Dodaj do ulubionych

JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Plażę)

IP: *.kom-net.pl 11.05.01, 22:43
polska wersja dowcipu z GnP:
pan i pani, oboje w kwiecie wieku, poznali się i po kilku miesiącach
wieczornych randek postanowili wziąć ślub. w noc poślubną w
hotelu podczas całowania (libat = całować) kobieta rzecze:
- proszę cię, bądź ostrożny, jestem jeszcze dziewicą.
- jak to? przecież byłaś już trzykrotnie mężatką!
- no tak, ale mój pierwszy mąż był psychologiem i zawsze chciał o tych sprawach
jedynie rozmawiać. mój drugi mąż był ginekologiem i ten z kolei zawsze chciał
tylko zaglądać (po czesku: koukat, czyli dosłownie: kukać :-)))) ). a mój
trzeci mąż był filatelistą. i ten to wciąż chciał... (porad = wciąż). cholera!
tak bardzo za nim tęsknię! (styskat = tęsknić)
:-)))))))))))))))))

kto zna jakieś fajne czeskie zwroty???
na gorąco pamiętam tylko:
żralok - rekin (oczywiście zet z daszkiem)
poruchane rypadlo - popsuta koparka
i pokrewne: technicka porucha - awaria techniczna
Obserwuj wątek
    • Gość: behemot Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 216.104.228.* 11.05.01, 22:49

laska nebeska - miłość niebiańska
      ja sem netoperek - I'm Batman

Ale za poruchane rypadlo braciom Czechom nalezy sie pifko !! :))))
    • Gość: Rung Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 212.244.130.* 11.05.01, 22:57
      Czeski to najpiękniejszy język świata! Że śmieszny? To tylko dobrze, gdy mówi
      się tak wesołym językiem, to chce się żyć!!! Stąd pewnie ten wspaniały,
      czeski "smutny humor". Widzieliście "Samotnych", albo "Powrót Idioty"? A my
      mamy "Reich", "Egoistów" i adaptacje kolejnych lektur... Ech, co tam... A
      wiecie jak po czesku jest...

"Chwilowo nieobecna"? - "Momentalnie neprzitomna"
      "Szczęka"? - "Chrup" (niezłe, co?)

I najlepsze:

"Wsadz palec do gardła" - "Strc prst skrz krk" (nie mozna tu, niestety, wstawic
      tych słodkich, czeskich "drobeczek" nad literkami.

A wszystkim polecam książęczkę "Kapoan"

P.S. Czy ktoś wie, jak po czesku są "krasnoludki". Zapomniałem, a to jest
      przepiękne słowo! Pamiętam tylko, że "uchodzcy" to "uprdliky"
      • Gość: stary Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.01, 11:25
        kawa rozpuszczalna - to kawa... rozpustna

Stary czeski generał (80 lat) ożenił się z piękną i młodą dziewczyną, która po niedługim czasie
        urodziła mu dziecko. Staruszek zebrał wszystkich swoich żołnierzy i powiedział im: "Wojaki... Narodil
        se mnie syn. Dekuju wam!"
        Pozdrowienia!
    • Gość: qba22 Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 217.96.4.* 12.05.01, 11:36
      ja nawet chcialbym sie go uczyc (mam tam rodzine, a
      poza tym jestem zabujany w tym kraju) - moze ktos ma
      jakies ksiazki etc. (dudenia@poland.com)
      • wrocadi Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl 12.05.01, 11:57
        Czessto ogladam mecze w TV czeskiej. Zdziwily mnie okreslenia niektorych czesci
        braki. np slupek - tyć, poprzeczka -drzewno....tak jest fonetycznie. NIe wiem
        jak to sie pisze ale mniejwiecej tak brzmi.
        • Gość: Jarosz Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 195.116.104.* 12.05.01, 13:28
          Kiedyś ze znajomymi jechaliśmy na wycieczkę do Pragi. Na przedmieściach tego
          pięknego miasta ci, widząc billboardy, neony i szyldy w języku czeskim, zaczęli
          wymyślać, jak mogłyby brzmieć po ichniejszemu tytuły znanych filmów. Dużo było
          zabawy. Większości już nie pamiętam. Utkwiła mi tylko pseudoczeska
          wersja "Gwiezdnych wojen" - "Chmurkowyje poticzki".
        • Gość: Tchor Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.05.01, 00:59
          Słupek to faktycznie tycz albo tyczka (będę pisał fonetycznie) a poprzeczka to
          brzewno.

• Gość: Pafik Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.kom-net.pl 12.05.01, 13:34
      przypomniałem sobie jeszcze jeden tytuł filmu, co prawda z radia słowackiego,
      ale po czesku brzmi raczej tak samo:
      American Beauty - Americka Krasa
      • Gość: irCIA Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.01, 20:21
        Pamiętam, że w dowcipie z brodą, podawano w wolnym tłumaczeniu na język czeski
        takie słowa jak:
        parasol - szmaticzka na paticzku,

gołąb - dachowyj obesraniec
        reszty nie zacytuję.
        • Gość: kowalska Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 194.204.171.* 13.05.01, 10:58
          Gość portalu: irCIA napisał(a):

> Pamiętam, że w dowcipie z brodą, podawano w wolnym tłumaczeniu na język czeski
          >
          > takie słowa jak:
          > parasol - szmaticzka na paticzku,
          >
          > gołąb - dachowyj obesraniec
          > reszty nie zacytuję.

Z tej serii było jeszcze 'proletariusze wszystkich krajów łączcie się', czyli
          GOLODUPKI HOP DO KUPKI
    • Gość: nocoment Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.01, 14:28
      Gość portalu: Pafik napisał(a):

> kto zna jakieś fajne czeskie zwroty???
      > na gorąco pamiętam tylko:
      > żralok - rekin (oczywiście zet z daszkiem)
      > poruchane rypadlo - popsuta koparka
      > i pokrewne: technicka porucha - awaria techniczna

Żuwaćka - guma do żucia
      parkovisko - parking
      vodica - przewodnik
      letedlo - samolot
      aviacke linie - linie lotnicze

Pozdrawiam Wrocławian

NO COMMENT
      • Gość: Rung Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 12.05.01, 17:19
        A propos "Gwiezdych Wojen".

"Epizod 1 - Mroczne widmo"
        to
        "Epizoda jedna - Skryta Hroźba"

:-))))))))
        • Gość: Jarosz Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 195.116.104.* 12.05.01, 17:52
          Czadzio :-)))
          • qba22 Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl 12.05.01, 20:44
            mi tez sie podoba :))

ps. W Pradze jest takie cos, ze zapowiadaja przystanki (zastavki) w tramwajach
            i jest tam m. in. taki tekst :
            " Malovanka. Przyszczi zastavka {nastepny przystanek} Marianka."

Koles mowi tez w tramwaju na petli cos takiego: " Konieczna zastavka. Prosim
            vystupte!" - znaczy, ze ..koniecznie trzeba wysiasc.
            Pozostawiam do glebokich przemyslen:)

nashledanou
            • Gość: Rung Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 13.05.01, 00:42
              qba22 napisał(a):

> ps. W Pradze jest takie cos, ze zapowiadaja przystanki
              (zastavki) w tramwajach
              > i jest tam m. in. taki tekst :
              > " Malovanka. Przyszczi zastavka {nastepny przystanek}
              Marianka."

No, to jest :-)))))) Tylko nie "przyszczi",
              ale "przyszli".

A w metrze jest jakoś tak:
              "Ukoncite, prosim, wystup a nastup!"

A już całkowita korbą jest "hotdog" - "parek w rohliku"

No i jak tu nie kochać czeskiego ?!

• qba22 Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl 13.05.01, 10:49
                Gość portalu: Rung napisał(a):

> "Ukoncite, prosim, wystup a nastup!"
                "Ukoncijte, prosim, vystup a nastup..:)
                > A już całkowita korbą jest "hotdog" - "parek w rohliku"
                notabene bardzo tani i napychajacy, gdy sie zje 5 - polecam.Ale teraz w Praze
                zauwazylem, ze pisza juz po angielsku, wkrotce pewnie czesi zaczna mowic hot
                dog,a nie parek.
                > No i jak tu nie kochać czeskiego ?!
                Wlasnie.:)

BTW. Wiecie, ze to co my rozumiemy pod pojeciem knajpy mlodzi czesi rozumieja pod
                pojeciem : "hospoda". Polecam zwrot: ne vis , kde je jaka levna {tania} a hezka
                {wesola,fajna} hospoda?
              • Gość: Kola Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.oulu.fi 13.05.01, 12:53
                Gość portalu: Rung napisał(a):

> qba22 napisał(a):
                >
                > > ps. W Pradze jest takie cos, ze zapowiadaja przystanki
                > (zastavki) w tramwajach
                > > i jest tam m. in. taki tekst :
                > > " Malovanka. Przyszczi zastavka {nastepny przystanek}
                > Marianka."
                >
                > No, to jest :-)))))) Tylko nie "przyszczi",
                > ale "przyszli".
                >
                > A w metrze jest jakoś tak:
                > "Ukoncite, prosim, wystup a nastup!"
                >
                > A już całkowita korbą jest "hotdog" - "parek w rohliku"
                >
                > No i jak tu nie kochać czeskiego ?!
                >

A tak naprawde to jest nie 'przyszli', czy 'przyszczi' tlko 'przyszti' czyli
                nastepna

• Gość: qba22 Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 217.96.4.* 13.05.01, 14:29
                  Gość portalu: Kola napisał(a):

>
                  > A tak naprawde to jest nie 'przyszli', czy 'przyszczi' tlko 'przyszti' czyli
                  > nastepna

dekuju

• Gość: Kola Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.inet.fi 13.05.01, 19:14
                    Gość portalu: qba22 napisał(a):

dekuju

Prosim, a przajii ti hodnie sztesti a uspiechu (z koleczkiem nad u):))))))))))
                    Kola

• Gość: Tchor Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.05.01, 01:08
                Ponownie prostuję:
                - tekst z tramwaju: "XXX, prziszti zastawka YYY"
                - tekst z metra: "Ukonczete wistup a nastup, dwerze se zawiraji. Prziszti
                stanice, YYY"

Kwestia parka v rohliku - parky w rohliku (odmiana czeska) pojawiły się w
                Czechach zanim ktokolwiek usłyszał o hot-dogach. Parówka w rogalu to nic innego
                ponad to co to znaczy, natomiast w hot-dogu znajdziecie mnóstwo dodatków,
                często nie mających nic wspólnego z jedzeniem (zwłaszcza jak nabędziecie owe
                cudo w okolicach Dworca głównego, no ale Wrocławianinom nie muszę tego
                uzmysławiać :))) ).
                • Gość: Rung Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 18.05.01, 01:15
                  Gość portalu: Tchor napisał(a):

> Ponownie prostuję:
                  > - tekst z tramwaju: "XXX, prziszti zastawka YYY"
                  > - tekst z metra: "Ukonczete wistup a nastup, dwerze se zawiraji. Prziszti
                  > stanice, YYY"

A właśnie że tam jest "Ukonczete PROSIM wistup..."
      • Gość: Tchor Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 217.96.157.* 18.05.01, 01:03
        guma do żucia to żwykaczka (ygrek wymawiane raczej jak i), parking to
        parkowisztie, przewodnik to pruwodce, samolot - letadlo, linie lotnicze -
        letecke linky (zapis oczywiście fonetyczny, mam zainstalowane czeskie znaczki,,
        jako że znam i lubię ten język, ale nie wiem jak z obsługa czeskich "ogonków" u
        was.
    • Gość: Wiosna Re: JĘZYK CZESKI RULEZ IP: 216.104.228.* 13.05.01, 01:33
      hahaha... ale sie usmialam :)))
      Slyszalam juz wczesniej niektore z tych zwrotow wiec nie bede sie powtarzac ale
      przypomnialo mi sie ze jak kiedys bylam na nartach w Czechach to mialam niezly
      ubaw jak przeczytalam ze wyciag narciarski po czesku to WLEK :))
    • Gość: Pafik Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.kom-net.pl 13.05.01, 19:02
      Właśnie odnalazłem zdjęcie z ubiegłych wakacji: Pilzno, główna ulica, sex
      shop "Erotic City". Wśród wielu napisów na szybie najlepsze są chyba te:
      *nafukowane panny :-))))
      *vakuove pompy (brzmi nieźle, ale w sumie nie wiem co to i co się tym pompuje)
      *zertovne predmety

i już z innej beczki:
      mandolinka bramborowa - stonka ziemniaczana
      • Gość: Piotras Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.legnica.dialog.net.pl 13.05.01, 22:14

> *vakuove pompy (brzmi nieźle, ale w sumie nie wiem co
        to i co się tym pompuje)

To jest pompka próżniowa i pompuje się...
        hm...zbuntowany organ u facetów.

> *zertovne predmety

Takie gadżety, jak na przykład penis wyskakujący z
        pudełka, prezerwatywa z pozytywką i takie tam.

• Gość: SzaryKot Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 217.30.135.* 13.05.01, 21:35
      Jak obleję ustną maturę lub nie dostanę się na slawistykę/anglistykę to pewnie
      pójdę na zaoczną filologię czeską
      • Gość: aksel Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 156.17.101.* 13.05.01, 22:02
        i jeszcze "terminator" - elektronicky mordulec :))
        • Gość: Rung Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 212.244.130.* 13.05.01, 23:26
          Wędrując po czeskich Karkonoszach napotkałem dwie
          wspaniałe rzeczy:
          Schronisko o nazwie "Pension Benzina"
          oraz
          duży, biały samochód (chyba jakiś Ford Transit), który
          na dachu miał pomarańczowe "koguty", a między nimi
          duży czarny napis: "CIPA".
          :-)))))))
          Dzięki, Kola, za lekcję :-)
          Ale Kola (ten w filmie) to był "Rusek"!
    • Gość: beast Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 195.117.137.* 14.05.01, 00:20
      W filmie Terminator(czyli elektronicky mordulec jak ktoś juz to zauważył)Arnold
      goni jakiegoś kolejego kandydata do rozwałki.Dopada go wreszcie,przestaszony
      delikwent błaga:"pane terminatorku,pane terminatorku ne zabijajte me!" na co
      A.S.:"to se neda" i bum,bum...Podobno autentyk,ale sam nie słyszłem.
      A płetwonurek po czesku(lub słowacku) to potapac.
      • Gość: Tchor Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 217.96.157.* 18.05.01, 01:12
        Oglądałem Terminatora w języku czeskim i żadnego takiego zwrotu w nim nie ma,
        chociaż kumple nie znający języka czeskiego też mi to wciskają. A nurek to
        potapiecz (potapacz to po słowacku).
    • Gość: xpli Re: JĘZYK CZESKI RULEZ IP: *.debis.pl 16.05.01, 09:29
      Kumple byli w Pradze kiedyś, no i poszli, gupki jedne ;) do teatru na Hamleta... Jako że po czesku,
      więc co chwila się rozśmieszali, mimo że tam nic do śmiechu nie ma przecież... Ale śmiali się
      umiarkowanie i byli tylko proszeni przez ludzi o zachowanie spokoju.
      Ale w momencie, gdy gościu na scenie wyciągnął czachę i przemówił tymi oto słowy:
      "Bytka abo ne bytka - oto je zapytka" (jakoś tak to było)
      no tego już nie wytrzymali i parsknęli na całego! W efekcie kilku "czeskich metali" wyrzuciło biedaków
      ze spektaklu ;)

Słyszałem też że dla Czechów nasz język jest również śmieszny! np. nigdy nie mówcie do Czecha, że
      kogoś szukacie ;)))
      • Gość: Tchor Re: JĘZYK CZESKI RULEZ IP: 217.96.157.* 18.05.01, 01:16
        Tekst z Hamleta po czesku brzmi: "Bit czi nebit, to je otazka".
        Co do szukania to faktycznie słowa nie radzę nadużywać, bo Czesi pod tym
        pojęciem rozumieją zupełnie co innego, sugeruję używać ichniego zwrotu -
        hledat. Wszystkim zainteresowanym wyjaśniam, iż szukać (a właściwie szukat) to
        po czesku pierd...ć (kogoś ruchem posuwistym :P)
    • Gość: Bea Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 195.205.145.* 16.05.01, 10:33
      Super !
      Piękny jest język czeski :)

I dodaję:
      jeżab (fonetycznie) = dźwig
      • Gość: Rung Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 16.05.01, 18:32
        Dla zakochanych:
        macie już dość "misiów", "kotków", "żabek", "słoneczek" itp.? To powiedzcie do
        ukochanego/ukochanej "brouczku" (żuczku). Ładnie, co?
        • Gość: sin Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 21:18
          dla miłośników opery: "Zachlastana fifulka"- "Zaczarowany flet"
          Divadlo - teatr
          Trup- kadłub ( samolotu)
          Czesi umierają ze śmiechu jak mówimy 66 albo 67
          • Gość: Rung Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 16.05.01, 22:48
            Gość portalu: sin napisał(a):
            > Czesi umierają ze śmiechu jak mówimy 66 albo 67

Kiedyś śmiałem się przy dziewczynach z Czech, że "żużel" (sport) to u
            nich "plocha draha" (nie jestem pewien czy nie przez "h" w "plocha"),
            a "żużlowiec" to "plochodraźnik".
            A potem powiedziałem im po polsku - "żużel" - i nie mogłem ich uspokoić. Tarzały
            się ze śmiechu i powtarzały: "ziuziel, ziuziel".
            :-))))
            pozdrowienia dla fanów plochej drahy z Bydgoszczy
          • Gość: Tchor Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.05.01, 01:18
            Opera oczywiście się tak nie nazywa, po czesku brzmi to jakoś "Zaczarowana
            fletna". Trup to raczej szkielet (chodzi o konstrukcję, także klatka piersiowa).
            • Gość: sin Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 19:14

> Opera oczywiście się tak nie nazywa, po czesku brzmi to jakoś "Zaczarowana
              > fletna". Trup to raczej szkielet (chodzi o konstrukcję, także klatka piersiowa)
              > .
              Co do opery masz niestety rację-chociaż mniej zabawną.
              Co do kadłuba jestem pewny-czytam czeską literaturę hobbystyczną dotyczącą gł.
              lotnictwa.

• Gość: mick Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 17.05.01, 11:42
      Usta Karela Gota - Karlove Vary
      • Gość: BreslY Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.chem.uni.wroc.pl 17.05.01, 13:42
        Fajne po czesku sa nazwy geogaficzne:
        Kiedys grali w pilek Irowe a Nezozemcy
        Monachium to Mnichovo
        a Kodan?
        Kto zgadnie co to za miasto?
        • Gość: Tchor Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 217.96.157.* 18.05.01, 01:21
          Irowe - Irlandczycy
          Nizozemci - Holendrzy
          Mnichov - Monachium
          Kodan - Kopenhaga

przy okazji dodam od siebie

Wratislaw - Wrocław
          Baltske morze - Bałtyk
    • Gość: daag Re: JĘZYK CZESKI RULEZ IP: *.*.*.* 17.05.01, 14:05
      ichnie PKP to - czeskie drahy (fonetycznie)
      pociąg pospieszny - rychlik
      po czesku świeże - czerstwe
      i potwierdzam co wcześniej już ktoś zaznaczył, nie należy w czechach nic
      "szukać"
      a mnie mimo wszystko węgierski najbardziej powala.
      • Gość: zielu Re: JĘZYK CZESKI RULEZ IP: 213.77.92.* 17.05.01, 15:11
        Recepcja hotelu w Pradze.
        [Recepcjonistka]: Aby Panna zameldować muszę zobaczyć paszport.
        [Gość]: Gdzieś go miałem. Zaraz poszukam.
        [R]: Jeszcze dobrze się nie zadomowił, a już będzie szukał.
        Konsternacja.

Słowniczek:
        pol. szukać – cz. p...... (wulgarnie: kochać się)
        • Gość: daag Re: JĘZYK CZESKI RULEZ IP: *.*.*.* 17.05.01, 16:00
          pani polka przy okienku z informacją. miejsce akcji: czechy
          pani czeka na wiadomości o kolejowych połączeniach gdzieś tam. chwilę czeka, a
          w międzyczasie podchodzi mąż pani, że już muszą iść bo on już wie i trzeba się
          spieszyć, pani do kobiety za ladą:
          - niech pani nie szuka (wyraźnie to mówi, żeby ta druga zrozumiała)
          zrozumiała, obrażona huknęła rozkładem o blat...
          • Gość: choco Re: JĘZYK CZESKI RULEZ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.05.01, 21:28
            Holandia to Nizozemsko,
            a USA- Spojone Staty
    • Gość: Pafik Re: JĘZYK CZESKI RULEZ IP: *.kom-net.pl 17.05.01, 22:46
      A kto pamieta bodaj najsmieszniejsza bajke dziecinstwa - przygody Mata i Pata,
      czyli "Sasiadow"???
      Niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem plytki z ponad dwudziestoma
      odcinkami. Codzienna dawka tarzania sie po podlodze staje sie powoli moja nowa
      swiecka tradycja. Ciekawe co na to sasiedzi ;-) z dolu.

I jeszcze jedno. W czeskich restauracjach wchodzac do toalety napotkac mozna na
      jednych drzwiach napis "Pani", a na drugich "Zeny". Innych drzwi brak. I zawsze
      mam ta chwile zawahania czy ja jestem pani czy zena.
      Ale mysle, ze polskie kobiety maja jeszcze wiekszy zgryz. Tylko ze nie przed
      drzwiami, a za nimi. Wchodzi taka do "Pani" i widzi pisuary :-)))
      Absolutna technicka porucha!
      • Gość: Tchor Re: JĘZYK CZESKI RULEZ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.05.01, 01:29
        Tak abyste se jesztie trochu posmali tak napiszu jeden dopis uplne czesky (teda
        ne czesky, bo je to napsano foneticky). PAT a MAT jsou skwieli, ale nejprve byli
        KUTIACI a potom A JE TO. Nejlepszi sceny byly v A JE TO, byla to nejlepszi serie
        (nesmrtelne tapetowani bytu).
        Wszichni, kterzi chtieji poznat trochu vice czeskeho jazyka zwu srdecznie k
        wymienie dopisu (tady na forum). A wszechny ty, kterzi neporozumieli tomu dopisu,
        ujisztiuju, że w nejbliższim czase umistim zde jeho plne tlumoczeno.

Mam nadzieję, że się trochę przy tym ubawicie. Do nastepnego spotkania.
        • qba22 Re: JĘZYK CZESKI RULEZ 19.05.01, 11:51

> Wszichni, kterzi chtieji poznat trochu vice czeskeho jazyka zwu srdecznie k
          > wymienie dopisu (tady na forum).

ja bym chcial: jklodnicki@poland.com

• Gość: choco Re: JĘZYK CZESKI RULEZ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.01, 20:55
        jak zdobyć tą boską bajeczkę-Sąsiadów??? Oglądając to większą grupą można
        rzeczywiście nieźle polewać!!! Pamiętam ją z głebokiego dzieciństwa, więc
        trochę zatarły mi sie wątki- ale wiem, że moi rodzice umierali ze śmiechu!!
    • Gość: BartM Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 13:15

Ve skole povida pani ucitelka:
      - A cim je tvuj tatinek, Jirko?
      - On je pekar.
      - Hmm, to je hezky, na to pani ucitelka, pece nam, deti, chleb.
      - A tvoje maminka je cim, Marusko?
      - Sim, ona je zdravotni sestra.
      - Aha, vidite deti, stara se o nemocne. To je krasne povolani! A co ty
      Honziku?
      - Muj tatinek tancuje nahatej v gayklubu.
      - Hmmmm, povida pani ucitelka, i takova zamestnani jsou...
      O prestavce prijde za Honzikem a povida:
      - Opravdu tvuj otec tancuje v tom klubu?
      - A Honzik odveti:
      - Ne, on pracuje v Microsoftu, ale my se za to vsichni stydime...

Pozdrawiam
      BartM

• Gość: Rung Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 21.05.01, 13:49
        He he he he....

Gość portalu: BartM napisał(a):

>
        > Ve skole povida pani ucitelka:
        > - A cim je tvuj tatinek, Jirko?
        > - On je pekar.
        > - Hmm, to je hezky, na to pani ucitelka, pece nam, deti, chleb.
        > - A tvoje maminka je cim, Marusko?
        > - Sim, ona je zdravotni sestra.
        > - Aha, vidite deti, stara se o nemocne. To je krasne povolani! A co ty
        > Honziku?
        > - Muj tatinek tancuje nahatej v gayklubu.
        > - Hmmmm, povida pani ucitelka, i takova zamestnani jsou...
        > O prestavce prijde za Honzikem a povida:
        > - Opravdu tvuj otec tancuje v tom klubu?
        > - A Honzik odveti:
        > - Ne, on pracuje v Microsoftu, ale my se za to vsichni stydime...
        >
        > Pozdrawiam
        > BartM
        >

• Gość: BreslY Re: JĘZYK CZESKI RULEZ/Svejk IP: *.chem.uni.wroc.pl 22.05.01, 09:40
        Gość portalu: BartM napisał(a):

>
        > Ve skole povida pani ucitelka:
        > - A cim je tvuj tatinek, Jirko?

Swietne.

W pewncyh sytuacjach internetowych, np. post o "lodzie z polykiem" dobry jest cytta ze Szwejka:
        Proč jste v Putimi neupozornil, že se jedná o omyl?
        Ponevadž jsem viděl , že je to marny, s nim mluvit. To už řikal starej hostinskej Rampa na Vinohradech,
        když mu chtel nekdo zustat dlužen, že přijde nekdy na člověka takovej moment, že je ke vsemu hluchej
        jako pařez.

"Dlaczego zescie im w Putimiu nie wyjasnili ze sie myla?
        Wiedzialem ze gadanie z nim na nic sie zda etc."
        "Hluchej jako parez" = gluchy jak pien
    • Gość: Kola Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.oulu.fi 21.05.01, 15:20
      A pamietacie to?

kdiz masz v chalupie orchestion, na vadi ze to ne ficzi
      naraz ustanou zloby a shon, a tento v plotie kul vkliczi,
      sztesti se ne koupisz za milion, a przece na dosah lezi,
      kdiz masz v chalupie orchestrion , przeslechniesz rad i hodiny na vezi
      kdiz masz v chalupie orchestrion , ne vnimasz jak ten czas biezi

dla niewtajemniczonych orchestrion to gramofon

pozdrawiam
      • Gość: Kola Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.oulu.fi 21.05.01, 15:23
        powinno byc
        ...sztesti SI ne koupisz...
      • Gość: daag Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.*.*.* 22.05.01, 11:00
        ja pamiętam tylko niektóre emerytowane twarze, beret, no i pierwszy wers
        piosenki.. hehehe a swoją drogą to jaki był tytuł teho serialu?
        • Gość: P-likan Re: Tytuł serialu IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 04.09.01, 20:46
          Chaluparzi a dziadkowie nazywali sie: Evrzen Huml i Bohusz Cesarz

pzdr.
    • Gość: osiek Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.ok.ae.wroc.pl 21.05.01, 20:02
      Pozor! vlak czyli uwaga pociag ;)
      pozdrawiam
      P.
    • Gość: xpli Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 21.05.01, 20:18
      no to jak są po czesku KRASNOLUDKI???
      • Gość: Pafik Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.kom-net.pl 21.05.01, 20:45
        > no to jak są po czesku KRASNOLUDKI???

O ile "bratiszki Czechy" mnie nie oszukały na irc-u, to krasnoludek po ichniemu
        jest po prostu "gnom". Może też być "trpajzlik" lub "trpaslik" w zależności od
        regionu.
    • Gość: T1 Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.unregistered.formus.pl 22.05.01, 13:22
      Garść zwrotów z Czech:
      Narodni Divadlo- teatr narodowy
      Cerstve Pecivo- swieze pieczywo
      Obcerstveni- bufet lub budka z jedzeniem
      potraviny- sklep spozywczy
      oraz zwrot z filmu Assasins ogladanego na TV NoVa: Sram na tebe! (org. Fuck You)
      no i niesmiertelen: Mleko to je ono :)
      pozdrawiam
    • Gość: Pafik Re: Kolejny dowcip IP: *.kom-net.pl 22.05.01, 23:58
      Dostalem dzisiaj na maila znakomity obrazek. Forma - jak typowy komunikat
      Windy; ramka z szarym tlem, naglowek "Windows 95".
      Tresc oczywiscie po czesku (ostrzegam: BRZYDKIE WYRAZY!!!):
      "Tento program dojebal vsetky operacie a mieni v tom pokracovat.
      Ak uz nemate na to nervy, vysrete sa na cely MICROSOFT a kupte si iny poriadny
      operacny system. Pomozete tak svojmu zdraviu."
      • Gość: Rung Re: Kolejny dowcip IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 23.05.01, 00:46
        Czeskiego Windowsa mieć, ach, ach...

