wawoce 12.02.09, 23:04 myślałem, że jestem sam w swoim uwielbieniu dla wrocławskich neonów :) po prostu kocham je! neon PZU na placu Kościuszki jest atrakcją Wrocławia, podobnie napis "kasy biletowe". śpieszmy się kochać neony tak szybko odchodzą... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomyorke Neony, moja miłość 16.02.09, 09:45 Podobnie jest w Poznaniu, niestety. Jedyny odrestaurowany to słynne "Słowiki". Natomiast już "Biała Dama" i neon filmowy przegrały już z blokiem w którym mieści się noclegownia szeraton. Pięknie kiedyś było - można było wędrować "szlakiem" poznańskich neonów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lanka Re: Neony, moja miłość - Łódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 10:32 Pamięta ktoś, neon ze sklepu rybnego, duża ryba a w niej pełno małych rybek - kolory seledyn i niebieski, kwiaciarnia i goździk, obuwniczy - dwa takie ładne damskie buty z klamerką, a Kangur - sklep ze skórzanymi torbami. Jeździłam do przedszkola tramwajem i wszystkie po drodze oglądałam codziennie, Dżizys ja ja te neony kochałam. Odpowiedz Link Zgłoś
aasiek Re: Neony, moja miłość 16.02.09, 10:37 Dokładnie - neonu z Bałtyku nie mogę odżałować, to była miłość mego dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
aasiek Neony, moja miłość 16.02.09, 10:35 Hmmm, wprawdzie wrocławskich neonów nie znam, ale mam dokładnie to samo (tzn. takiego hopla :)) z poznańskimi. Może Gazeta powinna rozpocząć jakąś zorganizowaną ogólnopolską akcję ratowania neonów? Odpowiedz Link Zgłoś
confused.girl Re: Neony, moja miłość 16.02.09, 11:40 neonowy szlak - świetny pomysł :) warto inwestować w coś co nas wyróżni na tle innych europejskich miast ;) A "dobry wieczór..." i pzu to małe dzieła sztuki neonowej :P bez nich Wrocław nie jest już taki sam :( Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Neony, moja miłość 16.02.09, 13:07 Bardzo mi się podoba pomysł ze skansenem neonowym w KDMie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
najwyzszy80 Neony, moja miłość 16.02.09, 13:59 Ja również uwielbiam neony, od dziecka zwracałem na nie uwagę. Kojarzą mi się z "centrum" miasta, w przeciwieństwie do szarego osiedla, gdzie oczywiście neonów nie było ;) Wrocławskie neony znam. Podobno było ich też bardzo dużo w Katowicach. Pamiętam też wiele z Opola, większosci juz nie ma niestety, albo nie działają :( d.h. Opolanin, dworzec Opole Główne i inne) GazWyb mogła by stworzyć ogólnopolską galerię neonów z różnych miast :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neogen Re: Neony, moja miłość IP: *.chello.pl 16.02.09, 16:37 To była magia. Gdy byłem dzieckiem neony były najciekawszą rzeczą w mieście, tym bardziej ze nie często mogłem je oglądać. Każda wyprawa do centrum po zmroku była okazją do ich liczenia, porównywania, sprawdzania czy działają, które świecą, a które nie... itd... Opolskie znałem na pamięć. obecnie nie ocalało prawie nic. We Wrocławiu jest jeszcze kilka klasyków, które świecą i kilka wymagających odrestaurowania ( jak genialny neon ZOO :) .. a kto z Was pamięta dekoracyjne neony w polskich uzdrowiskach w czasach schyłkowego PRL-u? i na początku lat '90( Kudowa Zdrój, Wisła albo Ustroń ) Odpowiedz Link Zgłoś
jednokolanko Neony, moja miłość 16.02.09, 15:29 też lubię neony. Są bardzo pozytywne. Podziwiam pana za jego pasję. Gazeto, więcej takich materiałow:) Odpowiedz Link Zgłoś
dw_1980 Neony, moja miłość 16.02.09, 15:37 A pamiętacie sowę, na pl. Legionów? Wrocławski lew na bramie zoo, albo neon z baru przy ul. Ruskiej. Dodać jeszcze trzeba neon na blok przy Grabiszyńska/Pereca banku PKO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neon Neony, moja miłość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 17:46 Wszystkich fanów starych neonów zapraszam na www.neony.fora.pl, forum o neonach z PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sou Re: Neony, moja miłość IP: *.cdif.cable.ntl.com 21.02.09, 22:29 We Wrocławiu liczy się tylko PZU na pl. Kościuszki :). Dobrym pomysłem było też odtworzenie historycznego neonu Boscha na Piłsudskiego. Może na wyremontowanym Pedecie pojawi się nowy "kultowy" neon? Odpowiedz Link Zgłoś