ostra_siostra 16.05.07, 17:58 Skandal! Dziecko powinno być zapisywane do szkoły od momentu poczęcia, bo edukacja to prawo człowieka! Prawica Rzeczpospolitej, LPR i PiS powinny się tym zająć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kain_brat_abla A na zdjęciu dzieci w myckach ... 16.05.07, 18:26 ... chyba z jakiejś szkoły wyznaniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislaviak Re: A na zdjęciu dzieci w myckach ... 16.05.07, 19:10 nie wiem czym kierował sie autor umieszczając w tym temacie zdjęcie dzieci tańczących w synagodze w jarmułkach ?? jaki jest związek z tematem ?? czyżby szkoły prywatne były we władaniu innej rasy "wrogiej" nam nacji Radio Maryja będzie miało temat na audycje ubaw ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coldcat Re: A na zdjęciu dzieci w myckach ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.05.07, 10:56 Ano takie, że jedną z lepszych szkół prywatnych (w tym wypadku społecznych) jest szkoła przy synagodze na Włodkowica. Mogą tam uczęszczać nie tylko dzieci wyznania żydowskiego, ale także innych wyznań. Mankament jest tylko taki, że dziecko nie ma wolnego w czasie katolickich świąt (np. Bożego Narodzenia), ma zaś wolne w czasie świąt żydowskich. Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
babe007 Re: A na zdjęciu dzieci w myckach ... 17.05.07, 14:36 Nie wiem jak to jest we Wrocławiu, ale w Warszawie w szkole Lauder Morasha (sądząc po nazwie Lauder Haim - działającej na tych samych zasadach) wolne są zarówno święta żydowskie jak i (ustawowo wolne) święta katolickie (i państwowe). No chyba, że we wrocławskiej szkole jest inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onka Re: Zapisz do szkoły noworodka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.07, 19:49 a jakie są najlepsze szkoły prywatne we Wrocławiu? właśnie wybieram dla swojej córeczki (rocznik 2002, więc nie wiem czy dam radę) i zależy mi zwłaszcza na językach obcych... publiczne niestety odpadają, bo nie mam możliwości odbierania córki o 12:30 na przykład, a na świetlicę jej nie skażę piszcie, jakie szkoły możecie polecić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Re: Zapisz do szkoły noworodka IP: *.chello.pl 16.05.07, 21:46 liczących się szkół jest kilka ja wybrałem Atut i mogę polecić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krociech Jasne, mogłaby się czymś zarazić od plebsu IP: *.sm-rozstaje.pl 16.05.07, 21:58 na przykład niemyciozą. Albo śmierdziosznikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mejka Re: Zapisz do szkoły noworodka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:34 Jak zalezy Ci na jezykach obcych to polecam Atut. To spoleczna szkola, dwujezyczna. Wielu moich znajomych poslalo tam maluchy i sa zadowoleni. Maja tez ponoc dobre gimnazjum dwujezyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak [...] IP: *.dialog.net.pl 16.05.07, 21:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezportek Nie dla psa kielbasa, nie dla chamstwa szkola IP: 206.248.235.* 16.05.07, 23:37 Proletariat zawsze chcial miec za darmo szkole, lekarza i podupczyc. No i ma, tylko darmowa szkola nic nie warta, darmowy lekarz strajkuje, a towarzyszka od dupczenia zarazona. Klasa pracujaca, w odroznienieniu od lewicowych meneli, mysli o przyszlosci swoich dzieci, myje zeby, wyciera zadek i czysci buty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdańszczanin Re: Nie dla psa kielbasa, nie dla chamstwa szkola IP: *.chello.pl 17.05.07, 11:32 Gość portalu: bezportek napisał(a): > Klasa pracujaca, w odroznienieniu od lewicowych meneli, mysli o przyszlosci > swoich dzieci, myje zeby, wyciera zadek i czysci buty. Aleś mnie ubawił... Nie mam własnej firmy, zarabiam na życie pracując "u kogoś". Mój syn chodzi do szkoły państwowej i wyobraź sobie, że połowa rodziców w klasie to "byznesmeni"... mieszkania, domy, po dwa, trzy samochody w rodzinie, dobre ciuchy itp. Ciekawe czemu posyłają dzieci do państwowej szkoły ? Możesz mi wierzyć, z takimi dochodami wysłałbym syna do szkoły prywatnej :) P.S. Chyba, że to wszystko na raty i w leasingu :) Odpowiedz Link Zgłoś
mikealpha Zapisz do szkoły noworodka 17.05.07, 00:24 co to za zydowskie zdjecie w tytule artykulu? czyzby juz takie szkoly w naszym kraju otrwierano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona Zapisz do szkoły noworodka IP: *.ny325.east.verizon.net 17.05.07, 06:38 a dalczego na zdjeciu sa male zydki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Zapisz do szkoły noworodka IP: *.Red-88-25-10.staticIP.rima-tde.net 17.05.07, 08:43 Jesli w Polsce nie ma żydów, to sie ich wychoduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Zapisz do szkoły noworodka IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.05.07, 09:47 Zdjęcie pod artykułem to jakieś nieporozumienie, coż wspólnego mają tańczące dzieci w jarmułkach do szkół. Chyba, że chodzi o tą szkołę zydowską przy Pereca ( chyba Pereca), która ma wśród moich znajomych bardzo dobrą opinię. Nawiązując zaś do treści artykułu, to podobnie jak zdjęcie jest to nieporozumienie. Otóż, skoro dla 800 dzieci w tym roku zabrakło przedszkoli, to szkół jest za dużo? Zapraszam do szkoły przy ul. Gałczyńskiego, gdzie dzieci młodszych klas muszą chodzić na zmiany, gdyż miejsc nie wystarcza. Nasze miasto jak widać obrało jeden styl propagandy "niż demograficzny", tylko dlaczego nawet dla tego niżu nie potrafią zapewnić wystarczającej liczby miejsc w przedszkolach i szkołach?! PIszą, ze powoli następuje poprawa w zakresie ilości urodzeń. Pewnie i to jeszcze jaka, dla mojej koleżanki na porodówce w ubiegłym tygodniu brakło miejsc! I proszę się nie dziwić, że do szkół zapisywane są już noworodki. Wiem co to znaczy, gdyż w marcu bezskutecznie próbowałam zapisać moją córeczkę do kilku przedszkoli!! nie pomogło wystawanie od wczesnych godzin rannych. Pozdrawiam wszystkich rodziców. A od września zacznę szukać szkoły dla mojej obecnie 3 latki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hey Re: Zapisz do szkoły noworodka IP: *.wro.vectranet.pl 17.05.07, 10:18 Mam pytanie dot. jednej linijki w tekście, jakich to nauczycieli z wyższymi kwalifikacjami mają w tych prywatnych szkołach? Na czym te ich wyższe kwalifikacje niby polegają? Bo nie bardzo rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: Zapisz do szkoły noworodka 17.05.07, 11:34 na tym że za kasę postawią taką ocenę jakiej żąda WszystkoNajlepiejWiedzący rodzic ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm ostra siostra nie bądź idiotką :) IP: 212.122.214.* 17.05.07, 11:48 Idź się lecz bo tylko ośmieszasz się tym rzekomym feminizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna ostra siostra "hmm" nie podskakuj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 14:33 wracaj pod pantofel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w_oparach_absurdu Zapisz do szkoły noworodka IP: *.dialog.net.pl 17.05.07, 13:21 do wsztstkich ktorzy pytaja o sens zdjecia przy artykule: wystarczy przeczytac podpis pod tym zdjeciem i przypomnniec sobie co oznacza "czytanie ze zrozumieniem" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Zapisz do szkoły noworodka 17.05.07, 15:28 nie pytałam o te wyższe kwalifikacje złośliwie, więc nie odpowiadaj w ten sposób, zwyczajnie mnie to zaciekawiło - nauczyciel, to nauczyciel, może mieć różne podejście i metody prace, ale kwalifikacje są te same w publicznej i prywatnej placówce edukacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Zapisz do szkoły noworodka IP: *.dint.wroc.pl 17.05.07, 16:27 I w ten sposób "Gazeta Wyborcza" daje swój wkład w sianie ideologii, wedle której szkoły publiczne należy zlikwidować (skoro jest za mało dzieci, a prywatne są takie świetne). A prawda jest taka, że należałoby wykorzystać pewien chwilowy spadek liczby dzieci do tego, by polepszyć warunki nauczania, czyli zmniejszyć liczebność klas oraz zlikwidowac zmianowość. Niestety, prawda ta jest niepopularna wśród wrocławskiego establishmentu, który radośnie likwiduje infrastrukturę miejską, bo w ten sposób więcej kasiory można wydać na autopromocyjne imprezki na rynku i wycieczki turystyczne (oj, przepraszam, promocyjne) po świecie. Ręce precz od szkół, panie Dutkiewicz! A "Gazeta Wyborcza", zamiast wspierać tezy o konieczności zamykania kolejnych szkół, powinna zająć się choćby opisywaniem problemów rodziców, którzy nie mogą wysłać do przedszkola swoich dzieci, bo członkowie zarządu miasta i Rady Miejskej przez swoje absurdalne i niekompetentne decyzje dotyczące likwidacji przedszkoli doprowadziło do osterego deficytu miejsc w przedszkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Pani Joanno Jackiewicz! 19.05.07, 00:07 Chciałam się dorzucić do opinii Pawła, właśnie Pani Joanna Jackiewicz nieźle się przyłożyła niestety to poparcia władz miasta w tym, że słuszne jest likwidowanie szkół w naszym mieście. Wybrała Pani, pani Joanno, w swoim artykule bardzo szczególne szkoły do poparcia swojej tezy!!! SP nr 82 (ul. Blacharska) jest szczególnie położoną szkołą, bo na osiedlu domków jednorodzinnych, które jest dodatkowo geograficznie oddzielone od miasta parkami i rzeką i to właśnie jej położenie i niewielkie osiedle wokół może powodować zbyt mały popyt na tę szkołę. SP nr 99 (ul. Głubczycka) z najniższą średnią uczniów na klasę wynoszącą tylko 18 osób i która to średnia mocno odstaje od średniej całościowej w szkołach wrocławskich ok 23. Powody tak niskiej frekwencji w tej szkole warto zbadać. Ale pragnę PODKREŚLIĆ, że są to szkoły WYJĄTKOWE i nie stanowią one o sytuacji globalnej w naszym mieście!!! Jeszcze raz i do znudzenia będę podkreślać, że mimo niżu demograficznego średnia uczniów w naszych szkołach podstawowych wynosi ok. 23 osób na klasę, więc jakoś szczególnie niska ta średnia nie jest. Dodatkowo 2002 rok okazał się rokiem dna tego niżu, a więc gorzej już nie będzie, bo teraz z roku na rok rodzi nam się we Wrocławiu coraz więcej dzieci i ta dynamika wzrostu nie jest taka mała. Rzeczywiście, jeszcze przez kilka lat liczba dzieci w szkołach podstawowych będzie się utrzymywać na dotychczasowym poziomie, ale od 2009 roku będzie się ona stale powiększać. Odpowiedz Link Zgłoś
ratel I jeszcze jedno! 19.05.07, 00:19 Warto jeszcze dokładnie zbadać, jak się ma ilość klas do rzeczywistych możliwości (czyt. pojemności) szkół, bo to, że w trakcie panowania niżu demograficznego są szkoły gdzie się uczy na dwie zmiany to już SKANDAL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kletka Re: I jeszcze jedno! IP: *.lanet.net.pl 19.05.07, 13:47 po raz kolejny okazuje się,ze media miast służyć pomocą społeczeństwu wykorzystuja nas dla własnych korzyści, moze czas zaprzestać sięgać po prasę bo tylko podnosimy sobie ciśnienie czytajac sensacyjne bzdety majace niewiele wspólnego z rzeczywistością, poraz kolejny jest to nierzetelne potraktowanie problemu, ble,ble. Mam już dość manipulowania społeczeństwem, czasy wcale się nie zmieniły, zmieniła się tylko nazwa. Tamci brali łyzka, obecni biorą chochlą. Z artykułu wynika,że w szkołach publicznych pracuje niewykwalifikowana kadra? Cóż, wysokie czesne, wyzsza pensja, w końcu jak długo mozna pracować dla idei? Zęby w ścianę!? Do cholery! Ludzie nie majac zielonego pojecia o pracy w szkole nie wypowiadajcie się na jej temat. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Uczeń postrzega szkołę na swój sposób, z drugiej strony wygląda to zupełnie inaczej. Uczeń, rodzic postrzega jednostkowo, mają wymagania względem swej osoby, nauczyciel postrzega masę jednostek których oczekiwania, wymogi musi spełnić. To IRYTUJĄCE, CHORE!,że w obecnych czasach, kiedy jest szansa na godziwe warunki nauczania w klasach jest 25-30 dzieci. czasy mamy "bogatsze" ale warunki szkolne wcale nie lepsze niż za czasów komuny. Państwo ściąga z nas podatki, dlaczego nie chce zapewnić najmniejszym obywatelom godziwych warunków pracy, w końu to Oni kiedy dorosną będą wAS, przeyszłych emerytów UTRZYMYWAC, bo póki co urzędasy korzystaja i trwonią pieniądze podatników, a rodzice i tak już utrzymują publiczne szkoły. Może trochę więcej pokory i obiektywizmu? szukacie oszczędności w edukacji, choć połowa z Was ukończyła publiczne uczelnie, dlaczego nie szukacie pieniędzy w ekonomii? Markety, zakłady przemysłowe mające "ochronki" i zarabiajace krocie na Polakach, co to za inwestycje, które suma sumarum robią dziury w budżecie? Zacznijmy proszę Państwa logicznie zabierać głos w sprawie, zacznijmy dostrzegać problemy i je rozwiazywać. Jeśli zaczniemy likwidować szkoły, klasy będą liczyć po 30-35 dzieci. Gratuluję, obecne dzieci są nadmiernie pobudzone, bardzo szybko wpadaja w złośc, nie radzą sobie z niepowodzeniami. To grozi niskim wyedukowaniem, narastaniem agresji. Proponuję już zacząć inwestować w psychiatrię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kit To jest morona Giertycha wymysl IP: *.columbuslibrary.org 17.05.07, 17:34 Jak dlugo ten niedouczony Romek bedzie macil w rzadzie pajacow. Przyczepia sie do zydziokow, wchodzi w uklady z knurami, buhajami z Sambrony. Najlepsze wyjscie aby jarus wyslal do na wycieczke- trasami Lenina po Syberii - w nagrode za blaznowanie. Odpowiedz Link Zgłoś