Dodaj do ulubionych

Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki.

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.01, 00:00
W Mirkowie pod Wroclawiem na posesji jednego Pana leza setki niemieckich
nagrobkow. Owe nagrobki znalazly sie tam, poniewaz w 1989 roku wladze miasta
przekazaly je naszemu bohaterowi w zamian za "uprzatniecie" Cmentarza
Osobowickiego. Pomniki mialy byc przerobione na posadzki (sic!) lub na polskie
nagrobki."Niestety" komuna minela i surowiec w postaci granitu stal sie
bezproblemowo dostepny. W planach Gminy Wroclaw bylo stworzenie godnego miejsca
pochowku Niemcow, lecz pojawil sie problem. Otoz ow Pan zada teraz pieniedzy za
przedmiotowe nagrobki ( o ile sie orientuje cos okolo 350 000 zlotych). Gminy
jak wiemy nie stac na taki wydatek ( ich w zasadzie stac na swoje pensje
jedynie )a sprawa stoi w miejscu. Po wojnie wladze ludowe zniszczyly dziesiatki
niemieckich cmentarzy. Naprawmy ten blad, zabierzmy glos w owej sprawie. Co Wy
na to?

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Roberto Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: 213.76.92.* 22.06.01, 00:00
      Ten gostek z Mirkowa koniecznie chce zrobić dobry interes na tych nieszczęsnych
      płytach nagrobnych. Wogule, to ten człowiek jest jakiś taki dziwny. Jestem
      jednak za tym , aby gmina Wrocław przeniosła te wszystkie nagrobki nop na nowy
      cmentarz na Kiełczowie (np można urządzić tzw LAPIDARIUM).
    • Gość: BreslY Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.chem.ou.dk 22.06.01, 00:00
      Jest to granda. Szkoda slow.
      Obawiam sie ze trzeba bedzie zaplacic. Bedzie wstyd jak zrobi to niemiecki konsulat. Moze dolnoslaska GW
      razem z jakas fundacja by na to wylozyly?
      Nawiasem mowiac, zapodalem kiedys watek o walajacych sie niemickich nagrobkach przy ul. Macznej. Wczoraj
      sie dowiedzialem ze leza tam dalej. Jeden z nich ma przy nazwisku e.C. Buergermeister.
      Hej
    • Gość: Manon Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.01, 20:16
      Sorka, ze podnosze tego posta, ale wkurzam sie jak tylko o tym pomysle
      Moze by tak jednak cos z tym zrobic?

Panie i Panowie Redaktorzy?

Pozdrawiam,

Manon
      • Gość: Odra Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.elc.uni.wroc.pl 03.07.01, 13:44
        Słusznie, że podnosisz. Sprawę trzeba załatwić.
        Hej "Wyborcza"! A Wy na co czekacie? Napiszcie coś!
        • Gość: Redaktor Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.wroc.gazeta.pl 03.07.01, 14:22
          Sprawę niemieckich nagrobków opisywaliśmy wielokrotnie. To poważny problem, bo
          odpowiedzialność miasta jest w tej kwestii tylko odpowiedzialnością moralną. Faktem jest, że miasto
          wzięło jednak na siebie tę odpowiedzialność. Zarząd miasta wyasygnował 50 tys. zł na
          inwentaryzację płyt i przewiezienie części (tych, które mają wartość historyczną) na cmentarz na
          Kiełczowie. Reszta została w Mirkowie. Ich właściel dostał pieniądze za te dwiescie sztuk, które
          wywieziono z Mirkowa. Z punktu widzenia miasta sprawa jest już zamknięta. Ale właściciel chce
          sprzedać też resztę i zarobić. Proponuje, żeby wybudować mur cmentarny - chce dostać pieniądze za
          budulec i za robociznę...Już raz na nich zarobił - dostał nagrobki w zamian za uporządkowanie
          cmenarza na Osobowicach. Liczył, że wtórnie je wykorzysta. Ale zmieniły się czasy i rynek
          kamieniarski został zalany przez surowiec z Zachodu. Zrobił więc z nagrobków schody w ZUSie na
          Pretficza i kilka pomniczków. Ale teraz ma problem. Zero zamówień, a nagrobki leżą na cudzym polu.
          Właściciel pola kategorycznie żąda usunięcia kamienia. To sporo kosztuje. Więc właściel nagrobków
          atakuje w tej chwili zarząd miasta, bo to jedyne pewne źródło pieniędzy. Jak sądzicie, czy w tej
          sytuacji miasto powinno dać te pieniądze?
          • Gość: Manon Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: 10.0.3.* / 212.244.56.* 03.07.01, 15:26
            po pierwsze:
            Miasto nie powinno dac ani grosza i odebrac nagrobki droga urzedowa.Uznac je za
            zabytki sztuki cmentarnej , czy cos w tym tonie. Na pewno sa sposoby prawne.
            po drugie:
            Juz nigdy nie wejde do ZUSu na Pretficza. Czy inwestor ktory zlecil te robote
            ma sumienie? A moze nie wiedzial?
            po trzecie: Pozdrawiam,

Manon
            • Gość: Odra Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.elc.uni.wroc.pl 03.07.01, 16:18
              Boże Drogi!
              O tym ZUS-ie koniecznie napiszcie w "Gazecie" i
              ostrzeżcie inne instytucje niech patrzą wykonawcom na
              ręce.
          • Gość: wędzonka Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: 156.24.231.* 03.07.01, 16:36
            Gość portalu: Redaktor napisał(a):

> Sprawę niemieckich nagrobków opisywaliśmy wielokrotnie. To poważny problem, bo
            >
            > odpowiedzialność miasta jest w tej kwestii tylko odpowiedzialnością moralną. Fa
            > ktem jest, że miasto
            > wzięło jednak na siebie tę odpowiedzialność. Zarząd miasta wyasygnował 50 tys.
            > zł na
            > inwentaryzację płyt i przewiezienie części (tych, które mają wartość historyczn
            > ą) na cmentarz na
            > Kiełczowie. Reszta została w Mirkowie. Ich właściel dostał pieniądze za te dwie
            > scie sztuk, które
            > wywieziono z Mirkowa. Z punktu widzenia miasta sprawa jest już zamknięta. Ale w
            > łaściciel chce
            > sprzedać też resztę i zarobić. Proponuje, żeby wybudować mur cmentarny - chce d
            > ostać pieniądze za
            > budulec i za robociznę...Już raz na nich zarobił - dostał nagrobki w zamian za
            > uporządkowanie
            > cmenarza na Osobowicach. Liczył, że wtórnie je wykorzysta. Ale zmieniły się cza
            > sy i rynek
            > kamieniarski został zalany przez surowiec z Zachodu. Zrobił więc z nagrobków sc
            > hody w ZUSie na
            > Pretficza i kilka pomniczków. Ale teraz ma problem. Zero zamówień, a nagrobki
            > leżą na cudzym polu.
            > Właściciel pola kategorycznie żąda usunięcia kamienia. To sporo kosztuje. Więc
            > właściel nagrobków
            > atakuje w tej chwili zarząd miasta, bo to jedyne pewne źródło pieniędzy. Jak s
            > ądzicie, czy w tej
            > sytuacji miasto powinno dać te pieniądze?

Nie wiem czy dobrze rozumiem - jak Pan napisal te nagrobki ktore pozostaly nie
            maja wartosci historycznej, czy mozna je wiec juz traktowac jako zwykly material
            budowlany?
            A moze inaczej, czy one jeszcze nadaja sie do bardziej zaszczytnych celow?
            • Gość: redaktor Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.wroc.gazeta.pl 03.07.01, 17:18
              Pisząc o wartości historycznej miałam na myśli płyty nagrobne, które mozna uznać za dzieło sztuki
              sepulkralnej bądź takie, które przykrywały grób osoby znanej. Większość z nagrobków leżących na
              polu w Mirkowie to masowa produkcja. Ich wartość należy mierzyć naszym szacunkiem dla
              odwiecznego tabu, jakim jest nienaruszalność grobu. Były pomysły, żeby przerobić płyty na kostkę
              brukową - to m.in. sugerował dyrektor zarządu cmentarzy komunalnych - ale czytelnicy Gazety byli
              oburzeni. I słusznie. Choć Bogiem a prawdą chodzimy po starych nagrobkach wcale o tym nie
              wiedząc. Fosa miejska ma brzegi wymurowane nagrobkami, podłoga w Sali Mieszczańskiej
              wrocławskiego ratusza też jest zrobiona z nagrobków osobowickich (notabene robił ją właściciel
              nagrobków z Mirkowa). Znam wrocławianina, który kupił dom na Karlowicach i inwestycje w nowym
              lokum zaczął od ściągania kamiennych płyt, którymi wybrukowano podwórze. Płyty były kamieniami
              nagrobnymi. Gwoli pocieszenia - kilka dni temu w Ciepłowodach na Dolnym Śląsku otwarto coś w
              rodzaju cmentarza? lapidarium? Ludzie poprzynosili nagrobki rozszabrowane po wojnie, a walające
              się po obejściach, zbudowali pomnik i zaprosili dawnych, niemieckich mieszkańców wsi. Na
              pomniku napisali �Miejsce upamiętniające spoczywających w tej ziemi i z dala od Ojczyzny�. Czyli
              mozna.
              Redaktorka druga
              • Gość: Manon Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.01, 22:56
                Gwoli pocieszenia? Raczej gwoli zasmucenia. W Cieplowodach mozna, a u nas nie?
                To co bylo, to sie nie odstanie. Jest mozliwosc , sa checi czego trzeba wiecej?
                Ja CHCE zeby te nagrobki znalazly sie w miejscu do tego przeznaczonym i
                otoczonym opieka.Mysle, ze nie tylko ja.

Pozdrawiam.

Manon
              • Gość: Manon Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.01, 23:56
                i jeszcze jedno.Po tylu latach zapomnienia bedziemy sie zastanawiac nad
                wartoscia sepulkralna? To chyba nie ma sensu. Przeciez nie chodzi o to kto i
                kiedy "wyprodukowal" nagrobki, tylko o pamiec tych Ludzi, powtarzam: LUDZI

Pozdrawiam po raz kolejny,

Manon
    • Gość: STrup Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.chem.uni.wroc.pl 04.07.01, 12:51
      To swinstwo ze strony tego Pana zadac tyle pieniedzy.
      Ale jesli sie nie da dogadac, trzeba bedzie bulic.
      Byla juz propozycja, zeby z ocalalych nagrobkow zrobic sciane w miejscu lub w
      poblizu miejsca dawnego cmentarza, dla chetnych, ktorzy chcieliby gdzies
      zapalic swieczke lub znicz.
      To chyba dobry pomysl? I wcale nie musi duzo kosztowac.
      • Gość: Manon Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.01, 17:45
        ... po raz drugi podnosze tego posta, bo az WSTYD! Z poufnych zrodel wiem, ze
        tym tematem miala sie zajac pewna Pani Redaktor. Nie powiem ktora, tylko dam
        szanse na szybka rehabilitacje!

Pozdrawiam,

Manon
        • Gość: redaktor Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.wroc.gazeta.pl 10.07.01, 18:27
          Obawiam się, że żadna redaktorka nic tu nie pomoże. Mam w swoim archiwum chyba z 15 artykułów
          o nagrobkach z Mirkowa. To właśnie interwencja prasowa sprawiła, że miasto zdecydowalo się
          zaangazowac w sprawę nagrobków. Dalo 50 tys. zł, co nie jest małą sumą, biorąc pod uwagę, że
          trzeba ją było wysupłać z dnia na dzień. Oczywiście, reszta nagrobków też powinna być
          przechowywana w godny sposób. Wielokrotnie pisałam o tym w komentarzach. Uważam, że
          wszystkie rozwalone po Wrocławiu niemieckie nagrobki należy zebrać. Zniszczenie starych niekropolii
          jest, niestety, haniebne.
          Ale jak powiedziałam - jest i druga strona tego medalu. Jestem przekonana, że wie Pan jaka.
          Rozmawiałam z osobami najbardziej zainteresowanymi w tej sprawie i one przekonywały mnie, że
          nagrobków w żadnym wypadku nie należy odkupywać. Bo to niemoralne. A na drodze prawnej ich
          odzykanie jest podobno niemozliwe. Święte prawo własności. Nawiasem mówiąc, pamiętam, jak
          pisałam o kracie z kościoła św. Mariii Magdaleny. Krata - bardzo cenna - zniknęła zaraz po wojnie.
          Kilka lat temu krate wystawiono do sprzedaży. Legalnie choć niemoralnie. Optowałam za tym, żeby ja
          kupić. Moraliści odsądzili mnie od czci i wiary, twierdząc że pomagam złodziejowi.
          Redaktorka druga (raczej zrezygnowana )
          • Gość: Manon Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: 10.0.3.* / 212.244.56.* 11.07.01, 13:31
            Szanowna Pani Redaktor!

Otoz istnieje prawna mozliwosc odzyskania nagrobkow. Informacje w tej sprawie
            przekazalem via e-mail Panu Redaktorowi Mateuszowi Halawie z prosba o
            przekazanie Pani Redaktor ktora ow temat prowadzi. Byly to wybrane fragmenty
            tekstu ustawy o ochronie dobr kultury. Z owych tekstow wynika iz znalazloby sie
            kilka mozliwosci odzyskania nagrobkow niekoniecznie przez ich wykupienie. O ile
            mi wiadomo Pan Halawa poszedl na urlop, wiec nie mam pewnosci czy te materialy
            zostaly przez niego przekazane dalej. Poruszyla Pani moralna strone sprawy i
            swiete prawo wlasnosci. Wybierajac zlo konieczne co Pani by wybrala: lamanie
            prawa wlasnosci, czy spacer po plytach chodnikowych wykonanych przez tego Pana
            z nagrobkow...?

Czy naprawde musi sie zrobic z tego afere w skali miedzynarodowej? Smutne jest
            to, ze pomniki zmarlych staly sie towarem handlowym i obiektem licytacji.

Lacze wyrazy szacunku,

Manon ( nieugiety )
            • Gość: Bea Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: 195.205.145.* 12.07.01, 11:03
              Podnoszę post, bo jest ważną sprawą (tak uważam)znalezienie właściwego miejsca
              dla tych nagrobków.
              Redakcjo do akcji!
    • Gość: Sceptyk Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.vulcan.pl 12.07.01, 11:56
      Ufff. Powiało słusznym społecznym oburzeniem na kułaka, kapitalistę i cwaniaka.
      Daleki jestem od bronienia Pana z Mirkowa ale też nie sądzę, że jego punkt
      widzenia jest tu właściwie przedstawiony. Jakie właściwie są realne koszty
      przetransportowania pola kamieni? Czy ktoś zna jakieś przybliżone wyliczenie
      kosztów jakie ten Pan poniósł?
      Ostatnio zmieniałem piasek w piaskownicy moich dzieci: koszt piasku 10 zł,
      koszt transportu: 100 zł...
      Gościu zrobił to czego nie chciał zrobić żaden zakład komunalny - uprzątnął. A
      teraz mówi mu się, że właściwie to powinien oddać te nagrobki w imię
      przyzwoitości.
      W imię przyzwoitości powinniśmy zamknąć park grabiszyński bo tak na prawdę
      spaceruje się tam po resztkach grobów. Nawet na placu zabaw dla dzieci walają
      się fragmenty płyt nagrobnych z czytelnymi inskrypcjami. Czy były tam
      przeprowadzone ekshumacje przed udostępnieniem parku do użytku? Wątpię.
      Jestem za oddaniem czci byłym mieszkańcom i poszanowaniem ich pamięci i pokoju.
      Ale dlaczego głównym "oskarżonym" jest tu Pan z Mirkowa a nie ten mądry co z
      nim umowę podpisywał?
      Ciekaw jestem co byśmy powiedzieli o władzach Lwowa gdyby podpisały podobną
      umowę o przerobieniu na schody grobu Marii Konopnickiej z cmentarza
      Łyczakowskiego.
      Dlatego uważam, że zamiast robić nagonkę na gościa, trzeba się z nim dogadać i
      to jak najszybciej. Tym bardziej, że dla miasta 200 - 300 tys to pikuś skoro
      stać nas na fontannę za 2,5 mln.
      • Gość: Bea Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: 195.205.145.* 12.07.01, 14:24
        Ano właśnie, poszło na fontannę i na nagrobki już nie ma.
        • Gość: Manon Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: 10.0.3.* / 212.244.56.* 12.07.01, 14:25
          dziekuje Bea:) Juz myslalem, ze tylko ja ten post podnosze:)

Pozdrawiam serdecznie!

Manon
          • Gość: Bea Re: do Manon IP: 195.205.145.* 12.07.01, 15:18
            Gość portalu: Manon napisał(a):

> dziekuje Bea:) Juz myslalem, ze tylko ja ten post podnosze:)
            >
            > Pozdrawiam serdecznie!
            >
            > Manon

:))
            A ja dziękuję za podnoszenie żłobka
            pozdrawiam
        • Gość: Sceptyk Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. IP: *.vulcan.pl 13.07.01, 11:36
          Eeee,tam. Dziś w "Słowie" piszą, że miasto odda kierowcom impulsy z intelikart.
          Szacowana kwota to ok. 200 tys. (cały dług Intelparku, razem z impulsami).
          No to chyba jednak trochę kasy zostało po budowie fontanny.
    • Gość: Bea Re: Gmina Wroclaw zapłaciła za nagrobki. IP: 195.205.145.* 30.07.01, 15:29
      W dzisiejszej Dolnośląskiej jest o tym, że część nagrobków zeskładowanych w
      Mirkowiezostała skatalogowana i przewieziona na cmentarz kiełczowski.
      Gratulacje :)

• walpurga.jarzabek Re: Gmina Wroclaw nie zaplaci za nagrobki. 20.06.02, 15:21
      Gość portalu: Manon napisał(a):

> W Mirkowie pod Wroclawiem na posesji jednego Pana leza setki niemieckich
      > nagrobkow. Owe nagrobki znalazly sie tam, poniewaz w 1989 roku wladze miasta
      > przekazaly je naszemu bohaterowi w zamian za "uprzatniecie" Cmentarza
      > Osobowickiego. Pomniki mialy byc przerobione na posadzki (sic!) lub na polskie
      > nagrobki."Niestety" komuna minela i surowiec w postaci granitu stal sie
      > bezproblemowo dostepny. W planach Gminy Wroclaw bylo stworzenie godnego miejsca
      >
      > pochowku Niemcow, lecz pojawil sie problem. Otoz ow Pan zada teraz pieniedzy za
      >
      > przedmiotowe nagrobki ( o ile sie orientuje cos okolo 350 000 zlotych). Gminy
      > jak wiemy nie stac na taki wydatek ( ich w zasadzie stac na swoje pensje
      > jedynie )a sprawa stoi w miejscu. Po wojnie wladze ludowe zniszczyly dziesiatki
      >
      > niemieckich cmentarzy. Naprawmy ten blad, zabierzmy glos w owej sprawie. Co Wy
      > na to?
      >
      > Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka