Dodaj do ulubionych

List Czytelnika w sprawie Hali

15.06.07, 16:11
Az prosi sie posluzyc tym samym argumentem: skoro ponad 50 lat Wroclawianie, a
nawet mieszkancy calej Polski, znali tę halę jako Halę Ludową, to po co
zmieniać. Ludziska się pytają gdzie to to jest ta Hala Stulecia! Zmiana nazwy
jest tylko skutkiem owczego pedu powstalego pod haslem: jak komuna cos
wymyslila to trzeba zmienic! Tylko po co!? Przywrocilismy polsko brzmiace
nazwy miejscowsci: Wroclaw, Swidnica itd. Polskie nazwy ulic i, moim zdaniem,
tylko (...) moze chciec wracac do niemieckich okreslen. Dla mnie i dla moich
dzieci to bedzie Hala LUdowa, a nowa nazwa wybrykiem nowych wladz, ktorego
bedziemy wszystcy zalowac!
PS
Nie cierpie LPRu, ale w tym maja racje. Nasze to nasze. No i rozsadek przede
wszystkim
Obserwuj wątek
    • Gość: xsos Re: List Czytelnika w sprawie Hali IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.07, 16:21
      Ja się z Przedmówca zdecydowanie nie zgadzam. A czy Pan, Drogi Panie chciałby,
      by zmieniono imiona jego dzieciom po zejściu z padołu ziemskiego.Nie sądzę!
      Zakładam że Max Berg, znakomitej renomy architekt, ponad podziałami, także
      wolałby uniknąć takiegoż świętokradztwa...bo Polaczek sobie przylazł i wstawił
      nowa etykietkę!!!!
      Niech się lepiej ludzie zastanowią nad geneza owego obiektu i racjami
      historycznymi, a nie quasi politycznymi pierdołami, uważając się za niewiadomo
      jakich "patriotów". Aż mnie mierzi na same czcze gadanie tej treści. Pozdrawiam.
      Wielce zaniepokojony czytelnik i miłośnik architektury.
      • Gość: |? Re: List Czytelnika w sprawie Hali IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.07, 16:26
        Idź, miłośniku architektury, oflagować się przed Mauzoleum Hadriana bandycko
        przemianownym na Zamek Świętego Anioła i zażądaj przywrócenia nazwy.
      • hummer Może mieszkasz na Hitler Str. :) 15.06.07, 16:29
        Gość portalu: xsos napisał(a):

Przyznaj się. Po co było zmieniać nazwę.

Wkurzają mnie zmiany nazw. Komu przeszkadzał Plac Czerwony? Trzeba było zabawnie
        zrobić palce zielone, niebieskie, żółte, białe, itd na których rosłyby kwiaty w
        tych kolorach. Byłoby i zabawnie i z jajem. Mamy pl. Solidarności w której jak
        twierdzi Prezydent i Premier byli sami TW. Co było lepsze :) ?
        • Gość: P. Re: Może mieszkasz na Hitler Str. :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 16:37
          mysle ze warto wrocic to korzeni tych obiektow (bez watkow politycznych czy
          narodowosciowych) i przywrocic im pierwotne nazwy, nie rozumie wogole tego
          sporu, ale moze moje wyzsze wyksztalcenie nie moze pojac tych politycznych
          przepychanek...
          czy u nas w kraju naprawde nie ma innych tematow? podobno mamy organizowac euro
          2012 ale niestety jakos nie slysze aby ktos sie zajął tym tematem...
    • Gość: P. Re: List Czytelnika w sprawie Hali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 16:38
      mysle ze warto wrocic to korzeni tych obiektow (bez watkow politycznych czy
      narodowosciowych) i przywrocic im pierwotne nazwy, nie rozumie wogole tego
      sporu, ale moze moje wyzsze wyksztalcenie nie moze pojac tych politycznych
      przepychanek...
      czy u nas w kraju naprawde nie ma innych tematow? podobno mamy organizowac euro
      2012 ale niestety jakos nie slysze aby ktos sie zajął tym tematem...
    • fredrus List Czytelnika w sprawie Hali 15.06.07, 16:40
      Prawda, to nie zaden zamek, tylko palac.
      ------------------
    • Gość: Jonek Sobótka IP: *.e-wro.net.pl 15.06.07, 16:45
      Skoro chcemy być tacy nowocześni i aktualni i zmieniamy nazwy na takie, które
      teraz nam pasują to może byśmy zmienili nazwę Sobótki na jakąś bardziej
      katolicką. Wszak sobótka to pogańskie święto a wszystkie miasta i miasteczka o
      tej nazwie "propagują" pogaństwo. Możemy tez przestać sie wygłupiać i ożywać
      nazw powszechnie znanych nie zmieniając ich zależnie od tego jak powiał wiatr.
      Skoro 60 lat hala nazywała się Halą Ludowa to ja osobiście nie widzę powodu aby
      zmieniać jej nazwę na jakąkolwiek inną.
    • Gość: Ju List Czytelnika w sprawie Hali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 17:00
      Całe życie - ponad pół wieku - jadąc codziennie z domu do miasta i z powrotem
      przejeżdżam koło Hali Ludowej. Hala Stulecia dla mnie nie istnieje, tak jak dla
      wszystkich moich znajomych i kolegów oraz większości - jak mniemam - Wrocławian.
      Wszyscy ci, którym przymiotnik "Ludowy" kojarzy się tylko z PRL-em i niczym
      więcej proponuję, by zajęli się czymś pożyteczniejszym, niż zmienianiem na siłę
      utrwalonych przez blisko 60 lat nazw.

Tak jak czytelnik 'anwb' LPR-u nie trawię, ale niezależnie od ich pobudek -
      łączy mnie z nimi konkluzja.
      • Gość: Jonek Re: List Czytelnika w sprawie Hali IP: *.e-wro.net.pl 16.06.07, 09:53
        Równie dobrze można powiedzieć że VolksWagen jest samochodem komunistycznym,
        wszak nazywa się "Samochód dla ludu". Śmieszą mnie te zmiatany nazw wraz ze
        zmianą kierunku wiatru w polityce.
    • hummer Będzie jak z Czumulongmą 15.06.07, 17:27
      Cały świat zna ją jako Mont Everest a tubylcy i tak określają ją po swojemu.

Nigdy nie zdarzyło mi się np. powiedzieć, że spotykam się na placu Jana Pawła II.

1 maja krótko i na temat.
    • Gość: tr List Czytelnika w sprawie Hali IP: *.SLOWIANKA.ds.uni.wroc.pl 15.06.07, 19:07
      To może lepiej:
      "Pruskie? to gorsze od komunistycznego - wyburzyć!!!" ;)

A poważnie Hala Berga - salomonowe rozwiązanie, tylko czy nie za późno?

• Gość: DonBolano Re: List Czytelnika w sprawie Hali IP: *.SLOWIANKA.ds.uni.wroc.pl 15.06.07, 21:36
        powinna zostac Hala Stulecia.. Przyjmie sie samo, tylko trzeba ladnie rozreklamowac.. ;)

Co do placow kolorowych - swietny pomysl - naprawde i te kwiaty. Gratuluje pomyslu, szczerze :)
        • Gość: Wrocek. Re: List Czytelnika w sprawie Hali IP: *.chello.pl 17.06.07, 00:14
          Powiem krótko popieram autora tego listu w całej rozciągłosci.Znam zacytowany
          przez autora tego listu budynek na Osobowicach, ale nie wiedziałem ze nazywała
          sie Hala Ludową,no i sprawa rozwiązana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka