Dodaj do ulubionych

brzydka Wyborcza

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.01, 09:40
Stwierdzam to z przykrością, ale nowa szata graficzna wyborczej jest okropna.
Mam też dziwne wrażenie, że dziennkarzom odgórnie nakazano pisać dla pospołu,
żeby nie okreslić tego dosadniej. A "masz wiadomość" to poprostu żenada.

Mimo to z pozdrowieniami, bo ludzie w końcu ci sami.
Obserwuj wątek
    • Gość: NotBear Popieram!!! IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 20.11.01, 00:07
      Okropnosc. Na pierwszej stronie smietnik, kazdy tytul wyglada inaczej.
      Supermarket zniknal, teraz zeby cos przeczytac trzeba sie przekopywac przez
      ogloszenia. I pomyslec, ze kiedys Dolnoslaska to byla moja ulubiona czesc GW...
      Coz, mam nadzieje, ze chociaz poziom Magazynu nie spadnie, bo od jakiegos czasu
      kupuje jedynie czwartkowe wydanie :-(
    • Gość: Galba 110 % racji! IP: 213.17.161.* 20.11.01, 11:33
      Gość portalu: jaza napisał(a):

> Stwierdzam to z przykrością, ale nowa szata graficzna wyborczej jest okropna.
      > Mam też dziwne wrażenie, że dziennkarzom odgórnie nakazano pisać dla pospołu,
      > żeby nie okreslić tego dosadniej. A "masz wiadomość" to poprostu żenada.
      >
      > Mimo to z pozdrowieniami, bo ludzie w końcu ci sami.

Zgadzam się w 110 %!
      Nowa szata Dolnośląskiej to żenada do kwadratu! Taki bałagan i bezguście można
      tolerować w gazetce szkolnej a nie poważnym (wydawałoby się) dzienniku.
      Dotychczas kupowałem GW ze względu na Dolnośląską, teraz zaczynam się zastanawiać
      czy nie zmienić tego zwyczaju...

• Gość: mela Re: 110 % racji! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.01, 12:45
        Wydaje mi się, że czytam "Świerszczyk" z lat 80. Strony lokalne wyglądają jak
        plakaty reklamowe kremu na odciski a biznes strony jak ulotki firm
        wstawiających okna z PVC. Kto to wymyślił, gdzie dawna, schludna do bólu forma
        GW? No i te minizdjęcia. Redaktorki z okularami na głowie - co druga. Nic
        dziwnego, że nie dowidzą rzeczy ważnych, skoro się gapią w obiektyw.
        Ech, w Polsce nie ma to jak popsuć dobre. Zobaczcie jaka elegancka jest Rzepa,
        jak ciekawie agresywny Superekspres a GW - papierek po herbatnikach petit
        burre. A fuj!
    • Gość: fan GW Re: brzydka Wyborcza IP: 217.30.155.* 20.11.01, 15:49
      Nowa gazeta wyglada gorzej, niz fatalnie. Wszystko jakies male, niewidoczne,
      niektore poczatki tekstow pisane tak malymi literami, ze z trudem mozna to
      odczytac. Teraz gazeta jest nijaka. Pisaliscie niedawno, ze teraz wszystko
      bedzie juz w gazecie lepsze, najepsze na calym Dolnum Slasku. Ale z tym nowym
      wygladem gazety nigdy tak nie bedzie. Na kim sie wzorowaliscie, tworzac to
      okropienstwo? Napisaliscie niedawno, ze wszelkie zmiany robicie z mysla o nas,
      o czytelnikach. Czy naprawde czytelnicy gazety prosili was o tak koszmarna
      zmiane? Zastanowcie sie nad tym, ze na waszym forum sa same wpisy, ktore
      wyjatkowo krytycznie oceniaja wasz nowy wyglad. Tylko krytycznie. Nie ma ani
      jednego wpisu, ktory pozytywnie ocenialaby nowy wyglad gazety. Czy nie
      zastanawia to was? Naprawde wygladacie teraz jak gazetka szkolna. A przeciez
      jestescie czescia najwiekszej, chyba najbardziej opiniotworczej gazety w
      Polsce. Ale nie wygladacie juz powaznie. Z jakas taka niesmialoscia chcecie
      zdobyc nowych czytelnikow. Zrobcie co mozecie, aby stare wrocilo. I nie jest to
      kwestia tego, ze do nowego ciezko sie poczatkowo przyzwyczaic. Stara gazeta
      Dolnoslaska wygladala o wiele lepiej i korzystniej. Zmiana dla samej zmiany
      jest bezsensowna. A moze ktos z pomyslodawcow nowego wygladu gazety wytlumaczy
      nam na forum, co w niej jest teraz lepszego. I czym mamy sie zachwycac. Bo moze
      ja niedowidze...
      • Gość: Gawel testujcie nowe pomysly....... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.01, 20:17
        a moze by tak - przed kazda zmiana - wrzucic na strone jej projekt.....zrobic
        sondaz..........etc...........i wetdy bedzie "pelniejsze" dopasowanie....Gawel
      • Gość: Krisqu Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.01, 21:01
        I kto powie, ze nie jestesmy Konserwatystami. Wszystko co nowe boli, ale chyba
        rzeczywiscie nowa szata to pewien etap zatracania charakteru Gazety.
        AIYO
        • Gość: jaza Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.01, 09:10
          Nie wątpię, że przed wprowadzeniem zmian Wyboracza robiła jakiś sondaż, ale,
          bez obrazy, chyba wśród wiernych czytelników "Wieczoru Wrocławia"
    • Gość: jaza Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.01, 09:20

Ciekawa jestem co naczelni (lub inni)
      chcieli osiągnąć przez wprowadzenie takich zmian. Na pewno nie zwiększenie
      nakładu.

A może komuś sie podoba "nowa" wyborcza?
      • Gość: marsha Re: brzydka Wyborcza IP: 192.168.0.* 21.11.01, 12:33

> A może komuś sie podoba "nowa" wyborcza?

...pewnie tak,ja jednakże należę do tych,którzy chcą dawnej "Dolnośląskiej" !!
        ta nowa jest jakaś taka nijaka... kwestia przyzwyczajenia się?
        • Gość: jaza Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 09:10
          moge sie przyzwyczaić do wyglądu, ale raczej nie mam ochoty przyzwyczajać się
          do głupkowatych tekstów.
        • Gość: ROB-35 @@@ KILKA # ARGUMENTÓW (wołanie na puszczy?) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.01, 09:57
          Nie wierzę, że ze zmianą szaty Gazety Wyborczej (lokalnej) ma cokolwiek
          wspólnego jakikolwiek WYKSZTAŁCONY FACHOWIEC (tudzież WIARYGODNY PRAKTYK)
          w dziedzinie projektowania layoutu gazet... wiem, że mamy takich w Polsce
          niewielu, jednak te parę nazwisk się znajdzie (choćby i nieśmiertelny
          Tomasz Kuczborski ze Studia Q - autor starej Wyborczej, we Wrocławiu zaś
          np. Andrzej Lubczański czy niżej podpisany)... Kto nie wie, niech przyjmie
          na wiarę, że np. opolska NTO -> Nowa Trybuna Opolska zapłaciła Francuzom
          za projekt nowej szaty graficznej MILION NOWYCH ZŁOTYCH!!!! Nie dziwi
          potem wcale, że otrzymała (bodaj za 2000 rok) nagrodę miesięcznika PRESS
          za najlepszą "jedynkę" (pierwszą stronę).

=========================================
          Dlaczego Gazeta Dolnośląska nie zwróci się do fachowców w kraju (nawet
          we Wrocławiu) w jakimś otwartym konkursie z prośbą o projekt????
          TYLE SIĘ PISZE na jej łamach O KONKURSACH NA PROJEKTY ARCHITEKTONICZNE
          we WROCKU... a sama Gazeta Dolnośląska popełnia tak kardynalny błąd
          i powierza swój los w ręce przypadku...

Nawet jeśli znajdą się w mieście dziesiątki tysięcy ludzi, którzy nie
          mają nic przeciwko nowemu kształtowi Dolnośląskiej NIE ZNACZY TO, ŻE
          procedura jego tworzenia oraz efekt tych wysiłków JEST USPRAWIEDLIWIONY.

Projektowaniem budynków zajmują się architekci a nie gospodynie domowe,
          ponieważ ta robota nie należy do kategorii typu "szydełkowanie". Nawet
          gospodyni wie zresztą, co to są "trzy grzyby w barszcz"...

Gazeta zaprzeczająca swym layoutem wszelkim zasadom projektowania jest
          SZKODLIWA SPOŁECZNIE, gdyż poszerza i tak już w Polsce olbrzymi obszar
          bezguścia i braku estetycznego ładu... Ludzie czytający codziennie taką
          gazetę TRACĄ Z CZASEM POCZUCIE SMAKU (o ile nie mają na swą obronę
          stosownego wykształcenia, jak np. szanowna koleżanka redaktor Agata
          Saraczyńska, co do której jestem przekonany, że nie może po nocach
          normalnie sypiać z powodu wprowadzonych zmian...)

Kształt poczytnej Gazety w europejskim mieście, gazety która ma ambicje
          grać pierwsze skrzypce w latach "wchodzenia do Europy" i dekadzie "batalii
          o EXPO" nie może być wynikiem przypadku i POMNIKIEM BEZGUŚCIA! Chyba, że
          osoba ZATWIERDZAJĄCA te zmiany pomyliła się co do wyboru swej drogi życiowej...

Teraz kilka zasad:

1. Winieta (tytuł gazety) musi być ZAWSZE bardziej zauważalna niż główny
          tytuł (można to osiągnąć różnymi środkami wyrazu: wielkością, kolorem,
          umiejscowieniem, znalezieniem charakterystycznego ZNAKU)
          === w nowej Dolnośląskiej jest ODWROTNIE
          2. Światło na każdej stronie oraz na każdej parze stron (lewa+prawa) musi
          zostać tak rozplanowane, aby wiodło wzrok czytelnika po kolei od najważnejszego
          tekstu, do elementów mniej istotnych. Nie wolno pozostawić tej kwestii
          przypadkowi.
          === w nowej Dolnośląskiej teksty BIJĄ SIĘ między sobą o wrok czytelnika
          3. Nie wolno różnicować tytułów zbyt dużą ilością środków wyrazu:
          a) wielkość czcionki (stopień pisma mierzony w punktach)
          b) rodzaj kroju czionki (szeryfowa lub bezszeryfowa)
          c) atrybut grubości czcionki (pogrubiona/bold lub standardowa/regular)
          d) atrybut pochylenia czcionki (pochylona/italic)
          d) tracking/rozsunięcie (rozsunięte litery w tytule lub paginie)
          === w nowej Dolnośląskiej... ech słów mi brak: sami poddajcie ją analizie
          4. Wszelkie elementy "łamiące standard" mogą być stosowane jedynie wtedy,
          jeśli sam standard jest dobrze określony i wyraźnie widoczny.
          === w nowej Dolnośląskiej wszelkie dodatki, wrzutki, doklejki, małe zdjęcia,
          === ramki wtrącone w środek łamów... owalne zdjęcia oblane tekstem, itp.
          === TYLKO POTĘGUJĄ CHAOS WPISANY W ŹLE OKREŚLONY STANDARD (stąd wrażenie
          === kompletnego bałaganu i misz-maszu)

Przykro mi to pisać, ale REDAKCJA pozbawiła mnie lokalnej prasy...
          Telewizji nie oglądam od lat... radia słucham sporadycznie (trójka,
          a i to nie zawsze...), z tygodników jedynie Polityka i Forum...
          z miesięczników tylko PRESS i parę fachowych tytułów... a z dzienników
          lokalnych co mi zostało?

Po trzech numerach "w nowym lejałcie" przestałem kupować Wyborczą.
          Kupię tylko czasem, jak zobacże wywiad z Kapuścińskim, Baumanem albo
          Chomskim (czyli bardzo rzadko)...

Jeśli REDAKCJA ma jakieś wątpliwości co do tego, że moja ocena
          jest miarodajna, niech ma odwagę pokazać swoje dzieło wybitnym
          w skali kraju fachowcom:
          - Tomasz Kuczborski (Studio Q)
          - Stefan Szczypka (Studio Typografii Realnej)
          - Adam Twardoch (FONT.ORG, ostatnio Tiro Typeworks)

Jeśli ktoś ma wątpliwości, że głupota w materii projektowania
          jest w Polsce częstokroć cechą wiodącą, polecam tekst ostatniego
          z Panów, pt. "O zgodności typografii z konstytucją"
          www.teleinfo.com.pl/ti/1999/35/t17.html

Jeśli REDAKCJA nie chce się wstydzić, że pracuje w BRZYDKIEJ
          GAZECIE, powinna doprowadzić do WERYFIKACJI zaistniałych zmian
          poprzez odwołanie się do swej centrali...

Ten, kto owe zmiany zatwierdził POWINIEN PONIEŚĆ KONSEKWENCJE,
          tak jak Dziekan wydziału, który dopuści felczera do eksperymentów
          medycznych na podstawie swojego "widzimisię"...

A może to sprawdzian ze strony centrali:
          "pozwólmy im poszaleć, niech udowodnią jacy z nich amatorzy,
          a wtedy przykręcimy im śrubę i narzucimy im nasze standardy...
          oraz będziemy płacić jeszcze mniej..."

Przykro, że w moim mieście doszło do takich gorszących rzeczy...

Ja się nie zgadzam!

Robert Jezierski

P.S.
          "Layout - układ kompozycyjny strony. Pod tym pojęciem rozumie się
          wybrany format publikacji, stałe elementy graficzne na stronach
          (np. paginy rozdziałowe, grubość i kolorystykę ramek otaczających
          ilustracje), podział strony na łamy i zdefiniowane style akapitowe,
          dopuszczające do użycia tylko wybrane kroje czcionki, ich wielkości,
          odstępy i inne ustawienia typograficzne. Layout wyznacza także ogólne
          zasady łączenia ilustracji z tekstem (np. oblewanie szparowanych zdjęć
          albo umieszczanie ilustracji w prostokątnych ramkach) i ramy zastosowanej
          w danej publikacji kolorystyki."

TYLE DEFINICJA.

A teraz pytanie do REDAKCJI: czy możecie zdefiniować, jaki jest LAYOUT
          Waszej Gazety Dolnośląskiej i podać swoje argumenty do publicznej
          wiadomości?
          • Gość: jaza Re: Jeszcze nie jest za późno! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 09:04
            Gość portalu: ROB-35 napisał(a):
            > 1. Winieta (tytuł gazety) musi być ZAWSZE bardziej zauważalna niż główny
            > tytuł (można to osiągnąć różnymi środkami wyrazu: wielkością, kolorem,
            > umiejscowieniem, znalezieniem charakterystycznego ZNAKU)
            > === w nowej Dolnośląskiej jest ODWROTNIE
            > 2. Światło na każdej stronie oraz na każdej parze stron (lewa+prawa) musi
            > zostać tak rozplanowane, aby wiodło wzrok czytelnika po kolei od najważnejszego
            > tekstu, do elementów mniej istotnych. Nie wolno pozostawić tej kwestii
            > przypadkowi.
            > === w nowej Dolnośląskiej teksty BIJĄ SIĘ między sobą o wrok czytelnika
            > 3. Nie wolno różnicować tytułów zbyt dużą ilością środków wyrazu:
            > a) wielkość czcionki (stopień pisma mierzony w punktach)
            > b) rodzaj kroju czionki (szeryfowa lub bezszeryfowa)
            > c) atrybut grubości czcionki (pogrubiona/bold lub standardowa/regular)
            > d) atrybut pochylenia czcionki (pochylona/italic)
            > d) tracking/rozsunięcie (rozsunięte litery w tytule lub paginie)
            > === w nowej Dolnośląskiej... ech słów mi brak: sami poddajcie ją analizie
            > 4. Wszelkie elementy "łamiące standard" mogą być stosowane jedynie wtedy,
            > jeśli sam standard jest dobrze określony i wyraźnie widoczny.
            > === w nowej Dolnośląskiej wszelkie dodatki, wrzutki, doklejki, małe zdjęcia,
            > === ramki wtrącone w środek łamów... owalne zdjęcia oblane tekstem, itp.
            > === TYLKO POTĘGUJĄ CHAOS WPISANY W ŹLE OKREŚLONY STANDARD (stąd wrażenie
            > === kompletnego bałaganu i misz-maszu)

Podpisuję się rękami i nogami!

Drogi przedstawicielu Gazety, Ty, który zadecydowałeś o tak nietrafionej zmianie

JESZCZE NIE JEST ZA PÓŹNO!
    • Gość: STrup Pomijajac konserwatyzm i niechec do nowosci... IP: *.chem.uni.wroc.pl 22.11.01, 09:23
      ... charakterystyczne dla wieku starczego, takze uwazam, ze nowa postac GW jest
      nieladna, nieczytelna i nijaka.
      Dlaczego nazwa 'Wroclaw' w naglowku jest taka mala?
      Za duzo wolnych przestrzeni miedzy kolumnami, a i czcionka druku jest czasami
      za mala. Nie kazdy ma sokoli wzrok lub dobrze dobrane okulary (chlip, chlip!).
      Moze i dobrze, ze elementy dawnego Supermarketu wlaczono do wydania lokalnego,
      ale teraz sie nieco zagubily.
      GW jest dosc specjalna gazeta, adresowana do okreslonej grupy odbiorcow. Czy
      nie mozna bylo - jesli w ogole trzeba bylo - wymyslic naprawde oryginalnej
      makiety? Zeby GW-Wroclaw ZDECYDOWANIE wyrozniala sie wsrod innych gazet.
      Obecne zmiany to krok wstecz. To upodobnienie GW do innych gazet na naszym
      rynku.
      Na szczescie jakosc merytoryczna i korekta na razie sie nie pogorszyly, wiec
      nie porzuce GW. Ale prosze - jesli eksperymentujecie, robcie to z namyslem.
      • kromir Re: Pomijajac konserwatyzm i niechec do nowosci... 22.11.01, 18:20
        Zmiana nazwy z dolnośląskiej na wrocławską jest dosłowna, nie otrzymujemy
        żadnych wiadomości z regionu w którym gazeta ukazuje się. Uważam, że nasze
        opinie nie mają żadnego wpływu na redakcję regionalnej gazety. Mimo to
        ostrzegam przed spadkiem ilości sprzedanych GW na Dolnym Śląsku.
    • Gość: leczo Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 12:23
      Nowa szata jest fatalna...coś jak nowe szaty króla bez sensu...
    • osiek Re: brzydka Wyborcza 22.11.01, 13:45
      pisalem juz w tamty watku wiec powtorze :
      skomentuje to jednym wyrazeniem:
      Gazeto Dolnoslaska wroc!!!!!
      pozdrawiam
      P.
      • Gość: magician Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.01, 17:11
        mnie się wcale nie podoba nowa Wyborcza...jest okropna a jak widzę napis "masz
        wadomość" to nie wiem co myleć.
        I teraz trudniej mi znaleźć mojego ukochanego GARFIELDA!!!!
        Poza tym ten napis fatalny i w ogóle jakieś texty takie nijakie...

Mnie się nie podoba!!!
        • Gość: gooroo Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 18:21
          Dziś już nie wytrzymałem i nie kupiłem Gazety. Wrócę wraz ze starą szatą
          Dolnośląskiej.
    • Gość: Jureek Re: brzydka Wyborcza IP: 62.8.156.* 22.11.01, 18:35
      A może by tak zaprosić na czat tego, kto te zmiany wymyślił i zadecydował o ich wprowadzeniu?
      Rozumiem, że redaktorzy nie chcą wypowiadać się w tym wątku, bo pewnie ich wpływ na zmiany był
      niewielki lub żaden, ale w końcu ktoś za zmiany odpowiada.
      Jurek

• Gość: nasionko Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 22:03
        A ja już myślałam,że tylko ja jestem taka konserwa,której się zmiana nie podoba.
        Ulżyło mi,że nie ja jedna.
        • Gość: DrAcula Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.01, 11:38
          Dołączam się na wszekien możliwe sposoby do wcześniejszych głosów forumowiczów.
          Ja też jestem za powrotem Dolnośląskiej. Właśnie - DOLNOŚLĄSKIEJ, a nie tylko
          Wrocławskiej. Przez tyle lat nasz regionalny dodatek starał się rozbudzać nasze
          poczucie regionalnej przynależności. I udawało się to. A teraz - nagle! -
          zamykamy się we Wrocławku i nosa nie wyściubiamy poza nasze kochane miasto. Co
          to ma znaczyć?! Ja w dalszym ciągu chcę być informowany o tym, co się dzieje w
          Bolkowie, Świdnicy, Karpaczu, Ząbkowicach i we wszystkich miejscach Dolnego
          Śląska, do którego czuję przynależność i to w dużej mierze - "z winy" Gazety
          Dolnośląskiej!

DOLNOŚLĄSKA WRÓĆ!

• Gość: bruxa Re: Dolnośląska wracaj! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 18:11
            Wyboracza była jedynym dziennikiem, który czytałam od deski do deski.
            Obecna szata graficzna kompletnie mnie zniechęca.
            Na cełej linii popieram zdanie poprzedników.

DOLNOŚLĄSKA, WRACAJ!
            • eela Re: Dolnośląska wracaj! 26.11.01, 13:17
              U nas Stołeczna tez dostała nową szatę. Nie podoba mi się i te ogłoszenia w
              srodku!
            • Gość: Thiessa Re: Dolnośląska wracaj! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.01, 16:27
              Gość portalu: bruxa napisał(a):

> Wyboracza była jedynym dziennikiem, który czytałam od deski do deski.
              > Obecna szata graficzna kompletnie mnie zniechęca.
              > Na cełej linii popieram zdanie poprzedników

Gdybym musiala wyrazic moja opinie na temat nowej szaty graficznej GW, musialabym
              uzyc wielu niecenzuralnych slow. Zyczylabym sobie, zeby GW wygladala tak jak
              poprzednio i to nie w miare wirnie, ale dokladnie tak samo.
              Nie jest to tylko moje zdanie, ale wielu strszych i mlodszych znajomych, ktorzy
              nie moga tu wyrazic swojej opini, bo sa "nieskomputeryzowani".
              Nowa szata graficzna to totalna sieczka, nieczytelna, bez wyrazu, a "masz
              wiadomosc:)" to jakis nonsens w stylu prasy mlodzierzowej. Ogolnie rzezcz biorac
              zenada. Co gorsza ktos wzial pewnie za nowy projekt sporo pieniedzy, szkoda
              tylko, ze cala ta zmiana byla taka niepotrzebna.

• e-x. Re: brzydka Wyborcza 27.11.01, 08:47
            >Przez tyle lat nasz regionalny dodatek starał się rozbudzać nasze
            > poczucie regionalnej przynależności. I udawało się to. A teraz - nagle! -
            > zamykamy się we Wrocławku i nosa nie wyściubiamy poza nasze kochane miasto. Co
            > to ma znaczyć?! Ja w dalszym ciągu chcę być informowany o tym, co się dzieje w
            > Bolkowie, Świdnicy, Karpaczu, Ząbkowicach i we wszystkich miejscach Dolnego
            > Śląska, do którego czuję przynależność i to w dużej mierze - "z winy" Gazety
            > Dolnośląskiej!

No chyba sie wyglupiasz!!
            Juz od bardzo dawna informacji 'z regionu' w Dolnoslaskiej nie bylo wcale lub
            przypadkowe i zdawkowe. Supermarket - dotyczyl tylko i wylacznie Wroclawia. Teraz
            przynajmniej skonczono z fikcja.

e-X.
            • Gość: mjs Re: brzydka Wyborcza IP: 217.97.163.* 27.11.01, 08:59
              Wlasnie to jest niepowazne, ze wedlug wroclawskiego
              oddzialu, swiat kreci sie wokol Wroclawia. Smieszne
              jest to, bo jak sie pomysli, jak bardzo Wroclawianie
              nie lubia Warszawiakow (w stylu "oni to zadzieraja
              nosa"), a sami zachowuja sie tak samo...
            • Gość: DrAcula Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.01, 22:17

fakt - było mało.

Teraz nic nie ma :-(
              Po prostu chciałbym, żeby Dolnośląska wróciła i poszerzyła (mocno) zakres
              regionalnych informacji.

Pozdrawiam

• Gość: ja Re: brzydka Wyborcza IP: *.korbank.pl 27.11.01, 18:18
      Nie mam dobrych wiadomosci dla redakcji - rowniez moim zdaniem nowa szata
      graficzna "gazety" jest paskudna.

Mam wrazenie, ze razem ze zmiana grafiki obnizyl sie poziom podawanych
      wiadomosci. Tak, jakby gazeta adresowana byla do czytelnikow o wyksztalceniu
      podstawowym, ktorych meczy czytanie artykulow dluzszych niz 100 znakow i
      kupujacych prase wylacznie dla zdjec.

A propos zdjec... IRYTUJA MNIE NIEMILOSIERNIE zdjecia dziennikarzy przy co
      drugim tekscie. Wiem, ze dziennikarzom sie to na pewno podoba, bo dzieki
      zdjeciu staja sie slawni, ale cos takiego pasuje bardziej do brukowca.

BŁAGAM REDAKCJE: nie robcie z siebie szmatlawca dla plebsu, trzymajcie wysoki
      poziom, a nie znizajcie sie do "sredniej krajowej"!
    • egoist Re: brzydka Wyborcza 27.11.01, 19:16
      Nowa wyborcza ??
      Może coś o wrocławskiej ...
      Najbardziej dziwne są te niebieskie kwadraciki z debilnymi informacjami, które
      chyba nikogo nie interesują, bo chyba nie jest ważną informacja, że na 50
      wrocławskich strażników miejskich 35 ma wąsy, a 10 nie ma, z tego 6 jest
      kobietami. No bez jaj ... No i jeszcze pytanie - To taki nowy zwyczaj, żeby
      zmieniać co 2 lata wygląd gazety ??? Raz program TV jest w gazecie raz nie ma,
      a za rok będzie do góry nogami. Gazeta zamienia się brukowiec i to szybciej niż
      wolniej. Krótkie artykuliki ubliżające przywiązanym do gazety troszkę bardziej
      normalnym ludziom (pomijam bełkot red. Matuszewskiej bo ten powinien być jak
      najkrótszy) Jedyne dłuższe to wypociny niejakiej red. Maciejewskiej namiętnie
      ględzącej o historii Wrocławia - to jest dramat . Proponuje w ogóle dać sobie
      spokój bo jesteście żałośni.
      • Gość: naczelna Re: brzydka Wyborcza IP: *.gazeta.pl 27.11.01, 23:25
        egoist napisał(a):

> Nowa wyborcza ??
        > Może coś o wrocławskiej ...
        > Najbardziej dziwne są te niebieskie kwadraciki z debilnymi informacjami, które
        > chyba nikogo nie interesują, bo chyba nie jest ważną informacja, że na 50
        > wrocławskich strażników miejskich 35 ma wąsy, a 10 nie ma, z tego 6 jest
        > kobietami. No bez jaj ... No i jeszcze pytanie - To taki nowy zwyczaj, żeby
        > zmieniać co 2 lata wygląd gazety ??? Raz program TV jest w gazecie raz nie ma,
        > a za rok będzie do góry nogami. Gazeta zamienia się brukowiec i to szybciej niż
        >
        > wolniej. Krótkie artykuliki ubliżające przywiązanym do gazety troszkę bardziej
        > normalnym ludziom (pomijam bełkot red. Matuszewskiej bo ten powinien być jak
        > najkrótszy) Jedyne dłuższe to wypociny niejakiej red. Maciejewskiej namiętnie
        > ględzącej o historii Wrocławia - to jest dramat . Proponuje w ogóle dać sobie
        > spokój bo jesteście żałośni.

Pan z konkurencji?

• Gość: jaza Re: brzydka Wyborcza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 09:06
          Gość portalu: naczelna napisał(a):

> Pan z konkurencji?
          >

Hmmm,

Ciekawe, czy wszystkie nasze posty na temat nowej wyborczej potraktowano tak samo.

Ogłaszam więc na forum publicznym, że ja nie jestm z konkurencji. Powiem nawet
          więcej. Jeszcze nie tak dawno (pozwolę sobie podkreslić: jeszcze nie tak dawno!)
          należałam do najzagorzalszych fanów dolnośląskiej .
          • Gość: mjs Re: brzydka Wyborcza IP: 217.97.163.* 28.11.01, 11:24
            Gość portalu: jaza napisał(a):

> Hmmm,
            >
            > Ciekawe, czy wszystkie nasze posty na temat nowej
            wyborczej potraktowano tak sa
            > mo.
            >
            > Ogłaszam więc na forum publicznym, że ja nie jestm z
            konkurencji. Powiem nawet
            > więcej. Jeszcze nie tak dawno (pozwolę sobie
            podkreslić: jeszcze nie tak dawno!
            > )
            > należałam do najzagorzalszych fanów dolnośląskiej .

Ja tez nie jestem z konkurencji, a fanem bylem do czasu
            reformy administracyjnej. Wtedy "woda sodowa" uderzyla
            redakcji do glowy i byli zdolni posunac sie do
            kompletnych bzdur, byle tylko pokazac, ze wszyscy sa
            pariasami Wroclawia. Na przyklad w sezonie zimowym tereny
            obecnego ziemskiego powiatu jeleniogoskiego byly nazywane
            po prostu Karkonoszami, a ktos kto choc w minimalnym
            stopniu zna geografie na poziomie podstawowki, wie, ze
            np. "Lysa Gora" (stok narciarski) ma sie do Karkonoszy
            tak, jak Bieszczady do Tatr. Ale co tam, redakcja wie
            lepiej, bo przeciez nie napisze "w Jeleniogorskiem"...
        • egoist Re: brzydka Wyborcza 28.11.01, 21:04
          Droga Naczelno jeśli w ogóle nią jesteś ...
          Po pierwsze - dziwie się reakcji aczkolwiek pochlebia mi, znaczy się prawda w
          oczy kole. :))

Nie, nie jestem z konkurencji. Ba nawet nie mam nic wspólnego z mediami. Jestem
          urodzonym we Wrocławiu mieszkańcem i wielbicielem tego Miasta. Chcę chwalić co
          dobre i wytykać co złe. Dzień zwykle zaczynam od lektury "dolnośląskiej" (teraz
          nie wiem po co "wrocławskiej" – czyżby była tylko o Wrocławiu ???) i jakkolwiek
          dumny byłem, że "moja" ulubiona gazeta przeniosła się do nowej, pięknej
          siedziby, tak zdruzgotany jestem poziomem jaki zaczęliście reprezentować. Tylko
          tyle.

I jeszcze zastanawiam się jedynie, czy rzeczywiście to Naczelna zareagowała na
          moją opinię i to zarzucając mi bycie konkurencją. Nie mieści mi się w głowie
          żeby szefowa do niedawna najlepszej gazety na naszym rynku miała jedynie TAKI
          argument. Mam nadzieje, że to ktoś się podszył pod Panią Adamczyk. Słowa te
          kieruję do tej osoby, jeśli nie jest nią naczelna to ją poniekąd w pewnym
          sensie przepraszam !
          Dodam tylko że nie czytuje żadnych innych dolnośląskich gazet !!!! ale chyba
          zacznę :))
          Pozdrawiam – THE EGOIST
        • Gość: ja Re: brzydka Wyborcza IP: *.devs.futuro.pl 29.11.01, 19:22
          Gość portalu: naczelna napisał(a):
          >
          > Pan z konkurencji?
          >

Jeżeli pod ksywką "naczelna" naprawdę kryje się redaktor naczelna "Wrocławskiej",
          to świat stanął na głowie!
        • egoist DO NACZELNEJ 01.12.01, 22:51
          NACZELNA - ODEZWIJ SIĘ - CHCĘ WIEDZIEĆ CZY TO TY, CZY NIE TY ???
          NIE WIERZĘ, ŻE TO TAKIE NIBY NIC TA ODPOWIEDŹ. TAKIE NIBY JAJA ...
          MAŁO TEGO - JESTEM CORAZ BARDZIEJ PRZEKONANY, ŻE TO JEDNAK TY !!
          THE EGOIST
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka