denat5 16.10.03, 19:13 czy mandaty wystawione przez kontrolerów ZDiK ściągacie przez sądy grodzkie czy urzędy skarbowe? a może w inny sposób? z góry dziękuje za odpowiedź, bo myślę, że nie zagląda pan już do wątków, na które odpowiedział :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysztof_kiniorski Re: mandaty 17.10.03, 09:42 denat5 napisał(a): > czy mandaty wystawione przez kontrolerów ZDiK ściągacie przez sądy grodzkie > czy urzędy skarbowe? a może w inny sposób? > z góry dziękuje za odpowiedź, bo myślę, że nie zagląda pan już do wątków, na > które odpowiedział :-) Ściągamy SKUTECZNIE. Pierwszym krokiem jest zawiadomienie o stwierdzeniu parkowania bez opłaty. Jeśli kierowca je zignoruje, wysyłamy upomnienie. Zignorowanie upomnienia uruchamia procedurę egzekucyjną, która kończy się wizytą komornika. W zależności od daty nieopłaconego parkowania, sprawa jest przekazywana urzędowi skarbowemu lub Wydziałowi Podatków i Opłat UM. To w wypadku kar za parkowanie bez wymaganej opłaty. W wypadku przejazdów bez biletów komunikacją miejską jest podobnie, z tym, że w określonych przepisami wypadkach sprawa może znaleźć zakończenie przed sądem grodzkim. I jeszcze jedno - najważniejsze - to nie są mandaty. Mandaty nakładają zupełnie inne służby :-). A do wątków, na które już odpowiedziałem zaglądam, jeśli są przez Forumowiczów kontynuowane. Pozdrawiam KK Odpowiedz Link Zgłoś
denat5 Re: mandaty 17.10.03, 18:02 krzysztof_kiniorski napisał: W zależności od daty nieopłaconego parkowania, sprawa jest przekazywana urzędowi skarbowemu lub Wydziałowi Podatków i Opłat UM. A w jaki sposób zależy to od daty? :-) I cieszy mnie, że ściągacie skutecznie, tylko mam nadzieję, że równie nierychliwie jak ściągane sa policyjne mandaty kredytowe :-) Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinstud Re: mandaty 18.10.03, 21:56 > Ściągamy SKUTECZNIE. Pierwszym krokiem jest zawiadomienie o stwierdzeniu > parkowania bez opłaty. Jeśli kierowca je zignoruje, wysyłamy upomnienie. Skad wiecie kim byl kierowca? Przeciez znacie tylko dane wlasciciela pojazdu, ktory moze byc np. za granica... Czy jezeli pozyczyl pojazd sasiadowi to komornik moze wejsc do jego mieszkania? > Zignorowanie upomnienia uruchamia procedurę egzekucyjną, która kończy się > wizytą komornika. Niezle Pan straszy, ale nie wierze w takie przypadki. Szczerze mnie to ubawilo :) co nie znaczy ze jestem przeciwny oplatom za parkowanie, albo nieplacenia kar. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś