kierowca-bombowca 04.08.08, 06:54 Szczerze powiem że strasznie to wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jynx1 Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 07:29 Czy ten czarny pas MUSI stanowic 50% flagi? A jakby tak mial tylko 1/3 i do tego byl na dole? Imho wyglada wtedy nie rewelacyjnie, ale na pewno duzo lepiej od tych propozycji, bo te sa koszmarne... I ten zolty co kolo zoltego chyba tylko lezal... Mam nadzieje ze wrzeczywistosci bedzie jakis 'normalny' zolty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. To wygląda jak "czarny punkt"... IP: 212.38.221.* 04.08.08, 07:36 albo znak "uwaga, cmentarz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: To wygląda jak "czarny punkt"... IP: 80.48.71.* 04.08.08, 08:08 "Prof. Żerelik, który brał udział w pracach komisji, uważa, że obie propozycje flag są udane" Najważniejsze, że komisja jest sama z siebie zadowolona "Przepaska doskonale go zastąpi. Jest rozpoznawalna w regionie" Z mojej rodziny niestety nikomu ta flaga nie kojarzy się z Dolnym Śląskiem. Na 90% to wina mojej rodziny, nie mam w niej profesora, doktora, ani nawet magistra historii :(... Co gorsza nikomu się nie spodobała, co oznacza tyle, że brak nam i wykształcenia i dobrego gustu... Dziś zapytam znajomych, oby wypadli lepiej niż moja rodzina. Trzymajcie kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kardian Re: To wygląda jak "czarny punkt"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 09:04 Zwykłemu magistrowi historii też się nie kojarzy. Bo to jest po prostu jakiś zmyślny koszmarek Stanowczo bardziej przypomina znak: "uwaga cmentarz" Odpowiedz Link Zgłoś
pepepepek Re: To wygląda jak "czarny punkt"... 04.08.08, 20:22 Gość portalu: Kardian napisał(a): > Zwykłemu magistrowi historii też się nie kojarzy. Bo to jest po prostu jakiś > zmyślny koszmarek > > Stanowczo bardziej przypomina znak: "uwaga cmentarz" ... widocznie spałeś na zajęciach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PesTYcyD Re: Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 16:05 Chujnia z grzybnią, a nie flaga Dolnego Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
hummer A nie lepiej wrócić do biało złotej 10.08.08, 12:24 jynx1 napisała: Zamiast się miotać z jakimiś czarnymi punktami? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10650 i www.fahnenversand.de/shop/images/artikel/323.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: A nie lepiej wrócić do biało złotej 10.08.08, 19:34 Biało czarna to flaga Provinz Niederschlesien a nie historyczna flaga Dolnego Śląska . Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: A nie lepiej wrócić do biało złotej 10.08.08, 19:36 Oczywiście Biało żółta to flaga Provinz Niederschlesien i nie ma nic wspólnego z naszym Dolnym Śląskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
fleicher Re: A nie lepiej wrócić do biało złotej 11.08.08, 07:01 rk111 napisał: > Oczywiście Biało żółta to flaga Provinz Niederschlesien i nie ma nic wspólnego > z > naszym Dolnym Śląskiem. To wreszcie jak jest z tą historyczną flagą Śląska bo z tego co ja wiem to nie była nią ani biało czarna ani biało żółta. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Barwy dolnośląskie przyjęto za barwy całego Śląska 11.08.08, 13:35 fleicher napisała: > rk111 napisał: > > > Oczywiście Biało żółta to flaga Provinz Niederschlesien i nie ma > nic wspólnego > > z > > naszym Dolnym Śląskiem. > > To wreszcie jak jest z tą historyczną flagą Śląska bo z tego co ja > wiem to nie była nią ani biało czarna ani biało żółta. To raz, a na świecie przyjmuje się za te barwy commons.wikimedia.org/wiki/%C5%9Al%C4%85sk I radosna twórczość rajców tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarnymak Nowa flaga przygnębiająca IP: *.am.wroc.pl 04.08.08, 07:46 Co to ma być?? czemu nie może zostać czarny Orzeł? Ktoś ma tam krótki wzrok że widzi tylko II wojne światową a niewidzi Historii Dolnego Śląska? We łbach sie poprzewracało. Ta falaga wygląda jak ręcznik z przydziału BHP a nie jak sztandar wojewódzki :/ Jak sie na nią patrzy to z niczym sie nie kojarzy, no chyba że z biskupem ( krzyż) ale Województwo jest świeckie, a nie kościelne! Odpowiedz Link Zgłoś
jlesiecki Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 07:48 coraz blizej niemieckiej flagi... buuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 08:09 ja, ja, naturlich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła IP: 89.174.34.* 04.08.08, 09:26 ja, gut Odpowiedz Link Zgłoś
pepepepek Re: Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 20:23 jlesiecki napisał: > coraz blizej niemieckiej flagi... > buuu a czemu nie belgijskiej... ona ma te same barwy???? Odpowiedz Link Zgłoś
maria-anna Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 07:48 Bardzo nieciekawa ta flaga...dobrze,że to tylko wzór;do wymiany:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła IP: 212.38.221.* 04.08.08, 08:10 strasznie,strasznie to wygląda to lepszego pomysłu juz nie było ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago Ludzie sami rozwiążą problem... IP: *.lanet.net.pl 04.08.08, 08:18 To tak, jak z flagą Bawarii - teoretycznie jest biało-niebieska i bez herbu, a jak widzę na kempingu przyczepę z Bawarii, to zawsze wisi nad nią flaga z herbem na biało-niebieskim tle, zresztą bardzo efektowna... Odpowiedz Link Zgłoś
woo-cash Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 08:21 No dobra. Nie znam się na heraldyce... Spoglądam. Czarne jak asfalt, biała linia niczym ciągła a przy tym krzyż przydrożny... Ja rozumiem, że mam być kiedyś dumny z tej flagi, tak? To będę stawać w drugim rzędzie i spuszczać wzrok. Co za smutna flaga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroclawer ja też ze Lwowa IP: *.e-wro.net.pl 04.08.08, 08:28 wygląda jak flaga radia maryja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aHorn A po co komu zasady heraldyki? IP: *.pools.arcor-ip.net 04.08.08, 08:34 Flaga Niemiec i chyba polowa flag krajow zwiazkowych (np. Dolnej Saksonii) sa flagami nieheraldycznymi i dobrze jest. Trzeba sie z tym pogodzic, ze flagi moga byc "nieheraldyczne", dzieci "nieslubne", ze nosi sie zestawienia zielony+niebieski albo czerwony+rozowy, a bilety tramwajowe moga uprawniac do przesiadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: A po co komu zasady heraldyki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 08:46 Po to aby flaga była estetyczna - bo jak pokazuje powyższy przykład (oraz poprzedni wzór) nie ujmiemy stworzyć ładnego, schudlnego wzoru nawiązującego do historii. Flaga naszego województwa powinna składać się z piastowskiego orła na złotym tle - i nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
pepepepek Re: A po co komu zasady heraldyki? 04.08.08, 20:25 Gość portalu: josip napisał(a): > Po to aby flaga była estetyczna - bo jak pokazuje powyższy przykład > (oraz poprzedni wzór) nie ujmiemy stworzyć ładnego, schudlnego wzoru > nawiązującego do historii. > > Flaga naszego województwa powinna składać się z piastowskiego orła > na złotym tle - i nic poza tym. ignorancie! a wiesz czym rożni się chorągiew od flagi???? Odpowiedz Link Zgłoś
pepepepek Re: A po co komu zasady heraldyki? 04.08.08, 20:29 Gość portalu: aHorn napisał(a): > Flaga Niemiec i chyba polowa flag krajow zwiazkowych (np. Dolnej > Saksonii) sa flagami nieheraldycznymi i dobrze jest. Trzeba sie z > tym pogodzic, ze flagi moga byc "nieheraldyczne", > dzieci "nieslubne", ze nosi sie zestawienia zielony+niebieski albo > czerwony+rozowy, a bilety tramwajowe moga uprawniac do przesiadki. ignorancie!!! flaga Niemiec jest jak najbardziej heraldyczna (a raczej weksylologiczna, bo heraldyczny to może być herb): CZARNY orzeł z CZERWONYM dziobem i pazurami na ZŁOTYM polu... krajów związkowych w Niemczech też... tylko zasady są czasem bardziej skomplikowane niż możesz pojąć... wyjątkiem jest Dolna Saksonia skąd przyszedł kretyński pomysł poprzedniej flagi Dolnego Śląska (flaga państwowa z herbem landu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speed Re: A po co komu zasady heraldyki? IP: *.chello.pl 16.08.08, 03:55 Dolna Saksonia wcale nie jest tutaj wyjątkiem. Swoje herby na tle barw państwowych ma także Nadrenia Palatynat i Saara i nikomu to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: A po co komu zasady heraldyki? 16.08.08, 14:13 My żyjemy w POLSCE a nie w Niemczech i tu obowiązuje polska tradycja heraldyczna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dycha Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.08, 08:49 ? ale co co wam chodzi ? przeciez sa 4 propozycje z czego na dwoch sa czarne orły na zółtym tle ... Poogladajcie najpierw wszystkie propozycje - wystarczy kliknac na zdjecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
tarkiina.arawis Re: Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 09:12 To nie są 4 propozycje. To są 2 propozycje flagi i 2 chorągwi. To zupełnie coś innego Odpowiedz Link Zgłoś
pocomiwaszekonto Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 08:50 co to k. wa jest????! Znak drogowy - uwaga cmentarz? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Kaplica 11.08.08, 13:47 pocomiwaszekonto napisał: > co to k. wa jest????! Znak drogowy - uwaga cmentarz? To słowo najlepiej oddaje te projekty. A przecież Dolny Śląsk ma już swoją flagę od wieków i z nią jest kojarzony oraz cały region (barwy dolnośląskie przyjęto za barwy całego Śląska). commons.wikimedia.org/wiki/%C5%9Al%C4%85sk Odpowiedz Link Zgłoś
kwanta29 Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 08:56 Bardzo brzydka ta flaga. Sam krzyż - ni w pięć ni w dziewięć. Komu przeszkadzał piastowski orzeł? Jeszcze dodać tylko pas czerwony i będziemy w Niemczech! Odpowiedz Link Zgłoś
pepepepek Re: Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 20:31 kwanta29 napisał: > Bardzo brzydka ta flaga. Sam krzyż - ni w pięć ni w dziewięć. Komu > przeszkadzał piastowski orzeł? Jeszcze dodać tylko pas czerwony i > będziemy w Niemczech! albo w Belgii??? gamoniu na fladze muszą być te same kolory co na herbie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niklot Kapitan Bomba mówi: "Wy tępe h..e!"... IP: *.tktelekom.pl 04.08.08, 09:05 ...najpierw pozwolili, by Hanysowo zagarnęło nazwę SILESIA (którą roztoczyło także nad Zagłębiem Dąbrowskim), a dziś wyrzucają nam orła z flagi!!! Doskonała promocja regionu, kojarząca się z reklamą zakłądu pogrzebowego... Wy tępe h..e, zobaczcie, ile flag województwa sprzedaje się na Górnym Śląsku!!! Z kolei nie widziałem NIGDZIE porządnej flagi naszego Śląska (prócz z okresu szkopskiego made in Vietnam)... Ciekawym, ile KOSZTOWAŁA ekspertyza rzeczonej "komisji"... Ostatnio w tym mieście i regionie nic się nie udaje... Klątwa Piastów Śląskich? Odpowiedz Link Zgłoś
pepepepek Re: Kapitan Bomba mówi: "Wy tępe h..e!"... 04.08.08, 20:33 Gość portalu: Niklot napisał(a): > ...najpierw pozwolili, by Hanysowo zagarnęło nazwę SILESIA (którą > roztoczyło także nad Zagłębiem Dąbrowskim), a dziś wyrzucają nam > orła z flagi!!! Doskonała promocja regionu, kojarząca się z reklamą > zakłądu pogrzebowego... > Wy tępe h..e, zobaczcie, ile flag województwa sprzedaje się na > Górnym Śląsku!!! Z kolei nie widziałem NIGDZIE porządnej flagi > naszego Śląska (prócz z okresu szkopskiego made in Vietnam)... > Ciekawym, ile KOSZTOWAŁA ekspertyza rzeczonej "komisji"... > Ostatnio w tym mieście i regionie nic się nie udaje... Klątwa > Piastów Śląskich? co znaczy "zabrali"???? nigdy go tam nie było ... a z biało-czerwonej też zabrali? tumaństwo i nieuctwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niklot Re: Kapitan Bomba mówi: "Wy tępe h..e!"... IP: *.tktelekom.pl 05.08.08, 10:03 ...ty tępy ch..u, gdzie napisałem, że "zabrali"? Napisałem, że "wyrzucają"... Orzeł zawsze był na fladze Dolnego Śląska. I nie mówię o tym biało-czerwonym paszkwilu... Ty tumanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadia Paskudztwo! IP: *.ibd.gtsenergis.pl 04.08.08, 09:09 Wyjątkowego brzydactwa się doczekaliśmy. Już chyba orzeł był lepszy niż to - pełna porażka. Z niczym sie nie kojarzy, niczego nie symbolizuje, nie wyobraża teraźniejszości i przyszłości, tylko kładzie się cieniem na wizerunku Dolnego Śląska. W czym jeszcze sie pogrążymy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoślązak Orzeł piastowski na złotym tle! Tak i tylko tak! IP: 212.160.172.* 04.08.08, 09:10 Flaga, chorągiew i proporzec - ORZEŁ PIASTOWSKI NA ZŁOTYM TLE!!! tak i tylko tak!!! Żadnych bzdurnych przepasek. Jak historycznie to historycznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: Orzeł piastowski na złotym tle! Tak i tylko t IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.08, 17:04 Dokładnie! Zgadzam się tylko na takie rozwiązanie, a nie jakieś nowe, zdebilałe już pomysły. Myślałem, że w UM są troszkę mądrzejsi ludzie, a tu dalej kupa kretynów. Herb, flaga jest jedna, od kilkuset lat. i tak ma zostać. Już jeden debil wymyślił po wojnie herb wrocławia. Skoro wróciliśmy do herbu sprzed wojny to nie widze problemu zajmowania sie czyms gdzie nie ma problemu. pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Silesia_dvcatvs-Blaeu_Atlas_ (1645).png Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Orzeł piastowski na złotym tle! Tak i tylko t 13.08.08, 20:29 Najstarszy wizerunek wrocławskiego herbu wygląda tak www.nasz.wroclaw.pl/herb/1262.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio moze czarny pasek ma oznaczac planowene drogi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 09:18 moze czarny pasek ma oznaczac planowene drogi? mnie sie kojarzy z UPR. nie ladna! Odpowiedz Link Zgłoś
pepepepek Re: moze czarny pasek ma oznaczac planowene drogi 04.08.08, 20:35 Gość portalu: jasio napisał(a): > moze czarny pasek ma oznaczac planowene drogi? > mnie sie kojarzy z UPR. nie ladna! nie tumanie - ma symbolizować czarnego orła piastowskiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voivod Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła IP: *.media4.pl 04.08.08, 09:22 W sumie to flaga wyjatkowo szpetna.ale grunt że dwa loga kleru sa na niej widoczne ..żenula :-/... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła IP: *.50.akron.net.pl 04.08.08, 09:39 Jeśli ktoś się na przepaskę upiera, to proszę bardzo, ale na orle!!! Projekt chorągwi jest całkiem niezły - niech i tak flaga wygląda... będzie bardziej rozpoznawalna, bo orła też w herbie mamy. Co do projektu heh... cmentarna, ponura, a wszystkim kojarzy się ze znakiem drogowym... no chyba, że władze miasta tak bardzo chcą podkreślić zły stan dróg.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Badania naukowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 09:37 Dzisiaj rozpoczynam moje badania naukowe pn. "Po ilu piwach nowa flaga zaczyna się podobać". Czy ktoś się przyłącza ? Uwaga - "przybory badawcze" każdy organizuje we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
tarkiina.arawis Re: Badania naukowe 04.08.08, 10:19 Zapytaj lepiej po ilu kieliszkach została wymyślona. Prawdopodobnie prawda stanie przed Tobą otworem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ Beznadzieja !!! IP: *.171.19.130.crowley.pl 04.08.08, 09:48 Na sam widok tej flagi na cmentarz mi się chce iść - co za idiota to wymyślił! Wygląda jak bok samolotu ze znaczkami zestrzelonych nazistów! Czy nie mogą tego pokolorować!!!!!! Bałwany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Krzyz na droge Dolnemu Slaskowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 09:58 Okropna flaga - piastowski orzel na zoltym tle byl dobry - po co zmiana ? Odpowiedz Link Zgłoś
fszystak Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 10:02 Co to ma być?! Flaga ma być naszą DUMĄ, a nie symbolem katolicyzmu. rozumiem, że korzenie i tak dalej, ale symbole religijne na flagach mają państwa uznawane raczej za wyznaniowe... czy NASZA flaga nie mogłaby być taka choć trochę mniej smutna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zniesmaczony Re: Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła IP: 212.127.66.* 04.08.08, 10:27 Ktoś chyba, z nas Dolnoślązaków, jaja sobie robi. Wywalić te wzory w kubeł. Im szybciej tym lepiej. Feeee.... Odpowiedz Link Zgłoś
pepepepek Re: Nowa flaga Dolnego Śląska bez orła 04.08.08, 20:37 fszystak napisał: > Co to ma być?! > Flaga ma być naszą DUMĄ, a nie symbolem katolicyzmu. rozumiem, że korzenie i ta > k dalej, ale symbole religijne na flagach mają państwa uznawane raczej za wyzna > niowe... czy NASZA flaga nie mogłaby być taka choć trochę mniej smutna? jest tak samo smutna jak nasz herb... ani trochę więcej ani trochę mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamany kto wybiera takich "szopenfeldziarzy"??!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.08, 10:28 TRAGEDIA! To jest oznaczenie cmentarza czy "czarnego punktu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: kto wybiera takich "szopenfeldziarzy"??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 10:43 projekty flagi......hmmm...... nie znam słowa, które mogłoby okreslić ich szpetność. poza tym określenie, że to znak drogowy"UWAGA CMENTARZ" jest wyjątkowo trafne. chorągwie-są świetne.po prostu orzeł Piastów śląskich. a ten czarny pasek przy drzewcu też mógłby się znaleźć, bo kolorystycznie pasuje, chociaż trochę kojarzy się z kirem, ajki się wiesza na flagach w czasie żałoby narodowej. flaga powinna wyglądac jak chorągiew. poza tym wybór flagi należałoby podać ludowi na konsultacje społeczne, zrobić gdzieś jakiś plebiscyt[znienawidzone przeze mnie nk nadaje się doskonale :P] to ma być symbol DOLNOŚLĄZAKÓW a nie beznadziejnych ludzi z komisji sejmikowej. Odpowiedz Link Zgłoś
pepepepek Re: kto wybiera takich "szopenfeldziarzy"??!! 04.08.08, 20:42 > chorągwie-są świetne.po prostu orzeł Piastów śląskich. a ten czarny > pasek przy drzewcu też mógłby się znaleźć, bo kolorystycznie pasuje, > chociaż trochę kojarzy się z kirem, ajki się wiesza na flagach w > czasie żałoby narodowej. > > flaga powinna wyglądac jak chorągiew. co za bzdura "flaga powinna wyglądać jak chorągiew"... przeczytałeś chociaż jedną książkę w życiu???? przecież flagi wymyślono kilkaset lat później niż chorągwie i służ całkiem czemuś innemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: kto wybiera takich "szopenfeldziarzy"??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 07:22 > > flaga powinna wyglądac jak chorągiew. > > > co za bzdura "flaga powinna wyglądać jak chorągiew"... przeczytałeś chociaż > jedną książkę w życiu???? przecież flagi wymyślono kilkaset lat później niż > chorągwie i służ całkiem czemuś innemu... baranie, chodzi o projekty. flaga powinna wyglądać tak jak zaproponowane chorągwie. a co do funkcji flagi/chorągwi-wiem jaka jest różnica. i nie musisz nikomu ubliżać. forum to nie miejsce na obrzucanie błotem. Odpowiedz Link Zgłoś