Dodaj do ulubionych

Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski?

14.01.09, 16:58
Bardzo prosze o opinie po przeczytaniu co ponizej napisze.

W tym roku koncze studia licencjackie i zamierzam dalej sie
ksztalcic w specjalizacji nauczycielskiej. w okolicach mam dwie
szkoly do wyboru:

albo uniwersytet - gdzie sa studia wieczorowe, a nie ma zaocznych
tak jakbym to chciała. I ludzie ktorych znam i robia tam te studia
sa niezadowolone z poziomu nauczania. Jezdzi sie tylko na zjazdy,
placi i nic sie na nich nie robi. Jest to uniwersytet wroclawski.
Opinie ktore slysze nagminnie nie są wyssane z palca a pochodza od
osob ktore tam robia studia mgr- sa zawiedzione poziomem nauczania-
komentuja to jednym zdaniem: Straszna lipa.

albo prywatna szkola- gdzie jest tryb zaoczny,atmosfera bardzo
fajna, wykladowcy wymagaja, ciekawie prowadzone zajęcia, spory
nacisk na praktyczna nauke jezyka: bardzo fajne zajecia z gramatyki.
Jest to Wyzsza Szkola Filologiczna we Wroclawiu (WSF).

No ale.. wsrod pracodawcow istnieje opinia ze szkola panstwowa to
szkola panstwowa i jest najlepsza, i jak maja przed soba kogos z
panstwowki i kogos z prywatnej to przyjmuja ta z panstwowej. I nie
wiem co robic.. czy isc na uniwerek, meczyc sie z dojazdami
cotygodniowymi, nic nie nauczyc sie a miec dyplom z UNIWERSYTETU czy
isc do prywatnej gdzie wiem ze jest o wiele lepiej i sie duzo naucze
tylko ze.. dyplom nie bedzie prestizowy?

Co byscie zrobili na moim miejscu? Prosze o wypowiedz osoby ktore
juz pracuja.
Obserwuj wątek
    • Gość: lubiop Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 21:23
      wsf- fajna szkola, wykladowcy z uwr i poznania
      • Gość: nauczyciel Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: 90.156.114.* 15.01.09, 08:55
        Witam,

na Twoim miejscu wybrałbym WSF! To prawda, że UWr ma renomę, ale tak naprawdę
        nic nie będziesz miała po tej uczelni. Znam z autopsji niski poziom nauczania i
        wiem, że traktują tam studentów "od niechcenia". Póki płacisz, wszystko wydaje
        się być w porządku, ale spróbuj poprosić o coś więcej, np. zmienić coś w
        programie... Schody, schody, schody! Największym minusem jest jednak fakt, że w
        programie brakuje kursu pedagogicznego. Musisz za niego zapłacić osobno, a bez
        niego nie możesz uczyć! To był szok! Jak uczelnia może kształcić ludzi na
        nauczycieli bez podstawowych przedmiotów?! Poza tym bardzo często przepadają
        zajęcia i są odrabiane w terminach, które z góry są narzucone przez
        prowadzących. Oni mogą odwoływać kiedy chcą, ale ty musisz przyjść kiedy Im
        pasuje. Generalnie zaoczni na UWr to studenci drugiej kategorii i będziesz to
        odczuwać na każdym kroku. Co więcej w dyplomie będziesz miała wpisane, że to
        studia zaoczne, a nie dzienne, więc tak naprawdę nie ma w tym przypadku większej
        różnicy skąd pochodzi dyplom (UWr czy WSF). Mam nadzieję, że trochę ci pomogłem.
        pozdrawiam.
        • Gość: DanceWithMe Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 09:51
          Na Uwr nie ma zaocznych! Co za brednie! Ja bym wybrała Uwr.
          Panstwowa zawsze bedzie miała przewage nad prywatna.
    • Gość: Logos Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 11:32
      Polecam wsf. Lepsze zajęcia, zjazdy co dwa tygodnie a nie co tydzien
      jak na uwr. DO tego opinia o mgr na f. ang uwr nie ma dobrej. Pzdr!
    • Gość: aaa Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 12:03
      czarny PR dla UWr., czy naganianie do WSF ?
      • yoka1 Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski 15.01.09, 13:14
        skoro na UWr są egzaminy wstępne na II stopień, to dostają się ludzie, którzy sobą coś reprezentują, stąd bardziej krytycznie patrzą na nauczanie i metody prowadzenia zajęć.

A z tego co wiem, na WSF dostajesz się od ręki po zapłaceniu, więc zapewne idą ludzie,którzy w życiu nie dostliby się na Uwr, więc muszą wiele pracować i wiele jeszcze nauczyć się, więc potem sieją ploty, jaki to tam wysoki poziom.
        • Gość: filolożka Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.09, 14:24
          Zgadzam sie z przedmowca. Na UWr sa egzaminy wstepne i dlatego
          ciezej jest sie dostac niz do WSF. Poziom, wg mnie, w Inst. Fil.
          Ang. jest calkiem niezly - podczas studiow mgr skupiasz sie przede
          wszystkim na pracy mgr. Kilka lat temu (ja sie na to zalapalam) -
          byc moze w celu polepszenia kiepskiej opinii o poziomie ksztalcenia
          w Instytucie - wprowadzono dodatkowe zajecia z praktycznej nauki
          oraz z terminologii specjalistycznej; one sa bardzo rzetelnie
          prowadzone.

Sama zajmuje sie tlumaczeniami /jestem juz po jednej filologii/, a
          anglistyke robie wlasciwie hobbystycznie i zdarza mi sie
          wspolpracowac z absolwentami WSF i UWr. Zdecydowana wiekszosc tych
          lepszych tlumaczy, to absolwenci UWr. Wiadomo, zdarzaja sie perelki
          i po WSF, ale czesto zauwazam, ze absolwenci WSF sa zdecydowanie
          slabsi jezykowo. W tlumaczeniach poprawnosc jezykowa jest bardzo
          wazna i dlatego chyba bardziej ufam absolwentom UWr, dajac im
          materialy do tlumaczenia, bo oni na wstepie musza miec juz calkiem
          niezly poziom jezyka.
          Nie dyskwalifikuje jednak absolwentow WSF na wstepie, bo mowie -
          czasami zdarzaja sie stamtad osoby naprawde bardzo dobre!

• Gość: Possejum Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 17:38
            Yoka mistake by mistake. Po pierwsze:

Znam osoby które dostały się na wieczorowe na UWr i musze powiedzieć
            że wiekszość z nim to przecietne osoby jeżeli chodzi o język
            mowiony. Są po prostu ambitne i się uczą ( takie kujony można by
            rzec, ktore maja wiedze teoretyczna ale w prkatyce slabo wypadaja).

Po drugie: Zgadzam sie. Duzo ludzi idzie na wsf bo nie dostaliby sie
            na studia gdzie sa egzaminy. Ale polowa ludzi idzie tam bo jedynie
            tam sa studia zaoczne! Na Uwr zajecia sa co tydzien, nie kazdemu
            jest na reke dojezdzac do Wroclawia co tydzien, zakladajac ze
            mieszka na jakiejs wiosce oddalonej o 120 km od Wroclawia i do tego
            pracuje w trybie osmiogodzinnym.

Ja jestem zdania ze nie mozna oceniac kogos po szkole do ktorej
            chodzi. Nauczylam sie tego nma studiach licencjackich. Tam mialam do
            czynienia z osobami po najlepszych Lo i osobami z gorszych szkoł. I
            w nieraz było tak ze ci z gorszych szkól dawali sobie rade bardziej
            niz z tych prestizowych.
            • Gość: jk Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.wro.vectranet.pl 15.01.09, 19:37
              oczywiście, że w każdej szkole sa różni uczniowie i studenci. Tak samo ukończenie prestiżowego LO nie gwarantuje sukcesu na uczelni wyższej lub w życiu.

Ale znam osoby, które właśnie po ukończeniu 3 lat filologii ang na WSF, nie chciały robić tam mgr. Same stwierdziły, że nie wykładowcy czy uczelnia jest zła, ale studenci słabi i one czują, że się nie rozwijają. I na WSF to zapewne ci słabsi opowiadają jak tam ciężko i jak dużo trzeba pracować i rośnie mit o wysokim poziomie.

Znam też osoby tzw "przekwalifikowane" z rusycystek czy nauczycielek nauczania zintegrowanego,które latami uczyły ang w szkołach bazując na posiadanym certyfikacie z egzaminu państwowego i teraz dyrekcja wymaga kierunkowych studiów, więc poszły i się zapisały po prostu na zaoczne na WSF mając zaświadczenie pisemne dyrekcji, że są nauczycielkami. To nie zdarzyłoby się nigdy na UWr, gdzie mając starą maturę musiałyby zdawać wstępne egzaminy, których by nie zdały - to ich zdanie, dlatego wybrały WSF. A teraz po pierwszym semestrze strasznie stękają jak tam ciężko i ile muszą czasu siedzieć na słownikiem i książkami, ale to wynika z tego, że ich poziom znajomości języka i całej otoczki do tej pory był niski
              • pandonapandona Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski 15.01.09, 19:56
                Skoro uwazasz ze studia nie polegaja na sleczeniu nad slownikiem to
                chyba twoja wypowiedz nie ma sensu
                • Gość: gorliwy Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 09:50
                  Wybrałbym UWr i przemeczył się te dwa lata, bo wiadomo.. pracodawcy
                  niestety maja to do siebie że wybieraja ludzi z uniwersytetu.
                  • Gość: Konrad Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.dip.t-dialin.net 16.01.09, 19:58
                    Sluszne spostrzezenie.Mialem podobny dylemat po
                    licencjacie.Zastanawialem sie co zrobic i wybralem studia w
                    Niemczech,wlasciwie zaczynajac wszystko od nowa.
              • Gość: gościnnie Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 11:24
                Wybiera się ktoś w tym roku na studia mgr?
          • Gość: erosmati Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 16:34
            UWROCLAWSKI BIERZ
    • Gość: Roma Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.wro.vectranet.pl 16.01.09, 22:08
      Po tym, jak odmówiono uczestnictwa w konferencji prof. Nowakowi i możliwości
      robienia habilitacji dr Migalskiemu nigdy nie wybrałabym UWr
    • Gość: lokomotywa Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.01.09, 23:56
      Jeśli pracodawca zatrudnia na podstawie dyplomu, a nie faktycznej wiedzy to
      znaczy, że sam się pakuje w kłopoty. Powiedzmy szczerze dzisiaj to żaden problem
      skończyć UWr (np. zaoczne) - natomiast wynieść rzeczywiste umiejętności z tej
      uczelni, o tutaj już trudniej.

Żeby nie było - sam mam dyplom UWr i świadomość, że niewiele mnie tam nauczono:
      zajęcia odwoływane na 15 minut przed rozpoczęciem, nieznana zupełnie idea
      odrabiania, treści oderwane od rzeczywistości itd.
      Nie twierdzę, ze tak jest wszędzie - każdy instytut jest inny - ale to też
      powoduje, że sam dyplom uwr nic nie znaczy.
      • Gość: lokomotywa Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.01.09, 00:01
        jeszcze ze wspomnień:
        - oceny zbyt często wystawiane z księżyca (prowadzący nawet nie mieli protokołów)
        - przez 5 lat ani razu przed egzaminem nie dostałem zagadnień - po prostu nauka
        na slepo, fuks lub nie fuks
        - student traktowany jako piate koło u wozu - ma prawo oddychac lub nie oddychac

To wspomienia z jednego z kierunkow humanistycznych - nie chodzi o filologie.
      • Gość: ana Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 00:04
        a mógłby ktoś coś więcej napisać o WSF ? bo sama sie zastanawiam...
        Jakie tam są warunki nauki ?wszystkie wykłady i zajęcia są w tym
        budynku na sienkiewicza? Bo nie wyglada on szczególnie zachęcająco.
        • Gość: łokitoki Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 16:22
          Wybrałbym wsf jezeli zamierzasz uczyc w szkole.

Jezeli chcesz uczyc w jakiejs szkole prestizowej to chyba uwr bo
          dyplom w tym przypadku sie bardzo liczy.
          • Gość: nastyyy Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 16:55
            Lokomotywa, a nie uważasz, że jeżeli ktoś chce się nauczyć, to nauczy się i w
            najgorszych warunkach? A dlaczego studenci zaoczni są tak traktowani..
            wielokrotnie słyszałam od wykładowców/ćwiczeniowców odpowiedź (sama jestem na
            wieczorowych..). Bo zaoczni zazwyczaj pracują 5 dni w tygodniu, mają mniej
            czasu, a nauka to tylko dodatek. Na dziennych i wieczorowych (przynajmniej dla
            większości) nauka jest priorytetem bo mając zajęcia z reguły 4 razy w tygodniu
            tydzień w tydzień na etat nie ma co liczyć. Chcesz lepszego poziomu, większego
            zaangażowania, to idź na dzienne, poświęć się w 90% nauce, a zauważysz różnicę.
            • Gość: pohe Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 18:28
              Nastyyy ale po co? I tak po studiach zapomnisz 70% tego co wkulas
              • Gość: nastyyy Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 19:32
                Załamujące. To po co idziesz na studia? Kiedyś magistra miał mało kto, i ludzie
                żyli, a studia miały jakąś wartość. Teraz każdy, kto ledwo zda maturę musi iść
                na studia, skończyć je ledwo na 3 na uczelni, na której poziom jest żaden, a
                potem szczyci się tytułem i krzyczy, że jest magister bez pracy. Trzeba było
                skończyć zawodówkę, nie uczyć się, bo po co, a sprzątać ktoś musi.

Dlaczego się uczę? Bo studiuję coś, co mnie interesuje, co daje mi przepustkę do
                interesującej pracy, jest to sposób mojej samorealizacji. Żebym nie musiała się
                wstydzić w przyszłej pracy, czy też pokazać brak mojej wiedzy w ciągu dalszej
                edukacji, chociażby, jak bym chciała się doktoryzować. A do tego, żebym nie
                musiała się martwić, że nie znajdę pracy mając papierek, bo niestety, nie każdy
                zawód zdobywa się po ukończeniu studiów, niektórych czeka jeszcze trudny egzamin
                i lata praktyki.
                • Gość: poshe Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 21:53
                  Nasttyy głupoty opowiadasz:P Jak chcesz sie uczyc to sie uczysz w
                  domu a nie chodzisz do szkoly. W skzole sie nie uczysz tylko
                  siedzisz i nic nie robisz taka jest prawda. Cala robote w domu
                  trzeba zrobic.
                  • Gość: nastyyy Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 22:00
                    heh, no tak.. powinni zlikwidować szkoły i tylko zrobić nam, kiedy już będziemy
                    gotowi egzamin na magistra ;)
                    • Gość: jk dajcie spokój IP: *.wro.vectranet.pl 18.01.09, 09:55
                      wiecie co, a ja myślę, że wy się tu spieracie, inni próbują też jakoś wspomóc założyciela wątku, a ten nawet nie wtrącił się w dyskusję.
                      Interesujące, doprawdy.
                      • Gość: derby-do Re: dajcie spokój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 11:55
                        Cały czas sledze wątek jk :)

I nadal nie wiem co zrobic..
                        • yoka1 Re: dajcie spokój 18.01.09, 17:48
                          wiesz, co abstrahując od tych przepychanek i wiadomno krytyki uczelni prywatnej, idź na UWr. Myślę, że nie będziesz żałował/a. Pomyśl też, że na WSF uczą przecież wykładowcy z UWr, więc to od grupy do jakiej trafisz zależy podejście do nauki i poziom, jaki będziecie reprezentować. Postaw na uczelnię państwową. Skoro zamierzesz się uczyć i doskonalić swój język to uda Ci się pomimo tego, co inni mówią o jednej i drugiej uczelni.Życie zweryfikuje i tak wszystkich absolwentów.
    • Gość: BigBlue Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.magma-net.pl 18.01.09, 20:23
      Pozwolę zabrać głos w dyskusji. Moja dziewczyna studiuje na WSF na
      zaocznej germanistyce (ma certyfikat ZMP). Wybrałaby UWr, lecz
      uczelnia ta nie oferuje studiów zaoczych, a tylko taka forma
      kształcenia wchodziła w grę. Wyjazdy poza Wrocław również były
      wykluczone ze względu na obecną jej pracę.

Studenci na WSF są bardzo różni. Trafiają się osoby mocne, ale wiele
      jest też studentów prezentujących delikatnie rzecz ujmując poziom
      dość niski. Jednak osoby takie z reguły wykruszają się w trakcie
      studiów. Generalnie studentów można podzielić na dwie grupy - osoby
      po maturze, które były za cienkie na Uniwersytet oraz osoby
      pracujące, które najczęściej już mają ukończone jakieś studia.

Organizacyjnie WSF jest lepsza pod względem traktowania studentów.
      Nie ma wszechobecnego chamstwa w dziekanatach jak to ma miejsca na
      niektórych wrocławskich państwowych uczelniach.
      • Gość: Betnex Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 20:36
        Zgadzam sie. Nie mozna generalizowac. Ale panstwowa jakkolwiek ma
        przewage. A szkoda, bo czesto w prywatnych bardziej wykladowcy sie
        przykladaja do nauczania.
    • Gość: Kokoszanel Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 13:16
      Jestem absolwentka wsf (s. lic) i moge powiedziec ze szkola bardzo
      fajna, duzo ciekawych zajęc, profesjonalne podejscie do studenta, na
      stronie podane wszystko ( kiedy odwolane zajecia, itd). Ale to
      prawda: przychodza tam ludzie ktorzy sa na roznych poziomach. Sa
      tacy ktorzy swietni są i z pewnoscia daliby rade na prestizowych
      uniwersytetach. Ale sa i tacy ktorzy malo potrafia..
    • Gość: opolanka Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 12:23
      Jestem absolwentką licencjackich wieczorowych studiow na
      uniwersytecie w Opolu i oragne wypowiedziec swoje zdanie na ten
      temat.

Po licencjacie stwierdzilam ze pojde na zaoczne. Gdyz w okolicy nie
      bylo za bardzo szkol z zaoczna anglistyka, zdecydowalam się na wsf.
      Pracowalam duzo, dlatego nie chcialam isc na dzienne ani na
      wieczorowe. W tym roku koncze wsf. Poziom studiow oceniam na wysoko.
      Cenie sobie w wykladowcach to ze nie olewaja studentow, tak jak
      mialo to miejsce na UO. Jestem zadowolona ze skzoly i porownujac
      poziom na UO i WSF nie widze wiekszej roznicy. Moze jedynie taka
      roznica ze niektorzy studenci sa slabi.
    • Gość: roxoxox Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 14:36
      Uniwersytet. Łatwiej będzie o pracę. Oczywiście dyplom nawet najlepszej uczelni
      nie świadczy o wartości pracownika ale nie każdy pracodawca zdaje sobie z tego
      sprawę.
    • Gość: kornelia Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 14:25
      Polecam wsf. Bardzo fajna szkoła, dostajesz kwalifikacje
      nauczycielskie- na uwr nie dostajesz. Do tego możesz zrobic
      specjalizacje gdzie mozesz uczyc dwwoch jezykow.
      • Gość: nina Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.xdsl.centertel.pl 14.02.09, 19:24
        Nie słuchaj tych bredni, że niepaństwowa to niższy poziom. Kończę w
        tym roku mgr w WSFie (wcześniej robiłam tam licencjat). Pytałam moją
        koleżankę z UWr też z IFA jakie miała przedmioty i co robiła. Gdy ja
        zaczęłam wymieniać jej swoje zajęcia i czego się na nich nauczyłam.
        Łapała się za głowę i robiła wielkie oczy. Powiedziała mi wprost, że
        na 4tym roku miała wrażenie, że się uwstecznia (Podczas gdy ja na
        4tym roku musiałam uczyć się do PNJA i masy innych zajęć) Także
        komentujący również na Uniwerku trafiają się słabiaki. Jak
        wszędzie.Ja patrzę na jakość.
        • Gość: kitka Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.xdsl.centertel.pl 14.02.09, 19:28
          Moja koleżanka przeniosła się z WSFu na Uniwerek wieczorowy, bo nie
          dawała sobie rady na WSF we Wrocku :-]] i co gały wyszły na wierzch?
          • Gość: rondusiek Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 19:52
            Powiem tylko tyle ze mam znajomą na wieczorowych studiach. Robi
            uzuleniajace z angielskiego i nie jest zadowlona. Zobaczylam ten
            topik wiec postanowilam to napisac. Moze ci jakos pomoze. Ta
            kolezanka nie jest zadowolona z nauczania. Mowi ze czesto zajecia sa
            odwolywane, wykladowcy nie przykladaja sie. Jezdzi sie co tydzien i
            malo sie robi. Kolezanka jest dosyc ambitna i myslala ze jak pojdzie
            na uniwersytet to sie czegos nauczy, a mowi ze czuje ze jej
            angielski troche sie pogorszyl.
    • Gość: Dondewu Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.09, 10:46
      U. Wroclawski- zawsze znajdziesz prace i bedziesz uwazana za lepsza.
      • Gość: martinett Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 14:07
        Nie ma znaczenia. Doswiadczenie sie liczy.
    • Gość: loki we wlosach Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 21:25
      Polecam wsf. Bardzo przyzwoita szkola. Mozna duzo wyniesc.
      • Gość: Anka Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 13:54
        15 do 7 dla WSF. Studiowałam i na Uniwerku i na WSF i zdecydowanie polecam WSF.
    • Gość: Linko Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 10:17
      Polecam wsf- robilam tam licencjat. Bardzo fajna szkola. Duzo
      nauki, ale warto.
    • Gość: in Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 21:24
      uni bo zawsze w w cenie
    • Gość: ded Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 21:09
      Chodze do waf i moge ci powiediec ze poziom jest taki ze nie wszyscy
      sobie radza..
      • Gość: jot Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.09, 08:16
        Przecież ten wątek na milę śmierdzi czarnym PR-em. Prywatna szkoła robi sobie
        darmową reklamę kosztem Uniwersytetu. Ubawiłem się jak norka. Zaczęła się
        rekrutacja a z naborami coraz ciężej, więc każdy sposób jest dobry. Jaki może
        być poziom w szkole, która żyje z czesnego studentów? Tylko samobójcy wymagali
        by od w s z y s t k i c h studentów czegoś, co zmusza ich do prawdziwego
        wysiłku, bo w takim wypadku poszli by gdzieś, gdzie niczego od nich nie będą
        chcieli. Dotyczy to także Uniwersytetu, bo od paru lat studia zaoczne muszą się
        samofinansować. Zresztą zaoczne studia językowe to z definicji komedia. Żeby
        zachować pozory przyzwoitości na Uniwersytecie prowadzi się studia wieczorowe,
        gdzie studenci muszą się pokazywać co tydzień, a nie raz na miesiąc czy na dwa
        tygodnie jak na zaocznych. Oczywiście w związku z tym wielu studentów woli
        zaoczne, bo to już zupełna fikcja i zero wysiłku. I na tym bazują szkoły
        prywatne. Klient płaci i wymaga - jak najmniej od siebie. Szkoła ma go nauczyć.
        On uczyć się nie musi i nie powinien.
        • Gość: akta Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: 79.162.132.* 09.07.09, 22:52
          Ty w ogóle nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz :-// Tak trudno
          Ci się pogodzić z tym, że filologia na WSF jest bardzo przyzwoita?
          Zejdź na ziemię i otrząśnij się, bo bujasz w obłokach.
          • Gość: studentka Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 16:31
            Ja w tym roku sie wybieram do tej szkoly. Warto isc? Mowie o tej
            prywatnej
            • Gość: cyn Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: 79.162.182.* 16.07.09, 19:52
              Warto:) jeśli zależy Ci na nauce i praktycznych ćwiczeniach wybierz
              WSF, jeśli tylko na papierku i nazwie idź na Wrocław University. I
              wish u good luck and don't give in. Aha, nie słuchaj tych bredni.
              Niektórzy próbują dowartościować się na innych, a to źli doradcy.
              Sama nazwa szkoły nie świadczy o umiejętnościach. Głowa do góry :)
    • Gość: forpio Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 16:17
      Wybierz uniwersytet
      • Gość: cyn Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: 79.162.182.* 16.07.09, 19:55
        po co????
        • Gość: jot Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.09, 10:36
          Uniwersytet nie musi się dowartościowywać. Ci, którzy mają problem z wyborem,
          niech idą do szkół prywatnych.
          • Gość: lfis Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 14:19
            Czas najwyższy to powiedzieć całemu światu: IFA UWR JEST O WIELE
            GORSZA OD PRYWATNEJ. WYBIERZ PRYWATNA, ZOBACZYSZ JAKI TAM
            ZAPIERDZIEL JEST. NA UWR NIC KONKRETNEGO OPROCZ PISANIA PRACY NIE
            ROBIA. TO SKOSTNIAŁA SZKOLA.
            • Gość: cyn Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: 79.162.155.* 17.07.09, 15:23
              Brawo!!!!!!! A tym pseudokulturalnym z UWr już serdecznie
              podziękujemy. Prosimy zejdźcie już ze sceny ... My wam niczego nie
              zarzucamy, tylko pokornie studiujemy filologię i zajmujemy się tym
              co trzeba. A wy ciągle to samo ... chyba nic nie macie tam do roboty
              skoro tak się nas czepiacie. DAJCIE NAM SPOKÓJ!! Przecież sama nazwa
              WYŻSZA SZKOŁA F I L O L O G I C Z N A świadczy, że te studia zajmują
              się profesjonalnie tą dziedziną. Znam tą szkołę od podszewki i
              proszę mi wierzyć, oni nie wypuszczają byle kogo z dyplomem w świat.
              Dlatego Ci co obrzucają tą Szkołę, niech sto razy ugryzą się w swój
              język, bo mogą kogoś naprawdę skrzywdzić. To się nazywa OSZCZERSTWO.
              To tego was uczą na tych uniwersytetach? Trochę więcej POKORY. Zycie
              samo zweryfikuje wszystkich studentów. Pa.
              • Gość: jot Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.09, 23:18
                Hucpa czujnych PR-owców tej szkółki jest doprawdy komiczna! Poziom wypowiedzi
                śmieszy i żenuje. Liczycie,
                że ktoś w miarę rozgarnięty na to się nabierze?
                • Gość: cyn Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: 79.162.135.* 18.07.09, 16:39
                  I hope you're kidding :) Otherwise, you're jealous:) Oh, please calm
                  down and chill out, really chill out ;) The best way is to ice it
                  out! So? I ice YOU out. Good bye ;-D :-D
              • Gość: Qwr Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.interkonekt.pl 24.07.09, 00:28
                A że tam spytam przy wątku ile jest miejsc na WSF na filologi ang, myślicie że
                będzie jeszcze coś wolnego, czy przespałem już rekrutacje, wiem że jest do
                30.09, no ale miejsca ograniczone. Pozdrawiam
                • Gość: karla Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.09, 13:41
                  witam wszystkich. w tym roku skończyłam WSF z tytułem licencjata. Ja osobiście
                  jestem zadowolona. Żadnego problemu z wykładowcami. Nauki trochę było, jak
                  zbliżała się sesja. zjazdy co dwa tygodnie, ale nie zawsze tak było na wsf.
                  pamiętam jeszcze czasy, gdy pędziłam na zjazdy co tydzień (100 km) a do tego
                  pracuję, więc dla chcącego nic trudnego. Znam takze wiele osób z wsf, które
                  bardzo załują, ze tam studiowały. Dzięki kompetentym Paniom z dziekanatu
                  kolezanki mają poprawki, nie będe wdawac sie w szczegóły. Fakt faktem
                  organizacja dobra. Ale po niektóre piątki szło się z ładnym uśmiechem. jesłi
                  chodzi o pnj to szczerze mówiąc zasob moich słówek nie powiększył się. niektórzy
                  wykładowcy przesadzali z materiałem, ale jak dałam radę. szkoła ogólnie
                  kameralna. wszyscy sie znają. na mgr zdecydowałam ze pójde na uniwerek (renoma
                  jak to mówią) zobaczymy jak będzie, ale czuję, ze będą to niezłe jaja. :) a co
                  tam, jak bedzie źle wrócę na wsf, przyjmą mnie z otwartymi ramionami (mam
                  nadzieję). poszłam na uni, gdy wysłuchałam opinii koleżanek i kolegów, którzy
                  studiowali na uni i sa zadowoleni. Prawda jest taka, ze kazdy musi sie przkonac
                  na wsłasnej skórze. budynek wsf w porównaniu do uwr jest bardzo maleńki i to
                  tylko to co jest na sienkiewicza. dopiero od zeszłego roku jest w całości w
                  posiadaniu wsf. wczesniej były to tylko dwa piętra. cały czas mówie tu o
                  germanistyce zaocznej. ja nie narzekam, ale opinie sa różne. Kiedyś spotkane
                  przypadkowo dziewczyny we wrocławiu, gdy dowiedziały sie ze ide na wsf
                  ostrzegały mnie przed tą szkoła, zaryzykowałam. tak też czytając opinie tych
                  którzy ostrzegają przed uni, zaryzykuję i pójdę na uni. Kazdy i tak musi sam
                  zdecydować a zdania i tak zawsze będa różne.
                  pozdrawiam i powodzenia
                  • Gość: bube Re: Wyższa Szkoła Filologiczna czy Uni Wrocławski IP: 79.162.182.* 02.09.09, 12:12
                    Dobrze, że już za kilka -kilkanaście lat szkolnictwo wyższe
                    będzie
                    wszędzie odpłatne, bo ludziom się w głowach przewraca. Wyścig
                    szczurów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka