stefan-50 Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 10:31 To źle że cześć duchownych szuka "wrogów" zamiast zbłąkanych owieczek. Przyprawiają też gębę liberalizmowi a łacinę powinni znać. Wolność nie znaczy "robię co chcę". Czy to nie ci duchowni są "wilkami w owczej skórze" ? Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 10:37 wcześniej uważałam Go za mądrzejszego:) ale 'kto z kim przystaje'... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Jak zastraszająco niski jest poziom kształcenia... 15.09.08, 10:52 Tak właśnie. Beznadziejnie muszą kształcić na uczelniach "papieskich". "Jego eminencja" Biskup Ignacy Dec to wszakże człowiek wykształcony, tym bardziej szokuje wypowiedź tego filozofa na poziomie tępego parafialnego klechy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moher kaput Re: Jak zastraszająco niski jest poziom kształcen IP: *.bg.us.edu.pl 15.09.08, 12:51 To raczej propagandówka dla ciemnoty.Wątpię by biskup ględził takie pierdoły choćby na konferencji Episkopatu.Inna rzecz,że hasła róbta co chceta czy na luzie nie są wcale hasłami liberalnymi.Liberalizm przede wszystkim sprzeciwia się ingerencjom w sferę prywatną sprzecznymi z prawem naturalnym.Liberałowie nie są zwolennikami przestępczości.Z kolei "życie na luzie" nie jest stwierdzeniem o charakterze politycznym raczej prywatnym i jego znaczenie jest raczej wyznaczone charakterem i innymi cechami osobowości mówiącego. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Jak zastraszająco niski jest poziom kształcen 15.09.08, 13:01 Gość portalu: moher kaput napisał(a): > To raczej propagandówka dla ciemnoty.Wątpię by biskup ględził takie > pierdoły choćby na konferencji Episkopatu.Inna rzecz,że hasła róbta > co chceta czy na luzie nie są wcale hasłami liberalnymi.Liberalizm > przede wszystkim sprzeciwia się ingerencjom w sferę prywatną > sprzecznymi z prawem naturalnym.Liberałowie nie są zwolennikami > przestępczości.Z kolei "życie na luzie" nie jest stwierdzeniem o > charakterze politycznym raczej prywatnym i jego znaczenie jest > raczej wyznaczone charakterem i innymi cechami osobowości mówiącego. Dla moherowego elektoratu to, co tu piszesz jest zbyt skomplikowane. Łatwiej do nich trafiaja hasła typu "wszystkiemu sa winni Żydzi", "liberalizm to cywilizacja smierci", itd. Nie musza przy tym rozumieć, co to jest ten "liberalizm", czym sie różni od komunizmu czy faszyzmu, itd. Toc juz Goebbels mawiał, że hasła nie musza byc dla ludu zrozumiałe. Wystarczy, że ładnie brzmią, są łatwe do skandowania, że kłamstwo powtarzane tysiąc razy zostanie przyjęte za prawdę i że najlepsze efekty daje mieszanie kłamstwa z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Jak zastraszająco niski jest poziom kształcen 15.09.08, 14:00 Lub jeszcze prościej: "lyberały bendom was eutanaziować przymusem". Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Szokuje Twoja tępota i niedouczenie jak zwykle... 15.09.08, 18:13 "Eminencja" to tytuł zarezerwowany wyłącznie dla kardynałów Kościoła Katolickiego. Z wyrokowaniem o "poziomie wykształcenia" i tą "tępotą" to sobie lepiej daj spokój, bo tylko śmiech gromki, pusty i głuchy po sobie zostawiasz. Jak zwykle ilość nie idzie u Ciebie w parze z jakością. Nie wyrabiasz intelektualnie ot co, albo to nie jest Twój dzień. Jak zwykle. Może spróbuj dziś raczej szczęścia piaskownicy... __________ Michnik jest manipulatorem. To człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny (Zbigniew Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Szokuje Twoja tępota i niedouczenie jak zwykl 15.09.08, 18:49 To dowodzi jedynie, mały moherowy misiu, mojego sarkastycznego podejścia do tematu. To może być trudne do zrozumienia dla kogoś komu szerokie horyzonty myślenia ogranicza przynależność do kółka parafialnego i praktykowane tam zwyczaje. To z całą pewnością może to być wynik molestowania religijnego, jakiego doznawałeś od najmłodszych lat. Jesteś w pewien sposób zafiksowany na zmanipulowanym przez ciemnotę kierunku myślenia ot tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
karlove_wary fundacja Vox Luxuscreatis zbiera frajerów 15.09.08, 10:54 z 200 ludzi niewiele się da wycisnąć z emerytur fundacja więcej ciągnie wyciskanie soku z biednych ludzi za pomocą strachu przed liberałami,moskalami,germańcami jest już mało dochodowe była próba wyłudzenia kasy z UE biednych naiwnych miłych ludzi ubywa z roku na rok kasa na stocznie znikła RYDZ SPRYCIAŻ na pewno pomógł swoim wiernym mam tylko pytanie do ojczulka: ile koni m. ma MAYBACH?: Odpowiedz Link Zgłoś
qreator Obowiązkowa kastracja zboczeńców w sutannach !!! 15.09.08, 11:02 zamiast "celibatu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viornisko Fundacja Batorego juz znalazla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 13:28 mozna ich czesto spotkac na forum gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciunio Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 11:03 We mszy wzięli udział:żołnierze,policianci i Straż Graniczna.A jak to się ma do konstytucyjnej wolności i sumienia?A równolegle sądzi się Kiszczaka za takie samo wykroczenie w PRLu!IPN owcy co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moher kaput Re: Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem IP: *.bg.us.edu.pl 15.09.08, 12:56 IPN to wierni synowie kleru.Już choćby to,że IPN we współpracy z redakcją Gościa Niedzielnego przygotowuje wkładki o prześladowaniach pobożnych w PRL-u świadczy,że te kręgi są w tzw komitywie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosolina Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 11:03 Jak czytam takie brednie, to jestem szczęśliwy, że nie należę do tego kościoła, bo byłoby mi setnie wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 11:07 "Ślimak, który kwiaty ślini, Tak ich nie brzydzi, jako ta zuchwała Fałszywa, dawna po cezarach wdowa, Kościół, — bez ducha bożego i słowa." J. Słowacki Odpowiedz Link Zgłoś
easy.piotr.wie Biskup Ignacy Dec straszy: jeżeli "róbta co 15.09.08, 11:35 chceta" to liberalizm, to bp. Dec już jest świętym. Warto, ks. biskupie, pouczyć się, jak poowstawał liberalizm i dodatkowo, z kim godzilisię biskupi Episkopatu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 11:39 nie rozumiem. Przecież biskup miał rację, a ze wybiórczej się nie podoba... coż, ksenofoby jedne :) do obozów reedukacyjnych, zeby was z nietolerancji wyleczyć, do czego tak bardzo nawołujecie 9do leczenia z nietolerancji, jak na razie) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Re: Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem IP: 195.117.118.* 15.09.08, 11:46 *Shrug* niech sobie opowiadają co chcą, mamy wolność słowa. Ja wolę księży, którzy rozmawiają ze mną o wierze, a nie biznesmenów w sutannach, którzy kradną moją kasę i próbują mi narzucić swój tok myślenia. A że innym się to podoba, ich sprawa:) Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 12:25 Tez zle, ze panstwowi urzednicy (wojsko, Straz Graniczna, policja) poprzez swoja obecnosc daja sie wykorzystac w religino-handlowym show Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk To jest nic innego jak lamanie Konstytucji 15.09.08, 13:10 Uczestnictwo tych ludzi jako urzednikow panstwowych w obrzadkach i uroczystosciach religijnych jest swiadectwem braku poszanowania dla rozdzialu kosciola od panstwa zagwarantowanego nasza Konstytucja. Jest wyrazem tradycyjnego juz u nas braku poszanowania prawa z Konstytucja wlacznie. Re: Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem Odpowiedz Link Zgłoś
palkota Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 12:27 Ciekawe kiedy o. Rydzyk zostanie biskupem? Wszyscy się go boją, co chce robi, jest nietykalny. A może odrazu papieżem? Przecież w Radiu Maryja zbiera się cały sztab ludzi, którzy walczą z Unią Europejską, wystepują orzeciw traktatowi lizbońskiemu, wygłaszają skrajnie nacjo- nalistyczne poglądy, nawet antysemickie. I to wszystko im uchodzi. A miało być to radio w/g Episkopatu jak i inne katolickie środki przekazu a/polityczne. Niestety, widać,że nie tylkio ta klika tylko jedną opcję popiera, ale i biskupi jak np. bp. Dec i nie tylko. I nigdfy w Polsce nie będzie dobrze, gdy takie radio i jego zwolennicy będą rządzić krajem. Dobrze, że PO nie jest im posłuszna i robi swoje. Musi być sprawiedliwośc i prawo wszystkich dotyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Gucwińscy?! Nosz kurna mać! 15.09.08, 12:33 Ideały mojej młodości padają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Kościół TONIE! IP: *.chello.pl 15.09.08, 12:42 Biskupi kochają Rydzyka. I w ten sposób czynią z niego nacięższy balast, który ciągnie kościół na dno. A dno jest już blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 12:45 Natomiast ja straszę, i to bardzo powarzchnie, owym biskupem, a szczególnie niejakim Rydzykiem. Zwanym także Muchomorkiem Jadowitym i Pazernym (bardzo)! Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 12:47 Oczywiście wiem, że poważnie a nie powarznie, ale pragnąłem dać temat radiomaryjnym napaściom!! Odpowiedz Link Zgłoś
omidas Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 12:47 I widać jak są przestrzegane przez biskupów zalecenia Episkopatu, żeby nie zajmować się polityką w kazaniach, katolickich środkach przekazu itp. Więc zamiast potępiać to co się dzieje w Radiu Maryja, gdzie występują zaciekli nacjonaliści, antysemici i podobnej maśći politycy, ktorej ostatnio chyba przewodzi niejaki J. Robert Nowak, dawny partyjniak, to biskupi sami podgrzewaja atmosferę mówiąc takie rzeczy z ambony itp. A czy nie wiedzą, że nawet większe grzechy Pan Bóg przebacza niż to, że kiedyś wyrwało się Owsiakowi ,,róbta co chceta". A ile dobrego, ile pieniędzy dzięki tej akcji zebrano na szpitalny sprzęt itd. Tego się nie liczy? A Radio Maryja zbierało na stocznię i gdzie te pieniądze? Jak można potepiać innych ludzi, jeśli samemu się jest nie w porządku. Straszne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
honkers Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 12:49 Kiedyś takich panów określano mianem "skrajnej reakcji" i jest to okreslenie bardzo aktualne. Instytucją która najbradziej cierpi na ich działaniach jest sam kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moher kaput Re: Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem IP: *.bg.us.edu.pl 15.09.08, 13:05 NIe tragizowałbym tak zpowodu antyliberalizowania biskupa Deca.Ustroju gospodarczego on przecież nie zmieni.Konstytucji nie obali.A co do luzu to raczej to hasło budzi u mnie negatywne skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 13:06 honkers napisał: > Kiedyś takich panów określano mianem "skrajnej reakcji" i jest to > okreslenie bardzo aktualne. Instytucją która najbradziej cierpi na > ich działaniach jest sam kościół. Ci ludzie to zwyczajna sekta w sekcie jaką jest sam KRK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Idee lewicowe jedynym ratunkiem dla Kościoła IP: *.chello.pl 15.09.08, 13:18 Jeśli nie lewicowe to już tylko rydzyk zostaje... np gdyby Napieralski został biskupem Nyczem to by mogło się udać Odpowiedz Link Zgłoś
dorjan52 Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 13:19 następny w długiej kiecce pi.......li od rzeczy!Jestem wolny bo nie chcę z nimi miec nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster jajcarz?, kokot? - ni pies ni wdra 15.09.08, 13:24 namieszalim panie kokot; po pana denuncjacji na forum - jeden wymiot; teoretycznie - napisane, wypłacone, wszystko gra choć merytorycznie - <O ideologicznie - broń nas boże (na marginesie) zapamiętaj pan: pan nasz jezus chrystus na krzyżu zawisł również za takich palantów Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytus Ora et (co)labora i nos do rozpora 15.09.08, 13:24 oto xianskie motto na wczoraj, dziś i jutro! Precz z hipokryzją funkcjonariuszy KK! niech się publicznie przyznają, lud boży im wybaczy w imię chrześcijańskiego miłosierdzia... nie wybaczy? no cóż, umiłowani bracia i siostry w Chrystusie, coś z wami jest w takim razie nie tak jak w pewnej świętej Księdze... może błąd w tłumaczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viornisko Gontarczyk, Dmowski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 13:25 i co z tego? Zwłąszcza osoba tego ostatniego nie powinna byc wymieniana w takim niecnym zamiarze redaktora. Moze lepiej aby pojawily sie ksiazki red. nacz. GW? Co do liberalizmu, to jako konserwatysta, a wiec nie moge na to spojrzec niz subiektywnie, liberalizm jawi mi sie jako zagrozenie istniejacych wartosci. Biorac jednak fakt nieuchronnosci zmian jakie na swiecie sie pojawiaja, skonczy sie na jakims spolecznym kompromisie rozlozonym na przestrzeni dziesiatek lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Gontarczyk, Dmowski... IP: *.biol.uni.lodz.pl 15.09.08, 13:35 Re: Gontarczyk, Dmowski... Siebie warci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zych Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 13:36 liberalizm to gorszy samościerwo od faszyzmu,judaizmu,komunizmu.Uszczeęsliwianie na siłę. Gdzie garstaka się obławia a reszta to biedota,która pracuje na złodziei!!!Obecna sytuacja w polsce konfidencja z żydoesbecją nakradła a reszt społeczeństwa chodzi na bosaka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem IP: *.biol.uni.lodz.pl 15.09.08, 13:44 Co, dwie lewe rączki, czy sam nie zdążyłeś nakraść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: Biskup ma racje... liberalizm to filozoficzne IP: *.fwgc.dot.ca.gov 15.09.08, 15:34 bagno. Powinno sie go tepic jak faszyzm czy komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 13:36 A ja chciałem zauważyć, że Jezus Chrystus Nazareńczyk był liberałem ! Czyżby Szanowni biskupi o tym nie wiedzieli ? Nieuki !!! To Jezus odrz ucił Torę ( 625 przepisów prawno-religijnych, nie do pojęcia dla pros tych ludzi ) Przyszedł prostować ścieżki, był w sporze z kapłanami. Takich uwag może być i jest więcej. Tylko nie dla maluczkich, którzy są przeznaczeni do tego by byli głupimi i dawali wodzić się za nos. Boże broń nas od naszych duchownych, bo oszalejemy ! Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Biskup Ignacy Dec straszy liberalnym złem 15.09.08, 13:54 Biskup po prostu broni interesów pewnej wpływowej korporacji! Odpowiedz Link Zgłoś