> Dostalem dzisiaj na maila znakomity obrazek. Forma - jak typowy komunikat
        > Windy; ramka z szarym tlem, naglowek "Windows 95".
        > Tresc oczywiscie po czesku (ostrzegam: BRZYDKIE WYRAZY!!!):
        > "Tento program dojebal vsetky operacie a mieni v tom pokracovat.
        > Ak uz nemate na to nervy, vysrete sa na cely MICROSOFT a kupte si iny poriadny
        > operacny system. Pomozete tak svojmu zdraviu."

• Gość: donvito Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 195.116.164.* 23.05.01, 01:53
      Kolega, który lubi przygody, nagrał sobie kiedyś na stoku młodą Czeszkę.
      Zjechali do zagajnika. Kiedy rozpoczął przymiarki do gry wstępnej ujrzał napis:
      (wersja fonetycznie zasłyszana) "Tu je zakazano naruszać mlade porosty, za
      takowy postupek budet udelena pokuta". Amory przeszły mu ze śmiechu.
      Z innej beczki. W Czechach i na Słowacji nie należy niczego "szukać", w ich
      rozumieniu to brzmienie to - wykorzystywać dość brutalnie seksualnie
      partnerkę, za jej zgodą, ale niekoniecznie z jej wyobrażeniami o miłości.
    • Gość: Jarosz Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 195.116.104.* 29.05.01, 13:59
      Przeglądałem stare gazety i natrafiłem na wielce pouczające zdjęcie a propos
      interesujących gałęzi przemysłu u naszych południowych sąsiadów. Napis na
      szyldzie: "Elektroodbyt TEPLICE"...
      • Gość: BreslY Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.chem.uni.wroc.pl 29.05.01, 14:49
        Gość portalu: Jarosz napisał(a):

> Przeglądałem stare gazety i natrafiłem na wielce pouczające zdjęcie a propos
        > interesujących gałęzi przemysłu u naszych południowych sąsiadów. Napis na
        > szyldzie: "Elektroodbyt TEPLICE"...

Do mnie do roboty kiedys zajechala cysterna z napisem "Kapalny(i) Dusik" (czyt. duszik) co oznaczalo
        "ciekly azot". Nawiasem mowiac tlen to "kislik" a wodor - "wodik".
        • Gość: Pafik Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.kom-net.pl 29.05.01, 15:04
          Gość portalu: BreslY napisał(a):

> Nawiasem mowiac tlen to "kislik" a wodor - "wodik".

Wychodzi na to, ze wodorotlenek to wodiczkovy kisielek ;)))
          • Gość: BreslY Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.chem.uni.wroc.pl 29.05.01, 15:09

> Gość portalu: BreslY napisał(a):
            >
            > > Nawiasem mowiac tlen to "kislik" a wodor - "wodik".
            >
            > Wychodzi na to, ze wodorotlenek to wodiczkovy kisielek ;)))

Pafik, NIEEE!!!
            "Dusicna kisielina " to kwas azotowy.

• Gość: BreslY Re: JĘZYK CZESKI RULEZ/jeszcze cos IP: *.chem.uni.wroc.pl 29.05.01, 15:32
            amoniak = cpavek
            amoniak gazowy = plynny cpavek
            ammonia ciekly = cpavkova voda
    • Gość: Piotras Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: *.legnica.dialog.net.pl 30.05.01, 07:31
      Holoubek to gołąbek.
      Gustaw Gołąbek?
    • Gość: Jarosz Re: JĘZYK CZESKI RULEZ (incl. czeski dowcip z dzisiejszej Gazety Na Pl IP: 195.116.104.* 05.06.01, 11:32
      Jak moglismy zapomnieć o tych cudownych końcówkach przy nazwiskach żeńskich!
      Przykłady: Michelle Pfeifferova, Salma Haykova, Meryl Streepova itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka