Dodaj do ulubionych

Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować

25.04.07, 13:18
Ulotki o takiej mniej więcej treści pojawiły na drzwiach wejściowych budynków
przylegających do budowy na placu Dominikańskim, koło hotelu Sajgon.
Przecież to skandal, że władze porządkowe tolerują notoryczne i świadome
łamanie prawa przez inwestora. Na budowie prace trwają 24 godziny na dobę,
mimo dźwiękoszczelnych okien hałas w mieszkaniu jest taki, że nie da się
zasnąć. Policja wzywana z powodu zakłócenia ciszy nocnej nie robi nic, tak
jakby inwestor i wykonawca byli świętymi krowami. Durnowate tłumaczenia, że
nie mają przyrządów do pomiaru hałasu, jak pijak wrzeszczy na ulicy, to
interweniują bez żadnych przyrządów, ale gdy sprawcą całonocnego hałasu jest
firma, to nie robią nic.
Teraz tylko pozostaje czekać na następne ulotki np. od meneli z przeprosinami,
że będą osikiwać klatkę schodową.
Jura
Obserwuj wątek
    • knut007 Re: Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować 25.04.07, 13:23
      przenieś się do berlina
      • jureek Re: Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować 25.04.07, 19:59
        knut007 napisał:

> przenieś się do berlina

Widzisz, ja uwierzyłem, że Wrocław to normalne europejskie miasto, a tu okazuje
        się, że bardziej do Chin się upodabnia, gdzie również inwestorom wolno wszystko,
        a zwykły człowiek się nie liczy.
        Masz rację, w Niemczech takie hałasowanie na budowie 24 godziny na dobę jest nie
        do pomyślenia. Tam nawet prac wykończeniowych we wnętrzach nie wolno wykonywać w
        nocy, chyba, że udowodni się, że są na tyle ciche, że nie będzie to
        przeszkadzało ludziom. A u nas? Niby sąjakieś normy hałasu, ale nikt ich nie
        respektuje i praktycznie panuje wolnoamerykanka.
        Jura
        • knut007 Re: Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować 25.04.07, 20:02
          nie, źle mnie zrozumiałeś, miałem na myśli berlińskie ZOO, tam jak jest cisza
          nocna to jest cisza nocna, koniec kropka i nie ma zmiłuj. tylko knutowi wolno
          hałasowac do woli, bo to VIP
        • Gość: hrabiaa nie przepraszać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 20:02
          Knut, weg od Jurka. Jureczku, a Ty nie w stolicy Hesji ?
          • knut007 Re: nie przepraszać? 25.04.07, 20:03
            co mowiles?
          • jureek Re: nie hałasować po nocach 25.04.07, 20:12
            Gość portalu: hrabiaa napisał(a):

> Jureczku, a Ty nie w stolicy Hesji ?

Owszem, w Wiesbaden, ale jestem dobrze poinformowany, a o natężeniu nocnego
            hałasu świadczy to, że słyszę, jak pracują na budowie nawet przez telefon i to
            przy zamkniętych dźwiękoszczelnych oknach.
            Pozdrawiam
            Jura
            • knut007 Re: nie hałasować po nocach 25.04.07, 20:20
              mieszkasz w niemczech? das is super! a byłeś kiedyś w berlinskim zoo? widziałeś
              knuta na zywo?
            • Gość: jac Re: nie hałasować po nocach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 20:22
              Ot i całe tzw. polactwo - nie wie, nie widział (słyszał) a ma najwięcej do
              powiedzenia
              • knut007 Re: nie hałasować po nocach 25.04.07, 20:23
                co nie?
              • jureek Re: nie hałasować po nocach 25.04.07, 21:19
                I widział, i słyszał i wie. Miał też wątpliwą przyjemność rozmowy telefonicznej
                z policjantami, którym wyraźnie nie chciało się interweniować. A na budowie już
                od ponad miesiąca pracuje się non stop. W wielkim tygodniu przed Wielkanocą
                trochę się uspokoili, ale za to pobliski kościół wystawił głośniki na zewnątrz i
                dawał czadu. Widać, nie tylko inwestorzy mogą sobie pozwolic na lekceważenie
                norm hałasu, proboszczowie też nie liczą się z mieszkańcami.
                Jura
                • Gość: swego nie znacie Re: nie hałasować po nocach IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.04.07, 00:13
                  W Warszawie, woj. mazowieckie, kościół Floriana codziennie o 8:00 i 21:00
                  urządza na cały regulator koncert trąb lub dzwonów z syntezatora, zależy co
                  akurat odpustowa lista przebojów lansuje. Twoja gehenna kiedyś się skończy, ta
                  prowincjonalna chyba nigdy...
        • mr_pope Re: Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować 26.04.07, 00:17
          A u nas? Niby sąjakieś normy hałasu, ale nikt ich nie
          > respektuje i praktycznie panuje wolnoamerykanka.

Przesadzasz. To, że na jednej budowie trwają prace w nocy nie oznacza jeszcze,
          że nikt nie respektuje ciszy nocnej.
          • Gość: starycynik Re: Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować IP: *.dhcp.uno.edu 26.04.07, 00:22
            > Przesadzasz. To, że na jednej budowie trwają prace w nocy nie oznacza jeszcze,
            > że nikt nie respektuje ciszy nocnej.

"Wysoki sadzie to ze zabilem JEDNEGO przechodnia to nie znaczy ze nie umiem
            jezdzic samochodem"
            • mr_pope Re: Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować 27.04.07, 08:43
              > "Wysoki sadzie to ze zabilem JEDNEGO przechodnia to nie znaczy ze nie umiem
              > jezdzic samochodem"

"Wysoki sądzie, to że zabiłem JEDNEGO przechodnia to nie znaczy, że zabiłem
              WSZYSTKICH".

Taki był sens mojej wypowiedzi.
          • jureek Re: Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować 26.04.07, 10:09
            mr_pope napisał:

> A u nas? Niby sąjakieś normy hałasu, ale nikt ich nie
            > > respektuje i praktycznie panuje wolnoamerykanka.
            >
            > Przesadzasz. To, że na jednej budowie trwają prace w nocy nie oznacza jeszcze,

Pomieszkaj sobie obok takiej budowy, posłuuchaj sobie co noc walenia o jakieś
            metalowe elementy, gdy hałas jest taki, że nawet stopery do uszu i
            dźwiękoszczelne okna nie pomagają, spróbuj w takich warunkach skupić się na
            pracy umysłowej i sam przekonasz się, czy przesadzam.
            A że cisza nocna nie jest przestrzegana przyznaje sam inwestor. Gdyby nie był
            tego świadomy nie miałby za co przepraszać.
            Jura
            • mr_pope Re: Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować 27.04.07, 08:43
              Napisałem wyraźnie, że przesadzasz mówiąc, że NIKT nie przestrzega ciszy nocnej.
              To bzdura, bo mogę Ci wskazać przynajmniej kilka miejsc gdzie praca nocą
              zamiera. Zgadzam się, że naruszanie ciszy nocnej przez wykonawcę (nie inwestora)
              jest wkurzające, ale ja nie o tym pisałem.
          • jureek Re: Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować 26.04.07, 12:51
            mr_pope napisał:

> A u nas? Niby sąjakieś normy hałasu, ale nikt ich nie
            > > respektuje i praktycznie panuje wolnoamerykanka.
            >

Rzeczywiście przesadą było użycie słowa "nikt", bo są przecież tacy, którzy
            ciszy nocnej przestrzegają. Znowu nauczka, żeby uważać z kwantyfikatorami.
            Jura
        • Gość: bea Re: Przepraszamy, że będziemy w nocy hałasować IP: *.bredband.comhem.se 27.04.07, 04:36
          Nie wierz. To tylko propaganda. Wrocław to nie jest normalne europejskie
          miasto. Choć i tak bardzo je lubię.
          • Gość: Człek od pługa Wrocław w Azji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 07:24
            Wrocław byłby europejski, gdyby część chaziajów wróciła w pielesze swych
            przodków....
    • jureek Re: i nadal hałasują 23.05.07, 19:43
      Dzisiaj pojawiły się kolejne przeprosiny:
      "Szanowni Państwo
      W związku z prowadzoną w bezpośrewdnim sąsiedztwie Państwa zamieszkania budową
      budynku hotelowo-apartamentowego chciałbym przeprosić za wszelkie związane z tym
      niedogodności. Jednocześnie proszę o wyrozumiałość w przypadku mogących
      występować zakłóceń.
      Informuję, że w nocy z 23 na 24 maja 2007 mogą występować zakłócenia związane z
      okresowym hałasem, wynikające z technologii wykonywania posadzek podziemnych
      kondygnacji garażowych. Z góry przepraszam za możliwe zakłócenie Państwa
      spokoju, prosząc o wyrozumienie.
      Z poważaniem
      mgr inż. Andrzej P.
      Firma Mota-Engil"

Może jacyś budowlańcy wytłumaczą laikowi, jakie technologie stwarzają
      konieczność wykonywania tych hałaśliwych prac w nocy. Moim zdaniem firma
      mota-engil jest po prostu bezczelna, a państwo polskie nie potrafi egzekwować
      własnych przepisów prawnych i norm.
      Jura

• defenestrator Re: i nadal hałasują 24.05.07, 09:51
        Jureek, zgłoś to do jakiejś instytucji która zajmuje się nadzorem budowlanym.
        Niech przyjadą, pomierzą hałas, wlepią odpowiednie kary (najlepiej przedstaw też
        "ogłoszenie" z przeprosinami, które bezczelnie wywieszają). Policja wie co
        najwyżej jak wystawić mandat gościowi pijącemu pod chmurką, ale na nic więcej
        bym nie liczył z ich strony.
        Życzę powodzenia w walce z natręctwem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka