Dodaj do ulubionych

Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa

15.11.08, 13:28
Ja jednak nie wierzę, że radni zaczną pracować. Presja na "kolegowanie się" z
prezydentem jest zbyt duża. Do tego dochodzi ignorancja spowodowana
kilkuletnim lenistwem i brakiem elementarnej wiedzy ekonomicznej. A prezydent
ma świetne wymówki żeby po raz kolejny nic nie robić poza biciem piarowskiej
piany. Ale nic to, grunt żeby 85% wrocławian nadal wierzyło w brednie
Dutkiewicza i wrocławskiej Wyborczej. "Polska The Times Gazeta Wrocławska"
przynajmniej udaje że jest krytyczna. Ale zestawienie obietnic przedwyborczych
Dutkiewicza ze stanem faktycznym nawet najbardziej twardogłowym powinno dać do
myślenia...
Obserwuj wątek
    • atosek Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 15.11.08, 13:48

• Gość: akura Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.08, 14:32
        ale dziwna interpunkcja
        • Gość: com.bi-nerki Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 17:49
          A jaka ma być interpunkcja skoro polonistka zamiast nauczać, zajmuje
          się pozyskiwaniem w urzędzie waluty?
          Pozdrawiam
          • znajomy_jennifer_lopez Peany będą,Wrocław jest obesr...ny z radości swoim 15.11.08, 18:21
            Wielkim Prezydentem. Dutkiewicz nie jest taki zły (jest taki sobie) jednak jak słysze jak to wspaniale jest w mieście to mnie pusty śmiech ogarnia. Jest prezydentem przeciętnym - miastu pomaga i szkodzi, jak Kasztanka. Za to aparat propagandy na najwyzszym goebbelsowskim poziomie.
            • Gość: retyui Re: Peany będą,Wrocław jest obesr...ny z radości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 18:03
              tak, z tym się zgadzam... drogi nie są w katastrofalnym stanie? od kiedyż to??
      • Gość: Kwinto Nie zamulać forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 15:11
        Urząd Marszałkowski nie ma nic wspólnego z budżetem Wrocławia. Cała
        ta Twoja wypowiedź atosek to jeden wielki bełkot pod względem
        gramatycznym, interpunkcyjnym i merytorycznym.
    • Gość: kamilek Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: 77.79.192.* 15.11.08, 14:12
      Ja bym sie jeszcze zastanawiał czy warto ładowac tyle kasy w EURO
      2012? Nie zdziwiłbym sie gdyby w ostatniej chwili nam go zabrano!
      • kde44 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 15.11.08, 14:34
        Ale wtedy to znowu nie będzie nasza wina... tylko "Warszawa popsuła doskonałe
        plany Wrocławia" - tak rozmaici twardogłowi tłumaczą żałosne klęski expo i eit.
      • Gość: ja Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.as.kn.pl 15.11.08, 18:57
        Pewnie, że trzeba. Nawet jak mieli by zabrać euro (co jak dla mnie jest możliwe) to we Wrocławiu potrzebny jest stadion (i sport na przyzwoitym poziomie). Zwłaszcza po tym co sie stało ostatnio z koszykarskim Śląskiem, dla pociechy, chciałbym zobaczyć jak ten station sie buduje. (podobnie inne związane z euro inwestycje - drogi, lotnisko ...)
        • Gość: kapitan_emo Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 20:08
          Wytłumacz racjonalnie potrzebę stadionu na 40tys miejsc.
          • Gość: ja Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.as.kn.pl 15.11.08, 21:40
            choćby po to, że jak zagra we Wrocławiu reprezentacja, to nie będzie tak jak ostatnio :). A tak na serio to masz troche racji. Ale licze, że w tak dużym mieście uda się znaleźć dla tego obiektu zastosowania alternatywne (jakieś koncerty etc), żeby na siebie zarabiał. Że o kibicach, którzy będą mieli gdzie przyjść jak Śląsk będzie grał w lidze mistrzów, nie wspomnę.
            • greges58 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 16.11.08, 11:52
              *** A jak było ostatnio, bo nie rozumiem ? Przyszło 7 tysięcy... Na kameralnym stadionie Śląska nie widać "pustek". Na wielkim dziwolągu, byłoby to żałosne widowisko. Potencjalnych kibiców jest we Wrocławiu 2000,w porywach... . Piszesz, ze UDA się, JAKIEŚ koncerty. Tak Madonna po 500zł, Rolling Stones może dożyją ? Miało być centrum handlowo -konferencyjno-biznesowe. Partnerstwo prywatno-publiczne. Wyszła Kicha ! Wszyscy uciekli, zostało Miasto z dziurą w budżecie ! Teraz kombinują, tak jak Ty, może oddać w zarządzanie jakieś doświadczonej Firmie ? Oczywiście, trzeba jej zapłacić jeszcze. Ona musi przede wszystkim na siebie zarobić! Stadion nie jest NIKOMU potrzebny. Wrocław za ten kaprys będzie płacił przez dziesieciolecia !! Grześ.
              • obinobi Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 16.11.08, 12:15
                Z tym stadionem to Wrocław działa jak taki wiejski chłopek. Ma słomiany
                przeciekający dach, za potrzebą chodzi za stodołę, a buduje sobie fontannę z
                ozdobnymi rybkami przed chałupą.
                Dlaczego z podatków mamy finansować budowę stadionu. Równie dobrze możemy
                wybudować tor na Formułę 1 albo dowolny inny obiekt na sportowy.
              • Gość: ja Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.as.kn.pl 16.11.08, 12:23
                qrde przekonałeś mnie - stadion jest 2x za duży - ide szukać rezerw na przyszłe podwyżki podatków na pokrycie kosztów jego zarządzania i zaciągniętych kredytów. Powinniśmy wybudować mniejszy.
                Piszą o Oporowskiej miałem na myśli jej słaby standard i brak zaplecza. Pozatym w porywach chciało by na niego przyjść więcej osób - na przykład na najblizszy mecz z Wisłą.
                Ale masz racje 40 k miejsc to strata naszej kasy. Chylę czoło.
              • piotrek_meteorolog Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 16.11.08, 15:58
                Jak było ostatnio? A tak, że się nawet w Słowenii śmieli z tego obiektu we
                Wrocławiu! Chcecie dalej dziadować to dziadujcie, a inne duże miasta będą mieć
                normalne stadiony, a wy kartoflisko dalej! Powodzenia! A jaka oszczędność..buahah
    • zeziufive Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 15.11.08, 15:27
      Nie trzeba brać korepycji z głoszenia proroctw, by uznać, że w
      czasie kryzysu trza będzie zacisnąć pasa. Tyczy to wielu budżetów i
      budżecików - sztuka polega (nadal również) na umięjetnym unikaniu
      pożyczek z windykacyjną gilotyną. Wydawanie kasy jakby nigdy nic gdy
      giełdy lecą na pysk to jeśli nie megalomania to przynajmniej brak
      kontaktu z rzeczywistością.
      I tu, okazuje się, że miejscy sternicy (ponoć) wymanewrowali miejski
      skarbiec poza mielizny zabójczego zadłużenia. Rzecz w tym by teraz w
      imię dalszego dynamizmu rozwoju nie dać się wpakować w finansowe
      słupki które zniwelują tą niewątpliwą zaletę stanu miejskiego
      portfela.
      Pytanko, które ciśnie na próbę podsumowania tłustrzych (ale byłych
      już?) czasów: co nam z tego zostało?
      1. Jajco Reagana;
      2. Mostek Szczytnicki;
      3. Wodotryski przy Hali Ludowej - jeszcze do dokończenia;
      4. Komunikacjia miejska bez klimy;
      5. Kilotony wodosłowia jak to będzie fajo;
      6. Dudi na Prezydenta! (A może opylić go wraz z jego wizjonerstwem
      za koszty (obiecanego!) Dworca Głównego?
      • Gość: zenon Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.eranet.pl 15.11.08, 16:12
        > 1. Jajco Reagana;
        > 2. Mostek Szczytnicki;
        > 3. Wodotryski przy Hali Ludowej - jeszcze do dokończenia;
        > 4. Komunikacjia miejska bez klimy;
        > 5. Kilotony wodosłowia jak to będzie fajo;
        > 6. Dudi na Prezydenta! (A może opylić go wraz z jego wizjonerstwem
        > za koszty (obiecanego!) Dworca Głównego?

No znajda sie jakies pozytywy typu: Klecinska, Karmelkowa, w trakcie
        remontu "Camel Trophy" Krakowska, Zachodnia, mosty warszawskie i
        wiele innych.

Generalnie ludzie Dutkiewicza sa wyjatkowo niezdarni w zalatwianiu
        takich najprostszych spraw waznych dla mieszkancow. Celuja w duze
        projekty, ktore potem albo umieraja albo nie wychodza a jak wychodza
        to na 50%. Ambicja dobra cecha, ale musi byc poparta umiejetnosciami
        i konsekwencja. A tego brakuje.
        • Gość: Krzysztof Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.wroclaw.mm.pl 15.11.08, 21:43
          Ta pani Mazur gada głupoty. Powstańców się rozpada. Nie dość że
          trasa do autostardy to bruk (21 wiek!!!) to w wielu miejscach się
          zapada. Przy budowie Sky się wręcz rozpękła i zapada do terenu
          budowy.
      • Gość: kl Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.as.kn.pl 15.11.08, 16:39
        Jeszcze bym dodał-oddania kościołowi prawie za bezcen terenów po
        byłym szpitaluna placu I Maja.
    • Gość: wew Bardzo optymistyczny ten budżet... IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.08, 15:34
      Nadciąga bardzo głęboki kryzys gospodarczy, a założenia do budżetu są nadal
      bardzo optymistyczne. Myślę, że miasto będzie musiało bardziej zaciągnąć pasa,
      albo się dodatkowo zadłużać. W planach widać, że najważniejsze jest EURO, a
      mieszkańców panprezydent ma w d... Niech sobie dalej siedzą w odrapanych
      kamienicach, jeżdżą dziurawymi ulicami, itd. Ważne, żeby była droga na stadion.
      A skończy się to tak, że EURO2012 w Polsce nie będzie :->

Dutkiewiczowi trafiło się prezydentować w okresie boomu gospodarczego,
      poszybował w obłoki i uwierzył, że jest cudotwórcą. Zobaczymy jak sobie teraz
      poradzi, upadek będzie bardzo bolesny.
      • Gość: Lenek Re: Bardzo optymistyczny ten budżet... IP: *.wroclaw.mm.pl 15.11.08, 16:53
        dlaczego "bardzo głeboki kryzys" nadciąga? skąd to wiesz? z prasy? z
        wypowiedzi analityków? Ci sami analitycy i ta sama prasa jeszcze
        latem pisała, ze benzyna będzie pod koniec roku po 6 złotych, dolar
        spadnie poniżej 2 złotych a mieszkania dalej będą drożeć.
        Skąd wiesz, co będzie?
      • Gość: Łoś_bimbacz optymistyczny ten budżet..nie POjmuję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 18:04
        Wpłwy z POdatków będą niższe, ze sprzedaży nieruchomości niższe
        itp., a budżet kwotowo większy?, Cud Sternika, czy po prostu budżet
        na kredyt?, Czy wzięto pod uwagę, że banki mogą nie udzielic
        zwyczajnie kredytów, bo nie. Wszystkie pieniądze na Euro, hmmm..., a
        PO co, żeby Sternicy się sfotografowali i przecięli wstęgi? Może
        Uefa zbuduje sobie te stadiony, drogi, hotele itp. i rozegra swoją
        imprezę, do której ma wszystkie prawa transmisji, znaki towarowe
        itp.? Może ktoś spyta mieszkańców, czy kolejne POkolenia chcą
        spałacac stadion, na którym będa dwa mecze?
        • Gość: xemen Re: optymistyczny ten budżet..nie POjmuję? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 11:33
          O widzę że nawiedzony komunista się odezwał , do budy kretynie
    • Gość: obywatel dutkiewicz nie tusk...nanosi poprawki ze wzgledu.. IP: *.promax.media.pl 15.11.08, 17:22
      i to jest wlasnie odpowiedzialnosc, ktorej brak obecnemu rzadowi(budzet jakby
      kryzysu nie bylo), oczywiscie moga byc niezadowoleni mieszkancy tych ulic ktore
      obcieto, ale widac ze stawia sie na to zeby PO nie odebralo nam EURO,(czyli
      inwestycje drogowe na maslice) a tak przez skore czuje ze PO bedzie robic
      wszystko zeby odebrac wroclawiowi euro i pokazac, ze dutkiewicz sie nie
      nadaje(walka polityczna z XX,a wkoncu krakow tylko czeka...) ale wtedy to nawet
      tajne biuro tuskowi nie pomoze!! schetynce i zdrojewskiemu tymbardziej..
      • Gość: obywatel Re: dutkiewicz nie tusk...nanosi poprawki ze wzgl IP: *.promax.media.pl 15.11.08, 17:24
        oczywiscie wiem ze o miastach zadecyduje UEFA ale rekomendacja rzadu napewno
        bardzo bedzie sie liczyc.. rzucanie kłód pod nogi takze..
      • Gość: ja Re: dutkiewicz nie tusk...nanosi poprawki ze wzgl IP: *.as.kn.pl 15.11.08, 19:03
        Ho, widzie, że dzisiejsze przemówienie 'wodza'wysłuchane ;)
    • Gość: kletka Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.lanet.net.pl 15.11.08, 18:35
      a czy w planowanym budżecie ujął p.prezydent budowę SP84, z basenem!
      w końcu zlikwidowana SP60 pomieszkuje w soim budynku jeszcze tylko
      do 2011, a zlikwidowano ją bo miała być duuża nowa SP84
    • Gość: drom Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 18:41
      > [...] A prezydent
      > ma świetne wymówki żeby po raz kolejny nic nie robić poza biciem piarowskiej
      > piany. Ale nic to, grunt żeby 85% wrocławian nadal wierzyło w brednie
      > Dutkiewicza i wrocławskiej Wyborczej. "Polska The Times Gazeta Wrocławska"
      > przynajmniej udaje że jest krytyczna. Ale zestawienie obietnic przedwyborczych
      > Dutkiewicza ze stanem faktycznym nawet najbardziej twardogłowym powinno dać do
      > myślenia...

po pierwsze podaj konkrety.
      po drugie piarowska piana az tak dobrze nie karmi jak ci sie wydaje ...
      przynajmniej nie wszystkich.
      po trzecie czy 85% wrocławian wierzy w "brednie Dutkiewicza i wrocławskiej
      Wyborczej" czy moze jednak 15% do ktorych sie zaliczasz wierzy w brednie ich
      slepo zajadlych przeciwnikow ?

zeby bylo jasne - ja nie jestem slepy. nie podoba mi sie pomysl fontanny za 20
      baniek ani budowanie przez miasto parkow wodnych (takie inwestycje powinny byc
      pozostawione prywatnym inwestorom jak np. redeco, a miasto za pieniadze na
      aguapark powinno postawic kilka sal sportowych i malych basenow latwo i tanio
      dostepnych dla ludnosci).
      rzecz w tym zeby dostrzegajac bledy umiec je zestawic z niewatpliwymi
      dokonaniami. np. nie zdobycie ekspo czy eit (wiecej w tym bledow warszawy niz
      wroclawia), porownac ze sciagnieciem do nas inwestorow z zachodu czy azji - dla
      mnie bilans jest na + choc chcialo by sie zawsze wiecej...
      • Gość: ja Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.as.kn.pl 15.11.08, 19:09
        W sumie to masz racje. Tyle, że bilans o którym piszesz obejmuje chyba kilka ostatnich lat. Bo ostatnie 12 ( no 18) miesięcy to, mam wrażenie, pasmo błędnych inwestycji, pomyłek, porażek i skandali do którego dziś dokładam to co się stało z koszykarskim Śląskiem (jak mozna roz... taka drużyne !!!). Czy stało się może w tym okresie coś pozytywnego - bo moze przegapiłem ?
        • real_mr_pope Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 17.11.08, 15:59
          Niby tak, ale zapominasz o jednym.

Nie wszyscy mieszkańcy Wrocławia przejmują się problemami całego
          miasta. Dla wielu z nich problemem jest światło na klatce schodowej,
          otrzymanie jakiegoś zaświadczenia czy prosta decyzja w sprawie.
          Takich ludzi jest we Wrocławiu tysiące i ich naprawdę mało
          interesuje to czy jakaś inwestycja wyszła, czy nie. Nie każdy jest
          politykiem i nie każdy cierpi za miliony.

• Gość: urzędnik Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 18:48
      Czy pan Urban który ukończył ochronę środowiska może być dobrym
      Skarbnikiem na te ciężkie czasy? I ciekawe jak można zostać
      Skarbnikiem z takim wykszłceniem?
    • Gość: Wadan Sytuacja nie do zniesienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 18:54
      Nie dosyć, że Wrocław ma drugi co do wysokości budżet w kraju, to
      jeszcze ma najniższe zadłużenie. Szanowni Radni najwyższy czas
      zrobić z tym porządek! Najlepiej od razu wezwać Dutkiewicza, aby się
      podał do dymisji i powierzyć stanowisko prezydenta miasta jakiemuś
      talentowi, który to naprawi.

• Gość: ja Re: Sytuacja nie do zniesienia IP: *.as.kn.pl 15.11.08, 19:15
        nie trzeba. Ten budżet jest rekordowy, bo zakłada pożyczki, a poprzedni był ze względu na wpływy ze sprzedaży miejskiego majątku. Warto też przypomnieć o wpływach w budżecie 2009 za gigantycznie podniesiona opłatę za użytkowanie wieczyste i podwyzce czynszu za mieszkania komunalne ( o 30 %).
        • Gość: Wadan Trzeba, trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 19:37
          Są talenty takie jak Ty. Na pewno sobie poradzą. Szczególnie podoba
          mi się Twój pomysł finansowania przez miasto bankrutujących
          przedsięwzięć prywatnych, takich jak np. koszykarski Śląsk. Z takimi
          pomysłami sukces finansowy miasta gwarantowany.
          • Gość: ja Re: Trzeba, trzeba IP: *.as.kn.pl 15.11.08, 21:28
            Jesli chodzi o Śląsk nie widze problemu nawet jeśli mialby przynosić straty. Jest to lepsza reklama niż np. starania o expo 2012 na których utopiliśmy 14 mln.
      • pawel_zet Re: Sytuacja nie do zniesienia 15.11.08, 19:48
        Niskie zadłużenie wcale nie jest na ogół traktowane w przypadku miast jako atut
        władz, ale właśnie jako przejaw niegospodarności. Oznacza to bowiem, że miasto
        nie potrafi wykorzystać kredytów do napędzania swojego rozwoju. Zamiast
        emocjonować się wysokością budżetu, lepiej zwracać uwagę na co jest wydawany.
        Czy na infrastrukturę publiczną? Miasto prowadzi remonty dróg i mostów (wiele z
        nich jest bardzo kontrowersyjnych, jak na przykład przebudowa placu
        Grunwaldzkiego, lub - jak w przypadku mostu Szczytnickiego - kończy się
        katastrofą projektową) i remontuje kamienice w okolicach Rynku. Równocześnie
        likwiduje szkoły i przedszkola, a pieniądze marnotrawi na pomniki i fontanny.
        • Gość: Wadan Ciekawa interpretacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 20:08
          Niegospodarność, bo nie trzeba płacić odsetek bankowych i można
          większe środki przeznaczać na kolejne inwestycje. Tak jak myślałem,
          talentów finansowych nam nie brakuje.

• Gość: Paweł Z. Re: Ciekawa interpretacja IP: *.as.kn.pl 15.11.08, 20:22
            No więc, jak sam widzisz, przez całe życie można się czegoś nauczyć. Jeśli oprocentowanie jest niskie (jak obecnie w Polsce), odsetki nie są zbyt duże, natomiast kredyt umożliwia szybkie inwestowanie i zyskanie przewagi nad miastami, które nie mają takich środków na nowe inwestycje. Podobnie jest zresztą w ogóle w przypadku biznesu. Firma, która nie bierze kredytów w banku, to na ogół kiepska firma.
            Mam nadzieję, że teraz już zaczynasz rozumieć, dlaczego władze Wrocławia, nie biorąc kredytów dopuszczają się niegospodarności.
            • Gość: Wadan Re: Ciekawa interpretacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 21:02
              No to przeczytaj uważnie artykuł. Tam opisano jakie dotychczasowa
              polityka daje możliwości w zakresie budżetu na przyszły rok. Dla
              ułatwienia dodam, że daje możliwość zaciągnięcia znacznych pożyczek.
              Dlaczego tym razem miasto decyduje się na to? Bo impreza jaką jest
              EURO 2012 to sytuacja nadzwyczajna. Nie jestem przekonany, że
              inwestowanie w nią ma jakiś szczególny sens, ale skoro się w to
              wpakowaliśmy, to dobrze by było, abyśmy przy okazji nie
              zbankrutowali. Zwracam też uwagę na to, że nie ma takiej konkurencji
              sportowej (ani żadnej innej), w której jedno miasto zdobywa przewagę
              na innymi. Mi osobiście wystarczy to, że Wrocław miał drugi budżet w
              kraju bez nadmiernego zadłużenia i w sytuacji nadzwyczajnej nadal
              sobie poradzi.

• Gość: Paweł Z. Re: Ciekawa interpretacja IP: *.as.kn.pl 16.11.08, 00:44
                Ależ przeczytałem uważnie artykuł. Natomiast to, co Ty piszesz, jest nie na
                temat. Oczywiście to dobrze, że miasto ma możliwość wzięcia kredytu, ale nie
                zmienia to w niczym faktu, że władze Wrocławia miały ostatnio duże kłopoty w
                zagospodarowaniu pieniędzy i głównie tym należy tłumaczyć takie pierdy jak Bramę
                Tysiąclecia i sikawkę przy Pergoli. Niestety, łatwiej postawić fontannę niż
                wyremontować most czy postawić nowy - a koszty są porównywalne.
                Niestety, miasta polskie ścigają się ze sobą i to bynajmniej nie dla sportu, ale
                po to, by zatrzymać, a jeszcze lepiej przyciągnąć kapitał, stworzyć nowe miejsca
                pracy dla ludzi itd. itp. Trzeba to zrozumieć, by umieć właściwie ocenić rządy
                Dutkiewicza - okres, gdy władze miejskie były skupione na nachalnym piarze,
                odpuszczając cały szereg obszarów istotnych dla rozwoju miasta. Szkoda, że tak
                wielu ludzi nie rozumie tego.
            • renifer77 Re: Ciekawa interpretacja 15.11.08, 21:13
              Gość portalu: Paweł Z. napisał(a):

> No więc, jak sam widzisz, przez całe życie można się czegoś
              nauczyć.

Pewnie, że można. Niestety nie od ciebie. Interpretujesz fakty jak
              ci jest wygodnie. Mam dziwne przeczucie, że gdyby miasto było
              zadłużone po uszy to dalej jojkałbyś jak to jego władze są
              niegospodarne i zmuszają mieszkańców do ponoszenia kosztów jego
              obsługi zamykając jednocześnie szkoły i przedszkola. Do tej pory
              polityka finansowa miasta była taka, że inwestycje finansowane były
              ze środków uzyskanych ze sprzedaży majątku komunalnego plus funduszy
              unijnych a zadłużenie było utrzymywane na niskim poziomie. Uważam,
              że było to dobre rozwiązanie bo w ostatnich latach ceny
              nieruchomości i innych aktywów rosły a miasto nie ponosiło kosztów
              obsługi długu. Dziś sprzedając te same aktywa Wrocław nie uzyskałoby
              zapewne takich wpływów jak jeszcze kilka miesięcy temu. Jeżeli
              natomiast ma zamiar dalej inwestować w infrastrukturę to skądś musi
              wziąć na to kapitały. Pytanie raczej czy będzie w stanie uruchomić
              kolejne fundusze unijnie i ściągnąć z rynków kredytowych tyle ile by
              chciało- nie dlatego, że jego sytuacja finansowa jest zła tylko
              dlatego, że obecnie inwestorzy unikają nowych zaangażowań.

Nad stwierdzeniem, że „Firma, która nie bierze kredytów w banku, to
              na ogół kiepska firma.” to chyba zbyt długo nie myślałeś. To czy
              firma bierze kredyty w banku, emituje obligacje, podnosi kapitał
              albo pozbywa się zbędnego majątku zależy od strategii konkretnej
              firmy i oceny kosztów inwestycji w aktywa produkcyjne albo obrotowe
              a nie frazesów jakie serwujesz na tym forum.
              • Gość: Paweł Z. Re: Ciekawa interpretacja IP: *.as.kn.pl 16.11.08, 00:59
                Gdy już napisałem "bankowy" coś mnie tknęło, jakaś myśl, by usunąć to słowo. W
                końcu fakt, że do niedawna europejskie banki ścigały się, by udzielać samorządom
                superatrakcyjnych kredytów nie zmienia faktu, że są także różnorakie inne formy
                kredytowania. Pomyślałem sobie jednak, że miłośnicy Dutkiewicza i tych
                patałachów, którzy rządzą obecnie miastem, są na ogół zbyt głupi, by czepiać się
                takich detali, a jestem człowiekiem leniwym z natury. Omyliłem się jednak, jak
                widać. Znalazł się jakiś renifer, który chciałby mi zaimputować nieuctwo. Cóż,
                reniferze, pełne zwycięstwo. Masz świętą rację. Tak, miasto może i wypuścić
                obligacje. Może zadłużyć się w firmach nie prowadzących działalności bankowej.
                Różne rzeczy może. Najwygodniej jednak skorzystać z kredytu bankowego, jeśli
                oprocentowanie nie jest zabójcze, i to robi praktycznie każda rozwijająca się
                dynamicznie firma, pozostałe źródła to uzupełnienie.
                Oczywiście taki mądry renifer, znający się tak świetnie na finansach, musi
                wiedzieć, jakie jest przeciętne zadłużenie miast w naszej części Europy w
                stosunku do budżetu i jak z tej perspektywy wygląda Wrocław. I świadczy to nie o
                żadnej przemyślanej taktyce (bo obecnego krachu na rynku nieruchomości trzy lata
                temu nie przewidywali najtężsi analitycy na Wall Street, więc trudno przypuścić,
                by takie myśli narodziły się w głowie humanisty Dutkiewicza), ale o
                nieumiejętności korzystania z dostępnych źródeł finansowania.
                Masz rację, że pijesz do przedszkoli. Jest to jedno z większych zaniedbań
                Dutkiewicza, za które osobiście wysłałbym go do więzienia. Gdyby Wrocław za
                pożyczane pieniądze utrzymywał i rozwijał swoją infrastrukturę, byłoby to
                całkiem dobre rozwiązanie, nawet jeśli w efekcie miasto byłoby zadłużone po
                uszy. Gorzej jeśli miasto nie wykorzystuje szans, a równocześnie - jak to ma
                miejsce we Wrocławiu - zwija swoją infrastrukturę. Bezsensowne i marnotrawne
                decyzje o likwidacji kolejnych przedszkoli, a także kretyńska decyzja o
                likwidacji SP 60 wsparta przez PO na szczeblu rządowym, świadczą o głębokiej
                indolencji i niekompetencji włodarzy Wrocławia. To przykre, że tego rodzaju
                osoby, których zdolności do zarządzania czymkolwiek są tak mierne, biorą się do
                rządzenia wielkim miastem.
                • renifer77 Re: Ciekawa interpretacja 16.11.08, 11:10
                  Facet, jesteś jakimś megalomanem („jestem przekonany, że byłbym
                  znacznie lepszym prezydentem niż Rafał Dutkiewicz”), któremu wydaje
                  się, że świat i mieszkańcy Wrocławia nie poznali się twoich
                  umiejętnościach („Problem w tym, że mnie władze miasta o pomoc nie
                  proszą”). Niestety wbrew temu co ci się wydaje („Całkiem nieżle znam
                  się na strategii iwestycyjnej i zarządzaniu projektami”) nie masz
                  zielonego pojęcia o czym piszesz. Czepiasz się jakiegoś detalu o
                  którym wspomniałem (obligacje jako źródło finansowania), choć to
                  przede wszystkim twoje twierdzenie, że miasto powinno było się w
                  poprzednich latach bardziej zadłużyć jest bzdurą. Po co miałoby to
                  robić skoro miało środki na inwestycje pochodzące ze sprzedaży
                  majątku i, z jakichś przyczyn nie było w stanie realizować kolejnych
                  inwestycji wymagających dodatkowego zadłużania się? W czasach
                  spowolnienia gospodarczego (lub kryzysu jak kto woli) jakie świat
                  przechodzi fakt posiadania niskiego zadłużenia a także możliwość
                  finansowania nowych inwestycji długiem jest czymś co jest oceniane
                  pozytywnie.

Na marginesie. Nie wiem czy „taktyka” sprzedaży majątku komunalnego
                  była przemyślana a urzędnicy miasta przewidzieli kilka lat temu
                  krach na rynku nieruchomości ale co jest ważne to, to, że
                  sprzedawali aktywa kiedy były w cenie i nie doprowadzili miasta do
                  nadmiernego zadłużenia realizując różne inwestycje miejskie. Stan
                  ich świadomości w 2004 ma obecnie mniejsze znaczenie (jeśli w
                  ogóle).
                  • Gość: Paweł Z. Re: Ciekawa interpretacja IP: *.as.kn.pl 16.11.08, 12:23
                    Nie jestem żadnym megalomen, po prostu jako człowiek posiadający już pewne życiowe doświadczenie i nie najgorszą wiedzę realnie oceniam swoje umiejętności oraz umiejętności ekipy Rafała Dutkiewicza. Niestety, świat nie jest tak zbudowany, że do władzy są wybierani w wyniku demokratycznych wyborów najlepsi. Idealne pod tym względem byłoby państwo Platona. Niestety, ludzie - jak wiadomo - podczas wyborów nie kierują się jedynie swoją wiedzą i doświadczeniem, ale również oddziaływuje na nich reklama, ideologia, propaganda. Nawet gdyby kierowali się rozumem, to nie każdy ma rozum jednakowy i adekwatną wiedzę. W rzeczywistości rozum jest bardzo różny, a jeśli chodzi o wiedzę, różnice są jeszcze głębsze. W demokratycznych wyborach wygrywa ten, kto ma sprawny aparat propagandowy, pieniądze na reklamę itd., a nie ten, kto faktycznie najlepiej się nadaje. Z tego też powodu we Wrocławiu rządzą nieudacznicy, a ja nie mam nawet zamiaru startować w wyborach, mimo że mam pełną świadomość, że jestem pewnie bardziej kompetentny w zakresie zarządzania Wrocławiem niż cały obecny zarząd razem wzięty. Jest to proste stwierdzenie faktu, nie mam zamiaru o tym fakcie więcej dyskutować.
                    Z tym: "po co miałby to robić?", proponuję, żebyś dobrze się zastanowił. Co to znaczy, że zarząd miał wystarczające pieniądze? No, pomyśl. Wystarczające do czego? Otóż wystarczające do realizowanych inwestycji i bieżących potrzeb w zakresie utrzymania infrastruktury. Gdyby te potrzeby były większe, trzeba by więcej pieniędzy. Potrzeby były jednak takie, jakie były, ponieważ:
                    1.) Miasto ma poważne trudności w organizowaniu inwestycji, o czym świadczy nie tylko ich nieduża liczba, ale także niska jakość przygotowania inwestycji i nadzoru.
                    2.) Miasto miało problemy z przygotowaniem dokumentacji kredytowej. Niestety, takie dokumenty trzeba właściwie przygotować. Casus utraty środków na rozbudowę lotniska jest dobrym dowodem na to, że coś tutaj mocno kuleje. W efekcie miasto, by finansować nawet ograniczone inwestycje, musiało szukać oszczędności w budżecie. Robiono to - kompletnie bez sensu - zwijając infrastrukturę miejską w mało widowiskowych obszarach, tak, żeby mało kto to zauważył. Pod siekierkę Zarządu Miasta poszła więc edukacja: polikwidowano żłobki, przedszkola, rozpoczęto proces likwidacji podstawówek. W końcu problem jest widoczny tylko dla rodzin z małymi dziećmi, a i części z nich da się wcisnąć jakiś kit.
                    W czasach kryzysu posiadanie niskiego zadłużenia nie jest niczym złym. Chciałbym tylko uświadomić, że teraz miasto będzie miało znacznie większe problemy z uzyskaniem środków niż 3 czy 4 lata temu. Liczba banków chętnych do pożyczenia miastu pieniędzy na dobrych warunkach znacznie zmalała. A miasto musi przeprowadzić mimo niskich kompetencji odpowiedzialnych urzędników określone inwestycje, bo nam naprawdę odbiorą Euro. Na przykład trzeba było wziąć kredyt na rozbudowę lotniska 4 lata temu. Teraz będzie to trudniejsze i bardziej kosztowne. Abstrahuję od faktu, że kiepskość wrocławskiego lotniska wpływa od lat na obniżenie liczby inwestycji w regionie. Być może baza Ryanair we Wrocławiu miałaby znacznie większe znaczenie dla rozwoju miasta niż drogocenne pierdy medialne wydawane przez miasto w mediach światowych.
                    • renifer77 Re: Ciekawa interpretacja 16.11.08, 14:46
                      Dobrze rozumiałem dlaczego zadłużenie miasta jest takie a nie inne
                      („z jakichś przyczyn nie było w stanie realizować kolejnych
                      inwestycji wymagających dodatkowego zadłużania się”). Cieszę się, że
                      również do ciebie to w końcu dotarło, choć z opóźnieniem. Zamiast
                      marudzić o konsekwencjach (poziom długu) trzeba było od razu
                      pomarudzić o przyczynach tego stanu (brak kolejnych inwestycji które
                      miały nim być sfinansowane, lecz, jak rozumiem wg ciebie, w wyniku
                      niekompetencji Dutkiewicza i urzędników nie zostały one rozpoczęte).

Patrząc w przeszłość zawsze można stwierdzić, że coś mogłoby być
                      lepiej zrobione. Pytanie tylko czy to coś rzeczywiście można było
                      zrobić lepiej. Realizacja projektów inwestycyjnych jest na tyle
                      skomplikowana, że trzeba być mega arogantem i zarozumialcem,
                      kryjącym się za anonimowością forum internetowego by stwierdzić
                      jednoznacznie w „dwóch słowach”, że coś zostało źle zrobione, choć
                      mogłoby być lepiej. Stwierdzenie, typu „coś tutaj mocno kuleje” to
                      trochę mało, choć wystarczająco dużo by zaistnieć na forum.
                      Przykładem jest puste hasło „trzeba było wziąć kredyt na rozbudowę
                      lotniska 4 lata temu”. Łatwo powiedzieć trudniej jest zrobić,
                      zwłaszcza że w tym przypadku decyzja wymaga de facto zgody
                      wszystkich udziałowców (Wrocław, województwo, PP Porty Lotnicze),
                      miasto nie ma nawet większości głosów na WZA a do tego swoje trzy
                      grosze dorzuca Schetyna. Pewnie część rzeczy we Wrocławiu mogła być
                      zrobiona lepiej, cześć z jakichś powodów już nie. Wątpię jednak abyś
                      miał informacje by można było to ustalić. Ważniejsze jest aby
                      wyciągać wnioski i przynajmniej próbować unikać błędów przy okazji
                      nowych projektów.

PS. Zwrot typu „mam pełną świadomość, że jestem pewnie bardziej
                      kompetentny w zakresie zarządzania Wrocławiem niż cały obecny zarząd
                      razem wzięty” oznacza w końcu że uważasz się za lepszego niż ktoś
                      inny (zarząd miasta), czy tylko to przypuszczasz (skąd w takim
                      razie „pełna świadomość”). To co piszesz wygląda bardziej jak
                      przerost formy nad treścią.
            • map4 Re: Ciekawa interpretacja 17.11.08, 20:13

> Firma, która nie bierze kredytów w banku, to na ogół kiepska
              > firma.

Microsoft, Google, BMW ... same cienkie firmy.
              • Gość: Paweł Z. Re: Ciekawa interpretacja IP: *.as.kn.pl 17.11.08, 23:04
                Jest kilka firm na tym świecie, które prowadzą walkę z nadpłynnością (która naprawdę nie jest niczym dobrym). Stąd też napisałem w cytowanym tekście "na ogół", bo od zasady są wyjątkiem. Nie sądzę jednak, by takim wyjątkiem był Wrocław. Masz na pewno świadomość, że skala inwestycji Dutkiewicza (niezależnie od błędnej alokacji konkretnych działań) była w ostatnich latach zdecydowanie za mała.
                • map4 Re: Ciekawa interpretacja 18.11.08, 09:19

> Nie sądzę jednak, by takim wyjątkiem był Wrocław.
                  > Masz na pewno świadomość, że skala inwestycji Dutkiewicza (niezależnie od błędn
                  > ej alokacji konkretnych działań) była w ostatnich latach zdecydowanie za mała.

Mam generalnie dwa zarzuty: za mało inwestycji oraz złe ich rozplanowanie. Na
                  przykład: remont centralnego wiaduktu kolejowego nie ma sensu bez poszerzenia go
                  o czwarty tor i podniesienia wszystkich wiaduktów tak, aby prześwit pod nimi
                  wynosił minimum 4,3 metra. Remont Krakowskiej - jasne, ale z wydzieleniem
                  torowiska tramwajowego i poszerzeniem alei do standardu dwa razy po trzy pasy.
                  Jajo na Grunwaldzkim samo w sobie pomysłem głupim nie jest, ale pod warunkiem,
                  że pod jajem wybudowane zostałyby dwa tunele drogowe, wzorem pl.
                  Dominikańskiego. Estakady w ciągu obw. śródmiejskiej, nad ulicami Grabiszynską
                  oraz Kosmonautów też miałyby sens.

Nowa linia tramwajowa od Dubois, przez Długą (z blokującym ją archaicznym,
                  wąskim wiaduktem kolejowym o prześwicie 3,3 metra ! - a to wszystko 20 metrów od
                  siedziby ZDiK), poprzez Popowicką, Pilczycką, Maślicką aż do stadionu też od lat
                  czeka na wybudowanie.

Nowa linia tramwajowa od Wiśniowej, przez Hallera, Klecińską, most tysiąclecia
                  aż do Obornickiej - czyli wzdłuż obwodnicy śródmiejskiej mocno by ją odciążyła.
                  Gdyby tylko geniusze magistratu nie zdecydowali, że takie fiubździu Wrocławiowi
                  potrzebne nie jest.

Linią kolei aglomeracyjnej podróż ze Środy Śląskiej przez Leśnicę i Nowy Dwór aż
                  do dworca świebodzkiego trwałaby góra pół godziny, odciążając krajową szosę 94.
                  Podróż taka dziś w szczycie trwa do dwóch godzin, bo innych poza własnym
                  samochodem środków komunikacji zbiorowej nie ma. A to jest śmieszne 40 kilometrów.

Wrocław za Dutkiewicza wydaje co prawda masę kasy na inwestycje, ale wydaje ją
                  bezsensownie. Na samą biurokrację Wrocław wydaje 700 mln złotych rocznie. To
                  trochę dużo.
              • Gość: qwerty Re: Ciekawa interpretacja IP: *.acn.waw.pl 18.11.08, 13:45
                Mnie uczono zawsze, że kapitał własny jest dużo cenniejszy od obcego i dlatego
                dobry manager powinien korzystać z finansowania obcego najczęściej jak się da...

Swoją droga już dawno map4 nie widziałem na forum :)
                • map4 Re: Ciekawa interpretacja 20.11.08, 14:06
                  Gość portalu: qwerty napisał(a):

> Mnie uczono zawsze, że kapitał własny jest dużo cenniejszy od obcego i dlatego
                  > dobry manager powinien korzystać z finansowania obcego najczęściej jak się da..
                  > .

Spróbuj dziś pożyczyć gdzieś pieniądze ...
    • g625 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 15.11.08, 19:31
      ufff, dzięki temu nie wytną drzew na Powstańców pod 11 pasów ruchu!
      • j-50 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 16.11.08, 08:33
        No to fajowo - będziemy jeździć po drzewach. A tak w ogóle najlepiej
        jest Powstańców zamienić w park. I to bezkosztowo - nic nie robić,
        zamknąć ruch, a drzewa same wyrosną.
    • Gość: kapitan_emo Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 20:10
      "Te prace można przesunąć na później, bo stan tych dróg nie jest katastrofalny -
      mówi Ewa Mazur"

Uwielbiam Panią Mazur za jej wyśmienite poczucie humoru.

Kryzys i emisja CO2 to nasze nowe religie.
    • map4 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 15.11.08, 20:36
      Niedawno prorokowałem, że 2 miliardy złotych zadłużenia miasto osiągnie w tym
      tempie dopiero za półtora roku.
      Przeliczyłem się. Może się okazać, że 2 miliardy pękną już pod koniec 2009 roku.

Gratuluję dynamicznemu Wrocławiowi, który w dwa lata (2008,2009)
      ma zamiar powiększyć swoje zadłużenie o 300%, z 660 mln na koniec 2007 roku na
      prawie 2 mld pod koniec 2009 roku. To jest fantastyczny wynik ! To jest
      osiągnięcie ! Wow, cóż za dynamika.
      • Gość: Reksio Optymistyczny krok naprzod nad przepaścią IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.11.08, 10:24
        Powiększanie długu budową nikomu niepotrzebnego stadionu
        oznacza że Banda Dutkiewicza nie ma hamulców.
      • real_mr_pope Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 17.11.08, 16:01
        No popatrz, popatrz.. A inny krytyk obecnej ekipy, Paweł Z.,
        twierdzi, że brak rosnącego zadłużania się to oznaka stagnacji. I
        któremu z Was wierzyć?
        • map4 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 18.11.08, 09:22
          real_mr_pope napisał:

> No popatrz, popatrz.. A inny krytyk obecnej ekipy, Paweł Z.,
          > twierdzi, że brak rosnącego zadłużania się to oznaka stagnacji. I
          > któremu z Was wierzyć?

Nikomu. Sam wyrób sobie własne zdanie.
          • real_mr_pope Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 18.11.08, 19:13
            Eee tam, jeszcze zagłosuję na Dutkiewicza i będziesz miał do mnie
            pretensje. A jako guru powinieneś dążyć do Tego, by Twoja wiedza
            spłynęła na maluczkich!
            • map4 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 19.11.08, 10:10
              real_mr_pope napisał:

> Eee tam, jeszcze zagłosuję na Dutkiewicza i będziesz miał do mnie
              > pretensje. A jako guru powinieneś dążyć do Tego, by Twoja wiedza
              > spłynęła na maluczkich!

To na kogo zagłosujesz jest Twoją sprawą. 600 mln zł nowego zadłużenia w 2009
              roku odpowiada wysokości wydatków gminy Wrocław na fundusz osobowy w 2008 roku,
              bez premii licząc. Zapytaj się więc Twojego kandydata podczas spotkania
              przedwyborczego jak te dwie liczby do siebie pasują.

Jeśli lubisz stać w korkach, to nie tylko powinieneś, ale wręcz musisz głosować
              na Dutkiewicza. Dutkiewicz bowiem od przejęcia władzy utrzymuje potworka ZDiK
              przemalowanego ostatnio na ZDiUM przy życiu. To Dutkiewicz jest bezpośrednim
              przełożonym pana Małysy.
              (Dla leniwych: Małysa to szef ZDiK, a.k.a. ZDiUM)

Zapytaj się również ile czasu w ostatnim półroczu prezydent Wrocławia poświęcił
              miastu a ile partii, którą buduje. Zarządaj od Zdrojewskiej raportu o
              podpisanych przez nią delegacjach pana Dutkiewicza i powodach, dla których je
              podpisywała.

Zapytaj się, gdzie wsiąkło 270 mln złotych za centrum południowe.
    • Gość: babel Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.cust.tele2.pl 15.11.08, 22:06
      Niedobrze mi się robi jak czytam większość waszych komentarzy. Co by
      się nie zrobiło w mieście i tak znajdą się osoby, które są ze
      wszystkiego niezadowolone. Ciekawa jestem co same sobą prezentują te
      osoby skoro tak się "świetnie" na wszystkim znają. Nikt sobie sprawy
      nie zdaje ile w obecnych czasach pracy wymaga przygotowanie i
      zrealizowanie inwestycji. Ile jest przeróżnych przepisów i
      uwarunkowań niezbędnych, aby inwestycja doszła do skutku. Miasto to
      żywy organizm w związku z tym inwestycje jakie są planowane bądź
      realizowane i to w różnych dziedzinach gospodarki wymagają naprawdę
      niebywałej koordynacji i wystarczy np jeden oprotestowany przetarg a
      wszystkie plany biorą w łeb. Nie wiem czy jest to sens pisać pewnie
      większość z was i tak się lepiej na tym zna...
      • Gość: Paweł Z. Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.as.kn.pl 16.11.08, 01:03
        Całkiem nieżle znam się na strategii iwestycyjnej i zarządzaniu projektami.
        Chętnie bym pomógł władzom miasta. Problem w tym, że mnie władze miasta o pomoc
        nie proszą, a poza tym mam dobrze płatną pracę, z której nie zamierzam raczej
        rezygnować. Tym niemniej jestem przekonany, że byłbym znacznie lepszym
        prezydentem niż Rafał Dutkiewicz.
        • real_mr_pope Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 17.11.08, 16:05
          Masz dobrze płatną pracę, więc gdyby miasto się do Ciebie zwróciło z
          prośbą o pomoc i tak byś odmówił. A szkoda, w tym roku UM dużo
          zatrudniał, także w takich wydziałach jak Biuro Rozwoju Wrocławia.
          Mogłeś się sprawdzić, wykazać talentem, a tak..

Przy okazji, pamiętaj, że zawsze jako obywatel możesz złożyć wniosek
          o podjęcie konkretnych działań. Spróbuj, może kiedyś jakiś urzędnik
          porażony kompletnym rozwiązaniem problemów skorzysta z Twoich
          sugestii?

• Gość: ja Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.as.kn.pl 16.11.08, 10:01
        mi sie z kolei robi słabo jak czytam komentarze takich co są z wszystkiego zadowoleni i uważają, że nikt się nie zna na zarządzaniu tak jak nasi włodarze, nawet kiedy ich jedyną kompetencją jest to, że są znajomymi królika. Pewnie, że są rzeczy, za które należy Wrocław pochwalić (np. za zciągnięcie Ery). Przeca ciężko wszystko spip****
    • Gość: brat zdrówko Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 22:09
      POnarzekali ,Policzyli Popalili , PISiaczyli, Po doradzali CHWATIET.
      ZA szpadle i do roboty , ktoś ten zły czy dobry budżet MUSI
      wypracować DO ROBOTY KMIOTY>
    • Gość: gosc Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.wroclaw.mm.pl 15.11.08, 23:10
      a wszytko przez to Euro...a nie jakis tam kryzys.
      hmmm....co my pozniej zrobimy z taka iloscia hoteli, co bedzie sie
      dziac na tym cudownym stadionie?
    • Gość: Pavelvava1 Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.aster.pl 16.11.08, 09:58
      "Te prace można przesunąć na później, bo stan tych dróg nie jest
      katastrofalny - mówi Ewa Mazur, rzeczniczka Zarządu Dróg i
      Utrzymania Miasta." - Jasne, że Wrocław ma super drogi, najlepsze w
      Europie. Jak można podpisać się pod takimi bredniami o stanie
      wrocławskich dróg? To kiedy stan dróg jest katastrofalny? Pani Mazur
      o tym co mówi, sama wystawia o sobie świadectwo. Jednak to
      prawda,"człowiek z wiochy wyjdzie, ale wiocha z człowieka nigdy".
    • Gość: podatnik oczywiście, za nasze pieniądze - vide złodziejski IP: *.magma-net.pl 16.11.08, 12:39
      podatek za wieczyste uzytkowanie!!!
      Dziekujemy, panie prezydencie!
      • Gość: aaa Re: oczywiście, za nasze pieniądze - vide złodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 13:02
        > podatek za wieczyste uzytkowanie!!!
        > Dziekujemy, panie prezydencie!

odwołułcie się do SKO!, zwycięstwo nasze, na POhybel opłatom:)))
    • yurekphila Inwestowanie w przysłość!!! 16.11.08, 13:41
      "Mniej powstanie boisk piłkarskich o sztucznych nawierzchniach"
      Będzie jedno bardzo duże na których będą się odbywać imprezy nie wiele mające
      ze sportem wspólnego. Zamiast za piłką się co dziennie uganiać będzie można
      pójść sobie na występ artystyczny np. Życie codzienne mieszkańców mają nasi
      radni gdzieś, najważniejsze jest żeby się pokazać. Są kraje w których boiska
      dla młodzieży są wszędzie, czynne do późnej nocy i wykorzystywane. Zawody
      dzieciaków ściągają tłumy ludzi, czasami jest to uciążliwe bo to się wiąże z
      ograniczaniem ruchu kołowego, wszędzie policja,zabezpiecza teren i nikomu to
      nie przeszkadza.Efekt jest taki że kraje te są zawsze wyróżniane na każdej
      imprezie międzynarodowej. Dlatego się pytam, czy inwestowanie w przyszłość
      jest racjonalne?
      • piotrek_meteorolog Re: Inwestowanie w przysłość!!! 16.11.08, 16:01
        Co się czepiasz człowieku! Jedno większe boisko jest potrzebne i to naprędce, bo
        dalej w Słowenii się będą śmiać że reprezentacja Polski grała w takiej dziurze
        jak Wrocław! A mniejsze się wybuduje później. To że będzie mniej budowanych nie
        oznacza że nie będą wcale budować. Kiedyś nic nie budowali i jakoś ludzie żyli.
        • Gość: Łoś_bimbacz Inwestowanie w wypasiony trawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 16:14
          Co się czepiasz człowieku! Jedno większe boisko jest potrzebne i to
          naprędce, b
          > o

Nie wystarczy jedno boisko w kraju dla kopaczy? każde miasto musi
          sobie ufundowac za POżyczone pieniądze wypasiony trawnik za 800
          mln pln?????
          jesli ktoś głeboko kocha kopaczy, to może sobie jechac na mecz do
          Wawy, prawda ?

> dalej w Słowenii się będą śmiać że reprezentacja Polski grała w
          takiej dziurze > jak Wrocław!

zbudowanie boiska nie utuli śmiechu z dziurowatości miasta, tu
          chodzi o całokształt.....>

>To że będzie mniej budowanych nie
          > oznacza że nie będą wcale budować.

ale młodzież szybko wyrasta z wieku boiskowego, nie nabierze nawyków
          sportowych, a zamian w życiu zawodowym będzie spłacac Dynamiczne
          długi za stadion.....
          • Gość: Lenek Re: Inwestowanie w wypasiony trawnik IP: 195.187.134.* 17.11.08, 14:42
            Straszne brednie opowiadasz, Bimbacz. Straszne. Jedz do Niemiec,
            Francji, Hiszpanii, Anglii. Zobacz, jaki to biznes ten zawodowy
            sport, ile ludzi na tym zarabia, jakie pieniadze są generowane, ile
            powstaje miejsc pracy. Poza tym, jak wspolne pasje integrują ludzi,
            ile ludzi spędza na trybunach wolne wieczory, jak to wpływa na
            jakość ich pracy i stopien identyfikacji z miastem i regionem, co z
            kolei wpływa na inne sprawy.
            Nie masz o tym pojęcia, poza tym pewnie nie znosisz sportu, nie
            znasz sie, wiec piszesz takie oczywiste idiotyzmy.
            Jeszcze jedno: na zachodzie wielkie stadiony zarabiają na siebie. I
            to solidnie. Masz pojęcie? Chyba nie masz.
            • Gość: Łoś_bimbacz wtapianie w wypasiony trawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 16:12
              Straszne brednie opowiadasz, Bimbacz. Straszne. Jedz do Niemiec,
              > Francji, Hiszpanii, Anglii. Zobacz, jaki to biznes ten zawodowy
              > sport,

Zobacz sobie jaka jest temperatura powietrza dzisiaj w Paryżu,
              Marsylii, Sewilli, Brighton i tutaj. A w Afryce, to dopiero są
              zaangażowani kibole: rzucają uroki i maczetą zdzielą przeciwnika:)
              Trzeba miec bardzo silną Potrzebę wspólnotowych przeżyc plemiennych,
              żeby teraz, przy zerowej temperaturze i śniegu siedziec za pieniądze
              w tłumie biomasy i wydzierac sie z szalikiem swojego plemienia:))

> Nie masz o tym pojęcia, poza tym pewnie nie znosisz sportu, nie
              > znasz sie, wiec piszesz takie oczywiste idiotyzmy

Sam piszesz idiotyzmy, bo siedzenie na plastikowym kibelku na
              stadionie, w tłumie biomasy, to nie sport tylko zjawisko plemienno-
              wsPÓlnotowe jak koncert, pielgrzymka, piknik itp.
              Z uprawianiem sPOrtu w Dynamicznym Mieście to mam prawdziwy
              problem: zdobycie karnetu na basen, kort, sale o normalnej godzinie
              to prawdziwa sztuka. Obiekty dla amatorów rekreacji nie POwstaną,
              ale za będzie wypasiony trawnik za 800 mln pln, który będzie
              wykorzystany kilkanaście razy w roku. A na basen to do Oleśnicy, bo
              tanio.

>Jeszcze jedno: na zachodzie wielkie stadiony zarabiają na siebie. I
              > to solidnie.

Żartujesz, prawda?, widziałem po ilu latach zwróci się koszt
              budowy Allianz Arena, a może ty widziałeś rachunek cash-flow dla
              naszego kosztownego trawnika? chętnie poznam prognozy....
              Zagadka: ile kosztował akfapark w Oleśnicy i ile osób skorzystało z
              niego do tej POry?? co jest użyteczniejsze dla normalnej rodziny z
              dziecmi w sezonie listopad-marzec: trawnik za 800 mln czy
              akwaparczek za..... Oczywiście PRestiż dla Sternika i biomasy to
              jedynie trawnik, finansowa POraszka i spłata zadłużenia przez
              kolejne pokolenia..:))))
        • yurekphila Re: Inwestowanie w przysłość!!! 16.11.08, 16:24
          <Dlatego się pytam, czy inwestowanie w przyszłość
          jest racjonalne?>
          <Kiedyś nic nie budowali i jakoś ludzie żyli.>
          Zaprzeczasz sam sobie. Żyj sobie z tą świadomością, bo ja jestem za przyszłością
          która zaczyna się na osiedlowym boisku, a kończy na stadionie. Co do poczucia
          humoru Słoweńców nie mam nic przeciw.
    • piotrek_meteorolog [...] 16.11.08, 16:05
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 16:28
        A tyma kim jesteś, że osoby o odmiennych Poglądach wyzywasz od
        durnowatych polaczków???:(, jak ci się durnowaci polaczkowie nie
        POdobają, bo nie chcą płacić, to może jasnie oświecony sam
        zasPOnsorujesz ten stadion za 800 mln

>zdaniem wrocławian jest wystarczający na aspiracje ich
        > miasta...

a kto wyznacza aspiracje miasta: Sternik w imieniu POrtfeli
        mieszkańców?

>po co Dutkiewicz zgłaszał kandydaturę
        > Wrocławia na Euro 2012?!

spytaj się Jego Majestatu, jakoś nie przypominam sobie refendum,
        ani dyskusji z mieszkańcami o kosztach. Sternikowi najlepiej
        wychodzi zgłszanie miasta do róznych imprez...

>Tu większość byłaby zadowolona gdyby nie było ani Euro
        > ani stadionu na 40-tys.

niech tych 40 tys kibiców zbuduje sobie stadion wychodzi: 20 k pln
        na miłośnika kopanej, nie stac cie?????
        ile płacisz PIT i CIT kmiocie? (odzywka w twoim stylu, trzeba
        dosotoswac POziom do rozmówcy, by lepiej POjął....)

>Błazny! Tak wam źle i tak niedobrze! Żałosne dupki!

ziewww.,, aha zapłacisz swój udział w budowie?, tylko 20 k pln...

• Gość: karburator Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.gprs.plus.pl 16.11.08, 21:14
          > a kto wyznacza aspiracje miasta: Sternik w imieniu POrtfeli
          > mieszkańców?

-dokladnie tak, do wyznaczania aspiracji miasta oraz planowania strategii jego
          rozwoju otrzymal mandat w glosowaniu, ze znanym nam wszystkim wynikiem. są
          porządki ustrojowe w których mandat wynika z urodzenia, kontroli nad armią itd.
          a u nas jest właśnie tak. nie odpowiada - przeprowadź się. albo przekonaj innych
          by głosowali jak Ty.
          ps
          i nie sugeruj ze masz Poglądy. Tzn, przepraszam, zapewne je masz; tym niemniej
          to co wyraziłeś, to nie Poglądy tylko Frustracje.
        • Gość: Piotrek Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 18.11.08, 14:36
          Widzę że mój post został skasowany, bo mówił samą prawdę i uraził szanownych
          forumowiczów. Co do autora tego komenta, to cóż brednie i farmazony i nic poza
          tym. Trzeba było użyć mocnych słów na głupotę tego narodu.
          • Gość: Łoś_bimbacz Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie szalika:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 16:28
            > Widzę że mój post został skasowany,

nie na wieki, w mojej riPOście jest prawie cały zacytowany, możesz
            nadal chwalic się przed ziomalami swoją bezkompromisową gadką:)

>bo mówił samą prawdę

według szalikowego posPÓlstwa, to jest prawda, według płatników
            podatków to aberracja umysłowa, każdy ma swoją prawdę, biomasa w
            szalikach także:)

>i uraził szanownych
            > forumowiczów.

Niektórzy sądzą, że naruszył zasady netetykiety, a na wyzwanie
            narodu od durnych polaczków ( z małej litery), to może jakiś
            paragraf by się znalazł, no ale wtedy to dopiero byłbyś bohaterem
            i "mennczenikiem" wśród swoich:))) szkoda kosztów sądowych...

>Co do autora tego komenta, to cóż brednie i farmazony i nic poza
            > tym.

Kibole nie mogą się po prostu sami złozyc na te plastikowe kibelki
            na stadionie?, nie stac was???, czeladników tapicerskich i
            POmocników murarzy:))))???. Dlaczego inni mają płacic za twoje
            tzw. "hobby"?????. Mam swój rower, deske, rakiety i tuzin butów
            sportowych i nikogo nie prosze, zeby mi kupił karnet na wyciąg,
            itp.. Po prostu nie stac was na tak kosztowne hobby i od innych
            wyrywacie kase z użyciem wyzwisk, gorzej niż krusowcy i kolejarze!

>Trzeba było użyć mocnych słów na głupotę tego narodu.

Znowu głupi naród przeciwstawiony światłym kibolom:)))))
            Głupi to ty sam jesteś, jesli myslisz, że ktoś bedzie radośnie
            przymusowo sPOnsorował twoje hobby, poluzuj szalik na meczu, bo są
            oznaki niedokrwienia mózgu:)))

• greges58 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 16.11.08, 18:35
        *** Posłuchaj Analfabeto, kibolu...
        Tak naprawdę, we Wrocławiu mieszka 800 000 ludzi. Studenci, różni niezameldowani, trochę dojeżdża i kombinuje. I g ó w n o nas obchodzi jakiś WKS. Teraz zabrali wam jeszcze inną zabawkę, zbankrutowali koszykarze.Trzeba drzeć mordę tylko na piłce. Ale co to nas obchodzi, jakieś Wasze problemy ? Więcej kultury. Palancie ! Grzegorz.
        • Gość: Lenek Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: 195.187.134.* 17.11.08, 14:37
          Głupiś Greges, jak but. Na całym świecie duże kluby sportowe są
          wizytówką miasta, znakiem rozpoznawalnosci, elementem budującym
          tożsamość miasta, jednym z czynników, dzięki którym nazwa miasta
          jest identyfikowana, rozpoznawana. Nawet na biznesowych rozmowach
          ten temat jest poruszany. Niekiedy inwestor dowiaduje się o
          istnieniu jakiegoś miasta, dlatego, ze interesuje go sport, zna
          nazwę, kojarzy. Poza tym, to też forma promocji dla firm sponsorów,
          droga do zdobywania rynku, a więc powiększania swoich zysków i
          tworzenia miejsc pracy, między innymi dla ciebie, kolego. I tak
          dalej. Odpuść więc swoje ujadanie i chamskie odzywki, skoro nie
          kumasz czaczy.
          • greges58 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 17.11.08, 20:17
            Gość portalu: Lenek napisał(a):

> Głupiś Greges, jak but.
            duże kluby sportowe są
            > wizytówką
            >
            > pracy, dla ciebie, kolego. I
            >
            > kumasz czaczy.
            *** Dziękuję za komplementy !
            Gdzie masz ten klub, do cholery ? WKS powinien być dziś w III
            lidze,gdyby UCZCIWIE grał ! Po degradacji i karencji powinien zacząć
            od IV ligi, na nowo się odbudować. To, że w tym roku kupili sobie
            miejsce w Extraklasie, nic nie znaczy. Klub, nie stadion sie liczy
            Kim się przejmować, garstką przemarzniętej biedoty w szalikach ?
            Tutaj wyjątkowo zgodzę sie z Panem Bimbaczem !
            O moją pracę - nie musisz się martwić, stać mnie na PRAWDZIWE
            rozrywki, nie tylko na kibicowanie i uwielbienie dla półgłówków z
            piłką !
            Co to za język, po jakiemu Ty ze mną, chłopcze, piszesz ?
            Też chciałbyś "odkupić" koszykarzy ?
            Grzegorz.
            • Gość: qwert Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.acn.waw.pl 18.11.08, 13:51
              Cześć buraczku :)

Widzę, że nie tylko po XIV lo lubisz sobie pojeździć. Do WKS'u też coś masz?
              Kibiców też się boisz?

A może po prostu lubisz sobie powyzywać ludzi przez net? Podobno stać Cię na
              Jaguara i Saaba, może zainwestuj w terapeutę. Twoja rodzina na pewno to doceni,
              a i forumowicze skorzystają :)

pozdr
              • greges58 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 18.11.08, 14:29
                Gość portalu: qwert napisał(a):

> Cześć buraczku :)
                ***Cześć Praktykancie ! Muszę Cię rozczarować i zaskoczyć, jeżeli już jest okazja. Ja nie czytałem Twojej odpowiedzi, przecież powiedziałem DOSYĆ. Nie wiem, czym się popisałeś, wisi mi to. Musiały być tam same bluzgi i przekleństwa, jeśli Redakcja je zdjęła. Usunęli też mój komentarz, mówi się - trudno. Pięknie, tak jak na absolwenta XIV LO przystało. Nie wtrącaj się nieproszony, to poważna dyskusja o utopionych miliardach. My płacimy na to miasto, to z naszych - niemałych - podatków jest finansowana budowa tego Gówna. Kamień młyński na szyi topielca. Miasto zatrzyma sie w rozwoju na 25 lat. Kibicami też powinieneś pogardzać, przecież niczego nie osiągnęli, tylko krzyczą i się leją ! Nie nauczyli Cię rozpychania łokciami ? Nie licz na to, że odpiszę, Psie ! Jeżeli nasze "rozmowy" ktoś skasuje, będzie to dla mnie dowód, że znów pokazałeś styl i klasę.
                Grzegorz.
                • Gość: qwerty Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.acn.waw.pl 18.11.08, 15:45
                  Oj buraczku... Twój post został usunięty za nazywanie mnie "psem" - co jest
                  równoznaczne ze znieważeniem mojej osoby. Sam poprosiłem o usuniecie twojego
                  wpisu i admin usunął go razem z moją krótką odpowiedzią (w której żadnych
                  przekleństw i bluzgów nie było, a która pewnie przejrzałeś sobie cichaczem).

Nie wiem czy płacisz jakiekolwiek podatki, bo nie sądzę, żeby osoba twojego
                  pokroju miała jakieś sensowne dochody (mówię o rzeczywistości, a nie twoich
                  internetowych mrzonkach).

Miasto rzeczywiście chyba zbyt dużo zamierza zapłacić za ten stadion, jednak nie
                  cena jest głównym problemem. Moim zdaniem to lokalizacja jest beznadziejna.
                  Gdyby zbudować stadion na a Oporowskiej, to na pewno - jako obiekt
                  wielofunkcyjny i duży - zarobiłby na siebie i zwrócił nakład. Tak postanowiono w
                  Warszawie. Stadiony Legii i Narodowy powstaną w centrum miasta i będzie na nich
                  organizowane wiele imprez masowych, co przełoży się w przyszłości na zysk.

Nie pogardzam kibicami, bo sam kibicuje Śląskowi Wrocław, zarówno koszykarskiemu
                  jak i piłkarskiemu. Nie chodzę co prawda na mecze, bo nie ma mnie we Wrocławiu,
                  ale znam kibiców profesorów, lekarzy, prawników itp. To, że na mecze chodzą też
                  chuligani nie oznacza, że należy zupełnie olać finansowanie sportu we Wrocławiu.
                  Musisz być bardzo ograniczony jeśli nie dostrzegasz, że dobry klub sportowy (z
                  porządnym stadionem na początek) to dla miasta znakomita forma promocji.

Co do stylu i klasy, to pokazujesz go wyzywając ludzi na forum. Jak się nie
                  uspokoisz to ktoś cie kiedyś oskarży o zniesławienie lub zniewagę i będziesz
                  świecił oczami przed prokuratorem. Może zatem skorzystaj z mojej rady i idź do
                  terapeuty :)
                  • greges58 Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 18.11.08, 16:15
                    Gość portalu: qwerty napisał(a):

> Oj buraczku... Twój post został usunięty za nazywanie mnie "psem"
                    *** Wiesz,ja nawet Cię lubię, dlatego odpisuję. Sam byłem taki, ale mi przeszło - zmądrzałem !!! " XXX szczekaja, karawana jedzie dalej. Przeczytaj sobie to : Mt. 26,52 Wszystko jasne ?
                    Resztę Twego komentarza , pominę milczeniem... G.
                    • Gość: qwerty Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.acn.waw.pl 18.11.08, 16:30
                      No widzisz i od razu odniosłem sukces :) Już nie piszesz do mnie per "Psie".
                      Czyżbym Ci uświadomił, że to zabronione?
            • tommy_bx Re: Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa 18.11.08, 14:07
              WKS Sląsk uczciwie i sportowo awansował do ekstraklasy. Widac po
              tym, co napisałeś, ze kompletnie nie masz pojęcia o temacie. nikt
              żadnego miejsca nie kupował, co ty wygadujesz?
    • Gość: * Budżet Wrocławia - będzie zaciskanie pasa IP: *.umwd.pl 17.11.08, 15:29
      Skarbnik po ochronie środowiska SPECJALISTA!
    • markona odbieram, że z przebudowy Bardzkiej - nici; 17.11.08, 20:38
      z trasy tramwajowej z Gaju, również nici, no i wreszcie z durnej
      budowy fontanny przy pergoli Hali Ludowej (tak! Ludowej a nie
      jakiejś Stulecia???) za 20 melonów, mam nadzieję, że też zrezygnują
      (OBY!!!)
      • Gość: Stary piernik Dutkiewicz zadłuża miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 07:58
        Po Preziu zostaną tylko długi przez 20 lat. Teraz jasne czemu chce
        do Warszawy - we Wrocławiu nie zostawi po sobie prawie nic prócz
        rozbabranych inwestycji i miliardów do spłacenia przez następne
        pokolenie. A sława osiagnięta PR-em za publiczne pieniądze szybko
        zgaśnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka