04.07.03, 02:14
Dość często przewija się na forum sprawa linii E, która nie cieszy się zbyt
dużą popularnością. Moim zdaniem lepiej byłaby wykorzystana, gdyby wprowadzić
pewną korektę trasy, tzn. Bartoszowice - ... - Legnicka - Wejherowska -
Popowicka - Pilczycka - Gwarecka - Dokerska - Kozanów. Dzięki temu Kozanów by
zyskał w końcu bezpośrednie (i bardzo pożądane) połączenie z pl.
Dominikańskim. Natomiast mieszkańcy ulic (i okolic) Ostatni Grosz, Balonowa i
Bystrzycka raczej nie odczuliby utraty tej linii (wg. mnie obecnie i tak o
wiele częściej korzystają ze 122, który jedzie do pl. Dominikańskiego
niewiele krócej niż E, a bilet jest tańszy o jakieś 30%)
Obserwuj wątek
    • gosc_nty Re: Linia E 04.07.03, 09:26
      almac napisał:

> Dość często przewija się na forum sprawa linii E, która nie cieszy się zbyt
      > dużą popularnością. Moim zdaniem lepiej byłaby wykorzystana, gdyby wprowadzić
      > pewną korektę trasy, tzn. Bartoszowice - ... - Legnicka - Wejherowska -
      > Popowicka - Pilczycka - Gwarecka - Dokerska - Kozanów. Dzięki temu Kozanów by
      > zyskał w końcu bezpośrednie (i bardzo pożądane) połączenie z pl.
      > Dominikańskim. Natomiast mieszkańcy ulic (i okolic) Ostatni Grosz, Balonowa i
      > Bystrzycka raczej nie odczuliby utraty tej linii (wg. mnie obecnie i tak o
      > wiele częściej korzystają ze 122, który jedzie do pl. Dominikańskiego
      > niewiele krócej niż E, a bilet jest tańszy o jakieś 30%)

proponuje inna trase:

od Bartoszowic do Bajana bez zmian,

potem:

na Kozanow:

Lotnicza, Gornicza, Gwarecka, Dokerska, petla na wysokości ul. Modrej

na Barotszowice

Modra, Dokerska, Gwarecka, Pilczycka, Hutnicza, Lotnicza, Bajana i dalej jak
      teraz

ale warunek jeden

duze pojedyncze autobusy, bo bedzie scisk nie z tej ziemi

pozdr

• meh_ow Re: Linia E 04.07.03, 10:43
        gosc_nty napisał:

> proponuje inna trase:
        >
        > od Bartoszowic do Bajana bez zmian,
        >
        > potem:
        >
        > na Kozanow:
        >
        > Lotnicza, Gornicza, Gwarecka, Dokerska, petla na wysokości ul. Modrej
        >
        > na Barotszowice
        >
        > Modra, Dokerska, Gwarecka, Pilczycka, Hutnicza, Lotnicza, Bajana i dalej jak
        > teraz
        >
        > ale warunek jeden
        >
        > duze pojedyncze autobusy, bo bedzie scisk nie z tej ziemi

a skąd ten ścisk ma być? Z Kozanowa to szybciej będzie czymkolwiek na 1Maja i
        potem tramwajem niż taka wycieczka po Gądowie ...
        • leo19 Re: Linia E 04.07.03, 10:53
          meh_ow napisał:

> a skąd ten ścisk ma być? Z Kozanowa to szybciej będzie czymkolwiek na 1Maja i
          > potem tramwajem niż taka wycieczka po Gądowie ...

