Dodaj do ulubionych

Jak szpital komornika do wiatru wystawił

25.04.08, 09:32
faktycznie, bniedny komornik. tak mi go zal.
sku..syn po prostu, jest urzednikiem panstwowym jak prokurator czy sedzia, wiec nie powinno byc jego motywem dzialania, w przypadku instytucji panstwowych, grabienie i okradanie ich z pieniedzy nie czyichs, ale naszych, podatnikow. to niech robia, bo moga, firmy windykacjyjne. skandal!
Obserwuj wątek
    • borpio Jak szpital komornika do wiatru wystawił 25.04.08, 09:42
      Brawo Panie Dyrektorze!!! Powinien Pan dostać tytuł Menadżera Roku, a szpital
      nagrodę Gazeli Biznesu. A komornik zarobił w sumie ile? Swoją drogą w jaki
      sposób można zostać komornikiem? I dlaczego do jego kieszeni trafia taka kasa?
      Przecież to są pieniądze również moje bo z podatków? I czemu jeszcze nikt się
      komorniczej braci do d... nie dobrał? Jakoś nigdy nie słyszałem o przekrętach
      komorników - a przy takich sumach na pewno są! I czemu tak sprawnie nie idzie
      im ściąganie długów powstałych w wyniku procederu, co?
      • beatkawro1 Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił 25.04.08, 14:51
        Walczyłam z tym komornikiem jako wierzycielka!!!samotna matka z 2-
        giem dzieci, aby ściągnąc alimenty od ich ojca. I co zrobił
        komornik? Sprzedal moje!!! auto na licytacji i pożarł większośc
        kwoty. Na skargę do izby komorniczej nie żadnej uzyskałam odpowiedzi.
      • Gość: "" Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.as.kn.pl 25.04.08, 19:38
        Był taki jeden we Wrocławiu...nawet chyba miał sprawę...
    • Gość: liber Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.neurosoft.pl 25.04.08, 09:53
      "Już rok temu komornik jednym podpisem mógł doprowadzić szpital do bankructwa.
      Ale tego nie zrobił." - w istocie dobry wujek - przypomina mi to słynny film o
      dobroci Stalina "...a mógł zabić".

Brawo Panie Dyrektorze.
      Brawo, że nie dopuścił Pan do zmarnowania 7,5mln zł z publicznych=naszych
      pieniędzy! :)
      • Gość: Krzysztof Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.08, 10:12
        Sądy, które mają sprawować nadzór nad komornikami nie robią nic.
        Zwykły dłużnik, często zagubiony w procedurach jest narażony na
        przykład na pobranie zawyżonych kosztów. I nikt ani z sądów
        rejonowych, a już szczególnie pani wizytator od komorników z sądu
        okręgowego palcem nie ruszy. Pan Kinastwoski też jedyne co zrobi to
        powie no tak...znowu doniesienie na ...(tu wstawić imię, np. R...).
        I tyle...A jeśli chodzi o komorników i szpitale to to rzeczywiście
        dla nich złote jajka. Niewiele robią, napiszą parę pism i setki
        tysiecy na konto. A powinno to być uzależnione od nakładu pracy. Z
        drugiej strony np. alimenciarzy nie ścigają. Bo się trzeba
        napracować, a zysk żaden. No i komornik de jure to już chyba nie
        jest urzędnik państwowy...
    • grab31 Jak szpital komornika do wiatru wystawił 25.04.08, 10:04
      a czy te 15% to nie jest MAXYMALNA kwota kosztów? to znaczy, że nie ma
      obowiązku zawsze pobierać jej w najwyższym wymiarze??
      • Gość: Krzysztof Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.08, 10:14
        I co - zaskarż takie postanowienie do sadu ....hahahaha zabawne...
    • Gość: lcc brawo!!! IP: 193.109.212.* 25.04.08, 10:47
      70k miesięcznie?! a jedną transakcją przyjąłby 7,5 mln?!!!! przecież
      to czyste qrestwo!!!!! co to za prawo, które pozwala urzędnikowi
      państwowemu w jeden dzień zostać milionerem z państwowych
      pieniędzy????? przecież to są qrwa nasze podatki!!!!
      • Gość: efka Re: brawo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.08, 10:59
        Brawo, brawo i jeszcze raz brawo!!!!
        A ja czekam na zalegle alimenty na corke juz 5 lat...i jakos Pan
        komornik sie nie wysila....no coż, za male pieniążki dla niego.Dla
        mnie za to bardzo duze..../ponad 10.000 w sumie/
        Nie ma kto ich rozliczac z "dzialalnosci". Żyją jak biznessmeni....Z
        tym że chyba mniej wysiłku ich kosztuje zarobienie tej kasy.
        Bardzo sie cieszę,że ktoś w końcu utarł jednemu z nich nosa.
        Brawo jeszcze raz Panie Dyrektorze!!!
        • Gość: Roland Re: brawo!!! IP: *.dialog.net.pl 25.04.08, 11:07
          Ja również się cieszę, że ścierwo zostało wykiwane. Bardzo piękna inicjatywa -
          chyba są jeszcze ludzie, którym zależy na czymś innym niż na nachapaniu się
          • Gość: niekomornik Re: brawo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.08, 11:10
            wiesz, ciekawe, czy nazwiesz tak komornika, gdy sam będzieszz
            ściągał długi od kogoś.
            • Gość: Roland Re: brawo!!! IP: *.dialog.net.pl 25.04.08, 11:15
              Jak napisała przedmówczyni - oni "małymi" długami się nie chcą zajmować. Chory
              jest cały system... To są pseudobiznesmeni, żerujący na innych. I to nie ma nic
              wspólnego z pomocą wierzycielom.
            • Gość: Jonek Re: brawo!!! IP: *.e-wro.net.pl 25.04.08, 14:14
              Jeśli mój dłużnik sam przyjdzie i ureguluje należności to sam
              komornika kopne w zad. Komornik jest potrzebny kiedy dłużnik nie
              chce płacić a w opisanym przypadku dyrektor szpitala sam się zgłosił
              do wierzycieli i pospłacał należności. Więc gdzie tu miejsce dla
              komornika?
              • Gość: wiaderko kopnąć w d.. Jonka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.08, 14:51
                załóżmy taką sytuację... jesteś wierzycielem który chce odzyskać powiedzmy 100
                tyś zł. Składasz wniosek do komornika w 2006 r. Komornik udaje się pod wskazany
                adres, dowiaduje się że dłużnik od paru miesięcy tam nie mieszka, zapytuje biuro
                adresowe o nowe miejsce zamieszkania dłużnika, czeka na odpowiedź pare miesięcy.
                W między czasie idą zapytania do ZUSu US... dłużnik nie jest zarejestrowany i
                nie prowadzi żadnej działalności a zajęcia wskazanego przez Ciebie rachunku
                bankowego jest bezskuteczne. Komornik informuje Cię że nie odnalazł żadnych
                ruchomości ani wierzytelności i nie jest znane miejsce aktualnego pobytu
                dłużnika, egzekucja jest bezskuteczna a Ty jesteś wzywany do wskazania innych
                składników majątkowych dłużnika... nie podajesz ? (pewnie wiesz jeszcze mniej o
                swoim dłużniku niż komornik)i co teraz ? ano nic ... ale niespodziewanie udaje
                się komornikowi znaleźć nieruchomość dłużnika, jest to duża cenna nieruchomość
                dłużnika, zapewne by odzyskać swoje 100 tyś wniesiesz o zajęcie tej
                nieruchomości... ok zaczyna się najlepsza część historyjki o Jonku i jego
                dłużniku... dłużnik dowiaduje się że komornik chce sprzedać jego nieruchomość...
                co robi ? widząc że egzekucja jest nieunikniona idzie do Ciebie i spłaca Ci
                całość długu pomijając komornika.
                Powiedz mi teraz kto to wyegzekwował ? Ty ? Pani Zosia z warzywniaka ? czy może
                komornik zmusił dłużnika do spłaty roszczenia zajmując mu nieruchomość. wtedy
                kopiesz po du.. komornika ? dobrze zrozumiałem ?

Teraz zapytam jeszcze o coś:
                Kto zapłaci komornikowi i jego pracownikom którzy wykonują swoją pracę tak jak
                każdy inny pracujący człowiek w tym kraju ?

Dlaczego lekarze otrzymują swoje wypłaty bez względu na to czy wyleczą pacjenta
                czy nie ? ... głupie pytanie pewnie każdy stwierdzi ja też stwierdzam że to
                niedorzeczność by była... no ale przecież zawód jak każdy inny... więc dlaczego
                komornika traktujesz inaczej ? tylko dlatego że zarabia czasami więcej od Ciebie ?
                • Gość: pik-pok Re: kopnąć w d.. Jonka IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.08, 15:44
                  To ja zapytam, ile egzekucji komorniczych nie zostaje wykonanych, bo komornik
                  nie znalazł żadnego majątku? To jest taki zawód na jednym zarabiasz grubą kasę a
                  na innym tracisz, ale na pewno jesteś zawsze na plusie. Komornicy lubią takie
                  sprawy gdzie pojawia się szpital czy jakas placówka zdrowia, na takich
                  podmiotach bardzo łatwo przeprowadzić egzekucję komorniczą jest to bardzo łatwy
                  pieniądz, dlatego tak bardzo żal komornikowi, ze taka kasa przeszła koło nosa.
                  Druga sprawa dlaczego pobiera maksymalny procent jaki może pobrać?
                  Trzecia sprawa 7,5 mln zł to jakby nie patrzeć kwota którą szpital dostaje na
                  niecałe 4 miesiące funkcjonowania i średnio mnie obchodzi że jakiś Bartosz
                  Borkowski nie dostanie tych pieniędzy, mnie obchodzi to, żeby w mieście
                  funkcjonowały szpitale a państwo z moich pieniędzy nie nabijało pieniędzy
                  jakiemuś funkcjonariuszowi publicznemu.
                  • Gość: wiaderko Re: kopnąć w d.. Jonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 23:51
                    mnie też nie obchodzi komornik Borkowski, koszty naliczane są po 15 % bo tak
                    stanowią przepisy, żeby je zmniejszyć wystarczy te koszty zaskarżyć zgodnie z
                    pouczeniem na postanowieniu co często jest przez dłużników robione i co przynosi
                    skutek jeśli rzeczywiście nakład pracy był mały.
                    Poza tym większość rzeczy napisanych w tym artykule o komornikach to bzdura,
                    artykuł jest napisany pod "publiczkę" oczywistym jest że wieksza furorę
                    dziennikarka zrobi pisząc o krzywdzie szpitali i o tym jaki to komornik zły
                    niedobry... nikt jednak nie patrzy dlaczego te długi powstają... dlaczego
                    prywatne placówki za taka samą kasę z refundacji potrafią świadczyć wysokiej
                    klasy usługi a państwowe szpitale zarządzane przez lekarzy a nie
                    wykwalifikowanych ludzi mających pojecie o zarządzaniu nie ?
                    O co w tym artykule w ogóle chodzi ? o to że komornik zarabia za dużo ? czy może
                    o to że dyrektor szpitala przez długi czas nie potrafił zarządzać szpitalem tak
                    by go nie zadłużyć ? teraz dostał kasę i udało mu sie uniknąć kosztów związanych
                    z postępowaniem egzekucyjnym...
                    kiedy ktoś zauważy ze złem nie jest komornik tylko cały ten system... rok temu
                    gdy była głośna sprawa szpitala dziecięcego zapowiadano wielkie zmiany... od
                    tamtej pory nie zrobiono nic. Komornik robi swoje, jest wierzyciel jest dłużnik
                    więc egzekwuje, a zamiast zająć wszystko to zajmował jakiś procent... co on
                    winien że jego zarobkiem jest 15 % egzekwowanej kwoty i często ta kwota jest
                    pomniejszana... trybunał konstytucyjny jasno określił że szpitale to tacy sami
                    dłużnicy jak inni... no ale co tam, po co szukać skutków zadłużenia... jak można
                    napisać tendencyjny artykuł na pierwszej stronie gazety i mamy winnego.
                    • Gość: pik-pok Re: kopnąć w d.. Jonka IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.04.08, 00:27
                      Troszkę rozmydlasz to o co pytałeś w pierwszym poście, pytałeś o:
                      "Teraz zapytam jeszcze o coś:
                      Kto zapłaci komornikowi i jego pracownikom którzy wykonują swoją pracę tak jak
                      każdy inny pracujący człowiek w tym kraju ?"

Ja odpowiedziałem według swojej wiedzy, a Ty teraz znowu o coś innego próbujesz
                      zahaczyć, artykuł w moim odczuciu jest o tym, że komronik wykorzystuje do granic
                      możliwości przepisy ustalając kwotę (która powinna być adekwatna do kosztów
                      jakie komornik poniósł) maksymalną jaką może wyciągnąć od dłużnika 15% a w
                      pewnych wypadkach nawet więcej, masz rację, że kwota ta jest pomniejszana ale
                      nie zauważasz, że jest obniżana do realnych kosztów jakie komornik poniósł w
                      przypadku egzekucji, nie ma co się czarować jak ktoś po prawie chce tłuc kasę to
                      idzie na aplikację komorniczą bądz notarialną.
                      Dlaczego powstają długi w szpitalach z niedofinansowania służby zdrowia, dlatego
                      też artykuł jest napisany w taki a nie inny sposób, co bardziej bulwersuje, a
                      dla osób które siedzą w temacie postawa komornika nie jest niczym dziwnym - jak
                      już napisałem wcześniej służba zdrowia to najlepszy kąsek dla komorników.

PS

W poprzednim poście zapytałeś:
                      "
                      Dlaczego lekarze otrzymują swoje wypłaty bez względu na to czy wyleczą pacjenta
                      czy nie ? ... głupie pytanie pewnie każdy stwierdzi ja też stwierdzam że to
                      niedorzeczność by była... no ale przecież zawód jak każdy inny... więc dlaczego
                      komornika traktujesz inaczej ? tylko dlatego że zarabia czasami więcej od Ciebie ? "

Lekarze otrzymują wynagrodzenie miesięczne a komornik od tego co zrobi,
                      zapewniam cie, że żaden komornik nie zgodziłby się na taki system wynagrodzeń
                      jaki ma lekarz, z kolei przenosząc system wynagrodzeń komornika lekarzom tacy
                      specjaliści jak choćby chirurdzy z Trzebnicy w ciągu krótkiego czasu zostaliby
                      milionerami.
                      • Gość: wiaderko Re: kopnąć w d.. Jonka IP: *.ikatel.pl 27.04.08, 22:29
                        od tyłu... jak by komornik nie miał motywacyjnego systemu
                        wynagrodzenia egzekucja mogła by stac na jeszcze nizszym poziomie...
                        ludzie mówią że komornikom sie nie chce egzekwować... chce się... bo
                        przeciez w ten sposób sami zarabiają... tylko czasami nie ma skad
                        egzekwować, tego juz niewiele osób potrafi zrozumiec. Kto z Was kupi
                        używany telewizor albo 10 letnie auto dłużnika (zakładając że np
                        tylko to da sie od niego wyciągnąć, bo pracuje na czarno itp) za
                        cenę 3/4 wartości ? sądzę że lepiej iśc do marketu i kupic nowy na
                        gwarancji albo auto ściągnąć z niemiec.
                        co do kosztów... są ustalone na 15 % i 8 % w przypadku egzekucji z
                        wynagrodzenia, to czy będą miejsze decyduje sąd a nie komornik.

Co do wynagrodzeń ... dla lekarzy z Trzebnicy mam wiele szacunku bo
                        są najlepsi, ale jak widze np chirurga z mojej pobliskiej przychodni
                        to nóz sie w kieszeni otwiera... w kazdym zawodzie sa najlepsi i
                        najgorsi ... co do systemu wynagrodzeń odniosłem moje pytanie...
                        komornik zarabia na egzekucji... a że jedna jest łatwa a inna
                        bezskuteczna to czemu on jest winien ?
                        • Gość: pik-pok Re: kopnąć w d.. Jonka IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.08, 14:59
                          Sam poniekąd przyznałeś, że porównanie wynagrodzenia lekarza do komornika jest
                          śmieszne i o to właśnie chodzi, jeden gość - komornik - który wykona góra 5
                          telefonów i wyśle góra 20 zadrukowanych kartek do odpowiednich instytucji ma
                          dostać za tak męczącą robotę 7,5 mln zł?
                          Zrozum jedną rzecz komornik ma takie zajęcie, że na tym nie straci i naprawdę
                          poczytaj trochę przepisy, które regulują wynagrodzenie, jest ono zależne od
                          wkładu pracy jaki jest potrzebny do przeprowadzenia egzekucji, a dziwnym trafem
                          każdy komornik ten wkład ocenia na 15% nawet za tak banalną rzecz jak wykonanie
                          egzekucji ze szpitalnego konta.
                          Jeszcze jedno nie rozmawiamy o egzekucjach kwot rzędu 200 zł bo takimi kwotami
                          to nawet głowy nie chcą sobie zawracać, tłumaczą się, że nie ma skąd egzekwować
                          a jak na horyznocie pojawia się placówka służby zdrowia to ochoczo przystępują
                          do pracy bo kasa jest spora i 100% szansa na to, że egzekucja się uda, bo nie
                          musisz szukać majątku - wystarczy sprawdzic czy NFZ przesyła co miesiąc jakąś
                          kwotę i własnie na takich egzekucjach odbijają sobie z nawiązką to co tracą na
                          "zwykłych" nieudanych egzekucjach.

Własnie od tyłu komornik powinien mieć system motywacyjny ale nie oparty na
                          kwocie jaką odbierze tylko od stopnia trudności.
                • Gość: Stefan Re: kopnąć w d.. Jonka IP: *.wroclaw.mm.pl 26.04.08, 05:35
                  Szanwny Panie ,
                  nikt przy zdrowych zmysłach nie twierdzi , że zawód komornika jest
                  zbędny !!!
                  Nam chodzi o komornika cywilizowanego !
                  Polscy komornicy nie zasługują na miano cywilizowanego .
                  MAcie za dużo na sumieniu , a w tym udział w gangach lokalnych
                  (wystarczy poglądać program p.Jaworowicz) , zmowy , zanichania , itd.
                  Tego co Wam trzeba to konkurencji . W takim państwie kompletnego
                  bałaganu i fałszu takim jest Polska powinna urodzić się konurencja
                  postaci agencji z Waszymi uprawnieniami , a najlepiej kilku agencji .
                  W przeciwnym razie miejsce agencji zajie mafia .
                  • Gość: wiaderko Re: kopnąć w d.. Jonka IP: *.ikatel.pl 27.04.08, 22:35
                    konkurencja jest... więcej komorników to więcej zbiegów i wydłużenie
                    czasu egzekucji... rozwiązaniem moim skromnym zdaniem była by zmiana
                    przepisów i zwiekszenie uprawnień... jak komornik ma być skuteczny
                    skoro na sam nr pesel dłużnika musi czekać tygodniami... a bez niego
                    żaden urząd nie piśnie słowem co dłużnik ma i gdzie ma ... kolejna
                    sprawa... rozdzielność majątkowa... dłużnicy na potęgę unikają
                    egzekucji poprzez rozdzielność... klauzula na małżonkę co do majątku
                    objetego wspólnością... coraz trudniej zdobyć - tu przydała by się
                    opinia paru wierzycieli...
                • Gość: MKK Re: kopnąć w d.. Jonka IP: *.as.kn.pl 27.04.08, 11:03
                  Historyjka przez Ciebie opisana (zmyślona) w żaden sposób nie
                  przystaje do sagi szpitalnej. Zwróciłeś uwagę tylko na biednego,
                  wyzyskiwanego (bo pracuje ponad swoje siły i dostaje małe honoraria)
                  komornika, który całymi swymi siłami próbuje pomóc wierzycielowi. W
                  szpitalu nie ma mowy o ukrywaniu się dłużnika, o ukrywaniu swych
                  majętności. W długach szpitali siedzą: niegospodarność (i nie jest
                  ważne kiedy ona nastąpiła)oraz brak właściwych kalkulacji za
                  prawdziwie wykonane świadczenia, a może te oba tylko w odwrotnej
                  kolejności.
                  A Borkowskiemu nie będę gratulować cynizmu tylko życzę by się
                  znalazł co rychlej w szpitalu ... jako pacjent!
                  G.
                  • Gość: wiaderko Re: kopnąć w d.. Jonka IP: *.ikatel.pl 27.04.08, 22:39
                    historyjka w żadnym stopniu nie miała miec nic wspólnego ze
                    szpitalami (bo akurat nie komornicy sa bolaczką szpitali tylko
                    mierni dyrektorzy którzy zazwyczaj sa lekarzami a nie ludźmi z
                    pojeciem o zarzadzaniu) a była jedynie odpowiedzią na kopa w 4
                    litery jakiego Jonek sprzedać by chciał komornikowi...
      • Gość: Carlos Dyrektor roku!!! IP: *.adm.uni.wroc.pl 25.04.08, 11:12
        Sprytne...ma głowę na karku, dobry pomysł i szybki w działaniu.
        mam nadzieję, że doprowadzi sprawę do końca i inni pójdą za nim przykładem.
    • Gość: xxx Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.dialog.net.pl 25.04.08, 11:12
      Wcale się nie dziwię ! 70 tys. / miesiąc to świetna fucha. Wielu chciałoby tyle
      zarabiać. Świetny i gospodarny dyrektor szpitala ! Poza tym trzeba by jakoś
      ograniczyć pensje komorników ! Wszak nie od dziś wiadomo, że oni głównie z
      podobnych fuch żyją i to całkiem nieźle jak się okazuje ! Nie może być tak by na
      służbę zdrowia brakowało, a na tak wielkie pensje komorników nie brakowało !
      Pytanie tylko za co tak ogromną kasę płacimy komornikom ? Drugie pytanie, czy to
      w ogóle jest gospodarność ?
      • real_mr_pope Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił 26.04.08, 16:09
        > Wcale się nie dziwię ! 70 tys. / miesiąc to świetna fucha. Wielu
        > chciałoby tyle zarabiać

A Ty naprawdę wierzysz, że komornik całe 70 tysięcy brał do kieszeni? Zanim
        komornik cokolwiek weźmie dla siebie musi najpierw odliczyć określone kwoty:
        - z tytułu wynagrodzeń dla pracowników i ich ubezpieczenie,
        - koszt najmu lokalu na kancelarię,
        - koszt wyposażenia kancelarii,
        - składki na rzecz samorządu,
        - składki ubezpieczenia mienia,
        - składki ubezpieczenia OC,
        - rachunki za telefon, internet, prąd, etc.

No i po odliczeniu tego wszystkiego jeszcze podatek. Fakt, wciąż pozostaje
        niezła kasa dla komornika, ale w żadnym wypadku nie będzie to kwota jaką
        komornik dostał z egzekucji. Wyjdzie mniej więcej tyle samo ile zarabia wielu
        handlowców i drobnych przedsiębiorców.

> Pytanie tylko za co tak ogromną kasę płacimy komornikom ?

Patrzysz na problem jednostronnie. A przecież poza komornikiem są wierzyciele.
        Wierzyciele, którzy też mają pracowników i rodziny do wykarmienia. Płacisz
        choćby za to, żeby ci wierzyciele dostali swoją kasę, na którą czekają wiele lat.
        IMHO jednak dobrze, że udało się dyrektorowi dogadać za plecami komornika.
        Ciekaw jestem tylko co zrobi, gdy komornik zablokuje wszystkie środki?
        • Gość: Paweł Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: 80.48.71.* 26.04.08, 18:21
          Albo prowokujesz, albo nie masz zielonego pojęcia o kosztach takiej egzekucji komorniczej...

70 k miesięcznie to jest przychód.

Koszty bezpośrednio związane z realizacją takiego zlecenia nie są wielkie - trochę listów poleconych, telefonów itp., do tego koszty przelewów. Nikogo nie trzeba śledzić, ścigać itp...

Wiadomo, że komornik większości rzeczy sam nie robi - od tego są gorzej lub lepiej opłacani ludzie. Wiadomo też, że wynajem pomieszczenia na kancelarię kosztuje. Dla komornika to są koszty w pewnym sensie stałe, bo niezależnie od tego czy miałby tą fuchę ze szpitalem, czy nie i tak musiałby je ponieść. Oczywiście dochodzą też obowiązkowe składki na samorząd zawodowy (wysokość ustala Krajowa Rada Komornicza, czyli komornicy poprzez swoich przedstawicieli, na 90% ich wielkość zależy od sprzedaży), ubezpieczenia oc, itp itd.

Krótko mówiąc, z tych 70k wiele nie ubędzie. Największy "ból" to będzie zapłata podatku dochodowego, ale też da się przeżyć (najprawdpodobniej 19%).

Jestem za tym by dobrzy komornicy zarabiali dobrze przy trudnych sprawach. Ktoś kto odzyska od nieuchwytnego dłużnika 100 mln, niech sam zarobi 10 mln - nie ma problemu. W przypadku szpitali sytuacja jest prosta - dłużnik jest znany i wiadomo, że nie ucieknie, a NFZ przelewa w transzach miesięcznych - nic tylko zajmować i cieszyć się drobną premią (70k).
          • real_mr_pope Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił 26.04.08, 18:54
            > Krótko mówiąc, z tych 70k wiele nie ubędzie. Największy "ból" to
            > będzie zapłata podatku dochodowego, ale też da się przeżyć
            > (najprawdpodobniej 19%).

Z tych 70k wiele nie ubędzie jeżeli komornik jednocześnie prowadzi dziesięć
            innych prostych i dochodowych spraw. Jeżeli nie, to z tych 70k będą opłacone
            wszystkie koszty, które wymieniłem i o których nie wspomniałem. Komornik nie
            jest wolnym zawodem prawniczym, nie wybiera klientów. Obok łatwych postępowań ma
            też i takie, wobec których prędzej czy później postanowi o bezskuteczności. A
            koszty i tak będą. Mówienie w tej sytuacji o jakimś wyjątkowym dochodzie
            komornika jest tak samo uprawnione jak mówienie o wyjątkowych dochodach wielu
            handlowców. Część towaru sprzedadzą z odpowiednią marżą, a część im zalegnie w
            magazynie i przyniesie straty. I tu jest tak samo.
    • Gość: piotr758 komornik tez praca IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.08, 11:15
      dziwia mnie brawa dla dyrektora szpitala.
      Czytam rowniez ze wiekszosc osob nie wie jakie konsekwencje
      ma takie zachowanie dyrektora.
      Teraz kazdy komornik nie bedzie szedl na reke dluznikowi (szpital)
      tylko od razu blokowal i zajmowal konta szpitalu.
      To jest jego prawo i nawet jego obowiazek.
      Przez te dlugi to inni ludzi tez moga stracic prace, jak za wykonana usluge
      przez prywatna firme ta nie otrzymoje pieniedzy.
      Komornik nie dziala w interesie publicznym czy tez interesie dluznika tylko
      interesie tej osoby ktorej jest sie winnym pieniedzy.
      Teraz to dyrektor szpital brawa dostaje a juz za chwile beda go bic za to ze tak
      dla innych szpitali sprawe spie***yl.
      • Gość: Carlos Re: komornik tez praca IP: *.adm.uni.wroc.pl 25.04.08, 11:29
        komornik, też praca? za 70 tys. dobre sobie...

Wiesz co to jest PRACA???
        Zapytaj pielęgniarki, sprzątaczki, czy lekarza czy może nauczyciela, którzy
        harują cały miesiąc za 1200 zł, albo nawet mniej.

• Gość: Roland Re: komornik tez praca IP: *.dialog.net.pl 25.04.08, 11:33
        Wczytaj się dobrze w artykuł. Ten komornik nie poszedł nikomu na rękę bardziej
        niż sobie. Znalazł sobie stałe megawysokie źródło dochodów. W ostateczności
        __naszym__ kosztem!
        To nie jest praca - to jest żerowanie. Pracą byłoby to, gdyby rzetelnie drobnych
        dłużników ścigali. Dodam, że powinni to robić w zgodzie z prawem (ono też pewnie
        wymaga korekt). A jest tak, że ustawia się nieruchomości, żeby tanio "kupić". A
        zaspokojenie wierzycieli spada gdzieś na trzeci plan...
        Uroki zamkniętych i skorumpowanych korporacji.
      • Gość: marter praca??? IP: 193.40.244.* 25.04.08, 17:48
        Wiesz - ostatnio znajomy zgłosił się do komornika - a ten stwierdził, że owszem
        zajmie się sprawą, ale trzeba mu podać numery kont dłużnika lub ewentualnie spis
        majątku...
      • stalob3 Re: komornik tez praca 25.04.08, 20:10
        Połamac takiemu nogi i podrzucic pod szpital,który wcześniej
        obrabował-tam bedą wiedzieli jak z takim postepowac.
    • Gość: taka prawda Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 11:20
      Tylko od takiego komornika jeszcze gorsi są Ci co niepłacą za towar.
      I mało mnie to interesuje czy to jest międzynarodowy koncern,
      szpital, czy Pani jadzi z budki w warzywami, jak ktoś sobie nie
      radzi to nie powinien istnieć na rynku. Dlaczego prywatni dostawcy
      mają cierpieć bo szpital nie ma pieniędzy. To jest problem szpitala.
      Już dawno szpitale powinny być sprywatyzowane i jak ktoś chce czekać
      na zabieg z NFZ to niech czeka, a jak chce płacić to niech płaci.
      Szpitalom to wyjdzie tylko i wyłącznie na dobre.
      • Gość: grrh Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 11:34
        No tak, ale on właśnie zapłacił za towar. Nie ukrywał się przed komornikiem,
        żeby zabrać te pieniądze dla siebie.
      • Gość: Jonek Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.e-wro.net.pl 25.04.08, 14:47
        Nie wiem czy zauważyłeś ale dyrektor tego szpitala znalazł pieniądze
        i spłacił cześć długów i zapowiedział spłatę reszty. A komornik za
        wszelką cenę chce swój characz. Policz sobie, jeśli komornik
        zabierze 7,5 miliona to właśnie o te 7,5 miliona mniej długów
        zostanie spłaconych bo kasa ta trafi na konto komornika zamiast na
        konta wierzycieli. Załapałeś?
        • real_mr_pope Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił 26.04.08, 16:16
          > Policz sobie, jeśli komornik zabierze 7,5 miliona to właśnie o te 7,5
          > miliona mniej długów zostanie spłaconych bo kasa ta trafi na konto
          > komornika zamiast na konta wierzycieli.

Tylko jakim cudem komornik może zabrać 7,5 miliona, jeżeli zgodnie z ustawą
          koszty nie mogą być wyższe niż trzydziestokrotna wysokość przeciętnego
          wynagrodzenia? W dodatku opłata pobierana jest za świadczenie wyegzekwowane, a w
          tym przypadku komornik niczego jeszcze nie wyegzekwował. Skąd więc taka kwota?
          • Gość: wiaderko Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.04.08, 12:50
            wychodzi na to że komornik musiał by prowadzić ponad 100 naprawdę dużych spraw
            przeciwko szpitalowi :)
            • real_mr_pope Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił 28.04.08, 17:33
              Ponad 100 spraw przeciw szpitalowi a dyrektor nie mógł spłacić wszystkich.
              Czyżby spłacał niektórych wierzycieli z pokrzywdzeniem pozostałych?
    • Gość: xxx Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.dialog.net.pl 25.04.08, 11:23
      Biedny komornik. W sumie mi go nie żal. Zarobił już zbyt wiele. Dobrze, że
      źródełko wyschło ! Zarabiał w sumie prawie tyle co prezes KGHM. Tylko jak
      sukcesy KGHM odnoszą się do sukcesów komornika !
    • Gość: aplikantka Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.08, 11:28
      Zanim napiszencie jakiekolwiek opinie o komrniku radzę poczytać kpc
      i ustawe o komornikach sądowych i egzekucji -(tak, tak są takie
      unoormowania), a okaże się, że 15 % to wcale tak nie jest do końca -
      istnieje ograniczenie do konkretnej sumy jaką komornik może pobrać!
      Ponadto komornik z tych pieniędzy utrzymuje - egzekucje
      bezskuteczne, bo wierzyciel oprócz podstawowych wydatków nie wpłaca
      do komornika nic! Z drugiej strony czy ktoś z Was pomyslał o
      wierzycielach szpitala np. hurtowni leków, której szpital jest
      dłużny kilka milonów złotych? Szpital sobie poradzi - kasa z
      budżetu, a taki przedsiębiorca - splatuje. dziwi mnie tylko, że
      komornik wg społeczenstwa zawsze jest zły - jak wyegzekwuje zły -
      jak nie wyegzekwuje - też zły. A dziennikarzom piszącym takie
      artykuły naprawdę rzdzę spojrzeć ustawy i do kpc- dla
      niewtajemniczonych kodeks postępowania cywilnego - od art. 758 i
      dalej. Miłej lektury!
      • Gość: mnemonic Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.08, 23:04
        Chyba nie rozumiesz co się dzieje, szpital spłacił część wierzytelności bez
        udziału komornika i o to cała afera, swoją drogą zapomniałaś wspomniec, ze wg
        kpc dłużnik zwraca wierzycielowi koszty niezbędne do celowego przeprowadzenia
        egzekucji, opłata egzekucyjna może wynosić 15% wyegzekwowanego świadczenia a
        czasem wiecej gdy wierzyciel wybiera więcej niż dwa sposoby egzekucji wtedy
        opłata wzrasta o 1/10 część za każdy następny sposób.
        Koszty egzekucji to przede wszystkim ustawa o komornikach sądowych i egzekucji
        kpc ma zaledwie 4 artykuły o tym.
        Jeśli - idąc za twoim nickiem - jesteś aplikantką to albo celowo nie piszesz o
        pewnych rzeczach albo nie powinnaś w ogóle znaleźć się na aplikacji
    • Gość: mzimu Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wi.wroc.pl 25.04.08, 11:52
      Nie rozumiem obrońców komornika... przecież dyrektor zrobił
      dobrowolnie właśnie to do czego windykator miał go zmusić. Jedynym
      jego "grzechem" jest to, że nie dał zarobić komornikowi siedmiu
      baniek. Ale z punktu widzenia dłużników chyba lepiej, że szpital ma
      dodatkowe pieniądze na spłatę długów. Straszenie, że pogorszył
      sytuację szpitala bo żaden komornik nie pójzie z nim na ugodę jest
      czystym szantażem. Jako wierzyciel jest bardziej wiarygodny.
    • Gość: mzimu Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wi.wroc.pl 25.04.08, 12:00
      zagalopowałem się - b. wiarygodny jest jako dłużnik, a nie
      wiezyciel. Przepraszam
    • Gość: dro Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.08, 12:04
      nie ma sie co wyzewnetrzniac na komornika szanowni Panstwo - komornik robi co do niego nalezy, a dyrektor szpitala tez robi swoja robote - dokladnie rzecz ujmujac dopiero zaczal .... juz spiesze wyjasnic:

cyt. Kinastowski zapowiada, że komornik Borkowski "stanie szpitalowi na klatę i będzie skakał" - to jest bzdura !!!! komornik jako organ egzekucyjny wykonuje tylko i wylacznie wnioski wierzycieli prowadzacych za jego posrednictwem egzekucje - jesli dluznik wystapi do komornika z wnioskiem o ograniczenie egzekucji poprzez zabieranie mniejszej kwoty niz calosc z rachunku bankowego, to decyzje w tej sprawie nie podejmuje komornik tylko pyta sie o zgode wierzyciel i musi to zrobic, a nie robi bo jest dobrym wujkiem. Jesli wierzyciele wyraza zgode to komornik zmniejsza zajecie i kropka. Nie wyklucza to prawa dluznika do wystapienia do sadu z wnioskiem obnizenie wynagrodzenia komornika ze stawki maxymalnej jaka standardowo sobie przyznaja (500 tys * 15% = 75 tys. mies.) do mniejszego adekwatnego do wykonanej przez komornika pracy - juz w nowej ustawie o komornikach sa z gory zalozone sytuacje kiedy to wynagrodzenie musi byc nizsze o polowe, wiec jest o co walczyc - gwoli wyjasnienia: jesli sad obnizy wynagrodzenie komornika np. o polowe to nadplata wynagrodzenia nie trafi do szpitala tylko zostanie zajeta i przekazana wierzycielom przyczyniajac sie do szybszej splaty dlugow dla tego uwazam ze dyrektor dopiero niedawno poszedl po rozum do glowy, a mogl to zrobic znacznie wczesniej idac za przykladem slynnego juz we wrocku dyr. Pobrotyna i oszczedzic dodatkowych kilkadziesiąt lub nawet kilkaset tysięcy ....
      • Gość: mzimu Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wi.wroc.pl 25.04.08, 12:16
        Dyrektor mógł już dawno pójśc po rozum do głowy z jednym ale -
        mianowicie musiał mieć środki, a te dopiero teraz zdobył i to dzięki
        Urzędowi Marszałkowskiemu. Tu inna wątpliwośc - czy nasze pieniądze
        powinny być przeznaczone na spłatę długów. Czy nie powinien,
        powinni, płacić dyrektor, dyrektorzy, którzy długów na nasze konto
        narobili. Pewnie gdzieś tam nieźle im się wiedzie. A w ostateczności
        to personel szpitala może nie odebrać pensji
    • Gość: rr Geniusz! IP: *.lanet.net.pl 25.04.08, 12:23
      Brawo! Jest Pan, Panie Dyrektorze, genialny! :) Gratuluje! Oby więcej takich
      menedzerow!!!
    • Gość: ppysznik Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.15.15.vie.surfer.at 25.04.08, 12:56
      ale o jakim dobrym wujku tu mowimy? jezeli jest nim borkowski, to
      powinien dbac o szpital a nie o swoje prowizje - czy nie? po drugie
      komornik ma zabezpieczac in teresy wierzycieli, jezeli szpital sam
      ich splaca, to jego rola chyba sie juz skonczyla. Na pohybel mu,
      jezeli zablokuje kase z NFZ dla szpitala
      • Gość: wierzyciel szpital Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.08, 13:35
        komornik prowadzi egzekucję na wniosek wierzycieli i nie zajmie rachunku jeśli
        tego sobie nie zażyczy WIERZYCIEL... więcej niż połowa forumowiczów zapomina o
        tak ISTOTNYM elemencie tej całej zabawy... KOMORNICY DZIAŁAJĄ NA WNIOSEK
        WIERZYCIELA... więc jeśli szpital mimo tego zabiegu nadal będzie miał długi a
        wierzyciele wniosą o zajęcie... to komornik to zrobi...
        Poza tym ręce opadają gdy czyta się o tym jak urzędnik z dyrektorem szpitala po
        cichu kombinują jak tu wykręcić się i oszukać inną instytucję państwową... 15 %
        się boją ? przecież mogą zaskarżyć postanowienie o kosztach... sądy uziemiają
        koszty komornicze w przypadku szpitali na potęgę.

A tak w ogóle to o ile mnie pamięć nie myli komornik ma obowiązek zająć wszelkie
        wierzytelności a nie ograniczać zajęcie np do części... (chyba że wola
        wierzyciela jest inna) więc ciekawe jak się wytłumaczy tym wierzycielom którzy
        nie otrzymają swojego roszczenia.

Najlepiej psioczyć na komornika gdy się jest dłużnikiem... życzę Wam drodzy
        forumowicze byście to Wy kiedyś potrzebowali pomocy komornika z tej drugiej
        strony będąc ...

ps. ktoś wspominał dlaczego komornicy tak skutecznie nie egzekwują od
        alimenciarzy ... a który z was potrafi wyciągnąć coś od gościa który mieszka u
        mamy, pracuje na czarno lub na umowę o pracę z minimalnym wynagrodzeniem, jeździ
        autem zarejestrowanym na konkubinę i ma swoje dzieci w głębokim poważaniu ? ...
        tak to już na tym świecie jest że z pustego i Salomon nie naleje.
        • Gość: Roland Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.dialog.net.pl 25.04.08, 14:46
          Odnośnie ostatniego akapitu. O ile pamiętam, w polskim prawie istnieje możliwość
          zasądzenia alimentów od mamusi (babci), jeśli nie można ich ściągnąć od
          rodzica... Nie wiem, czy też ok konkubiny sie czasem nie da... Dlaczego
          sędziowie nie zasądzają takich wyroków? Dlaczego adwokaci są bierni? I też nie
          wierzę, że komornikowi się nie uda...
          BTW: Jestem za przymusowymi robotami celem odpracowania tego typu długu... Na
          więzienie też trzeba sobie zapracować. W USA taki tatuś szybko wyląduje na
          robotach...
          • Gość: wiaderko Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.08, 15:07
            no i tak powinno być, ale ludzi z takimi pomysłami i możliwościami zmiany
            przepisów nie widać... to jest całkiem logiczne i dużo było by z tego dobrego by
            alimenciarze pozamiatali ulice itp ...
            co do wniosków o egzekucję alimentów od dziadków, bo pewnie o to Ci chodziło, na
            podstawie zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji to wierzycielka ma prawo
            wnieść o egzekucję z wierzytelności dziadków... ale do tego trzeba trochę
            zainteresowania sprawą a nie tylko mieć pretensje do komornika że ojciec nie
            daje na dzieci, to nie komornik jest ojcem ... komornik jest tylko ogniwem
            mającym trochę uprawnień pomagających w egzekucji długu pośredniczącym pomiędzy
            dłużnikiem a wierzycielem i uprawnienia te czasami nie są na tyle wielkie by
            pomóc...

• real_mr_pope Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił 26.04.08, 16:22
            > Dlaczego sędziowie nie zasądzają takich wyroków?

Zasądzają jeżeli wpłynie taki wniosek. Zapytaj dlaczego takie wnioski nie wpływają.
        • Gość: Krzysztof Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.08, 16:02
          "Poza tym ręce opadają gdy czyta się o tym jak urzędnik z dyrektorem
          szpitala po cichu kombinują jak tu wykręcić się i oszukać inną
          instytucję państwową... 15 % się boją ? przecież mogą zaskarżyć
          postanowienie o kosztach... sądy uziemiają
          koszty komornicze w przypadku szpitali na potęgę."

Jaką kurna instytucję państwową? Komornik nie jest instytucją
          państwową. Zajrzyj sobie baranku do prawa a nie pisz co ci ślina do
          móżgu przyniesie...
          • Gość: wiaderko Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 00:12
            nie czepiaj sie słów, jak chcesz wiedziec kim jest komornik zapraszam do lektury
            ustawy...
            USTAWA
            z dnia 29 sierpnia 1997 r.
            o komornikach sądowych i egzekucji
            Rozdział 1
            Przepisy ogólne
            Art. 1. Komornik sądowy, zwany dalej „komornikiem”, jest funkcjonariuszem publicznym
            działającym przy sądzie rejonowym.
        • Gość: marter Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: 193.40.244.* 25.04.08, 17:52
          > Najlepiej psioczyć na komornika gdy się jest dłużnikiem... życzę Wam
          > drodzy forumowicze byście to Wy kiedyś potrzebowali pomocy komornika
          > z tej drugiej strony będąc ...

No właśnie najwięcej psioczą ci, którzy byli wierzycielami... ale za kwoty rzędu
          do kilku średnich krajowych - spróbuj coś efektywnie uzyskać.

PS. Nie pomocy. Usługi.
    • Gość: Jonek Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.e-wro.net.pl 25.04.08, 13:55
      Komornikowi żal dupę ściska, tyle kasy przeszło mu za plecami. Teraz
      się zemści i doprowadzi do zamknięcia szpitala blokując
      całkowiciepieniądze przeznaczone na leczenie pacjentów. A co z
      pacjentami? A kogo to obchodzi? Komornik musi zmienić samochód na
      nowszy i wysłać rodzine na wczasy na Karaibach. Pacjenci niech żrą
      korzonki i piją wywar z kory drzew.
      • Gość: ogórek Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.magma-net.pl 25.04.08, 14:46
        Jakoś też mi komornika nie żal. :))))

A Panu Dyrektorowi gratuluję. Szczerze gratuluję. :)
    • Gość: aaa Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: 87.105.182.* 25.04.08, 14:54
      I bardzo dobrze Komornikowi,absurdem jest to jaką kasę oni walą a
      pieniądze które dał Marszałek poszły tam gdzie miały iść a nie do
      kabzy komornika. Biadoliże wykiwany a gdzie był jak co miesiąc brał
      70 patoli mimo tego że personel ledwo wiąże koniec z końcem nie
      mówiąc o pacjentach.
    • alex-alexander Jak szpital komornika do wiatru wystawił 25.04.08, 20:02
      70.000 zl na miesiac a ludzie po smietnikach grzebia. Oto Polska.
    • Gość: Ula M. Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.magma-net.pl 25.04.08, 22:49
      BRAWO MICHAŁ!!!
    • Gość: wiejski gupek Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 22:50
      Jeżeli tak ma wyglądać nasze państwo prawa gdzie dyrektor wraz z
      marszałkiem knują jak przewalić komornika i to robią dając innym
      przykład jak oszkapić komornika i wierzycieli to ja wyjeżdzam do
      Pernambucco. To jest skandal,że łamiąc w ewidentny sposób prawo a
      dokładnie art. 300 kk inni ludzie biją brawo Panu dyrektorowi.
      Tym co biją brawo życzę aby kiedyś ich dłużnik spłacał długi innym a
      nie im. Przeciaż muszą mieć karę za to że dali sprawę do komornika.
      Pa! spadam do Pernambucco

• Gość: gb Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.centertel.pl 25.04.08, 23:48
        Wyjeżdżaj! Jednego imbecyla mniej. Jak bedzie spłacał przez
        komornika, to spłaci o 7,5 mln mniej. Dzięki wykiwaniu komornika
        wiecej długów zostanie spłaconych.
        teraz zastanów się poważnie nad swoim wyjazdem. Żegnam!
        • Gość: wiaderko Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 00:02
          ma facet dużo racji, co ty wiesz o egzekucji długów ? myślisz cały czas o kasie
          która jest dla Ciebie jak magia, wielkie 7,5 mln zł ... komornik jeśli już mamy
          o tym dyskutować i tak by ich nie zobaczył... w jakim Ty świecie żyjesz...
          dyrektor zaskarżył by wszystkie postanowienia o kosztach i komornik zamiast
          wspomnianych 7,5 mln zobaczył by po kilkaset zł w każdej ze spraw... fajnie jest
          krzyczeć jak się nie ma bladego pojęcia o sprawie a bezgranicznie łyka wszystkie
          brednie nawypisywane przez dziennikarkę która nie pisze by wyjaśnić temat tylko
          by sprzedać tania sensację...

dobrym pytaniem jest co Ty byś zrobił gdyby twój dłużnik spłacał innych a Ciebie
          olewał... gdzie byś szedł po pomoc ?
    • Gość: R2r Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.eranet.pl 25.04.08, 23:18
      K... Nie wiem jakie koszta ma komornik, ale ogólnie to jakieś jaja,
      70 tyś miesięcznie, ze szpitala. Osobiście /to jakieś kretyństwo/ wsadził bym
      komornika! /Nie wnikając szczególnie w całokształt/
      • Gość: skrzypce1 Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.hsd1.fl.comcast.net 25.04.08, 23:31
        Brawo szpital! Nie obawialbym sie komornika. W zyciu bywa tak, ze
        dzis jest komornik a jutro go nie ma. A moze by tak sprawdzic
        komornika? Dlaczego facet zgodzil sie na miesieczne splaty? Czy ten
        facet nie jest zobowiazany do przestrzeganina prawa? Skoro mial
        zamknac szpital to dlaczego tego nie uczynil? A moze komornik to
        czlonek mafii, ktora kieruje sie tylko i wylacznie swoim interesem?
        God Father Komornik, ukleknac przed nim... A jutro wedkarz wyciagnie
        zimnego ciecia z Odry.
    • Gość: Stefan Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.wroclaw.mm.pl 26.04.08, 05:26
      Komornicy w Polsce to "zorganizowana grupa"...
      Ciekawe dlaczego komornik poznając nową osobę nigdy się nie
      przedstawi jako komornik , a zawsze jako prawnik ?
      • Gość: Woc Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.04.08, 15:04
        Cieszcie się cieszcie. A dzielnego dyrektora pewnie zaraz po cichu wywalą:) Zbyt sławny sie zrobił-bardziej od niejakiego Szełemeja, który tego nie zniesie a rządzi w PO.
      • Gość: wiaderko Re: Jak szpital komornika do wiatru wystawił IP: *.ikatel.pl 27.04.08, 22:41
        a ilu komorników poznałeś ?
    • Gość: pytający Ile na szpitalach zarobil komornicy?i IP: *.cust.tele2.pl 29.04.08, 08:35
      Zadaję to pytanie w różnych miejscach, wydaje się, że nikt w Polsce nie zna na nie odpowiedzi, na pewno nikt z rządu i sejmu. Zadam to pytanie kolejny raz:
      Ile pieniędzy z naszych składek na ubezpieczenie zdrowotne przeszło w ciągu ostatnich 5 lat w ręce komorników?
      Czy jest ktoś w Polsce, kto może to wiedzieć?
      • Gość: Takajedna Re: Ile na szpitalach zarobil komornicy?i IP: *.146.238.213.mobile.internet.t-mobile.pl 29.06.23, 16:44
        Polska byłą jest i zawsze będzie krajem skur...stwa, braku uczciwości, o sprawiedliwości też nie wspominając. A kto za to odpowiada ? No niestety my jako naród. Tacy jesteśmy mądrzy. Przykre, bo chcąc nie chcąc też do tego narodu należę. Tylko dlatego że nie mam innego obywatelstwa UE.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka