Dodaj do ulubionych

Chińczycy w Polsce? Czemu nie

31.03.07, 09:28
BRAWO. Absolutnie zgadzam sie z diagnoza. Mam nadzieje, ze wladze Wroclawia
opamietaja sie z tym wchodzeniem w d... zagranicznym inwestorom (co jest b.
latwe, bo oprocz pieniedzy publicznych nie wymaga wiekszych umiejetnosci
organizacyjnych, myslenia strategicznego, a przynosi szybkie spektakularne
efekty w postaci entuzjastycznych artykulow prasowych). Pora na wspieranie
polskiej przedsiebiorczosci. Czy tak jak powstal ARAW nie powinna powstac
sprawna agencja, niebiurokratyczna agencja do wspierania polskiego biznesu.
Tylko, ze tutaj oczywiscie nie bedzie wyjazdow do "egzotycznych" krajow i
bankiecikow za pieniadze podatnika...
Obserwuj wątek
    • stoleczny_czyli_niski Widzę w artykule pewną sprzeczność 31.03.07, 12:19
      Z jednej strony mamy nie negocjować bo inwestor ucieknie, z drugiej mamy żałować
      że go sprowadziliśmy. WTF?
    • Gość: Dolnoślązak Podnieście wynagrodzenia - łobuzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 14:51
      Podnieście w LG wynagrodzenie to bardzo szybko znajdziecie pracowników. Nie
      dość, że macie masakryczną wręcz finansową pomoc to jeszcze poponujecie mizerne
      pensje! Jeżeli już mamy kogoś zapraszać to zaproponujmy tą pracę np Ukraińcom.
      Przynajmniej pomożemy swojakom.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Jarek Od kiedy to rezuny z Ukrainy to swojacy !bałwanie IP: *.dream.net.pl 31.03.07, 21:14
        Za dużo ukraińców mamy już w Polsce !! Skąd nagła miłość do tych banderowców ??!!
    • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 31.03.07, 17:04
      Wg Sadowskiego z Centrum im.Smitha zatrudnienie Chińczyków w Kobierzycach
      przyczyni się rozwoju gospodarczego Polski.Chyba jak Polacy będą odpowiednio
      zarabiać u Koreańczyków,to wtedy pobudzą konsumpcję,budownictwo,a więc rozwój.A
      tak uciekają z kraju.
      Czas wysłać na emigrację naszych ekonomistów.
      • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 31.03.07, 17:18
        Kraje wysoko rozwinięte,przenosząc do Polski produkcje mają dużą przebitkę,bo do
        tej pory musieli płacić pracownikom w swoich krajach 1400 - 2000 euro.Wiec nie
        bądżmy głupi,walczmy o godziwe wynagrodzenie w tych koncernach w Polsce.To nasza
        konsumpcja będzie pobudzać gospodarkę(między innymi).Powinniśmy zarabiać MINIMUM
        40% tego co oni.
        • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 31.03.07, 20:14
          d
          > o
          > tej pory musieli płacić pracownikom w swoich krajach 1400 - 2000 euro.

Netto oczywiście.

Powinniśmy zarabiać MINIMU
          > M
          > 40% tego co oni.

Netto oczywiście.Ale ktoś ostro namieszał,więc trzeba to zmienić,by Polska mogła
          w pełni rozwijać się w długiej perspektywie czasu.
    • Gość: joop Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 17:19
      Ciekawe jakie to konkretnie korzyści odniesiemy wspierając najpierw
      jako państwo ogromnymi dotacjami tę inwestycję LG-Philips.
      Mogę się założyć,że nie zapłacą też pewnie grosza podatku itd.

Więc jakie konkretnie korzyści z zatrudnienia Chinczyków ?
      • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 31.03.07, 17:22
        > Ciekawe jakie to konkretnie korzyści odniesiemy wspierając najpierw
        > jako państwo ogromnymi dotacjami tę inwestycję LG-Philips.
        > Mogę się założyć,że nie zapłacą też pewnie grosza podatku itd.
        >
        > Więc jakie konkretnie korzyści z zatrudnienia Chinczyków ?

Dokładnie jest tak,jak mówisz.Sadowskiemu brakuje zwojów mózgowych.
        • Gość: jasfinks Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.magma-net.pl 31.03.07, 18:07
          joop napisał:

>...Więc jakie konkretnie korzyści z zatrudnienia Chinczyków ?...<

Może takie,że wyłapią nam wałęsające się psy?...; )
      • Gość: sprawiedliwy Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.wroclaw.mm.pl 01.04.07, 19:35
        Gość portalu: joop napisał(a):

> Więc jakie konkretnie korzyści z zatrudnienia Chinczyków ?
        Po pierwsze chińczycy zapłacą PIT i ZUS. Czy wygenerują przychód do budżetu,
        kórego by nie było jakby ich nie było. Jak zakończą pracę to nie będą pobierać
        polskiego zasłku dla bezrobotnych bo nie mają do tego prawa. Owszem zdobedą
        prawa do polskiej emnerytury ale dopiero za jakieś 20-30 lat więc teraz bym się
        tym nie martwił.
        Po drugie chińczycy muszą gdzieś mieszkać i coś jeść. Wynajmą mieszkania od
        Polaków i będą jeść produkty polskich rolników nawet jak to jedzenie ugotują im
        chińczycy, znów PIT ZUS i VAT (a może i akcyza).
        Po trzecie w coś muszą się ubierać, nawet jeśli kupią chińskie ciuchy (a Polacy
        to ich nie kupują?) to przynajmniej część z nich zapłąci od nich VAT itd.
        Po czwarte, chińskie dzieci MUSZĄ chodzić do Polskiej szkoły więc chińczycy
        niejako "zatrudnią" polskich nauczycieli, kupią polskie podręczniki.
        Po piąte, kupią sobie samochody, będą płacić akcyzę za benzynę, opłacać
        polskich mechaników.
        Po szóste i ostanie - tak czy inaczej WSZYSTKIE zarobione u koreańczyków
        pieniądze zostawią TU - W POLSCE. Nie wierzę (co zresztą podkreślało już wielu
        w wielu postach w dyskusjach nt. płacy w LG i kooperantów) żeby cokolwiek byli
        w stanie zaoszczędzić ze swojej pensji a z tego wynika że będą zmuszeni wydać
        u nas WSZYSTKO co zarobią. Tak więc - nie zabierając nikomu pracy (bo nikt
        z "naszych" jej nie chce) zostawiają u nas kupę pieniędzy (no lekko licząc
        dobre parę milionów MIESIĘCZNIE).
        Ergo: SPROWADŹCIE CHIŃCZYKÓW! wszsytkim to wyjdzie na dobre
        • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 02.04.07, 03:10
          > Po pierwsze chińczycy zapłacą PIT i ZUS.

A od jakich zarobków?Raczej niższych od Polaków tam pracujących.Przecież o to
          chodzi Koreańczykom.

Czy wygenerują przychód do budżetu,
          > kórego by nie było jakby ich nie było.

Wygenerują go Polacy tam pracujący, ponad to rozkręcą swoją konsumpcją handel
          ,usługi,budownictwo(między innymi drobną przedsiębiorczośc)

W związku z tym, pozostała część Twojej wypowiedzi zdezaktualizowała się.

• mr_pope Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie 02.04.07, 06:53
            > A od jakich zarobków?Raczej niższych od Polaków tam pracujących.Przecież o to
            > chodzi Koreańczykom.

Chodzi im raczej o to by utrzymać pensję na obecnym poziomie niż ją obniżać. Ale
            nawet jeśli to wydaje mi się, że lepszy jest jakikolwiek dochód niż żaden.

W związku z tym pozostała część Twojej wypowiedzi zdezaktualizowała się.
          • Gość: sprawiedliwy Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.wroclaw.mm.pl 02.04.07, 07:16
            Gość portalu: Robek napisał(a):

> A od jakich zarobków?Raczej niższych od Polaków tam pracujących.Przecież o to
            > chodzi Koreańczykom.

Brakuje Ci podstaw matematyki na poziomie 4 klasy szkoły podstawowej :).

nawet jeśli założyć że Chińczyć zarobi mniej, powiedzmy 800 zł a Polak
            zarobiłby 1000 ale nie zarobi bo nie chce pracować (i ja mu się nie dziwię) to 1
            (chińczyk)*(razy)800(płaca chińczyka)*(razy)0,8(tyle mniej więcej pensji brutto
            idzie do budżetu) zawsze bedzie więcej niż 0(zero!)(polak)*(razy)1000(płaca
            polaka)*(razy)0,8(tyle mniej więcej pensji brutto idzie do budżetu)
            W skrócie: 1*800*0,8 > 0*1000*0,8
            kapiszczi?

> Czy wygenerują przychód do budżetu,
            > > kórego by nie było jakby ich nie było.
            >
            > Wygenerują go Polacy tam pracujący, ponad to rozkręcą swoją konsumpcją handel
            > ,usługi,budownictwo(między innymi drobną przedsiębiorczośc)

Polacy nie rozkręcą nic ponieważ nie chcą tam pracować (i ja sie im nie dziwię)
            a koreańczycy raczej zlikwidują fabrykę i zbudują drugą w chinach niz podniosą
            płace

> W związku z tym, pozostała część Twojej wypowiedzi zdezaktualizowała się.
            >

W związku z tym, pozostała część Twojej wypowiedzi zdezaktualizowała się.
            • Gość: Paweł Z. Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.dint.wroc.pl 02.04.07, 08:43
              Idąc za logiką Twojego myślenia, należałoby do Polski sprowadzić masowo
              bezrobotnych Chińczyków. Tak ze 100 milionów. Zważywszy, że nie będą przecież
              żywić się trawą, a każdy z nich kupi przynajmniej z 3 paczki ryżu na miesiąc,
              pomyśl, jakie dochody osiągnie budżet z podatków pośrednich.
              Po dokonaniu tych obliczeń zastanów się dobrze, na czym polega idiotyzm
              powyższego rozumowania.
              • mr_pope Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie 02.04.07, 08:59
                Na cudzą logikę się nie powołuj i sam się zastanów nad swoim idiotyzmem.

Sprawiedliwy odniósł się wyłącznie do sytuacji w której będą wakaty na
                stanowiskach pracy i stwierdził, z czym się zgadzam, że większe będą wpływy od
                pensji 800 złotych niż od wolnego stanowiska pracy. Trudno było zrozumieć?
                • Gość: Paweł Z. Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.dint.wroc.pl 02.04.07, 09:11
                  Nad swoim idiotyzmem zastanawiam się niekiedy i stanowczo twierdzę, że go
                  prawie nie ma. Natomiast jest dużo dobrego wychowania, które sprawia, że
                  niełatwo mi, jak to się niektórym zdaża, sugerować, że oponent jest idiotą.
                  Dobrze, wróćmy więc do wakatów i zastosujmy metodę Sokratyczną. Skąd się biorą
                  wakaty? Przecież z wielu opracowań ekonomicznych wynika, że w Polsce jest duże
                  bezrobocie strukturalne. Co prawda, obecnie wskutek masowej emigracji sytuacja
                  uległa pewnej poprawie, ale kosztem powstania na poziomie strategicznym
                  poważnych zagrożeń dla gospodarki. Wyemigrowała w znacznej części grupa osób
                  młodych i dobrze wykształconych. Jeśli w Polsce nie wzrosną płace i poziom
                  życia, prawdopodobnie nie wrócą. Kto będzie utrzymywał emerytów? Chińczycy?
                  • mr_pope Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie 02.04.07, 10:52
                    Mamy w takim razie różne spostrzeżenia odnośnie Twojego dobrego wychowania. I
                    różne spostrzeżenia jak trudno/łatwo jest Ci wysnuć twierdzenie, że Twój oponent
                    jest raczej ociężały umysłowo. Mniejsza z tym.

> Jeśli w Polsce nie wzrosną płace i poziom życia, prawdopodobnie nie wrócą. Kto
                    > będzie utrzymywał emerytów? Chińczycy?

To ja zadam pytanie inaczej. Jeśli Polacy nie wrócą i nie będzie Chińczyków
                    (Ukraińców, Rosjan, Rumunów, Koreańczyków) to kto będzie utrzymywał emerytów?
                    • Gość: Paweł Z. Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.dint.wroc.pl 02.04.07, 11:51
                      Cóż, zostałem wychowany w określonym systemie wartości. Zgodnie z nim nie
                      powinno się nazywać innych ludzi idiotami, ponieważ może im to sprawić
                      niezasłużoną przykrość. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że tego rodzaju poglądy
                      mogą być przez wielu, w tym przez Ciebie, traktowane np. jako przejaw złego
                      wychowania. Z zasadami moralnymi już tak jest, że nie są uniwersalne.
                      Hitlerowcy być może uważali siebie za bardzo kulturalnych ludzi. Z pewnością
                      tak zaś myślą o sobie pewne osoby, które pozwalają wypróżniać się swoim psom w
                      miejscach publicznych. Jednak Twoje uwagi na mój temat obchodzą mnie tak, jak
                      obchodziłyby mnie uwagi hitlerowca na mój temat. Dla mnie jesteś osobą bardzo
                      źle wychowaną i raczej nie skłonisz mnie do przyjęcia Twojego poglądu, że
                      nazywanie dyskutanta idiotą i sugerowanie mu ociężałości umysłowej jest
                      zachowaniem godnym Wersalu.
                      A co do tych, którzy wyjechali, to należy bardzo starać się, by oni wrócili,
                      ponieważ mogą oni nam dać swoje pieniądze zarobione za granicą, pewien know-how
                      rozumiany ściśle jako wiedzę technologiczną bądź szerzej jako elementy kultury
                      wyższej (np. świadomość, że czymś niekulturalnym jest wyzywanie oponenta od
                      idioty lub pozostawianie odchodów swojego psa na chodniku). Zgoda na
                      zatrudnienie Chińczyków oznacza ostateczną rezygnację z możliwości ściągnięcia
                      tych ludzi z powrotem do Polski, a przy okazji rezygnację z innowacyjności na
                      rzecz pełnienia w Europie funkcji rezerwuaru taniej, słabo wykwalifikowanej
                      siły roboczej.
                      • mr_pope Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie 02.04.07, 15:21
                        Owszem. Wg mnie pisanie, że czyjeś rozumowanie opiera się na idiotyzmie jest
                        chamstwem lub przynajmniej bezczelnością. A to bynajmniej grzeczne nie jest.
                        Mógłbyś więc przynajmniej na czas pisania postów zachować trochę ogólnie
                        przyjętych zasad kulturalnego zachowania się. I tyle w tym temacie.

A co do dalszej wypowiedzi to ja poczekam, aż nabierzesz trochę ogłady i
                        przestaniesz prawie każdemu rozmówcy sugerować, że są głupcami, idiotami, bądź
                        chamami, bo generalnie nie każdy jest do Ciebie podobny.

• Gość: Paweł Z. Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.dint.wroc.pl 02.04.07, 15:52
                          > Owszem. Wg mnie pisanie, że czyjeś rozumowanie opiera się na idiotyzmie jest
                          > chamstwem lub przynajmniej bezczelnością. A to bynajmniej grzeczne nie jest.

To prawda.

> Mógłbyś więc przynajmniej na czas pisania postów zachować trochę ogólnie
                          > przyjętych zasad kulturalnego zachowania się. I tyle w tym temacie.

Niemal zawsze zachowuję się niezwykle kulturalnie.
                          W przeciwieństwie do Ciebie, ponieważ - jak się zdaje - zamiast mnie przeprosić
                          za obraźliwe wyzwiska, insynuujesz mi kłamliwie brak kultury. Otóż nigdzie nie
                          napisałem w tej dyskusji o nikim, że jest idiotą. Przytoczyłem pewien tok
                          rozumowania nawiązujący do toku rozumowania adwersarza, ale znacznie
                          przerysowany w celu sprowadzenia fałszywych założeń do absurdu i tak
                          przerysowane poglądy nazwałem poglądami opierającymi się na idiotyzmie. Nie
                          napisałem, że poglądy adwersarza opierają się na idiotyzmie, ani tym bardziej,
                          że ktokolwiek jest idoiotą. Można to bardzo łatwo sprawdzić.
                          Dlatego też dziwi mnie, że ciągniesz dalej swoje kłamliwe i niepoparte
                          absolutnie niczym wyzwiska. Czyżbyś nie zdawał sobie sprawy, że po mnie one
                          spływają (jako że nie obchodzi mnie zdanie na temat mojej kultury osobistej
                          osób jawnie niekulturalnych), natomiast w bardzo złym świetle stawiają
                          niesłuszne, jak sądzę, tezy, których bronisz? Czytelnik tego wątku, który
                          posiada trochę oleju w głowie, z pewnością zastanowi się, czy mogą być
                          prawdziwe poglądy, które są bronione przy pomocy wyzwisk i fałszywych oskarżeń.
                          • Gość: sprawiedliwy Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.wroclaw.mm.pl 02.04.07, 17:35
                            Gość portalu: Paweł Z. napisał(a):

> Niemal zawsze zachowuję się niezwykle kulturalnie.

Oczywiście, przecież nilt nie ma wątpliwości, że:
                            "Wyjątkowo debilne dywagacje" (Gość: Paweł Z. 31.03.07, 19:48)
                            oraz
                            "idiotyzm powyższego rozumowania" (Gość: Paweł Z. 02.04.07, 08:43)
                            to WYJĄTKOWO kulturalna i uprzejma wymian poglądów

> W przeciwieństwie do Ciebie, ponieważ - jak się zdaje - zamiast mnie
                            > przeprosić za obraźliwe wyzwiska

Proszę zacytuj, gdzie i kiedy KTOKOLWIEK wyzwał cię jakkolwiek
                            > insynuujesz mi kłamliwie brak kultury.

Od insynuacji, zdaje się to Ty jesteś mistrzem

> Otóż nigdzie nie napisałem w tej dyskusji o nikim, że jest idiotą.

No wprost nie, ale "idiotyzm powyższego rozumowania" (Gość: Paweł Z.
                            02.04.07, 08:43) przynajmniej dwie osoby zrozumiały jakbyś kogoś (w
                            szczególności mnie) uważał za idiotę.
                            > Przytoczyłem pewien tok
                            > rozumowania nawiązujący do toku rozumowania adwersarza, ale znacznie
                            > przerysowany w celu sprowadzenia fałszywych założeń do absurdu i tak
                            > przerysowane poglądy nazwałem poglądami opierającymi się na idiotyzmie. Nie
                            > napisałem, że poglądy adwersarza opierają się na idiotyzmie, ani tym
                            > bardziej, że ktokolwiek jest idoiotą.

Ja napisałem dokładnie to co napisałem i proszę aby NIKT nie tłumaczył innym co
                            miałem na myśli, przerysowując coś, albo nie - nie życzę sobie. W sposób jaki
                            zachowujesz się w tym przypadku zachowywali się tacy "mistrzowie" manipulacji
                            jak goebels (wybacz, ale to Ty pierwszy wspomniałeś o hitlerowcach) i urban
                            (pisownia z małej litery zamierzona).

> Dlatego też dziwi mnie, że ciągniesz dalej swoje kłamliwe i niepoparte
                            > absolutnie niczym wyzwiska.

Prosimy o cytaty tych wyzwisk

> Czyżbyś nie zdawał sobie sprawy, że po mnie one
                            > spływają (jako że nie obchodzi mnie zdanie na temat mojej kultury osobistej
                            > osób jawnie niekulturalnych),

Oj chyba jednak nie spływają :)

> natomiast w bardzo złym świetle stawiają
                            > niesłuszne, jak sądzę, tezy, których bronisz?

Prawdziwe i słuszne tezy bronią się same, prawda jest głoszona prostym
                            językiem, to kłamstwo domaga się zawiłości i upiększeń.

> Czytelnik tego wątku, który
                            > posiada trochę oleju w głowie, z pewnością zastanowi się, czy mogą być
                            > prawdziwe poglądy, które są bronione przy pomocy wyzwisk i fałszywych
                            > oskarżeń.

No właśnie! :)
                            • Gość: Paweł Z. Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.dint.wroc.pl 02.04.07, 19:30
                              O jakże sprawiedliwa opinia.
                              Cóż, jak już wcześniej napisałem, moralność jest rzeczą względną. Najwyraźniej
                              nasze zasady moralne pozostają w całkowitej niemal opozycji.
                              Przez stwierdzenie "debilne dywagacje" miałem na myśli ich całkowitą
                              niesłuszność. Nazywanie pewnych ciągów myślowych debilnymi nie jest niczym
                              złym, lecz wyraża jedynie przekonanie o ich niesłuszności. "Idiotyzm
                              rozumowania" zaś dotyczy rozumowania, które sam przeprowadziłem, więc - w
                              pewnym sensie - sam siebie nazwałem idiotą. :-)))
                              > Proszę zacytuj, gdzie i kiedy KTOKOLWIEK wyzwał cię jakkolwiek

Na przykład:

• Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie

Przeczytaj komentowany artykuł »
                              mr_pope 02.04.07, 08:59 + odpowiedz

> Na cudzą logikę się nie powołuj i sam się zastanów nad swoim idiotyzmem.

>Sprawiedliwy odniósł się wyłącznie do sytuacji w której będą wakaty na
                              >stanowiskach pracy i stwierdził, z czym się zgadzam, że większe będą wpływy od
                              >pensji 800 złotych niż od wolnego stanowiska pracy. Trudno było zrozumieć?

Zaś Ty sam obrzucasz mnie kolejnymi wyzwiskami, na przykład:
                              > miałem na myśli, przerysowując coś, albo nie - nie życzę sobie. W sposób jaki
                              > zachowujesz się w tym przypadku zachowywali się tacy "mistrzowie" manipulacji
                              > jak goebels (wybacz, ale to Ty pierwszy wspomniałeś o hitlerowcach) i urban
                              > (pisownia z małej litery zamierzona).

> No wprost nie, ale "idiotyzm powyższego rozumowania" (Gość: Paweł Z.
                              > 02.04.07, 08:43) przynajmniej dwie osoby zrozumiały jakbyś kogoś (w
                              > szczególności mnie) uważał za idiotę.
                              A to przepraszam. Ale przeczytaj po raz kolejny mój post.

Niestety, brak czasu uniemożliwia mi dalsze prowadzenie tej dyskusji o
                              moralności. Jak ktoś ma rozum w głowie i wie, na czym polega dobre wychowanie,
                              to wie, kto tu w tej wymianie poglądów jest kim. Jeśli ktoś owych cech nie
                              posiada, to i tak niczego mu nie udowodnię.
                              Równicześnie widząc, że zależy Ci na tym, by mnie urazić, zapewniam, że
                              popłakałem się, gdy mnie tak razem z mr_pope zniszczyliście. Dzisiaj chyba nie
                              będę mógł z tego powodu w nocy spać.
                              • Gość: sprawiedliwy Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.wroclaw.mm.pl 02.04.07, 20:48
                                Gość portalu: Paweł Z. napisał(a):

> O jakże sprawiedliwa opinia.
                                > Cóż, jak już wcześniej napisałem, moralność jest rzeczą względną.
                                Najwyraźniej
                                > nasze zasady moralne pozostają w całkowitej niemal opozycji.
                                > Przez stwierdzenie "debilne dywagacje" miałem na myśli ich całkowitą
                                > niesłuszność.
                                > Nazywanie pewnych ciągów myślowych debilnymi nie jest niczym
                                > złym, lecz wyraża jedynie przekonanie o ich niesłuszności.

Rozumiem że jak napiszę że uważam że "p_i_e_r_d_o_l_i_s_z jak pokręcony" to
                                będzie stało w zgodzie z twoją moralnością bo przecież napisałem tylko że nie
                                masz słuszności w swojej wypowiedzi a forma to rzecz wtórna (według twojej
                                moralności - tak przynajmniej rozumiem TWOJĄ MORALNOŚĆ)

> "Idiotyzm
                                > rozumowania" zaś dotyczy rozumowania, które sam przeprowadziłem, więc - w
                                > pewnym sensie - sam siebie nazwałem idiotą. :-)))
                                > > Proszę zacytuj, gdzie i kiedy KTOKOLWIEK wyzwał cię jakkolwiek
                                >
                                > Na przykład:
                                >
                                > • Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie
                                >
                                > Przeczytaj komentowany artykuł »
                                > mr_pope 02.04.07, 08:59 + odpowiedz
                                >
                                >
                                > > Na cudzą logikę się nie powołuj i sam się zastanów nad swoim idiotyzmem.
                                >
                                > >Sprawiedliwy odniósł się wyłącznie do sytuacji w której będą wakaty na
                                > >stanowiskach pracy i stwierdził, z czym się zgadzam, że większe będą wpływ
                                > y od
                                > >pensji 800 złotych niż od wolnego stanowiska pracy. Trudno było zrozumieć?
                                >

Napisz mi wyraźnie (podaj konkretny zwrot a nie cytuj całej wypowiedzi) bo nie
                                mogę się dopatrzyć (według TWOJEJ MORALNOŚCI) gdzie tu kogokowiek ktokolwiek
                                obrzuca jakimikolwiek wyzwiskami. albo wiesz co, nie odpisuj, bo i tak nie
                                przeczytam, ale zastanów się sam nad tym

> Zaś Ty sam obrzucasz mnie kolejnymi wyzwiskami, na przykład:
                                > > miałem na myśli, przerysowując coś, albo nie - nie życzę sobie. W sposób
                                > jaki
                                > > zachowujesz się w tym przypadku zachowywali się tacy "mistrzowie" manipul
                                > acji
                                > > jak goebels (wybacz, ale to Ty pierwszy wspomniałeś o hitlerowcach) i urb
                                > an
                                > > (pisownia z małej litery zamierzona).
                                Znów prośba - gdzie wyzwiska?, z odpwiedzią - jw, daruj sobie.

>
                                > > No wprost nie, ale "idiotyzm powyższego rozumowania" (Gość: Paweł Z.
                                > > 02.04.07, 08:43) przynajmniej dwie osoby zrozumiały jakbyś kogoś (w
                                > > szczególności mnie) uważał za idiotę.
                                > A to przepraszam. Ale przeczytaj po raz kolejny mój post.

Czytałem go 5 razy i nie mam ochoty więcej bo literatura to mierna i autor słaby
                                (moim skromnym zdaniem)

>
                                > Niestety, brak czasu uniemożliwia mi dalsze prowadzenie tej dyskusji o
                                > moralności. Jak ktoś ma rozum w głowie i wie, na czym polega dobre
                                wychowanie,
                                > to wie, kto tu w tej wymianie poglądów jest kim. Jeśli ktoś owych cech nie
                                > posiada, to i tak niczego mu nie udowodnię.

A próbowałeś coś w ogóle udowodnić?
                                Czy postawiłeś jakąś tezę?
                                Czy podjąłeś jakiś wywód?

> Równicześnie widząc, że zależy Ci na tym, by mnie urazić, zapewniam, że
                                > popłakałem się, gdy mnie tak razem z mr_pope zniszczyliście. Dzisiaj chyba
                                nie
                                > będę mógł z tego powodu w nocy spać.

Jesteś dla mnie takim zerem że mam głęboko w d... czy popłakałeś się czy
                                zesikałeś i co będziesz robił w nocy. Możesz nie odpisywać - nie będę już z
                                tobą dyskutował. Uważam że jesteś głupim, zakompleksionym gó..arzem
                                (niezależnie od tego ile masz lat - można być gó..arzem mając 80 lat i
                                dorosłym mając 15), do tego chamem i prostakiem.
                                • Gość: Paweł Z. Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.as.kn.pl 02.04.07, 21:55
                                  Z pewnością są takie osoby, które uważają, że skierowanie pod czyimkolwiek
                                  adresem następującego dictum:
                                  "Jesteś dla mnie takim zerem że mam głęboko w d... czy popłakałeś się czy
                                  zesikałeś i co będziesz robił w nocy. Możesz nie odpisywać - nie będę już z
                                  tobą dyskutował. Uważam że jesteś głupim, zakompleksionym gó..arzem
                                  (niezależnie od tego ile masz lat - można być gó..arzem mając 80 lat i
                                  dorosłym mając 15), do tego chamem i prostakiem"
                                  nie jest żadnym wyzwiskiem.
                                  Cóż, różnica między Twoimi i moimi zasadami moralnymi jest niezwykle głęboka,
                                  wręcz fundamentalna. Zrozum jednak, że osobiście mam w głębokiej pogardzie
                                  Twoją moralność, więc Twoje opinie na mój temat bardzo mi się podobają. W ten
                                  sposób mogę się - nie po raz pierwszy przekonać - że z osobami Twojego pokroju
                                  nie mam kompletnie nic wspólnego. Myśl ta bardzo mi się podoba. Mogę prosić o
                                  jeszcze trochę wyzwisk i obelg?
                                  • Gość: taaa Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.07, 00:23
                                    Paweł Z . Za mlodosci chyba nie byles lubiany wsrod rowiesnikow ;] Za duzo lusterek miales w pokoju bo neizly z ciebie kwiatuszek xD .
            • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 02.04.07, 14:38
              > a koreańczycy raczej zlikwidują fabrykę i zbudują drugą w chinach niz podniosą
              > płace

To czekam ,aż Koreańczycy przeniosą produkcję do Chin.

> W związku z tym, pozostała część Twojej wypowiedzi zdezaktualizowała się.
        • Gość: Dawid Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.as.kn.pl 11.05.07, 06:01
          Jeżeli Polska zgodzi się na ściągnięcie chińczyków to Koreańczycy zrobią
          interes życia:
          -wybudowali fabrykę za nasze pieniądze (oczywiście nie dotacja bezpośrednia,
          ale zwolnienia w podatkach w zamian za oczywiście stworzenie miejsc pracy dla
          POLAKÓW)
          -będą mieli niewolników w fabryce (nie będzie można ich nazwać pracownikami, bo
          żaden z nich nie zna praw pracowniczych ani pojęcia związków zawodowych, ani
          ochrony socjalnej itd.), którzy będą pracować za minimalną stawkę nawet po 16
          godzin na dobę...

Śmieszne jest to, że mieliśmy kiedyś już na terenach Polski obozy
          koncentracyjne, a teraz do kompletu chcemy mieć jeszcze obozy pracy...a co do
          optymistów: niewolnicza praca żydów i inych nacji w obozach zagłady równiez
          przynosiła rzeszy zyski co nie znaczy jednak że to było właściwe postępowanie.

Podsumowując jako Polak nie chcę aby Polska dorabiała się na wyzysku chińczyków
          i żeby jej gospodarka opierała się wiecznie na taniej sile roboczej. Chcę aby w
          polską gospodarkę interweniowano jak najżadziej i żeby stosunki między
          pracodawcami, a pracobiorcami ustabilizowały się same, natomiast sprowadzenie
          chińczyków do polski spowoduje znowu przewagę pracodawców którzy naturalnie
          będą ją wykorzystywać i tak jak kiedyś mówili: "jak ci nie pasuje to się
          zwolnij mam 100 bezrobotnych na twoje miejsce", teraz będą mówić "jak ci nie
          pasuje to sie zwolnij i wyjedz do anglii mam 100 chińczyków na twoje miejsce,,".

Co do wymienianych argumentów za przyjazdem chińczyków do polski - niech mi
          proszę ktoś wytłumaczy jakie korzyści odniesie Polska i Polacy, gdy nasze
          pensje nie będą rosnąć i będą utrzymywać się na ok 30% średniej unijnej? Czy
          wrócą wtedy Ci polacy którzy wyjechali się dorobić? Czy kolejni młodzi
          przestaną wyjeżdzać? i teraz niech mi ktoś powie: czy ważniejsze jest aby
          Polacy moigli pracować i żyć u siebie za godziwe pieniądze czy żeby zagraniczni
          inwestorzy byli zaadowoleni z taniej siły roboczej???

Biorąc pod uwagę powyższe mówią nie Chińczykom w Polsce, gdyż nie chcę aby
          Polska wiecznie była Chinami Europy.
    • Gość: Paweł Z. Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.as.kn.pl 31.03.07, 19:48
      Wyjątkowo debilne dywagacje.
      W Polsce płace są żenująco niskie, więc po to, by przypadkiem ich nie
      podwyższać, zepsujmy rynek pracy, rzucając na niego parędziesiąt tysięcy (a
      właściwie może milionów?) Chińczyków. Koreańczykom wydawalo się, ze Polska to
      takie Chiny, tylko że bliżej Europy. Nie przeprowadzili niezbędnych analiz,
      więc niech za to płacą. Jeśli ja nie zrobię analizy rynku i przez to mój biznes
      padnie, to panowie z Centrum imienia Adama Smitha zapewne nie przybiegną mi z
      pomocą.
      • Gość: Kanalia Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 23:08
        Stop oni przeprowadzili analizy."Produkujac niby" w unii maja preferencje
        celne...A to jest bezczelna próba wyrwania jescze wiecej.I nasz rzad wejdzie im
        w ty..ek.Sami piszecie ze ta produkcja to lipa składanie 2 elementow.
    • Gość: Jarek Idioto !! o czym ty mówisz !! IP: *.dream.net.pl 31.03.07, 21:11
      Z jakiej racji mamy dbać o interesy koreańczyków, sprowadzając tanią siłę
      roboczą z komunistycznych Chin, przecież to nie europejczycy, poza tym chcesz
      bałwanie aby ta nacja rozpleniła się w naszym Kraju ?? z jakiej racji ?? tylko
      dlatego żeby koreańczyk zbijał tu kasę !! Takie myślenie wogóle nie ma w sobie
      perspektywicznego myślenie co byłoby dalej ?? !! To koreańczycy muszą teraz
      dostosować się do realiów zarobków europejskich a nie tu w naszym kraju jeszcze
      próbować naciągać Prawo do swoich potrzeb !! dosyć tego !! Poza tym ta
      technologia Plazmy i LCD idzie już do lamusa i niebawem wejdzie na rynek nowsza
      oparta na biotechnologii i wiele tańsza ...Koreańczyk ma się dostosować do
      realiów życia Polskiego a nie odwrotnie, chciał tu inwestować czy oszukiwać
      Polaków ??!! A może z góry było to zaplanowane aby tych kitajców z Chin
      sprowadzić ?? Uwaga !!! koreańczycy chcą z naszego kraju zrobić kolonię Chińską
      !! Nie dziwię się teraz że może dochodzić w Polsce do rasistowskich wystąpień,
      ale to tylko na swoje własne życzenie !!!!
      • Gość: Robek Re: Idioto !! o czym ty mówisz !! IP: *.chello.pl 01.04.07, 13:04
        Bo część forumowiczów, to nie Polacy tylko osobniki polskojęzyczne.Stąd te
        kretyńskie,antypolskie wypowiedzi.
      • Gość: stefanox Re: Idioto !! o czym ty mówisz !! IP: *.wroclaw.mm.pl 02.04.07, 08:19
        chyba jest taka przepowiednia , że Polska będzie obok Chin , granica .
        Tu chodziło o coś innego jak widać...
      • Gość: taaa Re: Idioto !! o czym ty mówisz !! IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.07, 00:27
        Kolonia chinska ?? Nie mam nic rpzeciwko ;] Ile mozna ogladac te biale geby :-] .
    • Gość: Karol S. Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.07, 14:27
      Zgadzam się z autorem, zwłaszcza z drugim akapitem. Zwracają na to uwagę też inni niezależni ekonomiści, na przykład Piotr K. Hajdecki www.cxo.pl/artykuly/49796.html . Taki sposób zachęcania do inwestycji jest ekonomicznie nieefektywny i niesprawiedliwy (mam na mysli perspektywę wieloletnią).
    • Gość: stefanox Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.wroclaw.mm.pl 01.04.07, 14:35
      Jesteśmy bardzo , bardzo, bardzo gościnnym Narodem...
      Czego sodziewacie się po naszych urzędnikach ? Cudów ? To mali ludzie z małymi
      mózgami i wielkimi kieszeniami . Oczekujecie od nich myśli ? Naiwni.
      • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 01.04.07, 18:08
        > Jesteśmy bardzo , bardzo, bardzo gościnnym Narodem...

Tu nie chodzi o gościnność,a o rozwój regionu(nasze brzuchy).
        • Gość: stefanox Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.wroclaw.mm.pl 01.04.07, 18:23
          nieletni Chińczycy mają nam zapewnić rozwój ?
          • Gość: robin Nabici w Chinczyka IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.04.07, 09:20
            A ja twierdze że spece od LG od samego poczatku rozwazali możliwosc
            zatrudnienia taniej siły roboczej z Chin. I zeby nie było nieporozumień prawo
            im tego nie zabroni. Po dotacji Polski w inwestycje LG, samorządowe zwolnienia
            z podatków, przyjdzie jeszcze nam składac sie na ich zasiłki, becikowe,
            chorobowe, itp.
            Nie mam nic przeciw Chinczykom jako ludziom. Czy jednak tego typu inwestycje
            nalezy nazwac sukcesem?
            • Gość: stefanox Re: Nabici w Chinczyka IP: *.wroclaw.mm.pl 02.04.07, 09:46
              tak , propagandowym sukcesem naszej miejskiej administracji ...
              takich baniek mydlnych serwują kilka w ostatnich latach.
          • Gość: taaa Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.07, 00:30
            Lepiej zapoznaj sie dokladniej z chinami stefanox ...
    • Gość: admin Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 10:41
      nawet Chińczycy mogą odwiedzać centrum-dowodzenia-swiatem.com
    • Gość: iti Re:Ile tych Chińczyków ? Milion ? IP: *.p.lodz.pl 03.04.07, 13:42
      Na dobrą sprawę wszystkich Polaków pracujących w fabrykach można by zastąpic
      Chińczykami. Napewno byliby tańsi . Ale czy o to chodzi ?
    • Gość: assur Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:42
      Precz z Azjatami,murzynami i Żydami!
      • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 03.04.07, 21:22
        Assur swój chłop!!!
        • Gość: taaa Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.07, 00:36
          Nie dziwie sie ,ze polska jest na dnie jak rodzi takich ograniczonych idiotow jak robek oraz assur :-]. Coz.. rasizm ,nazizm i fanatyczny katolicyzm to wizytowki tego naszego kraju ktore prowadza nas ku gownianej przyszlosci xD .
          • Gość: assur Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 07:34
            Chcesz mieć w Polsce kolorowych na utrzymaniu panstwa, idioto!
            Mamy przywracać getta zaantagonizowanych mniejszosci narodowych w Warszawie?
            Zobacz jak wyglada Paryż demolowany przez Arabów i murzynow.
          • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 06.04.07, 22:30
            Nie dziwię się,że Polska jest na dnie skoro rządził nią przez naście lat pijany
            motłoch z SLD i UW-KLD(PO).
            • Gość: assur Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 13:58
              Prawdziwi winowajcy III RP - UD,KLD,SLD,SB.
              • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 07.04.07, 14:27
                OK.
    • Gość: ul Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.rozanka.wroc.pl 13.05.07, 16:36
      To już po mału konieczność.
      • Gość: Robek Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.chello.pl 13.05.07, 23:57
        Daleko nie trzeba szukac:bezrobocie w całym województwie dolnośląskim wynosi
        chyba co najmniej 15%.
        • Gość: Andy Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.proxy.aol.com 28.05.07, 10:39
          Pozdrawiam serdecznie, mieszkam w Aachen (Niemcy). Na terenie naszego miasta
          znajdowala sie fabryka telewizorow LG Philips Displays. Ale niestety, w zeszlym
          roku LG doprowadzilo zdrowa fabryke do ruiny i zglosilo do konkursu. Z dnia na
          dzien wyrzucili ludzi na ulice, w wypadku konkursu pracownicy nie otrzymali
          zadnych odszkodowan finansowych, ktore mieli wczesniej zagwarantowane. Kryje
          sie za tym wiele tragedie rodzinnych. Co sie okazuje koreanczyki otworzyli nowa
          fabryke telewizorow w Polsce i jeszcze dostali dotacje z Unii Europejskiej. A
          teraz was chca wysyskiwac i traktuja jak niewolnikow. Nie dajcie sie! To jest
          wysysk czlowieka przez czlowieka. Jak tak dalej bedzie to wrocimy do ery
          kamienia lupanego. Europejskie dotacje powinny sluzyc w perwszej kolejnosci
          Europejczykom. LG Elektronics to bardzo bogata firma, sponsoruje w Niemczech DFB
          (Niemiecki klub pilki noznej), i dlatego tez powinni swiecic dobrym przykladem.
          Jestesmy z wami, nie poddawajcie sie. Walczcie o swoje prawa!Mamy oficjalna
          strone internetowa, gdzie opisana jest nasza sytuacja

www.aachener-glassfront.de/44.html

kaufverzicht.de/

Bardzo by nas ucieszylo, gdybysmy otrzymywali od was biezace informacje na
          temat wydarzen w polskim LG.

KAB Betriebsgruppe Freunde der ORGA LG.Philips.

Mail: ORGALGPDAC@aol.com
          • Gość: Paweł Z. Re: Chińczycy w Polsce? Czemu nie IP: *.dint.wroc.pl 28.05.07, 12:34
            Myślałem, że tylko w Czechach zrobili ludzi w balona, a tu okazuje się, że w
            Niemczech jest to samo. Rany Julek, jaką "inwestycję" zafundowały nam nasze
            władze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka