heraldek 20.02.07, 23:52 Nie wiedza to powiem.... Ja podlaczylem swoje szambo do tej studni..... A co im bede zalowal azotanow, manganu, związkow amoniaku czy paciorkowca kału Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Markus Zatruta woda pod Wrocławiem IP: 82.160.248.* 21.02.07, 06:19 Ta sama sytuacja już była w sierpniu 2006r.i nic nie zrobiono do tego czasu udawano że problem nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABEL Zatruta woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 07:41 Kochani, bo tym ludziom nikt nie powiedział, dlaczego noe można korzystać z wodociagu, nikt nie wiedział, czy wodę można pić, dostawy beczkowozami-widmo nie są ustalane z mieszkańcami. A gdzie słynna kiedyś obrona cywilna, straż (nie wiadomo dlaczego pożarna), juz nie wspomne o marazmie władz. A przecież sam v-ce burmistrz Maciej Borowski mieszka w Pęgowie i chociażby jemu powinno zależeć na tym, aby mieszkańcy nie zatruwali się. Oblepienie drzew i słupów ogłoszeniami o niezdatności wody do picia nie wystarcza, tytaj powinna byc akcja porównywalna z Colhudronem, na skalę małej gminy. Do roboty Panowie i Panie-władze gminy!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibimaks1 Zatruta woda pod Wrocławiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.07, 07:53 Prosta sprawa patrząc na rodzaj zanieczyszczeń - należy uruchomić kontrolę Sanepid-u i Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego dla sprawdzenia nielegalnych szamb. Prawdopodobnie wykorzystano do tego celu stare studnie. Sprawdzić należy więc poszczególne gospodarstwa. Ale może Urzędu Gminu nie mają fachofców, a pytać im się innych specjalistów nie chce lub boją się, że wyjdzie na jaw ich ciche przyzwolenia na takie szamba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Zatruta woda pod Wrocławiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 09:06 Rokita? Jakoś blisko te skażenia od tej fabryki. Jeśli zdoła się ustalić sprawcę, to droga po odszkodowania zostanie otwarta. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka9991 Zatruta woda pod Wrocławiem 21.02.07, 09:17 Skoro Pan Borowski jest zdania że nic się nie da zrobić to niech lepiej już przejdzie na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Zatruta woda pod Wrocławiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:23 Oczywiście zawsze można coś zrobić np. bić łbem o ścianę w gabinecie do chwili gdy zawita do niej pomysł i decyzja o jej realizacji lub zabiorą z gabinetu w kaftanie - ale to ostateczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina brak winnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:32 Najgorsze jest to, ze nikt nie czuje sie winny, i nikt za to nie zostanie ukrarany. A przeciez, jak wynika z korespondencji miedzy sanepidem a gmina, problem z woda w tym miejscu istnieje od 2001 roku! Mowiac krotko - pijemy ten gnoj juz szosty rok. A woda jest badana raz na trzy miesiace. Sanepid wielokrotnie apelowal do naszych wladz, zeby cos z ujeciem wody w Lubnowie zrobic. I nic. (do udowodnienia) Wladze wola wybudowac w gminie absurdalny basen, ktory - zeby inwestycja sie zwrocila, musi odwiedzic 700 osob dziennie (sic!). A na wsiach nie ma kanalizacji, chodnikow, nawet poboczy. No i z kranow plynie rakotworcza substancja... Zapraszam pana burmistrza na herbatke. Drodzy forumowicze, z jakich wsi jestescie? Moze sie jakos skrzykniemy i zrobimy porzadek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorfe Re: brak winnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.07, 12:41 Ale żeby było tak całkiem super to Sanepid z Trzebnicy kilkakrotnie powiadamiał Wodociągi w Obornikach o stanie skażenia i nakazywał zamknięcie wody i co????? Epidemie niby gryp jelitowych....Chętnie przyłącze sie do apelu. Pęgów i pare zdeterminowanych stąd osób GG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: brak winnych IP: *.astra-net.com 21.02.07, 13:12 mieszkam w Lubnowie od 2001 czyli od momentu gdy zaczęly się kłopoty z wodą, przenieśliśmy się o ironio z Wrocławia żeby syn alergik miał czyste środowisko ha ha.. nie mówiąc już o kosztach podłaczenia do wodociągu, bajońskich. Arogancja tutejszych urzędników sięga szczytu ale i my obywatele śpimy zamiast zacząc działać.Stan skóry mojego syna jest fatalny a leczenie kosztowne i nieobojętne dla organizmu więc chętnie się skrzknę by coś ztym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina do beaty, kropki, dorfe i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 16:32 Prosze Was o kontakt: gg 4307871. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany A co z wodą w Wiszni Małej i Pierwoszowie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 14:01 Woda w tej gminie jest zatruta przez fermy gęsie i kurze które, skutecznie zanieczyszczają wody gruntowe przy ujęciach wody pitnej dla gminy !!! Co na to sanepid, władze powiatowe i wojewoda !!! Jak długo ludzie będą zatruwani odchodami kurzymi ! Co jest ważniejsze człowiek czy kura ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asr Re: to jest robota talibów z Klewek! IP: *.e-wro.net.pl 21.02.07, 17:13 Nie wierzę, że trudno ustalić winnego tak poważnego skażenia wody. Przecież to nie moze być jakieś gospodarstwo domowe, tylko wysypisko śmieci, duża ferma hodowlana lub jakiś zakład pracy. A przecież w okolicy Lubnowa nie moze być tego wiele, to nie Wrocław ani Warszawa, gdzie funkcjonują setki firm i trudno ustalić, kto winien. Chyba komuś się nie chce tyłka ruszyć zza biurka. A może mieszkańcy Lubnowa coś wiedzą, bo nie wierzę, że nikt nic. Sprawa przecież jest dla prokuratora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quex, quex@o2.pl woda, problemy i śmierdząca władza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 21:29 >>woda, woda i jeszcze raz woda!!! w zeszłym roku na przedmiotcie poruszającym zagadnienia infrastruktury technicznej profesor-wykładowca przez 4 miesiące mówił nam o wodzie... jak ważna jest to sprawa - najważniejsza!!! BEZ WODY NIE MA NIC A SAMA W SOBIE JEST PODSTAWĄ ŻYCIA I EGZYSTENCJI CZŁOWIEKA!!! bez wody nawet najmniejsza inwestycja nie ma racji bycia, nawet niektóre dziedziny przemysłu wymagają dostarczenia wody o określonych parametrach nie mówiąc już o podstawowych parametrach jakościowych wody do celów bytowych człowieka - CO JEST ABSOLUTNIE PRIORYTETEM!!! >>jestem mieszkańcem gminy Oborniki Śląskie i uwierzcie mi drodzy forumowicze, mało jest tak słabych gmin jak ta!!! władza nie liczy się z nikim, ignoruje wszelkie prawdziwe potrzeby mieszkańców!!! od lat nic się tutaj nie zmienia a jeśli nawet to tylko przez walory naturalno-krajobrazowe całej okolicy, co sprzyja jej rozwojowi turystyczno-rekreacyjnemu!!! podkreślam jednak, że tylko sprzyja bowiem nikt z władz nie potrafi tego wykorzystać, władza jest totalnie nieudolna, a jakiekolwiek inwestycje służące rozwojowi gminy zwyczajnie nie istnieją!!! burmistrz Misiorek, jest zwykłym pisiorkiem... 4 lata poprzedniej jego kadencji dały tyle, że teraz musimy w ogóle się na tym forum spotykać... spotkania z ludnością nie istnieją, informacje (nawet teraz w stanie kryzyzu) ze strony władz jak zwykle żadne, zero pomysłu, zero podejścia, zero jakiejkolwiek działalnośic na rzecz tutejszej ludności!!! w sierpniu miałem (podobnie jak inni znajomi wcześniej) praktyki w gminie, widziałem na własne oczy jak działa a raczej nie działa ten urząd-to po prostu pomyłka, dla mnie to zwykła zbieranina przypadkowych ludzi, którzy tylko piją kawe i czekają na godzinę 15, UWIERZCIE MI!!! a przecież oni reprezentują całą społeczność i dla niej pracują!!! zwierzchnikiem jest poczywiście burmistrz i to on powinien zadbać o sprawność swojego urzędu dlatego to on PONOSI WSZELKĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!! RÓWNIEŻ ZA TĄ WODĘ!!! a prawda jest taka, że burmistrzem powinien być ten kto się na organizacji zna i ma chęci do zmian na lepsze - TEN JEST ZWYCZAJNYM NIEUDACZNIKIEM CO KARIERE NA BIEDNYCH LUDZIACH ROBI!!! mam nadzieję, że tacy ludzie zostaną kiedyś ze swoich czynów bądź nie czynów rozliczeni... w przeciwnym razie czeka nas (w Polsce) nieustanna emigracja na zachód (teraz to i ja się poważnie nad tym zastanawiam, jestem studentem, mam jeszcze 2 lata na decyzję)... i jeśli jest ktoś kto się na rozwiązywaniu takich problemów i szukaniu winnych zna to z WIELKĄ PROŚBĄ jako mieszkaniec gminy Oborniki Śląskie zwracam siędo NIEGO - niech włoży swoje 5 groszy gdzie trzeba, choćby zwykłym telefonem do "ważnego kolegi" i nam mieszkańcom choć troszkę pomoże - to śmieszne, że jeszcze jest tyle milczenia w tej sprawie - śmieszne i przykre !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cóż... a to Polska właśnie??? :( Odpowiedz Link Zgłoś