A ja uważam, że E mogłoby trójkątować, czyli część autobusów jechałaby na
          Bajana, później Kozanów i stamtąd do Kwiskiej tak jak 103 i dalej bez zmian, a
          część jechałaby w kierunku przeciwnym (najpierw na Kozanów).
          • meh_ow Re: Linia E 04.07.03, 11:04
            leo19 napisał:

> A ja uważam, że E mogłoby trójkątować, czyli część autobusów jechałaby na
            > Bajana, później Kozanów i stamtąd do Kwiskiej tak jak 103 i dalej bez zmian,
            > a część jechałaby w kierunku przeciwnym (najpierw na Kozanów).

trochę by było zamieszania ... i co byłoby EL i EP ? :)
            • leo19 Re: Linia E 04.07.03, 11:30
              meh_ow napisał:

> trochę by było zamieszania ... i co byłoby EL i EP ? :)

Na przykład :) Ale może wystarczyłoby E i F, bo to podobne litery.
          • svarte_sjel Re: Linia E 07.07.03, 10:48
            leo19 napisał:
            > A ja uważam, że E mogłoby trójkątować, czyli część

Trójkątowanie to jakby całkiem co innego niż opisujesz...
    • almac Re: Linia E 04.07.03, 19:19
      almac napisał:

> Dość często przewija się na forum sprawa linii E, która nie cieszy się zbyt
      > dużą popularnością. Moim zdaniem lepiej byłaby wykorzystana, gdyby wprowadzić
      > pewną korektę trasy, tzn. Bartoszowice - ... - Legnicka - Wejherowska -
      > Popowicka - Pilczycka - Gwarecka - Dokerska - Kozanów. Dzięki temu Kozanów by
      > zyskał w końcu bezpośrednie (i bardzo pożądane) połączenie z pl.
      > Dominikańskim. Natomiast mieszkańcy ulic (i okolic) Ostatni Grosz, Balonowa i
      > Bystrzycka raczej nie odczuliby utraty tej linii (wg. mnie obecnie i tak o
      > wiele częściej korzystają ze 122, który jedzie do pl. Dominikańskiego
      > niewiele krócej niż E, a bilet jest tańszy o jakieś 30%)

A co do Bajana to po utracie E można byłoby puścić tędy w dni robocze połowę
      kursów 128 (po szczycie kursy z Pilczyc do pl. Kromera przez Bajana, na Zakrzów
      przez Metalowców - lub odwrotnie, analogicznie w drugą stronę; w szczycie nie
      ma tego problemu - wszystkie jadą na Zakrzów), natomiast wieczorem i w dni wolne
      (częstotliwość co 30 min) wszystkie kursy przez Bajana.
      • skarolina Re: Linia E 05.07.03, 12:20
        almac napisał:
        >
        > A co do Bajana to po utracie E można byłoby puścić tędy w dni robocze połowę
        > kursów 128 (po szczycie kursy z Pilczyc do pl. Kromera przez Bajana, na
        Zakrzów
        >
        > przez Metalowców - lub odwrotnie, analogicznie w drugą stronę; w szczycie
        nie
        > ma tego problemu - wszystkie jadą na Zakrzów), natomiast wieczorem i w dni
        woln
        > e
        > (częstotliwość co 30 min) wszystkie kursy przez Bajana.

To jeszcze mi powiedz, czym w takiej sytuacji dojechać w te wolne dni i po
        szczycie dojechać z Ostatniego Grosza na Kromera i Zakrzów???
        Stąd nie ma innego połączenia niż 128, a dla Twojej wygody nie będę płacić
        dodatkowego biletu przy przesiadce.
        • almac Re: Linia E 05.07.03, 17:47
          skarolina napisała:

> almac napisał:
          > >
          > > A co do Bajana to po utracie E można byłoby puścić tędy w dni robocze poło
          > wę
          > > kursów 128 (po szczycie kursy z Pilczyc do pl. Kromera przez Bajana, na
          > Zakrzów
          > >
          > > przez Metalowców - lub odwrotnie, analogicznie w drugą stronę; w szczycie
          > nie
          > > ma tego problemu - wszystkie jadą na Zakrzów), natomiast wieczorem i w dni
          >
          > woln
          > > e
          > > (częstotliwość co 30 min) wszystkie kursy przez Bajana.
          >
          > To jeszcze mi powiedz, czym w takiej sytuacji dojechać w te wolne dni i po
          > szczycie dojechać z Ostatniego Grosza na Kromera i Zakrzów???
          > Stąd nie ma innego połączenia niż 128, a dla Twojej wygody nie będę płacić
          > dodatkowego biletu przy przesiadce.
          >
          >
          Nie wiem w czym widzisz problem, przez Ostatni Grosz jeździłby tak samo jak
          teraz, różnica byłaby tylko na odcinku Pilczyce-Bystrzycka (część autobusów
          trasą: Pilczyce-Metalowców-Bystrzycka-...-Ostatni Grosz, a częśc autobusów
          trasa: Pilczyce-Lotnicza-Bajana-Bystrzycka-...-Ostatni Grosz).

P.S. A ja nie mam żadnego połączenia z Kromera i Zakrzowem co oznacza (dla
          mojej niewygody i kieszeni) płacenie za dodatkowy bilet przy przesiadce
          (podobnie jak na pl. Dominikański - ty z Ostatniego Grosza masz aż 2 linie i
          być może jeszcze tramwaje - zależy w którym miejscu mieszkasz)
          • skarolina Re: Linia E 06.07.03, 17:25
            almac napisał:

> Nie wiem w czym widzisz problem, przez Ostatni Grosz jeździłby tak samo jak
            > teraz, różnica byłaby tylko na odcinku Pilczyce-Bystrzycka (część autobusów
            > trasą: Pilczyce-Metalowców-Bystrzycka-...-Ostatni Grosz, a częśc autobusów
            > trasa: Pilczyce-Lotnicza-Bajana-Bystrzycka-...-Ostatni Grosz).

Nie tak to napisałeś i wychodziło, że 128 z Bystrzyckiej miałby skręcać w
            Bajana.
            >
            > P.S. A ja nie mam żadnego połączenia z Kromera i Zakrzowem co oznacza (dla
            > mojej niewygody i kieszeni) płacenie za dodatkowy bilet przy przesiadce

Na jednym końcu Bajana masz tramwaj (no, w tej chwili rzeczywiście nie,ale
            tylko do końca remontu Jedności), na drugim autobus, więc do każdego
            przystanku masz jakieś 5 minut, jeśli mieszkasz w środku. Ja mieszkając na
            końcu Ostatniego Grosza do autobusu mam także 5 minut, za to do tramwaju ponad
            10.

> (podobnie jak na pl. Dominikański - ty z Ostatniego Grosza masz aż 2 linie i
            > być może jeszcze tramwaje - zależy w którym miejscu mieszkasz)

I analogicznie - jeśli mieszkasz na środku Bajana to masz po 5 minut do
            przystanku tramwajowego na Lotniczej i tyle samo do autobusowego, żeby się
            dostać na Dominikański.
            • almac Re: Linia E 06.07.03, 19:36
              skarolina napisała:

> almac napisał:
              >
              > > Nie wiem w czym widzisz problem, przez Ostatni Grosz jeździłby tak samo ja
              > k
              > > teraz, różnica byłaby tylko na odcinku Pilczyce-Bystrzycka (część autobusó
              > w
              > > trasą: Pilczyce-Metalowców-Bystrzycka-...-Ostatni Grosz, a częśc autobusów
              >
              > > trasa: Pilczyce-Lotnicza-Bajana-Bystrzycka-...-Ostatni Grosz).
              >
              > Nie tak to napisałeś i wychodziło, że 128 z Bystrzyckiej miałby skręcać w
              > Bajana.
              Sorry, masz rację, mogło tak wyglądać.
              > >
              > > P.S. A ja nie mam żadnego połączenia z Kromera i Zakrzowem co oznacza (dla
              >
              > > mojej niewygody i kieszeni) płacenie za dodatkowy bilet przy przesiadce
              >
              > Na jednym końcu Bajana masz tramwaj (no, w tej chwili rzeczywiście nie,ale
              > tylko do końca remontu Jedności), na drugim autobus, więc do każdego
              > przystanku masz jakieś 5 minut, jeśli mieszkasz w środku. Ja mieszkając na
              > końcu Ostatniego Grosza do autobusu mam także 5 minut, za to do tramwaju
              ponad
              > 10.
              >
              >
              > > (podobnie jak na pl. Dominikański - ty z Ostatniego Grosza masz aż 2 linie
              > i
              > > być może jeszcze tramwaje - zależy w którym miejscu mieszkasz)
              >
              > I analogicznie - jeśli mieszkasz na środku Bajana to masz po 5 minut do
              > przystanku tramwajowego na Lotniczej i tyle samo do autobusowego, żeby się
              > dostać na Dominikański.
              >
              więc gdyby na Bajana (tym bardziej na Ostatnim Groszu gdzie jest 122) zabrakło
              E, ci którzy jeżdża nim do Dominikańskiego nie odczuliby zbytnio jego braku,
              natomiast znaczną poprawę odczuliby mieszkańcy Kozanowa, gdyby E jeździł
              proponowaną przeze mnie trasa (....-Legnicka-Pilczycka-Gwarecka-Dokerska-pętla
              Kozanów). Zmiana ta utrudniłaby co prawda połączenie mieszkańców Gądowa z pl.
              Grunwaldzkim, ale tylko części tzn. tym, którzy mieszkają dalej od tramwaju,
              ale jak napisałaś do tramwaju jest 5, max. 10 minut, a ode mnie z Kozanowa (ul.
              Dokerska), żeby dojechać do pl. Dominikańskiego na 1 bilecie trzeba iść dobre
              15 minut szybkim krokiem (do tramwaju na Pilczycach lub z autobusu z pl. 1
              Maja). Podsumowując, moim zdaniem więcej korzyści z E byłoby na Kozanowie niż
              na Gądowie (więcej osób zyskuje niż traci, więc co za tym idzie nie jeździłby
              tak pusty jak teraz).
              • skarolina Re: Linia E 06.07.03, 20:18
                almac napisał:
                > więc gdyby na Bajana (tym bardziej na Ostatnim Groszu gdzie jest 122)
                zabrakło
                > E, ci którzy jeżdża nim do Dominikańskiego nie odczuliby zbytnio jego braku,
                > natomiast znaczną poprawę odczuliby mieszkańcy Kozanowa, gdyby E jeździł
                > proponowaną przeze mnie trasa (....-Legnicka-Pilczycka-Gwarecka-Dokerska-
                pętla
                > Kozanów). Zmiana ta utrudniłaby co prawda połączenie mieszkańców Gądowa z
                pl.
                > Grunwaldzkim, ale tylko części tzn. tym, którzy mieszkają dalej od tramwaju,
                > ale jak napisałaś do tramwaju jest 5, max. 10 minut, a ode mnie z Kozanowa
                (ul.
                >
                > Dokerska), żeby dojechać do pl. Dominikańskiego na 1 bilecie trzeba iść
                dobre
                > 15 minut szybkim krokiem (do tramwaju na Pilczycach lub z autobusu z pl. 1
                > Maja). Podsumowując, moim zdaniem więcej korzyści z E byłoby na Kozanowie
                niż
                > na Gądowie (więcej osób zyskuje niż traci, więc co za tym idzie nie
                jeździłby
                > tak pusty jak teraz).

Wykręcasz kota ogonem, bo mowa była o 128 :-). Do E nic nie mam, rzeczywiście
                na obecnej trasie jest chyba niezbyt efektywnie wykorzystywane.
    • daniels2 Re: Linia E 04.07.03, 19:44
      Nie likwidowac, nie zmieniac trasy na odcinku BAjana-Bartoszowice(mozna
      przedluzyc do Kozanowa), uciac dwa przystanki Niedzwiedzia i pl.Strzegomski i
      finito-ale i tak sie nic nie zmieni
    • svarte_sjel Re: Linia E 04.07.03, 20:59
      almac napisał:
      > Dominikańskim. Natomiast mieszkańcy ulic (i okolic)
      Ostatni Grosz, Balonowa i
      > Bystrzycka raczej nie odczuliby utraty tej linii (wg.
      mnie obecnie i tak o
      > wiele częściej korzystają ze 122, który jedzie do pl.
      Dominikańskiego

Ale onie z E korzystają jadąc na Grunwald, nie na
      Dominikan :^)
      • almac Re: Linia E 04.07.03, 21:39
        svarte_sjel napisał:

> almac napisał:
        > > Dominikańskim. Natomiast mieszkańcy ulic (i okolic)
        > Ostatni Grosz, Balonowa i
        > > Bystrzycka raczej nie odczuliby utraty tej linii (wg.
        > mnie obecnie i tak o
        > > wiele częściej korzystają ze 122, który jedzie do pl.
        > Dominikańskiego
        >
        > Ale onie z E korzystają jadąc na Grunwald, nie na
        > Dominikan :^)
        OK, zgadzam się, to był tylko mój pomysł na większe wykorzystanie E.
        A co do poprawy kumunikacji na Kozanowie mam jeszcze inny pomysł: 103 jeździłby
        przez Gwarecką i Dokerską (tak jak 205, na tej modyfikacji skorzystałoby więcej
        osób niż straciło) i przedłużenie (przynajmniej co 2 kursu) na pl. Dominikański
        (pętla na np.przystanku K,122 przy Oławskiej), ew. z braku miejsca na
        Dominikańskim do pl. Wróblewskiego (stara pętla 120). Dzięki temu znaczna część
        miasta (Pracze, Maślice, Kozanów, część Pilczyc, Stabłowic) zyskuje połączenie
        z ważnym punktem miasta
        • busmen 103 na Wróblewskiego? 05.07.03, 13:24
          Sytuacja jaką widać dzisiaj na Kozanowie jest w miarę dobra. Nie ma sensu
          doprowadzać tam kolejnej linii autobusowej. Rzeczywiście zgadzam się na
          przedłuzenie linii 103/403 lub 435 dalej np. na pl.Dominikański, bo w sytuacji
          jaka jest w tej chwili (linia 103/403 ma pętlę 500m. przed węzłem
          przesiadkowym pl.1 Maja) kursuwanie tych autobusów jest bez sensu. Tylko
          należałoby wymyslić inną pętlę bo na tyle przyjeżdżających przegubowych
          autobusów (120 jest krótkie i jedno) to pl.Wróblewskiego wydaje mi się za
          mały. Pl. Dominikański odpada bo na pętli 114/120/501/604 jest już i tak za
          duży tłok. Należy jeszcze pamiętać by 103/403 nie dublowały od Ostatniego
          Grosza linii 122 i tramwajów, bo to będzie jeszcze większą paranoją.
          • almac Re: 103 na Wróblewskiego? 05.07.03, 17:31
            busmen napisał:

> Sytuacja jaką widać dzisiaj na Kozanowie jest w miarę dobra. Nie ma sensu
            > doprowadzać tam kolejnej linii autobusowej.
            Też nie widzę potrzeby nowej linii, należy jedynie zmodyfikować linie
            istniejące.

>Rzeczywiście zgadzam się na
            > przedłuzenie linii 103/403 lub 435 dalej np. na pl.Dominikański, bo w
            sytuacji
            > jaka jest w tej chwili (linia 103/403 ma pętlę 500m. przed węzłem
            > przesiadkowym pl.1 Maja) kursuwanie tych autobusów jest bez sensu. Tylko
            > należałoby wymyslić inną pętlę bo na tyle przyjeżdżających przegubowych
            > autobusów (120 jest krótkie i jedno) to pl.Wróblewskiego wydaje mi się za
            > mały. Pl. Dominikański odpada bo na pętli 114/120/501/604 jest już i tak za
            > duży tłok. Należy jeszcze pamiętać by 103/403 nie dublowały od Ostatniego
            > Grosza linii 122 i tramwajów, bo to będzie jeszcze większą paranoją.
          • svarte_sjel Re: 103 na Wróblewskiego? 07.07.03, 10:51
            busmen napisał:
            > duży tłok. Należy jeszcze pamiętać by 103/403 nie
            dublowały od Ostatniego
            > Grosza linii 122 i tramwajów, bo to będzie jeszcze
            większą paranoją.

No właśnie.

A teraz wymyśl jakąś trasę, na której nie będą dublować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka