Dodaj do ulubionych

Kanary To Przestępcy

23.10.03, 11:28
chciałbym się dowiedzieć jak jest z tymi kanarami. Wczoraj w autobusie linii
145 na przystanku przy Dw. PKS widziałem jak "bezczelny" i podły człowiek
legitymujący się jakąś zalaminowaną kartką na szyi zbluzgał młodego
człowieka - chyba śpieszącego się studenta. To że spisał go w parszywy
sposób, wyzywając go przy tym to jedno. Drugie i bardzo istotne to, jest to
że ów kanar dane z dokumentów spisywanego człowieka spisał na mandat i na
kartkę w notesie, a później schował ją do kieszeni. Mnie to zakrawana
przestępstwo lub wykroczenie, ponieważ PESEL, numer dowodu itd. to nie są
dane do informacji osobistej kontrolera. Pewnie będziecie chcieli wiedzieć
po co mu te dane.
A powiem wam - i mnie kiedyś złapał taki drań, również spisał moje dane do
kieszeni - sprzeciwiłem się temu, ale postraszył mnie policją i swoim kolegą
z boku.
Po około dwóch miesiącach od zapłacenia mandatu, zaczęły do mnie przychodzić
wezwania "za jazdę na gape" na liniach po których istnieniu do tej pory nie
miałem zielonego pojęcie - rzecz jasna mandaty były fałszywe, ale
dzięki "zaradności" pewnego kanara wpisywano w nie moje kompletne dane
osobowe z dowodu osobistego.
Panie Kiniorski - proszę się zainteresować firmą ANSER ponieważ sposób ich
działania jest wręcz żenujący i krzywdzący wobec pasażerów.
Obserwuj wątek
    • kali1111 Re: Kanary To Przestępcy 23.10.03, 14:43
      stary a podpis twoj na tych mandatach.
      Skoro zaplaciles mandat i masz potwierdzenie zaplaty to jak ktos moze Ci
      wysylac ten sam mandat kolejny raz.
      jesli natomiast ktos wystawial tobie kolejne mandaty to pytanie brzmi a gdzie
      jest twoj podpis na owych blankietach.
      Wiec ni e panikuj tylko troche pomysl;)
      • bigdario Re: Kanary To Przestępcy 23.10.03, 19:19
        podpis?
        buahahaha
        kazdy podpis mozna zrobic...
        na pewno teraz powiesz ze to przestepstwo, ale wszystko to przestepstwo wiec
        co za roznica a nikt nie bedzie powolywal bieglego grafologa w tak smiesznej
        sprawie

pozdr.
        bigdario
        • kali1111 Re: Kanary To Przestępcy 24.10.03, 14:07
          buahhhaahh jaki Ty primitywny jestes :)
          rozwiazanie - nie placic za te mandaty.
          Wiec jesli kazdy podpis mozna podrobic to pozycz mi swoja karte kredytowa bo
          dzisjaj jade na zakupy do Hipermarketu. Widzie jednak po twoim rozumku ze
          chyba jeszcze do podstawowki chodzisz tak ze swoich pieniazkuow nie masz.
          • woo-cash plastikowe pieniążki 25.10.03, 10:54
            kali1111 napisał:

> Wiec jesli kazdy podpis mozna podrobic to pozycz mi swoja karte kredytowa bo
            > dzisjaj jade na zakupy do Hipermarketu.

Wiesz, ja kiedyś pracowałem w banku. Nie zajmowałem się kartami, ale z wymianą
            informacji jakoś nie miałem problemu.
            Niektórzy klienci niestety "pożyczali" (czyt. "dawali sobie ukraść") niekiedy
            karty kredytowe. Wiesz, jak strasznie trudno potem wykazać, że nie oni dokonali
            transakcji, jeśli widniał podpis na dokumencie obciążającym rachunek?
            Problem polega głównie na tym, iż jeśli ten sam człowiek podpisuje się 2 razy,
            to należy szukać podobieństw pomiędzy tymi podpisami. Podobieństw, nie różnic,
            gdyż podpisy te są zwykle calkiem różne.

Gratuluję zatem, że masz już swoje pieniążki, również te plastikowe. Ale pilnuj
            ich, jak oka w głowie, bo wprawdzie te plastikowe ukraść realnie jest trudniej
            niż zwykłe, ale jest to możliwe, a dochodzenie później swoich praw może zająć
            lata.

Pozdrawiam,
            Woo.
            • wielki_czarownik Teraz jest lepiej 25.10.03, 14:21
              Zmieniła się ustawa o kartacj bankomatowych - klient ma więcej praw a bank więcej obowiązków (odpowiada za nieautoryzowane transkacje chyba do 1500 Euro) no i można kartę ubezpieczyć. Ja ubezpieczyłem (2PLN/miesiąc) i śpię spokojnie.
            • kali1111 Re: plastikowe pieniążki 27.10.03, 08:41
              woo-cash napisał:

> kali1111 napisał:
              >
              > > Wiec jesli kazdy podpis mozna podrobic to pozycz mi swoja karte kredytowa
              > bo
              > > dzisjaj jade na zakupy do Hipermarketu.
              >
              > Wiesz, ja kiedyś pracowałem w banku. Nie zajmowałem się kartami, ale z
              wymianą
              > informacji jakoś nie miałem problemu.
              > Niektórzy klienci niestety "pożyczali" (czyt. "dawali sobie ukraść") niekiedy
              > karty kredytowe. Wiesz, jak strasznie trudno potem wykazać, że nie oni
              dokonali
              >
              > transakcji, jeśli widniał podpis na dokumencie obciążającym rachunek?
              > Problem polega głównie na tym, iż jeśli ten sam człowiek podpisuje się 2
              razy,
              > to należy szukać podobieństw pomiędzy tymi podpisami. Podobieństw, nie
              różnic,
              > gdyż podpisy te są zwykle calkiem różne.
              >
              > Gratuluję zatem, że masz już swoje pieniążki, również te plastikowe. Ale
              pilnuj
              >
              > ich, jak oka w głowie, bo wprawdzie te plastikowe ukraść realnie jest
              trudniej
              > niż zwykłe, ale jest to możliwe, a dochodzenie później swoich praw może zająć
              > lata.
              >
              > Pozdrawiam,
              > Woo.
              >
              Powiem tak woo jestes kolejnym ktory sie osmiesza na tym forum.
              Sprawa pierwsza to powiem Ci ze w tym roku tylko w prok rej. w-w psie pole 8
              typa dostalo wyrok za uzywanie (czytaj pozyczenie nielegalne) kart kredytowej.
              Pamietaj o tym ze to nie w banku dochodzi sie czy ten podpis jest pana x czy y.
              Cala sprawa pozniej zajmuje sie prokuratura bo too jest przesteopstwo (zalezy
              jeszcze do jakiej kwoty). Sprawdzanie pozniej czy podpis jest wlasciwej osoby
              zajmuje sie biegly sadowy.
              I uwiez mi ze na 100 przypadkow, 99 potrafi stwierdzic ze to twoj a nie kogos
              innego podpis.
              Wiec to ze ty masz jakies informacje wyssane w piatej reki to zachowaj to na
              opowiesci na dobranoc swoim wnukom.
              Natomiast tutaj jak ktos dostej do zaplaty mandacik i nie jest na nim jego
              podpis to go nie placi.
              Jesli ten kto wystawial mandat sie uprze to skieruje sprawe do sadu. Napewno
              sie jednak w takiej sytuacji nie odwarzy.
              pozdrwaiam Kali
    • krzysztof_kiniorski Re: Kanary To Przestępcy 24.10.03, 10:59
      alpin19 napisał:

> chciałbym się dowiedzieć jak jest z tymi kanarami. Wczoraj w autobusie linii
      > 145 na przystanku przy Dw. PKS widziałem jak "bezczelny" i podły człowiek
      > legitymujący się jakąś zalaminowaną kartką na szyi zbluzgał młodego
      > człowieka - chyba śpieszącego się studenta. To że spisał go w parszywy
      > sposób, wyzywając go przy tym to jedno. Drugie i bardzo istotne to, jest to
      > że ów kanar dane z dokumentów spisywanego człowieka spisał na mandat i na
      > kartkę w notesie, a później schował ją do kieszeni. Mnie to zakrawana
      > przestępstwo lub wykroczenie, ponieważ PESEL, numer dowodu itd. to nie są
      > dane do informacji osobistej kontrolera. Pewnie będziecie chcieli wiedzieć
      > po co mu te dane.
      > A powiem wam - i mnie kiedyś złapał taki drań, również spisał moje dane do
      > kieszeni - sprzeciwiłem się temu, ale postraszył mnie policją i swoim kolegą
      > z boku.
      > Po około dwóch miesiącach od zapłacenia mandatu, zaczęły do mnie przychodzić
      > wezwania "za jazdę na gape" na liniach po których istnieniu do tej pory nie
      > miałem zielonego pojęcie - rzecz jasna mandaty były fałszywe, ale
      > dzięki "zaradności" pewnego kanara wpisywano w nie moje kompletne dane
      > osobowe z dowodu osobistego.
      > Panie Kiniorski - proszę się zainteresować firmą ANSER ponieważ sposób ich
      > działania jest wręcz żenujący i krzywdzący wobec pasażerów.

Proszę o numer legitymacji tego kontrolera.
      Niezależnie od tego, bardzo bym prosił o opisanie tej obserwacji - z
      pominięciem inwektyw, ale za to z podaniem Pańskich danych osobowych - i
      przesłanie mi tego opisu (e-dres: kkiniorski@zdik.wroc.pl, fax: 3590262, adres:
      Krzysztof Kiniorski, Biuro Prasowe ZDiK, ul. Długa 49, 53 - 633 Wrocław).
      Postaramy się sprawę wyjaśnić, jednak, by to uczynić musimy mieć Pańskie dane,
      by móc Pana ewentualnie wezwać na konfrontację. Zapewniam, że zostaną użyte
      wyłącznie do tego celu.
      Niezależnie od powyższego, uprzejmie proszę o przesłanie mi na powyższy adres
      informacji o opisanych przez Pana próbach wymuszenia zapłaty za przejazdy,
      których Pan nie odbywał. Jeśli potrafi Pan to udowodnić (np. posiada Pan
      wezwania do zapłaty), to jest to podstawa do zawiadomienia prokuratury. Bardzo
      proszę o poważne potraktowanie sprawy i pilne przesłanie informacji, o które
      pozwalam sobie Pana prosić.
      Pozdrawiam
      KK
      • mirno Re: Kanary To Przestępcy 30.10.03, 22:08

oczywiście nikt się nie zgłosi ,bo to lipa.
        morskie opowieści i nic więcej.
        takie rewelacje często się ukazują.tylko po co?
        każdy ma swojąrację.gapowicz się broni-to jego prawo , a kanar robi swoje-to jego praca. pomyślmy tylko ,ile wyniesie koszt biletu ,gdy nikt nie będzie go kasował, bo łapiduchy nie będą robić swojej roboty.myślcie! gapowe to kradzież.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka