myturn 22.01.09, 18:18 450 000 - 7 * 40 000 - 4 * 10 000 = 130 000. 130 000 / (15+2) = 7647. Tyle osób widzi rafał na meczu ligowym Śląska. TO PO CHOLERE BUDUJE STADION NA PONAD 40 TYSIĘCY ZA 700 MILIONÓW ??? CO ZA CZŁOWIEK ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obinobi Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 18:22 To się nazywa kreatywna księgowość.... A ciemny lud to może kupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Objawienie IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.09, 18:23 Duddi dostal objawienia. Jawi mu sie juz wszystko....Niedlugo nakaza stawiac mu oltarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ij I co z tego że "faktycznie będzie tańszy" IP: *.wro.vectranet.pl 22.01.09, 18:24 Wykonawca tak będzie tworzył księgowość i rachunki by wyjść na wynegocjowaną kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: I co z tego że "faktycznie będzie tańszy" IP: *.ig.pwr.wroc.pl 22.01.09, 20:58 Po co ma tworzyć księgowość? Jeżeli podpisze umowę na budowę za X złotych, to X złotych dostanie, Co zarobi, to jego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol-Pot Re: Objawienie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.09, 19:09 Jak już panie Dudkiewicz doszedłeś do tak znamienitego wniosku, że idzie kryzys to może również wpadniesz pan na to że stadion jest raczej mało potrzebny. Chyba że zamiast chleba ludzie igrzysk potrzebują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzakulis Teraz RD buduje koalicję z Samoobroną IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.01.09, 22:59 Już w najbliższy poniedziałek blaga się rozbierze, a może jak ktoś woli bez skojarzeń: szydło wyjdzie z worka XXI. Tego dnia zespół piarowców prezydenta Dutkiewicza ma zamiar uraczyć Szanowną Publikę sztuką pt. "W drodze po władze poglądy zawieszam na kołku" w wykonaniu apolitycznej trupy teatralnej. Wprawdzie próby przed premierą odbywały się od dawna, ale między aktorami trwał spór o główną rolę, ale o tym później. Mowa oczywiście o z dawna wypatrywanym powołaniu klubu radnych Dolny Śląsk XXI w sejmiku. Będzie to spektakl magiczny, bo pokazujący jak łączyć ogień z wodą, uzyskując w wyniku tego procesu coś, co ani nie zapala, ani nie gasi. Sceptycy mogliby dodać, że jak ogień to pewnie z grupy sztucznych ogni, a jak woda, to pewnie kolońska, co może warto wzmiankować, bo w tekście o jakość, a nie etykietki chodzi. Macchiaveli w grobie się przewraca, gdy widzi co się porobiło z wkładanym mu w usta przepisem na skuteczność w polityce. Oto ludzie, którzy nie jedną partię zaliczyli, zabrali się za tworzenie apolitycznego ruchu obywatelskiego, "który krytycznie patrzy na realia rywalizacji partyjnej ostatnich lat" (polskaxxi.pl/Aktualnosci/Wydarzenia/Deklaracja-Ruchu-Obywatelskiego-Polska-XXI). Marszałek Andrzej Łoś (do niedawna PO) uzdrowi wojewódzki samorząd ramię w ramię z marszałkiem Pawłem Wróblewskim (do niedawna PiS), którego kilka miesięcy temu uzdrawiał z samozadowolenia śląc na niego doniesienia do prokuratury. Pewnie połączyło ich wzajemne zaufanie, bo przecież nie wzajemne uznanie kompetencji i umiejętności, sądząc po opiniach, jakie na swój temat wygłaszali publicznie nie tak dawno. Jakby tego było mało, żeby publikę zaskoczyć, wzięli do spółki członków Samoobrony, choć wydawało się, jak twierdzi ich lider Kazimierz Michał Ujazdowski, że "siły destrukcyjne takie jak Samoobrona zeszły ze sceny publicznej". (www.polskaxxi.pl/layout/set/print/content/view/full/6571). Nic podobnego panie ministrze! Siły destrukcyjne zapisały się do waszego bezpartyjnego tworu i razem z wami walczyć będą o odpolitycznienie samorządu: - Już w ubiegłym roku połączyliśmy siły, aby móc mieć realny wpływ na decyzje podejmowane w sejmiku. Teraz będziemy mogli zaznaczyć swoje stanowisko. W czerwcu powstał klub Obywatelskiej Platformy Samorządowej. Teraz zmieniamy nazwę – wyjaśnia W. Berus. Jednocześnie Wacław Berus zaznacza, że przynależność do klubu radnych nie oznacza, że zmienia barwy partyjne. - Nie wstępuję do innej partii, wciąż jestem w Samoobronie. Zdecydowałem się tylko przyłączyć do klubu radnych „Polska XXI" – dodaje górowianin. (panorama.media.pl/content/view/230356/9/). Wcześniej Wyborcza donosiła (miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,75495,5839276,Samoobrona_i_LPR_w_stowarzyszeniu_Dutkiewicza.html): Szeregi Dolnego Śląska XXI, jednego z sieci stowarzyszeń w ramach Polski XXI, zasilił m.in. były wicemarszałek województwa i były wiceminister gospodarki morskiej z Ligi Polskich Rodzin Rafał Borutko, który polityczną karierę zaczynał w Młodzieży Wszechpolskiej. Członkiem Dolnego Śląska XXI jest też były szef wrocławskiej Samoobrony Dariusz Bereziuk. W czerwcu do stowarzyszenia wstąpiła Ewa Schroeder, była prominentna działaczka wrocławskiej Samoobrony, a potem członkini Platformy Obywatelskiej. Jak przekonywała lokalną „Gazetę Wyborczą", która napisała o tym wczoraj, nie była ideowo związana z Samoobroną. Do wejścia do stowarzyszenia szykuje się były radny wojewódzki Samoobrony Grzegorz Skiba, za którym ciągnie się sprawa złożenia fałszywego oświadczenia majątkowego. Jaki więc ma sens powoływanie kolejnego klubu radnych firmowanego szyldem ruchu dziewic politycznych, skoro na pierwszy rzut oka, i to jeszcze przed tym jak kurtyna poszła w górę, widać, że jedyna idea, jaka ich mogła połączyć to ciąg na stołki? Ugrupowanie, które przedstawia się jako zdrój spokojnych i racjonalnych decyzji, odżegnuje od partyjniactwa i politykierstwa za wzór do naśladowania bierze Jarosława Kaczyńskiego. Nie wierzę, że tacy wytrawni politycy jak Rafał Dutkiewicz nie wyciągnęli wniosków z bankructwa IV RP, gdzie odnowę moralną wprowadzał Lepper z Giertychem. Zresztą na ironię losu, premierę zaanonsował dawny przyjaciel Andrzeja zwanego I Mulatem RP. Widać "Wacuś z Barykady" znów w swoim żywiole. www.samoobrona.org.pl/pages/12.Zkraju/01.dolnoslaskie/04.Partia/01.aktualnosci/96-01.jpg Tu nie chodzi przecież o odnowę, naprawę i "Polskę pierwszej prędkości". Wygląda na to, że uciekinierzy i banici z PiS, PO, Samoobrony i LPR dostali rozkaz dmuchać polityczny balon Dutkiewicza. A, że pracować gdzieś trzeba (jak Andrzej Łoś i Patryk Wild u Dutkiewicza), a i w wyborach warto się gdzieś załapać, to rozkaz dzielnie wykonują. Każdy z nich próbuje jak najwięcej w ten balon nadmuchać - jak Łoś, Wróblewski, Wild i Zieliński, z których każdy chciał się na stolec przewodniczącego klubu wspiąć (Wild najwięcej wydmuchał). Żeby z takiego pompowania wielkiego "bum" nie było. Bo to być może ostatnia szansa, żeby przebrać się w ornat i ogonem na mszę podzwonić. Tak to na naszych oczach powstaje zoologiczna koalicja łosiów, wróbli, dutków i innych dzikich, z której jedynym potomstem będą lemingi, znane ze swoich wrodzonych skłonności do tragicznych w skutkach migracji i podobieństwa do świnek morskich. To trafna analogia, bo z nowym ruchem obywatelskim jest tak właśnie jak z wzmiankowanym gryzoniem - ani to świnia, ani morska. A że gryzonie to szkodniki, to znajomi radzą Pawłowi Hreniakowi inwentarza pilnować, bo bycie szefem jednoosobowego nieistniejącego klubu nie jest ani łatwe, ani chwalebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grabrz Re: Objawienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 08:02 Przede wszystkim należy go zamknąć w wariatkowie i leczyć,gościu ma wyrażnie kłopoty umysłowe.Był czas najwyższego budynku,teraz czas największego stadionu a pozostanie wielki bajzel,za który my zapłacimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz interpretacja freudowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 09:12 > Przede wszystkim należy go zamknąć w wariatkowie i leczyć,gościu > >ma > wyrażnie kłopoty umysłowe.Był czas najwyższego budynku,teraz >czas > największego stadionu w Dynamicznym Mieście wszystko musi byc największe: stadion, pylon w moście, budynek (POdwyższany w trybie awaryjno-projektowym, bo przecież w Warszawie nie może byc wyższego:)))) A teraz stadion.... nic nie może byc normalne, praktyczne, musi byc najwyższe i najdroższe oraz owiane zazdrością mniej zadłuzonych upsss, mniej dynamicznych miast. Objaśnienia moża POszukac u Freuda:)) Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianin83 Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 18:23 nie rozumiem tych co krytykuja byle krytykowac, bedziemy mieli nowoczesny stadion na najblizsze kilkadziesiat lat, dzieki euro wiele inwestycji ktore nie byly przewidzane - powstana, a krytykow euro pytam, jak sie beda rozwijac do 2012 miasta ktore o euro moga pomazyc, np łódź, szczecin, juz sa za wroclawiem a za 3,4 lata przewaga nad nimi bedzie ogromna, teraz tylko wprowadzic Solorza w Śląsk i mozna budowac wielka druzyne, prawdziwa wizytowke calego wroclawia a nie 5-10 tys jak obecnie..niech jeszcze powstana obwodnice wokół wroclawia i za kilka lat bedziemy wizytówka polski, a krytykowac byle krytykowac bo w korkach sie stoi coz.. to najlepiej nic nie robic Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 18:35 wroclawianin83 napisał: > nie rozumiem tych co krytykuja byle krytykowac, bedziemy mieli nowoczesny > stadion na najblizsze kilkadziesiat lat, dzieki euro wiele inwestycji ktore > nie byly przewidzane - powstana, a krytykow euro pytam, jak sie beda rozwijac > do 2012 miasta ktore o euro moga pomazyc, np łódź, szczecin, juz sa za > wroclawiem a za 3,4 lata przewaga nad nimi bedzie ogromna, teraz tylko > wprowadzic Solorza w Śląsk i mozna budowac wielka druzyne, prawdziwa wizytowke > calego wroclawia a nie 5-10 tys jak obecnie..niech jeszcze powstana obwodnice > wokół wroclawia i za kilka lat bedziemy wizytówka polski, a krytykowac byle > krytykowac bo w korkach sie stoi coz.. to najlepiej nic nie robic Szczególnie podoba mi się Twoje ostatnie zdanie. Ciekawe rozumowanie lepiej stać w korkach, mieć kiepską infrastrukturę i mieć stadion do bycia wizytówką (ja osobiście mam gdzieś bycie wizytówką wolę większy komfort życia codziennego). A teraz pytanie pokaż mi w czym Łódż, Szczecin jest tak bardzo za Wrocławiem. Bo takie naiwne gadanie to każdy może uskuteczniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz PRezydent stadion widzi ogromny do 15 maja:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 18:43 A teraz pytanie pokaż mi w czym Łódż, Szczecin jest tak bardzo za Wrocławiem. B > o > takie naiwne gadanie to każdy może uskuteczniać To PRoste!, te miasta POzbawione są Dynamicznej Myśli Sternika:)) A problem zostanie rozwiązany 15 maja 2009, gdy uefa zakwalifikuje ostatecznie miasta uczestników:))) Nie bójcie się, nie będzie zadłużenia, a makieta będzie służyc na kółku modelarskim:) Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianin83 Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 19:02 akurat za dutkiewicza remontuje sie o wiele wiecej niz za zdrojewskiego, tak samo w inwestycjach jakie powstaja we wroclawiu, a jak tego nie widzisz to ja nie wiem, a jak uwazasz ze euro nie ciagnie za soba wielkiej ilosci inwestycji to ja tez nie wiem.. przeciez to nie bedzie sam stadion, lotnisko, drogi, tranwaje, hotele itp, i zreszta sam sie zastanow, mowisz ze przez stadion nie bedzie drog robionych, to dlaczego teraz caly wroclaw jest w robotach i bedzie do 2012.. jedno przeczy 2giemu, a gdyby mieli wszystko rzucic na robienie drog to wroclaw by dopiero stanol.. i tak sie robi obecnie ponad miare co powoduje ten stan jaki jest obecnie..ale coz kazdy moze miec swoje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 19:08 wroclawianin83 napisał: > akurat za dutkiewicza remontuje sie o wiele wiecej niz za zdrojewskiego, tak > samo w inwestycjach jakie powstaja we wroclawiu, a jak tego nie widzisz to ja > nie wiem, Pamiętaj, że za Zdrojewskiego nie byliśmy w UE i nie mieliśmy dostępu do programów pomocowych. Fakt faktem, że prac jest więcej, ale to za kadencji tego prezydenta mamy gnioty typu Grunwaldzki, Szczytnicki i tego się jednak będę czepiał. Tak poza tym iloma nowymi budowlami jak mosty, tunele skrzyżowania bezkolizyjne może poszczycić się ta ekipa. a jak uwazasz ze euro nie ciagnie za soba wielkiej ilosci inwestycji > to ja tez nie wiem.. przeciez to nie bedzie sam stadion, lotnisko, drogi, > tranwaje, hotele itp, Tara rara lotnisko, drogi itp. Jakoś wygląda na to że z lotniskiem nie zdążą na Euro to raz. A dwa to za Dutkiewicza urzędasy odpowiedzialne za przebimbały możliwość wykorzystania kasy na remont lotniska. Aby dokończyć to w Katowicach, Poznaniu lotniska są o niebo lepsze niż nasz kurnik. > > i zreszta sam sie zastanow, mowisz ze przez stadion nie bedzie drog robionych, > to dlaczego teraz caly wroclaw jest w robotach i bedzie do 2012.. jedno przeczy > 2giemu, a gdyby mieli wszystko rzucic na robienie drog to wroclaw by dopiero > stanol.. i tak sie robi obecnie ponad miare co powoduje ten stan jaki jest > obecnie..ale coz kazdy moze miec swoje zdanie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 19:10 Dodam jeszcze jedno, że ogólnie w skali całej Polski w każdym mieście , wsi itp jest chyba więcej remontów niż np 8 - 10 lat temu, głównie dzięki kasie z UE. Moja opinia wynika z moich obserwacji podczas pobytu w różnych zakątkach kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianin83 Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 19:28 wiadomo ze jest wiecej dzieki temu, ale trzeba umiejetnie je wykorzystywac a wroclaw to potrafi, mozna sie poprostu rozwijac jednoczesnie w kilku kierunkach i tak wlasnie wroclaw robi, a euro temu czy sie chce czy tez nie, sprzyja Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 19:48 Potrafi czy nie potrafi, o tym ostatecznie będzie wiadomo dopiero za kilka lat, jak KE będzie sprawdzać raporty z wykonania inwestycji. Sama terminowość nie wystarczy, żeby kasa została we Wrocławiu. A u nas brak ludzi z doświadczeniem przy największych inwestycjach, może być tak, że będziemy jeszcze płacić za niewydolność i nieudolność magistratu. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 20:30 Pewnie najlepiej pisać że się nie uda a ja pamiętam Wrocław przed 89 i jest to naprawdę nie chcę wracać do tego syfu jaki był wtedy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saxon Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.lanet.net.pl 23.01.09, 06:20 syf jaki był przed 89 rokiem nie rózni sie zbyt bardzo od syfu jaki jest teraz, inne srodki ciezkosci, nic wiecej mentalnie jestesmy tym czym bylismy i tak samo nie ma co włozyc do gara biedny, heh taka róznica w zasadzie, że krezusi w wiekszym ukryciu byli, teraz chca byc na topie Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 23.01.09, 17:17 Teraz to nie ma co włożyć do gara ten co nie chce pracować a wtedy ten co nie był przy PZPR więc zmiana jest i to na + . Odpowiedz Link Zgłoś
tesuri Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 24.01.09, 14:52 Nie wiem, jak to rozumiec, to znaczy,że w Polsce przedtem żyło tylko 1 mln ludzi - bo tyle było w PZPR a reszta nie miała co jeść? Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 23:52 wroclawianin83 napisał: > akurat za dutkiewicza remontuje sie o wiele wiecej niz za zdrojewskiego, tak > samo w inwestycjach jakie powstaja we wroclawiu, a jak tego nie widzisz to ja > nie wiem, a jak uwazasz ze euro nie ciagnie za soba wielkiej ilosci inwestycji > to ja tez nie wiem.. przeciez to nie bedzie sam stadion, lotnisko, drogi, > tranwaje, hotele itp, > > i zreszta sam sie zastanow, mowisz ze przez stadion nie bedzie drog robionych, > to dlaczego teraz caly wroclaw jest w robotach i bedzie do 2012.. jedno przeczy > 2giemu, a gdyby mieli wszystko rzucic na robienie drog to wroclaw by dopiero > stanol.. Czytasz i nie widzisz? Z kasy MPK stadion się zbuduje...czyli kosztem komunikacji miejskiej, która we Wrocku jest na bardzo niskim poziomie. Pozatym powiedz ile meczy ma być we Wrocku? Raczej powiedz ile minut Euro zagości we Wrocku? Potem powiedz czy aż tak bardzo miasto zarobi na tej imprezie. Po Euro, Wrocław będzie miał niezły PR, dodatkowy zapis w budżecie (utrzymanie stadionu) oraz mniej kasy MPK Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 23.01.09, 00:05 > Czytasz i nie widzisz? Z kasy MPK stadion się zbuduje... Nie z kasy MPK, tylko z kasy, za jaką miasto miało kupić tramwaje dla MPK. Kasa na tramwaje dla MPK to jeszcze nie jest kasa MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 23.01.09, 00:09 To jeszcze gorzej. Chodzi o to, że działa tu zasada krótkiej kołderki, pociągniesz do góry to u dołu zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 23.01.09, 13:21 Wcale nie gorzej. O tym, że tak kiedyś mogłoby się stać przewidziano w statucie spółki i w zarządzeniu prezydenta. MPK będzie realizowało po prostu swoje obowiązki, do których należy m.in. właśnie zakup taboru. MPK to spółka i ma osobny budżet od miejskiego, zatem nie mieszaj, że gdzieś podciągniesz to w innym miejscu zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 24.01.09, 21:08 real_mr_pope napisał: >zatem nie > mieszaj, że gdzieś podciągniesz to w innym miejscu zabraknie. Oj chyba gdzieś widzisz worek z kasą bez dna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef do Obinobi IP: *.217.146.194.generacja.pl 23.01.09, 06:28 Przestań krytykować, to znakomita wiadomość, że będzie stadion, brawo, potrzebny on jest nam wszystkim i nie tylko na Euro, które jest tylko impulsem do zrobienia czegokolwiek. A w czym jest Wrocław przed Łodzią i Szczecinem? Wrocław jest dużo bogatszy i dużo szybciej się rozwija. Budżet Wrocławia jest drugi w Polsce, po Warszawie, co to w ogóle za porównanie z Łodzią i Szczecinem, jeśli już to Wrocław można porównywać do Krakowa a nie do zdecydowanie niżej stojących Łodzi czy Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: do Obinobi IP: *.centertel.pl 23.01.09, 13:15 na co dzien to akurat mi ten tramwaj bardziej sie przysluzy niz stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on jest inny hahahahahahahahahaahah fatamorgana hahahahah IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.01.09, 11:40 buehehehehehehehehheeh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: do Obinobi IP: *.echostar.pl 23.01.09, 15:54 Moim zdaniem to Wrocław stoi zdecydowanie niżej od Poznania. Zwłaszcza komunikacyjnie. A w przeliczeniu na mieszkańca Poznań ma w 2009 roku budżet większy od Wro. I wydatki inwestycyjne również. Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: do Obinobi 23.01.09, 17:15 Gość portalu: Józef napisał(a): > Przestań krytykować, to znakomita wiadomość, że będzie stadion, brawo, potrzebn > y > on jest nam wszystkim No tak bo przeciętny Wrocławianin nie ma większego problemu niż stadion. Mają przecież sprawną komunikację miejską, wiele obiektów sportowych z których mogą korzystać. Cud, miód i orzeszki tylko stadionu brak.. A w czym jest Wrocław przed Łodzią i Szczecinem? Wrocła > w > jest dużo bogatszy i dużo szybciej się rozwija. Budżet Wrocławia jest drugi w > Polsce, po Warszawie, co to w ogóle za porównanie z Łodzią i Szczecinem, jeśli > już to Wrocław można porównywać do Krakowa a nie do zdecydowanie niżej stojącyc > h > Łodzi czy Poznania. Ok budżet może i ma większy, ale ten argument jest miałki. Jakoś tak się składa, że pomimo dużego budżetu jakość i efektywność wykorzystania naszego budżetu nie jest zbyt imponująca - mam na myśli inwestycje. Jakoś w Katowicach można było wydać 340 mln zł na rondo z tunelem, w Krakowie ponad 200 na rondo Mogilskie (bezkolizyjne dla tramwajów). Dodatkowo nasze miasto nie kupiło klimatyzowanych autobusów jakie mają już Kraków, Poznań, Gdańsk, a nawet Stargard Szczeciński. www.mzk.stargard.pl/index.php?co=historia&id=str&ids=4 Jak dla mnie to jest dużo mydlenia, a mało działań mających na celu poprawę standardy życia mieszkańców. A tak z ciekawości podaj mi na podstawie czego twierdzisz, że jesteśmy przed Łodzią i Szczecinem - jakie miałeś kryterium. Jestem bardzo ciekawy. Na koniec dodam, że dostrzegam też i pewne pozytywy we Wrocławiu jak np. zagospodarowanie nadbrzeża na wyspie Słodowej - kawałek zielonej przestrzeni dla mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: do Obinobi 25.01.09, 11:04 >Jakoś w Katowicach można było > wydać 340 mln zł na rondo z tunelem, To nie była inwestycja miejska akurat. (Co nie zmienia faktu, że Katowice potrafiły załatwić sobie na taką inwestycję finansowanie, a Wrocław nie). Odpowiedz Link Zgłoś
d1963 Za drogo to robią Drogi Wrocławianinie, 22.01.09, 19:47 i nie szanują naszej kasy. Na tym polega problem. Dlatego krytykujemy. Megalomańska wizja stadionu na 44tys. ludzi, realizowana w ostatniej chwili, kiedy nie ma już czasu, w formule zamówień publicznych, nie pozwalającej na negocjacje. Bogatsi Austriacy adoptowali stadiony, albo budowali przenośne trybuny, które po Euro sprzedali Chińczykom na igrzyska. Można spokojnie w formule negocjacyjnej zbudować obiekt na 30 tys. za 1/3 ceny, no ale nie w naszych realiach. Popatrz sam: www.weszlo.com/news/1253 PS. Może Dudkiewicz przeniesie do nas rozgrywki Bundesligi i Premiership? Wtedy może stadion się zwróci za 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: famo Re: Za drogo to robią Drogi Wrocławianinie, IP: *.chello.pl 23.01.09, 11:40 > i nie szanują naszej kasy. Na tym polega problem. > Dlatego krytykujemy. > Megalomańska wizja stadionu na 44tys. ludzi, realizowana > w ostatniej chwili, kiedy nie ma już czasu, w formule zamówień > publicznych, nie pozwalającej na negocjacje. Zgadza się, ale jeszcze większy problem to fakt, że dla UEFA stadion to może nie tyle drugorzędna kwestia, co jeden z elementów szerszej całości. Federacja nie chce stadionów oderwanych od rzeczywistości, chce tylko zorganizować dobre mistrzostwa. Oznacza to, że goście do miasta muszą dotrzeć (lotnisko), dojechać na stadion i wyjechać (tramwaje, drogi), ewentualnie zostać dłużej (hotele). Hotele są poza wpływem urzędników, inwestorzy budują tam, gdzie im się opłaca i tutaj zamiast wyszydzać hordy pijanych Anglików w Krakowie, trzeba było ich ściągnąć do Wrocławia. Pewne okazje trafiają się tylko raz. Ale opóźnienie modernizacji Strachowic poza 2012 rok pozbawia Wrocław szans na organizację Euro, a przesuwanie środków z MPK na budowę stadionu to jakaś totalna groteska! Przecież kilka miesięcy temu UEFA zwróciła uwagę Gdańskowi, Poznaniowi i Wrocławiowi, że rozważają zbyt duże stadiony nawet w stosunku do planowanej infrastruktury komunikacyjnej i hotelowej i zażądała rozwiązań alternatywnych. Tamten raport opublikowano przed jesienią średniowiecza na rynkach finansowych, krach tylko wzmocnił jego wymowę. Gdańsk i Poznań zareagowały pragmatycznie: trójmiejskie porty przyjmą na czas mistrzostw wielkie wycieczkowce, Poznań zmniejszył pojemność stadionu, a Dudi Squad poszedł w zaparte i się okopał: "eksperci UEFA nie wiedzą co mówią". W kontekście raportów z przygotowań to jest tak absurdalna reakcja, że znajduję tylko jedno uzasadnienie - ONI wiedzą, że jest już po sprawie i uruchomili dobrze sprawdzoną procedurę: "znowu nas oszukali". Kto? Stawiam na zawziętego Tuska, UEFA skorumpowaną bardziej niż BIE, zdradziecki Watykan i życie na Marsie. Następnym razem, gdy Wezęł Wiedzy i Innowacji wyląduje w Warszawie, Krakowie lub, a kysz, mieście-na-P-którego-nazwy-nie-wolno-wymieniać, antywrocławski spisek przekroczy granice Drogi Mlecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
cclement wrocławianie biednieją i stąd ich frustracja 22.01.09, 20:56 wroclawianinie83 ja należę do ludzi którzy się cieszą że będziemy mieli ładny stadion. Natomiast wiem czemu są ludzie których drażni taki wydatek. Życie we Wrocławiu staje się z dnia na dzień coraz droższe. Z powodu ciągłych podwyżek ludzie biednieją i stąd ich frustracja. Ja też jestem sfrustrowany ale mimo wszystko jeszcze czasami się cieszę. W tym wypadku cieszy mnie stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: wrocławianie biednieją i stąd ich frustracja IP: *.ig.pwr.wroc.pl 22.01.09, 21:03 cclement napisał: > wroclawianinie83 ja należę do ludzi którzy się cieszą że będziemy > mieli ładny stadion. Jacy MY? Przypuszczam, że MY (tzn. wrocławianie) będziemy mieli kolejny obiekt przynoszący regularne straty, które miasto (czyli MY) będziemy pokrywać (patrz: Aquapark). > Natomiast wiem czemu są ludzie których drażni > taki wydatek. Życie we Wrocławiu staje się z dnia na dzień coraz > droższe. Z powodu ciągłych podwyżek ludzie biednieją i stąd ich > frustracja. Czyli: kwiatek do kożucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyle w temacie Re: wrocławianie biednieją i stąd ich frustracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 11:30 tylko że te tłuki nie rozumieją że jak stadionu nie będzie to życie będzie tak samo drogie, a nic nowego nie zbudują. Wtedy te osły by marudziły że Dutkiewicz nie buduje stadionu. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi bo jest za co krytykować... 22.01.09, 22:42 > nie rozumiem tych co krytykuja by się ze wszystkim wyrobić w zasadzie wszystkie niezbędne inwestycje powinny zacząć się przynajmniej w ubiegłym roku 3 lata to troche mało.. Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianin83 marymut na imprezy masowe nie chodza Kibice.czytaj 22.01.09, 18:29 wiec 450 tys na 15 meczy(17) czyli ok 25-30 tys na meczm a oprocz tego imprezy masowe, ale jak ty uwazasz ze kibice chodza na koncerty to juz twoj problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: marymut na imprezy masowe nie chodza Kibice.c IP: *.lanet.net.pl 22.01.09, 18:40 mam tylko nadzieję,że Pan Preazydent i p.Janicki pamiętają,że SP60 edukuje do 2011 i zdążą, mimo kryzysu wybudować nowa SP84, z basenem:) by nie było sytuacji jaka jest teraz w szkole na Maślicach. Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: marymut na imprezy masowe nie chodza Kibice.c 22.01.09, 23:59 Dobra, a teraz pomyśl logicznie, czy we Wrocku istnieje zapotrzebowanie na większą ilość masowych imprez? Następnie jak imprezy będą na stadionie to nie będzie ich w np.hali stulecia itp. To nie tak, że po zbudowaniu stadionu nagle przybędzie ludzi chętnych na masówki. Niepotrzebny stadion często staje się kula u nogi wielu samorządów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: marymut na imprezy masowe nie chodza Kibice.c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 11:24 Ja jestem kibicem i jeżdze na koncerty, więc może tylko mówić za siebie młotku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: new Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 18:37 Co do Szczecina i Łodzi to nawet wtedy gdyby we Wrocławiu nie było Euro to i tak będą z tyłu. Bo wiele osób uważa że miasto to budynki i ulice ale to tak naprawdę jego mieszkańcy którzy są lub powinni być lokomotywą danego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aproPO Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.globalconnect.pl 22.01.09, 21:03 Masz jakis kompleks Szczecina???Wcale się nie dziwię,duuuuuuużo ładniejsze miasto niż Wrocław :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
d1963 Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 18:43 Megalomiania i nie szanowanie kasy. Każdy Wrocławianin, duży i mały musi się zrzucić na ten obiekt w kwocie > 1000 zł. Zadłużenie miasta (czyli nasze) jest coraz większe. Koszty "aparatu urzędniczego" - czołówka krajowa. Ale to nie "oni" za to płacą, tylko my, a dług przejdzie na nasze dzieci. Ci co płacą czynsze i inne opłaty miejskie - już to odczuwają. Nie wyobrażam sobie 40 tys. kibiców na "Orange-Ekstraklasie" we Wrocławiu. Trzeba było trochę skromniej, wystarczy stadion na 30 tys. kibiców i inna metoda kontraktowania (negocjacyjna) niż zamówienia publiczne w formule "fixed-price". Oferenci w przymusowej sytuacji (bo czasu nie ma, a stadion musi być): po pierwsze "zabezpieczają się" (cena z "górką"), a po drugie - "koszą" ile się da. Wynik - astronomiczna cena. Prywatny inwestor - taki jak SC Hoffenheim w Niemczech - jest w stanie wybudować stadion na 30 tys. miejsc za max. 55 mln EUR czyli ok. 220-250 mln zł. Czyli za kasę, którą chce wydać Dudkiewicz, w Niemczech dałoby się wybudować, co prawda trochę mniejsze, ale 3 stadiony. Popatrzcie sami, za ile prywatni inwestorzy są w stanie budować: www.weszlo.com/news/1253 Formuła zamówień publicznych wyklucza negocjacje, no i dla urzędników "kasa", to chyba coś co przynoszą bociany ... Inna rzecz, to koszt tych wszystkich "przybudówek" - kasyno, itp. Ale czy to nie zadanie prywatnego inwestora? NIK i prokuratura - do roboty! Pozdrawiam trzeźwo myślących Wrocławian. D Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 22:27 d1963 napisał: > Megalomiania i nie szanowanie kasy. Zwrot „kasa” też nie jest przejawem szacunku dla pieniędzy. > Nie wyobrażam sobie 40 tys. kibiców na "Orange-Ekstraklasie" we > Wrocławiu. Trzeba było trochę skromniej, wystarczy stadion na 30 > tys. kibiców i inna metoda kontraktowania (negocjacyjna) niż > zamówienia publiczne w formule "fixed-price". Z treści materiału prasowego można się domyślić, że wynagrodzenie za roboty budowlane oparte będzie na kosztorysie a nie zostanie określone ryczałtem czy jak wolisz „fixed-price”. No ale dziennikarze wyborczej znani są z tego, że rzadko kiedy podają pełne informacje. > Prywatny inwestor - taki jak SC Hoffenheim w Niemczech - jest w > stanie wybudować stadion na 30 tys. miejsc za max. 55 mln EUR czyli > ok. 220-250 mln zł. Fakt, ładny stadion. Żeby jednak porównywać koszty budowy trzeba się znać na budowlance i wycenie robót a nie tylko mieć dobry gust. Swoją drogą ciekawe jak „inwestor”, kasiasty Hopp nagiął założenia, że w 35tys. mieście, w którym jeszcze nie tak dawno temu na mecze chodziło po 3tys. ludzi buduje stadion na 30tys. widzów. To, że zespół szybko wskoczył na 1 miejsce Bundesligi nie oznacza, że nie spadnie z niego jeszcze szybciej. A wtedy karnety będą się rozchodziły co najwyżej tak szybko jak na spotkania wyborcze kaczorów. Odpowiedz Link Zgłoś
d1963 Stadion? To megalomania i nie szanowanie kasy! 22.01.09, 18:46 Megalomiania i nie szanowanie kasy. Każdy Wrocławianin, duży i mały musi się zrzucić na ten obiekt w kwocie > 1000 zł. Zadłużenie miasta (czyli nasze) jest coraz większe. Koszty "aparatu urzędniczego" - czołówka krajowa. Ale to nie "oni" za to płacą, tylko my, a dług przejdzie na nasze dzieci. Ci co płacą czynsze i inne opłaty miejskie - już to odczuwają. Nie wyobrażam sobie 40 tys. kibiców na "Orange-Ekstraklasie" we Wrocławiu. Trzeba było trochę skromniej, wystarczy stadion na 30 tys. kibiców i inna metoda kontraktowania (negocjacyjna) niż zamówienia publiczne w formule "fixed-price". Oferenci w przymusowej sytuacji (bo czasu nie ma, a stadion musi być): po pierwsze "zabezpieczają się" (cena z "górką"), a po drugie - "koszą" ile się da. Wynik - astronomiczna cena. Prywatny inwestor - taki jak SC Hoffenheim w Niemczech - jest w stanie wybudować stadion na 30 tys. miejsc za max. 55 mln EUR czyli ok. 220-250 mln zł. Czyli za kasę, którą chce wydać Dudkiewicz, w Niemczech dałoby się wybudować, co prawda trochę mniejsze, ale 3 stadiony. Popatrzcie sami, za ile prywatni inwestorzy są w stanie budować: www.weszlo.com/news/1253 Formuła zamówień publicznych wyklucza negocjacje, no i dla urzędników "kasa", to chyba coś co przynoszą bociany ... Inna rzecz, to koszt tych wszystkich "przybudówek" - kasyno, itp. Ale czy to nie zadanie prywatnego inwestora? NIK i prokuratura - do roboty! Pozdrawiam trzeźwo myślących Wrocławian. D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Sternik buduje kasyno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 19:04 > Każdy Wrocławianin, duży i mały musi się zrzucić na ten obiekt w > kwocie > 1000 zł. No to na rodzinę przypadnie 4000 tys. pln, szykujcie się ma PÓłkolonie w mieście i wakacje na działkach:)) Sternik buduje stadion, centrum handlowe i KASYNO?? A jakie będą udziały mieszkańców w tej firmie?, dostaniemy akcje, zniżki?. Jeśli kupię akcje społki za 4000 pln, to dostanę co rokudywidendę, a w tym przypadku bedę płacił 4000 pln + odsetki?, tzn wzrost czynszów, opłat za użytkowanie wieczyste itp., to jakiś żart???? Odpowiedz Link Zgłoś
d1963 To nie żart Łosiu_bimbaczu! 22.01.09, 19:30 Zrzucasz kasę, a za wejście do kasyna i fitness płacisz ekstra. Udziałów żadnych nie masz, uścisku dłoni Sternika też nie. Pozdrawiam D **Na miejscu powstaną m.in.: centrum handlowe (dwukrotnie większe niż Magnolia), kasyno wraz z dyskoteką i klubem nocnym mogące pomieścić naraz 600 osób, centrum konferencyjne i biurowe o powierzchni 2,7 tys. m kw. oraz największy w mieście klub fitness (ponad 1,5 tys. m kw.)** Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Sternik buduje kasyno? 22.01.09, 20:35 To lepiej nic nie budować bo za wszystko trzeba płacić , łosiu po co drogi po co przedszkole czy szpitale kiedyś tego nie było i ludzie żyli - mamy wracać do tamtych czasów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Zapłacice?, zapłacimy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 21:59 To lepiej nic nie budować bo za wszystko trzeba płacić , łosiu po co > drogi po co przedszkole czy szpitale kiedyś tego nie było i ludzie > żyli - mamy wracać do tamtych czasów? żartujesz?!?, Na lecznictwo i oświatę płace przymusowe składki i POdatki i oczekuję za nie usług. Na stadion nie chcę płacic, bo nie. Stawianie równości POmiędzy koniecznością wydatków na usługi lecznicze i oświatowe oraz na boisko dla kopaczy i KASYNO!, to znak tragicznego zaczadzenia Dynamizmem. Inwestycje w obiekty rekreacyjne nawet akwapark są uzasadnione, a kopacze i uefa niech budują się za swoje, w końcu mają trochę nieoznakowanych banknotów w bagażnikach??? Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Zapłacice?, zapłacimy! 23.01.09, 17:22 Na lecznictwo tak jest osobna składka ale już na szkoły czy przedszkola nie ma a nie wszyscy mają dzieci więc nie wszyscy potrzebują tych instytucji ale to demagogia zresztą taka sama jak z tym i zarzutami o stadion , to że Ty nie będziesz z niego korzystał nie oznacza że inni nie też będą . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.01.09, 20:40 "Mogę złożyć deklarację, że stadion na Maślicach będzie tak naprawdę tańszy niż zaproponowane 730 mln - oświadczył w środę prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz. - Spowoduje to planowany spadek cen materiałów, w latach 2009-2012, z powodu kryzysu, nie wzrosną także koszty personalne" A bardzo jestem ciekawa co zrobi pan Dutkiewicz jeśli okaże się, że ten "planowany spadek cen materiałów z powodu kryzysu" nie wypali. Nie jestem jakimś szczególnym specjalistą w tej dziedzinie, ale znając życie pozwolę sobie na spekulacje, że w związku z kryzysem firmy mogą zwolnić tempo produkcji i zacząć zwalniać pracowników, co z dużym prawdopodobieństwem spowoduje wzrost cen. A to dlatego, że zapasy zaczną się zmniejszać. I co wtedy? Poza tym jakoś nie bardzo widzę te tłumy chętnych do tłuczenia się przez miasto tylko po to żeby skorzystać z tego w czym do woli może wybierać w centrum. Myślę tu o fitnesie, dyskotece czy kasynie. Podejrzewam, że znaczna większość z nas wolałaby poprawę stanu ulic w mieście, większego nadzoru nad wykonawcami remontów (trochę dużo usterek po zakończeniu prac) i pilniejszego nadzoru nad "strategami" urzędu planującymi kolejność prac. Ale z tego co widzę pan Dutkiewicz bardziej zainteresowany jest promowaniem samego siebie niż zdaniem mieszkańców miasta, bo zamiast zainteresować się sprawami lokalnymi promuje się udzielając wywiadów gdzie tylko się da. Generalnie uważam, że cała ta rozbudowana do granic absurdu infrastruktura dodatkowa jak i szarpanie się na tak duży obiekt to kolejny raz pieniądze wyrzucone w błoto... Poprzedni patrz: fontanna przy hali ludowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.as.kn.pl 22.01.09, 20:42 Bardzo smutny artykuł. Gdy go czytałem, wydawało mi się, że jestem na zupełnie innej planecie niż pan Dutkiewicz, który żyje w świecie błogostanu, w którym ogromne pieniądze można topić w bezsensowne inwestycje. Hipermarkety i luksusowe kluby i dyskoteki przeważnie są stawiane za pieniądze prywatnych inwestorów i na ich ryzyko gospodarcze. Partycypacja miasta w tego rodzaju przedsięwzięciach i to w takim wymiarze wydaje się jakimś nonsensem. Zwłaszcza w świetle faktu, że dla oszczędności miasto zamyka podstawówki i przedszkola. O samym stadionie nie będę już mantrował. Jest to inwestycja tak bezsensowna w naszym mieście, w którym nie ma tradycji masowych imprez sportowych, a kiepski zespół Śląska Wrocław ma już zupełnie wystarczający stadion, że po prostu nóż się w kieszeni otwiera. Czemu wizje nieudolnego prezydenta Dutkiewicza muszą być realizowane kosztem mieszkańców miasta? Za 700 milionów złotych można by wybudować ładny fragment obwodnicy, której budowa wlecze się od czasów Edwarda Gierka i wciąż jest niezwykle daleka od ukończenia. Nie mówię nawet o zapuszczonej kompletnie edukacji, którą Dutkiewicz chyba serdecznie nienawidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.chello.pl 22.01.09, 21:07 czlowieku ale ty jestes ograniczony, zaczne od konca..na obwodnice to pieniadze powinny isc z urzedu marszalkowskiego i rzadu, ewentualnie to co bedzie w granicach miasta to moze pokryc miasto...(btw nie wszystkie drogi w miescie moze robic miasto,drogi krajowe itp) po 2, jak juz jest stadion to trzeba go zagospodarowac, stad te markety dyskoteki fitnesy i inne rzeczy, tak zeby zycie tam tętniło i przynosilo $ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.206.112.3.static.telsat.wroc.pl 22.01.09, 21:22 Gość pisze o obwodnicy śródmiejskiej, którą finansuje miasto. I nie robi wrażenia ograniczonego. Jak chcesz, żeby tam życie tętniło, to załóż z Dutkiewiczem Fundację Chybionych Inwestycji i sfinansujcie to sobie na spółkę. Zyski dla Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karpan Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.chello.pl 22.01.09, 21:12 Pan Dutkiewicz zrobi bal charytatywny i jego krawat pójdzie za milion a kupi go prezio firmy która przypadkiem wygra przetarg na ochronę i sprzątanie nowego stadionu.A pozostałe kolesiostwo zajmie sie parkingami, gastronomią, hotelami i diabli wiedzą czym jeszcze. No a resztę dołozy się do stadionu z wpływów z podwyżek czynszów w mieszkaniach komunalnych.....jesli zyjacy w nich w lwiej części emeryci czy rencisci nie dostaną wcześniej swojej kwatery na osobowiczach czy grabiszyńskiej. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 23.01.09, 17:29 Bo w Polsce dzięki PRLowi nie ma tradycji imprez sportowych ale to nie oznacza że tak ma być ciągle równajmy do najlepszych a nie do przeciętniaków bo nie stać nas na to . A jeśli jakieś przedszkole czy szkoła przynoszą tylko straty to cóż jestem za tym aby je likwidować to szybko . Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 24.01.09, 13:40 rk111 napisał: A jeśli jakieś przedszkole > czy szkoła przynoszą tylko straty to cóż jestem za tym aby je > likwidować to szybko . Publiczna szkoła i przedszkole jest nie po to żeby przynosić zyski, ale po to aby służyć mieszkańcom miasta, którzy płacą podatki. Idąc tym tropem może się okazać, że stadion też nie będzie przynosił dochodu i co wtedy przerobimy go na jarmark... Odpowiedz Link Zgłoś
cclement Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 22.01.09, 21:09 Na meczu nie byłem chyba z 20 lat ale na taki ładny stadionik będę chodził. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a czy my zobaczymy??? 22.01.09, 22:30 bo ja to ciemno widzę... może zamiat pić rto świaństwo powinienem zapalić to co on palił? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom dzisiaj na trawie jutro na murawie IP: *.chello.pl 23.01.09, 00:20 Ja sie nie moge doczekac jak to powstanie (a powstanie na pewno). Na pewno nie jeden z Was pojdzie tam i bedzie podziwial ze w koncu we Wroclawiu mamy piekny stadion. pozdrawiam uczestnikow akcji "dzisiaj na trawie jutro na murawie". pierwsza wycieczka na stadion juz zarezerwowana dla nas:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... worze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 00:46 Deklu, 450 tyś. KIBICÓW. Inne imprezy się nie liczą. 450- 2 mecze reprezentacji=370. 15 spotkań ligowych, czyli średnio po 25 tyś kibiców. Co nie zmienia faktu, że teraz chodzi średnio 6 tyś, więc musiałby się stać cud żeby zrealizować ten plan. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: worze... 23.01.09, 13:22 Jeżeli nie będzie przychodzić 25 tysięcy kibiców, to przynajmniej nie będziemy już musieli pisać "A w Poznaniu to się udało":) Tam tylu przychodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oczko To będzie Mauzoleum Dutkiewicza :-P IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.09, 08:49 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan71 Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 08:53 mieszkam we wroclawiu od urodzenia i z przykroscia stwierdzam ze miasto schodzi na psy. jest coraz drozej, drozej i drozej.. robi sie tu jakas druga warszawka czy co:/ po co wroclawiakom ten stadion? po co nam euro? to wszystko sprawia ze miasto traci swoj niepowtarzalny klimat i cholernie sie komercjalizuje. jesli na tym ma polegac promocja miasta to ja chyba niedlugo sie wyniose za miasto.. kocham wroclaw ale sprzed paru lat. nie wiem do konca co sie teraz dzieje ale na pewno nie dzieje sie dobrze.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 23.01.09, 17:31 A sprzed ilu lat jeśli mogę wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polska 21 i pół dudkiewicz na prezydenta bamako! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 10:10 dudkiewicz na prezydenta bamako! megalomania tego pana kosztować będzie nas wszystkich majątek. W dobie galopującego kryzysu budowa stadionu to absurd do kwadrtau. Komu to jest potrzebne? wyglad tylko, że dla ego tego kolesia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: dudkiewicz na prezydenta bamako! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 11:28 Idź się leczyć debilu. To może jak jest kryzys to nic nie budujmy i nie kupujmy, to wtedy będzie koniec kryzysu i wszystko wróci do normy. Zresztą o jakim ty kryzysie gadasz. Lekkie spowolnieni to nie kryzys?? TO co powiesz o czasach kiedy było bezrobocie 20% i wszyscy żyli. Co to było koniec świata jak teraz jest kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
krulll Prezydent Dutkiewicz nie zna faktów 23.01.09, 10:17 30 milionów więcej, przetarg nie obejmował wyposażenia, m.in. teletechniki. Trzeba już zbierać Panie Dutkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
dora3025 Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 23.01.09, 10:50 Panie Prezydencie, ja jako mieszkanka Wrocławia, chcę się zapytać, a co ze starym Stadionem Olimpijskim????? Przecież teraz to ruina...a ma wspaniałą lokalizację i dróg budować nie trzeba.....Po co budować na Maślicach??Może w czasie kryzysu racjonalniej i oszczędniej odremontować stary stadion za 500mln-infrastruktura już jest-tylko zniszczona.Tramwajem też można dojechać!!!!Po co zadłużać miasto i MPK??? Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 23.01.09, 11:03 Podpisał Pan kontrakt z "twardą" firmą i dowie się Pan co to są koszty dodatkowe. Idę o zakład, że jeżeli uda się to cudo wybudować to za kwotę wyższą o około 25%. O terminie niech Pan zapomni. I oczywiście zdaje Pan sobie sprawę, że Wrocław ma poniżej 700 tyś. mieszkańców i tak trudno się w nim osiedlić, że nawet Pan musi mieszkać poza miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sou Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.chello.pl 23.01.09, 11:42 zzakulis, gratuluję świetnego wpisu - dokonałeś/aś idealnej syntezy Polski XXI i jej składu osobowego. Mnie też zniesmacza obecność w tym ruchu Panów Łosia i Wróblewskiego, którzy nagle podali sobie ręce i walczą o nowoczesny, apolityczny samorząd. Rzyg. Co do samego stadionu, Prezydent Dutkiewicz to jednak guru PR - najpierw była mowa o stadionie za 500 mln, potem już za ponad 700 mln, ponieważ źle oszacowano koszt budowy, a teraz prezydent uroczyście obwieszcza, iż ostatecznie to będzie coś między 500 a 700. Czytaj: kolejny sukces władz miasta! 2 mecze reprezentacji rocznie we Wrocławiu, podczas gdy co najmniej 3 inne miasta będą posiadały nowoczesne areny? Ciekawe. Podobnie jak założenie o grze w pucharach europejskich. Panie Prezydencie, troszę szacunku dla inteligencji mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
szulgan Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 23.01.09, 12:55 Stadion będzie ogromny jak Batorego komin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geodeta milion metrow stuzlotowek IP: *.onlinemartin.org 23.01.09, 13:27 720mln pln = 1000 km banknotow o nominale 100 PLN albo 16 boisk pilkarskich pokrytych banknotami 100 PLN o takich kwotach jest ta dyskusja Dla Dudka nie ma to wiekszego znaczenia, bo gosc nie ma plastycznej wyobrazni. Nie zdaje sobie chlopina sprawy, z roznicy miedzy 100mln, 500mln, 730mln czy 1mld. Bo to sa przeciez cyferki. A ludzie uduchowieni posluguja sie liczbami rzymskimi ( Polska XXI chociazby ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilar k Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.tktelekom.pl 23.01.09, 13:25 Cóż stado PO ( Platformy Odchodzącej ) wyszło z rozkazu Europosła i pizse bzdury , krytykuje założę się ,że jak stadion powstanie i będzie pierwszy mecz na Euro 2012 i paru POsrańców się nie załapie to będzie krytyka ,że za mały . Może POsrani towarzysze wytłumaczą dlaczego Warszawa dostaje na budowę stadionu ( NArodowego , taka nazawa figuruje również w Chorzowie , ciekawostaka ) 1 200 mln. a pozostałe miasta po 125 mln. CO Bufetowa załatwił , to załatwcie towarzyrze dla Wrocławia taką kasę przecież można nazwać stadion stadionem DOLNOŚLĄSKIM czyli również Waszym . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heel Re: Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.09, 15:41 dokladnie tak, posrancy jedni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista troche uwag porzadkowych IP: *.gigatux.com 23.01.09, 17:13 Miasto jako organizacja, nie powinno z natury rzeczy byc inwestorem obiektow typu stadion. Bo stadion to arena dla sportowcow i kibicow. Czyli 11 "zawodowych" kopaczy,nieokreslonej liczbowo "lawkarzy", grupy "dzialaczy" i kilku tysiecy "kibicow". Od czasu do czasu ( wg zapewnien Dudiego , ok. 4 koncertow rocznie ) bedzie tam wystep drugo- albo trzecioligowego zespolu muzycznego ( czyli w miare znana nazwa, ale juz na emeryturze ). Czyli kosztem mieszkancow calego Wroclawia i okolic, zostanie za spoleczne srodki wybudowana arena dla zejec wybitnie grupowych !! Na tej samej zasadzie miasto powinno budowac sklepy, restauracje, banki, szkoly, dworce, kina, teatry, .. czyli wszelkie obiekty uzytecznosci publicznej. A TEGO PRZECIEZ NIE ROBILO, NIE ROBI I NIE CHCE ROBIC. Miasto ma jedynie stwarzac warunki do inwestowania. Czyli przeznaczyc teren, wydac zgode na budowy i dbac o wypelnienie zadeklarowanych warunkow przez inwestora. Wroclaw jako miasto nie zbudowal przeciez zadnego MEDIAMARKT, IKEA, CAREFOUR, LIROY MERLIN, PRAKTIKER, LECLERC, MAGNOLII, TESCO, GALERII DOMINIKANSKIEJ, GALERII GRUNWALDZKIEJ. Tam Wroclawianie wydaja pieniadze, a zyski laduja na kontach w Berlinie, Paryzu, Sztokholmie, Londynie, ... Miasto , czyli Wroclawianie nie maja zrodla zarobku i zysku. Wroclawianie sa tam ludzmi z portfelami ! Czyli jakim prawem zadecydowano o przekazaniu 720 000 000 zlotych, na budowe obiektu z ktorego bedzie korzystac co najwyzej co 15-ty Wroclawiak ? A w rzeczywistosci co 50-ty, bo przeciez bilety na EURO sa dzielone wg klucza i wiekszosc trafi do ludzi spoza miasta. Miasto , jako inwestor zbuduje to drogo ( juz jest drozej niz planowano ). Miasto wzielo na swoj kark obowiazek utrzymywania tego stadionu na dlugie, dlugie lata. Miasto bedzie musialo pokryc koszty tej "opieki" ( nie oszacowanej w zlotych i nie oszacowanej w latach ) Miasto stworzy warunki do kolejnego "dojenia" calej spolecznosci na rzecz malenkiej grupy "opiekunow" zarzadcow. Czy Wroclawiacy tego nie sa w stanie ocenic i zobaczyc ze za publiczne pieniadze, grupka ludzi stworzyla wielkie pole do niegospodarnosci czy widocznego golym okiem zerowania na zbiorowosci 600 000 ludzi zyjacych nad Odra ? Kto mi odpowie na te pytania ? Czy tak mialo byc? Stadion powinien byc miejscem dla takiego samego interesu jak MEDIAMARKT, IKEA, CAREFOUR, LIROY MERLIN, PRAKTIKER, LECLERC, MAGNOLII, TESCO, GALERII DOMINIKANSKIEJ, GALERII GRUNWALDZKIEJ. Tylko ludzi ktorzy zarzadzaja MEDIAMARKT, IKEA, CAREFOUR, LIROY MERLIN, PRAKTIKER, LECLERC, MAGNOLII, TESCO, GALERII DOMINIKANSKIEJ, GALERII GRUNWALDZKIEJ nikt na taki interes nie namowi. Bo oni nie ryzykuja wejscia w zle, marne interesy. BO STADION TO JEST OCZYWISCIE MARNY, MARNY, MARNY INTERES. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc W Krakowie koszt stadionu to 450 mpln ! IP: *.ghnet.pl 23.01.09, 18:55 i to jest całość bez żadnych dodatkowych 20 %. Stadion będzie gotowy za 1,5 roku, arena na 33 tys ludzi czyli w sam raz, nie żaden gigant. a za 250 mpln (700 - 450) to sobie wybudują piękne centrum kongresowe przy rondzie grunwaldzkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.09, 20:43 Zadęcie naszych władców wrocławskich w sprawie stadionu jest niemalże kosmiczne. Ale każdy sternik pragnie pozostawić po sobie jakiś pomnik więc się nawet nie dziwię, że za wszelką cenę forsuje się budowę drogiego stadionu. Skoro się nie chce zrezygnować z imprezy organizowania Euro to trzeba ciągnąć ten wóz aż do urwania dyszla. Gdyby nasi sternicy mieli trochę skromności i uczciwości a nie tak dużo megalomańskiego zadęcia to w obecnym czasie kryzysu powinni zrezygnować z organizacji tak kosztownej imprezy. Budowa stadionu to przecież nie wszystko na co trzeba będzie wywalić kasę. Ta inna część kosztów oprócz stadionu, może sięgnąć też niebotycznych rozmiarów. A nie mając zagwarantowanych dotacji państwowych tylko wszystko finansować przez budżet miasta może doprowadzić do wieloletniej zapaści finansowej Wrocławia. Plany Prezydenta o takiej wielofunkcyjności stadionu chyba się nie sprawdzą, a jeżeli nawet, to na pewno nie pokryją one w całości utrzymania obiektu. Ktoś tu dobrze napisał o tym, że miasto nie powinno się brać za budowę stadionów bo to jest biznes przynależny do sportu. A skoro ten sport jest taki słaby to trudno. Tak jak nie może budować fabryk czy sklepów. Tak zostało to narzucone po 89 roku i obecnie po wejściu do UE. Więc jak to naprawdę jest? Czyli wielki przekręt? Stadion też powinien być utrzymywany przez instytucje sportowe jak kluby piłkarskie, lekkoatletyczne i inne a nie przez miasto. Dobrze, że myśli się jeszcze nad zainstalowaniem na stadionie jeszcze innych firm biznesowych, ale śmiem wątpić czy przyjdą one tam bez specjalnych zachęt. Dla mnie, już niemłodego mieszkańca Wrocławia, stadion w takim wydaniu jest niepotrzebnym gadżetem jak i cała ta zadyma z organizacją Euro. Lepiej by było wycofać się z tej imprezy a stadion wybudować skromniejszy na miarę potrzeb. Można też byłoby wyremontować stadion Olimpijski i na nim zrealizować całą imprezę. Dla miasta i jego mieszkańców lepszą sprawą byłoby spożytkowanie tych pieniędzy na przemyślane rozwiązania komunikacyjne, remonty kamienic i służbę zdrowia. Ale co może przeciętny obywatel tego miasta? Tylko napisać parę słów, bo i tak nikt go nie słucha. Potrzebny jest tylko w dniu wyborów ale chyba też nie do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
victor.1 Prezydent Dutkiewicz stadion widzi ogromny 23.01.09, 22:15 Nie radzę panu prezydentowi, żeby przebudowa Kosmonautów i objazd Leśnicy przesunęły się choćby o 1 dzień z powodu budowy stadionu! Odpowiedz Link Zgłoś