Dodaj do ulubionych

Zapraszam do Warszawy - jesteście tam u siebie

19.01.09, 23:53
nareszcie, normalne kilka słów...Już powoli zauważam, że zachowujemy się jak zadufani w sobie i mieście "Wrocławusy" ( przepraszam urażonych Krakusów, ale bardzo jakoś podobnie...)
Najlepsze jest to, że większość moich znajomych, którzy pod hasłem: "nie lubię Warszawy" podpisuje się wszystkimi kończynami - nigdy w Warszawie nie była lub raz, tak przy okazji...Skąd ta zawiść i brak obiektywizmu? Sam często bywam w Warszawie i nie widzę powodów, żeby to miasto miało więcej wad niż Wrocław. I proszę nie piszcie już, że Wrocław ma klimat...Nie mogę już tego słuchać. Argument dla jednorocznych mieszkańców naszego miasta lub studentów łażących od knajpy do knajpy.
Łukasz
Obserwuj wątek
    • mlodywroclaw.pl Zapraszam do Warszawy - jesteście tam u siebie 20.01.09, 08:36
      Naprawdę dobry tekst.
      Co prawda nie zmienia on faktu, że naprawdę nie przepadam za
      stolicą, ale pokazuje też pewne zakłamanie w naszej lokalno-
      społecznościowej społeczności.
      Zakłamanie to polega na micie bycia okradzonym przez Warszawę.
      Tymczasem autor prawdopodobnie ma rację (nie żyłem wtedy), iż nawet
      ówcześni wrocławianie byli mniej przywiązani do swego miast, niż do
      stolicy. Bardzo często zapomina się, że aż do zjednoczenia Niemiec
      los tych ziem wcale nie był taki pewny. Najlepszym przykładem tej
      niepewności jest fatalna infrastruktura drogowa, w której
      zapóźnienia inwestycyjne od kilkunastu lat nadrabiamy. Dodajmy - z
      różnym skutkiem.
      A wracając o antypatyczności stolicy - dla mnie jest ona przede
      wszystkim nieprzyjazna estetycznie. Choć oba miasta, a także Gdańsk,
      zostały niemal doszczętnie zniszczone, Wrocław został odtworzony
      tak, że widać różne warstwy historyczne, które tworzą swoistą
      mieszankę i klimat. Warszawa natomiast emanuje przede wszystkim
      komunistyczną i wczesnokapitalistyczną megalomanią. Pozostałe
      elementy są bardzo słabo widoczne.
    • cancro Zapraszam do Warszawy - jesteście tam u siebie 20.01.09, 09:45
      Ja również uważam, ze tekst jest wyważony i przemyślany. Autor nie ustrzegł się jednak stereotypów. Przede wszystkim mam na myśli ten o Lwowie. Wrocław może i jest w jakiejś mierze spadkobiercą Lwowa, ale moim zdaniem ma się to nijak do rzeczywistości. Równie dobrze można by nasze miasto uznać za spadkobiercę jakiegokolwiek większego miasta w Polsce, bo po wojnie osiedliła się tu mozaika polskich imigrantów. Ci ze Lwowa wcale nie byli najliczniejsi, a wręcz stanowili jedną z najmniejszych społeczności.
      Wrocław jest przede wszystkim śląski i nie mieszajmy w głowach współczesnym wrocławianom, którzy powoli, ale coraz skuteczniej utożsamiają się z tym regionem. W końcu jak długo można żyć z poczuciem tymczasowości? Te ziemie znowu należą do Polski już ponad 60 lat i na razie nic nie zapowiada zmiany tego stanu rzeczy.
      Jestem więc Ślązakiem, drogi czytelniku z Warszawy. A we Lwowie byłem tylko raz na wycieczce. Owszem, ładne miasto, ale parafrazując pewną piosenkę z epoki powiadam wam: "Nie ma jak Wrocław"!
      Vivat Silesia Inferior!
    • Gość: okha Zapraszam do Warszawy - jesteście tam u siebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 09:53
      W końcu jakiś rozsądny głos w tak modnej ostatnio jałowej "dyskusji" o tym,
      który ze środkowoeuropejskich grajdołów jest najlepszy.
      Dyskusji, w której argumenty najczęściej sprowadzają się do hałaśliwego
      udowadniania, że najlepsze jest to miasto, w którym mieszkam JA, bo JA w nim
      mieszkam. Lokalny szowinizm, egocentryzm i zakompleksienie w klinicznym wydaniu.
      Żałosne...
    • Gość: U123 Re: Zapraszam do Warszawy - jesteście tam u siebi IP: *.umed.lodz.pl 20.01.09, 10:17
      A ja w Warszawie dużo czasu spędziłem i wiedz, że serdecznie oddałbym życie żeby
      pracować we Wrocławiu a nie Warszawie.

Wrocław ma klimat, serdecznych ludzi i dużo więcej zalet, których brakuje Warszawie.

Pozdrawiam
    • med555 Zapraszam do Warszawy - jesteście tam u siebie 20.01.09, 11:56
      Niestety jako 48 letni wrocławiak jestem coraz bardziej zniesmaczony kierunkiem
      rozwoju naszego miasta. Prestiż, prestiż i jeszcze raz prestiż. Zamiast
      niepowtarzalnego klimatu jaki jeszcze pamiętam te miasto posiadało i dbania o
      potrzeby zwykłych ludzi teraz wydaje się, że Wrocław przeobraża swoje oblicze w
      oblicze prostytutki z luksusowej agencji towarzyskiej...czyli towar dla dobrze
      uposażonej klasy średniej.
      • Gość: Adrian Re: Zapraszam do Warszawy - jesteście tam u siebi IP: *.router.finemedia.pl 22.01.09, 14:07
        Przepraszam, jako mieszkaniec Wrocławia naprawdę nie dostrzegam tutaj nic
        prestiżowego. Dupna komunikacja, stanie w kilometrowych korkach, nieudolni
        urzędnicy? Czy zapomniałem o jakimś punkcie w naszym jakże niezwykle prestiżowym
        mieście?
    • Gość: MARLON Zapraszam do Warszawy - jesteście tam u siebie IP: 80.48.71.* 20.01.09, 20:44
      Autor użył pewnych skrótów myslowych, które nie do konca mogą być zrozumiałe dla
      wszystkich. Wpadł w pułapkę propagandy sukcesu Wrocławia. Ale trzeba przynać że
      zauważa to że jesteśmy dumni z naszego miasta - choć jest tu wiele jeszcze do
      zrobienia. No i ta kwestia Lwowa - tu się nie zgodzę z nim. Wrocław to
      zbieranina z całej Polski - a Lwowiacy, którzy tu przyjechali po 1945 to według
      szacunków ok 6-8 %.
    • Gość: Tolek Zapraszam do Warszawy - jesteście tam u siebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 20:53
      I po co to udawanie? Strasznie Jesteś naiwny. A zazdrościć prezydentów to jakieś
      nieporozumienie. Ktoś przecież musi zajmować taki czy inny fotel w takim czy
      innym urzędzie. Czy jest to powód aby z tego faktu aż tak się cieszyć?
      Generalnie rzecz ujmując to żaden z tych obu panów prezydentów wielkim nie był i
      nie jest. Wrocław mógłby być bardziej przyjaznym i rozwiniętym miastem gdyby ci
      panowie mieli jednak przydomek "wielki". Tak niestety nie jest. Pan Zdrojewski
      zmarnował 10 lat i w końcu poza skromnym wybrukowaniem rynku uciekł przed końcem
      kadencji w posły a pan Dutkiewicz robi szybkie i nieprzemyślane remonty ulic za
      pieniądze UE. A organizacja Euro- to dziecko pychy i megalomani władców
      Wrocławia, skończy się wielkim zadłużeniem miasta. Dobrze, że poza Euro pech
      pozbawił naszych władców satysfakcji z organizacji Expo i tym podobnych imprez.
      Jest parę ładnych miejsc w mieście, tak jak w każdym innym. A co do ludzi? To są
      podobni do innych Polaków. Więc czym się tu zachwycać?
      • Gość: dead-sea Zapraszamy do Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 22:17
        przyda nam się rozsądny, inteligetny człowiek a jak wiemy to właśnie
        tacy przybysze od zawsze budowali wielkość Wrocławia (: pozdrowiania
        dla warszawiaków!
      • gnago Re: Zapraszam do Warszawy - jesteście tam u siebi 21.01.09, 17:22
        Spokojnie miasto organizuje sobie kasę, czynsze, woda, oszczedności na odśnieżaniu chodników może bilety
    • etruskw-w Pierwsze kroki we Wrocławiu 22.01.09, 11:31
      Na początek po przyjeżdzie proponuję wynająć biuro u byłej STASI we
      Wrocławiu ( ASCO, ZECO) i zapłacić wpisowe we Wrocławiu np 10 000zł
      poszukać dobrego hotelu, ceny nie odbiegają dużo od warszawskich
      (300-400zł)w międzyczasie napisać kilka ciepłych słów do Konsula
      Niemieckiego, poszukać wędrujący Konsulat Austriacki - bo do
      Wiednia też raptem 300 km, podszkolić się w płatnej uczelni
      technicznej
      (we Wrocławiu jest dużo nauczycieli niemieckich,a Warszawa przecież
      uwielbia samochody niemieckie) i naturalnie zakupić auto niemieckie
      w salonie Kulczyka, no i cieszyć się atmosferą Wrocławia, dodam
      tylko że przyjechałem z większej stolicy europejskiej i nie miałem