Dodaj do ulubionych

Neony, moja miłość

12.02.09, 23:04
myślałem, że jestem sam w swoim uwielbieniu dla wrocławskich
neonów :) po prostu kocham je! neon PZU na placu Kościuszki jest
atrakcją Wrocławia, podobnie napis "kasy biletowe". śpieszmy się
kochać neony tak szybko odchodzą...
Obserwuj wątek
    • tomyorke Neony, moja miłość 16.02.09, 09:45
      Podobnie jest w Poznaniu, niestety. Jedyny odrestaurowany to słynne "Słowiki".
      Natomiast już "Biała Dama" i neon filmowy przegrały już z blokiem w którym
      mieści się noclegownia szeraton.
      Pięknie kiedyś było - można było wędrować "szlakiem" poznańskich neonów :)
      • Gość: lanka Re: Neony, moja miłość - Łódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 10:32
        Pamięta ktoś, neon ze sklepu rybnego, duża ryba a w niej pełno
        małych rybek - kolory seledyn i niebieski, kwiaciarnia i goździk,
        obuwniczy - dwa takie ładne damskie buty z klamerką, a Kangur -
        sklep ze skórzanymi torbami. Jeździłam do przedszkola tramwajem i
        wszystkie po drodze oglądałam codziennie, Dżizys ja ja te neony
        kochałam.
      • aasiek Re: Neony, moja miłość 16.02.09, 10:37
        Dokładnie - neonu z Bałtyku nie mogę odżałować, to była miłość mego dzieciństwa.
    • aasiek Neony, moja miłość 16.02.09, 10:35
      Hmmm, wprawdzie wrocławskich neonów nie znam, ale mam dokładnie to samo (tzn. takiego hopla :)) z poznańskimi. Może Gazeta powinna rozpocząć jakąś zorganizowaną ogólnopolską akcję ratowania neonów?
    • confused.girl Re: Neony, moja miłość 16.02.09, 11:40
      neonowy szlak - świetny pomysł :) warto inwestować w coś co nas wyróżni na tle
      innych europejskich miast ;) A "dobry wieczór..." i pzu to małe dzieła sztuki
      neonowej :P bez nich Wrocław nie jest już taki sam :(
    • tomek854 Re: Neony, moja miłość 16.02.09, 13:07
      Bardzo mi się podoba pomysł ze skansenem neonowym w KDMie :-)
    • najwyzszy80 Neony, moja miłość 16.02.09, 13:59
      Ja również uwielbiam neony, od dziecka zwracałem na nie uwagę. Kojarzą mi się z
      "centrum" miasta, w przeciwieństwie do szarego osiedla, gdzie oczywiście neonów
      nie było ;)
      Wrocławskie neony znam. Podobno było ich też bardzo dużo w Katowicach. Pamiętam
      też wiele z Opola, większosci juz nie ma niestety, albo nie działają :( d.h.
      Opolanin, dworzec Opole Główne i inne)

GazWyb mogła by stworzyć ogólnopolską galerię neonów z różnych miast :)
      • Gość: neogen Re: Neony, moja miłość IP: *.chello.pl 16.02.09, 16:37
        To była magia. Gdy byłem dzieckiem neony były najciekawszą rzeczą w mieście, tym bardziej ze nie często mogłem je oglądać. Każda wyprawa do centrum po zmroku była okazją do ich liczenia, porównywania, sprawdzania czy działają, które świecą, a które nie... itd... Opolskie znałem na pamięć. obecnie nie ocalało prawie nic. We Wrocławiu jest jeszcze kilka klasyków, które świecą i kilka wymagających odrestaurowania ( jak genialny neon ZOO :)
        .. a kto z Was pamięta dekoracyjne neony w polskich uzdrowiskach w czasach schyłkowego PRL-u? i na początku lat '90( Kudowa Zdrój, Wisła albo Ustroń )
    • jednokolanko Neony, moja miłość 16.02.09, 15:29
      też lubię neony. Są bardzo pozytywne. Podziwiam pana za jego pasję. Gazeto,
      więcej takich materiałow:)
    • dw_1980 Neony, moja miłość 16.02.09, 15:37
      A pamiętacie sowę, na pl. Legionów? Wrocławski lew na bramie zoo, albo neon z
      baru przy ul. Ruskiej. Dodać jeszcze trzeba neon na blok przy
      Grabiszyńska/Pereca banku PKO
    • Gość: neon Neony, moja miłość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 17:46
      Wszystkich fanów starych neonów zapraszam na www.neony.fora.pl, forum o neonach z PRL.
      • Gość: sou Re: Neony, moja miłość IP: *.cdif.cable.ntl.com 21.02.09, 22:29
        We Wrocławiu liczy się tylko PZU na pl. Kościuszki :). Dobrym pomysłem było też
        odtworzenie historycznego neonu Boscha na Piłsudskiego. Może na wyremontowanym
        Pedecie pojawi się nowy "kultowy" neon?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka