Gość: WROCŁAW IP: *.tvk / 172.16.1.* 29.07.03, 00:06 NA WARSZAWSKIM FORUM WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM - POKAŻMY IM KTO RZĄDZI ! www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=51&w=7176375 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: WROCŁAW Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.tvk / 172.16.1.* 29.07.03, 00:12 ZA DUŻO SOBIE POZWALAJĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.nas.onetel.net.uk 29.07.03, 13:32 Gość portalu: WROCŁAW napisał(a): > NA WARSZAWSKIM FORUM WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM - POKAŻMY IM KTO RZĄDZI ! > > www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=51&w=7176375 to jest tylko bicie piany, oni sa bez znaczenia, dobrze o tym wiedza, pewnie ich to boli (co widac z reszta) i dlatego tak sie szarpia to nie jest nawet bulwersujace, to jest zalosne a jesli chcesz to nazwac bojem, to jest to tylko tepa pyskowka (cale szczescie ze tylko z ich strony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawa Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: 81.210.17.* 29.07.03, 16:52 WROCŁAW!!! Rozpocząłeś niezłą chryję na warszawskim forum, aż wstyd się tam pokazać bo pyskówa poniżej poziomu i to z obydwu stron! Odpowiem Ci zatem na waszym podwórku. Otóż z punktu widzenia Warszawy Wrocław to miasto bardzo dalekie. I to nie w znaczeniu geograficznym a raczej komunikacyjnym - system transportu nie pozwala na szybkie dotarcie stąd tam i z powrotem co powoduje, że Wrocław to dla Warszawiaka "daleko i nieprawda", chyba, że akurat tamtędy jedzie na narty. Druga refleksja to to, że w tej chwili Wrocław jest prawdopodobnie najbardziej zadbanym miastem w Polsce (tu sporo "zawdzięczacie" odbudowie po powodzi)ze sporą ilościa zabytków najwyższej rangi artystycznej, przy których wysiada 90% zabytków np.Krakowa. Problem polega na tym, że dla człowieka z ziem nieodzyskanych zabytki te nie mają wielkiej wartości emocjonalnej i odbierane są jako raczej (delikatnie mówiąc) niepolskie. O gospodarce nie piszę bo wszyscy wiedzą, że z tym jest OK. Z minusów - w stopniu znacznie większym niz gdzie indziej w Polsce Wrocław jawi się jako wyspa względnej prosperity na morzu dolnośląskiej, popegieerowskiej bidy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WROCŁAW Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.tvk / 172.16.1.* 29.07.03, 17:08 Dolny Śląsk to jedno z najbogatszych województw (bodajże 4 w kolejności). Jeśli chodzi o zabytki to najstarsze i najpiękniejsze z nich wcale nie należa do Niemiec. Jak wiadomo miasto Wrocław stworzone zostało przez Państwo Polskie a prawa miejsce uzyskało w 996r. Od tego okresu Wrocław przez około 300 lat należał do Polski wtedy też powstawały najpiękniejsze zabytki. Wiele z nich uległo już dawno zniszczeniu jednak te najładniejsze przetrwały. Wrocław zatem zawsze był polski nawet za czasów kiedy leżal poza granicami kraju, jest polski i będzie polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawa Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: 81.210.17.* 29.07.03, 17:37 Tylko bez nerwów!!! Nie pisałem, że to miasto niemieckie! Dolnośląskie jest ciągnięte przez Wrocław, wszyscy o tym wiedzą. Poza nim i może Lubinem z miedzią reszta jest ekonomicznie słaba. Wałbrzych, Legnica, Jelenia Góra leżą, wieś też. Jeśli idzie o zabytki to są głównie z czasów niemieckich. Wrocław był rzeczywiście założony przez Polaków - i polski był do rozbicia dzielnicowego. Kolonizacja niemiecka, stopniowe popadanie kolejnych państewek zniemczonych już Piastów śląskich w zależność lenną najpierw od Czech a potem Niemiec spowodowało,że Wrocław stał się miastem niemieckojęzycznym. Napisz, które zabytki najwyższej rangi zbudowali Polacy - Ratusz? Św Elżbieta? Uniwersytet? Katedra? Św Krzyż? a może choćby romański portal kościoła na piasku? Hala Ludowa, Osiedle Hełm. Podobnie na całym Dolnym Śląsku - Krzeszów, Lubiąż itd.itd. Rzecz w tym, że to nie ma wielkiego znaczenia, na fakty nie ma się co obrażać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WROCŁAW Re:WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.tvk / 172.16.1.* 29.07.03, 19:07 Wcale się nie denerwuję, nie należę do takich ludzi. Chcę tylko udowodnić tej części Warszawiakom, którzy uważają Wrocław za stare niemieckie miasto, które zostało zasiedlone przez biednych ludzi zza Buga, że tak nie jest. Wrocław to nietyle miasto polskie co europejskie. Nie śmiałbym porównywać go do Warszawy pod względem gospodarczym ze względów oczywistych. Warszawa z prawie 3 razy większą ludnością jako stolica kraju musi stanowić ważny ośrodek gospodarczy. Chodzi mi jednak o takie względy jak kultura, rozrywka czy sam klimat jaki panuje we Wrocławiu. To miasto z naprawdę pięknymi zakątkami urzeka swoją otwartością ilokalnym patriotyzmem, który nie pozwala miastowym słuchać negatywnych opinii na temat miasta. Ja także do takich ludzi należęi z całego serca staram się bronić własnego miasta. Kiedy rozpoczęłem forum w Warszawie na prawdę miałem przyjacielskie zamiarty i chciałem usłyszeć tylko opinię o moim mieście. Pierwszą odpowiedzią jaka padła było obraźliwe poniżenie ze strony Warszawiaka. Nie chcę się z nikim kłócić takie coś zresztą nie ma sensu mieszkamy w jednym kraju i powinniśmy się cieszyć z każdego miasta, w którym się dzieje coś dobrego. Cieszę się, że usłyszałem od ciebie szczerą opinię (tak mi się wydaje) bez jakichkolwiek wulgarności. O tak coś mi właśnie chodziło. jeszcze raz dziękuję ! Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 29.07.03, 19:10 Gość portalu: Warszawa napisał(a): > Tylko bez nerwów!!! Nie pisałem, że to miasto niemieckie! > Dolnośląskie jest ciągnięte przez Wrocław, wszyscy o tym wiedzą. Poza nim i > może Lubinem z miedzią reszta jest ekonomicznie słaba. Wałbrzych, Legnica, > Jelenia Góra leżą, wieś też. > Jeśli idzie o zabytki to są głównie z czasów niemieckich. Wrocław był > rzeczywiście założony przez Polaków - i polski był do rozbicia dzielnicowego. > Kolonizacja niemiecka, stopniowe popadanie kolejnych państewek zniemczonych > już Piastów śląskich w zależność lenną najpierw od Czech a potem Niemiec > spowodowało,że Wrocław stał się miastem niemieckojęzycznym. Napisz, które > zabytki najwyższej rangi zbudowali Polacy - Ratusz? Św Elżbieta? Uniwersytet? > Katedra? Św Krzyż? a może choćby romański portal kościoła na piasku? Hala > Ludowa, Osiedle Hełm. Podobnie na całym Dolnym Śląsku - Krzeszów, Lubiąż > itd.itd. Rzecz w tym, że to nie ma wielkiego znaczenia, na fakty nie ma się co > obrażać. > Pozdrawiam W Dolnosląskim jest masa inwestycji(szczególnie koncernów samochodowych), faktem jest jednak zaniedbanie województwa przez komune co bedzie sie odbijać jeszcze przez wiele lat ale i tak długoterminowo ten rejon ma bardzo dobre perspektywy.Pisze region bo mysle, że w przeciwieństwie do Mazowsza bedzie sie on rozwijał równomiernie(Warszawa zawyża strasznie wskaźniki Mazowszu ze szkoda dla niego. Co do historii to nie ma co o niej dyskutowac.Wrocław był i bedzie europejski!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jean-baptiste Wrocław nie był założony przez Polaków. 30.07.03, 10:00 Podobnie jak nie był Kraków. Wtedy Polski i Polaków nie było. Wrocław wział swą nazwę od księcia Czeskiego Vratislava. A Kraków prawdopodobnie został założony przez ksiąząt wielkomorawskich. Pozatym, sam Panie Wrocław zaczepiłeś osoby z forum Warszawa, z którymi nie prowadzi sie polemiki. Bo po prostu się nie da. Więcej luzu. Wrocław to miasto otwarte. Tak samo jak Warszawa. Oprócz prawobrzeżnej Warszawy, oba miasta są w miarę nowe, jeśli chodzi o mieszkańców. Nie ma "drobnomieszczaństwa". Tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.03, 18:20 Gość portalu: WROCŁAW napisał(a): > Dolny Śląsk to jedno z najbogatszych województw (bodajże 4 w kolejności). > Jeśli chodzi o zabytki to najstarsze i najpiękniejsze z nich wcale nie należa > do Niemiec. Jak wiadomo miasto Wrocław stworzone zostało przez Państwo Polskie > a prawa miejsce uzyskało w 996r. Od tego okresu Wrocław przez około 300 lat > należał do Polski wtedy też powstawały najpiękniejsze zabytki. Wiele z nich > uległo już dawno zniszczeniu jednak te najładniejsze przetrwały. Wrocław zatem > zawsze był polski nawet za czasów kiedy leżal poza granicami kraju, jest polski > > i będzie polski. Postudiuj kolego trochę historii, bo pleciesz o naszym mieście takie głupoty, że aż się płakać chce, Prawa miejskie w 996 he he he he he. Gdzie ty się historii Wrocławia uczyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WARSZAWA II Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: 195.94.198.* 29.07.03, 18:45 Ciekawe dlaczego z okazji zadanego pytania nie napisaliście jeszcze, że wszyscy pochodzimy ze wsi, jesteśmy chamscy, nie potrafimy jeżdzić samochodami, mamy kompleksy itd. Przecież po to zadajecie tego typu pytania. Nie rozumiem, dlaczego atakujecie to biedne forum warszawskie. Rzadko się na nim uidzielam, raczej go sobie czytam, ale mam już dość tych głupich zaczepek. Was leczyć wszystkich trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agsza Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 29.07.03, 23:47 I nie zapomnij, że z cegły wrocławskiej została odbudowana Warszawa. Już nie wspomnę ile jeszcze rzeczy do Was pojechało z Wrocławia!!!!!!!Dlaczego zabrała Warszawa nasze eksponaty muzealne???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gulliver Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 00:19 Gość portalu: WARSZAWA II napisał(a): > Ciekawe dlaczego z okazji zadanego pytania nie napisaliście jeszcze, że > wszyscy pochodzimy ze wsi, jesteśmy chamscy, nie potrafimy jeżdzić > samochodami, mamy kompleksy itd. >... wedle życzeń :P www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=51&w=7176375&a=7201753 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Warszawiacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 18:47 Ale jakby na to nie spojrzeć, to i tak warszawiacy są najbardziej chamskimi kierowcami Odpowiedz Link Zgłoś
jawix Wiec jednak mialem racje... 30.07.03, 09:13 Ze ten watek zalozony na forum Warszawa nie jest przypadkowy i nie sluzy li tylko probie dowiedzenia sie co mieszkancy Stolicy sadza o Wroclawiu-osobiscie uwazam iz macie bardzo ladne miasto-jedna nie probujcie dowodzic swojej wyzszosci nad nami gdyz takie dowody sie kupy nie trzymaja-za nami bowiem przemawia racja historyczna a "historia magistra vita est".Gdyby nie tragiczny splot okolicznosci, mielibysmy rowniez piekne miasto-po wojnie mialo ono szanse stac sie prawdziwa metropolia europejska-zasmiecone roznego rodzaju pseudo architektura blokowa zostalo dopiero za czasow Gierka-ale coz, ja kocham swojemiasto podobnie jak wy kochacie swoje. Na dowod tego ze za nami wlasnie przemawia racja historyczna jak napisalem wyzej zamieszczam slowa wielkiego czlowieka: "Chciałem, by Warszawa była wielka. Wierzyłem, że wielką będzie. Ja i moi współpracownicy kreśliliśmy plany,robiliśmy szkice wielkiej Warszawy przyszłości. I Warszawa jest wielka. Prędzej to nastąpiło, niż przypuszczano.Nie za lat pięćdziesiąt, nie za sto lat,lecz dziś widzę wielką Warszawę. Gdy teraz do Was mówię,widzę ją przez okna w całej wielkości i chwale, otoczoną kłębami dymu, rozczerwienioną płomieniami ognia, wspaniałą, niezniszczalną,wielką, walczącą Warszawę. I choć tam, gdzie miały być wspaniałe sierocińce,gruzy leżą, choć tam gdzie miały być parki, dziś są barykady gęsto trupami pokryte, choć płoną nasze biblioteki, choć palą się szpitale - nie za lat pięćdziesiąt, nie za sto,lecz dziś Warszawa broniąca honoru Polski jest u szczytu swej wielkości i sławy." Potem jak wiadomo bylo jeszcze powstanie w gettcie i powstanie warszawskie, ktore pokazalo determinacje w walce z okupantem hitlerowskim, podczas gdy Wroclaw nazywal sie Breslau i nie mowilo sie w nim na codzien "dziekuje" tylko "danke sehr"-dlatego uwazam ze powinniscie chyba najpierw nieco poczytac zanim zaczniecie wyglaszac tego typu opinie na naszym forum-pozdrawiam Wroclaw! Odpowiedz Link Zgłoś
jean-baptiste Trafnie ujęte. Warszawę nie zabytki czynią wielką! 30.07.03, 10:11 To historia. I cóż z tego że większoś mojej rodziny pochodzi ze wsi. Ja się nie mam czego wstydzić. Wystarczy, że moja babcia mieszkała w Warszawie. Choć nie przepadam za nią, to istnieje ciągłość tego miasta. Nieprzerwana zniszczeniem budynków. Istnieje ciągłość, mimo tego, że kamienica mojej babci została obrócona w stertę gruzów, gdy getto zrównywano z ziemią. Sama została wysiedlona do dzielnicy aryjskiej, a 1/3 Warszawiaków zginęła w Treblince. Pozostała pamięć i wspomnienia. Żal również. I tej Warszawy z cegieł nie ma. Ale jest ta Wielka Warszawa Stefana Starzyńskiego. I to jest ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Trafnie ujęte. Warszawę nie zabytki czynią wi IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 30.07.03, 10:21 wzruszyłem sie chłopaki, mówcie jeszcze. Jesteście przykładem na skuteczniość komunistycznej propagandy.Warszawa winkelriedem miast a Polska Narodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STOLICA Re: Trafnie ujęte. Warszawę nie zabytki czynią wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 10:26 A ty buraku nie masz zadnego szacunku dla innych-pewnie jeszcze w kolysce mowiles "danke mutti" itp, nie?Zamilcz wiec wasc i przestan sie pucowac bo jak widac nie uczyli w szkole o historii dla nas wszystkich tak tragicznej-a co do slow Starzynskiego to nie jest to przyklad komunistycznej propagandy-zamilcz i oddaj szacunek czlowiekowi ktory byl ze swoim miastem do konca i z jego siedziby wyprowadzilo go gestapo-watpie nawet czy wiesz kim byl i czym sie zasluzyl a wyglaszasz swoje nic nie znaczace tyrady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Trafnie ujęte. Warszawę nie zabytki czynią wi IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 30.07.03, 12:15 Gość portalu: STOLICA napisał(a): > A ty buraku nie masz zadnego szacunku dla innych-pewnie jeszcze w kolysce > mowiles "danke mutti" itp, nie?Zamilcz wiec wasc i przestan sie pucowac bo jak > widac nie uczyli w szkole o historii dla nas wszystkich tak tragicznej-a co do > slow Starzynskiego to nie jest to przyklad komunistycznej propagandy-zamilcz i > oddaj szacunek czlowiekowi ktory byl ze swoim miastem do konca i z jego > siedziby wyprowadzilo go gestapo-watpie nawet czy wiesz kim byl i czym sie > zasluzyl a wyglaszasz swoje nic nie znaczace tyrady... wzruszam się coraz bardziej, Warszawa cierpiała za miliony, nigdzie indziej nie było wojny tylko w naszej pieknej stolycy.Tylko ona cierpiała i za to może brac co chce. Weżcie wszystko wy jedyni bohaterzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WARwro KTO SIĘ LUBI TEN SIE CZUBI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.03, 10:23 Jest takie powiedzenie, które idealnie pasuje do tego wątku jak i tego na forum stołecznym. I bardzo mnie to cieszy!!!!!!! natomiast nie zniese takich oszołomów jak rafis siejących zamęt, koleś znajdź sobie panienkę przeleć ją odrazu będzie Ci lepiej!!!!! A ty jak dzieciak o miastach dyskutujesz!!!!!! Ile ty masz lat??? Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Kto sie lubi ten sie nie okrada! 30.07.03, 10:51 Gość portalu: WARwro napisał(a): > Jest takie powiedzenie, które idealnie pasuje do tego wątku jak i tego na > forum stołecznym. I bardzo mnie to cieszy!!!!!!! Czemu, usmierza Ci kompleks nizszosci? > natomiast nie zniese takich oszołomów jak rafis siejących zamęt, koleś znajdź > sobie panienkę przeleć ją odrazu będzie Ci lepiej!!!!! > A ty jak dzieciak o miastach dyskutujesz!!!!!! Ile ty masz lat??? Rafis ma racje, stolica Mazowsza od lat zachowuje sie jak pasozyt. Miano wielkich ludzi zyskuja tam mozliwie tepi megalomani (widze Warszawe wielka itp.), a swa historie najchetniej tworzy wyburzajac nasze mieszkania na cegle dla "historycznej" starowki, i bezpardonowo okradajac nasza ziemie z bezcennych zabytkow. Sadze ze niegodziwosc trzeba nazywac po imieniu - "stolecznosc" to wygodne, ale mylace okreslenie... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawa Re: Kto sie lubi ten sie nie okrada! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 12:04 DZIWKO-nie wiesz kto to byl Starzynski a nazywasz go tepym megalomanem-jesli my jestesmy megalomanami to ty jestes wiejska suka z kompleksami-moze poziom mojej odpowiedzi nie jest taki jakbym chcial ale wkurwilas mnie takim ocenianiem ludzi, ktorych zaslugi historia stawia wysoko-poza tym przeczytaj post tego kolesia ktory pisal o Starzynskim do konca a nie tylko fragment "widze Warszawe wielka..."Gleboko wierze w to ze nie wszyscy mieszkancy wrocka sa tacy tepi jak ty!A co do cegiel to szukaj ich w Nowej Hucie-tam je wywozono! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-w Re: Kto sie lubi ten sie nie okrada! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.03, 07:50 Gość portalu: Wawa napisał(a): > DZIWKO-nie wiesz kto to byl Starzynski a nazywasz go tepym megalomanem-jesli my > > jestesmy megalomanami to ty jestes wiejska suka z kompleksami-moze poziom mojej > > odpowiedzi nie jest taki jakbym chcial ale wkurwilas mnie takim ocenianiem > ludzi, ktorych zaslugi historia stawia wysoko-poza tym przeczytaj post tego > kolesia ktory pisal o Starzynskim do konca a nie tylko fragment "widze Warszawe > > wielka..."Gleboko wierze w to ze nie wszyscy mieszkancy wrocka sa tacy tepi jak > > ty!A co do cegiel to szukaj ich w Nowej Hucie-tam je wywozono! Pomyliłeś się wędzonka to facet czyli pedał w pupę walony!!! Nie warto jego (wędzonki) tekstów czytać Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Trzeba bylo tu spytac co warszawiacy sadza o WR :) 30.07.03, 10:24 Odpowiedz jest znana od dawna :) community.webshots.com/photo/82380728/83499083zQIWfx Pozdrawiam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Trzeba bylo tu spytac co warszawiacy sadza o IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 30.07.03, 12:18 wedzonka napisał: > Odpowiedz jest znana od dawna :) > community.webshots.com/photo/82380728/83499083zQIWfx > > Pozdrawiam! :) wędzonka jestes boski :) Odpowiedz Link Zgłoś
red_rk Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! 30.07.03, 10:49 Ten wątek jest też na forum ”Wrocław”. r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 30.07.03, 15:49 Adminie wroclawski, czy powielanie belkotu sieciowych frustroli tez nalezy do twoich obowiazkow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 30.07.03, 16:01 Gość portalu: niech napisał(a): > Adminie wroclawski, czy powielanie belkotu sieciowych frustroli tez nalezy do > twoich obowiazkow? nasz kolega z Grójca we własnej osobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 30.07.03, 17:16 A kolega z kloaki? Tyz piknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: WARSZAWA TOCZY BÓJ Z WROCŁAWIEM !!!! IP: *.nas.onetel.net.uk 30.07.03, 18:00 Gość portalu: niech napisał(a): > A kolega z kloaki? Tyz piknie. Odpowiedz Link Zgłoś