kukoc 24.09.08, 15:56 Nie było to na wysokości budynku PZU tylko na skrzyżowaniu z Podwalem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bahar45 Oni jezdza jak kretryni 24.09.08, 16:29 Nie bylo pacjenta i po co ten wypadek,maja fantazje na szybka jazde pod syrena. W normalnych krajach syrena jest sporadycznie uzywana ale u nas caly czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LADY Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.wro.vectranet.pl 24.09.08, 16:34 bahar45 napisał: > Nie bylo pacjenta i po co ten wypadek,maja fantazje na szybka jazde pod syrena. > W normalnych krajach syrena jest sporadycznie uzywana ale u nas caly czas Popieram w 100% :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LILI Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.wro.vectranet.pl 24.09.08, 16:35 bahar45 napisał: > Nie bylo pacjenta i po co ten wypadek,maja fantazje na szybka jazde pod syrena. > W normalnych krajach syrena jest sporadycznie uzywana ale u nas caly czas. Popieram w 100% :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 44 Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.08, 16:36 Znowu się odezwał jakiś jełop co "inne kraje" widział tylko w kablówce. Odpowiedz Link Zgłoś
meg-gy Re: Oni jezdza jak kretryni 24.09.08, 16:38 Gość portalu: 44 napisał(a): > Znowu się odezwał jakiś jełop co "inne kraje" widział tylko w kablówce. A ty pewnie jesteś tym szalonym kierowcą z karetki :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loe Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.magma-net.pl 24.09.08, 17:43 A ty jesteś zapewne jednym z tych kretynów co to jak pozostali dla ustapienia zjeżdzaja w jodełkę to ty w przeciwnym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loe Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.magma-net.pl 24.09.08, 17:45 A ty to pewno jeden z tych kretynów co to zjeżdzaja w przeciwnym kierunku jak pozostali robia jodełkę aby przepuścić karetkę Odpowiedz Link Zgłoś
bahar45 Moze nie jelopem ale tylko normalnym burakiem 25.09.08, 11:25 Signal wlacza sie wowczas jezeli sie jedzie pod prad i tylko aby ostrzec kierowcow. Nie wazne czy widzialem to w kablowce czy na ulicy w Londynie ale w Wrocku kazdy burak w samochodzie z kogutem wlacza syrene i jedzie jak nawiedzony , ma swoje 5 minut. Innym razem karetka pogotowia przejechala sie po ofiarze wypadku ,co to sa za idioci ktorzy je prowadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tfdg Re: Moze nie jelopem ale tylko normalnym burakiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.09.08, 12:32 Jasne, jasne. A na skrzyżowaniach karetki czekają na światłach, przepuszczają tych z prawej, i, oczywiście, w korku idzie przed nimi facet z czerwoną flagą i delikatnie puka do samochodów z przodu, żeby się troszkę przesunęły jeżeli im to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRMPRW Moze nie jelopem ale tylko normalnym burakiem IP: *.oc3.tsk.pl 25.09.08, 13:45 Jestem burakiem który prowadzi karetke pogotowia . Jeżeli przyjdzie ci wzywac kiedys karetke np.jak bedziesz uwieziony w pojezdzie, to pamietaj ze ta banda "debili , buraków itd" ryzykuje codzinnie zycie zeby w miare szybko dojechac do poszkodowanego.Wypadki sa nie uniknione, następnm razem rozruzniaj jaka to karetka bo buraki na sygnale to w wiekszości firmy prywatne nie mające nic wspólnego z ratowaniem życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasmin Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 18:37 sam kretyn jestes. Nie napisali ze karetka jechala na sygnale. a gdyby jechała na sygnale , mogła jechać do pacjenta... Głupota ludzka nie zna granic :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.09.08, 09:26 Słyszałeś kiedyś, że karetka jadąc DO pacjenta również włącza sygnał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak6ciopak Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.09.08, 11:17 a słyszałeś że jak wiezie krew to jeździ na sygnale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.dialog.net.pl 25.09.08, 13:12 Tak, tylko do transportu krwi używane są inne pojazdy z zabudową izotermiczną, które nie należą do Pogotowia Ratunkowego tylko do Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dopepe Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 22:02 tak jak są akurat wolne, a jezeli nie a krew potzrebna na ratunek to zapieprza PR z lodóweczką buraczku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Oni jezdza jak kretryni IP: *.dialog.net.pl 26.09.08, 13:24 Gość portalu: buraczek napisał(a): Krwi nie wozi PR tylko pojazdy RCKiK lub ASK. Na przyszłość zachowaj trochę kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
grj_1 Re: Oni jezdza jak kretryni 26.09.08, 18:02 > Słyszałeś kiedyś, że karetka jadąc DO pacjenta również włącza sygnał? no tak bo przeciez jak ktos lezy na ulicy i traci cala krew..to sie nie trzeba spieszyc... Odpowiedz Link Zgłoś
singermarla Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej 24.09.08, 17:25 "Bardziej"? - autokorekta w Wordzie to nie wszystko :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarka Sprawdzic karetki firmy Triomed!!!!! IP: *.as.kn.pl 24.09.08, 21:07 Jakis szał jazdy na syrenach ogarnał prywatne pogotowie firmy TRIOMED.Zglaszalam tą sprawe juz na policje ale widze ze nie przynioslo to zadnego skutku.Moze ktos wie co oni woza na tych kogutach?Bo chyba nie ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Popieram. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 22:42 Nie wiem,co woza,ale zgadzam sie w 100%.To tylko transport medyczny,oni WOGOLE nie maja prawa korzystac z syreny. Nota bene,nie maja rowniez prawa uzywac takiego oznakowania,jak karetki PR,ale to zupelnie inna bajka... Odpowiedz Link Zgłoś
backuz Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej 24.09.08, 21:11 Czyli w tej chwili w całym Wrocławiu są 4 karetki Pogotowia i obsługują one także okoliczne gminy... nie daj Boże jeszcze kilka wypadków czy awarii i Wrocław zostanie bez karetek... po prostu zajebi***e... Odpowiedz Link Zgłoś
zusto129 Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej 24.09.08, 22:41 kazda karetka ktora ma wypadek lub awarie jest zastepowana innym autem,takze liczba zespolow sie nie zmienia,a apropos TRIOMEDU to oni faktycznie przeginaj z kogutami,jezdza bo,,mamy duzo zlecen''a do ostrych przypadkow nie jezdza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: centr Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.lanet.net.pl 24.09.08, 23:05 czy to była karetka PR czy ambulans firmy prywatnej , nazwa Pogotowie ratunkowe może być używana TYLKO prze karetki Pogotowia Ratunkowego, Odpowiedz Link Zgłoś
zusto129 Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej 25.09.08, 08:03 wydaje mi sie ze nie byla to karetka PR(sadzac po obejrzanej transmisji w Faktach TVP3)ale nie jestem pewien ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 09:17 Te karetki to horror dla kierowców!! Mój były w sierpniu miał wypadek na żmigrodzkiej bo mu taka karetka nagle wyjechała na skrzyżowanie!! On miał zielone a karetka czerwone!! Nie jechała na sygnale dźwiękowym tylko świetlnym!! Ostatnio czytałam iż na Borowskiej też karetka wymusiła pierwszeństwo!! Może i oni są uprzywilejowani ale powinni uważać i na skrzyżowania wjeżdżać ostrożnie a nie "jestem karetką mi wszystko wolno" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.as.kn.pl 25.09.08, 12:06 Masz racje a TWOJEMU BYŁEMU zyczymy szybkiego powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojDorotko Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 22:04 no proszę wypadeczek i już stał się byłym... ale ty masz zapotrzebowanie dziewczyno... szkoda tylko że w mózgu pod blond czuprynka zostały ostatnie 2 neurony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 07:41 Gość portalu: ojDorotko napisał(a): > no proszę wypadeczek i już stał się byłym... ale ty masz > zapotrzebowanie dziewczyno... szkoda tylko że w mózgu pod blond > czuprynka zostały ostatnie 2 neurony... Moim byłym przestał być dużo wcześniej niż był ten wypadek. Jednak utrzymujemy kontakt. I nie jestem tlenioną blondynką a naturalną szatynką :) A neuronów to mam dość dużo w porównaniu z Tobą, skoro wydajesz opinie o kimś nie znając tej osoby. Żal mi Ciebie. P.S: Majka, czemu napisałaś dużymi literami TWOJEMU BYŁEMU?? Bo raczej wątpię byś była tą 'Majką' o której ja myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fason Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.08, 08:14 Sama napisałaś kobieto: >Te karetki to horror dla kierowców!![..] bo mu taka karetka nagle wyjechała [..]On miał zielone a karetka czerwone!! Nie jechała na sygnale dźwiękowym tylko świetlnym!! Dlatego nie dziwię sie poprzednikowi. Po takiej "literaturze" dla mnie też jesteś "BLONDYNKĄ" mimo znanych już faktów. Co to znaczy: > Może i oni są uprzywilejowani ale powinni uważać i na skrzyżowania wjeżdżaćostrożnie a nie "jestem karetką mi wszystko wolno" Pojazd UPRZYWILEJOWANY z definicji powinien gnać ile mu fabryka dała, bo nie jedzie do kiosku po papierosy !! - niestety nie zawsze; i ktoś powinien to kontrolować; za nadużycia powinien być bezwzględny zakaz pracy w tego typu służbach; wtedy na kierowców nie bedą brali "BLONDYNÓW" Jeśli ktoś jest ślepy i nie dostrzega takiego pojazdu a przy okazji innego postu buntuje się na sygnał dźwiękowy, który ma go wyrwać "z oglądania swojej gęby" w trakcie jazdy, to nie powinien dysponować prawem jazdy i mieć możliwości poruszania sie po drogach publicznych. NA RATUNEK oznacza że wszystko inne schodzi na bok, także ty (i każdy inny) w swoim autku. Potrzeba pomocy może dopaść i ciebie (twoich bliskich). Oby (a może lepiej jednak) wtedy na drodze karetki nie było tylko takich jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łot? Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.08, 09:29 Burak jesteś i tyle. > Pojazd UPRZYWILEJOWANY z definicji powinien gnać ile mu fabryka > dała, bo nie jedzie do kiosku po papierosy !! Brednia bez umocowania w prawie. Pojazd uprzywilejowany ma prawo nie stosować się do przepisów, a nie obowiązek popie...ć. Przy czym jest odpowiedzialny za wszystko co zrobi na drodze tak samo jak każdy inny samochód. > Jeśli ktoś jest ślepy i nie dostrzega takiego pojazdu Po to jest sygnał dźwiękowy żeby nie było problemów z zauważeniem. Skoro ta karetka jechała bez sygnału, to po prostu nie była pojazdem uprzywilejowanym i w ogóle nie miała prawa jechać przez czerwone światło. > NA RATUNEK oznacza że wszystko inne schodzi na bok, także ty (i > każdy inny) w swoim autku. Tylko, cieciu, trzeba innych zawiadomić że się jedzie na ratunek. Tamta karetka ewidentnie tego nie dopilnowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 11:20 Karetka jechała bez syreny jedynie miała włączony sygnał świetlny. Wszystkie samochody jechały wtedy gdyż sygnalizacja oznaczała możliwość przejazdu, a obok na równi z tym samochodem jechała ciężarówka, która nagle zahamowała a kierowca samochodu uderzył impetem w karetkę. Skąd kierowca mógł widzieć karetkę skoro zasłaniała mu ciężarówka?? Kierowca karetki wjeżdżając na skrzyżowanie i mając czerwone światło powinien zachować maximum ostrożności. I przedrzymskim jechać na sygnale!! A skoro nie jechał na sygnale to śmiem myśleć, iż nie jechał do nagłego przypadku. W każdym razie z zeznań świadków i wizji lokalnej policja obarczyła winą kierowcę karetki. W wyjaśnieniu właśnie napisali o braku sygnalizacji dźwiękowej i nie zachowanie ostrożności przy wjeździe na skrzyżowanie na czerwonym świetle. I przykro mi bardzo ale pojazd uprzywilejowany nie może gnać ile mu fabryka dała!! Musi zachować ostrożność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fason Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.08, 12:41 Polski kodeks drogowy zezwala kierującemu pojazdem uprzywilejowanym (przy zachowaniu szczególnej ostrożności) na niestosowanie się do przepisów ruchu drogowego, a także znaków i sygnałów drogowych, w tym do sygnalizacji świetlnej. Warto jednak zaznaczyć, że kierujący takim pojazdem nie jest zwolniony ze stosowania się do sygnałów dawanych przez kierujących ruchem. Natomiast wszyscy użytkownicy drogi zobowiązani są do ułatwienia przejazdu pojazdowi uprzywilejowanemu m.in.poprzez natychmiastowe usunięcie się z jego drogi i w razie potrzeby zatrzymanie się. A zatem co do sygnału dźwiękowego masz rację, ale światła czerwonego dla kierunku już nie. Na skutek ogólnie panoszącego się chamstwa nie tylko drogowego (patrz łot? i inni) zapominamy o tym, że ten kierowca (dla jasności nim nie jestem) ma do spełnienia obowiązek, bowiem GDZIEŚ TAM JEST KTOŚ CZEKA NA POMOC ..!!! Zapominamy o tzw ZASADZIE ZŁOTEJ - 1 godziny!! Dobrze jest, jak to nie dotyczy nas w danym momencie. Ale tak nie będzie zawsze. I co wtedy lament i płacz, bo pogotowie do :)D ??! Rzecz w tym, że pozostali uczestnicy ruchu uważają się za tych jedynych, lepszych, a po nich choćby trupy. PoRD przywołuje zasadę ograniczonego zaufania do uczestników RD, czy zatem twój-były się do niej zastosował wjeżdżając na skrzyżowanie, skoro dopominasz się ostrożności? Nie naszym prawem (na całe szczęście)jest decydowanie o tym czy dana kretka jedzie na RATUNEK. Ważne jednak jest to, aby to UPRZYWILEJOWANIE w interesie nas wszystkich nie było nadużywane, a każde złamanie tego prawa było bezwzględnie i surowo karane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.wssk.wroc.pl 26.09.08, 13:09 kierowca pojazdu uprzywilejowanego moze przejezdzac np na czeronym swietle ale jesli dojdzie do jakiegos zdarzenia to ZAWSZE winien bedzie kierowca pojazdu uprzywilejowanego ktory pomimo sygnalow i swiatel zlamal przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łot Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.08, 13:59 Nie bredź. Ta karetka po prostu NIE BYŁA pojazdem uprzywilejowanym w czasie swojego wjazdu na czerwone światło. Czyli wjechać na nie nie miała prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
xxzz Paradoks z kierowcami karetek 25.09.08, 12:25 Te wypadki karetek to poniekąd skutki wprowadzenia ustawy o Ratownictwie Medycznym.Ustawa nie przewiduje kogos takiego jak kierowca karetki,a tylko ratownik medyczny.W zwiazku z powyzszym z pogotowia zwalniani sa długoletni doswiadczeni kierowcy ktorzy niestety nie posiadaja wykształcenia medycznego,a na ich miejsce siadaja ratownicy medyczni.Nie musza oni miec zadnego doswiadczenia w kierowaniu pojazdem uprzywilejowanym.Paradoks polega na tym ze ktos, kto posiada miesiac prawo jazdy kategorii B smialo moze sie starac o "posade" kierowcy karetki we wroclawskim pogotowiu.Pomijam swiadomie, aspekty znajomosci topografii i innych tego typu rzeczy.Nie chce dyskreminowac w zaden sposob tych dwudziestoletnich kierowcow karetek.Moim celem jest tylko naświetlenie obecnej sytuacji i byc moze zródeł tych wypadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Paradoks z kierowcami karetek IP: *.e-wro.net.pl 25.09.08, 19:14 we Wrocławiu nie zwolniono zadnego kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratowniczka Re: Paradoks z kierowcami karetek IP: *.as.kn.pl 26.09.08, 13:49 A ja jeszcze raz chciałabym zwrócić uwagę na różnicę pomiędzy Pogotowiem Ratunkowym, a prywatnymi przewoźnikami. To zupełnie co innego. Na sygnałach najczęściej jeździ Triomed i Salmed, ale to nie jest Pogotowie Ratunkowe, tylko prywatne firmy! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.users.zlotniki.pl 26.09.08, 19:06 Czytajac wasze posty uwazam ze kazdy tu piszacy jest kierowca ktory nigdy nie zlamal przepisu RD a moze ten kierowca poprostu sie zagapil i nieszczescie gotowe a wy tylko potraficie kogos winic.SAMI PRZEPISOWI POPATRZCIE W LUSTRO I ZAPYTAJ SIE CZY JEZDZISZ PRZEPISOWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fionka Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: 78.8.141.* 26.09.08, 19:42 Kretynem jest ten kto to pisze .... Owszem zdarzają się wyjazdy na sygnale, ale sporadycznie, chyba że mamy do czynienia z pogotowiem prywatnym.... a we Wrocławiu go nie brakuje .... Niestety oni jeżdżą na sygnale wszędzie bo nie chce im się czekać w korkach (nawet jak ich nie ma), ja na pogotowie ratunkowe we Wrocławiu nie dam złego słowa powiedzieć, bo chłopaki starają się nie jeździć na sygnale a jak już muszą to ta jada kończy się na 50 km/h maksymalnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qolo Wypadek karetki pogotowia na Oławskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 21:31 karetka ta była z prywatnego pogotowia SALMED i z tego co mi wiadomo kierowca nie posiada prawa jazdy !!! Odpowiedz Link Zgłoś