heraldek 12.03.07, 21:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Emeryt Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 21:50 Jesteś podobny do Szwejka. Tylko, że Szwejk był cwaniakiem ltóry udawał durnia, a Ty nie służyłeś w wojsku austriackim. Odpowiedz Link Zgłoś
tomiczek7 Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach 20.04.07, 12:30 To co robi IPN to jest jednoznaczne z tym co robiła SB - to stalinowkie metody niszczenia ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klop Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 21:56 Jestem za lustracją pracowników uczelni, ale ta ustawa jest zła. Lustracja to nie oświadzenie, to nie może być wyrok postUBckiego sądu, lustracja - to ma być dostęp do akt dla ludzi zależnych od (lub podległym) lustowanych. Mam oświadczenie o sobie z IPNu , że jestem czysty, ale mogę sobie nim podetrzeć, taki jest mój stosunek do wszelkich dokumentów wypływających z tej zbójeckiej jaskini. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.07, 06:26 Ale i tak musisz złożyć oświadczenie lustracyjne, ponieważ nowa ustawa wprowadza inne niż poprzednia pojęcia związku z bezpieką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demonology Re: zobaczymy jak to sie zakonczy... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 14.03.07, 02:54 A ja ciesze sie, ze nie bede musial siedziec w tym uczelnianym g....e, ktore - choc sama idea sluszna - rozwiazano w najgorszy mozliwy sposob! Ja juz stad wyjechalem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szapr Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach: .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 22:08 To jest chore a do tego owe papierki czyli teczki w dużej mierze były tworzone niewiarygodnie. Taki ubek to też człowiek komunizmu musiał się wykazać w pracy. Więc płodził rózne raporty, ,które obecnie są traktowane jak wyrok.... to straszne że daliśmy sie tak omamić panu Macierewiczowi, za to pinno sie pisać jego nazwisko małąliterą. Ale cóż mamy rząd..... wstyd mi jako polakowi Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach 13.03.07, 08:43 Oczywiście, że nie należy traktować tych papierków esbeckich jako pewnik. Jeśli ktoś z automatu potraktuje ich zapiski jako wiarygodne to tylko da dowód swojej ułomności umysłowej. Tym niemniej dopóki istnieją groźby szantażu to chyba obowiązek lustracyjny należy traktować jako mniejsze zło ale konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka909 Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach 13.03.07, 22:06 Alez dlaczego ma być szantaż? Gdyby przyjąc, że na wszystkich stanowiskach powinni być fachowcy to jaki szantaz grozi? Tylko tak, że ktoś fachowcem nie jest. Szantaz z powodów "lustracyjnych" grozi tylko wtedy, gdy za nieujawnienie jakichś kontaktów grozi kara. Gdyby jej nie było to jak mógłbym byc szantazowany? Ujawnieniem? Gdyby to nikogo nie obchodziło? mamy 18 rok po zmianie ustroju - miliony Polaków (o róznych poglądach) zaakceptowało tyn nowy ustrój - całkiem pokaźna gromada niechętnie - zwłaszcza ci, co stracili prace bo im zakład rozwalono. Równiez ci, któzry należą do "hołoty' ktora miała okazję wyrwać się z biedy i ponizenia wynikających z braku wykształcenia. Komu potrzebna jest narastająca walka? Czy to nie przypomina tezy, że "walka klasowa narasta w miarę postępu budowy socjalizmu" nawet czas się zgadza - kilkanaście lat po zmianie. Na szczęście jeszcze nie ma obozów (zwanych łagrami, bo obóz to raczej twór niemiecki w jezyku naszych odnowicieli). Ale będa zwolnienia z pracy, tak naprawdę za poglądy, tyle że za dawne poglądy. Ministrom Oświaty (przepraszam "edukacji") tylko geje, ruja i porubstwo w głowach a nie edukacja (byle tylko obniżyć wymagania a jek to nic nie da to "amnestię" zrobi się) Znajdźcie choc jeden przykład wypowiedzi ministrów, że uczeń ma sie uczyć! Z historii wiem, że kiedyś było składanie samokrytyki. Tyle, że to chyba było "ustne". A oświadczenia lustracyjne mają być na pismie. I to wszystko w okresie, w którym miliony Polaków wyjeżdża za granice szukac pracy. Przecież za takie działania należałoby postawic rządzących pzrez Trybunałem Stanu za działanie na szkodę Państwa. AM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 22:34 Odezwał się Polak....z małej litery. A mnie wstyd za Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz2 Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach 17.03.07, 22:04 Częsciow bytły prawdziwe ale chyba sporo płodził by się wykazac . A w IPN święcie wierzą w każdą kropkę z tekstów ubeka . Ale też jest prawda , że byli kapusie i dostawali za to spore pieniądze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goścx Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 22:41 Mam 60 lat i w najbliższym czasie złożę oświadczenie.Tych, którzy tego nie zrobią będę uważał albo za chorych (syndrom Wielgusa), albo za cwaniaków(czyt.polityków). Właśnie się zastanawiam do których zaliczć MIODOUSTEGO? Odpowiedz Link Zgłoś
grmorgrmor Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach 12.03.07, 22:16 Mam wrażenie, iż jedynym celem sprezentowanej nam ustawy jest właśnie wprowadzenie podziałów w lokalnych środowiskach. Im głębiej tym lepiej. Stara zasada dziel i rządź wraca w glorii chwały. Każdy kto myśli inaczej niż "namaszczeni przez lud" jest podejrzany. Widocznie ma coś na sumieniu skoro nie pasuje mu to co "wybrani w demokratycznych wyborach" uważają za słuszne. Zauważyliście, że coraz częsciej głosy sprzeciwu zaczynają się od stwierdzenia "ja jestem czysty - zgłosiłem się do IPN-u i mam status pokrzywdzonego ale...) Żeby wyrazić swój pogląd na lustrację trzeba się najpierw wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.07, 06:31 Problem polega na tym, że IPN i tak ogłosi listy z domniemanymi agentami czy współpracownikami. Na to nie ma sposobu. A więc nazwiska zostaną opublikowane. Złożenie oświadczenia lustracyjnego pozwoli jednak na oczyszczenie się w procesie sądowym, jeśli ktoś oczywiście był czysty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demonology Re: czy kazdemu bedzie dane "oczyscic sie"? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 14.03.07, 03:00 Bardzo ladnie to "prawniku" ujales! Oglosi sie liczne nazwiska DOMNIEMANYCH agentow, a potem... niektorym pozwoli sie na udowadnianie swojej NIEWINNOSCI. A mi zawsze wydawalo sie, iz sad sluzy do udowodnienia czyjejs WINY, a nie odwrotnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forumowicz Re: czy kazdemu bedzie dane "oczyscic sie"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 18:50 Małgorzata Niezabitowska udowadniała swoją niewinność aż dwa lata! Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach 13.03.07, 09:00 > Zauważyliście, że coraz częsciej głosy sprzeciwu zaczynają się od > stwierdzenia "ja jestem czysty - zgłosiłem się do IPN-u i mam status > pokrzywdzonego ale...) Żeby wyrazić swój pogląd na lustrację trzeba się > najpierw wytłumaczyć? Bo jeśli ktoś współpracował i do tego w sposób aktywny, to raczej jego sprzeciw ma pobudki nieco bardziej przyziemne niż tylko "wyrażenie swojego poglądu na lustrację". Odnośnie naszej władzy wybranej w demokratycznych wyborach mam stosunek następujący. Ja na nich nie głosowałem (udział w wyborach brałem), wolałbym nieco inny skład parlamentu. Jednak po stokroć wolę ich, tych wybranych, niż tych narzuconych przez Moskwę. Ponadto dziwi mnie, że tak wielu jest niezadowolonych. To jak głosowali i czy w ogóle głosowali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.as.kn.pl 12.03.07, 22:22 W ubeckie papiery nie wierzę. Już za komuny ubecja preparowała kwity. Minęło kilkanaście lat - przez ten czas przez ubeckie archiwa przewinęły się tysiące ludzi. Już na samym początku puszczono z dymem znaczną część archiwum. To, co zostało, jest guzik warte. Osobiście na przykład podejrzewam, że Kaczyńscy byli radzieckimi agentami, ale żelaznych dowodów na to nie będę szukał w IPN. Mógłbym je może znaleźć w Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Co złego jest w lustracji? 12.03.07, 22:41 Jak ktoś był uczciwy to nie ma się czego obawiać. Ale masa kapusiów boi się ponieść konsekwencje i kryje się za parawanem ideałów Solidarności, godności etc. A tak naprawdę chodzi im tylko o własne dupy! Ale ja nie widzę żadnych wad lustracji! Kapusiów należy ujawnić i tyle! W końcu ludzie mają prawo wiedzieć, czy ten uśmiechnięty facet z którym od 30 lat razem pracują i którego zaprosili na chrzciny własnego dziecka nie spłodził na nich donosu. Odpowiedz Link Zgłoś
tedepes Re: Co złego jest w lustracji? 12.03.07, 22:49 Rozumiem, że oprawców trzeba rozliczyć. Ale czy jako wolny naród, nie możemy cieszyć się wolnością? ukarzmy tych co łamali prawo a o innych zapomnijmy. Cieszmy się życiem, słońcem, przyszłością. Bądźmy rozsądniejsi, bądźmi normalni. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Moment 12.03.07, 22:53 Po pierwsze wolny zawód nie oznacza wolności od konsekwencji swoich działań. I nikt nie mówi o karaniu, ale o elementarnej uczciwości. Kablowałeś? Przyznaj się. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Co złego jest w lustracji? IP: *.wroclaw.mm.pl 12.03.07, 22:56 Wszystkie papiery należy upublicznić na raz i całą sprawę powierzyć mądrości zbiorowej i indywidualnej. Granie tymi papierami powoduje nieustanny smród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Co złego jest w lustracji? IP: *.as.kn.pl 12.03.07, 23:10 To, co piszesz, miałoby sens, gdyby papiery ubeckie posiadały niezaprzeczalną wartość dowodową. Ale nie posiadają takiej wartości, o czym musiałeś już nieraz słyszeć. Nie rozumiem zatem, o co Ci chodzi. Ta ustawa to typowa ustawa hakowa służąca do wykończenia nieprzyjaciół PiS, czego dowodem jest zablokowanie przez IPN lustracji PiSowskich oficjeli. Inna całkiem rzecz, to to, kto ma prowadzić lustrację. W PR, o czym ostatnio głośno, będzie to na przykład pan Marcin Wolski, który - a pamieć mam niezłą i mam nadzieję, że mnie w tym momencie nie myli (chociaż od tamtych wydarzeń minęło wiele lat, a postać pana Wolskiego mało mnie przez ten czas interesowała) - cieszył się w swoim czasie wprowadzenia stanu wojennego i jako jeden z niewielu nie przyłączył się do bojkotu radia przez ludzi kultury i sztuki, a wprost przeciwnie - wypełnił z ochotą lukę po tych, którzy nie chcąc pracować dla reżimu zamilkli. Dziś Marcin Wolski jest z woli PiS jednym z dyrektorów PR i będzie wypełniał lustratorsko-inkwizycyjne polecenia centrali. To tylko jeden z przykładów. Uważam to za grubą nieprzyzwoitość. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Co złego jest w lustracji? 12.03.07, 23:26 Pawle lustrację trzeba było zrobić w 1989 roku. Upublicznić archiwa i tyle. Żadnych sankcji bez wyroku sądu. Niech ludzie sami zadecydują, czy podadzą rękę kapusiowi czy nie. Bez lustracji nadal będzie granie teczkami, szantażowanie przeszłością i ogólny syf. Trzeba w końcu to zakończyć. Otworzyć archiwa i tyle. Lepszej opcji nie widzę. Inna sprawa, że akta największych agentów już dawno zostały zniszczone :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pededro Re: Co złego jest w lustracji? IP: *.akron.net.pl 13.03.07, 06:24 To jest pewien pomysł, niestety, gdy się zastanowić praktycznie, trochę nie do wykonania. Co to znaczy bowiem upublicznić? Co upublicznić? Wszystko? Preferencje seksualne także? Zdrady małżeńskie? Jak przypuszczam, chyba nie to miałeś na myśli. Ale wobec tego, kto miałby robić odsiew i cenzurować dane? Dla mnie idea lustracji była i jest niejasna. Mimo czytania od lat o tym pomysle, ciagle nie potrafie sobie wyobrazic, na czym by to mialo polegac. I po co oświadczenia lustracyjne na uczelniach? Moźe niedlugo kaza pisac oswiadczenia, czy nikogo nie okradles w zyciu, nie oklamales, nie oszukales US... Moim zdaniem, jesli jest juz ten caly IPN, a nazwiska pracownikow naukowych sa znane, to niech sobie sami szukaja i - jesli cos znajda - wytocza proces. A zmuszanie ludzi do wypelniania jakichs oswiadczen, papierkow itd za bardzo przypomina mi wlasnie owe nieszczesne lojalki z PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Co złego jest w lustracji? IP: *.wroclaw.mm.pl 13.03.07, 12:23 JEżeli upubliczniać to wszystko jak leci i wielkimi literami napisać PAMIĘTAJ TE DOKUMENTY PISALI UBECY. Potem dać sobie z tym spokój, a w tej kupie nawozu nie grzebią ci o odchyleniach koprofagicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
napoj.chmielowy Tajny wspólpracownik 13.03.07, 13:17 w rozumieniu art.2 i 3a ustawy. Pomoże mi ktoś zrozumieć co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Tajny wspólpracownik 13.03.07, 13:32 napoj.chmielowy napisał: > w rozumieniu art.2 i 3a ustawy. Pomoże mi ktoś zrozumieć co to znaczy? Tekst ustawy nie jest łatwy do odnalezienia. Myślę, że każda osoba podlegająca lustracji powinna przed wypełnieniem oświadczenia skierować zapytanie do IPN o wiążącą wykładnię tego pojęcia inaczej przez pomyłkę może zostać kłamcą lustracyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Co złego jest w lustracji? IP: *.dint.wroc.pl 13.03.07, 08:52 Oczywiście, że lustrację trzeba było zrobić 1989. Trzeba było - jak to zrobili Niemcy - upublicznić archiwa bezpieki i cześć. Ale dzisiaj jest już "po ptokach". Jestem pewien, że w archiwach nie ma papierów na ludzi, którzy szkodzili najwięcej i posiadają dziś eksponowane stanowiska. Jest natomiast mnóstwo śmiecia, fałszywki i trochę akt donosicieli trzeciego sortu. Ustawa PiS w oczywisty sposób dąży do tego, żeby sprawę lustracji ostatecznie pogrążyć. Świadczy o tym rozwiązanie wydzielonych instytucji i skierowanie spraw lustracyjnych do i tak przeciążonych sądów powszechnych, absurdalnie szeroki zakres osób obowiązanych do przedkładania oświadczeń lustracyjnych, dziwaczna definicja OŹI, która zrównuje wielu dawnych opozycjonistów z agentami. Nie bez powodu członkiem rządu Kaczyńskich jest pan Macierewicz, który zrobił na początku lat 90-tych wiele, by skompromitować możliwość lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwyczajnyczlowiek Re: Co złego jest w lustracji? IP: *.netcologne.de 13.03.07, 12:39 Trzeba bylo na wybory chodzic, obraziliscie sie na SLD? To jedyna droga uczestnictwo w Wyborach. Przez wasze lenistwo i Jasniepanska obraze nie poszliscie glosowac i teraz macie wrzod na dupie. I cierpcie. Moze to nauczy was rozumu. Polakow trzeba krotko za morde trzymac gdyz inaczej wierzgaja jak narowista kobyla. Ze przy okazji sami sobie krzywde robia to nie wazne, ale pokazali. Co i komu? Ano nic. Tylko wystawiliscie sie na posmiewisko. Odpowiedz Link Zgłoś
napoj.chmielowy Re: Co złego jest w lustracji? 13.03.07, 13:10 Gość portalu: zwyczajnyczlowiek napisał(a): > Trzeba bylo na wybory chodzic, obraziliscie sie na SLD? Też mi wybór przedstawiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
napoj.chmielowy Ciekaw jestem 12.03.07, 23:31 Życiorysu opozycyjnego Pana Kurtyki. Wygląda mi na człowieka, który z sraczką w spodniach przeniósł z jednego gabineciku do drugiego jedną ukotkę, ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prof Re: Co złego jest w lustracji? IP: *.core.lanet.net.pl 12.03.07, 23:34 Pytanie: czytales ustawe lustracyjna? Wiesz o tym, ze nie trzeba byc kapusiem zeby byc uznanym za osobe wspolpracujaca ? Wystarcza jakies drobme przeslanki a urzadnicy z IPNu moga niewinnemu i uczciwemu czlowiekowi przykleic metke klamcy lustracyjnego. Na jakim ty swiecie zyjesz jesli myslisz ze jak ktos byl uczciwy to sie nie ma czego obawiac. Tu chodzi o szukanie hakow, o wziecie za morde przeciwnikow politycznyc. Popatrz ilu nieprzychylnych obecnej wladzy redaktorow, prawnikow, ekonomistow moze zostac zaszczutych i wrecz wyeliminowanych jednym skninieniem palca. Urzednik pozniej zawsze moze powiedziec ze sie pomylil, ze nie zauwazyl, wlos mu z glowy nie spadnie. Przemysl to sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Niestety 12.03.07, 23:40 Społeczeństwo kapusiów od 1989 się broniło "ręcami i nogami" przed lustracją to w końcu do władzy doszły Kaczory i zrobiły lustrację na 200%. Już kiedyś na tym forum pisałem, że skoro ludzie nie chcieli cywilizowanej lustracji, to wkrótce będą mieli takie zlustrowanie, że się za przeproszeniem posrają. I miałem rację. Odpowiedz Link Zgłoś
grmorgrmor Re: Co złego jest w lustracji? 13.03.07, 09:24 To wystarczy, że złoży zapytanie w IPN - otwarcie dostępu do archiwów uważam za słuszne. I zdecydowanie bardziej efektywne niż oświadczanie sie zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Co złego jest w lustracji? 13.03.07, 09:56 wielki_czarownik napisał: > Jak ktoś był uczciwy to nie ma się czego obawiać. Wiesz co, nie sądziłem że jesteś aż tak naiwny. Resztki esbeckiej dokumentacji, Bóg wie jak zmanipulowanej, mają o czymś świadczyć? Nie rozumiem też wynikania lustracja => sprawiedliwość. Jaka sprawiedliwość? Chyba zemsta a nie sprawiedliwość. Wkoło nas żyją świnie. Za komuny wykorzystywali komunę do swojego świnienia. Obecnie podlizują się szefom i robią krecią robotę wygryzając innych, prąc do władzy. Pominąwszy czyny kryminalne, które podlegają już karom z innych względów niż lustracja, nie widzę różnicy między oboma rodzajami świnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilark Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach: .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 22:51 wszyscy mówią o prawdzie i jej pragną a jak dostają do ręki instrument gdzie prawda o sobie powinna być najważniejsza , ( czyste sumienie zawsze będzie czyste )wystarczy złożyć oświadczenie to nagle prawda staje sie niepotrzebna . przykro tego słuchać i o tym czytać gdy mówia o tym polskie elity intelektualne, ale czy moralne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pretorianin Oj głupiutki, głupiutki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 22:55 nawet mi Cię nie szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mckwack Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 23:14 heraldek napisał: > Jeszcze jeden komunistyczny i postkomunistyczny szczur > co sie boi spojrzec w lustro... Po pierwsze - jak chcesz kogoś obrzucać błotem to przedstaw się i podaj źródła takich informacji. Inaczej to co piszesz nic nie znaczy. Co do samej lustarcji. Jak już zostało powiedziane wcześniej - ludzie zostają zmuszeni do podpisania pierwszej lojalki IVRP. Moim skromnym zdaniem jest to obrzydliwe. Podejrzewam, że w IPNie znajdą się teczki wielu naukowców. Ale dla nich podpisanie różnych papierków było jedynym sposobem na kontynuowanie kariery naukowej. Nawet jeśli ich współpraca na podpisie się kończyła, teraz będą OZI. Zgodzie z literą prawa, będą musieli na 10 lat zostać pozbawieni prawa pracy na uczelni. Nie wiem komu to może się przysłużyć - na pewno nie polskiej nauce, która i tak kuleje. Dzisiaj niektórzy ludzie u szczytu władzy wykazują olbrzymią potrzebę szargania wszelkich autorytetów. Jeśli ktoś nie jest prawy i sprawiedliwy to automatycznie zostaje zrównany z zomo. Co więcej, jeśli ktoś należy do tych "równiejszych" i jest w nim samo dobro to nawet teczka mu niestraszna, bo przecież zawsze mogła być sfabrykowana... Niestety ludzie którzy nami obecnie władają, wydają mi się być obdarzonymi wyjątkowo wybiórczą pamięcią. Z jednej strony zapominają jak wyglądały realia tamtych czasów, z drugiej czerpią z nich wzorce pełnymi garściami. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaa Piękna nasz Polska cała..... 12.03.07, 23:33 Dyskusja w tym wątku jest wspaniałym dowodem na to, jak "świetnie" zadziałała machina w trybie "dziel i rządź". Nie na darmo Angliczanie to wymyślili. W tym, co nas spotyka obecnie, a mianowicie w obrazie etycznym naszej wadzy - od Leprowatego poczynając , a kończąc na Antku Policmajstrze- próbuje się znaleźć odbicie społeczeństwa, by móc szermować hasłami: naród z nami. Jak łatwo dzisiaj się podaje się hasło: do ataku. Naród kupi to ! A, co potem ? Czysty Naród, Anioł wśród Narodów? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach 13.03.07, 09:45 > obrzydliwe. Podejrzewam, że w IPNie znajdą się teczki wielu naukowców. Ale dla nich podpisanie różnych papierków było jedynym sposobem na kontynuowanie kariery naukowej. Nawet jeśli ich współpraca na podpisie się kończyła, teraz będą OZI. Inni życie stracili bo nie chcieli podpisać podtykanych papierków. Być może wielu tym co podpisali zasugerowano, że grozi im i najbliższym niebezpieczeństwo (wypadki samochodowe się przytrafiają, ludzie toną itp) w razie odmowy współpracy. Zapewne spora część (tego niestety ustalić nie sposób) była poddana tego typu torturom. Tym niemniej chyba lepiej raz na zawsze ten temat zakończyć. Jak ktoś coś podpisał i przyzna się, to przecież nikt mu głowy nie obetnie. Skończy się za to ewentualna możliwość szantażowania przeszłością. Odpowiedz Link Zgłoś
prorok.moheret Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach 13.03.07, 12:36 OZI jest kazdy kto byl np. w NRD na konferencji, a potem napisal sprawozdanie z wyjazdu sluzbowego. (Takie sprawozdanie zwykle jest nadal wymagane). Kopia sprawozdania w ktorym pisalo sie z kim sie rozmawialo na tematy naukowe (bo po to sa konferencje) szla sobie sokojnie do akt UB. Mysle ze 80 procent kadry uczelni sie na to lapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vouk Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.lanet.net.pl 12.03.07, 23:47 heraldek napisał: > Jeszcze jeden komunistyczny i postkomunistyczny szczur > co sie boi spojrzec w lustro... LOL - heraldek jestem twoim fanem :D Pozdro dla największego lolka wrocławskiego forum :] (assur nie gniewaj sie - też jesteś w czołówce pajaców) Oczywiście nie mam zamiaru ustosunkowywać się do twoich wypocin (zgodnie z zakazem karmienia troli), chciałbym tylko wyrazić publicznie jak bardzo mnie śmieszysz :D Czekam z niecierpliwością na kolejne przejawy radosnej twórczości mojego ulubionego wrocławskiego dziecka neostrady :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.cg.shawcable.net 13.03.07, 02:03 Kaczynscy potrafia tylko niszczyc - slowa Walesy. Jaki ma sens zantagonizowanie nauczycieli akademickich? No i co z tego ,ze Dzieduszycki sie przyznal? Czy to jest recepta na naprawe panstwa? Ludzie wiedza kto za komuny prosperowal. Widac ich bylo podczas pochodow pierwszomajowych. Szli w pierwszym szeregu. Aparat opresji funkcjonowal. Czy chcecie miec nastepny aparat opresji skonstruowany tym razem przez Kaczynskich? Broncie swojej wolnosci ,bo chca wam ja zabrac. To jest manipulacja ,a nie lustracja. Nie bronie esbeckiego scierwa ,ktore nachodzilo moja rodzine. Bronie zdrowego rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racja Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.wroclaw.mm.pl 13.03.07, 02:31 Gość portalu: emigrant napisał(a): > Broncie swojej wolnosci ,bo chca wam ja zabrac. > To jest manipulacja ,a nie lustracja. > Nie bronie esbeckiego scierwa ,ktore nachodzilo moja rodzine. Bronie zdrowego > rozsadku. Masz rację. Na bazie ubeckiego nawozu nic dobrego nie może wyrosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racja Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.wroclaw.mm.pl 13.03.07, 02:46 Dał nam przykład Bonaparte ewamilewicz.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.telcl19.dsl.pol.co.uk 13.03.07, 01:37 Ja pierdziele, ja slysze tych histerycznych dziennikarzy, czy zakurzonych profesorow z komunistyczna przeszloscia to mi sie niedobrze robi. CO za ludzie? Obywatelskie nieposluszenstwo, he, he. A co, ciepelko sie skonczylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pededro Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.akron.net.pl 13.03.07, 06:30 Te, odwazny, a co Ty zrobiles w zyciu, he? Zeby tak sobie szafowac "zakurzonymi" i "histerycznymi". No, wez sie pochwal, ile to rzeczy dokonales... I jak wiele Ci zawdzieczamy. Bo ja tam na przyklad, choc nie przepadam z a Zakowskim, to go jakos tam szanuje. A za prof. Miodkiem i przepadam i szanuje i dopoki nikt mi nie pokaze wiarygodnych dowodów, ze zrobil cos zlego, to niie odwaze sie sugerowac, ze maja cos na sumieniu, tak jak ty to czynisz. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach 13.03.07, 03:09 A najzabawniejsze w tym jest to, ze wszytkich teraz bedzie sie lustrowac. A kto im bedzie wystawial zaswiadczenia o moralnosci? SBcy! Bo to oni te akta prowadzili. Za to takie gnoje, ktore nic nie robily, wiec SB mialo ich w dupie albo sa za mlode i gowno o tym wiedza co wtedy sie dzialo (takie jak buc - zalozyciel watku) moga sobie teraz powiekszyc penisa w swoim zludnym mniemaniu ze sa lepsi od tych "szczurow"... ;-) Profesor Miodek akurat sie nie boi spojrzec w lustro. Dzieduszycki tez sie nie boi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A gdyby tak... Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 07:23 A gdyby tak wszyscy niepokorni zmówili się i napisali w swoich oswiadczeniach, że owszem współpracowali. I zakpili by sobie z tego cyrku. I co by było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lvds Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.iic.pwr.wroc.pl 13.03.07, 08:37 Gość portalu: A gdyby tak... napisał(a): > A gdyby tak wszyscy niepokorni zmówili się i napisali w swoich oswiadczeniach, > że owszem współpracowali. I zakpili by sobie z tego cyrku. I co by było? Jeśli założymy, że nie współpracowali, to znaczyłoby, że złożyli niezgodne z prawdą oświadczenia lustracyjne i groziłoby im zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
wnuk.nerona Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach 13.03.07, 08:43 A ja mam w d.upie lustracje i tę śmierdzącą nagonkę na wszystkich i wszystko. Igrzyska są, może będzie chleb ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.dint.wroc.pl 13.03.07, 08:58 Zawsze mogą powiedzieć, że współpracowali, a tylko ich akta zostały zniszczone. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Profesor Jan Miodek o lustracji na uczelniach IP: *.dint.wroc.pl 13.03.07, 08:57 Przypomnę może jeszcze skromnie, że pewna pani, która utrzymywała przez kilkanaście lat przyjacielskie stosunku z esbekiem, jest ministrem tego rządu. Pezetpeerowskie życiorysy wielu mianowańców PiS również nie pozostawiają wątpliwości, z kim mamy do czynienia i komu ta cała lustracja służy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Lustracja czy lustrzyca? IP: 62.233.164.* 13.03.07, 12:00 a na co tu czekać? jak ktoś się czuje pokrzywdzony niech idzie do Sądu skarży ubeków...jak udowodni im winę niech płacą do końca życia z dobrych emerytur hojnego dla nich Państwa www.foto-tel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skrzypce1 Re: Lustracja czy lustrzyca? IP: *.lauderhill-fl.gov 13.03.07, 12:36 Juz kiedys robiono w Polsce czystki polityczne. Zawsze bylem przeciwko narzucaniu ideologii, ktore nie byly i nie sa zgodne z moim przekonaniami. Tak bylo za czasow PRL-u i tak jest obecnie. Nigdy nie podpisalem zadnej deklaracji lojalnosci, zaplacilem za to cene najwyzsza. Musialem opuscic kraj z braku mozliwosci pracy, godziwego zycia. Ciezko bylo, ale za to dzisiaj moge stwierdzic ze spokojnym sumieniem i duma, ze zrobilem dobrze. Lustracja w obecnej formie jest zlem, ktore wyrzadzi wiecej szkod niz dobrego. Taka forme oczyszczania ze "zgnilizmy" spolecznej juz mozna bylo zaobserwowac juz w latach 30-tych, kiedy Hitler dochodzil do wladzy. Czy od tamtego czasu cos sie zmienilo? Niewiele. Sposob myslenia ludzi pozostaje wciaz ten sam. Powinienem wszystkim lustratorm z podniesiona prawa reka zyczyc sukcesow w lapankach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Miodek o lustracji IP: 212.160.172.* 13.03.07, 12:23 Panie prof. Turko-bardzo słusznie ponieważ szantażować mogą obecnie pracownicy IPN. Oni teraz dysponują materiałami archiwalnymi służb specjalnych (rzekomo komunistycznych). Odpowiedz Link Zgłoś
prorok.moheret Kazdy jest OZI 13.03.07, 12:39 OZI jest kazdy kto byl np. w NRD na konferencji, a potem napisal sprawozdanie z wyjazdu sluzbowego. (Takie sprawozdanie zwykle jest nadal wymagane). Kopia sprawozdania w ktorym pisalo sie z kim sie rozmawialo na tematy naukowe (bo po to sa konferencje) szla sobie sokojnie do akt UB. Mysle ze 80 procent kadry uczelni sie na to lapie. Ustawe lustracyjna nie po to 3 razy poprawiali zeby byla dobra, tylko po to zeby miec uniwersalne narzedzie produkujace haki na kazdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Kazdy jest OZI IP: *.akron.net.pl 13.03.07, 17:49 Typowe bolszewickie metody. Tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Propozycja IP: *.dhcp.uno.edu 13.03.07, 21:26 Ja proponuje na uczelniach cos znacznie latwiejszego niz lustracja. Prosze, w tym pana Miodka, o sprawdzenie obecnosci - kto chodzi do pracy za ktora bierze podatnika pieniadze. Jezeli okaze sie ze 50%, bo reszta jest na lewiznie, zalatwia sprawy, pracuje na drugim i trzecim etacie , pojechala na wakacje itd. itp. to juz bedzie super dobry wynik. Gesi wam pasac a nie robic lustracje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pededro Re: Propozycja IP: *.akron.net.pl 13.03.07, 22:01 Bardzo dobry pomysł! Sprawdzić obecność! Genialne. Mam też pomysł na ulepszenie: proponuję wprowadzić prawo, które nakaże wszystkim złożyć oświadczenia w sprawie: 1. Czy myją zęby? 2. Czy kiedykkolwiek w życiu coś ukradli? 3. Czy kłamali? 4. Czy przechodzili na czerwonym świetle? 5. Czy zlamali się i wyrzucili papierek po cukierku nie do kosza? Pomysłów na autodonosicielstwo jest mnóstwo. Tylko dlaczego my mamy za to płacić? Kto to wszystko będzie sprawdzał? Bo chyba będzie, prawda? a wtedy trzeba mu zapłacić. A jeśli nnie będzie, to po cholerę ta cała lustracja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: Propozycja IP: *.dhcp.uno.edu 13.03.07, 23:57 Zapewniam cie mily chlopcze ze taniej sprawdzic czy ktos chodzi do pracy niz placic mu co miesiac mimo ze pojawia sie tylko jak akurat dobra noga wstanie i akurat jest pogoda. Ale pomysl zeby od kwatu polskiej inteligencji wymagac normalnej i rzetelnej pracy jest zwyklym swietokradztwem; nalezy go osmieszyc a potem dac mu odpor obywatelskim nieposluszenstwem. Bawcie sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akurat Re: Propozycja IP: *.wroclaw.mm.pl 14.03.07, 00:31 Gość portalu: starycynik napisał(a): > Zapewniam cie mily chlopcze ze taniej sprawdzic czy ktos chodzi do pracy niz > placic mu co miesiac mimo ze pojawia sie tylko jak akurat dobra noga wstanie i > akurat jest pogoda. > > Ale pomysl zeby od kwatu polskiej inteligencji wymagac normalnej i rzetelnej > pracy jest zwyklym swietokradztwem; nalezy go osmieszyc a potem dac mu odpor > obywatelskim nieposluszenstwem. Bawcie sie dobrze. Mógłbyś Starycyniku tak po nazwiskach, bo takie ogólne prawdy jakie głosisz są łatwe w sformułowaniach, ale bardzo trudne do obronienia. Jeśli masz przesłanki co do lenistwa nauczycieli akademickich to je wypisz po nazwiskach i faktach. Nic Ci nie grozi, tu na forum możesz zrobić to w miarę anonimowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demonology Re: Propozycja... IP: *.dhcp.embarqhsd.net 14.03.07, 03:17 "staremu-cynikowi" z cala pewnoscia nic nie grozi, bo - jak widac - pisze swoje posty z komputera na "University of New Orleans"... Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Propozycja 14.03.07, 18:18 Gość portalu: starycynik napisał(a): > Ja proponuje na uczelniach cos znacznie latwiejszego niz lustracja. Prosze, w > tym pana Miodka, o sprawdzenie obecnosci - kto chodzi do pracy za ktora bierze > podatnika pieniadze. Widzę, że nie masz zielonego pojęcia na czym polega praca naukowa. W pracy nie da się pracować ! Pracuje się wieczorem, w nocy, rano. Nie wyłącza się myślenia po 8 godzinach dziennie. To nie fabryka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:46 Ale pensum obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: Propozycja IP: *.dhcp.uno.edu 14.03.07, 20:53 "W pracy nie da się pracować ! " W pracy sie nie da pracowac bo w tym czasie trzeba pracowac w drugiej pracy, we wlasnej firmie, na zmywaku w Anglii, robic fuchy, naprawiac samochod, siedziec z dziecmi, chodzic po gorach... (niepotrzebne skreslic). "To nie fabryka !" Slusznie, fabryka z trzy dni bumelki zwalnia dyscyplinarnie. Nikt by nie zostal. "Widzę, że nie masz zielonego pojęcia na czym polega praca naukowa." Tez masz racje, musimy z USA przyjechac do Polskie wreszcie sie nauczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cogito Profesor Miodek o lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 22:33 Dla mnie każdy donosiciel bez względu jakiej władzy służy jest obleśny. Jedna z naszych wad narodowych jest opluwanie się nawzajem. Jeżeli OZI lub TW informował swoich "opiekunów" o X kub Y i były to informacje nieprawdziwe jest wielokrotnym łobuzem: po pierwsze że donosił, po drugie że kłamał, po trzecie załatwiał w ten sposób swoje porachunki osobiste. Z takimi ludźmi środowisko akademickie powiino sie pożegbać. Jeżeli są faktycznie "wybitnymi fachowawcami" jak piszą niektórzy łatwo znajdą pracę. Jeżeli złamali komuś życie powinni ponieść konsekwencje. Oczywiście lustracja będzie niepełna. Wielu nie żyje, wielu wyjechało lub jest na emeryturze i nie będą chcieli brać udziału w tym procesie oczyszczania środowiska akademickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Profesor Miodek o lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 22:39 Czerwone pająki siedzą po uczelniach dobrze rozlokowani, usieciowani i dobijają naukę polską swoją prywatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Do Wielkiego_czarownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 16:53 Pytasz co złego jest w lustracji? Odpowiadam: to, że jest wybiórcza. Nie czujesz smrodku jakim zalatuje? Otworzyć należy w końcu całe te szambo to może się przewietrzy, tym bardziej, że niewiele w nim zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weto Panie IP: *.wro.vectranet.pl 17.03.07, 01:20 prof. Miodek jestem rozczarowany pańskim stanowiskiem. Brak lustracji to akceptacja czynów niegodnych, to zachęta do takich czynów, to godzi w elementarne poczucie sprawiedliwości, to pozwoli wielu ludziom wyciągnąc wnioski, że opłaca sie być nieuczciwym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markopollo1 Re: Panie profesorze - rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 22:52 Szanuję każdą decyzję, każdy ma wolną wolę i za swoje czyny ma obowiązek odpowiadać, pytam dlaczego te same osoby, które przywracay w Polsce swobodę i wolnośc w dniu 4. czerwca 1989 roku, nic nie mówiły wówczas o lustaracji? po 20tu latach bezmała nagle sobie przypomniały o przeglądzie teczek czarnych szareych szafach regałach, , deklasacja wartości i moralności, z poważaniem i rozczarowaniem IV RP, a małych ludzi od wielkich zadań czas wysłąć do roboty (i tu widzę problem z interpunkcją, Profesorze przepraszam)choć żaden to nie Napoleon:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: setrw opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 17:52 PANIE MIODEK JEST PAN NIEWIARYGODNY MASZ PAN STYCZNOŚĆ Z WYBORCZĄnauczyłeś śie kłamać jak oni kłamią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: opinia IP: 62.29.170.* 20.03.07, 11:11 setrw, ty też masz styczność z Wyborczą - piszesz na jej forum. Zatem to, co napisałeś, jest zupełnie niewiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: to będzie gorzki miodek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.07, 08:50 Byłem przeciw lustracji. Ale po lekturze paru wątków na forum jestem "za". O konieczności lustracji przekonał mnie dodatkowo profesor Miodek. A niby dlaczego środowisko ma przemawiać "jednym głosem"? Jednym głosem przemawiało przez pół wieku i starczy. A niby dlaczego mamy sie nie dzielić, skoro już jesteśmy podzieleni? Wypraszam sobie tego typu dyrygowanie i sugerowanie, że środowisko jest absolutnie jednomyślne - jak za dawnych dobrych czasów. Profesor Miodek chyba trochę za późno przeszedł do opzycji. W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych do opozycyjnej czołówki nie należał, więc urazy godnościowe i etosowe przyszły trochę nie w porę. A w ogóle proponuję, żeby przestac się wygłupiać i dać spokój akcjom zjednoczeniowym. Naprawdę nie widać, ze ten ryk oburzenia przypomina pisk myszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol PIS zgotował nam piekło! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 23:23 Naród chciał igrzysk to ma igrzyska, które zgotował PIS przy wsparciu KMB /koalicja moherowych beretów/. Musimy brać udział w wyborach a nie oddawać głos walkowerem kotoprawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: PIS zgotował nam piekło! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.07, 07:01 Święta racja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASPAS Współczuję ludziom powszechnie znanym, cenionym i IP: *.net.pulawy.pl 20.04.07, 10:43 Mądrzy i zdrowi wyjeżdżają, najmądrzejszych i osobowości wylustrują, to do cholery w Polsce zostaną tylko mniejszości narodowe i kto się tego domaga??? Odpowiedz Link Zgłoś
prokurator-rudenko Beczka miodu zepsuta przez jedna lyzke dziegciu 20.04.07, 12:01 Miodek, beczke pelna miodu zepsuliscie jedna lyzka dziegciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miiiooodek Re: Beczka miodu zepsuta przez jedna lyzke dziegc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:07 toż to była beczka gówna,ja to gó.. tym dziekciem uszlachetniłem ,ot co, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miodek Re: Beczka miodu zepsuta przez jedna lyzke dziegc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:20 pisze się dziegciem a nie "dziekciem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miiooodek Re: Beczka miodu zepsuta przez jedna lyzke dziegc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:22 MNIE chcesz uczyć? Odpowiedz Link Zgłoś