dw_1980 03.04.08, 19:32 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 10% Chiny dały Tybetowi rozwój gospodarczy IP: *.kolornet.pl 03.04.08, 19:54 tybetańczycy się rzucają bo chińczycy są bardziej wykształceni i zabierają lepsze stanowiska pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Chiny dały Tybetowi rozwój gospodarczy IP: *.wro.vectranet.pl 03.04.08, 20:01 A nam ZSRR dała PGR-y w celu przyspieszenia rozwoju gospodarczego. W Tybecie odkryto ogromne złoża miedzi, cynku i ołowiu, co dla Chin jest zbyt łakomym kąskiem. A Tybet świetnie by sobie poradził bez "opiekunów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: Chiny dały Tybetowi rozwój gospodarczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 20:08 widac ze nie znasz sie na tybetanskiej kulturze skoro gadasz takie głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Chiny dały Tybetowi rozwój gospodarczy 03.04.08, 21:11 KRETYNIE Chiny dały TYBETOWI smierc i cierpienie a nie rozwoj. Odpowiedz Link Zgłoś
reniaj65 Re: Chiny dały Tybetowi rozwój gospodarczy 03.04.08, 22:01 Cóż ty człowieku możesz na ten temat wiedzieć. Czyżbyś mieszkał we Tybecie, a może jesteś Chińczykiem? Bardzo wielu Tybetańczyków to wykształceni ludzie szczególnie mnisi, znają języki, są lekarzami itp. Sa tez ludzie prości niewykształceni, podobnie jak Chińczycy. Nie masz poza tym zielonego pojęcia o sytuacji w Tybecie, gdybyś miał nie pisałbyś takich bzdur. Ludzie gdzie wasza wrażliwość? Tybetańczycy mają w nosie chiński rozwój gospodarczy, rozumiesz są rzeczy ważniejsze. Ale może właśnie nie masz o tym pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 19:59 bylam na tej manifestacji, wiem ze moze ona na niewiele sie zdac, ale pokazalismy swoja solidarnosc z Tybetem, to ze pamietamy o nich, jestesmy z nimi duchem, caly swiat patrzy na rece Chinom !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 20:03 Też tam byłem i jestem z tego dumy! Warto być z tego dumnym, a nawet trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie 03.04.08, 21:25 Napisała Kinia siedząc przed komputerem z chińskimi podzespołami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 21:37 Padłem! ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebieska ptica Re: Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 13:53 Ale napisała, a wcześniej była na manifestacji. A mr pope jest w stanie pisać tylko złośliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie 04.04.08, 14:48 No tak, tak, tylko złośliwości. Ale przynajmniej w tym temacie nie jestem hipokrytą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebieska ptica Re: Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 13:59 Mr pope, nie wszystko jest czarne i biełe. Świat nie składa się z hipokrytów z jednej strony i Jacków Kuroniów z drugiej. Jest wiele odcieni szarości. Kinia poszła na antychińską demonstrację i napisała o tym siedząc przy kompie złożonym z chińskich podzespołów. Ja bojkotuję coca-colę i adidasa, ale swojego kompa nie. Chodzi o rozważenie z jakich wygód jesteśmy w stanie zrezygnować. Nie wiem dlaczego wyśmiewasz takie działanie i nazywasz je hipokryzją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAO Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie IP: *.magma-net.pl 03.04.08, 20:56 co do pierwszej wypowiedzi to sprzeciwiamy sie takim komentarzom. na jednym ze zdjec jest nasz sznowny kolega Pingwin dzierzacy w dloniach transparent.JESTESMY Z NIEGO DUMNI kamyczek i Wroclawianie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie IP: *.wroclaw.mm.pl 03.04.08, 20:57 chyba ty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Znam lepszy pomysł IP: *.e-wro.net.pl 03.04.08, 21:47 Znam lepszy pomysł aby dać chinolom do myślenia. Przestańmy kupować towary z metka "Made in China". Obawiam sie jednak, że to nie wypali. Ludziska kochają tanie-chińskie-gó... Mimo że jest przeraźliwie awaryjne, ubrania po pierwszym praniu się defasonują, żywność jest modyfikowana genetycznie to i tak ludziska pobiadolą nad losem Tybetańczyków a nastepnie polecą do marketu po chińskie badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
reniaj65 Re: Znam lepszy pomysł 03.04.08, 22:04 A ja widziałam i słyszałam wczoraj na własne uszy jak babcia kupując gazetę z "wkładką" zapytała kioskarza "peroszę Pana a czy to jest chińskie" i nie kupiła gazety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Znam lepszy pomysł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.08, 22:15 O kurcze... To sie zmartwilem... Ja wolalbym nie rezygnowac z herbaty "z wkladka"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remik Re: Znam lepszy pomysł IP: *.centertel.pl 03.04.08, 23:12 Ogromnie dziękuję że mogłem wziąść udział w tej manifestacji, taki tłum wrocławian napawał mnie nadzieją, że jednak nie jesteśmy tacy skomercjalizowani i mamy swoje zdanie jako mieszkańcy naszego miasta. Jeszcze raz dzięki było super !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
poloeschatolo prosty konsument przeciwko przemocy w Tybecie 03.04.08, 23:18 www.bojkotuj.pl/ Pelna lista sponsorow Olimpiady 2008 - jest kilka firm, ktore mozna jeszcze zawstydzic w Polsce: en.beijing2008.cn/bocog/sponsors/sponsors/ Odpowiedz Link Zgłoś
dorwoj1 Re: prosty konsument przeciwko przemocy w Tybecie 04.04.08, 00:41 Wszystko zależy od tego, jak się zachowają sportowcy - to ich będzie widać w telewizji, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: prosty konsument przeciwko przemocy w Tybecie IP: *.e-wro.net.pl 04.04.08, 12:24 A to sportowcy zdołają wycofac chińskich żołnierzy z Tybetu? Co sportowcy mogą zrobić? Nic? Nie trzeba światu otwierac oczu, bo świat już wie co się dzieje w Tybecie ale ma to w ... poważaniu bo chińska tania siła robocza jest potrzebna to produkowania taniego gówna. Póki politycy nie nałożą embarga na chinoli to nic się nie zmieni a sportowcy mogą się co najwyżej ośmieszyć. Sportowiec ma skakać, biegać, pływac a nie politykować. Wierzysz w to, że chinole wycofaja armię z Tybetu tylko dlatego, że sportowcy założa pomarańczowe dresy albo nie wyjdą na parade powitalną? Nie bądź naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
dorwoj1 Re: Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie 04.04.08, 00:45 Zły człowieku, o cóż ci chodzi? czy w twojej rodzinie nigdy nie było ofiar z powodu przemocy politycznej? nie jest dobrze, gdy dzieci nie mogą mówić w swoim ojczystym języku i wyznawać religię swoich dziadków, pradziadków, itd. A to, kto organizował tę manifestację, jest najmniej ważne. Liczy się po co ją zorganizowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roza Wrocławianie przeciwko przemocy w Tybecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 12:07 ja juz od jakies czasu robie taki maly bojkot, nie kupuje tego co ma metke made in china, wiem duzo rzeczy ktore posiadam sa z chin a ja nawet o tym nie wiem, i gdybym chciala wyrzucic swoje wszytskie ciuchy madein china to prawie nic by nie zostalow szafie, bo nawet palszczyk ktory kilka miesiecy temu kupilam w h&m jest made in china, no ale od kilku tygodni juz bardzioej swiadomie robie zakupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek otóż to IP: *.e-wro.net.pl 04.04.08, 12:28 nie unikniemy całkowicie towarów 'made in chuna' ale wyobraźcie sobie spadek sprzedaży chińskich produktów o 10%. To byłby cios dla firm produkujących w chinach rzędy bilionów dolarów. Klienci mogą zmusić firmy do odwrotu z chin czym spowodują cofnięcie się chińczyków do stanu początkowego sprzed ok 20 lat. Ja tez omijam produkty 'made in china' choc wiem że tak całkiem sie od nich nie wyswobodzę ale zawsze to jednak więcej zysku dla produktów z innych krajów a mniej dla barbarzyńców chińskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirakao Re: otóż to IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.04.08, 13:00 Amnesty International. Ślepi na jedno oko. Wpisali sobie ostatnio do statutu, że prawo do zabijania nienarodzonych dzieci to wolność kobiety. Protestują przeciw łajdactwom chińskim w Tybecie, ale co do zabijania w Chinach dzieci nienarodzonych nawet 8 m-cy po poczęciu milczą. Pewnie wierchuszka AI podziela wiarę w mit przeludnienia i po cichu z podziwem patrzy na chiński eksperyment demograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: otóż to IP: *.e-wro.net.pl 04.04.08, 13:18 Amnesty Internationale już dawno zboczyła z toru - obrony słabszych ludzi. Potrafia rozpoczynac procesy przeciw policjantowi, który zbyt mocna wykręcił bandycie ręke podczas aresztowania ale ani słowem sie nie zająkna o zgwałconej kobiecie. To prawdziwy przypadek z Łodzi sprzed kilku lat. Brat zgwałconej kobiety musiał sprzedac samochód aby wynająć adwokata a gwałciciel dostał adwokata w prezencie od amnesty internationale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niebieska ptica Re: otóż to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 14:05 No nie popadajmy w populizm. Chyba zgodzisz się co do tego że każdy ma prawo do obrony, i dbałość o zasady państwa prawa powinna być jednym z priorytetów organizacji takich jak AI? Mnie denerwuje inna rzecz. Relatywizm w podejściu do niektórych państw. Cieszy mnie ta antychińska kampania w mediach i powiem szczerze że nie spodziewałem się aż takiego odzewu w społeczeństwie - niektórzy naprawdę przejęli się tym co się dzieje w Tybecie. Ciekawe jednak czy gdyby chodziło np. o Izrael z pewnością nie zachowujący się jak państwo demokratyczne, protestowanie byłoby równie trendy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirakao Re: otóż to IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.04.08, 14:08 Każdy ma prawo do obrony, ale nie dzieci nienarodzone. Zwłaszcza w Chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niebieska ptica Re: otóż to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 14:12 To jest Twój punkt widzenia. Stosujesz typową dla skrajnej prawicy katolickiej nowomowę - "dzieci nienarodzone", "cywilizacja śmierci" itd. Pamiętaj że na świecie żyją nie tylko katolicy, a pogląd jakoby zygota była istotą ludzką jest dość oryginalny z laickiego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirakao Re: otóż to IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.04.08, 14:20 Dobra, nie będziemy na forum o Tybecie inicjować dyskusji o zabijaniu nienarodzonych, czy też o zabiegu usunięcia ciąży. Nie wiem jakie szkoły kończyłaś, ale mnie do głowy by nie przyszło, że 8 miesięczne dziecko w łonie matki to zygota. A w Chinach takie rzeczy się zdarzają.Pozdrawiam. Żegnam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niebieska ptica Re: otóż to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 14:04 OK, nie będziemy kontynuować off topicu, pozwól jednak że kilka spraw wyjaśnię. Po pierwsze: wbrew nickowi, nie jestem kobietą. Bolesna pomyłka:) Po drugie: nijak nie mogę pojąć jak się ma moja edukacja do moich poglądów. Ale jeśli pytasz, czy były to szkoły katolickie, odpowiadam "nie". Po trzecie: stosujesz tak popularną w kręgach skrajnej prawicy metodę wkłądania adwersarzowi w usta słów, których nie powiedział. Nie wzoruj się na Wojtku Cejrowskim, bo nie przystoi. Nigdzie nie napisałem że jestem zwolennikiem dopuszczalności usuwania 8- miesięcznych płódów, i w żadnym europejskim kraju takie ustawodawstwo nie istnieje. Również pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: otóż to IP: *.e-wro.net.pl 04.04.08, 14:18 Owszem każdy ma prawo do obrony. Mnie tylko zastanawia dlaczego AI nawet słowem nie wspomni o skrzywdzonej kobiecie. Takich przypadków jest mnóstwo. Zaakceptowałbym jeszcze stweirdzenie że : ten facet skrzywdził kogos ALE w cywilizowanym kraju ma prawo do sprawiedliwego procesu. Lecz nie jest tak. AI z uporem atakuje np. policjantów, którzy nie radząc sobie przy aresztowaniu faktycznie czasem naduzyja siły. Przedstawiciele AI potrafią odwiedzać więzienia i sprawdzać czy więźniowie mają wyprane kocyki ale nie pofatygują się do szpitali aby sprawdzic czy czegos nie potrzeba ofiarom przemocy. dla mnie Amnety Internationale ju z dawno stało sie organizacją promująca przestępczość. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: otóż to 05.04.08, 00:19 > Mnie denerwuje inna rzecz. Relatywizm w podejściu do niektórych > państw. A co z relatywizmem obrońców Tybetu, którym chiński reżim nie przeszkadzał dopóki ofiarami byli 'tylko' Chińczycy czy Ujgurzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niebieska ptica Re: otóż to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 14:07 OK, tutaj pełna zgoda. Dodajmy jeszcze ofiary ludobójstwa w Darfurze i politykę "broń za ropę". Tylko że ta słuszna uwaga nie jest powodem do ośmieszania ludzi którzy dziś protestują w obronie Tybetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata tylko czy tędy droga? IP: *.anonymizer.ccc.de 05.04.08, 11:46 nie jestem przekonana czy taki bojkot/represje ekonomiczne mogą wpłynąc jakos na politykę chinska... przyklad mamy juz ladny z Kubą - represje USA na niewiele sie zdaly w zakresie prowadzonej tam polityki..a najbardziej uderzyly w szarych, niewinnych ludzi. Cios dla chinskich firm dotyczy nie tylko rzadu ale przede wszystkim rodzin chinskich - dla niektorych to jedyne zrodlo utrzymania. Inna sprawa ze jesli chodzi o glodowe stawki i skandaliczne warunki w chinskich fabrykach - to to jest przede wszystkim wina firm ktore tam przenosza produkcję w celu obnizenia kosztow...ogladalam kiedys program o sieci sklepow amerykanskich ... w US sprzedaja za 15$ zabawkę której koszt wytworzenia w chinach wynosi 0,01$.... kto na tym zarabia? czy aby na pewno rzad chinski? Zresztą ten problem dotyczy nie tylko Chin ale wszystkich krajow gdzie koszty produkcji, sily roboczej sa niskie. Mysle ze w przypadku Tybetu chodzi o cos innego.. chodzi o potepienie polityki rządu Chin a nie o potępienie zasad ekonomicznych obowiązujących we wspolczesnym swiecie...bojkot produktow "made in china" zdaje się być walką nie z tym przeciwnikiem co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka udział w manifestacji IP: *.punkt.pl 04.04.08, 16:06 Wszyskto co robi się dla nagłośnienia sprawy Tybetu jest ważne. Mam jedną uwagę - naprawdę byli tylko młodzi ludzie, czy to taki reporterski pomysł? A jeśli tak rzeczywiście, to co jest z resztą ludzi?Jedna z pań pisze,że popiera, i że kiedyś nie było takiej możliwości- no, więc, teraz ma.Może dołączyć zamiast się przyglądać? Im nas więcej tym większe szanse na zauważenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tc Re: udział w manifestacji IP: *.wro.vectranet.pl 05.04.08, 16:10 jak sie robi manifestacje o 15 to jak ma być inaczej?, no chyba że emeryci renciści i bezrobotni ... Odpowiedz Link Zgłoś