zieleniak2004 27.04.07, 13:29 ,,,,, [][][] Przykre że nadal mamy w sobie taką polską żyłkę ryzykanta, który nie boi się wchodzić tam gdzie być może nie powinien Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buhaj_z_rogiem Zginął pracownik LG Philips LCD 27.04.07, 13:30 Dla wyzyskiwaczy będzie to argument za importem Chińczyków - Chińczyk byłby mniejszy i jakoś się wyśliznął z maszyny :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: 62.244.144.* 27.04.07, 13:36 tak jak sie podpisujesz buhaj to chyba nim jesteś...debilem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 13:43 On wszedl tam gdzie mogl wejsc , nie zadzialaly zabazpieczenia. Nowa linia na starych maszynach. Odpowiedz Link Zgłoś
sopelsiasty Re: Zginął pracownik LG Philips LCD 27.04.07, 13:57 Taaak... sam wszedł. Tak po prostu, stwierdził, że fajnie będzie, jak LG Philips LCD będzie pracować w nocy pełną parą· Kochał tę fabrykę... Co to za brednie? Kto z własnej woli pcha paluchy pod młotek? Skoro maszyna się zepsuła, to w jego interesie było poczekać na profesjonalną ekipę naprawczą - fajrant za frajer. Nie wiem czy wiecie, w Chinach takie wypadki są normą i zdarzają się w wielu fabrykach na porządku dziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Musashi Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 14:47 Jestem technikiem i pracowałem na linii, na której doszło do wypadku. Tak więc sopelsiasty - idioto jak nie wiesz jak działa maszyna, to sie nie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
sopelsiasty Re: Zginął pracownik LG Philips LCD 27.04.07, 14:54 Po pierwsze, dlaczego od razu idioto? Po drugie, fakt, że nie wiem, jak działa maszyna, ale chyba do jej obsługi/serwisu nie jest wymagane narażanie własnego życia, prawda? Nie obrzucajmy się obelgami, tylko proszę, wyjaśnij mi, na czym polegał błąd w moim rozumowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Mieczkowski Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 16:51 sopelsiasty nie wiesz na czym polega praca operatora w tej firmy czy tez operatora wiec twoja wypowiedz jest glupia.Własnie technicy są po to szkoleni żeby zeby mogli naprawiac takie usterki!!! pamietajcie ze maszyną nie mozna ufac.To jest wina koreancow bo co zmiana to chca wiecej produkcji,wiecej modułow to taeraz maja, i aplaca za to!!!! fakt ze mackowi zycia nie oddadza ale powinni slono zaplacic za takie bledy, tym bardziej ze ten blad byl kosztem ludzkiega zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
sopelsiasty Re: Zginął pracownik LG Philips LCD 27.04.07, 17:24 Ok, rzeczywiście, trochę się wygłupiłem. Ale i tak wątpię, żeby to był przypadek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.ar.wroc.pl 27.04.07, 18:02 Zgadzam sie z Pawlem. ja pracuje dla dostawcy LG Philips - oczywiscie firma koreanska. Jakis czas temu mielismy "maly" wypadek w naszej wspanialej firmie. Operator wozka widlowego spadl razem z wozkiem z rampy, ktora nie posiadala barierek zabezpieczajacych. Cale szczescie ze nie zostal przygnieciony przez ten wozek. A jaki byl komentarz koreanskiego managera, kiedy Polacy powiedzieli jakie konsekwencje groza firmie za brak zabezpieczen? Oczywiscie: "przeciez nic sie nikomu nie stalo". Teraz nic, ale nastepnym razem moze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 18:12 Wielce prawdopodobne, że pośrednio do wypadku przyczynili sie makerzy, którzy co pewien czas wprowadzają "ulepszenia" bez informowania polskich techników czego te zmiany dotyczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maćka kuzynka Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.07, 15:30 Jak możecie pisać takie bzdury!!! Człowiek nie żyje i jakie ma to teraz znaczenie kto zawinił ??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 15:36 Bzdury bzdurami, ale stwierdzenie kto zawinił jest bardzo ważne. Muszą zostać wyjaśnione wszelkie okoliczności, aby takie wypadki nie zdarzały się w przyszłości. Mam nadzieję, że dochodzenie prowadzone przez PIP będzie prowadzone rzetelnie bez oznak specjalnego traktowania dla naszego super-inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Zginął pracownik LG Philips LCD 06.05.07, 12:16 ***Maćka kuzynko - jednak ma znaczenie - winny powinien odpowiedziećza tą niepotzrebną śmierć - a jestem pewny prawie na 100% że to Koreańce coś nagrzebali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: 80.50.250.* 20.07.07, 09:33 ty baranie to że człowiek nie zyje to wielka tragedja , ale dla ciebie najlepiej jakby wszyscy zamkneli mordy żeby przypadkiem nie ukarać winnych??? o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Mieczkowski Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 13:55 Jestem pracownikiem tej że firmy od ponad pół roku.Jest mi bardzo przykro z takiej tragedi w naszej firmie,tym bardziej że zginoł mój kolega.Łącze sie w bólu wraz z rodziną i sk ladam szczere kondolencje dla rodziny zmarłego kolegi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia*wrocław Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 13:59 Pracuje w LG. Philips i jak sie dzisiaj o tym dowiedzialam to przeszły mnie ciarki. Wczoraj jeszcze wychodzilam z pracy o 23.oo i wszyscy byli zadowoleni. Straszna tragedia, współczuje rodzinie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia*Wroclaw Re: a o ktorej zaczęłas? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 15:12 Nie ... ,zaczęłam prace o 14.50 tak jak sie zaczyna 2 zmiana w firmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Oj, ta wysoko zaawansowana technologia.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 14:28 ....za wysoko, dla Polakow........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.kalisz.mm.pl 27.04.07, 14:48 Jestem pracownikiem tej firmy pracowałem na tej zmianie to co się stało nie było winą Maćka lecz koreańczyków jak również Państwowej inspekcji pracy i innych instytucji które wydały zgodę na rozpoczęcie produkcji w tej fabryce .Obowiązkiem Maćka było usunięcie awarii ,podczas jednej z nich komputer pokazał brak ciśnienia na stole.Maciek zatrzymał maszynę i wszedł aby naprawić usterkę.Nie wiadomo dlaczego nagle maszyna ruszyła przygniatając go.Maszyna ta nazywa się POL jest to jeden z pierwszych procesów związanych z produkcją.Jest to prostokąt zabudowany w całości szybą o wymiarach długość około 5m szerokość 2,5 m wysokość 2 m.Jeżeli maszyna pracuje i otworzy się jakiekolwiek drzwi automatycznie zatrzymuje się cały proces.Tak więc skoro maszyna była wyłączona i drzwi były otwarte nic nie powinno ruszyć.Winić możemy tylko koreańczyków którzy nie zastosowali odpowiednich zabezpieczeń.Maćku zawsze będziemy o Tobie pamiętać,jest mi bardzo przykro. PS.nie wiem dlaczego ludzie którzy nie wiedzą co tam się wydarzyło mogą pisać takie brednie Proszę utajnić mój adres mejlowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marvel Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: 81.210.62.* 27.04.07, 15:01 Nie pozwólcie na dopuszczenie tej maszyny do ruchu zanim nie będzie znana przyczyna samowolnego jej ruszenia i dopóki nie będą zastosowane 100% zabezpieczenia! Pilnujcie swojego zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dj Karbi Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 16:10 W zupełności się z Tobą zgadzam "A" Nie znałem Maćka ani nie pracuje w tym zakładzie ale miałem już doczynienia z takimi maszynami i podobnymi wypadkami. Szczere kondolencje dla rodziny z mojej strony. Jestem z nimi i czuje wielki żal z powodu tego wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szfagier rodzina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.07, 18:10 dziękuje ci A nie wiem kim jesteś ale to co napisałeś troszkę dopowiedziało to co powiedział mi Pawel nie chciałem go męczyć bo jego stan był straszny jak byście mogli do niego zadzwonić to byśmy byli wdzięczni i podziękujcie mu w naszym imieniu. nic sie nie dało zrobić i na pewno o nic go nieobwiniamy zrobił co mógł ale Koreańczykom nie może sie upiec za to co robią w tym zakładzie linie na sile dopasowywane do polskich wymogów fabryka w budowie a pozwolenie na użytkowanie dostali wszystko to popie.... z nami jest wszystko dobrze jeżeli można tak powiedzieć maciek nie zyje jego córka niedługo to zrozumie teraz jest malutka na szczęście probuję zachowywać zimnom krew ale niepotrafie. dziękujemy za wszystkie kondolencje musimy sie trzymać razem A zboczeńcowi obijcie mordę bo jak pamietam to już coś od dawna z tym ciśnieniem było nie tak . oni muszą ponieść tego konsekwencje. A może miasto znowu zastosuje jakieś ulgi....... pozdrowienia dla wszystkich co pamiętają Maćka jako wesołego człowieka chcącego żyć Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: rodzina 06.05.07, 12:25 szfagier ,skoro jest tak ,że to wina koreańców to może skrzyknijcie ludzi w fabryce i złóżcie doniesienie do prokuratury o popoelniennie przestepstwa - ja nie moge bo nie jestem pracownikiem LG . Straszne-bezsensowna śmierć tego Maćka:( [*] Wyrazy współczucia:( Koreańcy powinni za to odpowiedzieć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Zginął pracownik LG Philips LCD IP: 10.40.68.* 27.04.07, 15:40 Koreańczycy nie przestrzegają żadnych zasad! Ani BHP, ani współzycia! Warunki w fabryce są gorsaze niz w kołchozie. Tylko dlatego, że pracownicy pilnują się jak mogą nie mamy do czynienia z takimi wypadkami co dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: preacownik Lg Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 17:48 Terz was popieramy,jako pracownicy lcd.Wczoraj zdecydowaliśmy się odejś od linek produkcyjnych ze względu na przymuszenie nas do precy po 10 godzin.Mówili , że od poniedziałku do czwartku a tu nagle się okazuje , że i w pjątek.Mamy tego jurz dość.Ale znalezli się nadgorliwi,Ktorzy zostali.A teraz nam grorzą zwolmieniami.A my wbrew ich woli w poniedziałek zakładamy zwjązki SOLIDARNOŚCI i nie damy sie wiecznie poniewjerać.Bo tak jak i uwas niemamy nic do powjedzenia,ani odzierzy ochronnej,ani wentylacji na hali.Kareyki znów zaczynają przyjerzdzać kilka razy dziennie do osób które straciły przytomność.Nawet wczoraj dziewczyna lerzała na stołówce 1,5 godziny nieprzytomna a nikt nie umjał jej udzielic pomocy do przyjazdu karetki.A mjeli jurz przykład w ubiegłym roku jak pracowaliśmy po 10 godzin gdzie niebyło upałów ,żę ludzie słabną i mdleją przy linkach.Ale u nich nieliczy się człowiek najwarzniesza jest produkcja,niewarzna jakość warzna ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:14 o cie w dupe to juz sa naprawde nie przelewki. Powinniscie to zglosic gdzies a po drugie nie mowcie za glosnoo o zwiazkach, bo zalozycieli zwolnia zanim zaloza. Powiedzcie jak to zrobicie bo musicie wtedy, ale juz zalozyciele beda pod ochrona. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Mam nadzieje ze LCD, ktore wytwarzasz sa lepszej 29.04.07, 22:06 ...jakosci niz twoja ortografia............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SantiagoMunez Koreańska Firma daje dużo do myślenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.07, 15:48 Na poczatku moje szczere kondolencje dla rodziny, nie znalem Maćka ale chcialem sie wypowiedziec na tym forum bo pracuje w podobnej firmie i prosze was Ci ktorzy nie musza niech sie w nich nie zatrudniaja nie pisze dlatego ze zginal czlowiek tylko dlatego ze wszystkie skosne mordy ze sie tak brzydko wyraze chca nas wykorzystac i nami sterowac jak jakimis marionetkami w mojej firmie na linii robia koreance i zarabiaja 10 razy wiecej niz my a maja najgorsza produktywnosc na calej produkcji bo ida tylko na ilosc a od nas oczekuja nie wiadomo co za tak male pieniadze zastanawiacie sie dlaczego tu jeszcze siedze odpowiedz jest taka mam lojalke ale juz sobie powiedzialem ze sie jej nie boje i odejde najszybciej jak tylko bede mogl nawet jesli zaplace grzywne jesli ktos to przeczyta a ma dobre kontakty z koreanczykami to niech mu to wytlumaczy co tu jest napisane i ze polakow nie wykorzystaja tak latwo jak im sie wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: varciasz Re: Koreańska Firma daje dużo do myślenia IP: 87.105.182.* 27.04.07, 16:02 Twoja lojalka to tylko straszak. Pogadaj z prawnikami. Jezeli szkolenie na które zostałeś wysłąny było Ci potrzebne do dalszej pracy to pracodawca nie ma prawa dawac lojalki. POgadaj z prawnikiem i sie zwalniaj. Troche zły bedziesz jak sie dowiesz że to tylko straszak a Ty przez to tyle czasu zmarnowałes :D Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R....a Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 16:19 no hmm nie powinno doo takiego czegosc dojsc ale mimo to naprawde jest to przykre ;( Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Straszna tragedia 27.04.07, 16:22 Wspolczuje rodzinie. Okropna wiadomosc. Jedyne co moge dodac to to, ze bezpieczenstwo zalezy zarowno od nas samych jak i od zatrudniajacej nas firmy. W USA zwiazana z tym problematyka jest nazywana haslem "Lockout/Tagout". Niby nudne, ale warto sie zaznajomic z tym, co inni napisali na ten temat. www.osha.gov/dts/osta/lototraining/tutorial/tu-overvw.htm Z osobistych doswiadczen. Poprzedni pracodawca (mowimy o kilkudziesieciu mld $ sprzedazy rocznej i +/-100k pracownikow), na szczeblu wydzialu raczej dyskutowalby wydawanie kilku tys. $ na cyfrowe zamki monitorowane siecia anizeli na osobiste filtry powietrza dla jednego-gora dwoch pracownikow. Nie bylo pieniedzy na automatyke czyniaca caly proces o niebo bezpieczniejszym, ale byl czas na sto nasiadowek i pieniadze na ograniczenie dostepu do laboratorium dla reszty pracownikow. Oczywiscie (pomimo super-nowoczesnej technologii i produktu, jaki malo kto na swiecie robi) odszedlem z tego dzialu. Wlasne bezpieczenstwo przed wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopiejka Re: Straszna tragedia IP: 85.128.107.* 27.04.07, 16:52 Nigdy nie podejrzewalem ze w swiatowej firmie w ktorej ciagle sie mowi ze nasze bezpieczenstwo jest najwazniejsze tak na odpier.... beda zmontowane maszyny na linii co oczywiscie oznacza ze nasze bezpieczenstwo jest dla nich guzik warte. Wazne sa kolejne rekordy i kolejne swieta w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Nigdy nie podejrzewalem ze w swiatowej firmie 27.04.07, 17:56 Gość portalu: kopiejka napisał(a): "w ktorej ciagle sie mowi ze nasze bezpieczenstwo jest najwazniejsze tak na odpier.... beda zmontowane maszyny na linii co oczywiscie oznacza ze nasze bezpieczenstwo jest dla nich guzik warte. Wazne sa kolejne rekordy i kolejne swieta w pracy." Ze smutkiem zauwazam, ze jedyna rzecza, ktora moze poprawic systuacje sa wysokie kary pieniezne przyznawane przez sady w takich przypadkach. W USA rodzina tego pracownika bylaby juz zalana przez dziesiatki jak nie setki ofert od prawnikow, pragnacych wytoczyc pracodawcy ( a moze i producentowi maszyny) sprawe o odszkodowanie. Zwyczajowo prawnik(-cy) dostaja 1/3 sumy odszkodowania, wiec maja interes w walczeniu o jak najwyzsze odszkodowanie. Czesto minimalna wysokosc odszkodowania to utracone zarobki, jakie dany pracownik zarobilby do konca swojego zycia plus emerytura. Do tego odszkodowanie za straty moralne dla rodziny. Plus cos co bedzie kara/nauczka dla pracodawcy i/lub producenta maszyny. Razem moze to byc ogromna suma, idaca w miliony zielonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Niezbędny Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 18:21 A w LG Electronics ludzie wyszli przed zakład i nie chcą pracować. Pozdrawiam - Jan Niezbędny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 19:08 wspolczucia dla rodziny. Pracuje w lg i twierdze ze to jest tylko i wylacznie wina zoltkow. juz nie raz sie zdarzalo, ze ta maszyna sie zacinala albo ciagle sa jakies awarie. bzdury, ktore wciskaja na szkoleniach "liczy sie JAKOSC a nie ILOSC" to calkowita parodia,jakby tak bylo to ludzie pracowaliby w normalnym systemie 8 godzinnym a nie 4 brygadowym.ostatnie zamierzeniem, dokladnie 19kwietnia, bylo wyprodukowac 4000 paneli. koreance robili 24h na dobe. kurde oni musza zrozumiec ze nie jestesmy w korei tylko w polsce. ja przy podpisywaniu umowy nawet regulaminu nie widzialam, a kolega widzial i owszem, ale wiszacy na scianie.kolejna ciekawa rzecza jest to, czy ktokolwiek widzial atesty na maszyny, ktore rzezkomo sa dopuszczone do pracy. Kwestia, kotra wypadaloby, zeby sie takze zajela Inspekcja Pracy sa urlopy, a wlasciwie ich planowanie. Otoz urlopy 14 dniowe na okres wakacji nie sa do dzis dnia zaplanowane. Moznaby bylo sie tutaj jeszcze wiecej rozpisywac, ale to nic nie da. Miejmy nadzieje, ze nie ujdzie im to plazem. Tylko ludzie musza przestac sie bac mowic. Wszyscy, a nie wyjatki. Odpowiedz Link Zgłoś
r.c.nowak Re: Zginął pracownik LG Philips LCD 27.04.07, 19:44 Głebokie wyrazy współczucia rodzinie zmarłego.Niech dobry Bóg ma Go w swojej opiece. Naprawdę dzisiejszej nocy było to wydarzenie bardzo przygnębiające.Wszyscy obecni przy akcji reanimacyjnej do końca mieli nadzieje,że nastąpi cud.Niestety.Potem nastąpiła pustka.Nie znałem go osobiście ale pamiętam tego dużego chłopaka idącego korytarzem na zmianę lub do domu.Do domu do którego dzisiaj wrócił.Myślę,że jego śmierć nie pójdzie na marne i da wiele do myślenia wszystkim związanym z tym zakładem pracy.Wiadomo,że pracuje się po to aby uzyskiwać wyniki ale trzeba pamiętać,że człowiek nie jest tylko jeszcze jedną śrubką w maszynie tylko tym najważniejszym elementem bez szanowania którego żadna cywilizacja i żadna kultura pod każdą szerokością geograficzną nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tereska Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.e-wro.net.pl 27.04.07, 19:41 straszna tragedia - wszystkim, których to dotknęło, składam wyrazy współczucia. Mój brat też jest - a właściwie już był- pracownikiem LG Philips, zwolnił się, będzie płacił za to kupe kasy (niestety, lojalka konsultowana byla z prawnikami i nie ma ponoc mozliwosci wywiniecia sie). znalazl inna prace, troche sie mu dziwilam, ale gdyby nadal pracowal bylby na tej samej zmianie.i byc moze to on musialby isc do maszyny.... chlopaki! nie dajcie sie!! na prawde, zadne pieniadze nie sa warte Waszego zycia!!! po jakims czasie pewnie przycichnie - i potem znowu moga Was nie szanowac - przeciez jestescie tylko polskimi technikami czy operatorami... koszmar - i takie jeszcze pytanie: czy ktos z wielkiego dzialu hr zajal sie Wami - czyli osobami, ktore mogly byc na tym samym miejscu? od czasu tragedii minelo juz dobrych pare godzin - w firmie juz dawno powinien byc psycholog...jesli jest - to chwala madrym ludziom za to. Trzymajcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.kalisz.mm.pl 27.04.07, 19:58 to za duzy wydatek zeby wynajac psychologa a pieprzony hr nigdy sie niczym nie interesowal a zwlaszcza listwan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Zginął pracownik LG Philips LCD IP: 85.128.107.* 27.04.07, 20:02 straszna tragedia winę za to powinni ponieść przedewszystkim koreańczycy . szczere kondolencje dla rodziny zmarłego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anapos Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: 85.128.107.* 27.04.07, 21:57 Zgadzam się z opinią ,że winę powinni ponieść Koreańczycy , ale mam nadzieję , że prokurator stanie na wysokości zadania i postawi zarzut komu trzeba. Serdeczne wyrazu współczucia dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Czy ty baranie rozumiesz co piszesz............ 29.04.07, 22:02 ....wynika, ze jezeli to byla wina serwisanta to i tak Koreanczycy sa winni.......... Miales pod gorke do szkoly............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:12 pracuje tam i widze co sie dzieje,każdego dnia karetki a teraz wypadek śmiertelny,mam nadzieje ze osoba odpowiedzialna poniesie kare i ktos wkoncu zajmie sie ta fabryka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.zlotniki.pl 27.04.07, 22:33 znałem go . brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anapos Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: 85.128.107.* 27.04.07, 23:28 Boję się , żeby nie ukręcono łba sprawie - żyjemy przecież w Republic Bananas of Poland . ABW partaczy robotę , skorumpowani adwokaci przebywają w aresztach tymczasowych , niektórzy prokuratorzy też nie uchylają się od łapówek , a poszkodowany nie był posłem SLD , żeby parlament zwołał w tej sprawie specjalne posiedzenie .Każdego życia żal i każde jest cenne w równym stopniu - ale czy w tym przypadku stanie się zadość sprawiedliwości ? Mam obawy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szfagier Rodzina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.04.07, 00:06 dziękuje wszystkim ludziom pamiętającym macka przepraszam ze narazi nic więcej nie napisze ale nie potrafię NIE WRACAJCIE DO PRACY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik J.L Zawsze będzie w naszych sercach IP: *.wro.vectranet.pl 29.04.07, 15:28 Łaczę się w głebokim żalu z Rodziną i bliskimi Maćka wiem że żadne słowa nie cofna tego co sie stało... Znałam Maćka to był dobry i wspaniały człowiek dla którego córeczka i żona były całym światem. Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.230.219.81.magma-net.pl 28.04.07, 00:10 Po prostu niech, każdy mówi o tym w swojej firmie w jakiejkolwiek pracuje. musi o tym huczeć, to coś się poprawi. pisać i mówić o tym w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.07, 02:01 mój mąż tez pracuje w LG od samego początku nie podobała mi sie ta firma był razem z Maćkiem w Korei wiem jak boli go to co się stało jeżeli wróci tam do pracy to za każdym razem będę się denerwować czy do nas wróci. wyrazy współczucia dla całej rodziny Maćka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sum Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.core.lanet.net.pl 01.05.07, 13:11 >każdego dnia karetki< codziennie wzywane jest PR bo tych których zatrudnili do zabezpieczenia medycznego zwolnili -wcześniej nie płacąc , teraz PR ma robotę , a ze ten obszar zabezpiecza 1 karetka to kiedyś mogą nie zdążyć z pomocą bo z Wrocławia to trochę potrwa zanim ktoś przyjedzie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: technik Re: Tego sie mozna bylo spodziewac..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 06:53 Bylem z Mackiem 5 miesiecy w Korei na szkoleniu.Zapamietam go jako fajnego,wesolego chlopaka....mial 31 lat,zone i mała córeczke....Ja do tej pory nie wierzę w to co sie stało.Szczere kondolencje dla rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anapos Re: Tego sie mozna bylo spodziewac..... IP: 85.128.107.* 28.04.07, 07:29 Heraldek - nie obrażaj tych ludzi nazywając ich nieudacznikami . Każdy chce żyć i mieć na to środki , mniej lub więcej wyedukowany . Wszyscy nie mogą być ministrami , prezesami , dyrektorami czy kierownikami . Robotnicy są też potrzebni i też należy się im poszanowanie . Co do pozostałych przemyśleń , to zgadzam się z Tobą , że to jest wina polskich władz każdego szczebla , które "wabią" obcy kapitał tanią siłą roboczą i nie tylko. Czy jest na to jakiś sposób ? Obawiam się , że to niczego nie zmieni . Nikt sę tym nie przejmuje i nie będzie sie przejmował . Dlatego nie dziw się , że młodzi ludzie uciekają stąd . Chcą żyć godnie i mają do tego prawo . Gospodarka wolnorynkowa kusi wszelkiego rodzaju dobrami , a na to trzeba mieć pieniądze . Jak można żyć z rodziną za 1000 PLN/mies. ? Próbowałeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Ja nikogo nie obrazam, ja tylko stwierdzam fakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 09:13 Polski chlopo-robotnik z socjalistycznymi nawykami pracy nie nadaje sie do pracy w High-Tech, pomijajc nawet czy sa odpowiednie motywacje placowe czy nie...... To nie ten tym czlowieka, po prostu Rowniez Korea, Chiny czy Japonia tworzyly swoja HT z czesto niepismiennych chlopow, ale trzeba miec benedyktynska cierpliwosc i pracowitosc Azjaty.... Polacy wola zalozenie zakldowej "Solidarnosci"... Ale zeby zostac "druga Japonia" Walesy, trzeba najpierw "frycowe" zaplacic i czegos sie nauczyc..... A Polacy wola tylko narzekac stojac w miejscu... Dyrektor filii Seagate w Hongkongu zaczynal od pracy przy tasmie z dyskami twardymi.....pracowal przy tasmie przez 8 lat, zarabiajac ponizej 1 USD/godz....do pracy dojezdzal i nadal dojezdza rowerem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anapos Re: Ja nikogo nie obrazam, ja tylko stwierdzam fa IP: 85.128.107.* 28.04.07, 09:30 Wszystko się zgadza , tylko frycowe niech płacą wszyscy , którzy pracują w tej "Japonii" , od ministrów począwszy na robotniku skończywszy . Nie można nazywać kogoś nieudacznikiem tylko dlatego , że miał pecha urodzić się w kraju za żelazną kurtyną . To nie ich wina , że Stalin , Roosevelt i Churchil podzielili Europę jak chcieli . To przekleństwo jeszcze teraz procentuje i długo jeszcze będzie dawać znać o sobie - niestety . W takich kategoriach to widzę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: Ja nikogo nie obrazam, ja tylko stwierdzam fa IP: *.230.219.81.magma-net.pl 28.04.07, 12:16 Po trupach do celu, tak to wiele osób potrafi, ja tez. Ale ni o to w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <'> <'> <'> <'> Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 10:26 Syn mojego sąsiada <'> Wziął nocna zmianę aby jechac na pogrzeb brata swojego ojca ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tech. specj. Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 13:45 nie ma sie co uszukiwazc...ale jak to mozliwe by fabryka dostala pozwolenie na produkcje....jakim cudem??? touch panele(sterowanie maszyn) w jezyku angielskim,brak jakichkolwiek instrukcji, produkcja zaczela sie duzo wczesniej niz dostali na to pozwolenie,fabryka pracowala duzo wczesniej zanim urzad celny oclil maszyny....pewnie wciskali im kity ,ze byly to tylko testy.... nie wiem czy bede mial odwage by podejsc tym razem do jakielkolwiek maszyny.... a i warto wspomniec o pracy na stanowiskach bez zadnego przeszkolenia.....bo dla nich liczy sie tylko zysk....lataja dziury na lini ludzmi z lapanki (magazynierami.technikami),bo dla nich liczy sie tylko wynik,bicie kolejnego rekordu!!! polska sukces!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.lanet.net.pl 28.04.07, 14:06 Zginal moj kumpel szfagier drugiego kumpla, maz znajomej czowiek ktory kochal zycie i cieszyl sie nim, zostawil na tym swiecie coreczke. Teraz glos nalezy do pracownikow LG, aby tej sprawy nie pozostawic bez echa. Kto wie na kogo nastepnego trafi jezeli pozostawicie to tak jak jest w jednym wielki burdelu nie jestesmy Mozambikeim, czy Chinamy, ze mozna nam ciemnote wciskac. Postawcie swoje postulaty, ze w takich warunkach nie bedziecie pracowac jest was wiecej macie sile. Tak obalono komunizm padaly rzady. Glos jest wasz. Co z nim zrobicie zalezy tylko od was. Czy bedziecie czekac na kolejna tragedie, kolejny wypadek, zeby cos ruszyc w poprawieniu warunkow pracy i bezpieczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Durnie do nauki a nie do sejmikowania...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 15:24 ......Jak po polrocznym praktyce w Korei, ktos nie potrafi obslugiwac maszyny, bo napisy sa po angielsku.... ...to nadajecie sie tylko na plantacje bananow w Kostaryce a nie w zakldzie High-Tech.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahah Re: Durnie do nauki a nie do sejmikowania...... IP: 212.127.94.* 28.04.07, 15:42 oo, heraldek jednak z polski nadaje ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anapos Re: Durnie do nauki a nie do sejmikowania...... IP: 85.128.107.* 28.04.07, 15:43 A ciebie kto i gdzie wyedukował . Wyglada na to , że jesteś absolwentem Wojewódzkiego Uniwersytetu Marksistowsko - Leninowskiego , który takim mądralom jak ty nadawał status wyższego wykształcenia . Żałosny jesteś . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szfagier Re: Durnie do nauki a nie do sejmikowania...... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.04.07, 17:29 człowieku ty nawet nie widziałeś tego panela a piszesz takie bzdury Maciek znał angielski lepiej od tych Koreańczyków tylko problem jest w tym ze oni przetłumaczyli tylko pierwsze strony a nie wszystko reszta to same krzaczki czyli koreański Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwis Re: Durnie do nauki a nie do sejmikowania...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:08 ty jelopie nie widdzisz roznicy miedzy prawidlowa praca maszyny a naklejkami. Wielce znajacy angielski sie odezwal. Jak chcesz mozemy podyskutowac po angielsku, tylko z takim idiota nie ma chyba sensu. Czlowiek zginal a ty piszesz o naklejkach. Jestem serwisantem wiecej lat od Ciebie napewno i nie na maszynach do czyszczenia posadzki tylko na duzo powazniejszych i calkiem nowych roznego typu (nie bede pisal bo musialbys poszukac wogole co to jest) i nie wciskaj nikomu kitu. Kazda maszyna przed dopuszczeniem powinna byc dokladnie zbadana. Myslisz ze urzadzenie zasilane powietrzem czy 400V to zabawka i kazdy sobie podchodzi i naprawia bo moze mu sie uda? Sorry jesli cie urazilem bo skonczyles studia ale chyba za maslo albo jajka zrobiles dyplom i mature Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia*Wrocław Re: Durnie do nauki a nie do sejmikowania...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 19:22 człowieku ty chyba nie wiesz co ty piszesz, zastanów sie troszeczke nad soba ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Durnie do nauki a nie do sejmikowania...... IP: *.kalisz.mm.pl 29.04.07, 09:48 Cześć frajerze nie wchodź na tę strone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Durnie do nauki a nie do sejmikowania...... IP: *.wro.vectranet.pl 29.04.07, 15:49 jak mozna pisac takie brednie nie mając pojecia o pracy w tej piepszonej fabryce kretynie zginął człowiek daj sobie na wstrzymanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
007jojo Re: Zginął pracownik LG Philips LCD 28.04.07, 16:37 a czy cierpiał na efekt jojo? cz ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.wroclaw.mm.pl 28.04.07, 17:04 Jak mozna pisac taki bzdury!!! Pracuje w tej chorej firmie, jestem operatorem. Wiem jak ciężką pracę wykonują Technicy. Maciek był moim Przyjacielem, to ogromna tragedia dla tych, którzy Go znali, był cudownym człowiekiem, wspaniałym przyjacielem. Brak zabezpieczeń, oszczędzanie na wszystkim a najbardziej na bezpieczeństwie doprowadziło do ogromnej tragedii, odszedł Wspaniały Człowiek!!! Szczerze współczuje całej rodzinie, brak słów aby wyrazić jak wielka to tragedia. Maciusiu byłes i zawsze pozostaniesz Cudownym Czlowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik serwisu Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:00 pracuje tez jako serwisant, ale moze innych maszyn co nieznaczy ze mniej niebezpiecznych. Przykro mi ze tak sie stalo, ale dziwne ze ktos dopuscil takie maszyny nie sprawdzajac ich, druga sprawa to to ze korea slynie z tego ze pracownikow raczej nie szanuja i niech sie lepiej nie wypowiadaja jak im jest przykro, trzecia-zatrudnic koreancow?bo co-nie ma kto pracowa?mysleli ze dadza 1000 zlotych i kazdy poleci. Pracuje za ponad dwukrotna sume a do tego kazda nowa/uzywana/rozpoczynajaca prace maszyna jest dokladnie przebadana odnosnie w/w oklicznosci tzn czy to braku napiecia czy cisnienia itd. Ja osobiscie nigdy za zadne pieniadze nie zaryzykowalbym zycia dla pracy maszyny, nawet jakby zaklad mial stac miesiac. Ludzie moze zostane skrytykowany, ale nikt wam nie wroci zdrowia ani zycia i nie wszystko da sie kupic nawet jesli sie je ma Odpowiedz Link Zgłoś
dodix810 Zginął pracownik LG Philips LCD 29.04.07, 00:45 Po 2 zmianie telefon w srodku nocy i mówiący łamiacym się głosem prawie płaczący dorosły facet o tym co się stało... Szok niedowierzanie i złość. JAk na ironie angielski nie jest problemem żółci nie tłumaczą bo sami go nie znają i to oni mieliby problem z obsługą maszyny boją sie czegokolwiek co jest napisane nie po koreańsku. Jedyne co potrafią robić pracując w Polsce to walić wóde i jeździć na dziwki. K... przychodzą do roboty nawaleni spią a ty się martw czy maszyna działa, techników z nocnej zmiany omijają szkolenia prowadzone w dzień nie są powtarzane wogule, jakiekolwiek ulepszenia zmiany owszem są i morze to dobrze ale dlaczego nie jesteśmy o nich informowani. Dlaczego musze prosic durnego mentora zeby raczył nas przeszkolić zeby nie przypominał sobie o szkoleniu 20 minut przed naszym wyjściem do domu. Maćka widziałem zawsze przez szybe pracowaliśmy praktycznie obok siebie. Zawsze uśmiechniety zawsze żartował nigdy mi nie odmówił pomocy to co go spotkało jest wielką krzywdą dla jego rodziny. Mówienie że firma zaopiekuje się jego rodziną ze nie zotawi jej... dlaczego nie myślićie o nas o naszych rodzinach tylko pozwalacie żeby dochodziło do takich wypadków, do tego żeby nasze rodziny, dzieci cierpiały. Heraldek mam wrażenie że jest bardzo głęboko zakompleksionym facetem któemu ktoś zrobił krzywde. Nie wiem drogi panie może poprostu w LG cie nie chcieli... jasne że to zadna strata bo jest duzo innej pracy napewno też za lepszą kase. Do tego co piszesz brak mi i myśle że wielu osobą które czytają forum słów. Twoja głupota zatyka tak samo jak głupota i debilizm koreańczyków. Maćku wiele osób bedzie o tobie pamiętać, a myśle że koledzy kórzy ci chcieli ocalić że na zawsze to im pozostanie w pamięci. Spoczywaj w spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Dlaczego pracujecie w LG/Philips skoro tak firme 29.04.07, 02:08 ....nienawidzicie....????? Z niejednej miski w zyciu jadlem, a pracujac w USA stykam sie codziennie z osobnikami z calego globu, i jakos nie mam tak wyrobionej opinii o innych nacjach, jak ci co nigdy swojej dupy nie ruszyli.... W Polsce wielka tragedia, bo ktos (dzieki Bodu nie jest to Niemiec!!!) zmusza Polakow do wiekszego wysilku, lepszek koordynacji i myslenia.... Pierwsza reakcja po wypadku, to wybuch nienawisci przeciwko Koreanczykom i LG......przeciez sami ich zaprosiliscie i na bramie nie ma napisu: "Arbeit Macht Frei!".... Wypadki sie zdarzaja wszedzie, nawet w najlepszych zakladach..... ale nikt nie wydaje wyroku przed ustaleniem faktow..... A Polska znana jest z nonszalancji i flejtuchowstwa.......... Ilu ludzi ginie na drogach, bo niektorzy kupili sobie egzaminy na prawo jazdy....ilu ludzi ginie od swojej lekkomyslonosci na budowach, w kopalniach....i jakos nie ma histerii, bo nie ma Koreanczykow.... Odpowiedz Link Zgłoś
dodix810 Re: Dlaczego pracujecie w LG/Philips skoro tak fi 29.04.07, 09:00 I wszystko jasne. Heraldek dorgi kolego najłatwiej jest siedizeć za granicą w wielkim mlekiem i miodem płynący USA. Tylko tak sie składa że zgnilizna moralna i pogarda dla jakichkolwiek wartości tam jest największa i najbardziej widoczna. Naród bez histroi pałajacy nienawiścią do wszystkiego i wszystkich którzy nei są nimi. Za baryłke roy bez wyraźnego powodu rozjechaliście Irak. Nie potraficie i nie macie dowodó na rzekomą produkcję broni masowej zagłady w Iraku. Ropa jest jedynym jej powodem. Swoją drogą zastanawiam się czy będąc w USA ze swoim jak piszesz wykształceniem nie wynosisz nocników w wszpitalu po pacjentach io tam się z innymi nacjami nie stykasz. Poziom twojej wiedzy na temat tego jak jest w kraju jest żenująco niski a pogarda dla włąsnych korzeni godna pożałowania. Maciek robił to co było jego zadaniaem najlepiej jak umiał... ktoś popełnił błąd za który on zapłacił życiem. Wierze że to nie było jego błąd, wierze też we własną wiedze i umiejętności które mnie nie zawiodły jeszcze nigdy. Nie mam doktoratów ani nawet wyzszego wykształcenia a dolar nie jest moją jedyną religią jak wydaje się być w twoim przpadku. Pytasz dlaczego... niektórzy dlatego że to mimo wszystko jest praca gdzie kasa jest w terminie i wogule praca jest, dlatego żę chcą pracować a nie opie..ć się na bezrobociu i doić państwo zsiłkami opieką społeczną itd.., inni bo mają lojalki a jeszcze inni dlatego żę lubią to co robią ( tak są takie osoby ). Także uszanuj pamięć naszego kolegi i zamilcz już!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anapos Re: Dlaczego pracujecie w LG/Philips skoro tak fi IP: 85.128.107.* 29.04.07, 09:23 Dajcie sobie spokój z jakimś zakompleksionym heraldkiem , najlepszą metodą jest ignorowanie prymitywnych rozmówców . Wystarczy zwrócić uwagę na jego inne głupkowate wypowiedzi , z których wynika jak wyżej. Do tego typu ludzi i tak nic nie dociera . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek I kto tu jest zakompleksiony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 21:38 .....dopiero pare miesiecy pracy a juz tyle tragedii.... Strajki, bojkoty, oskarzenia, lamenty.... Wasi synowie i wnuki beda dziekowac Koreancom, ze wam w dupe tak dali i z was ludzi zrobili...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Ja ci powiem, co was w Polsce meczy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 21:17 >> I wszystko jasne. Heraldek dorgi kolego najłatwiej jest siedizeć za granicą w >> wielkim mlekiem i miodem płynący USA. Nie wiem czy Ameryka jest mlekiem i miodem plynaca, ale poziom idiotyzmu o wiele nizszy niz w Polsce.....I moze dlatego jest lepiej..... >> Swoją drogą zastanawiam się czy będąc w USA ze swoim jak >> piszesz wykształceniem nie wynosisz nocników w wszpitalu po pacjentach io tam >> się z innymi nacjami nie stykasz. Takie insynuacje sa polska specjalnoscia..... Ja ci powiem, co was w Polsce meczy... Przy waszej nieudolnosci i mizerii materalnej chcecie imponowac swiatu jakims dyrdymalami o wyzszej kulturze, etyce, religijnosci... A tutaj Koreance was na ziemie sprowadzaja...... Kopa w d....i do roboty....... >> Maciek robił to co było jego zadaniaem najlepiej jak umiał... ktoś popełnił >> błąd za który on zapłacił życiem. Wierze że to nie było jego błąd, wierze >> też we własną wiedze i umiejętności które mnie nie zawiodły jeszcze nigdy. Dlaczego ktos..??? Twoja wiara nie ma tu nic do rzeczy...poczekaj na fakty..... Ponoc byl czlowiekiem wesolym, towarzyskim, rozbawionym.... Moze za malo skoncetrowanym....a czasem technik jak saper myli sie tylko raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hools Re: Dlaczego pracujecie w LG/Philips skoro tak fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 11:39 jedyne co masz wspolnego z technika to chyba ten zmywak z ktorym nie dajesz sobie rady, a stycznosc z nacjami masz jak wybierasz gowna z pisuarow po czarnych i bezowych....a jesli chodzi o angielski to maszyna w Polsce nie moze byc dopuszczona bez polskiej instrukcji obslugi,bo w przypadkach takich ,a nie innych operator liniowy (ktory nie ma obowiazku znajomosci angielskiego) moglby zareagowac ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Dlaczego pracujecie w LG/Philips skoro tak fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 20:19 żal mi Ciebie hools, poziomu twojej wiedzy i inteligencji. Jesli pracujesz to niech Cie wysla na dodatkowe szkolenia moze sie czegos nauczysz a nie krytykujesz kogos nie majac pojecia o pracy technika/serwisu. Czlowiek ma racje-za zadne pieniadze nie mozna sie dac poniewierac i ryzykowac zycia. Ta maszyna do mycia to pewnie jakis przyklad byl, ale mozesz sie na tym forum oddzywac dopiero jak skonczysz szkole podstawowa. Do tego czasu sie nie wypowiadaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hools Re: Dlaczego pracujecie w LG/Philips skoro tak fi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 21:26 o czym ty do mnie rozmawiasz? chlopcze glowa cie nie boli?....masz problemy czytania ze zrozumieniem....z lekkim logicznym mysleniem,,,,a moze ty poprostu nadstawiasz sie heraldkowi...wiec nie komentuj czegos ,czego nie rozumiales,nie rozumiesz i nie bedziesz rozumiec bo to jest za trudne dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Wy, w Polsce, w ogole macie klapy na oczach....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 20:54 ...bez wielomiesiecznych szkolen zagranicznych, szkolen BHP-wskich, przetlumaczonych instrukcji i innej lopatologii uruchomienie spluczki w WC jest wielkim problemem............. Odpowiedz Link Zgłoś
wizdar Nie wiedziałem że w USA mają neostradę :P 29.04.07, 15:15 heraldek napisał: > Z niejednej miski w zyciu jadlem, a pracujac w USA stykam sie > codziennie z osobnikami z calego globu.... 1. Nie wiedziałem że w USA mają neostradę :P (heraldek *.neoplus.adsl.tpnet.pl) 2. Zastanów się nad tym co piszesz. Plujesz na Polaków, dlatego że sam nim nie jesteś , albo już się nim nie czujesz? Chciałbyś wyjechać do USA ale na razie tylko siedzisz na neostradzie i piszesz bzdury na forum. 3. Dla mnie jedynymi osobami które wiedzą co się tam dzieje/działo są pracownicy LG a nie ty i twoje przypuszczenia, no chyba że oprócz USA , pracowałeś w Korei na taśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Strasznie jestes spostrzegawczy jak na Polaka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 20:12 .....gdybym sie logowal, to bys tego nie zauwazyl..... Gdybys czytal moje posty dluzej wiedzialbys, z w Polsce bawie juz dluzej.....i dlatego moje uwagi dotycza wlasnych spostrzezen i doswiadczen...... Gdy jestem za oceanem, to szkoda czasu na GW i na to forum..... Na szczecie, nie jest konieczne wykazywanie polskim paszportem aby miec Neostrade w Polsce.... W USA Neostrady nie ma, a nawet gdyby byla to nikt by jej nie chcial.. ...ze wzglegu na warunki umowy jak i cene..... Za 15 USD miesiecznie mozna miec DSL 512 z mozliwosci rezygnacji w kazdej chwili.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Strasznie jestes spostrzegawczy jak na Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 20:32 ale kogo to obchodzi ile co kosztuje w stanach? Tez tam bylem moze nie tak dlugo jak ty i wiem ze zycie tam jest calkiem inne. Inna jest rowniez mentalnosc. Ty jests Polakiem i popierasz Koreancow? Nie chodzi czy oni zli czy dobrzy tylko powinienes wiedziec jaka jest ich mentalnosc, ze slabo cenia zycie ludzkie. Po prostu nalezy wyciagnac konsekwencje a nie jak ktos poprzednio stwierdzil ze sprawa najprowdopodobniej zostanie zatuszowana (a pewnie mial racje). Skoro maszyna nie miala zabezpieczen to czyja byla wina?Tego, ktory probowal ja naprawic? Jesli nie mial uprawnien-rozumiem, jesli nie byla wylączona maszyna- tez rozumiem, ale jesli wszystko wykonal tak aby nie bylo mozliwosci jej uruchomienia? Mysle ze wiezienia i kary sa nie tylko dla Polakow-dotycza wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Re: Strasznie jestes spostrzegawczy jak na Polaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 21:32 ...jakie masz powody aby myslec, ze jestem Polakiem.... ....polski jezyk, polskie forum....that's bullshit...!!!! Nie popieram Koreancow...ale nie lubie glupich opinii zanim sa ustalone fakty..... Usilujecie udowadniac, ze przerastacie LG/Philips... ...a moze po prostu nie dorastacie do wymogow tej firmy........... Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Strasznie jestes spostrzegawczy jak na Polaka 06.05.07, 12:49 Heraldek ty kretynie - zginął czlowiek przez zaniedbania Koreańców a ty jeszcze ich bronisz - po czyjej jesteś stronie ?? mialem nie reagować ,ale widze że twoja głupota i ignorancja jest większa niż powierzchnia USA. Ty albo jesteś idiotą,albo na łeb z 10 pietra upadłes - co innego jest zaniedbanie pracownika a co innego brak szacunku dla zmarłego - więc zamknij się i się nie wypowiadaj na tematy ci obce !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nie wiedziałem że w USA mają neostradę :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 20:23 Calkowicie Cie popieram wizdar. Najgorzej jak sie wypowiadaja osoby ktore są na garnuszku mamusi i wymyslaja sobie najnowsze historie o ich swiecie i pogladach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Dlaczego pracujecie w LG/Philips skoro tak fi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.07, 15:44 jesteś poprostu ignorantem, pracuję w firmie, która produkuje sprzęt komputerowy, miałem okazję pracować w oddziałach tej firmy w USA, Japonii, Anglii oraz we Włoszech, ale to nie upoważnia mnie do tego, żeby wypowiadać się w taki sposób jak ty, wiem jak pracuje się za granicą, tak jak piszesz wszędzie zdarzają się wypadki, ale to, że praktycznie każdego dnia karetka jest wzywana do pracowników LG, na pewno nie jest normalne, tutaj nie ma znaczenia niechlujstwo polskich pracowników, tylko sposób prowadzenia fabryki przez właściciela, pracowałem z Japończykami, którzy mają o wiele wyższą kulturę pracy od Koreańczyków, ale jest to całkiem inny system w porównaniu do tego jaki obowiązuje w Europie czy USA. We Wrocławiu i okolicach są fabryki należące do Koreańczyków, Japończyków, Szwedów, Hiszpanów, Niemców oraz firmy z USA, jak wytłumaczysz ten fenomen, że tak przerażające informacje pojawiają się tylko z fabryk koncernu LG? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Dzieki Bogu w Polsce Woltyla czuwa......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 20:28 .....ja nie pracowalem z zagranicznym firmach goscinnie.... "Zagraniczne" firmy to prawie wylacznie te w ktorych pracowalem..... A w Polsce sie wlosy jezy, gdy sie jest klientem polskiej firmy............ W Leroy Merlin niedawno omal nie zostalem rozjechany widlakiem z cementem... W Castoramie zas wiaderko 25kg masy szpachlowej spadlo niedaleko gdzie stalem, gdy operator widlaka wkladal cala palete na najwyzsza polka..... Cale szczecie, ze w Polsce chociaz Woltyla czuwa.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Dzieki Bogu w Polsce Woltyla czuwa......... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.04.07, 23:09 och jakaż szkoda ,że nie spadło na ciebie może by coś ci w głowie zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Widzisz Opatrznosc nade mana czuwa, chroniac 29.04.07, 23:42 .....przed polska bezmyslnoscia.... Szkoda, ze inni takiego szczescia nie maja............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Widzisz Opatrznosc nade mana czuwa, chroniac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.07, 00:06 chyba przed swoją bezmyślnością, trzeba być ślepym, zeby nie zauważyć wózka widłowego w alejce sklepu, a jak się stoi przy takim wózku, żeby nie zwracać uwagi na to co on robi. Ale to takie polskie - wszyscy robią wszystko żle, tylko ja (heraldek) jestem w swoich czynach bezbłędny, a zamiast tak myśleć trzeba od czasu do czasu zwrócić uwagę na to co się wokół mnie dzieje, to i nic w sklepie nie będzie spadać obok mnie z pracującego wózka itp. P.S czy alejki nie są zamykane w obrębie pracy wózka? Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Re: Widzisz Opatrznosc nade mana czuwa, chroniac 30.04.07, 00:28 .....W polskim markecie tak jak LCD/Philips panuje dziadowstwo czego skutki widac czasami na nekrologach... W zadnym amerykanskim markecie (Home Depot, Menards) nie rozklada sie towarow i szaleje wozkami w godzinach szczytu..... Towary masowe jak cement, zaprawy, cegla, izolacje, plyty gipsowe, itp znajduja sie na zapleczu i laduje z magazynow bezposrednio.... ...to nie polski czy europejski burdel kramikarski......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Widzisz Opatrznosc nade mana czuwa, chroniac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.07, 14:11 kolego chyba USA już całkiem zmąciły ci w głowie, rozejrzyj się w polskich marketach budowlanych, tutaj też cegły, izolacje, zaprawy są składowane na zewnątrz identycznie jak w hamerykańskich sklepach. Zejdz z tych sklepów i najlepiej już milcz bo strasznie się ośmieszasz. Dla uzmysłowienia powagi problemu, w LG zasady pracy narzuca koreańskie kierownictwo a nie polscy pracownicy i to kierownictwo odpowiada za poziom bezpieczeństwa pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Tylko ze Korea jest Tygrysem Azji a Polska dziadem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 01:09 .......Europy.....przyjedz dupku i zobacz wygladaja amerykanskie markety ...a nie te polskie, ciasne, zatloczone...a USA nikt alejek zamykac nie musi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Dzieki Bogu w Polsce Woltyla czuwa......... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.07, 23:59 co ty pier ... co jak co ale w sklepach gdzie towar układa się na wysokich regałach za pomocą wózków widłowych zabezpiecza się wejście do alejek gdzie pracuje taki wózek m.in OBI, Castroama Leroy Merlin i Selgros. Daj sobie spokój już z wypisywanie swoich mądrości, bo śmiem twierdzić, że nie masz bladego pojęcia odnośnie warunków pracy w LG i zasad tam panujących. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Re: Dzieki Bogu w Polsce Woltyla czuwa......... 30.04.07, 00:39 ...gdyby w tych sklepach nie byl ciagle mlyn i ludzie byli odpowiedzialni to wiele rzeczy by sie nie wydarzylo..... ....z zamykaniem alejek bywa roznie....ale do alejki tez trzeba jakos wozkien dojechac.....czyli trzeba jechac glownymi alejkami..... W Polsce o 21 arkiet jest zamykany i towar rozklada sie w ciagu dnia bo ochrona w nocy nie pracuje a wlaczony jest alarm.... W USA towar rozklada sie noca....w czasie dnia tylko wyjatkowe..... Ciezko to zrozumiec w tym Eurokolchozie.......???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Dzieki Bogu w Polsce Woltyla czuwa......... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.07, 14:06 w USA gnojki latają z bronią w ręku i strzelają do ludzi a w tym Eurokołchozie ludzie nie potrafią tego zrozumieć. Jeszcze raz przypominam, alejki są zamykane na czas pracy wózka widłowego, a to w Eurokołchozie oznacza, że się tam nie włazi dopóki osoba obsługująca wózek nie otworzy ponownie alejki. Jak na przejeżdzie kolejowym jest opuszczony szlaban to też próbujesz ominąć a pózniej się dziwisz, że maszynista jest tak nieodpowiedzialny, że próbował cie staranować? Sam doszedłeś do wniosku, że w Polsce i w Europie pracuje się inaczej niż w USA, spróbuj sobie wyobrażić, że w Korei lub generalnie w Azji pracuje się też w inny sposób niż w Europie czy USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Tylko ze Korea jest Tygrysem Azji a Polska dziadem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 01:05 ....Europy.....przyjedz dupku i zobacz wygladaja amerykanskie markety ...a nie te polskie, ciasne, zatloczone...a USA nikt alejek zamykac nie musi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Tylko ze Korea jest Tygrysem Azji a Polska dz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.07, 10:20 mieszkałem w USA i Kanadzie i paru innych krajach, wiem doskonale jak wygląda tam życie i wiem, że ludzie, którzy tam pojechali uważają że jest to raj na ziemi, ale prawda jest całkiem inna. USA to najbardziej zepsuty kraj pełny zaprzeczeń. Nie opowiadaj głupot bo tam za byle co leci się do sądu pow wielki pieniądze z odszkodowania, rodzina tego chłopaka, który zginął w LG dostałaby gigantyczne odszkodowania, gdyby całe zajście miało miejsce w USA. Pozdrawiam serdecznie i proponuję trzeżwiej patrzeć na to co dzieje się w USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Totalne bzdury wasc pleciesz....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 01:18 ....zbyt krotko tam mieszkales, albo za duzo piles aby cos zrozumiec....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re:Heraldek totalne bzdury wasc pleciesz....... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.07, 13:47 ja nie pamiętam, żebyś mieszkał ze mną a co dopiero pił skoro tak dobrze wiesz jak długo mieszkałem w USA i co tam robiłem(czy piłem czy nie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Totalne bzdury wasc pleciesz....... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.07, 13:52 po drugi wypraszam sobie takie komentarze w stosunku do mojej osoby, trochę pokory w stosunku do innych osób, bo na razie pracujesz na wizerunek zapatrzonego w siebie ignoranta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Re: Totalne bzdury wasc pleciesz....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 23:21 ....przyjmujesz tylko autoryzowane komentarze....... .....masz alergie do innego punktu widzenia........ najlepiej wyloguj sie i idz spac......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Totalne bzdury wasc pleciesz....... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.07, 13:10 nie chodzi mi o autoryzowane komentarze tylko o rozmowę na jakimś poziomie bez obrażania drugiej osoby, nie znasz mnie a wymądrzasz się tak jakbyśmy byli kumplami z piaskownicy. Jeśli nie masz konkretnych argumentów poza "za dużo piłeś czy za krótko przebywałeś" to lepiej nie pisz nic, bo może być taka sytuacja, że ktoś ma o wiele większe doświadczenie lub o wiele większą wiedzę od ciebie. Trzymajmy się zasady nie wiesz czegoś nie pisz. Jak będziesz cytował moje komentarze to nie mam nic przeciwko temu, ale jak ma się autoryzacja do tego, że wymyślasz jakieś bzdury na mój temat? Jeśli chodzi o alergię to mam tylko na rażącą głupotę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.magma-net.pl 29.04.07, 10:52 To co się zdarzyło to ogromna tragedia. Myślę, że niestety żółtkom włos z głowy nie spadnie. Będą winni tylko Polacy - BHPowiec bo się okaże, że szkolenia były fikcją jak w 90% firm, kierownik zmiany bo pozwolił technikowi na interwencję a najprawdopodobniej winnym zostanie ten co zmarł. Myślę, że będą naciski z góry i prawdziwi winni nie zostaną ukarani. Pracownikom życzę przede wszystkim solidarności, nie dajcie się, walczcie o swoje, pamiętajcie z tłumem nikt nigdy nie wygrał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anapos Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: 85.128.107.* 29.04.07, 11:17 Podzielam pogląd . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 11:43 Pracuje w toyocie w Jelczu laskowicach.Tam BHPowiec jest caly czas na hali produkcyjnej,chodzi sprawdza,kontroluje czy cos jest nie tak.Mam kumpla w LG philips z tego co wiem pani bhpowiec raz na ruski rok jest na hali produkcyjnej bo tam trzeba przebierac sie w kombinezony(smocki)!!!!podsowane sa do podpisu fikcyjne szkolenia z zakresu BHP!!!!miedzy innymi dzial bhp powinien co najmniej zostac zwolniony dyscyplinarnie!!!co najmniej!!!!wiem ze to nie wroci zycia czlowiekowi.....szczere kondolencje dla rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
lgphilips-lcd.pl Serwis Technologii LCD www.lgphilips-lcd.pl 29.04.07, 12:46 Biorac pod uwage szkolenia jakie koreańczycy przeprowadzali w Korei, a właściwie ich brak, to bylo do przewidzenia, bedzie jeszcze wiecej wypadków, czego nie życze pracownikom LG Philips LCD Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: operator Re: Zginął pracownik LG Philips LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 15:13 Piszę z apelem do tych którzy znali i lubieli Macka tak jak ja aby zapalili małe światełko przed fabryką ja niestety nie mogę tego zrobic z przyczyn o których jak na razie wolałabym nie mówic.Do fabryki nie wrócę szybko choc brak mi przyjaciół,ale najbardziej będzie brakowalo mi ,,sie ma Macka,, i gumy którą zawsze starałam się go przekupic.Wiem że tam gdzie teraz jestes jest Ci dobrze,a ja no cóż pozostałam sama z bólem z którym nie mogę sobie poradzic.Macku nigdy o Tobie nie zapomnimy,szczere wyrazy współczucia dla całej rodziny,trzymajcie się razem a ból kiedyś zmieni sie w pamiec i wspomnienia Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Efekt polskiego prawa 29.04.07, 16:00 Sam też pracowałem w hipermarkecie, w którym o BHP nikt nie słyszał a przeszkolenie obsługi kompaktora polegało na wskazaniu dźwigni uruchamiającej to urządzenie. Jak widać nic się nie zmieniło. Jedyna rada to zaostrzenie prawa. W przypadku stwierdzenia naruszenia zasad BHP lub braku przeszkolenia pracowników należy po pierwsze zamknąć "behapowca" na minimum 10 lat, po drugie kierownictwo zakładu (o ile ono o tym wiedziało) zamknąć na taki sam okres czasu, zaś na zakład nałożyć karę w wysokości 5% przychodu za każde naruszenie przepisów. Jeżeli dzisiaj firmie grozi 500 PLN mandatu za łamanie praw pracowniczych to nic dziwnego, że jest jak jest. Po prostu bardziej się opłaca zapłacić mandat niż przeszkolić np. 100 pracowników. Jeżeli 10% z tego co piszą pracownicy LG jest prawdą, to firma ta powinna teraz dostać takiego finansowego kopa, żeby jej prezes musiał na Świdnickiej żebrać o pieniądze na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Efekt polskiego prawa IP: *.dialog.net.pl 29.04.07, 16:30 ja powiem tylko tyle, ze juz chyba maszyna w ktorej zginal Maciek, zostala juz wlaczona z powrotem do obiegu. tak, teraz tylko kolejny rekord... rzygac sie chce. Ja myslalem ze ze to bedzie inaczej wygladalo, a tymczasem koreance juz sie tam bawia znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia*Wrocław Re: Efekt polskiego prawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 17:10 skąd wiesz że maszyna juz ruszyła i że wogóle już produkują??? ja tam pracuje i jeszcze niekt nie dzwonił do mnie juz jutro idziemy do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Efekt polskiego prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 18:17 Nie wydaje mi się, żeby ruszyli, ponieważ zmiana A techników przychodzi na 3 maja na rano, a od dnia wypadku mamy wolne. Jeszcze jedno, bez dokumentu stwierdzającego dopuszczenie maszyny do ruchu przez dozór oraz braku zaobserwowanych dodatkowych zabezpieczeń,a w razie awarii będę wykazywał się całkowitą indolencją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z lG Re: Efekt polskiego prawa IP: *.dialog.net.pl 29.04.07, 19:37 nie chodzi o produkcję, tylko że koreańczycy już tam grzebią. Wydaje mi się, że skoro grzebią, to znaczy że już po oględzinach. Mimo iż produkcja ma wolne, to jednak pare osób pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiu Re: Efekt polskiego prawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 21:05 a ja tym bardziej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Efekt polskiego prawa IP: 62.244.144.* 30.04.07, 12:18 Nie ma co rozcząsać tego co było i tak czasu się nie cofnie....trzeba pomyśleć o tych którzy zostali z ta straszną tragedia sami...i próbuja sobie wytłumaczyć ...dlaczego?? Kasia jesteśmy z TOBĄ.... Odpowiedz Link Zgłoś