maquina 24.11.08, 15:59 To by nawet miało sens, gdyby wyszczególniony pas obejmował wszystkie pojazdy HOV, czyli takie którymi podróżuje więcej niż jedna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maquina Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 24.11.08, 16:00 To by nawet miało sens, gdyby wyszczególniony pas obejmował wszystkie pojazdy HOV, czyli takie którymi podróżuje więcej niż jedna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
el_coyote Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 24.11.08, 16:05 Powiedzmy sobie szczerze - na dluzsza mete bez metra ani rusz. Wiadomo, ze to drogie rozwiazanie, ale skoro inne miasta moga, to czemu Wro nie? Z metrem, wielkim lotniskiem, autostradami, i oczywiscie 'brainpowerem' wroclawskich studentow, miasto byloby nie do przebicia jezeli chodzi o inwestowalnosc, zamieszkiwalnosc, i inne ...walnosci. Nie oszukujmy sie juz dluzej i zacznijmy myslec "jak", a nie "czy"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowal Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.eranet.pl 24.11.08, 16:26 Szkoda, że nasi włodarze nie słuchają co mówi LUD. Niestety zamiast budować drogi, lotniska i obwodnice budują NAM fontannę ciężko zarobione pieniądze podatników...wyborców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozue brawo ludzie z TUMW !! IP: *.chello.pl 24.11.08, 17:24 o to chodzi, dokładnie o to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 17:35 >Chcielibyśmy podziękować redaktorowi Kuleszy oraz redakcji "Gazety >Wyborczej" za zaproponowanie w tak śmiały sposób tego słusznego >rozwiązania. W razie potrzeby chętnie dołączymy opracowania >naukowe, na to że takie rozwiązanie przyniesie Wrocławiowi pożądany >skutek. Szczególnie zainteresowało mnie to wiekoPOmne opracowanie naukowe, zapewne na tą samą publikację POwoływała się Elwira - Namiestniczka Strernika, która stwierdziła, że jeden pas ruchu ma taką samą przepustowośc jak dwa pasy:))) W tej chwili prowadzone są badania ekaperymentalne na zwierzątkach laboratroyjnych z Wrocławia. I absurt (copyright Jasiu Śmietana) stał się Dynamicznym Ciałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.wro.vectranet.pl 24.11.08, 17:59 > Szczególnie zainteresowało mnie to wiekoPOmne opracowanie naukowe, > zapewne na tą samą publikację POwoływała się Elwira - Namiestniczka > Strernika, która stwierdziła, że jeden pas ruchu ma taką samą > przepustowośc jak dwa pasy:))) phi! takiś to w wybiórczej zaczytany, że ufnie wierzysz w każde wydrukowane w niej słowo? w to co złotousta magda nogaj raczy swoimi słowami przekazać? fascynujące ... ps polskathetimes aka gazetawrocławska aka gazetarobotnicza zrelacjonowała to zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.lanet.net.pl 24.11.08, 18:34 Ten łoś bimbacz jest ostro ograniczony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 19:36 > Ten łoś bimbacz jest ostro ograniczony no ale się staram!, bo chcę przeczytac naukowe POdstawy i dowody na zwiększenie przepustowości przy zmniejszonym przekroju:)))), achh ta ta Dynamiczna Innowacyjnośc:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajf Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.chello.pl 24.11.08, 20:27 Wystarczy odrobinę - naprawdę niewiele - logicznego myślenia. 1. Jeśli mówimy o przepustowości, mówimy o liczbie osób dających się przewieźć, w czasie t=T, przez ulicę o danym przekroju. Podkreślam ludzi a nie samochodów. 2. Zmniejszając przepustowość zmniejszamy ją tylko dla komunikacji indywidualnej (KI). Nie jest tak, że zabieramy jeden pas samochodom nie dając nic w zamian. 3. Środki komunikacji zbiorowej (KZ), pozwalają przewieźć więcej pasażerów niż KI. 4. Zabierając KI jeden pas i jednocześnie przekazując go (całkowicie wydzielonego) pod KZ, zwiększa się przepustowość. Jest to w stanie ogarnąć Twój PiSowaty móżdżek czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 22:44 > 4. Zabierając KI jeden pas i jednocześnie przekazując go (całkowicie > wydzielonego) pod KZ, zwiększa się przepustowość. Zwiększa się teoretyczna przepustowośc, ale praktyczne zwiększenie przepustowości wymaga większej liczby kursującego taboru, który przejmie kierowców i pasażerów z utaconego pasa KI. Inaczej zwiekszy się przepustowośc chwilowa, no ale zawsze można ogłosic sukces, gdy przejedzie piętrowy autobus w takcie co pól godziny i zbierze komplet 200 pasażerów:)))) ZastoPOwanie kierowców w samochodach na jednym dozwolonym pasie i zgromadzenie pasażerów przytupujących z zimna na przystankach jedynie zmniejszy przepustowośc średnią, ale to nie pasuje do genialnej koncepcji:))) > Jest to w stanie ogarnąć Twój PiSowaty móżdżek czy nie? Może twój POmpatyczny móżdzek nie pojmuje, ze powtórzenie laboratoryjnego eksperymentu lub ekoterrorystycznych teoretycznych bajeczek w praktyce, na żywych wrocławskich zwierzątkach nie POwiedzie się:)) Skoro takie POgięte idee zamykania pasów się tlą, to może powiesz o ile sztuk planowane jest faktyczne zwiększenie taboru? , nie następstwo złomowanych jednostek, ale faktyczne zwiększenie??? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: i absurt stał się Ciałem:)) 25.11.08, 09:32 Umknął Ci tylko mały szczegół w rozważaniach. Owszem zwiększenie liczby pojazdów było by wskazane ale nie musi to być bardzo duże zwiększenie. Po prostu częstotliwość pojawiania się pojazdów na przystankach podskoczy gdy tylko te pojazdy nie będą uczestniczyły w korkach. Sam autem jadę do pracy ale chętnie bym się przesiadł gdyby w ten sposób sprawność KZ poprawiono. Ponadto ten pas mógłby nie być całkiem zakazany dla aut prywatnych jeśli razem z kierowcą jest pasażer (HOV), gdyż na razie to chyba z 80% aut (jak nie więcej) tylko kierowcę wozi zajmując zbyt dużo miejsca na osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: i absurt stał się Ciałem:)) 21.12.08, 20:29 Łoś, skończ wpierw tą szkołę średnią skoro takich prostych problemów nie rozumiesz. Zwiększy się przepustowość, gdyż zwiększy się częstotliwość kursów, do tego poprawi się ich punktualność. Odpowiedz Link Zgłoś
sstes Panie prezydencie - niech Pan ICH w końcu wyrzuci! 21.12.08, 21:25 Ty sothink sam nie kapujesz! Widziałeś tramwaje na Legnickiej? Widziałeś tramwaje na Biskupin? Widziałeś tramwaje na Tarnogaj/Gaj przez Huby? Gdzie Ty tam chcesz jeszcze ludzi dopchać w szczycie? Ja zdecydowanie jestem za zwężaniem, wydzielaniem itp. Ale jest jeden spory szkopuł - brak miejsca dla ludzi w KM! Żeby to wszystko (przebudowa KM) wykonać trzeba wyczucia i wyobraźni. A ludzie w administracji naszego grodu nie mają ani jednego, ani drugiego! Kiedyś byłem za wielkimi czynami - rewolucją. Ale jak patrzę, jak zrobili Owal Regana i skrzyżowanie Klecińska/Grabiszyńska to mam wątpliwości, czy powierzać rewolucję Tym ludziom z magistratu Wrocławia. Jak się zmienią, to pogadamy. Teraz za żadną rewolucją nie jestem - metoda małych kroków jest najlepsza! Więc zwężeniom mówię tak, ale ostrożnie i powoli - na początek proponuję kontrowersyjne Podwale od JP II do Orląt. Może 0 ktoś w końcu pojedzie i Kozanów mniej odczuje brak 327 rano. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.11.08, 22:53 Gość portalu: zajf napisał(a): > Wystarczy odrobinę - naprawdę niewiele - logicznego myślenia. > > 1. Jeśli mówimy o przepustowości, mówimy o liczbie osób dających się przewieźć, > w czasie t=T, przez ulicę o danym przekroju. Podkreślam ludzi a nie samochodów. > 2. Zmniejszając przepustowość zmniejszamy ją tylko dla komunikacji indywidualne > j > (KI). Nie jest tak, że zabieramy jeden pas samochodom nie dając nic w zamian. > 3. Środki komunikacji zbiorowej (KZ), pozwalają przewieźć więcej pasażerów niż > KI. > 4. Zabierając KI jeden pas i jednocześnie przekazując go (całkowicie > wydzielonego) pod KZ, zwiększa się przepustowość. > > Jest to w stanie ogarnąć Twój PiSowaty móżdżek czy nie? Brednie dzieciaków z tumw. Do piaskownicy dzieci a nie brać się za coś o czym nie mieliście i nie macie zielonego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
karabonk Re: i absurt stał się Ciałem:)) 27.12.09, 00:36 na szczescie ty sie znasz Odpowiedz Link Zgłoś
plazzek Re: i absurt stał się Ciałem:)) 25.11.08, 14:07 Fajne wyliczenia, ale końcówka > Jest to w stanie ogarnąć Twój PiSowaty móżdżek czy nie? nie świadczy o tym, że sam masz móżdżek lepszej jakości. Po ch... w merytorycznej wypowiedzi ładujesz jakieś politykierstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 11:52 A czy twój niedorozwiniętym móżdżek jest w stanie pojąć że we Wrocławiu nie ma komunikacji zbiorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: i absurt stał się Ciałem:)) 26.11.08, 21:01 > A czy twój niedorozwiniętym móżdżek jest w stanie pojąć że we > Wrocławiu nie ma komunikacji zbiorowej. A co, debilny pokurczu? Wozy drabiniaste wożą ludzi po Wrocławiu, czy jak? Że też tacy popie...ńcy jak ty są w ogóle dopuszczani do dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
karabonk Re: i absurt stał się Ciałem:)) 27.12.09, 00:37 az brak mi słów! gdzie ty mieszkasz bo na pewno nie we Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.cust.tele2.pl 26.11.08, 19:55 Logika to proszę . Największą przepustowość zapewnia zamiana ulicy na deptak najwięcej ludzi w jednostce czasu przejdzie pieszo tytułem zwiększenia pojemności proponuję bodźce elektryczne . Znane szanownemu po pobycie w wiadomej placówce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.lanet.net.pl 26.11.08, 09:23 Spójrz sobie chociażby na Legnicką, która ma 3 pasy a i tak się korkuje. Ostatnio mnie rozbawili mieszkańcy ul. Wyścigowej, którzy domagali się dwupasmówki. Każdy chce dwupasmówki, a nie rozumie, że to nic nie da. Dla sprawnego ruchu wystarczy skrzyżowanie z dużą ilością zjazdów. Oczywiście, że trzeba wybudować obwodnice Wrocławia i takowe powstają (Śródmiejska i AOW), ale przede wszystkim trzeba stawiać na komunikacje miejską: bus pasy, wydzielone tory, priorytet na skrzyżowaniach, nowy tabor. Jestem pewien, że jak cały tabor będzie wyglądał jak Skody T16 i nowe Mercedesy to ludzie z chęcią przesiądą się do KZ. Co do poszerzania ulic pomyśl sobie np o skrzyżowaniu na placu JP2. Czy gdyby do Podwala dobudowano 2, a do Legnickiej 3 pasy to by korki w tych miejscach znikły? W centrum nie ma miejsca dla samochodów. Po wybudowaniu obwodnic samosmrody muszą wielkim łukiem omijać centrum Odpowiedz Link Zgłoś
sstes Re: i absurt stał się Ciałem:)) 21.12.08, 21:29 Jakim łukiem? Którym? Może Obwodnicą Śródmiejską przez skrzyżowanie Klecińska/Grabiszyńska? Gdyby nie strach przed powtórzeniem pl. Społecznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 11:50 Nie to co ty i twoja rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
obama1 Re: i absurt stał się Ciałem:)) 26.11.08, 21:41 nie absurt tylko apsurt ;) jak cytujesz jasia to rob to dokladnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: i apsurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 20:12 > nie absurt tylko apsurt ;) jak cytujesz jasia to rob to dokladnie :) upss..., Szacunek dla Jasia:) Ale Dynamiści z Urzędu Deregulacji Ruchu POszli od wczoraj dalej w wysiłkach o harmonizacje ruchu oraz zwiększenie przepustowości, bo zamknęli całą jezdnę (dwa pasy) Kamiennej od skrzyżowania ze Ślężną. W/w starania o dalsze zwiększenie przepustowości nie mogą byc POminięte niewdzięcznym milczeniem przez mieszkańców:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Most Milenijny na test IP: *.e-wro.net.pl 24.11.08, 17:34 Bardzo się sprawdza to rozwiązanie w dniu 1.11. Do czasu wybudowania łącznika do Obornickiej spokojnie można takie rozwiązanie zastosować. Tak barany pchają się z lewego pasa. Problem byłby rozwiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.chello.pl 24.11.08, 17:59 Rozumiem karetki, ale po ch...usteczkę tymi wydzielonymi pasami mają jeździć taksówki? Jak kogoś stać na taryfę, to niech se stoi w korku jak każdy kierowca. Taxi to nie jest komunikacja zbiorowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 23:58 to niech se stoi w korku jak każdy kierowca > . > Taxi to nie jest komunikacja zbiorowa. to jakaś sekta, czy megaekoterroryzm??? a autobus z jednym pasażerem to też nie komumikacja zbiorowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.08, 18:06 a czym sie rozni taksowka od zwyklego samochodu? zwykle procz kierowcy jedzie tam 1-2 osoby... no chyba, ze miasto bedzie wspoluczestniczyc w kosztach dojazdu do pracy taksowka 3-4-osobowych grup Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 24.11.08, 18:50 taxówka nie potrzebuje parkingu. myślisz że dlaczego na Manhattanie jest ich tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruppi Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:52 A ja proponuję zlikwidować taksówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.11.08, 14:45 g625 napisał: > taxówka nie potrzebuje parkingu. myślisz że dlaczego na Manhattanie > jest ich tyle? We Wrocławiu częściej stoją na parkingu lub jadą puste niż z klientem. A na Manhattanie są wydzielone torowiska dla tramwajów i zwężone ulice? Bo jak tam nie ma, to u nas też nie powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 26.11.08, 14:54 > Manhattanie są wydzielone torowiska dla tramwajów i zwężone ulice? Bo jak tam > nie ma, to u nas też nie powinno być. Broadway: images34.fotosik.pl/355/316555d7f97a4ee9.jpg Flatiron: images35.fotosik.pl/7/e073cdaa29e86267.jpg graphics8.nytimes.com/images/2008/07/11/nyregion/0711-web-metBROADWAYmap.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radykał Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 21:14 Ja proponuję jeszcze bardzie radykalne rozwiązanie - zamknijmy wszystkie ulice, wtedy nie będzie po czym jeździć, więc samochody nie będą stały korkach. Wrocław miastem bez korków!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lunaglass Chcecie zastapić samochody komunikacją zbiorową? 24.11.08, 21:15 To ją zorganizujcie pustaki z UM/MPK! Teraz to jest kolejka i busik z klocków lego, a nie komunikacja, z tą różnicą, że klocki lego nie rdzewieją, a te "tramwaje" to zawierają więcej rdzy niż techniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furora jak ktoś raz spróbowal szampana, to mleka już pić IP: *.magma-net.pl 24.11.08, 22:13 nie będzie chciał. "Dzięki temu ta część kierowców, która nie korzysta zawodowo z samochodów, może je zostawić pod domem albo na parkingu na obrzeżach miasta i do centrum dojechać środkami komunikacji zbiorowej znacznie szybciej niż samochodem." Podobnie z samochodami - jak ktoś się już raz do auta przesiadł, to go potem do tramwaju/autobusu MPK nie zagonisz. Nie ma więc co liczyć na to, że samochodziarze łatwo dadzą się oderwać od swoich 4 kółek. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: jak ktoś raz spróbowal szampana, to mleka już 25.11.08, 09:41 A ja bym się przesiadł z powrotem jeśli sprawność przemieszczania była by porównywalna z autem. Nie musiał bym się stresować, mógłbym sobie o niebieskich migdałach twórczo porozmyślać zamiast koncentrować się na maxa aby życia nie stracić lub kogoś nie pozbawić. Przypuszczam, że jeszcze by się paru takich znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziemek69 Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.eranet.pl 25.11.08, 00:23 może od razu cofnąć się o 150 lat? Wrócą bicykle i konne tramwaje. Będzie tak romantycznie i wzrośnie przepustowość... Dlaczego zawsze do władzy pchają się ci co nie mają o niczym pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
mitchharris Opinia kompletnych kretynów 25.11.08, 00:41 Najlepiej puścmy samochody ścieżką dla rowerów a autobusy po linni zasilającej tramwaje Odpowiedz Link Zgłoś
tora_tora ruch wahadłowy panaceum na korki 25.11.08, 00:56 już dawno pisałem, że należy pójść dalej. rozwijając twórcze myślenie czołowego mózgu miasta wrocławia od komunikacji- niejakiej Elwiry N., zaproponowałem zbudowanie jedynie jednego pasa dla aut w ciągu północno- wchodniej OŚ, gdzie projektanci zaproponowali bezmyślnie 2 pasy (po jednym w każdym kierunku). W zaoszczędzonym pasie terenu proponuje wykonać 4 pasmowy chodnik, tak aby matki z wózkami na spacerze sunące wzdłuż Widawy, mogły nie tylko się mijać, ale i wyprzedzać bez ryzyka kolizji. W projekcie tym znalazłem także jeszcze jeden błąd. przewidziano kolizyjne skrzyżowanie z ul' Krzywoustego. moim zdaniem skrzyżowanie w ogóle jest tam niepotrzebne. po co te drogi mają się łączyć? zakończmy OŚ piękną pętlą bez wpinania jej w istniejący układ komunikacyjny z mega wezłem przesiadkowym- oczywiście multimodalnym obejmującym tramwaj wodny pływający po widawie ze Świniar do Wilczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Co za debile ! Mam nadzieję, że geniusze w UM 25.11.08, 07:41 tym razem wykażą się odrobiną inteligencji i pomysł tych pajaców wywalą do kubła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddf Re: Co za debile ! Mam nadzieję, że geniusze w UM IP: 203.222.183.* 25.11.08, 12:06 Potrafisz podac jakies sensowne argumenty czy li tylko bluzgi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławiak Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: 195.246.216.* 25.11.08, 09:03 Co za barany siedza tam w naszym urzędzie, takie rozwiązania już od wieków są w normalnych krajach, i miastach europejskich,a Wrocław, to sie robi dziura powoli. Moje rozwiązanie: tam gdzie jest to możliwe na każdej ulicy we wrocku np. HUBSKA, GLINIANA I INNE wydzielic osobny pas ruchu TYLKO dla tramwajów, to jest pierwszy krok żeby usprawnić ruch komunikacji miejskiej w mieście, ludzie po jakimś czasie dojda do tego że lepiej jechac szybkim tramwajem niż stac w korkach, tracici pieniądze i czas. URZEDNICY MIJSCY ZROBCIE COS!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnw Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 09:26 Co za debile znów wiedzą lepiej ode mnie co dla mnie jest dobre. Komuniści też to wiedzieli i widać jeszcze ten gnój komunistyczny się tli. Jeżeli to takie mądre i naukowe co proponują popłuczyny Stalina to czemu tego nie chcą wypróbować na zwierzętach tylko na mieszkańcach 600 tys. miasta? A pasek dla busów i innej blaszanki można wydzielić jak jest 7-9 pasków jak w Berlinie na który niedouczeni "naukowcy" się powołują. Tymczasem zbrodnicza ideologia zwężania ulic jest wprowadzana w czyn: Zwycięska choćby miała jeszcze jeden pasek do skrętu w lewo w Karkonoską byłaby szybciej udrożniona - ale nie! Debile z urzędu wiedzą lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwężacz Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi IP: 195.187.134.* 25.11.08, 09:47 1. zwęzić Karkonoską i wylot na Bielany, będzie lepsza przepustowość 2. zwęzić Sobieskiego i wylot na Warszawę, będzie lepsza przepustowość 3. zwęzić Legnicką i wylot na Legnicę, będzie lepsza przepustowość. 4. zbudować wszędzie scieżki rowerowe, również wpoprzek rynku 5. zwęzić Zwycięską, będzie lepsza przepustowość 6. wydzielić torowisko na moście Zwierzynieckim, lepiej skomunikuje to Biskupin z centrum 7. wziąć silniejsze leki psychotropowe 8. zawiązać kaftan 9. wyjść na wieżę Ratusza i ogłosić się przez megafony Napoleonem. Odpowiedz Link Zgłoś
tolek_88 Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi 25.11.08, 10:00 > 6. wydzielić torowisko na moście Zwierzynieckim, lepiej skomunikuje 6a. Zamknąć most Zwierzyniecki dla samochodów. 6b. Kochanowskiego ogrodzić murem, tak aby był tylko tunel od mostu szczytnickiego do mostów co dalej jest Bucknera 6c. Zamknąć most Swojczycki 6d. cieszyć się, że Wielka Wyspa jest oazą spokoju i wszyscy jeżdżą Komunikacją Miejską Odpowiedz Link Zgłoś
tolek_88 Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi 25.11.08, 09:57 Pewnego dnia Panowie i Panie głoszące takie poglądy pozakładają rodziny, dorobią się dzieci, będą zmuszeni wyprowadzić się dalej od centrum, żeby mieć większy dom, coby dziecko mogło mieć swój pokój, a na dodatek, żeby zapewnić byt rodzinie będą musieli znaleźć pracę, która jest dalej niż 3 minuty rowerem od akademika. Wtedy szybko zrewidują poglądy - że dziecko do przedszkola trudno jest dowieźć zatłoczonym ikarusem z dwoma przesiadkami (a w rejonie nie było już miejsc) - że potem trzeba pojechać do pracy - że do centrum handlowego jest daleko i trudno zakupy dowieźć tramwajem (tak tak, zakupy dla całej rodziny, a nie piwo i zupka chińska) - że tyle rzeczy trzeba załatwić w trakcie pół godzinnej przerwy obiadowej (a szefowi nie wciśnie się jak wykładowcy, że stałem za filarem) Tyle osobistego, natomiast praktycznie, to cała ta ideologia jest do bani. Jak komunikacja zbiorowa będzie działać tak jak w Monachium czy Berlinie, to nie będzie trzeba agitacji i blokowania pasów, żeby ludzie się przesiedli. Zwężanie Hallera jest bez sensu, dużo lepiej jest wybrukować tory, tak jak jest np. na Grunwaldzkim czy Moście Pokoju. Jak KZ będzie jeździć sprawnie, to komu wygodniej będzie jechał KZ a i na drogach będzie luźniej. I w tym kierunku należy iść, a nie kombinować na zasadzie - skoro ja nie muszę jeździć autem, to utrudnijmy życie wszystkim kierowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi IP: 82.160.155.* 25.11.08, 10:33 > Tyle osobistego, natomiast praktycznie, to cała ta ideologia jest do bani. Jak > komunikacja zbiorowa będzie działać tak jak w Monachium czy Berlinie, to nie > będzie trzeba agitacji i blokowania pasów, żeby ludzie się przesiedli. Mylisz skutek z przyczyną. Komunikacja miejska w warunkach wrocławskich nigdy nie będzie tak sprawna jak berlińska, dopóki nie wydzieli się dla niej pasów w kluczowych miejscach. > Jak KZ będzie jeździć sprawnie, to komu > wygodniej będzie jechał KZ a i na drogach będzie luźniej. I w tym kierunku > należy iść, a nie kombinować na zasadzie - skoro ja nie muszę jeździć autem, to > utrudnijmy życie wszystkim kierowcom. Chodzi o to, aby transport rozwijać w sposób zrównoważony. Dlatego trzeba ułatwiać przejazd także KZ a nie tylko samochodom. Dlaczego mając samochód chcesz mieć monopol na łatwość jazdy po mieście? Zwłaszcza, że w sumie więcej osób porusza się KZ niż samochodami? Odpowiedz Link Zgłoś
tolek_88 Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi 25.11.08, 11:26 Gość portalu: ktoś napisał(a): > > Tyle osobistego, natomiast praktycznie, to cała ta ideologia jest do bani > . Jak > > komunikacja zbiorowa będzie działać tak jak w Monachium czy Berlinie, to > nie > > będzie trzeba agitacji i blokowania pasów, żeby ludzie się przesiedli. > > Mylisz skutek z przyczyną. Komunikacja miejska w warunkach wrocławskich nigdy > nie będzie tak sprawna jak berlińska, dopóki nie wydzieli się dla niej pasów w > kluczowych miejscach. Chodzi o siatkę połączeń. Generalnie przez centrum powinny jeździć tramwaje - mają wydzielony pas ruchu, a tam gdzie nie mają to powinny mieć. (do tego jeszcze jakaś kolejka miejska i nie mówiąć o metrze). Autobusy powinny zapewnić dojazd do linii tramwajowych. Przykład: w Leśnicy będziemy mieć pętle tramwaj plus. Autobusy powinny z leśnicy i okolic dowozić ludzi do pętli. A nie ładować się jak 403 do placu Solidarności. I teraz, czy 403 powinien mieć wydzielony pas ruchu? Na lokalnych Leśnickich uliczkach, nie, bo po co. A do centrum w ogóle nie powinien jechać. Od tego jest Tramwaj. > > Jak KZ będzie jeździć sprawnie, to komu > > wygodniej będzie jechał KZ a i na drogach będzie luźniej. I w tym kierunk > u > > należy iść, a nie kombinować na zasadzie - skoro ja nie muszę jeździć aut > em, to > > utrudnijmy życie wszystkim kierowcom. > > Chodzi o to, aby transport rozwijać w sposób zrównoważony. Dlatego trzeba > ułatwiać przejazd także KZ a nie tylko samochodom. Dlaczego mając samochód > chcesz mieć monopol na łatwość jazdy po mieście? Zwłaszcza, że w sumie więcej > osób porusza się KZ niż samochodami? Widzisz, ja chciałbym żeby KZ była polepszona bezwzględnie. Natomiast ta propozycja polega na tym, żeby polepszyć ją względnie, czyli pogorszyć komunikację samochodową, że "skoro my jeździmy KZ, to zakorkujmy bardziej miasto, to wszyscy będą jeździć KZ, bo autem będzie jeszcze gorzej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi IP: *.chello.pl 25.11.08, 11:47 widzisz jestem na etapie który opisujesz i jakoś moje poglądy uległy rewizji, ale w drugą stronę... >- że dziecko do przedszkola trudno jest dowieźć zatłoczonym ikarusem > z dwomazesiadkami (a w rejonie nie było już miejsc) współczuje dziecku, wiem ze jest problem z miejscami w przedszkolach ale żeby wozić na drugi koniec miasta? i to szczęście do znikających ikarusów... > - że do centrum handlowego jest daleko i trudno zakupy dowieźć tramwajem (tak tak, zakupy dla całej rodziny, a nie piwo i zupka chińska) centrów jest tyle że zakupy można robić sprawnie co 2-3 dni bez zbędnej straty czasu i nadbagażu. a jak ktoś mieszka na pustkowiu lub po chleb musi jechać do centrum to jego wybór... > - że tyle rzeczy trzeba załatwić w trakcie pół godzinnej przerwy obiadowej szefowi nie wciśnie się jak wykładowcy, że stałem za filarem) skąd ta niechęć do studentów - co rusz jakiś przytyk, a te pół godziny ta akurat na przeciętny korek > jak KZ będzie jeździć sprawnie, to komu > wygodniej będzie jechał KZ a i na drogach będzie luźniej. zacznie jeździć sprawniej jak nie będzie stać w korkach razem z KI... Odpowiedz Link Zgłoś
tolek_88 Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi 25.11.08, 12:11 Gość portalu: fakir napisał(a): > widzisz jestem na etapie który opisujesz i jakoś moje poglądy uległy rewizji, > ale w drugą stronę... > > >- że dziecko do przedszkola trudno jest dowieźć zatłoczonym ikarusem > > z > dwomazesiadkami (a w rejonie nie było już miejsc) > współczuje dziecku, wiem ze jest problem z miejscami w przedszkolach ale żeby > wozić na drugi koniec miasta? i to szczęście do znikających ikarusów... Widzisz, przynajmniej można jeszcze sprawnie przejechać samochodem. > > - że do centrum handlowego jest daleko i trudno zakupy dowieźć tramwajem > (tak > tak, zakupy dla całej rodziny, a nie piwo i zupka chińska) > > centrów jest tyle że zakupy można robić sprawnie co 2-3 dni bez zbędnej straty > czasu i nadbagażu. a jak ktoś mieszka na pustkowiu lub po chleb musi jechać do > centrum to jego wybór... Nawet robiąc zakupy co 2-3 dni, to ilość zakupów przekracza przynajmniej moje możliwości przeniesienia w rękach. > > - że tyle rzeczy trzeba załatwić w trakcie pół godzinnej przerwy obiadowe > j > szefowi nie wciśnie się jak wykładowcy, że stałem za filarem) > > skąd ta niechęć do studentów - co rusz jakiś przytyk, a te pół godziny ta akura > t > na przeciętny korek Nie niechęć do studentów, tylko pamiętam, że znacznie zmienia się światopogląd. > > jak KZ będzie jeździć sprawnie, to komu > > wygodniej będzie jechał KZ a i na drogach będzie luźniej. > > zacznie jeździć sprawniej jak nie będzie stać w korkach razem z KI... Niech nie stoi. Tylko nie widze powodu, że np. na Lotniczej gdzie jest wydzielone torowisko miałby być jeszcze wydzielony pas dla autobusów. Tak samo na Hallera. Cały czas wszyscy miłośnicy KZ marzą o tym, żeby tylko utrudnić życie kierowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzales.wroclaw Se zwężajcie. 25.11.08, 10:24 Jeśli tak bardzo się wam podobają pomysły z Niemiec na przykład, to implementujcie je w całości, a nie tylko to co jest najbardziej restrykcyjne. A zatem - obwodnice miejskie i śródmiejskie, równe ulice o dobrej nawierzchni, czyste i schludne środki KZ, uprzejmy personel KZ, rozbudowane przystanki, punktualność KZ etc. Wtedy z chęcią pozostawię swój samochód i pojadę tramwajem. A póki co, to drogie dzieci, pocałujcie Misia........ z takimi pomysłami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwężacz Re: Se zwężajcie. IP: 195.187.134.* 25.11.08, 11:25 OBWODNICE, ZEWNETRZNA, I CO NAJMNIEJ JEDNA WEWNĘTRZNA. czyli: AOW, plus Via Romana oraz domknięta, wraz z Wielką Wyspą, Obwodnica Środmiejska. NIE BUDOWANIE HIPERMARKETOW W CENTRUM, jak np. Carrefoura przy Hallera. To skandal, niepojęte w ogóle. Ile cieżarowek dzięki temu wjeżdza do centrum? Przebudowa istniejących skrzyżówań w centrum. DOPIERO POTEM, PAJACE, MOZNA ZWĘŻAĆ!!! CZY TO JEST DOM WARIATÓW? REDAKTORZE KULESZA??? DZIECKO PAN WOZI ROWEREM DO ŻŁOBKA? ZAKUPY PAN ROBI NA TYDZIEN I WIEZIE JE TRAMWAJEM? TAK? TO JAKIS TERRROR OSZOŁOMÓW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: Se zwężajcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 11:46 W tym kraju zawsze mniejszość debili terroryzowała normalną większość bo im się wydaje że tak musi być. Tak jest w wielu dziedzinach życia w tym "kraju". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Móżdżki maksymalnie zwężone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 21:49 więc zabierają się za zwężanie innych obszarów życia. Popieram 3 przedpisców w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trupioblady Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.11.08, 12:13 Już teraz róbcie sobie licencję taksówkarza, będzie w tym mieście potrzebna do sprawnego przemieszczania się, potem tylko kogut taxi i w drogę, a inni niech się pałują tym jednym pasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.Rog Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.08, 12:29 Pomysłodawcom tych usprawnień proponuję taki oto eksperyment: łyknąć środki przeczyszczajace i zaszyć odbytnicę... Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 25.11.08, 13:02 www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=31664&Wydanie=944 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwężacz Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: 195.187.134.* 26.11.08, 12:12 proponuję obywatelską akcję zwężania ulic. Zwężajmy na własną rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozi Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.12.08, 20:14 Miasto musi być dla ludzi. Najpierw funkcjonalne potem piękne. Mam w perspektywie dojazd z końca Gaju na plac Bema i kolejny pomysł na zmniejszczenie przepustowości centralnych obszarów miasta szczerze mnie martwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.wroclaw.mm.pl 21.12.08, 20:00 ja uważam, ze słuszne jest zwężanie. Proszę, Hallera, zwężona przez remont, i jak fajnie, ruch się uspokaja, płynnie. Wiceprezydent Bluj to tęga głowa: jak powiedział, ze celowo nie poszerzali Szczytnickiego, bo powodowałby korki na rondzie Reagana, nie wierzyłem. Ale teraz widzę, że miał rację. Pani Elwira Nowak też. Odpowiedz Link Zgłoś
sstes Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 21.12.08, 21:49 A wiesz, jak wygląda teraz życie na ciągu Inżynierska-Krucza-Wielka? I na bocznych uliczkach też? Jest zima, dzieci nie ma na podwórkach, ale potem. Jak zobaczyłem pewnego dnia, jak mój kumpel omija korek na Hallera, to mnie ciarki przeszły jak gnał przez te osiedlowe uliczki. Oczywiście mu to powiedziałem. Co do Szczytnickiego się zgodzę - tam nigdy nie było korków dla głównego potoku ruchu i zagrożenia takiego nie było. Ale z drugiej strony Sienkiewicza jest niewykorzystana, a z trzeciej strony Zwierzyniecki będzie remontowany, więc przy tej skali robót na Szczytnickim - nie zaszkodziłoby go poszerzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 kilka osób w samochodzie ... 22.12.08, 10:02 Pojawiły się w dyskusji głosy, aby wydzielonymi pasami mogły poruszać się tylko te pojazdy, w których podróżuje więcej niż jedna osoba. W stolicy Indonezji, Dżakarcie, pomysł ten wprowadzono do lokalnego prawodawstwa kilka lat temu. Otóż w godzinach szczytu po Dżakarcie poruszać się mogą wyłącznie pojazdy, w których podróżują co najmniej trzy osoby. Efektem tego przepisu jest, że na każdym skrzyżowaniu stoją dzieciaki, które można wynająć jako pasażerów i zabrać w wybranym przez siebie kierunku. Usługa ta jest bardzo tania, bo dzieciaków w Dżakarcie jest dużo. Mali Indonezyjczycy bardzo chwalą sobie ten przepis, ponieważ umożliwia im zarobienie kieszonkowego, czyli pewną niezależność finansową od nie zawsze bogatych rodziców. Wprowadzenie analogicznego przepisu we Wrocławiu spowodowałoby jedynie masowy wzrost ilości spóźnień dzieci do szkoły ("business is business") oraz wzrost imigracji wielodzietnich rodzin rumuńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: kilka osób w samochodzie ... IP: *.ig.pwr.wroc.pl 08.05.09, 17:18 To świetny pomysł na tworzenie nowych miejsc pracy. Dzięki niemu bezrobocie we Wrocławiu spadnie. Zawód: uzupełniacz pojazdu Odpowiedz Link Zgłoś
hippolin Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 22.12.08, 11:19 >Dokładnie taki model próbowany jest z dobrymi skutkami w Krakowie i Warszawie oraz Berlinie. Z tego co wiem to w Warszawie nie jest wcale z tego powodu tak dobrze :/ Odpowiedz Link Zgłoś
topix lepiej dajcie miliard na stadion dla Solorza 08.05.09, 13:55 Stać was Wrocławianie na robienie prezentów Solorzowi za 1 mld z publicznych pieniędzy w postaci stadionu dla jego klubu. Głosujcie dalej na Dutkiewiczów i Platformensów. Gdyby wydać ten miliard na drogi, na infrastrukturę dostalibyście drugi z Unii, a tak tracicie ten miliard z Unii, bo stadion to nie jest infrastruktura. Wydajecie kasę i nie dziwcie się , że nastąpi zastój w budowie kanalizacji, dróg itd. W Waszym mieście ludzie palą w śródmieściu butelkami pet, bo nie mają centralnego a piece i smród się niesie zimą. Dutkiewicz robiąc prezent Solorzowi ustawi się a wy, dalej będą wam mydlić oczy wielkimi osiągnięciami Wrocławia, podczas gdy remonty ulic są odtwórcze, nic do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.ig.pwr.wroc.pl 08.05.09, 17:13 Propozycja dotyczy ulic WEWNĄTRZ Obwodnicy Śródmiejskiej czyli będzie aktualna za kilkadziesiąt lat (uwzględniając tempo prac) albo w ogóle nigdy bo kompletnego wschodniego odcinka OŚ jakoś nie widać nawet w planach. Odpowiedz Link Zgłoś
karabonk Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 27.12.09, 00:26 bardzo popieram ten pomysł! Przyspieszy to komunikacje miejscą, przez co zacheci do jezdy nią. Naprawde uwazam ze to dobry pomysł Odpowiedz Link Zgłoś