Gość: jarek Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest jak.. IP: 194.8.14.* 11.12.08, 09:28 Pół roku temu przesiadłem się z samochodu na pociąg (dojeżdżam z Psiego Pola). Przy obecnym rozkładzie jazdy pociągi prze 8:00 i po 16tej były naprawdę ładnie zapchane. A powrót po 16 w piątek wiązał się z ryzykiem pozostania na peronie. Teraz gdy dodatkowo w kluczowych godzinach zniknęły dwa pociągi szykuje się piekna katastrofa. Nie trzeba być wielkim prorokiem żeby podać godzinę i minutę: Poniedziałek rano 7:44 dworzec Psie Pole. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegunst oczywiście, że będzie lepiej! 11.12.08, 10:33 ale tylko kolejarzom, hłe, hłe... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
kardynal.gulbinowicz Częstochowa Stolicą Polski 11.12.08, 11:13 Alleluja! Dla naszego Kościoła strategiczne są POłączenia z Częstochową, dlatego właśnie poprosiliśmy naszgo Rafałka o interwencję w tej sprawie. W Oleśnicy jest zbyt mało kościołów, aby opłacało się tam fundować pociągi. Amen! kardynał g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest jak.. IP: *.89.75.163.static.crowley.pl 11.12.08, 11:46 nie ma sensu wylewanie żali na forum.. nikt z UM nie potraktuje tego poważnie, trzeba napisać kilka treściwych zdań, opatrzyć podpisami "zadowolonych" podróżnych z dolnośląskiego i wyslac do własciwego departamentu w UM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amela76 Re: Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 13:30 Kończę pracę o 15:30 i nie mam szans na pociąg o 15:59 gdyż na Dworcu jestem zazwyczaj o 16:10-16:20 (do Dworca z pracy jadę tramwajem, który zawsze stoi w korku) Do tej pory bez problemu łapałam pociąg o 16:30. A teraz?? Czeka mnie czekanie przeszło prawie 2 godzin na pociąg o 17:59 później 45-50min jazdy i od Dworca w Oleśnicy kolejne 10-15min do domu, reasumując w domu będę miej więcej na godzinę 19:00!!! Biorąc pod uwagę, że z domu będę musiała wyjść o ok. 5:35 by zdążyć na pociąg o 5:52 po za domem będę w sumie 14godzin!! A gdzie moje życie prywatne? Mam męża, mam dzieci. Nie zrezygnuje przecież z pracy we Wrocławiu bo wiem, że w Oleśnicy i okolicach nie znajdę tak dobrze płatnej pracy na tym stanowisku. Maż przejął już większość obowiązków domowych (obiady, odbieranie dzieci z przedszkola) Coś czuję, że będę jedną z wielu osób, która przesiądzie się do samochodu. Wole stać w korku i po woli jechać do domu niż kwitnąć 2 godziny na Dworcu Głównym. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest j 11.12.08, 17:18 Współczuję pozbawienia dogodnego połączenia, ale żeby nie było zbyt tragicznie przypomnę, że pociąg zatrzymujący się na stacji Oleśnica- Rataje jest o 16.09 i o 17.09. Też jedzie 40 minut, ale już w samej Oleśnicy będziesz zanim w ogóle pociąg o 17.59 ruszy z peronu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest j IP: *.89.75.163.static.crowley.pl 12.12.08, 08:57 zapraszam na dworzec kolejowy Oleśnica i zerkniecie okiem na ilość samochodów zaparkowanych przed dworcem i na jego tyłach. Oleśnica rataje znajduje się dokłądnie na drugiej stronie miasta i trudno w ciagu np; 10 min dojść tam po samochód. Niestety rano nie ma połączenia z dworca Oleśnica rataje by we Wrocławiu znaleźć się w okolicach godziny 8 rano. Nalezy także pamiętać o pasażerach dojeżdżających do Namysłowa i Kluczborka, których nie nie jest mało, a którym Oleśnica Rataje za wiele nie pomoże!!!! Przypuszczam, że autor real_mr_pope ma swoje powody by bronić kretyńskiego rozkładu jazdy.Jednak zastanawiam sie i proszę o racjonalne wytłumaczenie [argumentacji pana dyrektora wydziału transportu nie przyjmuję !!!] skąd pomysł na takie rozwiązania ?? Rano z Oleśnicy pociągi wyjeżdząją o połówkach godzin.. popołudniu juz nie.. do tego zapytam po co konduktorzy spisywali tak zaciekle nr biletów..po co po pociągach biegają brygady agentów [po 3 osoby] tuż po konduktorze i sprawdzają bilety ??? Po co skoro i tak nie przekłąda się to na racjonalizację połączeń ??? Nie widzą ile osób jeździ pociągami,w jakich godzinach trudno już na Mikołajowie dostać sie do wagonu ??? Po co takie cyrki i wydatki ?? Przecież to my podróżni za to wszystko płacimy i funduje się nam utrudniające życie rozwiązania ??? Jesteśmy w Unii, mamy demokację, walczymy o czyste środowisko i jak mi się wydaje polepszenie bytu naszych kolei państwowych ... i co ??? jedna decyzja urzędnicza i wszelkie wznisłe hasła do lamusa.. Ktoś tu dobre napisała, że we Wrocławiu mamy wyjątkowe stężenie głupoty na odpowiednich szczeblach. I jeszcze jedna kwestia.. szynobusy ??? Proste rozwiąznia, ale na ziemi dolnośląskiej widać nie do przyjęcia.. co potwierdza teze powyżej. Współczucie tu naprawdę nie pomoże !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest j 17.12.08, 18:07 > Przypuszczam, że autor real_mr_pope ma swoje powody by bronić > kretyńskiego rozkładu jazdy A ja jestem pewien, że źle przypuszczasz. W żadnym momencie nie bronię kretyńskiego rozkładu jazdy. Doszukiwanie się drugiego dna w każdej wypowiedzi to chyba jakaś paranoja, ale przypuszczam, że masz powody by sadzić kretyńskie przypuszczenia. A napisałem prosto: Mozna jechać do Oleśnicy Rataje i być tam zanim w ogóle drugi pociąg ruszy z peronu. Nie mieszkańcowi Namysłowa, Kluczborka czy Krotoszyna, tylko osobie dojeżdżającej do Oleśnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobra rada Re: Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest j IP: *.chello.pl 17.12.08, 20:08 kup samochud i przestań się żalić ,pkp jest nie do ruszenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.random Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest jak.. IP: 91.198.246.* 11.12.08, 15:42 Witam! Ja jestem również pasażerem pociągów regionalnych. Proponuję wspólne zjednoczenie się w tej sprawie i zwrócenie uwagi UM. Jeśli będzie więcej znaków od samych podróżnych to będziemy w stanie coś zmienić. Zainteresowanych zmianami prosze o maile na t.random@wp.pl z pomysłami w jaki sposób zebrac głosy poparcia dla zmiany rozkładu jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest j IP: 77.252.18.* 11.12.08, 18:44 a mi się zmiana podoba!!! super! tak mi graj Odpowiedz Link Zgłoś
eurb Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest jak.. 12.12.08, 11:03 Mam wrażenie, że UM ma jakieś spore profity z PKS, bo tak ustawiony rozkład (kompletnie bez sensu) spowoduje, że większość przesiądzie się na autobusy żeby nie siedzieć godzinami we Wrocku. Otwarli rynek dla małych busów, które teraz będą mieć sporo klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer nie popełnijcie warszawskiego błędu... IP: 193.46.186.* 12.12.08, 11:14 j.w. -> próba wprowadzenia SKM w Warszawie i okolicach oraz wspólnego biletu na Koleje Mazowieckie i komunkację zbiorową idzie jak krew z nosa. PKP PLK bronia jak lew "swoich" torów, nie chca konkurencji. To samo jest z SKM - jedna linia, kursy co 30 minut, bo "cześciej nie można" - podobno (wg PKP), poza tym Koleje Mazowieckie co średnio 3 miechy podwajają characz dla miejscowości ościennych za "luksus" wspólnego biletu z komunikacją miejską, bo jak twierdzą "rosną im straty" z tego powodu. Efekty tych przepychanek: 1. linia metra (chyba jedyna) - pociągi co 3-4 minuty max. - "dla wybrańców" -> Ursynów - Bielany, reszta się męczy 2. linia SKM - pociągi co 30 minut, ogromne tłoki, krótkie składy - podobno: "brak kasy" ??? 3. Wspólny bilet ZTM-KM - tylko na terenie Warszawy, próby wyjścia w 2 strefę, ale wysokie characze - nie wiadomo, czy będzie gminy podwarszwskie na to stać i obecnie wahają się bardzo z decyają ??? kolej przyjęła pozycje monopolisty i pokazuje to na każdym kroku Pozdrawiam Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
draconine Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest jak... 17.12.08, 17:40 och, to nie jest tylko problem od strony Oleśnicy. dokladnie to samo jest na trasie Żmigród - Wrocław. Zlikwidowano jedno połączenie poranne (już przy wcześniejszych połączenia w trzywagonowych składach bylo bardzo ciasno!), więc dzieci, które mają do szkoly na ósmą muszą wstawać poł godziny wcześniej. A powrót? od godziny osiemnastej zamiast dwóch pociągów na godzinę jest jeden, który przeciętnie jedzie dłużej, niz przedtem. To są niby te udogodnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: z lodzi do rabki IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.08, 17:55 W okresie swiatecznym brak sprawnego dojazdu. Ja pie...rnicze Wasza polska pkp czy jak to zwal. Austria nie jest drozsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Kolejarze wybrali wcześniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.08, 18:26 Po co pracować jak można brać pieniądze za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Miało być lepiej a wyszło jak zawsze. Likwidacja 17.12.08, 22:50 PKP przyniosła by więcej korzyści a tak pozostanie bród, smród, ubóstwo i nabieranie ludzi że od jutra będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kontener22 Re: Miało być lepiej a wyszło jak zawsze. Likwid 17.12.08, 23:25 koleje regionalne nigdzie w Europie nie są dochodowe, ale wszędzie jeżdżą często i szybko - dofinansowywane są porządnie z podatków. A u nas liberalizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: Miało być lepiej a wyszło jak zawsze. Likwid IP: *.chello.pl 18.12.08, 08:41 >>>PKP przyniosła by więcej korzyści buhahahha chyba sobie, związkowcom, prezesom itp... te nieefektywną strukturę (bo trudno mówić o jednej spółce) dawno należało rozpędzić na 4 strony świata. A tak dzierży pierwszeństwo w biurokracji, liczbie dyrektorów naczelników itp, działających i rozsadzających ją od środka związków, itd... Ilości decydentów w np. biurowcu przy głównym pozazdrościła by firma o zasięgu kwiatowym, a nie tylko lokalnym.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: Miało być lepiej a wyszło jak zawsze. Likwid IP: *.chello.pl 18.12.08, 08:44 są i jaskółki nadziei: www.rynek-kolejowy.pl/10291/PKP%2BPLK%2Bpoza%2BGrup%25B1%2BPKP%253F.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kontener22 Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest jak... 17.12.08, 23:20 a czegoście się po Peło sPodziewali? Przecież to liberały - POtrafia tylko likwidować, już to zresztą robili masowo w l. 90. Jeszcze gorzej niż w Dolnośląskim jest w Śląskim, bo tam nawet całe linie zamykają (a już zamkniętych i zezłomowanych jest całkiem sporo). Nie ma szynobusów, będą busy (komunikacja zastępcza), żenada POpaprana. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest j 18.12.08, 07:25 Zamykają ale nie PO tylko PKP – państwowa firma o strukturze jeszcze z PRLu którą ciężko ruszyć , poczekajcie jakiś czas niech samorządy połapią się co w trawie piszczy i dopiero krytykujcie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: Pociągi regionalne - miało być lepiej, jest j IP: *.chello.pl 18.12.08, 08:36 jak to kontener, pisze tylko żeby dowalić, a to że samorząd wziął się np za linię do Trzebnicy oraz stara o reaktywacje linii do Sobótki to już przemilcza ... Odpowiedz Link Zgłoś