dominik666 20.06.07, 20:53 Czarnecki na drugim miejscu !!!! nie wiem czy płakać czy się śmiać - kto k.. na niego głosował ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: prawie politolog Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.magma-net.pl 20.06.07, 21:03 liczby przemawiaja na jego korzysc :) co by nie powiedziec, jest aktywny, nie tylko na swoim blogu ;) raport najprawdopodobniej zostanie umieszczony na stronie wroclawskiej politologii, wiec zapraszam do lektury. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sou Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 23:06 Woźny, brawo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Studenci ocenili europosłów 21.06.07, 07:35 W większości to słuszne oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Studenci ocenili europosłów IP: 194.75.37.* 23.06.07, 11:02 to czysta statystyka, nie chodzi o to czy "sluszna". Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Koło Unii Wolności UW oceniło europosłów 23.06.07, 14:40 Jakie koło, taka ocena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: safi Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 11:16 Wierzejski nie jest eurodeputowanym od wrzesnia 2005 r, wiec badania aktywnosci w latach 2004-2006 wydaja sie malo rzetelne. A ze byl obibokiem przez ten rok europoslowania, to inna sprawa. A liczba wystapien plenarnych - patrz aktywnosc Czarneckiego, nijak sie ma do rzeczywistej skutecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Studenci ocenili europosłów 23.06.07, 11:37 Ale z pewnością najbardziej kompromitującym Polskę jest z tego samego klubu Maciej Giertych, było o nim chyba najgłośniej w światowych mediach - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max.break Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.awf.wroc.pl 21.06.07, 08:50 A co to za instytucja ta "wrocławska politologia"?! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woźny Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.generacja.pl 21.06.07, 08:56 Co to za instytucja..? luźne zbiorowisko ludzi nie powiązanych ze sobą, którzy od rana do wieczora sprzątają, piorą i odkurzają wrocławskie ulice..ups, to absolwenci.. A co do nas studentów.. Bawimy się w naukę, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Studenci ocenili europosłów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.07, 09:36 Heh... od października... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margo Studenci ocenili europosłów IP: *.e-wro.net.pl 21.06.07, 10:48 Mało wiarygodny raport. Tak się składa, że mam wątpliwą przyjemność znać osobiście Ryszarda Czerneckiego. Opinia na jego temat wydaję się nie tylko przesadzona, ale wręcz zupełnie nietrafna. No cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szachraj Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.akron.net.pl 21.06.07, 11:21 Pytanie - czy szanowna Margo raczyła przeczytać ponad 200 stron, które składają się na raport? Czy Szanowna Margo zna hipotezy, które postawiliśmy, metodologię pracy, sposób punktowania? Prosimy w takim razie o podanie listy błędów, zastrzeżeń, nieścisłości - b.możliwe że takowe występują, w końcu jesteśmy tylko studentami i mamy prawo się mylić, a jeśli szanowna Margo nie przeczytała i w ocenie całego projektu kieruje się "wątpliwą przyjemnością znania", to nie mamy o czym rozmawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
zdolny_slazak Re: Studenci ocenili europosłów 21.06.07, 13:10 Czarnecki przoduje w ilosci, a nie jakosci swojej aktywnosci w PE; podobnie jak byl ministrem - byl wszedzie, ale nic z tego nie wynikalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Studenci ocenili europosłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 10:46 Witam, Czy mogę prosić o podanie linka, pod którym dostępna jest pełna wersja Waszego raportu? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czermi Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.magma-net.pl 22.06.07, 11:15 Witam Proszę o pozostawienie swojego adresu mailowego. Jak tylko pojawi się wersja raportu w postaci pdf, prześlemy na podany adres. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 12:46 Poprosze raport na maila lauren127@yahoo.com Dziękuję. a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywna Studenci ocenili europosłów IP: *.upc.chello.be 22.06.07, 11:43 Szanowni Studenci, Gratuluje pomyslu! Przed opublikowaniem rapotu dotyczacego dzialalnosci Europoslow warto byloby jednak RZETELNIE przyjrzec sie ich pracy. Jesli jedyna podstawa oceny jest ilosc wystapien w PE, to szczerze GRATULUJE! Prosze wejsc na strone Parlamentu i zobaczyc skad biora sie liczby... Czesto nie sa to nawet pelne wypowiedzi a jeden wyraz...Czy to jest wyraz aktywnosci na forum PE? Kolejna rzecza jest zapoznanie sie ze sposobem dzialania instytucji. Otrzymanie raportu jest czesto wynikiem podzialow we frakcji i zdarza sie tak, ze zglasza sie kilku Poslow do tego samego dokumentu i raport dostaje np.Litwin a nie Polak. To jest frakcyjna matematyka. Co wiecej praca Poslow to rowniez paraca w terenie. Warto byloby przyjrzec sie stronom poselskim, z ktorych wiele wynika i przyjrzec sie wnikliwie dzialalnosci biur w kraju. Nastepnym razem proponuje najpierw wycieczke do Brukseli i Strasburga a potem ferowanie sadow. Raport jest slaby. Parafrazujac slowa z artykulu "musicie sie Panstwo wziac do roboty" i zrobic dobre oraz rzetelne badania ww. kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasa Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:23 Jak można gwałcicielowi nadawać tytuł "osobliwość"!? Tym studentom w głowach się pomieszało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czermi Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.magma-net.pl 23.06.07, 11:05 osobliwość: "coś osobliwego, rzecz osobliwa, rzadka, szczególna, niezwykła, zadziwiająca, dziw, fenomen" ; osobliwy: "zwracający uwagę, nie taki jak inni, szczególny, wyjątkowy, nadzwyczajny, niezwykły, zadziwiający, dziwaczny" / red. S.Skorupko, H. Auderska, Z. Łempicka, "Mały Słownik Języka Polskiego", PWN, Warszawa, 1969, s. 519 / gwałt zdaje się jest rzeczą dziwną,zwracająca uwagę, no i dzięki Bogu- rzadką, szczególnie w wykonaniu polityków. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bolek1965 Studenci ocenili europosłów 23.06.07, 10:54 Dziwne. Nie ma nic o Geremku. Czyżby w końcu zrzekł sie obywatelstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balleck Przecież Wierzejski nie jest europosłem! IP: 82.139.52.* 23.06.07, 11:30 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciarcia Re: Przecież Wierzejski nie jest europosłem! IP: *.as.kn.pl 23.06.07, 11:36 czy to tak trudno zrozumieć, że raport obejmuje pewien okres czasu? Więc jeśli był europosłem od lipca 2004 do grudnia 2005, a raport obejmuje czas do grudnia 2006, to trzeba napisać także o Wierzejskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balleck Re: Przecież Wierzejski nie jest europosłem! IP: 82.139.52.* 23.06.07, 11:42 W takim razie chciałbym poznać algorytm obliczania lenistwa i czy uwzględnia czas europosłowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciarcia Re: Przecież Wierzejski nie jest europosłem! IP: *.as.kn.pl 23.06.07, 14:11 w raporcie zostało zaznaczone, że nie był europosłem przez cały badany okres :) Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Raport był napisany przed wyborami do PE. 23.06.07, 14:45 Gość portalu: ciarcia napisał(a): > w raporcie zostało zaznaczone, że nie był europosłem przez > cały badany okres :) > Co bardzo pomogło mu zostać największym obibokiem, bo nie będąc europosłem nie mógł działać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciarcia Re: Raport był napisany przed wyborami do PE. IP: *.as.kn.pl 23.06.07, 20:54 no i widać, że nie masz pojęcia o tym, jak pisano ten raport, jakimi zasadami się kierowano... i że najwyraźniej to Cię nie interesuje, a liczy się tylko możliwośc skrytykowania, szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balleck Re: Przecież Wierzejski nie jest europosłem! IP: 82.139.52.* 24.06.07, 00:13 Tak z ciekawości spytam. Jak wyglądała aktywność najaktywniejszego Onyszkiewicza, w przedziale czasowym kiedy posłem był pan Wierzejski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czermi Re: Przecież Wierzejski nie jest europosłem! IP: *.magma-net.pl 24.06.07, 00:29 Jestesmy niezmiernie szczesliwi, ze nasz raport wywoluje u Pana takie zaciekawienie. Prosimy o pozostawienie adresu e-mail, gdy tylko pojawi sie wersja pdf, natychmiast otrzyma pan raport do wgladu. Mamy nadzieje, ze uzyska w nim Pan wszelkie odpowiedzi na stawiania znaki zapytania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balleck Re: Przecież Wierzejski nie jest europosłem! IP: 82.139.52.* 24.06.07, 00:40 Dziękuję, o to adres mailowy: radarsim@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławiak Re: Przecież Wierzejski nie jest europosłem! IP: *.akron.net.pl 23.06.07, 13:15 A jakie to ma znaczenie? Najważniejsze, że dla Wybiórczej jest największym obibokiem. To takie typowe kreowanie rzeczywistości w GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popi Wierzejski w PE??:/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 12:18 Od kiedy Wojciech Wierzejski jest europosłem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Kułakowski obibokiem! IP: *.acn.waw.pl 23.06.07, 12:45 Ciekawe czemu Gazeta nie zrobiła tytułu "Kułakowski Obibokiem", tylko wyeksponowała eks-posła PE Wierzejskiego. Mogła zrobić sprawiedliwy tytuł "Obibocy ponad podziałami", ale wolała zrobić inny. Ciekawe zresztą, jak można zostać Osobowością, będąc Obibokiem (vide Kułakowski). "Wyróżniliśmy w ten sposób osoby, które cieszą się prestiżem. Ich zasług nie można przeliczyć w czysto matematyczny sposób, tak jak w przypadku innych posłów" No jasne, ktoś jest obibokiem i jego zasług nie wypada przeliczać, bo z założenia (czyjego?) jest Kimś Więcej, Osobowością. Albo dziennikarz wypaczył myśl studencką, albo nie rozumiem, na czym polega Osobowość - na nieróbstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neofita_bm Re: Kułakowski obibokiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 14:41 po prostu prace i inicjatywy Kułakowskiego są tajne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szachraj Re: Kułakowski obibokiem! IP: *.akron.net.pl 23.06.07, 14:45 Witam, parę kwestii wymaga wyjaśnienia- po pierwsze, raport składa się z kilku części: 1)charakterystyka poszczególnych frakcji w Parlamencie Europejskim 2) charakterystyka polskich deputowanych reprezentujących poszczególne frakcje 3) analiza aktywności polskich posłów na forum Parlamentu Europejskiego oraz 4) analiza aktywności parlamentarzystów europejskich w Polsce, ich pracy na rzecz wspólnot regionalnych i lokalnych; mam nadzieję, że raport wkrótce "zawiśnie" na stronie naszego Instytutu i będzie okazja do rzetelnego przestudiowania prawie 300 stron materiału, zapoznania się z metodologią i hipotezami badawczymi,które postawiliśmy; pytanie-czy osoby, które wyrażają tak stanowcze sądy o braku obiektywizmu z naszej strony, czy też spłycaniu tematu miały okazję przestudiować raport w całości? Jeśli tak, to proszę o listę błędów, nieścisłości - bardzo możliwe, że takowe wystąpiły, w końcu jesteśmy tylko studentami i mamy prawo się mylić; krytyczne opinie weźmiemy pod uwagę i wyciągniemy wnioski na przyszłość, jeśli zaś osoby te nie czytały całości - to przykro mi, ale nie mamy o czym rozmawiać. Następna rzecz, kwestia "osobowości i osobliwości" - była to autorska inicjatywa naszego kolegi, która została zawarta w prezentacji multimedialnej na potrzeby konferencji prasowej, natomiast w raporcie nie ma takowego działu; inicjatywa ta nie była konsultowana z większością osób, które współpracowały przy raporcie i wywołała u niektórych z nas konsternację, wobec tego uważam, iż należy oddzielić kwestię prezentacji od raportu właściwego. Kolejna rzecz, w doniesieniach medialnych pojawiają się pewne nieścisłości dot. liczby projektów rezolucji - otóż liczbę podawanych rezolucji należy podzielić przez 2, gdyż były one punktowane za 2 p-kty (wynika to z przyjętej przez nas zróżnicowanej oceny poszczególnych instrumentów, którymi dysponują posłowie w Parlamencie Europejskim, mianowicie: sprawozdanie- 3 p-kty, projekt rezolucji- 2 p-kty, debata, interpelacja, oświadczenie - 1 p-kt). Zatem np. poseł Kamiński nie ma na koncie 84 projektów rezolucji, lecz 42, natomiast otrzymał za nie 84 p-kty. To tak gwoli wyjaśnienia. Za interpretacje mediów nie bierzemy odpowiedzialności, gdyż sposób punktowania oraz metodologia pracy zostały wyraźnie opisane we wstępie raportu; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balleck Re: Kułakowski obibokiem! IP: 82.139.52.* 24.06.07, 00:33 Czy była brana pod uwagę jakość poselskiej działalności? Wytwory intelektualne parlamentarzystów mogą być żałosne w swojej treści, ale dające punkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szachraj Re: Kułakowski obibokiem! IP: *.akron.net.pl 25.06.07, 20:24 My pokazaliśmy pewien wycinek rzeczywistości, opisaliśmy w raporcie jakie kwestie/tematykę (zostały one poddane kategoryzacji, np. rolnictwo, ochrona praw podstawowych, funkcjonowanie UE, etc.) dany poseł porusza najczęściej, nie czuliśmy się natomiast kompetentni oceniać zawartości merytorycznej wypowiedzi np. dot. zakupu testów BSE, pożarów lasów, czy genetycznie modyfikowanej żywności, powiedzmy sobie szczerze - gdyby chcieć ocenić każdą wypowiedź pod kątem jakości, to trzeba by powołać sztab expertów z różnych dziedzin, swoisty think-tank, my sobie na to nie mogliśmy pozwolić, nie wiem zresztą, czy jakakolwiek organizacja pozarządowa - nawet finansowana przez G. Sorosa- zdecydowałaby się na coś takiego, p-kty rzeczywiście są za aktywność, a ona nie musi iść w parze z jakością, jednakże zróżnicowanie punktacji - odpowiednio większe za pełnione funkcje (przewodniczącego, wice-)w prezydium PE, komisjach,delegacjach, frakcjach, a także odnośnie rezolucji i sprawozdań, było próbą uchwycenia różnic jakościowych, co nie zmienia faktu, iż instrumentem najczęściej stosowanym przez wszystkich, podkreślam WSZYSTKICH, posłów były właśnie debaty oraz interpelacje/pytania. Czekamy na propozycje krytyków, w jaki sposób zmierzyliby "jakość" pracy,zapraszam- macie Państwo pole do popisu (oby nie takiego jak w wykonaniu PO i PiS-u), zobaczymy, czy jesteście mistrzami negacji, czy też drzemie w Was choć odrobina konstruktywizmu. Texty typu - "młodzieżówka UW wykonała raport" czy "raport został napisany przed wyborami" są megazabawne, proponuję autorom założenie własnego czasopisma satyrycznego, życzę sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balleck Re: Kułakowski obibokiem! IP: 82.139.52.* 26.06.07, 00:20 > Czekamy na propozycje krytyków, w jaki sposób zmierzyliby "jakość" pracy. Np. przez porównanie finalnej treści rezolucji z poselskim projektem ("ile się z niego zostało"). Sądzę także, że nie należy uwzględniać interpelacji oraz zapytań (zbyt łatwa metoda na zapunktowanie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szachraj Re: Kułakowski obibokiem! IP: *.akron.net.pl 26.06.07, 00:58 Wg mnie to jest wyjaśnianie kwadratury koła - bo nawet jeśli porównać projekt z finalną wersją-ok, to pojawia się kolejna wątpliwość - projekty rezolucji są w większości składane wspólnie przez grupę posłów lub w imieniu frakcji- jak w tym przypadku zmierzyć wkład poszczególnych posłów w jego tworzenie, skoro z pewnością jeden lub kilku go formułowało, a inni się tylko pod nim podpisali, a to z kolei stanowi wyraźną różnicę jakościową? Pozyskanie takiej informacji jest raczej awykonalne. Co do zapytań - można by pomyśleć jedynie o uwzględnieniu tych wymagających debaty - to by znacznie zredukowało ogólną ich liczbę. Odpowiedz Link Zgłoś
hydepark1 Re: Studenci ocenili europosłów 23.06.07, 12:54 teraz kolej na posłów i senatorów !!!!!!Studenci do roboty !!!!Brawo !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś uszatek Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 12:54 wiadomo lewacka gazeeta takich ocen można było się spodziewać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czermi Re: Studenci ocenili europosłów IP: *.magma-net.pl 23.06.07, 13:49 Czyste pomowienie. To nie gazeta ponosi odpowiedzialnosc, winni jestesmy my - lewaccy studenci politologii. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Członkowie Unii Wolności ocenili 23.06.07, 14:47 A co członkowie Unii Wolności ocenią, to Gazeta Wyborcza to wydrukuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciarcia Re: Członkowie Unii Wolności ocenili IP: *.as.kn.pl 23.06.07, 20:56 niesamowite, jaką Ty posiadasz wiedzę o ludziach. Ja byłam jedną z osób tworzących ten raport, a nie miałam pojęcia, że należę do UW (czy może raczej należałam)... dziękuję, że mi to uświadomiłeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekal Studenci ocenili europosłów IP: *.zim.pcz.czest.pl 23.06.07, 14:49 MAm poważne wątpliwości co do jakości przeprowadzonych badań. PAn Wierzejski z chwilą wyborów do Polskiego parlamentu zrezygnował z zasiadania w PE, więc jeśli badano aktywnośc do grudnia 2006 roku to on jakieś dwa lata już nie zasiadał w PArlamencie Europejskim więc nie mógł być na tym polu aktywny. Mam pytanie czy aby badający mieli wiedzę na temat tego co badali czy też tak dla zasady "nie zauważyli", że Wierzejski od długiego czsu już nie jest europosłem? pozdrawiam "badaczy" Odpowiedz Link Zgłoś