN] Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:50
            Pomyśl o starszych osobach które musiałyby dojechać w okolice Szewskiej. Na
            piechotę od Galerii Dominikańskiej do Rynku jest kawałek drogi. Dla sprawnego,
            zdrowego człowieka to nie jest problem.

Oprócz tego likwidacja tramwaju w tym miejscu sprawiłaby że więcej osób
            decydowałoby się na dojazd w okolice Rynku i na północ od niego samochodem, ja
            sam chętnie z tramwaju skorzystam jeżeli będę miał tam coś do załatwienia.
          • Gość: obi Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 20:57
            Wlasnie wrocilem z Karlsuhe - srodkiem pieszego deptaka w centrum miasta
            prowadzi linia tramwajowa. Tramwaje przejezdzaja tamtedy doslownie co 4-5 minut
            (kilka linii) i nie ma z tego powodu zadnego problemu. Tramwaj jedzie - ludzie
            ida, samochodow nie ma - jest super. Do tego tuz obok zrobiony jest klasyczny
            swiateczny bier garten - ludzi od groma i nikomu tramwaje nie przeszkadzaja.
            No chyba, ze nie mamy z czego byc dumni jako Wroclawianie i jestesmy glupsi od
            przecietnego Niemca. Wtedy bedziemy masowo ginac pod kolami tramwaju toczacego
            sie 5 km/h - ale nie bedzie w takim razie kogo zalowac (BTW: wydaje mi sie, ze w
            Karlsruhe te tramwaje jade jednak szybciej niz 5 km/h).
        • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Wrocław nieco odkorkowany 29.12.06, 10:24
          ość portalu: Neo[EZN] napisał(a):

> ROTFL. Pewnie tyle co zginęło na deptaku w Chorzowie pod kołami tramwaju od
          > kiedy jest tam deptak ;] Cóż to za głupoty ludzie wypisują... najczęściej ci,
          > którzy nigdy na takim deptaku z tramwajem nigdy nie byli.

Przed tragedią w Katowicach też nikt nie przejmował się odśnieżaniem dachów. Czy
          nie lepiej jest wcześniej zastanowić się nad zagrożeniem niż je bagatelizować i
          robić później żałobę?
          • Gość: Neo[EZN] Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:48
            > nie lepiej jest wcześniej zastanowić się nad zagrożeniem niż je bagatelizować
            i
            > robić później żałobę?

Gdyby tramwaj na deptaku stanowił jakiekolwiek zagrożenie to nie stosowanoby
            takich rozwiązań w wielu europejskich miastach :) Zawsze największe zagrożenie
            czują ci, którzy na takim deptaku nigdy nie byli.

Byłem dwa razy w Chorzowie na deptaku i trochę niepewnie czułem się przechodząc
            przez tory tramwajowe i profilaktycznie oglądałem się za siebie ale
            niepotrzebnie bo człowiek sam schodzi z drogi jak słyszy tramwaj a jeśli nie
            słyszy to motorniczy zwalnia i dzwoni. Przejechałem się nawet tramwajem po tym
            deptaku i tramwaj się nie ślimaczył. Owszem - szybko nie jechał ale te kilka
            minut można wytrzymać.
            • galba Pożyjemy zobaczymy 29.12.06, 10:53
              Nigdy takiego rozwiązania nie widziałem więc czekam na ocenę do czasu gdy będę
              mógł to zobaczyć w akcji.
          • Gość: Yello Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 13:31
            > Przed tragedią w Katowicach też nikt nie przejmował się odśnieżaniem dachów. Cz
            > y
            > nie lepiej jest wcześniej zastanowić się nad zagrożeniem niż je bagatelizować i
            > robić później żałobę?

Ja nie mogę... w Berlinie deptaki tramwajowe są i jest Ok (a tam prędkość na deptaku to 20 km/h!). W Pradze są i też jakoś nie ma tam masowych pogrzebów ludzi rozjechanych przez tramwaje... A w Polsce? Ludzie - czy naprawdę uważacie się za głupszych od Niemców i Czechów?
    • Gość: wrocławianka Wrocław nieco odkorkowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:09
      Wrocław odkorkowany!!!!! Ciekawe gdzie, otwarcie częściowo placu Grunwaldzkiego
      spowodowało tylko przesunięcie korków z okolic wybrzeża wyspiańskiego na plac
      społeczny. Nic to nie dało, dalej kierwcy stoją w gigantycznych kolejkach do
      świateł
      • Gość: max Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 10:45
        ciekawe po co robili kilka lat temu drugi to na Nowym Świecia??
        po to zeby nic nim nie jeździło.
        poruszanie sie KM jest i tak koszmarnie powolne, 5 km/h to spore przspieszenie.
        ciekawe tez kto i po co będzie deptał po Szewskiej, to jedna z najbrzydzych
        ulic w centrum.
        • galba Szewska nie jest taka brzydka 29.12.06, 10:51
          > ciekawe tez kto i po co będzie deptał po Szewskiej, to jedna z najbrzydzych
          > ulic w centrum.

Jest tam sporo ciekawych rzeczy. Kościół Marii Magdaleny, skwer z fontanną (w
          planie) przy Wita Stwosza, dalej kilka pięknych ale zaniedbanych kamienic,
          kościół św. Macieja i Ossolineum, Skwer przy kościele uniwersyteckim (mam
          nadzieję, że coś tam zrobią, odnoga trasy w kierunku hali targowej (pl.
          Nankiera) i dalej na Ostrów, w drugą stronę trasa do Uniwersytetu.
    • Gość: Pinezka Nie marudzić - myśleć! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.06, 12:22
      Przestańce sklabidzić i wyplatać androny o Szewskiej. Po pierwsze nie cała
      Szewska będzie deptakiem. Po drugie przed przebudową ulica ta wręcz sprzyjała
      sytuacjom "wypadkowym", zupełnie nie przystając do współczesnych warunków i
      potrzeb. Trzeba sporo złej woli i wyjątkowo małej wyobraźni, żeby nie dostrzec
      przewagi zalet obecnego rozwiązania.
      Podobne rozwiązania "deptakowo-tramwajowe" stosowane są w innych miastach. Nie
      widziałam w Dublinie czy w Linzu rozjechanych przechodniów mimo, że sporo osób
      się przemieszczało (w tym mnóstwo rowerzystów). W Linzu stały nawet
      przykawiarniane ogródki dosłownie metr od torowiska. Bezszelestne tramwaje
      jeździły po prostu powoli i w razie potrzeby donośnie dzwoniły.
      Szewska na odcinku od Wita Stwosza do Grodzkiej nie jest piękna, ale od czegoś
      trzeba zacząć. Od podstaw czyli od traktu. Odwrotna kolejność jest możliwa, ale
      kto wyrówna straty przedsiębiorcom spowodowane długim remontem ulicy? Nikt
      rozsądny nie zainwestuje w lokal przy ulicy, która będzie (długo) modernizowana.
      Dlatego poproszę o odrobinę zdrowego rozsądku. Także podczas łażenia po torach.
    • Gość: CivWrat Wrocław nieco odkorkowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 15:41
      To forum jest doskonałe.
      Tu swoje frustracje wyrażają najbardziej znaczący urbaniści, konserwatorzy
      zabytków i architekci, którzy najczęściej swoje błyskotliwe uwagi zgłaszają po
      zakończeniu każdej inwestycji, kiedy nikt nie myśli już nad zmianą planu.

• januszz4 Wybrzeże Wyspiańskiego 29.12.06, 16:15
        Ciekaw jestem jakie są plany co do Wybrzeża Wyspiańskiego. Po otwarciu Pl.
        Grunwaldzkiego dobrze byłoby pozostawić ruch dwukierunkowy na Wybrzeżu. tak,
        żeby auta z rejonu Politechniki nie musiały przeciskać się przez ul.
        Skłodowskiej i Plac Grunwaldzki, tylko bezpośrednio wyjeżdżały na skrzyżowanie
        z ul. Polaka (przy Moście Grunwaldzkim) tak jak do tej pory. Tam są światła,
        które i tak ze względu na przejście dla pieszych będą musiały pozostać. Nie ma
        więc sensu robić z Wybrzeża Wyspiańskiego na powrót ulicy jednokierunkowej (z
        kierunkiem jazdy tylko na Biskupin).
    • Gość: sputnik Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.as.kn.pl 29.12.06, 16:49
      super bedzie sie mozna scigac z tramwajem na rowerze albo nawet biegnąc albo
      nawet złapać poprzedni tramwaj dobiegajac na nastepny przystanek :D
      • Gość: to ja Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.181.219.81.magma-net.pl 29.12.06, 17:57
        Chyba nie ma wiekszych szans na pozostawienie Wybrz. Wyspianskiego jako ulicy
        dwukierunkowej. W momencie, gdy Curie-Sklodowskiej bedzie przejezdna w obie
        strony, tworzylyby by sie straszne korki na moscie Grunwaldzkim przed skretem
        na Wyspianskiego...
    • kami-ju Re: Wrocław nieco odkorkowany 29.12.06, 23:14
      no i jak się okazało tramwajem narazie sobie nie pojeździmy...
    • Gość: Rowerzystka Re: Wrocław nieco odkorkowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 15:01
      Z Sepolna w okolice Rynku ok. 6km jeździłam:
      a) rowerem - 25 minut
      b) samochodem - 1h - 1h 15min
      c) komunikacja miejska - 1h 30 min za 4 zł (bo dwa bilety trzeba bylo kupić) +
      spory fragment pieszo, bo nikt nie pomyślał o tym, zeby na tym samym przystanku
      można było zmienić pojazd. Ten wariant docierania do pracy wyeliminowałam jako
      absurdalny, bo 6 km pokonam bez wysiłku szybciej pieszo :)))
      A w piatek samochodem - rewelacja - 20 mninut. Tylko że czesć osób opusciła na
      Święta Wrocek w tym spora grupa studentów, częsc pobrała urlopy i co prawda
      krąży po mieście, ale nie w godzinach wczesno porannych i poxno popołudniowych.
      Jak jest naprawdę zobaczymy we wtorek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka