Dodaj do ulubionych

Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia

24.11.08, 15:59
To by nawet miało sens, gdyby wyszczególniony pas obejmował wszystkie pojazdy
HOV, czyli takie którymi podróżuje więcej niż jedna osoba.
Obserwuj wątek
    • maquina Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 24.11.08, 16:00
      To by nawet miało sens, gdyby wyszczególniony pas obejmował wszystkie pojazdy
      HOV, czyli takie którymi podróżuje więcej niż jedna osoba.
    • el_coyote Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 24.11.08, 16:05
      Powiedzmy sobie szczerze - na dluzsza mete bez metra ani rusz. Wiadomo, ze to
      drogie rozwiazanie, ale skoro inne miasta moga, to czemu Wro nie?

Z metrem, wielkim lotniskiem, autostradami, i oczywiscie 'brainpowerem'
      wroclawskich studentow, miasto byloby nie do przebicia jezeli chodzi o
      inwestowalnosc, zamieszkiwalnosc, i inne ...walnosci.

Nie oszukujmy sie juz dluzej i zacznijmy myslec "jak", a nie "czy"!
      • Gość: Kowal Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.eranet.pl 24.11.08, 16:26
        Szkoda, że nasi włodarze nie słuchają co mówi LUD.
        Niestety zamiast budować drogi, lotniska i obwodnice budują NAM fontannę ciężko
        zarobione pieniądze podatników...wyborców...
        • Gość: jozue brawo ludzie z TUMW !! IP: *.chello.pl 24.11.08, 17:24
          o to chodzi, dokładnie o to!
          • Gość: Łoś_bimbacz i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 17:35
            >Chcielibyśmy podziękować redaktorowi Kuleszy oraz redakcji "Gazety
            >Wyborczej" za zaproponowanie w tak śmiały sposób tego słusznego
            >rozwiązania. W razie potrzeby chętnie dołączymy opracowania
            >naukowe, na to że takie rozwiązanie przyniesie Wrocławiowi pożądany
            >skutek.

Szczególnie zainteresowało mnie to wiekoPOmne opracowanie naukowe,
            zapewne na tą samą publikację POwoływała się Elwira - Namiestniczka
            Strernika, która stwierdziła, że jeden pas ruchu ma taką samą
            przepustowośc jak dwa pasy:))) W tej chwili prowadzone są badania
            ekaperymentalne na zwierzątkach laboratroyjnych z Wrocławia.
            I absurt (copyright Jasiu Śmietana) stał się Dynamicznym Ciałem...
            • Gość: artek Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.wro.vectranet.pl 24.11.08, 17:59
              > Szczególnie zainteresowało mnie to wiekoPOmne opracowanie naukowe,
              > zapewne na tą samą publikację POwoływała się Elwira - Namiestniczka
              > Strernika, która stwierdziła, że jeden pas ruchu ma taką samą
              > przepustowośc jak dwa pasy:)))

phi!
              takiś to w wybiórczej zaczytany, że ufnie wierzysz w każde wydrukowane w niej
              słowo? w to co złotousta magda nogaj raczy swoimi słowami przekazać? fascynujące ...
              ps polskathetimes aka gazetawrocławska aka gazetarobotnicza zrelacjonowała to
              zupełnie inaczej.
            • Gość: Maciej Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.lanet.net.pl 24.11.08, 18:34
              Ten łoś bimbacz jest ostro ograniczony
              • Gość: Łoś_bimbacz Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 19:36
                > Ten łoś bimbacz jest ostro ograniczony

no ale się staram!, bo chcę przeczytac naukowe POdstawy i dowody na
                zwiększenie przepustowości przy zmniejszonym przekroju:)))), achh ta
                ta Dynamiczna Innowacyjnośc:)))
                • Gość: zajf Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.chello.pl 24.11.08, 20:27
                  Wystarczy odrobinę - naprawdę niewiele - logicznego myślenia.

1. Jeśli mówimy o przepustowości, mówimy o liczbie osób dających się przewieźć,
                  w czasie t=T, przez ulicę o danym przekroju. Podkreślam ludzi a nie samochodów.
                  2. Zmniejszając przepustowość zmniejszamy ją tylko dla komunikacji indywidualnej
                  (KI). Nie jest tak, że zabieramy jeden pas samochodom nie dając nic w zamian.
                  3. Środki komunikacji zbiorowej (KZ), pozwalają przewieźć więcej pasażerów niż KI.
                  4. Zabierając KI jeden pas i jednocześnie przekazując go (całkowicie
                  wydzielonego) pod KZ, zwiększa się przepustowość.

Jest to w stanie ogarnąć Twój PiSowaty móżdżek czy nie?
                  • Gość: Łoś_bimbacz Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 22:44
                    > 4. Zabierając KI jeden pas i jednocześnie przekazując go
                    (całkowicie
                    > wydzielonego) pod KZ, zwiększa się przepustowość.

Zwiększa się teoretyczna przepustowośc, ale praktyczne zwiększenie
                    przepustowości wymaga większej liczby kursującego taboru, który
                    przejmie kierowców i pasażerów z utaconego pasa KI.
                    Inaczej zwiekszy się przepustowośc chwilowa, no ale zawsze można
                    ogłosic sukces, gdy przejedzie piętrowy autobus w takcie co pól
                    godziny i zbierze komplet 200 pasażerów:))))
                    ZastoPOwanie kierowców w samochodach na jednym dozwolonym pasie i
                    zgromadzenie pasażerów przytupujących z zimna na przystankach
                    jedynie zmniejszy przepustowośc średnią, ale to nie pasuje do
                    genialnej koncepcji:)))

> Jest to w stanie ogarnąć Twój PiSowaty móżdżek czy nie?

Może twój POmpatyczny móżdzek nie pojmuje, ze powtórzenie
                    laboratoryjnego eksperymentu lub ekoterrorystycznych teoretycznych
                    bajeczek w praktyce, na żywych wrocławskich zwierzątkach nie
                    POwiedzie się:))
                    Skoro takie POgięte idee zamykania pasów się tlą, to może powiesz o
                    ile sztuk planowane jest faktyczne zwiększenie taboru? , nie
                    następstwo złomowanych jednostek, ale faktyczne zwiększenie???
                    • tbernard Re: i absurt stał się Ciałem:)) 25.11.08, 09:32
                      Umknął Ci tylko mały szczegół w rozważaniach. Owszem zwiększenie liczby pojazdów
                      było by wskazane ale nie musi to być bardzo duże zwiększenie. Po prostu
                      częstotliwość pojawiania się pojazdów na przystankach podskoczy gdy tylko te
                      pojazdy nie będą uczestniczyły w korkach. Sam autem jadę do pracy ale chętnie
                      bym się przesiadł gdyby w ten sposób sprawność KZ poprawiono. Ponadto ten pas
                      mógłby nie być całkiem zakazany dla aut prywatnych jeśli razem z kierowcą jest
                      pasażer (HOV), gdyż na razie to chyba z 80% aut (jak nie więcej) tylko kierowcę
                      wozi zajmując zbyt dużo miejsca na osobę.
                    • sothink Re: i absurt stał się Ciałem:)) 21.12.08, 20:29
                      Łoś, skończ wpierw tą szkołę średnią skoro takich prostych problemów nie
                      rozumiesz. Zwiększy się przepustowość, gdyż zwiększy się częstotliwość kursów,
                      do tego poprawi się ich punktualność.
                      • sstes Panie prezydencie - niech Pan ICH w końcu wyrzuci! 21.12.08, 21:25
                        Ty sothink sam nie kapujesz!
                        Widziałeś tramwaje na Legnickiej? Widziałeś tramwaje na Biskupin?
                        Widziałeś tramwaje na Tarnogaj/Gaj przez Huby?
                        Gdzie Ty tam chcesz jeszcze ludzi dopchać w szczycie?

Ja zdecydowanie jestem za zwężaniem, wydzielaniem itp. Ale jest jeden spory
                        szkopuł - brak miejsca dla ludzi w KM!
                        Żeby to wszystko (przebudowa KM) wykonać trzeba wyczucia i wyobraźni. A ludzie w
                        administracji naszego grodu nie mają ani jednego, ani drugiego!
                        Kiedyś byłem za wielkimi czynami - rewolucją. Ale jak patrzę, jak zrobili Owal
                        Regana i skrzyżowanie Klecińska/Grabiszyńska to mam wątpliwości, czy powierzać
                        rewolucję Tym ludziom z magistratu Wrocławia.
                        Jak się zmienią, to pogadamy. Teraz za żadną rewolucją nie jestem - metoda
                        małych kroków jest najlepsza!
                        Więc zwężeniom mówię tak, ale ostrożnie i powoli - na początek proponuję
                        kontrowersyjne Podwale od JP II do Orląt. Może 0 ktoś w końcu pojedzie i Kozanów
                        mniej odczuje brak 327 rano.
                        Pozdrawiam
                  • Gość: Wujek Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.11.08, 22:53
                    Gość portalu: zajf napisał(a):

> Wystarczy odrobinę - naprawdę niewiele - logicznego myślenia.
                    >
                    > 1. Jeśli mówimy o przepustowości, mówimy o liczbie osób dających
                    się przewieźć,
                    > w czasie t=T, przez ulicę o danym przekroju. Podkreślam ludzi a
                    nie samochodów.
                    > 2. Zmniejszając przepustowość zmniejszamy ją tylko dla komunikacji
                    indywidualne
                    > j
                    > (KI). Nie jest tak, że zabieramy jeden pas samochodom nie dając
                    nic w zamian.
                    > 3. Środki komunikacji zbiorowej (KZ), pozwalają przewieźć więcej
                    pasażerów niż
                    > KI.
                    > 4. Zabierając KI jeden pas i jednocześnie przekazując go
                    (całkowicie
                    > wydzielonego) pod KZ, zwiększa się przepustowość.
                    >

Brednie dzieciaków z tumw. Do piaskownicy dzieci a nie brać się za
                    coś o czym nie mieliście i nie macie zielonego pojęcia.
                    • karabonk Re: i absurt stał się Ciałem:)) 27.12.09, 00:36
                      na szczescie ty sie znasz
                  • plazzek Re: i absurt stał się Ciałem:)) 25.11.08, 14:07
                    Fajne wyliczenia, ale końcówka

nie świadczy o tym, że sam masz móżdżek lepszej jakości. Po ch... w
                    merytorycznej wypowiedzi ładujesz jakieś politykierstwo?
                  • Gość: taka prawda Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 11:52
                    A czy twój niedorozwiniętym móżdżek jest w stanie pojąć że we
                    Wrocławiu nie ma komunikacji zbiorowej.
                    • czechofil Re: i absurt stał się Ciałem:)) 26.11.08, 21:01
                      > A czy twój niedorozwiniętym móżdżek jest w stanie pojąć że we
                      > Wrocławiu nie ma komunikacji zbiorowej.

A co, debilny pokurczu? Wozy drabiniaste wożą ludzi po Wrocławiu,
                      czy jak? Że też tacy popie...ńcy jak ty są w ogóle dopuszczani do
                      dyskusji...
                    • karabonk Re: i absurt stał się Ciałem:)) 27.12.09, 00:37
                      az brak mi słów!
                      gdzie ty mieszkasz bo na pewno nie we Wrocławiu
                  • Gość: gnago Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.cust.tele2.pl 26.11.08, 19:55
                    Logika to proszę . Największą przepustowość zapewnia zamiana ulicy na deptak najwięcej ludzi w jednostce czasu przejdzie pieszo tytułem zwiększenia pojemności proponuję bodźce elektryczne . Znane szanownemu po pobycie w wiadomej placówce
                • Gość: Maciej Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.lanet.net.pl 26.11.08, 09:23
                  Spójrz sobie chociażby na Legnicką, która ma 3 pasy a i tak się korkuje.
                  Ostatnio mnie rozbawili mieszkańcy ul. Wyścigowej, którzy domagali się
                  dwupasmówki. Każdy chce dwupasmówki, a nie rozumie, że to nic nie da. Dla
                  sprawnego ruchu wystarczy skrzyżowanie z dużą ilością zjazdów. Oczywiście, że
                  trzeba wybudować obwodnice Wrocławia i takowe powstają (Śródmiejska i AOW), ale
                  przede wszystkim trzeba stawiać na komunikacje miejską: bus pasy, wydzielone
                  tory, priorytet na skrzyżowaniach, nowy tabor. Jestem pewien, że jak cały tabor
                  będzie wyglądał jak Skody T16 i nowe Mercedesy to ludzie z chęcią przesiądą się
                  do KZ.

Co do poszerzania ulic pomyśl sobie np o skrzyżowaniu na placu JP2. Czy gdyby do
                  Podwala dobudowano 2, a do Legnickiej 3 pasy to by korki w tych miejscach
                  znikły? W centrum nie ma miejsca dla samochodów. Po wybudowaniu obwodnic
                  samosmrody muszą wielkim łukiem omijać centrum
                  • sstes Re: i absurt stał się Ciałem:)) 21.12.08, 21:29
                    Jakim łukiem?
                    Którym? Może Obwodnicą Śródmiejską przez skrzyżowanie Klecińska/Grabiszyńska?

Gdyby nie strach przed powtórzeniem pl. Społecznego...
              • Gość: pozdrawiam Re: i absurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 11:50
                Nie to co ty i twoja rodzina.
            • obama1 Re: i absurt stał się Ciałem:)) 26.11.08, 21:41
              nie absurt tylko apsurt ;) jak cytujesz jasia to rob to dokladnie :)
              • Gość: Łoś_bimbacz Re: i apsurt stał się Ciałem:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 20:12
                > nie absurt tylko apsurt ;) jak cytujesz jasia to rob to
                dokladnie :)

upss..., Szacunek dla Jasia:)

Ale Dynamiści z Urzędu Deregulacji Ruchu POszli od wczoraj dalej w
                wysiłkach o harmonizacje ruchu oraz zwiększenie przepustowości, bo
                zamknęli całą jezdnę (dwa pasy) Kamiennej od skrzyżowania ze Ślężną.
                W/w starania o dalsze zwiększenie przepustowości nie mogą byc
                POminięte niewdzięcznym milczeniem przez mieszkańców:)))
    • Gość: Jasiu Most Milenijny na test IP: *.e-wro.net.pl 24.11.08, 17:34
      Bardzo się sprawdza to rozwiązanie w dniu 1.11. Do czasu wybudowania
      łącznika do Obornickiej spokojnie można takie rozwiązanie zastosować.
      Tak barany pchają się z lewego pasa.
      Problem byłby rozwiązany.
    • Gość: x Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.chello.pl 24.11.08, 17:59
      Rozumiem karetki, ale po ch...usteczkę tymi wydzielonymi pasami mają jeździć
      taksówki? Jak kogoś stać na taryfę, to niech se stoi w korku jak każdy kierowca.
      Taxi to nie jest komunikacja zbiorowa.
      • Gość: aaa Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 23:58
        to niech se stoi w korku jak każdy kierowca
        > .
        > Taxi to nie jest komunikacja zbiorowa.

to jakaś sekta, czy megaekoterroryzm??? a autobus z jednym pasażerem
        to też nie komumikacja zbiorowa?
    • Gość: mia Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.08, 18:06
      a czym sie rozni taksowka od zwyklego samochodu? zwykle procz kierowcy jedzie tam 1-2 osoby...
      no chyba, ze miasto bedzie wspoluczestniczyc w kosztach dojazdu do pracy taksowka 3-4-osobowych grup
      • g625 Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 24.11.08, 18:50
        taxówka nie potrzebuje parkingu. myślisz że dlaczego na Manhattanie
        jest ich tyle?
        • Gość: ruppi Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 14:52
          A ja proponuję zlikwidować taksówki
        • Gość: x Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.11.08, 14:45
          g625 napisał:

> taxówka nie potrzebuje parkingu. myślisz że dlaczego na Manhattanie
          > jest ich tyle?

We Wrocławiu częściej stoją na parkingu lub jadą puste niż z klientem. A na
          Manhattanie są wydzielone torowiska dla tramwajów i zwężone ulice? Bo jak tam
          nie ma, to u nas też nie powinno być.
          • g625 Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 26.11.08, 14:54
            > Manhattanie są wydzielone torowiska dla tramwajów i zwężone ulice?
            Bo jak tam
            > nie ma, to u nas też nie powinno być.

Broadway:
            images34.fotosik.pl/355/316555d7f97a4ee9.jpg
            Flatiron:
            images35.fotosik.pl/7/e073cdaa29e86267.jpg
            graphics8.nytimes.com/images/2008/07/11/nyregion/0711-web-metBROADWAYmap.jpg
    • Gość: radykał Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 21:14
      Ja proponuję jeszcze bardzie radykalne rozwiązanie - zamknijmy wszystkie ulice, wtedy nie będzie po czym jeździć, więc samochody nie będą stały korkach. Wrocław miastem bez korków!!!
    • lunaglass Chcecie zastapić samochody komunikacją zbiorową? 24.11.08, 21:15
      To ją zorganizujcie pustaki z UM/MPK! Teraz to jest kolejka i busik z klocków
      lego, a nie komunikacja, z tą różnicą, że klocki lego nie rdzewieją, a te
      "tramwaje" to zawierają więcej rdzy niż techniki.
    • Gość: furora jak ktoś raz spróbowal szampana, to mleka już pić IP: *.magma-net.pl 24.11.08, 22:13
      nie będzie chciał.
      "Dzięki temu ta część kierowców, która nie korzysta zawodowo z
      samochodów, może je zostawić pod domem albo na parkingu na obrzeżach
      miasta i do centrum dojechać środkami komunikacji zbiorowej znacznie
      szybciej niż samochodem."

Podobnie z samochodami - jak ktoś się już raz do auta przesiadł, to
      go potem do tramwaju/autobusu MPK nie zagonisz.
      Nie ma więc co liczyć na to, że samochodziarze łatwo dadzą się
      oderwać od swoich 4 kółek.

• tbernard Re: jak ktoś raz spróbowal szampana, to mleka już 25.11.08, 09:41
        A ja bym się przesiadł z powrotem jeśli sprawność przemieszczania była by
        porównywalna z autem. Nie musiał bym się stresować, mógłbym sobie o niebieskich
        migdałach twórczo porozmyślać zamiast koncentrować się na maxa aby życia nie
        stracić lub kogoś nie pozbawić. Przypuszczam, że jeszcze by się paru takich
        znalazło.
    • Gość: Ziemek69 Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.eranet.pl 25.11.08, 00:23
      może od razu cofnąć się o 150 lat?
      Wrócą bicykle i konne tramwaje. Będzie tak romantycznie i wzrośnie przepustowość...
      Dlaczego zawsze do władzy pchają się ci co nie mają o niczym pojęcia?
    • mitchharris Opinia kompletnych kretynów 25.11.08, 00:41
      Najlepiej puścmy samochody ścieżką dla rowerów a autobusy po linni zasilającej
      tramwaje
    • tora_tora ruch wahadłowy panaceum na korki 25.11.08, 00:56
      już dawno pisałem, że należy pójść dalej. rozwijając twórcze
      myślenie czołowego mózgu miasta wrocławia od komunikacji- niejakiej
      Elwiry N., zaproponowałem zbudowanie jedynie jednego pasa dla aut w
      ciągu północno- wchodniej OŚ, gdzie projektanci zaproponowali
      bezmyślnie 2 pasy (po jednym w każdym kierunku).
      W zaoszczędzonym pasie terenu proponuje wykonać 4 pasmowy chodnik,
      tak aby matki z wózkami na spacerze sunące wzdłuż Widawy, mogły nie
      tylko się mijać, ale i wyprzedzać bez ryzyka kolizji.
      W projekcie tym znalazłem także jeszcze jeden błąd. przewidziano
      kolizyjne skrzyżowanie z ul' Krzywoustego. moim zdaniem skrzyżowanie
      w ogóle jest tam niepotrzebne. po co te drogi mają się łączyć?
      zakończmy OŚ piękną pętlą bez wpinania jej w istniejący układ
      komunikacyjny z mega wezłem przesiadkowym- oczywiście multimodalnym
      obejmującym tramwaj wodny pływający po widawie ze Świniar do Wilczyc.
    • kklement Co za debile ! Mam nadzieję, że geniusze w UM 25.11.08, 07:41
      tym razem wykażą się odrobiną inteligencji i pomysł tych pajaców
      wywalą do kubła.
      • Gość: ddf Re: Co za debile ! Mam nadzieję, że geniusze w UM IP: 203.222.183.* 25.11.08, 12:06
        Potrafisz podac jakies sensowne argumenty czy li tylko bluzgi?
    • Gość: Wrocławiak Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: 195.246.216.* 25.11.08, 09:03
      Co za barany siedza tam w naszym urzędzie, takie rozwiązania już od
      wieków są w normalnych krajach, i miastach europejskich,a Wrocław,
      to sie robi dziura powoli. Moje rozwiązanie: tam gdzie jest to
      możliwe na każdej ulicy we wrocku np. HUBSKA, GLINIANA I INNE
      wydzielic osobny pas ruchu TYLKO dla tramwajów, to jest pierwszy
      krok żeby usprawnić ruch komunikacji miejskiej w mieście, ludzie po
      jakimś czasie dojda do tego że lepiej jechac szybkim tramwajem niż
      stac w korkach, tracici pieniądze i czas. URZEDNICY MIJSCY ZROBCIE
      COS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: mnw Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 09:26
        Co za debile znów wiedzą lepiej ode mnie co dla mnie jest dobre. Komuniści też
        to wiedzieli i widać jeszcze ten gnój komunistyczny się tli. Jeżeli to takie
        mądre i naukowe co proponują popłuczyny Stalina to czemu tego nie chcą
        wypróbować na zwierzętach tylko na mieszkańcach 600 tys. miasta?

A pasek dla busów i innej blaszanki można wydzielić jak jest 7-9 pasków jak w
        Berlinie na który niedouczeni "naukowcy" się powołują.

Tymczasem zbrodnicza ideologia zwężania ulic jest wprowadzana w czyn: Zwycięska
        choćby miała jeszcze jeden pasek do skrętu w lewo w Karkonoską byłaby szybciej
        udrożniona - ale nie! Debile z urzędu wiedzą lepiej!
        • Gość: zwężacz Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi IP: 195.187.134.* 25.11.08, 09:47
          1. zwęzić Karkonoską i wylot na Bielany, będzie lepsza przepustowość
          2. zwęzić Sobieskiego i wylot na Warszawę, będzie lepsza
          przepustowość
          3. zwęzić Legnicką i wylot na Legnicę, będzie lepsza przepustowość.
          4. zbudować wszędzie scieżki rowerowe, również wpoprzek rynku
          5. zwęzić Zwycięską, będzie lepsza przepustowość
          6. wydzielić torowisko na moście Zwierzynieckim, lepiej skomunikuje
          to Biskupin z centrum
          7. wziąć silniejsze leki psychotropowe
          8. zawiązać kaftan
          9. wyjść na wieżę Ratusza i ogłosić się przez megafony Napoleonem.

• tolek_88 Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi 25.11.08, 10:00

> 6. wydzielić torowisko na moście Zwierzynieckim, lepiej skomunikuje
            6a. Zamknąć most Zwierzyniecki dla samochodów.
            6b. Kochanowskiego ogrodzić murem, tak aby był tylko tunel od mostu
            szczytnickiego do mostów co dalej jest Bucknera
            6c. Zamknąć most Swojczycki
            6d. cieszyć się, że Wielka Wyspa jest oazą spokoju i wszyscy jeżdżą Komunikacją
            Miejską
        • tolek_88 Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi 25.11.08, 09:57
          Pewnego dnia Panowie i Panie głoszące takie poglądy pozakładają rodziny, dorobią
          się dzieci, będą zmuszeni wyprowadzić się dalej od centrum, żeby mieć większy
          dom, coby dziecko mogło mieć swój pokój, a na dodatek, żeby zapewnić byt
          rodzinie będą musieli znaleźć pracę, która jest dalej niż 3 minuty rowerem od
          akademika.
          Wtedy szybko zrewidują poglądy
          - że dziecko do przedszkola trudno jest dowieźć zatłoczonym ikarusem z dwoma
          przesiadkami (a w rejonie nie było już miejsc)
          - że potem trzeba pojechać do pracy
          - że do centrum handlowego jest daleko i trudno zakupy dowieźć tramwajem (tak
          tak, zakupy dla całej rodziny, a nie piwo i zupka chińska)
          - że tyle rzeczy trzeba załatwić w trakcie pół godzinnej przerwy obiadowej (a
          szefowi nie wciśnie się jak wykładowcy, że stałem za filarem)
          Tyle osobistego, natomiast praktycznie, to cała ta ideologia jest do bani. Jak
          komunikacja zbiorowa będzie działać tak jak w Monachium czy Berlinie, to nie
          będzie trzeba agitacji i blokowania pasów, żeby ludzie się przesiedli. Zwężanie
          Hallera jest bez sensu, dużo lepiej jest wybrukować tory, tak jak jest np. na
          Grunwaldzkim czy Moście Pokoju. Jak KZ będzie jeździć sprawnie, to komu
          wygodniej będzie jechał KZ a i na drogach będzie luźniej. I w tym kierunku
          należy iść, a nie kombinować na zasadzie - skoro ja nie muszę jeździć autem, to
          utrudnijmy życie wszystkim kierowcom.
          • Gość: ktoś Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi IP: 82.160.155.* 25.11.08, 10:33
            > Tyle osobistego, natomiast praktycznie, to cała ta ideologia jest do bani. Jak
            > komunikacja zbiorowa będzie działać tak jak w Monachium czy Berlinie, to nie
            > będzie trzeba agitacji i blokowania pasów, żeby ludzie się przesiedli.

Mylisz skutek z przyczyną. Komunikacja miejska w warunkach wrocławskich nigdy
            nie będzie tak sprawna jak berlińska, dopóki nie wydzieli się dla niej pasów w
            kluczowych miejscach.

> Jak KZ będzie jeździć sprawnie, to komu
            > wygodniej będzie jechał KZ a i na drogach będzie luźniej. I w tym kierunku
            > należy iść, a nie kombinować na zasadzie - skoro ja nie muszę jeździć autem, to
            > utrudnijmy życie wszystkim kierowcom.

Chodzi o to, aby transport rozwijać w sposób zrównoważony. Dlatego trzeba
            ułatwiać przejazd także KZ a nie tylko samochodom. Dlaczego mając samochód
            chcesz mieć monopol na łatwość jazdy po mieście? Zwłaszcza, że w sumie więcej
            osób porusza się KZ niż samochodami?
            • tolek_88 Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi 25.11.08, 11:26
              Gość portalu: ktoś napisał(a):

> > Tyle osobistego, natomiast praktycznie, to cała ta ideologia jest do bani
              > . Jak
              > > komunikacja zbiorowa będzie działać tak jak w Monachium czy Berlinie, to
              > nie
              > > będzie trzeba agitacji i blokowania pasów, żeby ludzie się przesiedli.
              >
              > Mylisz skutek z przyczyną. Komunikacja miejska w warunkach wrocławskich nigdy
              > nie będzie tak sprawna jak berlińska, dopóki nie wydzieli się dla niej pasów w
              > kluczowych miejscach.
              Chodzi o siatkę połączeń. Generalnie przez centrum powinny jeździć tramwaje -
              mają wydzielony pas ruchu, a tam gdzie nie mają to powinny mieć. (do tego
              jeszcze jakaś kolejka miejska i nie mówiąć o metrze). Autobusy powinny zapewnić
              dojazd do linii tramwajowych.
              Przykład: w Leśnicy będziemy mieć pętle tramwaj plus. Autobusy powinny z leśnicy
              i okolic dowozić ludzi do pętli. A nie ładować się jak 403 do placu
              Solidarności. I teraz, czy 403 powinien mieć wydzielony pas ruchu? Na lokalnych
              Leśnickich uliczkach, nie, bo po co. A do centrum w ogóle nie powinien jechać.
              Od tego jest Tramwaj.

> > Jak KZ będzie jeździć sprawnie, to komu
              > > wygodniej będzie jechał KZ a i na drogach będzie luźniej. I w tym kierunk
              > u
              > > należy iść, a nie kombinować na zasadzie - skoro ja nie muszę jeździć aut
              > em, to
              > > utrudnijmy życie wszystkim kierowcom.
              >
              > Chodzi o to, aby transport rozwijać w sposób zrównoważony. Dlatego trzeba
              > ułatwiać przejazd także KZ a nie tylko samochodom. Dlaczego mając samochód
              > chcesz mieć monopol na łatwość jazdy po mieście? Zwłaszcza, że w sumie więcej
              > osób porusza się KZ niż samochodami?
              Widzisz, ja chciałbym żeby KZ była polepszona bezwzględnie. Natomiast ta
              propozycja polega na tym, żeby polepszyć ją względnie, czyli pogorszyć
              komunikację samochodową, że "skoro my jeździmy KZ, to zakorkujmy bardziej
              miasto, to wszyscy będą jeździć KZ, bo autem będzie jeszcze gorzej".

• Gość: fakir Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi IP: *.chello.pl 25.11.08, 11:47
            widzisz jestem na etapie który opisujesz i jakoś moje poglądy uległy rewizji,
            ale w drugą stronę...

>- że dziecko do przedszkola trudno jest dowieźć zatłoczonym ikarusem > z
            dwomazesiadkami (a w rejonie nie było już miejsc)
            współczuje dziecku, wiem ze jest problem z miejscami w przedszkolach ale żeby
            wozić na drugi koniec miasta? i to szczęście do znikających ikarusów...

> - że do centrum handlowego jest daleko i trudno zakupy dowieźć tramwajem (tak
            tak, zakupy dla całej rodziny, a nie piwo i zupka chińska)

centrów jest tyle że zakupy można robić sprawnie co 2-3 dni bez zbędnej straty
            czasu i nadbagażu. a jak ktoś mieszka na pustkowiu lub po chleb musi jechać do
            centrum to jego wybór...

> - że tyle rzeczy trzeba załatwić w trakcie pół godzinnej przerwy obiadowej
            szefowi nie wciśnie się jak wykładowcy, że stałem za filarem)

skąd ta niechęć do studentów - co rusz jakiś przytyk, a te pół godziny ta akurat
            na przeciętny korek

> jak KZ będzie jeździć sprawnie, to komu
            > wygodniej będzie jechał KZ a i na drogach będzie luźniej.

zacznie jeździć sprawniej jak nie będzie stać w korkach razem z KI...

• tolek_88 Re: NIE CHCEMY zwężenia ulic w centrum Wrocławi 25.11.08, 12:11
              Gość portalu: fakir napisał(a):

> widzisz jestem na etapie który opisujesz i jakoś moje poglądy uległy rewizji,
              > ale w drugą stronę...
              >
              > >- że dziecko do przedszkola trudno jest dowieźć zatłoczonym ikarusem >
              > z
              > dwomazesiadkami (a w rejonie nie było już miejsc)
              > współczuje dziecku, wiem ze jest problem z miejscami w przedszkolach ale żeby
              > wozić na drugi koniec miasta? i to szczęście do znikających ikarusów...
              Widzisz, przynajmniej można jeszcze sprawnie przejechać samochodem.

> > - że do centrum handlowego jest daleko i trudno zakupy dowieźć tramwajem
              > (tak
              > tak, zakupy dla całej rodziny, a nie piwo i zupka chińska)
              >
              > centrów jest tyle że zakupy można robić sprawnie co 2-3 dni bez zbędnej straty
              > czasu i nadbagażu. a jak ktoś mieszka na pustkowiu lub po chleb musi jechać do
              > centrum to jego wybór...
              Nawet robiąc zakupy co 2-3 dni, to ilość zakupów przekracza przynajmniej moje
              możliwości przeniesienia w rękach.

> > - że tyle rzeczy trzeba załatwić w trakcie pół godzinnej przerwy obiadowe
              > j
              > szefowi nie wciśnie się jak wykładowcy, że stałem za filarem)
              >
              > skąd ta niechęć do studentów - co rusz jakiś przytyk, a te pół godziny ta akura
              > t
              > na przeciętny korek
              Nie niechęć do studentów, tylko pamiętam, że znacznie zmienia się światopogląd.

> > jak KZ będzie jeździć sprawnie, to komu
              > > wygodniej będzie jechał KZ a i na drogach będzie luźniej.
              >
              > zacznie jeździć sprawniej jak nie będzie stać w korkach razem z KI...
              Niech nie stoi. Tylko nie widze powodu, że np. na Lotniczej gdzie jest
              wydzielone torowisko miałby być jeszcze wydzielony pas dla autobusów. Tak samo
              na Hallera. Cały czas wszyscy miłośnicy KZ marzą o tym, żeby tylko utrudnić
              życie kierowcom.
    • gonzales.wroclaw Se zwężajcie. 25.11.08, 10:24
      Jeśli tak bardzo się wam podobają pomysły z Niemiec na przykład, to implementujcie je w całości, a nie tylko to co jest najbardziej restrykcyjne. A zatem - obwodnice miejskie i śródmiejskie, równe ulice o dobrej nawierzchni, czyste i schludne środki KZ, uprzejmy personel KZ, rozbudowane przystanki, punktualność KZ etc. Wtedy z chęcią pozostawię swój samochód i pojadę tramwajem. A póki co, to drogie dzieci, pocałujcie Misia........ z takimi pomysłami.
      • Gość: zwężacz Re: Se zwężajcie. IP: 195.187.134.* 25.11.08, 11:25
        OBWODNICE, ZEWNETRZNA, I CO NAJMNIEJ JEDNA WEWNĘTRZNA. czyli: AOW,
        plus Via Romana oraz domknięta, wraz z Wielką Wyspą, Obwodnica
        Środmiejska.
        NIE BUDOWANIE HIPERMARKETOW W CENTRUM, jak np. Carrefoura przy
        Hallera. To skandal, niepojęte w ogóle. Ile cieżarowek dzięki temu
        wjeżdza do centrum?
        Przebudowa istniejących skrzyżówań w centrum.

DOPIERO POTEM, PAJACE, MOZNA ZWĘŻAĆ!!! CZY TO JEST DOM WARIATÓW?
        REDAKTORZE KULESZA??? DZIECKO PAN WOZI ROWEREM DO ŻŁOBKA? ZAKUPY PAN
        ROBI NA TYDZIEN I WIEZIE JE TRAMWAJEM? TAK?

TO JAKIS TERRROR OSZOŁOMÓW!
        • Gość: pozdrawiam Re: Se zwężajcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 11:46
          W tym kraju zawsze mniejszość debili terroryzowała normalną
          większość bo im się wydaje że tak musi być. Tak jest w wielu
          dziedzinach życia w tym "kraju".
          • Gość: Piotrek Móżdżki maksymalnie zwężone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 21:49
            więc zabierają się za zwężanie innych obszarów życia. Popieram 3 przedpisców w całej rozciągłości.
    • Gość: trupioblady Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.11.08, 12:13

Już teraz róbcie sobie licencję taksówkarza, będzie
      w tym mieście potrzebna do sprawnego przemieszczania się,
      potem tylko kogut taxi i w drogę, a inni niech się pałują
      tym jednym pasem.
    • Gość: D.Rog Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.08, 12:29
      Pomysłodawcom tych usprawnień proponuję taki oto eksperyment: łyknąć środki przeczyszczajace i zaszyć odbytnicę...
      • g625 Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 25.11.08, 13:02
        www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=31664&Wydanie=944
        • Gość: zwężacz Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: 195.187.134.* 26.11.08, 12:12
          proponuję obywatelską akcję zwężania ulic. Zwężajmy na własną rękę.
    • Gość: ozi Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.12.08, 20:14
      Miasto musi być dla ludzi. Najpierw funkcjonalne potem piękne.
      Mam w perspektywie dojazd z końca Gaju na plac Bema i kolejny pomysł na
      zmniejszczenie przepustowości centralnych obszarów miasta szczerze mnie martwi...
      • Gość: maxi Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.wroclaw.mm.pl 21.12.08, 20:00
        ja uważam, ze słuszne jest zwężanie. Proszę, Hallera, zwężona przez
        remont, i jak fajnie, ruch się uspokaja, płynnie. Wiceprezydent Bluj
        to tęga głowa: jak powiedział, ze celowo nie poszerzali
        Szczytnickiego, bo powodowałby korki na rondzie Reagana, nie
        wierzyłem. Ale teraz widzę, że miał rację. Pani Elwira Nowak też.
        • sstes Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 21.12.08, 21:49
          A wiesz, jak wygląda teraz życie na ciągu Inżynierska-Krucza-Wielka?
          I na bocznych uliczkach też? Jest zima, dzieci nie ma na podwórkach, ale potem.
          Jak zobaczyłem pewnego dnia, jak mój kumpel omija korek na Hallera, to mnie
          ciarki przeszły jak gnał przez te osiedlowe uliczki. Oczywiście mu to powiedziałem.
          Co do Szczytnickiego się zgodzę - tam nigdy nie było korków dla głównego potoku
          ruchu i zagrożenia takiego nie było. Ale z drugiej strony Sienkiewicza jest
          niewykorzystana, a z trzeciej strony Zwierzyniecki będzie remontowany, więc przy
          tej skali robót na Szczytnickim - nie zaszkodziłoby go poszerzyć.
    • map4 kilka osób w samochodzie ... 22.12.08, 10:02
      Pojawiły się w dyskusji głosy, aby wydzielonymi pasami mogły poruszać się tylko
      te pojazdy, w których podróżuje więcej niż jedna osoba.

W stolicy Indonezji, Dżakarcie, pomysł ten wprowadzono do lokalnego prawodawstwa
      kilka lat temu. Otóż w godzinach szczytu po Dżakarcie poruszać się mogą
      wyłącznie pojazdy, w których podróżują co najmniej trzy osoby.

Efektem tego przepisu jest, że na każdym skrzyżowaniu stoją dzieciaki, które
      można wynająć jako pasażerów i zabrać w wybranym przez siebie kierunku. Usługa
      ta jest bardzo tania, bo dzieciaków w Dżakarcie jest dużo. Mali Indonezyjczycy
      bardzo chwalą sobie ten przepis, ponieważ umożliwia im zarobienie kieszonkowego,
      czyli pewną niezależność finansową od nie zawsze bogatych rodziców.

Wprowadzenie analogicznego przepisu we Wrocławiu spowodowałoby jedynie masowy
      wzrost ilości spóźnień dzieci do szkoły ("business is business") oraz wzrost
      imigracji wielodzietnich rodzin rumuńskich.
      • Gość: WK Re: kilka osób w samochodzie ... IP: *.ig.pwr.wroc.pl 08.05.09, 17:18
        To świetny pomysł na tworzenie nowych miejsc pracy. Dzięki niemu
        bezrobocie we Wrocławiu spadnie.
        Zawód: uzupełniacz pojazdu
    • hippolin Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 22.12.08, 11:19
      >Dokładnie taki model próbowany jest z dobrymi skutkami w Krakowie i
      Warszawie oraz Berlinie.

Z tego co wiem to w Warszawie nie jest wcale z tego powodu tak
      dobrze :/
    • topix lepiej dajcie miliard na stadion dla Solorza 08.05.09, 13:55
      Stać was Wrocławianie na robienie prezentów Solorzowi za 1 mld z
      publicznych pieniędzy w postaci stadionu dla jego klubu. Głosujcie
      dalej na Dutkiewiczów i Platformensów.
      Gdyby wydać ten miliard na drogi, na infrastrukturę dostalibyście
      drugi z Unii, a tak tracicie ten miliard z Unii, bo stadion to nie
      jest infrastruktura. Wydajecie kasę i nie dziwcie się , że nastąpi
      zastój w budowie kanalizacji, dróg itd. W Waszym mieście ludzie palą
      w śródmieściu butelkami pet, bo nie mają centralnego a piece i smród
      się niesie zimą.
      Dutkiewicz robiąc prezent Solorzowi ustawi się a wy, dalej będą wam
      mydlić oczy wielkimi osiągnięciami Wrocławia, podczas gdy remonty
      ulic są odtwórcze, nic do przodu.
    • Gość: WK Re: Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia IP: *.ig.pwr.wroc.pl 08.05.09, 17:13
      Propozycja dotyczy ulic WEWNĄTRZ Obwodnicy Śródmiejskiej czyli
      będzie aktualna za kilkadziesiąt lat (uwzględniając tempo prac) albo
      w ogóle nigdy bo kompletnego wschodniego odcinka OŚ jakoś nie widać
      nawet w planach.
    • karabonk Chcemy zwężenia ulic w centrum Wrocławia 27.12.09, 00:26
      bardzo popieram ten pomysł! Przyspieszy to komunikacje miejscą, przez co
      zacheci do jezdy nią.
      Naprawde uwazam ze to dobry pomysł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka