Gość: sapere IP: *.um.wroc.pl 16.06.03, 13:37 Czy ktoś coś już wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielki_czarownik Skazany! 16.06.03, 13:41 www1.gazeta.pl/kraj/1,34308,1532241.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mundis Re: Wyrok w sprawie VAT-u IP: 217.97.195.* 16.06.03, 13:45 Słońce Sudetów dostał 14 miesięcy w zawiasach na dwa lata. Leontyna - rok w zawiasach na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wyrok w sprawie VAT-u IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 14:56 Jak dla mnie to skandal!!! Podatku nie płacił Gdańsk-NSA orzekł, że nie musi.Lubin-był proces ale uniewinnili prezydenta Maćkałe(chyba). Wrocław-wyrok skazujący. Prawo działa regionalnie, czyli przegapiłem jakies zmiany.Żyjemy juz chyba w USA, każdy stan ma inne prawo :) Licze na rozsądek wyższej instancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Nieładnie wyrok sądu okreslac IP: *.dtvk.tpnet.pl 16.06.03, 15:00 mianem skandalu. Rozumiem, że dla Ciebie sprawiedliwym jest tylko taki wyrok, który jest po Twojej mysli. Odsyłam do Sienkiewicza i tam wyłożonej filozofii. A prawo mamy cały czas takie same i inne niż w USA. U NAS NIE MA PRAWA PRECEDENSU. Kazdy sad ma swobode oceny dowodów. Ale dla Ciebie neiważne. Dla Ciebie tylko wyrok uniewinniający jawi sie sprawiedliwym. Dlatego też nie nadajesz sie na sedziego. Masz pogląd (pryncypialny) nie znając dowodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonk Rafis ma rację!!!!!!!!!!!! IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 16.06.03, 15:07 Faktycznie skandal Rafisie - uważam że Gdańsk tez powienien dostac wyrok skazujący!!! I ja licze na wyższą instancję i podobny wyrok dla GDN bonk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Rafis ma rację!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 15:10 Gość portalu: bonk napisał(a): > Faktycznie skandal Rafisie - uważam że Gdańsk tez powienien dostac wyrok > skazujący!!! > I ja licze na wyższą instancję i podobny wyrok dla GDN > bonk Juz za pózno.Rozprawa nt. Gdańska skończyła się juz dawno. Dwa różne wyroki w tych samych sprawach w jednym państwie to kompromitacja zresztą nie pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nieładnie wyrok sądu okreslac IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 15:07 Dowodów mam az nadto :) ale na głupote sądu.Ale czeko mozna się spodziewac po sędziach z Rawicza.Zobaczymy co powie wyzsza instancja-mam nadzieje, że tym razem sprawa będzie toczyła sie w mieście a nie na wsi. P.S. Rozumiem, że dla Ciebie tylko wyrok skazujący jest słuszny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonk rafis jestem z tobą !! IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 16.06.03, 15:10 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Dowodów mam az nadto :) ale na głupote sądu.Ale czeko mozna się spodziewac po > sędziach z Rawicza. ja równiez uważam że w mieście wyrok byłby proporcjonalnie większy niż te dwa lata więc czekam z niecierpliwością... bonk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: rafis jestem z tobą !! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 15:12 Gość portalu: bonk napisał(a): > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > Dowodów mam az nadto :) ale na głupote sądu.Ale czeko mozna się spodziewac > po > > sędziach z Rawicza. > ja równiez uważam że w mieście wyrok byłby proporcjonalnie większy niż te dwa > lata więc czekam z niecierpliwością... > > > bonk. Oczywiście :) Czas pokarze. nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonk Re: rafis jestem z tobą !! IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 16.06.03, 15:14 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Gość portalu: bonk napisał(a): > > > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > > > Dowodów mam az nadto :) ale na głupote sądu.Ale czeko mozna się spodz > iewac > > po > > > sędziach z Rawicza. > > ja równiez uważam że w mieście wyrok byłby proporcjonalnie większy niż te > dwa > > lata więc czekam z niecierpliwością... > > > > > > bonk. > > > Oczywiście :) > Czas pokarze. mam nadzieję że pokaże i pokarze ..... bonk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: rafis jestem z tobą !! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 15:16 Gość portalu: bonk napisał(a): > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > Gość portalu: bonk napisał(a): > > > > > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > > > > > Dowodów mam az nadto :) ale na głupote sądu.Ale czeko mozna się > spodz > > iewac > > > po > > > > sędziach z Rawicza. > > > ja równiez uważam że w mieście wyrok byłby proporcjonalnie większy ni > ż te > > dwa > > > lata więc czekam z niecierpliwością... > > > > > > > > > bonk. > > > > > > Oczywiście :) > > Czas pokarze. > mam nadzieję że pokaże i pokarze ..... > > bonk ups Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poldek Re: rafis jestem z tobą !! IP: *.it / 10.10.0.* 16.06.03, 15:48 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Oczywiście :) > Czas pokarze. Mam nadzieję, że rzeczywiście pokaRZe (bonzę zdroja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Czy masz te samą ilośc dowodów co sąd? IP: *.dtvk.tpnet.pl 16.06.03, 15:29 A czy gorszy jest sędziqa z Rawicza od sedziego z Wrocławia? Dla mnie wyrok jest wyrokiem. I jesli w apelacji Zdroja uniewinnią to stwierdze, że jestr niewinny. Na pewno nie bede wykrzykiwał o skandalach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Czy masz te samą ilośc dowodów co sąd? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 15:57 Gość portalu: duzY napisał(a): > A czy gorszy jest sędziqa z Rawicza od sedziego z Wrocławia? > Dla mnie wyrok jest wyrokiem. I jesli w apelacji Zdroja uniewinnią to > stwierdze, że jestr niewinny. Na pewno nie bede wykrzykiwał o skandalach. T asprawa jest tak prosta, że tylko wyrok skazujący mógł byc dskandalem.Po co przenosić rozprawe do Legnicy i Rawicza? Gdansk był sądzony w Gdańsku i sedziowie wykazali sie "zrozumieniem" sprawy i interesu własnego miasta.W interesie miasta nie było płacenie vatu więc Gdański sąd zrobił co trzeba.Takich ludzi niestety brakuje w naszym regionie i jak tak dalej pójdzie to czarno widze przyszłość.Tak więc sędziowie z (Legnicy?) stwierdzili, że Wrocław musi zapłącic vat.I po co to było komu? Te kilkadiesiąt milionów mogło byc spozytkowane w mieście a tak przepadło. Pewnei jest tu jeszcze wątek polityczny.Cały Dolny Śląsk jest czerwony więc Zdrojo nie ma łatwego zadania :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Sam piszesz czemu przeniesiono rozprawę. IP: *.dtvk.tpnet.pl 16.06.03, 16:30 Poza tym sędziowie z izby karnej nie sa od oceny co jest dobre dla Wrocławia (czy Gdańska) a od oceny prawno-karnej postepowania oskarżonego. I im wyszło, ze był winny. A ty mylisz ocena karną z ocena polityczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Machiavelli wiedziałby co zrobić :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 16:35 Gość portalu: duzY napisał(a): > Poza tym sędziowie z izby karnej nie sa od oceny co jest dobre dla Wrocławia > (czy Gdańska) a od oceny prawno-karnej postepowania oskarżonego. I im wyszło, > ze był winny. A ty mylisz ocena karną z ocena polityczną. Istnieje cos takiego jak interes Panstwa, w tym przypadku miasta.Sędziowie przenosząc sprawe juz zgrzeszyli a jak sie pózniej okazało sami narazili gmine na strate(musiała zapłacić vat). Urzędnicy mają działać na rzecz dobra mieszkanców więc jesli jest niejasny przepis to mają obowiązek wybrać taką interpretację żeby owi mieszkancy nie poniesli strat.Chyba przydałaby się lektura Machiawellego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Istnieje interes państwa IP: *.dtvk.tpnet.pl 16.06.03, 16:40 oraz interes miasta. Czasem te interesy bwyaja sprzeczne. Poza Tobą natomiast niewielu pewnie jest tak zadufanych by uznac interes Wrocławia za interes wszystkich Polaków. Podaj konkretny przepis któremu uchybili sedziowie z Wrocławia? Nie Twoją ocenę (opartą na emocjach). Sędziowie nie tworza prawa gospodarczego (a już szczególnie sedziowie izby karnej) więc jak oni są winni temu, że gmina jako podatnik VAT ma ten podatek płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Istnieje interes państwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 16:49 Gość portalu: duzY napisał(a): > oraz interes miasta. Czasem te interesy bwyaja sprzeczne. Poza Tobą natomiast > niewielu pewnie jest tak zadufanych by uznac interes Wrocławia za interes > wszystkich Polaków. > Podaj konkretny przepis któremu uchybili sedziowie z Wrocławia? Nie Twoją ocenę > > (opartą na emocjach). > Sędziowie nie tworza prawa gospodarczego (a już szczególnie sedziowie izby > karnej) więc jak oni są winni temu, że gmina jako podatnik VAT ma ten podatek > płacić? Dlaczego gmina ma płacić ten podatek skoro NSA w Gdańsku uznało, że gminy nie sa(były)a w UE nie są płatnikami vat-u? Wytłumacz mi to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis gdybyśmy byli to... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 16:58 takie jaja nie miałyby miejsca więc sądze, że jestesmy w Polsce.Mało naswiecie krain gdzie w zgodzie z prawem zapadają dwa różne wyroki w tych samych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Unia nie wpływa na prawo karne IP: *.dtvk.tpnet.pl 16.06.03, 17:19 państw członkowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buguś Rywin Różnorodność wyroków sądów powszechnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 15:34 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Jak dla mnie to skandal!!! > Podatku nie płacił Gdańsk-NSA orzekł, że nie musi.Lubin-był proces ale > uniewinnili prezydenta Maćkałe(chyba). > Wrocław-wyrok skazujący. > Prawo działa regionalnie, czyli przegapiłem jakies zmiany.Żyjemy juz chyba w > USA, każdy stan ma inne prawo :) > Licze na rozsądek wyższej instancji. Rafisie. Ale to dotyczy nie tylko tego przypadku. Idziesz Ty i żądasz 1000 USD łapówki. Ktoś Cię nagrywa i niesie taśmę na Policję. Jesteś aresztowany do sprawy jak w mordę i dostajesz np 2 lata w zawiasach za przekupstwo (próbę ). Idzie Rywin z propozycją łapówki i nic. Mało tego przed telewizorem jako potencjalny oskarżony robi z prawnikami notatki wysłuchując zeznań świadków.Mówi się, że Temida jest ślepa ale dlaczego ma wypalone gałki oczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
akm Re: Wyrok w sprawie VAT-u 16.06.03, 15:38 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Prawo działa regionalnie, czyli przegapiłem jakies zmiany.Żyjemy juz chyba w > USA, każdy stan ma inne prawo :) Otóż tym się właśnie różnimy od Stanów, że tam istnieje zasada precedensu, czyli w czasie rozprawy można się powołać na orzeczenie w podobnej sprawie. U nas sądy są "niezależne" (niestety, wobec rozumu często też) Zresztą, choćby terenowe oddziały NSA wydają różne wyroki w podonych sprawach, kompletny obłęd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY akm a nie uważasz, że żeby IP: *.dtvk.tpnet.pl 16.06.03, 15:45 wyroki były takie same sprawy muszą byc identyczne? Myslisz, że Izba Skarbowa z Gdańska prowadziła identyczną korespondencje jak wrocławska Izba? A może nie? Czyli może ocena może sie róznić? Najgorszą rzeczą jaka mozna sobie w systenmie prawnym wyobrazic jest komentowanie wyniku postepowania sadowego słowem skndal (wtedy, gdy wyrok jest odmienny od oczekiwań). No chyba, że ktos teskni za sadami rewolucyjnymi - one zawsze wydawały wyroki zgodnie z oczekiwaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cojones Re: wyrok czy ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 16:13 właśnie wyrok jest jednak pewnym zaskoczeniem , zdrój był pewien uniewinnienia a tu taki despekt , sprawa tego procesu dawno wykroczyła poza jej podatkowy charakter , sąd oprócz materii sprawy / w sensie dowodowym/ rozpatrywał zamiar i postępowanie zdroja w unikaniu podatku , będące w przypadku zdroja w pewnym momencie nieomal obroną częstochowy / pamiętamy ! / zasługiwało być może na taką naganę i napiętnowanie w sensie medialnym i publicznym , wyrok będzie apelowany w róznych instancjach a jego ostateczny kształt zależy od wielu spraw z których nie wszystkie będą się odgrywać na sali sądowej , a może i na innych salach gdzie odbywają się również rozmowy,przesłuchania i inne takie tam... Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: akm a nie uważasz, że żeby 16.06.03, 16:34 Gość portalu: duzY napisał(a): > wyroki były takie same sprawy muszą byc identyczne? Zależy, co rozumiesz pod pojęciem "identyczne". Elementy wspóne sprawy to oskarżony - włodarze gminy i przedmiot postępowania - podatek VAT oraz ustawa definiująca płatników tegoż. Różne były nazwiska miejscowości, nazwiska prezydentów i kwoty niezapłaconego podatku. Nie wiem jak według Ciebie, ale według mnie sprawa dotyczyła tego samego, choć oskarżeni byli różni. Myslisz, że Izba Skarbowa z > Gdańska prowadziła identyczną korespondencje jak wrocławska Izba? A może nie? > Czyli może ocena może sie róznić? A co ma korespondencja z wyrokiem wspólnego ? W obu przpadkach skład orzekający badał, czy ustawa nakazywała gminom płacenie podatku VAT. Styl, jakość i ilość korespondencji może być w tym kontekście tylko czynnikiem obciążającym, a nie decydującym o winie. > Najgorszą rzeczą jaka mozna sobie w systenmie prawnym wyobrazic jest > komentowanie wyniku postepowania sadowego słowem skndal (wtedy, gdy wyrok jest > odmienny od oczekiwań). Smiem się nie zgodzić. Najgorsze są dwa różne wyroki w takiej samej sprawie. Oznacza to, że jeden z wyroków jest błędny. Czyli: albo skazano niewinnego, albo nieukarano winnego. Rozumiem potrzebę zachowania niezawisłości sędziów, lecz każda wolność, także wolność sędziów jest ograniczona: prawem, zdrowym rozsądkiem. Tak na marginesie zastanawiam się jak wygląda statystyka : ilu sędziów, których wyroki zostały przez wyższą instancję podważone na skutek błędów pocesowych jeszcze pracuje, a ilu już się z pracą pożegnało ? Dlaczego wydaje mi się, że poprzednie pytanie było naiwne ? No chyba, że ktos teskni za sadami rewolucyjnymi - one > zawsze wydawały wyroki zgodnie z oczekiwaniami. Zapytaj jeszcze czyimi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Nie znam sprawy gadańskiej. IP: *.dtvk.tpnet.pl 16.06.03, 16:48 Pozostaje swoboda oceny dowodów. Biorąc pod uwage argumenty Rafisa to w Gdańsku popełniono bład (miejscowi sędziowie zadziałali w interesi społeczności lokalnej nie prawa). Sedziowie z Rawicza pewnie do czasu otrzymania sprawy nie mieli pojęcia kto zacz Zdrojewski więc raczej uprzedzeni nie byli. Te dwa rózne wyroki to wynik tej swobodnej oceny dowodów i niezawisłości sądów. I chyba nalezy się z czyms takim pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nie znam sprawy gadańskiej. IP: 150.254.117.* 16.06.03, 18:04 Wyższa instancja dla sądu w Rawiczu znajduje się w Poznaniu. A tam moga mieć inne skrupuły. No pasaran. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justicje Re: Wyrok w sprawie VAT-u do WEDZONKI IP: 213.70.39.* 16.06.03, 17:10 napisz coś, bo brakuje twojej oceny w tym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Czas Justicjow, bandytow z Piotrkowskiej, Rywinow. 17.06.03, 00:30 Gość portalu: justicje napisał(a): > napisz coś, bo brakuje twojej oceny w tym temacie... Jesli wymiar sprawiedliwosci przesladuje uczciwego czlowieka za to ze ponadprzecietnie zarzadza miastem, natomiast bandyci musza sie filmowac na goracym uczynku by zostac zauwazonymi, a i to bezskutecznie, to nie wrozy to nam ani dobrze rzadzonych miast, ani bezpiecznych ulic... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
oskar1001 Re: Wyrok w sprawie VAT-u 16.06.03, 18:08 Moi kochani!Wyroki Naczelnego Sądu Administracyjnego dotyczą indywidualnych spraw i nie maja mocy ogólnie obowiązującej.To jest abecadło prawnicze.Sprawa karna toczy sie na podstawie innych przepisów.Odnośnie "Słońca Karpat".Jedyną pewną rzeczą,której dokonał-to załatwił swój interes i żony.W czasie powodzi- byłtam,gdzie były kamery.Jako prezydent był bardzo widoczny medzialnie(dlatego też został posłem).Z vatem kombinował i przekombinował.Dlatego też sąd uznał go za winnego.Co do Maćkały - także należy poczekać na wyrok II instancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościelny Re: Wyrok w sprawie VAT-u IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 18:33 Nie rozumiem. Mamy jeden Naczelny Sąd Administracyjny, który w takich samych sprawach inaczej wyrokuje? Czy w Gdańsku i we Wrocławiu były inne sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
recber Re: Wyrok w sprawie VAT-u 16.06.03, 19:57 >>>>Ta sprawa jest tak prosta, że tylko wyrok skazujący mógł byc dskandalem.Po co przenosić rozprawe do Legnicy i Rawicza? Gdansk był sądzony w Gdańsku i sedziowie wykazali sie "zrozumieniem" sprawy i interesu własnego miasta.W interesie miasta nie było płacenie vatu więc Gdański sąd zrobił co trzeba.Takich ludzi niestety brakuje w naszym regionie i jak tak dalej pójdzie to czarno widze przyszłość.Tak więc sędziowie z (Legnicy?) stwierdzili, że Wrocław musi zapłącic vat.I po co to było komu? Te kilkadiesiąt milionów mogło byc spozytkowane w mieście a tak przepadło. Pewnei jest tu jeszcze wątek polityczny.Cały Dolny Śląsk jest czerwony więc Zdrojo nie ma łatwego zadania :) Ta wypowiedź to czysty bełkot. Interes miasta nie ma tu nic do rzeczy. Kilkadziesiąt milionów miasto mogło przecież odzyskać odliczając vat, gdyby go płaciło. Gdańsk był sądzony w Gdańsku - w tamtejszym osrodku NSA, Wrocław we Wrocławiu - w tutejszym NSA. W Rawiczu była tylko sprawa karna prezydenta, czyli odpowiedzialność Zdroja za stratę, jaką spowodował. I tylko kwestia, czy ona była czy też nie, jest w jakiś sposób dyskusyjna i może być jego linią obrony. Sąd uznał, że miasto straciło, więc go skazał. >>Dlaczego gmina ma płacić ten podatek skoro NSA w Gdańsku uznało, że gminy nie sa(były)a w UE nie są płatnikami vat-u? Dlatego, że takie są przepisy. W Gdańsku sąd NIE uznał, że gmina nie jest płatnikiem VAT-u. Uznał tylko, że gmina nie musi płacić vat od niektórych czynności. A we Wrocławiu sąd uznał, że gmina jest podatnikiem VAT. A to ogromna różnica. >>Czy w Gdańsku i we Wrocławiu były inne sprawy? Tak. Wrocław uważał, że w ogóle nie jest podatnikiem. Gdańsk - że nie za wszystko musi płacić. Różnica jest więc chyba widoczna gołym okiem, nawet dla laika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wyrok w sprawie VAT-u IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 20:19 recber napisał: > >>>>Ta sprawa jest tak prosta, że tylko wyrok skazujący mógł byc ds > kandalem.Po > co przenosić rozprawe do Legnicy i Rawicza? Gdansk był sądzony w Gdańsku i > sedziowie wykazali sie "zrozumieniem" sprawy i interesu własnego miasta.W > interesie miasta nie było płacenie vatu więc Gdański sąd zrobił co > trzeba.Takich ludzi niestety brakuje w naszym regionie i jak tak dalej pójdzie > to czarno widze przyszłość.Tak więc sędziowie z (Legnicy?) stwierdzili, że > Wrocław musi zapłącic vat.I po co to było komu? Te kilkadiesiąt milionów mogło > byc spozytkowane w mieście a tak przepadło. Pewnei jest tu jeszcze wątek > polityczny.Cały Dolny Śląsk jest czerwony więc Zdrojo nie ma łatwego zadania :) > > > Ta wypowiedź to czysty bełkot. Interes miasta nie ma tu nic do rzeczy. > Kilkadziesiąt milionów miasto mogło przecież odzyskać odliczając vat, gdyby go > płaciło. > Gdańsk był sądzony w Gdańsku - w tamtejszym osrodku NSA, Wrocław we Wrocławiu - > > w tutejszym NSA. W Rawiczu była tylko sprawa karna prezydenta, czyli > odpowiedzialność Zdroja za stratę, jaką spowodował. I tylko kwestia, czy ona > była czy też nie, jest w jakiś sposób dyskusyjna i może być jego linią obrony. > Sąd uznał, że miasto straciło, więc go skazał. > > >>Dlaczego gmina ma płacić ten podatek skoro NSA w Gdańsku uznało, że gmi > ny nie > sa(były)a w UE nie są płatnikami vat-u? > > > > Dlatego, że takie są przepisy. W Gdańsku sąd NIE uznał, że gmina nie jest > płatnikiem VAT-u. Uznał tylko, że gmina nie musi płacić vat od niektórych > czynności. A we Wrocławiu sąd uznał, że gmina jest podatnikiem VAT. A to > ogromna różnica. > > > > >>Czy w Gdańsku i we Wrocławiu były inne sprawy? > > > Tak. Wrocław uważał, że w ogóle nie jest podatnikiem. Gdańsk - że nie za > wszystko musi płacić. Różnica jest więc chyba widoczna gołym okiem, nawet dla > laika. Wrocław był sądzony w Legnicy a nie we Wrocławiu :) Po drugie wiceminister mówił wtedy, że miasta nie są płatnikami vatu a kiedy przesłuchiwano go na ta okazje w procesie stwierdził, że mówił to jako osoba prywatna.Jak odróżnić ministra(osobe prywatną) od ministra(osobe publiczną)? Odpowiedz Link Zgłoś
recber Re: Wyrok w sprawie VAT-u 16.06.03, 20:46 > Wrocław był sądzony w Legnicy a nie we Wrocławiu :) Pomieszało Ci się chłopie całkiem w głowie. Wyrok zapadł w Rawiczu, co bardzo łatwo sprawdzić w artykule. A legnicka prokuratura przygotowała akt oskarżenia. A NSA (moze Ci o to chodzi?) w Legnicy po prostu nie ma i nigdy nie było. > Po drugie wiceminister mówił wtedy, że miasta nie są płatnikami vatu a kiedy > przesłuchiwano go na ta okazje w procesie stwierdził, że mówił to jako osoba > prywatna.Jak odróżnić ministra(osobe prywatną) od ministra(osobe publiczną)? W bardzo prosty sposób. Zaglądając do art. 14 ordynacji podatkowej. Akurat w tym względzie orzecznictwo NSA i doktryna prawa podatkowego są tak jasne, że bardziej nie można. Nawet pisemne wytyczne ministra finansów nie są żródłem powszechnie obowiązującego prawa, a co dopiero jakaś wypowiedź w gazecie czy tv. Sąd jest związany tylko ustawami. A że takie są, jakie są, to już nie jego wina. Akurat poseł Zdrojewski będzie miał wkrótce okazję głosować nad całkowicie nową ustawą o VAT, która ma wejść w przyszłym roku. Ciekawe, czy mu ręka zadrży.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wyrok w sprawie VAT-u IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.03, 21:00 recber napisał: > > Wrocław był sądzony w Legnicy a nie we Wrocławiu :) > > Pomieszało Ci się chłopie całkiem w głowie. > Wyrok zapadł w Rawiczu, co bardzo łatwo sprawdzić w artykule. A legnicka > prokuratura przygotowała akt oskarżenia. > A NSA (moze Ci o to chodzi?) w Legnicy po prostu nie ma i nigdy nie było. > > > > Po drugie wiceminister mówił wtedy, że miasta nie są płatnikami vatu a kie > dy > > przesłuchiwano go na ta okazje w procesie stwierdził, że mówił to jako oso > ba > > prywatna.Jak odróżnić ministra(osobe prywatną) od ministra(osobe publiczną > )? > > > W bardzo prosty sposób. Zaglądając do art. 14 ordynacji podatkowej. Akurat w > tym względzie orzecznictwo NSA i doktryna prawa podatkowego są tak jasne, że > bardziej nie można. Nawet pisemne wytyczne ministra finansów nie są żródłem > powszechnie obowiązującego prawa, a co dopiero jakaś wypowiedź w gazecie czy > tv. > Sąd jest związany tylko ustawami. A że takie są, jakie są, to już nie jego > wina. Akurat poseł Zdrojewski będzie miał wkrótce okazję głosować nad > całkowicie nową ustawą o VAT, która ma wejść w przyszłym roku. Ciekawe, czy mu > ręka zadrży.... Skoro wszystko jest takie jasne to dlaczego sądy wydały 2 rózne wyroki.Wiem jaka była różnica między sprawami ale nadal istnieje sprzeczność.Gdańsk uznał, że miasto nie musi płacić vatu od niektórych usług a Wrocław, że musi od wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
recber Re: Wyrok w sprawie VAT-u 16.06.03, 21:49 Bo sąd jest związany granicami skargi. No i w grę wchodzą rózne okresy i co za tym idzie klasyfikacje usług. Niestety nie mogę dokładnie porównać tych wyroków, bo gdański wyrok NSA nie był opublikowany w fachowych pismach, wszyscy wiedzą o nim tylko ze zwykłych gazet, którym pozostaje po prostu wierzyć. Wrocławski jest m.in. w "leksykonie VAT", do ktorego odsylam. Mozna przeczytac, jego uzasadnieniu raczej trudno odmówić logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesio Re: Wyrok w sprawie VAT-u IP: w3cache:* / 10.6.4.* 16.06.03, 20:05 We wtorek czat ze Zdrojem na stronach Wrocławskiej: www.wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/277777.html Może coś powie więcej... le Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol VAT IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 20:17 wyrok w sprawie Vat-u może być jak otwarcie puszki Pandory , wiele spraw ktore uchodziły dotychczas płazem będą inaczej oceniane i obecnie najważniejsze dla Dutkiewicza to ogromna strata propagandowa - jest wszak nastepcą zdroja , poza tym dutkiewicz pozna czy grozi nie przestrzeganie prawa ! Odpowiedz Link Zgłoś
etos.solidarnosci Absolutna kompromitacja Zdroja ! 17.06.03, 14:33 Jakim żęsz trzeba być debilem, aby się władować tak w tą VAT-ową aferę. Ano takim debilem jak Zdrój. (Dlaczego Huskowski z Guzowskim jescze nie zostali skazani ?) Odpowiedz Link Zgłoś