Dodaj do ulubionych

Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto?

IP: *.18.akron.net.pl 24.04.08, 18:00
I dobrze
Obserwuj wątek
    • kukoc Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? 24.04.08, 18:01
      Bardzo dobrze, że konsekwentnie realizują ten program usuwania wraków, a ludzi
      tacy jak bohaterka artykułu tylko pośmiewisko z siebie robią, przez kilka lat
      samochód ich nie interesował a jak tylko zobaczą lawetę to i stają się bardzo
      zainteresowani swoim samochodem.
    • Gość: ag Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? IP: 77.223.229.* 24.04.08, 18:05
      zawlidroga , słusznie zrobili
    • Gość: Driver Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? IP: *.csb.de 24.04.08, 18:15
      Bardzo dobrze. Przynajmniej tutaj mozna pochwalic straznikow
      miejskich. N osiedlach wiele takich aut stoi i tylko miejsca
      parkingowe zajmuja!!!
    • Gość: stodola Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? IP: *.hsd1.il.comcast.net 24.04.08, 18:28
      Jestem bezrobotny i z mila checia poswiece sie by spacerkiem po miescie
      meldowac kazdego wraka blokujacego od lat miejsce parkingowe dla nas, ktorzy na
      codzien tego miejsca potrzebuja.
      Wprowadzilbym tez przepis o maksymalnym postoju wehikulu w jednym miejscu.
      Bylaby to przykrywka do wyczyszczenia z ulic takich wrakow jak opisany, 24 lub
      48 godzin na maxa na publicznym, ogolnie dostepnym parkingu - po czym samochod
      chocby o metr MUSI byc przesuniety - i ta cala holota stojaca od lat zniknie w
      try miga z naszego uroczego miasta.
      Wystarczy kilka fotek ( jako dowod w sprawie ) robionych przez kilka po sobie
      nastepujacych dni i wio.. laweta...
      Nie mozna tolerowac zardzewialego dziadostwa na ulicach.
      Do dziela panowie straznicy !!!!...
      obiema rencyma siem podpinam pod tom inicjatywe:)
      • Gość: CivitVratis W Paryzu straż miejska rysuje kreski przez oponę IP: *.chello.pl 24.04.08, 18:51
        do jezdni czy chodnika, tak żeby było widać czy auto jeżdzi czy jest
        tylko zawalidrogą, jeśli po dwu tygodniach stoi tak samo trafia na
        lawetę na koszt własciciela... mojej koleżance w ten sposób
        wywieźli samochód :) Bardzo dobrze zrobili straznicy że usunęli
        opisany w artykule wrak.
      • Gość: veev Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: 90.156.116.* 24.04.08, 22:41
        > 24 lub 48 godzin na maxa na publicznym, ogolnie dostepnym parkingu
        > - po czym samochod chocby o metr MUSI byc przesuniety - i ta cala
        > holota stojaca od lat zniknie w try miga z naszego uroczego miasta.

Jasne, a jeśli się wybiorę na tygodniowy urlop i pojedziemy autem męża, to muszę
        osiedlowych żuli wynająć, coby moje auto stojące prawidłowo na parkingu pod
        blokiem przesuwali co dwa dni o kawałek, żeby mi go straż miejska na lawecie nie
        wywiozła? ;>

v.
        • tbernard Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto 24.04.08, 23:28
          To może zaparkować w prywatnym garażu?
          • Gość: veev Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: 90.156.116.* 25.04.08, 01:01
            > To może zaparkować w prywatnym garażu?

Ty serio? ;)

Bo dla mnie (na szczęście chyba jeszcze hipotetyczna) sytuacja, kiedy nie mogę
            zostawić auta na tydzień czy dwa prawidłowo i legalnie zaparkowanego na
            osiedlowym parkingu (zresztą w czynszu zdaje się jest też opłata za utrzymanie
            parkingów), bo grozi mi wywiezienie, jest kompletnym absurdem. A gdybym złamała
            nogę i nie mogła prowadzić przez parę tygodni, to też muszę szukać kogoś, kto mi
            będzie auto raz na jakiś czas szturchał?

Rozumiem odholowywanie wraków, po których gołym okiem widać, że stan techniczny
            nie pozwala na bezpieczną jazdę. Rozumiem odholowywanie samochodów, które długo
            parkują w miejscach, w których parkować nie wolno lub w których jest to
            uciążliwe (np. na podwórku kamienicy). Ale na normalnym, wyznaczonym, bezpłatnym
            parkingu? Kodeks mówi przecież o usuwaniu "z drogi".

A nie ma, o ile wiem, przepisów, które by narzucały jakąś określoną
            częstotliwość użytkowania własnego pojazdu. Jak ktoś chce mieć auto tylko po to,
            żeby jechać nim dwa razy w miesiącu do teściowej na obiad, to w sumie jego
            sprawa, jeśli tylko auto zarejestrowane a OC opłacone.

v.
            • Gość: Miki Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.wro-com.net 25.04.08, 10:58
              Proponuję czytać ze zrozumieniem i cały tekst anie nagłówek w artykule wyraźnie
              stoi iż samochód miał spuszczone powietrze z kół, nie miał ubezpieczenia i nie
              był zarejestrowany więc na pewno by ci nie wywieźli!
              Gość portalu: veev napisał(a):

> żeby jechać nim dwa razy w miesiącu do teściowej na obiad, to w sumie jego
              > sprawa, jeśli tylko auto zarejestrowane a OC opłacone.
              • Gość: veev Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: 90.156.116.* 25.04.08, 17:30
                > Proponuję czytać ze zrozumieniem i cały tekst anie nagłówek

A ja proponuję czytać ze zrozumieniem i cały wątek, a nie ostatnie zdanie z
                jednego postu :-p

v.
        • Gość: stodola Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 26.04.08, 02:56
          Samochod mozna zostawic w miejscu nie podlegajacym odholowaniu, taki system
          panuje u nas i z rownie dobrym powodzeniem moza byc wprowadzony pod dachy
          Wroclawia:)
          Sorry pomidory... ale przy nadmiarze blachosmrodow wielu jest chetnych - takze
          tych z malymi dziecmi, osob starszych, osob niesprawnych fizycznie...- osob
          ktore maja takie samo prawo parkowania na drodze publicznej. Wiec Twoje racje sa
          nicztym wiecej jak belkotem dla tych , ktorych uprzedzilas o kilka minut i nie
          moga zaparkowac pod swoim wlasnym domem/mieszkaniem/sklepem.
          I recze, iz niejednokrotnie sama wraz z mezem i dziecmi bylas oburzona na kogos
          kto ciebie ubiegl w identycznej sytuacji.

• veev Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto 26.04.08, 15:48
            >Twoje racje sa nicztym wiecej jak belkotem dla tych , ktorych
            > uprzedzilas o kilka minut i nie moga zaparkowac pod swoim wlasnym
            > domem/mieszkaniem/sklepem.

Aha, mam nie parkować pod domem, bo może ktoś inny będzie tam za parę minut też
            chciał zaparkować? I to niby mój post jest bełkotem? :>

Litości.

v.

• Gość: Qqq Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.08, 14:41
        Masz rewelacyjne pomysły. Wystarczy 5-dniowa grypa i auto wywiezione.
        Szybko by Ciebie właściciele aut wywieźli.
      • Gość: puc Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 21:15
        48h. A co jak ktoś na wakacjie pojedzie?? Rozumiem, ze należy usuwać takie graty, ale 48h to przesada
    • Gość: Aisha Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 19:15
      A gdzie moge zgłosić takie wraki pod moini oknami stoi jeden, a ja
      nie miałam gdzie dziś zaparkować?
    • javall Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? 24.04.08, 19:22
      To samo nalezy robic z wrakami ozdobionymi tablicami reklamowymi!
      • Gość: jas Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 10:31
        zaraz, zaraz mam miedzy innymi cinquecento z reklama auto ma 14 lat
        czasem stoi czasem jezdzi bo nie jest to jedyne auto...
        cos nie rozumiem interpretacji przez straznikow tego przepisu:
        jesli jest wlasciciel i sklada oswiadczenie to czemu zabierac takie
        auto?
        jest w miescie mnostwo gratow bez tablic i szyb, ktore nadal stoja...
        chyba ktos ciut przesadzil w tym przypadku
        • real_mr_pope Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto 26.04.08, 00:34
          Bo nie o oświadczenie chodzi. Problemem z samochodem nie było to, że stał na
          chodniku tylko stan w jakim samochód się znajdował. Bez rejestracji, bez
          ubezpieczenia, bez powietrza w kołach. I, co za przypadek, akurat na następny
          dzień to się miało zmienić!
    • Gość: Ubezpieczyciel OC - Kara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.08, 19:36
      Pani z pewnością nie ma opłaconego ubezpieczania Odpowiedzialności Cywilnej
      więc niech sie liczy z karą za brak takowego ubezpieczenia .
      Pewnie Straż Miejska dokładnie zweryfikuje dokumenty pojazdu Pani Elonory więc
      niech sie nie martwi ze coś przeoczą ...
      • Gość: Qqq Re: OC - Kara IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.08, 14:44
        Ale podobno nie był zarejestrowany. To nie musiał być ubezpieczony.
        • embriao Re: OC - Kara 30.04.08, 15:39
          No to jak nie był zarejestrowany to won z drogi publicznej.
    • wielki_czarownik Przegra w sądzie. /nt 24.04.08, 21:13

• czechofil Re: Przegra w sądzie. /nt 24.04.08, 21:49
        Parę lat temu będąc w Niemczech zauważyłem w pewnym bawarskim
        miasteczku bardzo ciekawe rozwiązanie, które według mnie załatwia
        ten problem w perfekcyjny sposób. Otóż w dni nieparzyste tygodnia
        auta mogły parkować na pewnej ulicy po jednej stronie, a w parzyste -
        po drugiej. I w ten oto sposób wychwytuje się natychmiast
        wszystkich maruderów zajmujących cenne miejsca parkingowe. Niestety,
        ale cywilizacja dotarła również do nas i trzeba w końcu zacząć coś z
        tym robić...
        • wielki_czarownik Kiepski pomysł 24.04.08, 23:08
          Pomyś tak:
          1. Zepsuł Ci się samochód a mechanik ma wolny warsztat dopiero za 3 dni, albo czekasz do pierwszego bo nie masz kasy na naprawę.
          2. Wyjeżdżasz na tydzień.
          3. Masz awarię i czekasz na sprowadzenie części z USA.
          4. Jesteś chory.
          • czechofil Re: Kiepski pomysł 24.04.08, 23:45
            > 1. Zepsuł Ci się samochód a mechanik ma wolny warsztat dopiero za
            3 dni, albo c
            > zekasz do pierwszego bo nie masz kasy na naprawę.
            > 2. Wyjeżdżasz na tydzień.
            > 3. Masz awarię i czekasz na sprowadzenie części z USA.
            > 4. Jesteś chory.

Myślę, że Niemcy są na tyle zapobiegliwym narodem, że w takich
            wypadkach jakoś się usprawiedliwiają. Oczywiście w ramach
            obowiązującego u nich prawa...
        • Gość: Qqq Re: Przegra w sądzie. /nt IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.08, 14:46
          I co, o północy wszyscy przestawiali samochody na drugą stronę ulicy ?
          • Gość: stodola Re: Przegra w sądzie. /nt IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 26.04.08, 02:49
            Tak, zapewne tak, u nas to samo sie dzieje i jest pozadek na ulicach, to znaczy
            nie uswiadczysz zadnego dziadostwa, sorry pomidory, ale jak urlop lub cokolwiek
            to trzeba tak o tym pomyslec aby nie dac sie zlapac.
            Z pewnoscia takie stan rzeczy przeszkadza niejednemu, ale od lat taki system
            funkcjonuje i jak na dzis, pomimo wielokrotnych wyborow do roznego rodzaju
            szcebla wladz - nikt nie podjal sie tego tematu.
            I takie cos mogloby dobrze funkcjonowac we wrocku, ze nie wspomne o innym
            poletku... o wlascicielach psow nie zbierajacych psich odchodow po swoich pupilkach.
          • czechofil Re: Przegra w sądzie. /nt 26.04.08, 07:16
            > I co, o północy wszyscy przestawiali samochody na drugą stronę
            ulicy ?

Dobrze wiesz, że nie, więc po co ten sarkazm? Aż tak nie pamiętam
            szczegółów tamtejszego układu, ale kombinuję sobie tak: Niemcy są
            pragmatyczni aż do bólu i nie wymyśliliby takiego przepisu bez
            powodu. A tak przy okazji chciałbym dodać, że osobiście temat mnie
            nie dotyczy, gdyż dawno zrozumiałem, że przemieszczanie się po
            Wrocławiu blachosmrodem jest na tyle uciążliwe i stresujące, że
            teraz poruszam się po naszym ukochanym mieście w większości na
            rowerze...
    • Gość: MysiaPysia Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? IP: *.magma-net.pl 24.04.08, 22:01
      Toż strach byłoby wyjechać na urlop na 2 tygodnie bo .. auto Ci odholują!
      Ciekawe kto wtedy zwróciłby pieniądze za holowanie? Skoro auto sprawne
      zarejestrowane, opłacone a że stoi PRAWIDŁOWO obok drogi którą jeżdżą gdzieś
      pojazdy z budowy to po 2 dniach deszczowych będzie ...bardzo brudne od kałuży na
      ulicy ..i co wtedy?
      • wielki_czarownik Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto 24.04.08, 23:10
        W 2 tygodnie Ci powietrze z kół zejdzie??
        • Gość: Konrad Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.as.kn.pl 24.04.08, 23:51
          wielki_czarownik napisał:

> W 2 tygodnie Ci powietrze z kół zejdzie??

Jak przebije wredny sąsiad, to i w kilka sekund!
    • Gość: DW Babsztyl Łże w żywe oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 22:36
      Akurat jutro miała jechać do mechanika, buhahaha. Czym? sie pytam chyba
      tramwajem bo auto pewnie bez OC. Akurat jutro, co za żałosne babsko
    • Gość: bartollommeo Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.04.08, 23:58
      Nie lubię Straży Miejskiej, bo prawie nic nie robi, ale w tym przypadku jak najbardziej popieram! Właściciel powinien dbać o auto i się nim interesować.
      • Gość: rmk Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.08, 00:19
        Autko nie mialo oc i przeglądu od 4 lat. Włascicielka i tak niczego
        nie wskóra. Art 50a Prawa o ruchu drogowym jest jasny i oczywisty.
    • Gość: medvet Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.08, 00:30
      Szanowna Pani Eleonoro! Proszę nie pieprzyć głupot, że auto jutro miało jechać do mechanika... mieszkam naprzeciwko i doskonale znam to białobrudne zardzewiałe pudło, które zajmuje miejsce dla mojego samochodu! Całe szczęście, że już go nie ma :) Szkoda tylko, że tej cholernej czerwonej toyoty co już porosła mchem nie odholują. Na straży miejskiej powiedzieli, że odholowują tylko auta z chodników, a na podwórkach jest droga wewnętrzna. Tylko jak ja zostawiłem auto na chodniku pod domem (od podwórka - droga wewnętrzna) to po 20 minutach już stało trzech czarnych i dzwonili po lawetę... :)
    • Gość: wroc Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? IP: 195.20.110.* 25.04.08, 07:44
      Nie no, piszecie,że strach wyjechać na urlop,że sąsiad przebije
      opony... spokojnie, straznicy na pewno nie zainteresują się tak
      szybko. To co wiem to czy to sami ujżą taki pojazd czy tez ktoś
      zgłosi, to mija jakis czas, obserwują, analizują.
      Także ja jestem jak najbardziej ZA.

Pozdr
    • Gość: SS Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.08, 07:53
      Od roku albo i więcej na ulicy Grabiszyńskiej(w pobliżu stadionu)
      stoi w krzakach zdezelowany wrak Fiata 126p, który stwarza ogromne
      zagrożenie dla małych dzieci bawiących się często przy nim. Co
      ciekawe dwa skrzyżowania dalej na ulicy Wysokiej znajduje się
      siedziba Straży Miejskiej. Zdaję sobie sprawę, że ciężko jest go
      wytropić, ponieważ jest dobrze zakamuflowany i w oczy nie kole. Może
      dlatego warto byłoby zaopatrzyć Strażników w psy wywąchujące stare,
      rozwalone wraki.
      • Gość: Qqq Re: Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.08, 14:50
        Ale małe dzieci powinny być pod opieką dorosłych. Dlaczego oni nie interweniują ?
    • Gość: piotrek Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? IP: 212.203.136.* 25.04.08, 08:13
      prawidłowo, oby tak dalej, gratuluje konsekwencji w działaniu,
      pozdrawiam
    • Gość: Blokers wkoncu !!! IP: *.devs.futuro.pl 25.04.08, 08:16
      zabierajcie te wraki !! przecież normalnie nie ma gdzie zaparkować :( rowerem po
      chodniku nie ma jak przejechać bo auta stoją nie mowiąc juz o trawnikach :((

Dramat !!!
      • Gość: mn Re: wkoncu !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 08:52
        U nas w Niemczech jest tak, że na auto, które stoi a widać, że "przeterminowane"
        nalepia się naklejkę na szybę od strony kierowcy - duże pomarańczowe kółko.
        Robią notatkę w swoich laptopach i po 7 dniach odcholowują, chyba, że
        właściciel ma jakieś dobre wytłumaczenie.
        • Gość: mm Re: wkoncu !!! IP: 62.233.177.* 25.04.08, 09:09
          na krynickiej chyba z 4 malczany stoją od dłuuuugiego czasu, nimi tez mogliby się zająć.
        • Gość: wrc Re: wkoncu !!! IP: 212.160.172.* 25.04.08, 09:13
          Tylko, że we Wrocławiu nie chodzi o usunięcie wraków. Chodzi o o to
          żeby dać zarobić kolesiom z lawetami. Taka lokalna odmiana "łowców
          skór".
          A że JW Pan Prezydent nie ma czasu zainteresować się jak działają
          podlegli mu urzędnicy, to myszy harcują.
          • Gość: gosc Re: wkoncu !!! IP: *.magma-net.pl 25.04.08, 09:36
            wspomniany paragraf kodeksu mowi o usuwaniu tego typu
            pojazdow z DROGI, a nie z chodnika/parkingu.
            • Gość: X Re: wkoncu !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.08, 10:16
              Chodnik jest częścią drogi. Droga to nie tylko jezdnia.
            • Gość: do gosc Chodnik to nie parking baranie!! IP: *.wro-com.net 25.04.08, 11:06
    • Gość: złomiarz Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.08, 09:47
      i bardzo dobrze.
    • Gość: miszcz Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? IP: 80.48.71.* 25.04.08, 14:33
      A na Zakrzowie - na parkingu obok przystanku od miesiąca stoi spalony WV passat
      i nikt się nim nie interesuje
    • alex-alexander Strażnicy odholowali wrak. A może brudne auto? 25.04.08, 20:10
      Na ulicy moze stac tylko auto z waznymi tablicami rejestr.,
      aktualnym przegladem techn. i ubezpieczeniem.
    • Gość: Gaduła Porzucony wrak po wypadku IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.08, 23:13
      na ul. Krzywoustego jadąc w stronę Psiego Pola przed wiaduktem kolejowym kilka
      dni temu była stłuczka w której ucierpiał bodajże Opel Kadet stał na chodniku ze
      dwa dni ostatnio leży na dachu jakies 20 metrów od ulicy bez tablic
      rejestracyjnych i uboższy o jakieś elementy wyposażenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka