Dodaj do ulubionych

Korniki zabijają dolnośląskie świerki

21.08.07, 19:17
Wreszcie ktoś zwrócił uwagę na tragedię dolnośląskich lasów. I to nie tylko
Góry Stołowe czy Góry Izerskie (choć w tych drugich widziałem już działania
mające na celu zapobieżenie pladze), ale chociażby okolice Śnieżnych Kotłów w
Karkonoszach, czy lasów na szlaku Szrenica - Śnieżka. Nic natomiast nie
znalazłem w tekście na temat destrukcyjnego wpływu Worka Turoszowskiego i
potężnej emisji spalin z elektrowni opalanych węglem brunatnym zarówno po
polskiej jak i po niemieckiej stronie.
Obserwuj wątek
    • axx611 Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki 21.08.07, 19:22
      Przemysl po prostu nie produkuje specialnych substancji na to
      robactwo jako ze jest slabo rozwiniety na import tez srodkow brakuje
      ale za to polska soldateska ma miliony na karne ekspedycje.
      • Gość: eh Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.limes.com.pl 21.08.07, 19:24
        co to jest soldateska?
        • Gość: Ptaszyn A. Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.aster.pl 21.08.07, 19:51
          A co, google'a ci urwalo? :-)
    • nejmlez Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki 21.08.07, 19:37
      Nie ma informacji bo to przeszłość - owszem, kilka lat temu przy klęsce w
      Karkonoszach i G. Izerskich to był jeden z najważniejszych czynników, ale
      obecnie z tego co pamiętam po stronie niemieckiej nie ma już elektrowni na
      węgiel brunatny, a po polskiej - elektrownia Turów jest bodajże najbardziej
      ekologiczną w Polsce i emisję szkodliwych substancji ma znacznie ograniczoną.
      • Gość: Misio Skok na siano? IP: *.name 21.08.07, 21:01
        Heh nie widzicie że to skok na siano po prostu?

HEHEHE popatrzcie na specy którzy to wymyślili i sprawdźcie ich konta za rok :-)
        • Gość: Aleksandraja Re: Skok na siano? IP: 82.112.130.* 21.08.07, 23:19
          Ten artykuł czyta się jak artykuł z jakieś gazety Ludowej szerzącej wiedzę o
          posunięciach Komitetu Centralnego dla Polskich obywateli.
          No to aż w oczy kole jak się z nas głupków robi.
          Denerwuje mnie, że ONI sobie po prostu strzelą pomysłem o Korniku Drukarzu i
          będą mieli wspaniały pretekst do wycinki drzewa na eksport czy do produkcji.
          POczytajcie sobie o deficycie drewna w Europie, jak straszliwie drzewo zdrożało,
          jak niewyobrażalnie wzbogacą sie Ci LUdkowie Decydenci.
          Zdaje sobie oczywiście sprawę jak katastrofalne w skutkach jest obsadzenie
          wielkiego obszaru jednorodnym gatunkiem drzewa.KAżdy z minimalną wiedzą
          biologiczną wie jak rozprzestrzenia się jakakolwiek plaga w jednorodnym
          środowisku.Zdaję sobie jednak sprawę, że obsadzenie terenów Karkonoskiego Parku
          i Gór Stołowych gatunkami występującymi tam przed 100 laty może w zdecydowany
          sposób wzmocnić drzewostan przed atakiem jakichkolwiek stworzeń.
          Rozśmieszyła mnie niezmiernie fotka ze Śnieżką w tle, ukazująca uschnięte i
          poskręcane drzewko, mająca nam uświadomić prawdopodobnie skale problemu. Ludzie!
          Ten pojedyńczy badylek stoi tam bodajże więcej niż dziesięć lat i bardzo
          prawdopodobne, że usechł sobie z całkiem innego powodu niż Drukarz!
          TAAAK. POdpisuję się pod tym, że to skok na siano. Ale nie to mnie doprowadza do
          szału, Chociaż drzew też szkoda.
          Przykro mi, ze ciągle i zawsze robi się z ludzi balona, czy to o biznes, czy o
          politykę, czy też o jakąkolwiek inna sprawę chodzi, gdzie chodzi o pieniądze.
          Nie kłóćcie sie o Turoszów i Czechów.
          I proszę jakiegoś Ekologa najlepiej związanego z Karkonoskim Parkiem czy
          Uniwersytetem Wrocławskim o maila z komentarzem. W Górach Stołowych byłam rok
          temu i nie zauważyłam problemu o takiej skali.
          Nie wierze Lasom Państwowym.
          • Gość: lajkonik Re: Skok na siano? IP: 82.139.20.* 22.08.07, 00:47
            A ja byłem 2 tygodnie temu i widziałem niestety, więc ty nie rób ludziom z mózgu
            wody, a zastąpienie w Sudetach świerka jodłą, modrzewiem czy też bukiem bardzo
            dobrze tym górom zrobi. Monokulturę świerkowa wprowadzili tam Niemcy, bo świerk
            najszybciej z iglaków rośnie. Podobnie próbowano robić w Beskidach, ale już się
            z tego pomysłu dawno wycofano. trochę wiedzy z dendrologii by się przydało przed
            napisaniem posta.
        • Gość: lajkonik Re: Skok na siano? IP: 82.139.20.* 22.08.07, 00:41
          Idze idze bajoku. Rusz dupsko i jedź w Sudety, to sam się przekonasz jak tam jest.
          • Gość: Macho Lajkonik nie chrzań! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 01:06
            Samochody wywożące wycięte drzewa mają głównie krakowskie rejestracje typu KMY
            (Myślenice) i KLI (Limanowa). W tamtych okolicach powstaje nieprawdopodobna
            ilość drewnianych domów więc nie pieprz o ekologii czy korniku, bo ty i tobie
            podobni są najwyraźniej zainteresowani robieniem ludziom wody z mózgu.
          • aleksandraja1 Re: Skok na siano? 22.08.07, 22:21
            OJ lajkonik
            przyznaj się, ile z tego masz!Zbudujesz dom? I pewnie na MYbacha bedzie Ciebie
            stac po tej akcji.
            Zamiast się zaperzać schowaj głowę pod kołdrę i sprawdzaj po cichu stan konta.
      • xarp Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki 21.08.07, 21:29
        potwierdzam info nejmlez. Działalność tzw. czarneog trójkąta była
        bezpośrednim powodem pierwszej fali obumierania lasów w Górach
        Izerskich na przełomie lat 80 i 90-tych ubiegłego wieku. Obecnie
        elektrownie w tym regionie zostały zamknięte lub też zmodernizowane
        (nasz Turów) tak, że już nie stanowią dużego zagrożenia. Ale
        oczywiście lasy w dalszych rejonach, jak Góry Sowie czy Stołowe też
        dostały wtedy swoje, i dziś osłabione dodatkowo wariacjami klimatu,
        padają.
    • Gość: papaj Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 19:48
      Taka sama sytuacja jest w Beskidzie Śląskim - Jak obliczyła Regionalna Dyrekcja
      Lasów Państwowych w Katowicach, z powodu szkodników pod topór może pójść nawet
      20 proc. beskidzkich lasów. W Nadleśnictwie Wisła wycięto już w tym roku ponad
      210 tys. m sześc. drzew.
      • Gość: lajkonik Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: 82.139.20.* 22.08.07, 00:50
        W porównaniu z Sudetami Beskid Śląski jest rajem, ale tam też obumierają głównie
        świerki.
        • Gość: Macho A to co wytną wywożą w okolice Krakowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 01:14
          czyli do lajkoników.
          Dlatego lajkonik tyle tutaj pyszczy...
    • piss.doff Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki 21.08.07, 20:03
      szkoda tylko ze nie posali kto zasadzil drzewa swierkowe w
      Karkonoszach: tania sila robocza czyli wiezniowie w czasie WWII. Po
      prostu NIemcy mieli zielone pojecie o swierkach, ekologii i tak samo
      spieprzyli swoj Szwarzwald.
      • Gość: Dupreux Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.07, 23:11
        Zmiana drzewostanu nasąpiła wcześniej. Jedną z najważniejszych
        gałęzi sudeckiego przemysłu w XVIII i XIX wieku było hutnictwo szkła
        (jeszce do niedawna działała huta szkła "Julia " w Szklarskiej
        Porębie). Schronisko Orle w górach Izerskich to jedyna pozostałość
        po hucie szkła w tym miejscu. Do wytopu używano paliwa dostępnego i
        taniego - drewna . Po wycięciu pierwotnego drzewostanu góry
        zalesiano szybko rosnącym świerkiem, stąd monokultura świerka na tym
        terenie. Problem nie jest nowy, w latach 80-tych wycięto wszystkie
        drzewa w Górach Izerskich, osłabione przez elektrownie ale również
        jeleniogórską Celwiskozę. Kto był ostatnio w Górach Izerskich ,
        widział, że las powoli się odradza. Teraz klęska dotknęła kolejne
        pasma - Wielka Sowa, niegdyś zalesiona, jest dzisiaj łysa, podobnie
        niższe partie Śnieżnika. Niestety, nie ma darmowych obiadów, płacimy
        za rozwój cywilizacji. Zmiany klimatyczne wiążą się z coraz
        częstszymi wiatrami typu huraganowego, dawniej rzadkimi w Sudetach i
        padają całe połacie lasu. Po ostatniej takiej wichurze w styczniu
        tego roku w okolicach Jeleniej Góry padły setki drzew.
    • Gość: sikor Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 20:13
      A jakby tak wypuścić na tych terenach dzięcioły?
    • Gość: orient Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 20:33
      Ile razy można o tym pisać. Nie żadne spaliny czy elektrownie tylko w miejsce
      wyciętych jodeł wprowadzono świerk z myślą o przemyśle. Krótko mówiąc
      przemysłowa uprawa świerka nie udała się w siedlisku naturalnym jodły. W miejsce
      po wyciętym swierku sadzi się znów jodłę. Czyli wszystko wraca do stanu
      naturalnego i jest git a nie żadna tragedia. Koniec kropka.
    • Gość: jam Korniki ? IP: *.chello.pl 21.08.07, 21:14
      hehehe, a mnie jako małego brzdąca zawsze na wycieczkach w górach
      sowich i stołowych mówiono, że te poschnięte drzewa to przez czeskie
      fabryki, których wyziewy docierają nad sudety i powodują kwaśne
      deszcze :) Sam już nie wiem komu wierzyć
      • Gość: flopek_roztropek Re: Korniki ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.07, 21:30
        Dobrze Ci mówili. Kwaśne deszcze zniszczyły wiele drzewostanów,a pozostałe
        znacznie osłabiły tak,że stały się one podatne na szkodniki.

Byłem ostatnio w Karkonoszach. Widać znaczną poprawę sytuacji, dużo młodych
        drzewek, ale te wyschnięte kikuty nadal straszą. Na szczęście wszystko zmierza
        ku lepszemu.
      • Gość: shao Re: Korniki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 22:06
        mi to samo mówiła nauczycielka od geografii, ta gazeta jest kupiona przez
        niemcow xD a tak na serio, to tez nie mam pojecia o co w tym chodzi, rownie
        dobrze, może mogą to być 2 rzeczy na raz, zanieczyszczenia powietrza i korniki,
        tylko, że o pierwszej przyczynie nie powiedzieli...
    • Gość: eNDe Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.e-wro.net.pl 21.08.07, 21:31
      ...PiS, Liga Polskich Rodzin, Samoobrona, Radio Maryja, ... i do tego Kornik
      drukarz.
    • Gość: gość Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.e-wro.net.pl 21.08.07, 21:52
      i na pierwszym planie zdjęcia kikut drzewa, które z pewnością
      świerkiem nie było...
      • Gość: lajkonik Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: 82.139.20.* 22.08.07, 00:56
        Niestety było świerkiem, ale już nie jest "znawco" z bożej łaski.
    • Gość: maguranin Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 21:52
      A może to świetna okazja do rewitalizacji polskich lasów i
      przywrócenia im szaty sprzed XIX wieku, kiedy były to głównie lasy
      liściaste.
      Problem ten mają wszyscy leśnicy na południu. Przecież świerk nie
      jest naturalnym drzewostanem i trzeba się go pozbyć jak najszybciej
      co w parkach narodowych utrudniają przepisy o ochronie przyrody.
    • Gość: Dzięcioł Pewnie jakiś ważniak chce tam kupić ziemię... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 22:12
      Korniki sobie wymyślili.. złodzieje.
      • Gość: Dupreux Re: Pewnie jakiś ważniak chce tam kupić ziemię... IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.07, 23:24
        Ten kraj staje się powoli domem wariatów. Gość niedługo nie uwierzy,
        kiedy w telewizji powiedzą , że nadchodzą święta - pomyśli, że na
        pewno ktoś chce go naciągnąć na przedświąteczne zakupy. Spokojnie,
        jutro naprawdę będzie środa. Chyba , że znowu nas oszukali.
      • Gość: lajkonik Re: Pewnie jakiś ważniak chce tam kupić ziemię... IP: 82.139.20.* 22.08.07, 00:59
        Dzięcioł, wziąłbyś się za te korniki a nie fanzolił głupot. Czyli twoim zdaniem
        te uschnięte kikuty dzrew mają stać po wiek wieków aż zgniją a w miarę zdrowe
        drzewa zamienić się w wyschnięte kikuty? Takich uschniętych drzew jak na zdjęciu
        są w Sudetach całe hektary.
        • Gość: Macho Lajkonik nie chrzań. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 01:09
          Podobna wycinka odchodzi w Beskidach. Drewno wywozi się do was krakusy. Ciekawe
          ile sie na tym obłowi ty i twoja banda.
    • Gość: rewelacja wyciac drzewa zeby ocalic korniki :-) IP: 138.49.32.* 21.08.07, 22:19
      Bardzo madre i rozsadne posuniecie.
      Drzewo rosnie 10-20 lat zeby wygladalo jak dzis...
      Kornik jest szkodnikiem ale gdyby nawet nim nie byl. za rok bedzie
      znowu taki sam.
      Czyli zeby ocalic 2 miliony kornikow, trzeba zabic 2 milony drzew
      zeby za dwadziescia lat cieszyc sie w praku narodowym 2 milionami
      drzew.
      Ludzie (co tych co decyduja o tej pieknej akcji) pojeValo was czy co?
      • Gość: Dupreux Re: wyciac drzewa zeby ocalic korniki :-) IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.07, 23:18
        Czy ty umiesz czytać? Gdzie znalazleś informację, że wycina się
        drzewa, żeby ocalić korniki? Czy ten kraj to już wielki dom
        wariatów, czy tylko analfabetów?
      • Gość: lajkonik Re: wyciac drzewa zeby ocalic korniki :-) IP: 82.139.20.* 22.08.07, 01:02
        Cos mi się wydaje że ci upały tego lata porządnie zaszkodziły. Włóż głowę w
        kubeł zimnej wody, to może przestaniesz pisać takie bzdury.
    • Gość: baronmokotowa Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 22:29
      ile maja wyciac? 2 mln ? czego 2 mln? 2 mln drzew?

gratuluje oszacowania, jednak jest to metoda tylko i wylacznie uzyteczna do artykulu.
      Wiecie ile ziarenek cukru wsypujecie (jeśli slodzicie) do filizanki kawy (jesli ja pijecie)?
      szacuje pojemnosc mojej lyzeczki na 1000 ziarenek.
      kto da wiecej?

pozdrowienia.
      • Gość: lajkonik Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: 82.139.20.* 22.08.07, 01:06
        Jak wymyślisz metodę dokładnego policzenia drzew koniecznych do wycięcia,
        zgłoszę cię do nagrody Nobla, ale skoro nie masz lepszego pomysłu, to lepiej
        zamilcz zamiast pisać bzdury.
        • Gość: Macho Złodziej Lajkonik zaciera ślady. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 01:12
          Oczywiście ze dla takiego bandziora jak ty i tobie podobni zaciemnianie jest na
          ręke.
    • Gość: derwisz darmowa choinka na Swieta dla kazdego IP: 89.242.232.* 21.08.07, 23:14
      Stala sie tragedia ekologiczna. Trudno. Musicie wycinac. Ale pomyslcie, czy pomyslu drzewka bozonarodzeniowego za darmo dla kazdego nie warto zrealizowac w takiej sytyacji
      • Gość: lajkonik Re: darmowa choinka na Swieta dla kazdego IP: 82.139.20.* 22.08.07, 01:08
        Czy postawiłbyś sobie w domu taką "choinkę" jak na zdjęciu albo zarobaczywioną
        kornikami? Mogły by się w nocy przeprowadzić i zacząć Ci zżerać stół:))
    • Gość: leśnik te korniki to sld. Kwasniewski tez kornik ! IP: *.promax.media.pl 21.08.07, 23:22
      • Gość: lajkonik Re: te korniki to sld. Kwasniewski tez kornik ! IP: 82.139.20.* 22.08.07, 01:12
        Wiesz "leśnik". Z tą swoją "wiedzą" to ty się przenieś lepiej na Saharę albo
        lepiej na jakąś pustynię w USA, bo tam żyje jeden z największych szkodników
        lasów przy którym korniki to niewinne stworzonka.
    • olias Korniki zabijają dolnośląskie świerki 21.08.07, 23:32
      drzewa są naturalnym środowiskiem korników drukarzy. Ponoć Wajrak
      Ekolog już pędzi bronić drzewa i kornika. Tak że uwaga! górale -
      prać jak który obcego zobaczy!
      • onlyoner Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki 22.08.07, 00:36
        A po co tam Wajrak potrzebny ? Wajrak nie zajmuje się ochroną systemów
        sztucznych i nienaturalnych tylko pierwotnych i unikalnych. Poza tym w Sudetach
        nie ma górali.
        • olias Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki 22.08.07, 06:58
          tom całkiem pogłupiał. bo wajrak-Ekolog bronił w Dolinie drzew
          nasadzonych przez tubylców. (no, chyba że tam chodziło o interesy
          linii transportowych biegnących przez Niemcy z hamburgiem na czelel
          listy)
          A korlniki to jednak powinien bronć dalej.
          A jak górali nie ma. to źle. kto go pogoni?
      • Gość: lajkonik Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: 82.139.20.* 22.08.07, 01:14
        Kolejny oszołom na poście. Gdzie się to to lęgnie? Plaga gorsza niz korniki.
        • olias Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki 22.08.07, 07:01
          napisz proszę tylko jedno. czy mieszkasz w regionie zurbanizowanym,
          z siecią komunikacyjną i z wynikającą z tego obecnością inwestorów i
          wyższym niż na ścianie wschodniej standarcie życia?
    • hummer Jodła 22.08.07, 00:29
      To naturalnie rosnące zdrowo drzewo na tych terenach.

Synowie nie ujrzą pięknych świerków ale jodła powala. Kto widział Jodłowy las
      ten wie o co chodzi.
    • emeryt21 Korniki zabijają dolnośląskie świerki 22.08.07, 00:39
      O tym wiadomo od kilkunastu lat.Nikt nic nie robi,bo jakzawsze brak
      pieniedzy.Powstaja nowe "lyse gory".
    • Gość: dies irasiad Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.aster.pl 22.08.07, 01:53
      Ponoć dla naszej strefie klimatycznej charakterystyczne są lasy mieszane. Plaga
      w Sudetach jest wynikiem świerkowej monokultury. Osobiście nie będę płakał po
      sudeckich świerkach, albowiem tych drzew jest tam za dużo - mnożą się na potęgę
      i zasłaniają atrakcyjne jeszcze do niedawna punkty widokowe. Mam nadzieję, że
      panowie leśnicy posadzą na miejsce wyciętych drzew brzozy, buki, jodły itd.
      Dzięki temu sudeckie krajobrazy staną się dużo ciekawsze.
    • Gość: Wojtek piękna nasza Polska cała IP: *.bmly.adsl.virgin.net 22.08.07, 03:36
      czy nadal wierzycie że Polska jest krajem atrakcyjnym turystycznie, z czystymi
      lasami i powietrzem? Jest dokładnie odwrotnie - to najbardziej zanieczyszczony
      kraj Europy!
    • borrus Zebralo sie konsylium... jak widzę 22.08.07, 07:04
      Nie pracuję w górach, jestem leśnikiem z nizin, jeszcze dwadzieścia lat temu
      świerk stanowił kilka procent składu gatunkowego mojego lasu ( w tym ponad 120
      hektarów litych świerczyn) Dziś świerk jest już tylko wspomnieniem . Przyczyną
      rozpadania sie świerczyn były wahania poziomu wód gruntowych ( świerk jest na
      to bardzo wrażliwy), osłabione drzewostany atakowały szkodniki wtórne
      (oczywiście z drukarzem na czele) i dobijały je w ciągu dwóch- trzech lat. W
      miejscu świerka rosną dziś już inne gatunki..

Przyroda jest układem dynamicznym- szata roślinna modyfikowana jest między
      innymi poprzez klimat- (temperatura , opady) Zawsze tak było trzeba tylko uczyć
      sie od niej i już nie popełniać błędów...
      • Gość: Gość Re: Zebralo sie konsylium... jak widzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 19:51
        lesniku z nizin, daj znać czy wg ciebe kikut na zdjęciu był
        świerkiem - bo wg mnie pien / gałęzie świerka ułozone są zupełnie
        inaczej i maja inne proporcje jak tu:
        www.kosinscy.pl/przegladanie,pejza%C5%Ce,Polska,Karkonosze,81-100.html
        a Lajkonik psioczy na mnie strasznie

a tu o bawarskim lesie
        www.laspolski.net.pl/article.php?story=bawaria
    • Gość: Sudek Korniki zabijają dolnośląskie świerki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.08.07, 16:22
      No to ca je wycionc i spsedac. I juz. I bedzie kasiora.

Sudek
      www.google.pl/search?hl=pl&q=site%3Agazeta.pl+Sudek&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
      • rolnik58 Re: Korniki zabijają dolnośląskie świerki 26.08.07, 20:54
        Oni naprawdę chyba wycinają te lasy

tu też o tym piszą
        rolnicy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3501&Itemid=92
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka