Gość: pani Irena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 10:18 W sprawie związku zawodowego policjantów i p. Dykier, to polecam artykuł bodaj z 2000r. w Gazecie Polskiej pani Anity Gargas pod jakże wymownym tytułem - Esbeckie tło policyjnego związku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czas Re: Pomnik ku czci policjantów IP: *.coxfiber.net 28.07.03, 15:38 Ciekawy koncept jesli chodzi o rozumienie tzw. zawirowan histori i ich interpretacji. Przy okazzji pomnikow, mialbym male zyczenie, zeby pod tym katem Gazeta zajela sie sprawa ciagle podlegajacego dewastacji i degradacji Cmentarza Zolnierzy Radzieckich przy Karkonoskiej. W goracych czasach pisania 'nowej historii' nasuwa sie refleksja co z tym co juz mamy, i nie mysle ze istnienie tego pomnika nie da sie przepisac w ksiazkach, moze w swiadomosci...o zgrozo!. Pan/pani redaktor, Mysle ze to ciekawy temat i nalezaloby o tym porozmawic i go troche maswitlic, choc do Wszystkich Swietych jeszcze daleko. Jednoczesnie, ile o tym Zdroju mozna pisac?...i co to komu daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobas Re: Pomnik ku czci policjantów IP: *.lanet.wroc.pl 28.07.03, 15:57 Wydaje mi się że w MO służyli milicjanci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Pomnik ku czci policjantów IP: *.coxfiber.net 28.07.03, 16:54 Pan/Pani Bobas, Artykol jest slabo napisany, rzeczywiscie nie przedstawia srawy jasno, niedzy innymi nie tlumaczy symboliki pomnika. Mysle ze o to gazecie chodzilo. Zdjecia tez nie ma. ...Policja Panstwowa, mysle ze chodzi o policje przed 1945r./to historia...MO to /Milicja Obywatelska/ po 1945 ze soimi specjalnymi oddzialami; ORMO /Ochotnicza Rezerwa Milicji Obywatelskiej/ i ZOMO /Zmotoryzowane Oddzialy Milicji Obywatelskiej/ to historia tzw. modernistyczna. W koncu Policja po okesie Soc-Komuny. Jak widac na zdjeciu to nawet mundury pozostaja te same lub sie niewiele roznia ale to juz jest inna sprawa. Mysle ze rozjasnia to watpliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BobbyX To moze byc powazny skandal IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 21:29 Pomnika jeszcze nie widzialem - jutro przy okazji zobacze jak wyglada. Z tego co powiedzial mi emerytowany milicjant, to na pomniku sa miedzy innymi tablice przeniesione z bylego (na cale szczescie) pomnika MO (i chyba nie tylko), czyli pomnika tzw "utrawalaczy" wladzy ludowej (byl kiedys na pl Powstancow Sl.). Jesli jest to prawda to pomnik ten jest absolutnym skandalem. Jesli w ten sposob obecne wladze zwiazku policjantow rozumieja historyczna solidarnosc swego zawodu to szczerze wspolczuje im i wszystkim polskim obywatelom. Jak mozna sie identyfikowac i skladac hold zbrodniarzom, bo jak inaczej nazwac mozna owczesna utrwalajaca wladze milicje i inne zbrojne i mordujace polski narod (ladnych kilkadziesiat tysiecy) organy wladzy? Postawmy tez obok pomnik Dzierzynskiego bylby dla nich dobrym patronem. Skandal !!! Jutro sprawdze dokladnie te tablice i napisze jak to dokladnie jest. Mam nadzieje, ze moje informacje sie nie sprawdza ... oby tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Należy im się ten pomnik 28.07.03, 21:34 W końcu niezależnie czy byli z PP, MO, ORMO, ZOMO czy współczesnej Policji to zginęli za nasze bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś