Dodaj do ulubionych

Sanatorium "Cegielski" w Dąbkach..

29.05.08, 11:02
Witam!Czy był ktoś ostatnim czasem w tym sanatorium?Właśnie dostałam
skierowanie i moja euforia powoli mija,bo z opisów forumowiczów
wynika,że warunki pobytowe nie są zbyt dobre.Bardzo proszę o opinie
i z góry dziękuję.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: Sanatorium "Cegielski" w Dąbkach.. 29.05.08, 19:18
      my też mamy skierowanie na 21.06 i nie panikujmy. Ludzie maja po prostu bujne wyobrażenie o standardach, sanatorium jest po remoncie,a te opisy negatywne są sprzed 2 lat.
      • ewewanik Re: Sanatorium "Cegielski" w Dąbkach.. 30.05.08, 10:40
        jakie są koszty takiego sanatorium i jak długo trwa oczekiwanie na
        miejsce?
        • anetalff1 Re: Sanatorium "Cegielski" w Dąbkach.. 30.05.08, 13:13
          Ja składałam wniosek w listopadzie 2007.Czeka się ok.1 roku,ale nam
          udało się wcześniej ze zwrotu.Koszt dziecka + zabiegi pokrywa w
          całości NFZ,a ja za siebie muszę zapłacić.Jak tam dzwoniłam,to pani
          poinformowała mnie ,że mój pobyt to 65 zł za dobę.Pozdrawiam.
          • yoka1 Re: Sanatorium "Cegielski" w Dąbkach.. 30.05.08, 19:52
            plus 1 lub 2 zł tzw. klimatycznego za dzień.
    • sabineks Re: Sanatorium "Cegielski" w Dąbkach.. 03.06.08, 00:39
      Byłam w "Cegielskim" w Dąbkach w listopadzie 2006 r. Krótko napiszę. Traktowałam to jako pobyt tylko klimatyczny. Lekarz dla dzieci beznadziejny, zabiegi takie sobie. Jedzenie przepyszne i bardzo dużo.Ośrodek dla nas ogromny, chyba wtedy z 60 dzieci było. Jedyną wadą wg. mnie to małe i ciasne pokoiki, może z 12 m2. W pokoikach jest węzeł sanitarny, ale bez prysznica (to na korytarzu - ale tłoków wtedy nie było). W pokoiku do spania jest jeden normalny tapczanik i tzw. półkotapczan (łóżko chowane w szafie, gdy do spania się rozkładało, to miejsca w pokoiku już nie było). Jest świetlica, sala TV, sala gimnastyczna, przedszkole dla dzieci, boiska, plac zabaw i przesympatyczna pani tzw. kulturalno-oświatowa, która organizowała imprezy zbiorowe (teatrzyki, festiwale, dyskoteki, olimpiady).
      Ośrodek bardzo blisko morza, wejście na plaże strome schody (to informacja dla mamy z wózkiem). W listopadzie w tej mieścinie to było cicho, spokojnie, bez żadnych tłumów i atrakcji dla turystów. . Płaciłam wtedy za siebie ok. 50 zł/dobe.
      Nam się podobało.
      Pozdrawiamy kuracjuszy.
    • szyszula4 Re: Sanatorium "Cegielski" w Dąbkach.. 11.06.08, 11:55
      Bylam i po 10 dniach wyjechalam, warunki tragiczne,uważam ze ten
      ośrodek powinni iść do kapitalnego remontu...
      • yoka1 Re: Sanatorium "Cegielski" w Dąbkach.. 11.06.08, 19:42
        a kiedy byłaś i wróciłaś?
        • paprotka001 Re: jak dojechać? 26.06.08, 08:00
          witam

Ja mam termin pobytu od 28 sierpnia :)Napiszcie prosze dziewczyny
          jak tam dojechać pociągiem z Polski południowej (Kraków, Katowice).
          Czy nalezy dojechać do Koszalina i z Koszalina do Dąbek autobusem?
          Dzięki za nfo
          Pozdrawiam, Ania

• anetalff1 Re: jak dojechać? 26.06.08, 21:42
            Ja też mam termin pobytu od 28.08. do 18.09.My jedziemy
            samochodem,ale zapytaj w informacji PKP i PKS.Czy jeszcze ktoś
            wyjeżdża w tym terminie?
            • yoka1 :) 07.07.08, 20:09
              jestem obecnie w Cegielskim. Jest ok. Jedzenie pyszne, urozmaicone i bardzo duże porcje. Ośrodek jest bliziutko morza, ale wejście na plażę to schody - ciężko samej wózek wnieść i znieść. Pokoje w porządku -panele, TV z podstawowymi kanałami + MiniMini i Disney Channel dla dzieci, łazienka z umywalką i WC. Prysznic na korytazru i nie ma z tym problemu mimo, że jest tu około 230 ludzi:) W naszym bloku jest 6 pokoi i jakoś zawsze prysznic wolny.

Zabiegi odbywają się między śniadaniem a obiadem - średnio każde dziecko ma 4-5 różnych zabiegów dziennie. Jest przedszkole dla dzieci, można tam zostawić dziecko podczas własnych zabiegów - rodzicowi należy się 1 zabieg w ramach pobytu.

Jest pani organizująca konkursy, wycieczki, ogniska, dyskoteki dla dzieci. Plac zabaw, boisko do siatkówki, stół do tenisa, grill.

Ogólnie jestem bardzo zadowolona. Miejscowość mała, ale od 1 lipca zdecydowanie przybyło wczasowiczów. Na plaży można jednak spokojnie się rozłożyć.

W razie pytań piszcie, odpowiem. Turnus kończy się 11 lipca.
              • paprotka001 Re: :) 08.07.08, 00:42
                Napisz proszę czy pokję są w różnym standardzie? Pytam bo nie wiem
                czy spieszyć się z przyjazdem aby zająć sobie lepszy pokój
                • yoka1 Re: :) 08.07.08, 10:55
                  ja rezerwowałam telefonicznie, bo potrzebowałam 3-os. a takich mają kilka. Standard ten sam, nie wiem, jak przydzielają tym, którzy bez rezerwacji przyjeżdżają.
                  • timiwk 29,08 - 18,09 turnus 25.07.08, 12:15
                    witam, mój nr gg:2412174 odezwijcie się.
                    • paprotka001 Re: 29,08 - 18,09 turnus 26.07.08, 00:44
                      No to się spotkasz z moim synkiem. Niestety ja nie jadę, pojedzie z
                      babcią :)
                      Pojedziesz pociągiem?
                      • timiwk Re: 29,08 - 18,09 turnus 26.07.08, 08:50
                        Jedziemy samochodem z okolic Bielska. W zeszłym roku jechalismy
                        pociągiem i było spoko. Jak chcesz się czegoś dowiedzieć mój nr gg:
                        2412174. W Cegielskim byłam w zeszłym roku i wcale nie było źle.
                        • paprotka001 Re: 29,08 - 18,09 turnus 28.07.08, 15:32
                          Witaj
                          O! my mieszkamy ok 30 km od Bielska :) Właśnie przymierzam się do
                          zakupu biletu dla babci Proszę napisz czy nalezy dojechać do
                          Koszalina i z Koszalina autobusem czy może jakoś inaczej?
                          Pozdrawiam Ania

Ps. niestety nie mam gg. Korzystam z neta w pracy mamy zablokowne
                          gg :(
                          • timiwk Re: 29,08 - 18,09 turnus 05.08.08, 16:45
                            Witam.
                            Pociagiem jechałam do Poznania z Biekska, tam przesiadka na
                            następny pociąg do Koszalina i tam autobusem do Dąbek. Zobacz sobie
                            czy nie ma też PKS z Bielska bezpośrednio do Dąbek. I wtedy masz
                            przystanek 100 m od sanatorium. Pozdrawiam też Ania
                            • paprotka001 Re: 29,08 - 18,09 turnus 08.08.08, 00:03
                              Zmiana planów Aniu :) Spotkamy się w sanatorium. Jednak na 10 dni ja
                              pojadę :)

Pozdrawiam
                              • timiwk Re: 29,08 - 18,09 turnus 08.08.08, 17:14
                                To super. My jedziemy już w czwartek; co prawda w ośrodku nie działa
                                jeszcze wtedy kuchnia ale jest morze, morze, morze i to zaraz za
                                bramką (no prawie). Także do zobaczenia w ośrodku. Papa
                                • anetalff1 Re: 29,08 - 18,09 turnus 24.08.08, 08:50
                                  Witam!My też wyjeżdzamy w czwartek.Jadę z 5-letnim
                                  synkiem.Pozdrawiamy serdecznie i cieplutko.
                                  • lillyofthevally Re: 29,08 - 18,09 turnus 08.08.09, 14:39
                                    to ja kolejna - co jedzie z synkiem - 6 lat na turnus przełom
                                    siernia/ wrześńia
                                    my jedziemy PKS z Katowic - PKS jedzie do Darłówka z przystankiem w
                                    Dąbkach :D
              • anetalff1 Re: do yoka1 24.08.08, 08:47
                Rozumiem,że podtrzymujesz swoją opinię o Cegielskim i udanym
                pobycie.My wyjeżdżamy już w czwartek 28.08 i chciałam Cię jeszcze
                zapytać o jedno:czy dziecko musi mieć aktualne jakieś badania ze
                sobą?Jak pytałam o to telefonicznie,to pani poinformowała mnie,że
                nie,ale wolę się upewnić.Chciałam też zapytać,czy brałaś ze sobą
                sztućce,szklanki,talerzyki....Mam nadzieję,że także wrócimy
                zadowoleni,pogoda dopisze,byle tylko nie padało.Pozdrawiam.
                • yoka1 Re: do yoka1 24.08.08, 09:02
                  podtrzymuję. Byliśmy bardzo zadowoleni.

Aktualnych badań nie trzeba mieć. Weź te, które już masz i zrobiłaś wcześniej, jeśli w przeszłości dziecko leżało w szpitalu, to weź wypisy.

W pokojach są talerzyki, sztućce i szklanki (jeśli pokój 2-os, to wszystkiego po 2 sztuki:)

Życzę udanego pobytu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka