Dodaj do ulubionych

Kulturalni ludzie

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.03, 11:23
Zwróciliście uwagę na poziom kultury osobistej na
subforum "Kultura", zwłaszcza wśród wielbicieli teatru?
Zabawne.
Obserwuj wątek
    • maciej_florek Kulturalni ludzie 22.04.03, 18:25
      Kulturalni ludzie rzadko pisują na łamach takich serwisów. A jak już coś
      napiszą to podpisują się imieniem i nazwiskiem (własnym). Dlatego ja też rzadku
      tu zaglądam, bo po co. Niektórzy zachowują się jak pseudokibice kultury i
      pewnie ten wątek niedługo również będzie przesiąknięty uwagami z poza kanony
      zachowań człowieka kulturalnego.
      • Gość: magician Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.03, 20:43

przecież tu chodzi o treści, a nie o podpis... Może nie wszyscy mają ochotę
        udostępniać swoje ID z danymi w szerokim internecie, do którego dostęp mają
        różni ludzie? Nie oceniajcie tak szybko.

• Gość: Maria Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.03, 23:46
          A czego się boją? Własnych poglądów, czy może tego, że są ludźmi i mają imiona
          i nazwiska, czy pseudonimy? Sądzę, że jak każdy podpisywałby się z imienia i
          nazwiska lub używał jednego pseudonimu to wiele niekulturalnych i tchórzliwych
          zachowań zniknęłoby z internetu. Wg mnie taki zwyczaj powinien się pojawić
          prędzej czy później. Oczywiście nie karzę wszystkim zamieszczać wszystkich
          teleadresowych informacji o sobie, ale jak ktoś wypowiada się na forum o
          kulturze to przynajmniej mógłby podać swoje imię - wtedy zrobimy ranking
          najbardziej kulturalnych ludzi. Idąc za przykładem Maćka.

Pozdrawiam
          Maria Koniecka
          • Gość: stary Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.03, 00:47
            Starzy Forumowicze (nowi pewnie też) wiedzą raczej kto kim jest. Raczej nie widzę problemu. Anonimowość ma pewne zalety, często dodaje odwagi na wyrażenie poglądów niepopularnych, czasem takich, których nie można z jakichś tam względów ujawniać albo takich, pod którymi trudno jest się podpisać swoim imieniem (z różnych względów np. tzw. politycznych). A są takie, są! Rzeczywiście, to kwestia odwagi cywilnej - krzyknie ktoś, ale każdy ma prawo do momentów anonimowych, czy nawet trochę tchórzliwych. Przecież nikt na nikogo nie donosi, nie kapuje, nie pakuje nikogo do więzienia, nie łamie nikomu życia. A że zdarzają się czasem tacy, którzy posługują się językiem niszowym... Cóż, takie czasy. Może tu trochę przejrzą na oczy. Uczmy kultury, jeżeli jej żądamy. Ja wolę pisać pod pseudonimem. I tak śmieję się, że gdybym kiedyś zasłużył sobie na wzmiankę w "Kronice kryminalnej" i dziennikarz napisałby, że Miłogost R. zrobił to lub tamto... to jaki sens miałoby - przynajmniej w moim wypadku - to tajenie nazwiska? Pozdrawiam :)))))))))) STARY

P.S.
            Jeżeli ktoś jest wyprostowany, to już jest kulturalny?
            • Gość: magician Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: 217.30.134.* 23.04.03, 17:14
              Gość portalu: stary napisał(a):

Ja wolę pisać pod pseudonimem. I tak śmieję się, że gdybym kiedyś zasłużył
              sobie na wzmiankę w "Kronice kryminalnej" i dziennikarz napisałby, że Miłogost
              R. zrobił to lub tamto... to jaki sens miałoby - przynajmniej w moim wypadku -
              to tajenie nazwiska? Pozdrawiam :)))))))))) STARY
              > P.S.
              > Jeżeli ktoś jest wyprostowany, to już jest kulturalny?

i teraz wychodzi na to, że tylko ja na tym wątku NIE podpiszę się imieniem i
              nazwiskiem, ale za to w mailach się podpisuje ;)

No tak... "Miłogost" samo na myśl przywodzi drugą cześć, ale 'stary' to
              forumowe.

marta
              • Gość: Homo Erectus Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.03, 17:28
                > i teraz wychodzi na to, że tylko ja na tym wątku NIE
                podpiszę się imieniem i
                > nazwiskiem, ale za to w mailach się podpisuje ;)

A co, myslisz, ze ja naprawde jestem Homo Erectus???
              • Gość: Maria Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.03, 18:43
                Magican,
                zrób pierwszy krok i napisz czy jesteś kobietą czy mężczyzną?
                • Gość: magician Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.03, 19:21
                  Gość portalu: Maria napisał(a):

> Magican,
                  > zrób pierwszy krok i napisz czy jesteś kobietą czy mężczyzną?

a podobno chodzi o imię i nazwisko. Płeć wywnioskować można z moich
                  wypowiedzi. Chyba.
                  • kinga!!! Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion 23.04.03, 20:28
                    hmm... od poczatku nie kryje mojego imienia
                    co do nazwiska zawsze moze sie zmienic
                    a z penych względów niech pozostanie tylko Kinga :)

tak... nasza kultura brnie do przodu :P
          • Gość: Gary Sinise Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.03, 00:24
            Czy jezeli ktos, oprocz imienia i nazwiska, dolaczy
            rowniez swoj adres albo zdjecie, to bedzie bardziej
            wiarygodny, jego kultura osobista wyzsza i bedzie mial
            wiecej racji?

Gary Sinise
            Steppenwolf Theatre
            • Gość: Maria Re: Kulturalni ludzie nie ukrywają imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.03, 11:20
              Gość portalu: Gary Sinise napisał(a):

> Czy jezeli ktos, oprocz imienia i nazwiska, dolaczy
              > rowniez swoj adres albo zdjecie, to bedzie bardziej
              > wiarygodny, jego kultura osobista wyzsza i bedzie mial
              > wiecej racji?
              >
              > Gary Sinise
              > Steppenwolf Theatre

Na pewno będzie bardziej wiarygodny, jego kultura osobista pozostanie bez
              zmian, a racja na pewno nie zależy od tego czy ktoś się podpisze własnym
              imieniem, czy ukryje pod inną nazwą. Zwróć uwagę na to kto pierwszy pisze
              jakieś bzdury na tym wątku - osoba, która ukrywa się pod nickiem, jednostkowy
              to przykład ale zawsze coś.
    • Gość: zgred Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.03, 22:47
      Niektórzy uprawiają tu autoreklamę wychwalając pod pseudonimami swoje
      niby ,,piękne ciała" (patrz M.Florek)i jeszcze kokietują że rzadko tu
      zaglądają. Dając upust swojej frustracji niejako leczą swoją psychikę, zawsze
      to taniej niż wizyta u psychiatry. Myślę że to dobry sposób na wyrzucenie
      swoich emocji i jestem za pseudonimami na forum. Ja też się leczę!
      • Gość: Homo Erectus Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.03, 17:34
        www.boobies.nl/MaciejFlorek
      • maciej_florek Poniżej nieba czyli wypowiedzi na forum kulturalny 06.05.03, 18:08
        Twoja wypowiedz jest zgryźliwa i w stosunku do mojej osoby mija się z prawdą.
        Nie jestem pewien czy leczenie Ciebie internetem jest dobrym pomysłem. Może
        lepiej porozmawiałbyś z żywym człowiekiem, bo może po prostu brak Ci
        przyjaciół?

PS W liceum uczył mnie wybitny wrocławski polonista, który zwrócił mi uwagę na
        pisanie imienia i nazwiska w całości. Powiedział mi wtedy, że używanie tego
        rodzaju skrótów świadczy o braku kultury osobistej. Jak tu się z nim nie
        zgodzić.
        • kinga!!! Re: Poniżej nieba czyli wypowiedzi na forum kultu 06.05.03, 21:54
          maciej_florek napisał:

> Twoja wypowiedz jest zgryźliwa i w stosunku do mojej osoby mija się z prawdą.
          > Nie jestem pewien czy leczenie Ciebie internetem jest dobrym pomysłem. Może
          > lepiej porozmawiałbyś z żywym człowiekiem, bo może po prostu brak Ci
          > przyjaciół?
          >
          > PS W liceum uczył mnie wybitny wrocławski polonista, który zwrócił mi uwagę
          na
          > pisanie imienia i nazwiska w całości. Powiedział mi wtedy, że używanie tego
          > rodzaju skrótów świadczy o braku kultury osobistej. Jak tu się z nim nie
          > zgodzić.

Maćku kazdy ma prawo do odrobiny tajemniczości , to ze nie afiszuje swojego
          nazwiska nie oznacza mojego braku kultury, poprostu internet jest przestrzenia
          w której mozna byc anonimowym...
          • maciej_florek Re: Poniżej nieba czyli wypowiedzi na forum kultu 07.05.03, 17:08
            kinga!!! napisała:

> maciej_florek napisał:
            >
            > > Twoja wypowiedz jest zgryźliwa i w stosunku do mojej osoby mija się z praw
            > dą.
            > > Nie jestem pewien czy leczenie Ciebie internetem jest dobrym pomysłem. Moż
            > e
            > > lepiej porozmawiałbyś z żywym człowiekiem, bo może po prostu brak Ci
            > > przyjaciół?
            > >
            > > PS W liceum uczył mnie wybitny wrocławski polonista, który zwrócił mi uwag
            > ę
            > na
            > > pisanie imienia i nazwiska w całości. Powiedział mi wtedy, że używanie teg
            > o
            > > rodzaju skrótów świadczy o braku kultury osobistej. Jak tu się z nim nie
            > > zgodzić.
            >
            >
            >
            > Maćku kazdy ma prawo do odrobiny tajemniczości , to ze nie afiszuje swojego
            > nazwiska nie oznacza mojego braku kultury, poprostu internet jest
            przestrzenia
            > w której mozna byc anonimowym...

Czy ja kiedykolwiek napisałem, że jeśli ktoś nie podpisuje się w internecie
            imieniem i nazwiskiem to jest osobą pozbawioną kultury. Chyba mnie źle
            zrozumiałaś. Ostatni mój list odnosił się do użycia przez Zgreda mało
            eleganckiej formuły M. Florek, która jest formą niekulturalną, lekceważącą i
            używaną w celu np. znieważenie drugiej osoby. Wyobraź sobie, że ktoś w firmie
            zwraca się do Ciebie "K. (i tu wymienia nazwisko) podejdź do pokoju 203".
            Zgodzisz się ze mną, że nie przyjemnie jest to usłyszeć.

"Proces" Franza Kafki jest dobrą książką opisującą mechanizmy zdehumanizowania
            człowieka. Może wszystko zaczyna się od J. Kowalski.
    • Gość: nina Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 22:15
      Nie dość że maciek podpisuje się imieniem i nazwiskiem to w dodatku tłustym
      drukiem. A co mówił wybitny polonista o takim sposobie wyróżniania się i
      zwracania na siebie uwagi. Poza tym nie wierzę w to że zawsze wypowiadasz się
      na forum bez osłonek. Po przeczytaniu niektórych tematów na forum nietrudno
      zgadnąć pod jakimi pseudonimami się ukrywasz. Oj nieładnie!
      • Gość: magician Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.03, 22:35

przynajmniej forumowicze ukryci pod pseudonimami nie obrażają mnie jak Ty to
        robisz, Macieju Florku. Nikt nie nazywa mnie niekulturalną osobą oprócz
        Ciebie. Twoja odwaga jest niezwykle szlachetna, ale pamiętaj, że podpisywanie
        się w internecie nie jest żadnym świadectwem kultury. Przyda się !
        • Gość: Julianne Moore Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.03, 00:01
          Brak imienia i nazwiska pewnie nie przeszkadza mu wziac
          sobie pochwal do serca, ale krytyka... to juz
          niekulturalnie i nie do rzeczy
          • Gość: Linda Re: Kulturalni ludzie IP: *.local.pl / 192.168.1.* 07.05.03, 07:50
            Gość portalu: Julianne Moore napisał(a):

> Brak imienia i nazwiska pewnie nie przeszkadza mu wziac
            > sobie pochwal do serca, ale krytyka... to juz
            > niekulturalnie i nie do rzeczy

Dobra, dobra... Julianne M. w to nie mieszaj!
            • Gość: Wybitny Polonista Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.03, 16:56
              Linda to imie czy nazwisko?
              (to bardzo istotne)
              • Gość: Boguslawa L. Re: Kulturalni ludzie IP: *.local.pl / 192.168.1.* 08.05.03, 11:29
                Gość portalu: Wybitny Polonista napisał(a):

> Linda to imie czy nazwisko?
                > (to bardzo istotne)

Linda Partridge
        • maciej_florek Re: Kulturalni ludzie 07.05.03, 17:40
          Gość portalu: magician napisał(a):

>
          > przynajmniej forumowicze ukryci pod pseudonimami nie obrażają mnie jak Ty to
          > robisz, Macieju Florku. Nikt nie nazywa mnie niekulturalną osobą oprócz
          > Ciebie. Twoja odwaga jest niezwykle szlachetna, ale pamiętaj, że
          podpisywanie
          > się w internecie nie jest żadnym świadectwem kultury. Przyda się !

Magician,
          nie nazwałem Ciebie niekulturalną osobą. Sądzę, po prostu, że mnie źle
          zrozumiałeś.Po reakcji Twojej i kilku innych osób, mogę domniemywać, że moje
          zdanie mogło być wieloznaczne rozumiane, więc postaram się je uściślić.

W pierwszej wiadomości, chciałem wyrazić pogląd, że kulturalni ludzie podpisują
          się imieniem i nazwiskiem, własnym, a nie cudzym lub zmyślonym. Wcale nie
          jestem zdania, że jedyną formą podpisu pod listem kulturalnego człowieka na
          forum internetowym jest imię i nazwisko, ja też używam od czasu do czasu
          pseudonimu. Ta jak już napisałem Kindze druga wiadomość odnosiła się do listu
          Zgreda i zwróciłem mu uwagę, że używanie skrótów takich jak M. Florek jest
          niekulturalne i nic więcej poza tym nie chciałem powiedzieć. Moje słowa nie
          odnosiły się to do podpisywania wypowiedzi pseudonimami, czy imionami.

Maciek
      • maciej_florek Re: Kulturalni ludzie 07.05.03, 17:05
        Gość portalu: nina napisał(a):

> Nie dość że maciek podpisuje się imieniem i nazwiskiem to w dodatku tłustym
        > drukiem. A co mówił wybitny polonista o takim sposobie wyróżniania się i
        > zwracania na siebie uwagi. Poza tym nie wierzę w to że zawsze wypowiadasz się
        > na forum bez osłonek. Po przeczytaniu niektórych tematów na forum nietrudno
        > zgadnąć pod jakimi pseudonimami się ukrywasz. Oj nieładnie!

Nino,
        ja się nie wstydzę swojego imienia i nazwiska i jeśli się wypowiadam na jakiś
        temat lub do kogoś się zwracam to zazwyczaj właśnie te dwa słowa
        charakteryzujące moją osobę znajdziesz pod listem. Jak ktoś się załoguję to
        jego nick wyświetla się tłustym drukiem, jak widzisz w tym sposób na
        wyróżnienie mojej osoby to chyba Twoja opinia jest przesadzona (na niektórych
        forach trzeba być zalogowanym aby dodać opinie). Od czasu używam jednego
        pseudonimu i wcale się pod nim nie ukrywam, bo nie jestem osobą tchórzliwą. Tak
        jak Magikan czy Kinga, nie widzę w tym nic negatywnego, bo zawsze piszemy pod
        jednym pseudonimem.

Maciek
        • Gość: magician Re: Kulturalni ludzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.03, 20:10
          maciej_florek napisał:

Od czasu używam jednego pseudonimu i wcale się pod nim nie ukrywam, bo nie
          jestem osobą tchórzliwą. Tak jak Magikan czy Kinga, nie widzę w tym nic
          negatywnego, bo zawsze piszemy pod jednym pseudonimem.
          >
          > Maciek

"Magician", nie "Magikan"

miło Macieju, że sprostowałeś. Szkoda, że tak późno i przez to mam wrażenie,
          że opinia zmieniła Ci się w miarę rozrastania się tego wątku... o 180
          stopni, jakby nie patrzeć.

Marta
          • kinga!!! Re: Kulturalni ludzie 07.05.03, 21:13
            juz w ogole nie wiem o co chodzi
            wycofuje sie z dyskusji

Pozdrwawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka